• Még több segítség az adventi időszakban

• Még több segítség az adventi időszakbanA Centerke Adományozó Központ a téli időszakban magánszemélyek támogatása mellett az ország számos pontján jótékonyági egyesületeket, alapítványokat, közösségeket támogat segítő adományokkal, elsősorban ruhát, cipőt, tartós élelmiszert juttat a nélkülözők megsegítésére. A rászorulókat segítő szervezetek és a működést segítő támogatók az info@matrixalapitvany.hu címen vehetik fel az együttműködés érdekében a Mátrix Közhasznú Alapítvánnyal a kapcsolatot. Karácsonyi segítő szeretetszolgálatunk sok embernek nagyon jelentős segítséget jelent. Működjünk együtt még többen, hogy a lehető legtöbb rászoruló kaphasson segítséget.

Tízezer adventi segítségnyújtás rászorulóknak

Tegyük együtt a szeretet ünnepét örömtelivé! Az advent és karácsony ünnepi időszakában felgyorsulnak az események. Sok az adománykérő, de nagy dolgok helyett ezernyi apróság, ami segítséget jelent a lakosságnak. A Centerke Adományozó Központban a legszegényebbek, a legrászorultabbak a tartós élelmiszer, a ruha és cipő mellett egyre gyakrabban keresnek meleg zoknit, harisnyát, de még alsóneműt is. Az egyre hidegebb napokon a réteges öltözködés nem csak a fedél nélküliek, hanem a fűtetlen helyiségekben élők kihűlését is megelőzheti. A Mátrix Közhasznú Alapítvány által működtetett adományosztó helyen évente tízezernél több életminőséget segítő ruha és cipő, egyéb használati tárgy talál ingyenesen gazdára. Nagyon fontos, hogy az adományt kérők mellett az adományt felajánlók is rendszeresen betérjenek szeretetcsomagjaikkal a Centerkébe, ezért az alapítvány már nem használt, de még jó állapotú téli ruha, cipő, és kiegészítők felajánlására kér minden segíteni szándékozót. Sok család életben maradását teszi lehetővé a használt ruha-cipő támogatás, hiszen a megspórolható pénzeket így élelmiszerre, fűtésre is költhetik.

centerke adományozó központ

A Centerke Adományozó Központ a MÁTRIX Közhasznú Alapítvány Szeged, Roosevelt tér 5. alatt működő olyan helyisége, ahol a segítségkérők anyagi helyzettől függetlenül ingyenesen választhatnak maguknak a használt ruhákból – cipőkből, saját részre. Keddtől péntekig 10-17 óra között várják az érdeklődőket. Aki kinőtt vagy már feleslegessé vált (de tiszta, jó állapotú) dolgait leadja az alapítványnál, az gyarapítja a Centerke kiosztható árukészletét. Az adományt leadók ingyenesen válogathatnak az üzlet kínálatából. Pénzforgalom a működési elvből adódóan nincsen. Az alapítvány 2003 óta segíti támogatói programokkal a rászoruló lakosságot. Az elszegényedők egyre nagyobb körének olykor óriási segítség egy pár cipő, nadrág vagy gyerekruha, hiszen támogatás nélkül a rezsi, az élelem, a ruha finanszírozása között kellene választaniuk. A www.centerke.hu és a www.facebook.com/centerke.hu oldalon bővebb ismertető található meg a jótékonysági programról.

Nem csak karácsonykor segítünk, hanem egész évben folyik a jótékonykodás. A legapróbb támogatás is sokat segít, hogy a segítő feladatok ellátása révén a nélkülözők helyzetén javítani tudjunk! Együtt, Veled, közösen, nem csak karácsonykor!

Erre gyűjtünk: évente tízezer segítő adománnyal támogatja a Mátrix Közhasznú Alapítvány a bajban lévőket, a nélkülözőket, a hátrányt szenvedőket. Ez naponta 40-50 segítségnyújtást jelent. Az alapítvány által működtetett Centerke Adományozó Központ minden nap ruhával, cipővel, tartós élelmiszerrel segíti a rászorulókat. A Gyermekmentő Sterilszoba a hátrányos helyzetben lévő családok betegséggel küszködő gyermekeinek gyógyulásában segít. A Gyógyító Mesedoktor program élménypedagógiával és élményterápiával vesz részt a kórházak munkájában. A Gyógyító Zenedoktor élményterápiás módszerekkel segíti a rászorulókat (szenvedélybetegeket, mentális problémákkal küszködőket, az oktatási intézményekben folyó fejlesztő munkát). Az alapítvány fontos feladatai között szerepel az egészségmegőrzés, a jótékony segítő feladatok, tehetséggondozás, hagyományőrzés, ingyenkonyha, élményprogramok. Az adományvonal révén a támogatók által felajánlott nagylelkű adományok 100%-ban a gyermekmentő és családsegítő programok sikeresebbé tételére kerülnek felhasználásra. Ezek mellett fontosabb programjaink között szerepelnek a Nembeteg.hu Életmódprogram, a Letudokfogyni Életmódprogram, a Letudokszokni Életmódprogram, a Kezdjünk Új Életet! - tömegsport mozgalom, az Ingyenkonyha Program, gyermekétkeztetés támogatása, élelmiszerosztások szervezése is.

Fontos kiemelni, hogy nem csak karácsonykor és ünnepekkor segítünk! Adomány felajánlással és önkéntes segítséggel az év teljes időszakában bekapcsolódhatnak segítők, magánszemélyek, cégek. Együtt tegyünk jót, segítsük az elszegényedőket, kirekesztetteket, problémákkal küszködőket.

Az előző év karácsonyi és adventi időszakában 1000 Mikuláscsomagot juttattunk el nehéz körülmények között élő gyermekeknek. Karácsony előtt több ezer ajándékot, ruhát, játékot, tartós élelmiszert vittünk nehéz helyzetben lévő családoknak, közösségeknek.

• Nagycsaládos egyesületet támogatott a Mátrix Alapítvány

Több száz könyvet, játékot, cd-t és egyéb ajándékozott alapítványunk a Fészek Nagycsaládosok Szegedi Egyesületének.

A sikeres 'Adj egy könyvet karácsonyra 2005' segítõ programnek köszönhetõen még idén is folyamatosan jöttek a felajánlások a segítõ emberektõl és a támogatóktól, amelyekkel a nagycsaládosok gyermeknapi ajándékozási programját támogattuk.

• A kis Renátónak Citerát hozott a Jézuska

A kis Renátónak Citerát hozott a JézuskaEgy vidéki anyaotthonban lakik a 11 éves Renátó és anyukája. Nagy István, a Wesley János Általános Iskola tanára figyelt fel a sajátos nevelést igénylő negyedikes fiúcskára, hogy milyen tehetségesen citerázik. Talán a zene lehet komoly előrelépés és kiugrási lehetőség a gyermek számára, így hosszas előkészületek után a MÁTRIX Közhasznú Alapítvány meglepte a fiúcskát a fejlesztő eszközzel. Míg a tanár úr hangolta a citerát, addig az anyaotthon dolgozói és lakói izgatottan várták, hogy az eszközt használatba vegye Renátó, akinek talán a jövője múlik azon, hogy a tehetsége tudássá érik-e ezáltal.

• Idén is szükség volt a gyermeknapi, családi napi, kirándulások támogatására

Idén is szükség volt a gyermeknapi, családi napi, kirándulások támogatásáraA Mátrix Közhasznú Alapítványt napi rendszerességgel keresik meg intézmények, közösségek, hogy a mindennapjaikat, rendezvényeiket, kirándulásaikat a szervezet valamilyen formában támogassa. Május / június hónapban számos kirándulást, családi napot, gyermeknapi rendezvényt sikerült eszközökkel, élelmiszerrel, kavalkáddal (bohóckodással, lufihajtogatással, tombolával), anyagi támogatással segítenünk. Támogatóink nélkül a gyermekvédelmi, közösségépítő munka sikeressége nem lehetne teljes. A siker, a mosoly, az öröm mindannyiunk munkájának és áldozatkészségének is köszönhető!

• Mátrix hagyományőrző programsorozat a Sziget 2012. fesztiválon

Mátrix hagyományőrző programsorozat a Sziget 2012. fesztiválonA magyarországi MÁTRIX Közhasznú Alapítvány a szerbiai Danilo Ki¹ Ifjúsági és Kulturális Alapítvány együtt indította el a nemzetközi "WARC2 - Welcome to Arts and Crafts" ("Megújuló művészetek és kézművesség") projektet, mely a "WARC" projekt folytatása, amelyet az Európai Unió a "Magyarország - Szerbia IPA Határon Átnyúló Együttműködési Program" keretében valósít meg. A Sziget 2012 fesztiválon a programot népszerűsítettük. A naponta több tízezres vendégsereg ismerkedhetett a népi hagyományos szakmákkal.

• Egy tonna élelmiszert gyűjtött a Mátrix

Egy tonna élelmiszert gyűjtött a MátrixA hétvégén az országos Élelmiszerbank élelem gyűjtéssel egy időben Szegeden is folyt a jótékonysági élelemgyűjtés. A Mátrix Közhasznú Alapítvány az adománygyűjtő programon belül a nagylelkű lakosságtól apró tételenként összesen egy tonna tartós élelmiszert kapott. A gyűjtés teljes egészében önkéntes formában zajlott. Rácz Anett alapítványi vezető elmondta, hogy "a karácsony előtti adományozás több száz család számára nyújt segítséget, az összegyűjtött tartós élelmiszerek ezekbe a csomagokba kerülnek bele".

• Folytatódott a tüzelõanyag osztás

Folytatódott a tüzelõanyag osztásA 2012/2013-as tél nagyon zord és hideg volt, sokan a fűtetlen lakásokban kihűlést kényszerültek elszenvedni, sok volt a fagyás is. A KARITÁCIÓ Alapítvány, a MÁTRIX Közhasznú Alapítvány, az Orpheus Állatvédő Egyesület a helyzetre való tekintettel szociális alapú fűtőanyag osztást indított. Több száz mázsányi tüzelő került kiosztásra, a rászorulók 200-300x-os túljelentkezése megmutatta, hogy nagyon sok a rászoruló. Az adományok a legrászorultabbak között kerültek kiosztásra, akik rendszerint egyedülállók, mély szegénységben élõ családok, egyéb közösségek és csoportok voltak.

• Élő fenyőfát kapott száz rászoruló család

Élő fenyőfát kapott száz rászoruló családA Karitáció Alapítvány és a Mátrix Közhasznú Alapítvány idén is száz rászoruló családot örvendeztetett meg élő fenyőfával. Egyre több gyermekes család az ünnepre pénz híján nem állít karácsonyfát. A szeretettől vezérelt támogatói program a rászorulók örömét segítette. A legrászorultabb családok kiválasztása a szociális hálón keresztül történt meg. A fenyőfát a támogatottak a Karitáció Alapítvány Központjában, a 6725 Szeged, Kálvária tér 31. címen, 2013. december 21-én (szombaton), délután 14:00 óra és 15:00 óra között kapták meg. A rendezvényen szaloncukrot, meleg teát is kaptak a fenyőfáért hosszú sorokban várakozók.

• WARC Projekt 2012 - a kihaló szakmák és az ifjúság védelmében

WARC Projekt 2012 - a kihaló szakmák és az ifjúság védelmébenJó szomszédok a közös jövőért!

A szegedi MÁTRIX Közhasznú Alapítvány és a szabadkai FOKUS Alapítvány közösen működteti a WARC 2 ("Welcome to Atrs and Crafts") "Megújuló művészetek és kézművesség" programot, amelyet az Európai Unió támogatásával, a Magyarország-Szerbia IPA Határon Átnyúló Együttműködési Program keretében valósít meg.

• Újra kinyit Szegeden a Centerke

Újra kinyit Szegeden a CenterkeA lakosság számára 2012-ben tízezer adományt (többnyire ruhát, cipőt, élelmet) kiosztó Centerke Adományozó Központ 2013 év elején a belvárosban bezárt. Az ok: az IKV túlzottan magas üzletbérleti díjait a MÁTRIX Közhasznú Alapítvány kérésére a város nem csökkentette, az alapítvány így menni kényszerült. Újszegeden, a Fő fasor 9. alatt, a Független Városi Szövetség - Magyar Egyesület támogatásával júniustól a Centerke újra elérhető. Lehet jönni rászorulóknak adományért és az adományt felajánlók felajánlásait is hálásan köszönjük.

• Rászorulók kaptak mézet és gombát

Rászorulók kaptak mézet és gombátIdősek és nagycsaládosok kaptak szombaton a Mátrix Közhasznú Alapítvány által kiosztott mézből és gombából. Hosszú sorokban kígyóztak a támogatást igénylők, akik a szociális ellátó rendszeren keresztül kapták meg az alapítványi élelmiszer átvételi kupont. A helyi méhészetből és gomba termesztőtől származó élelmiszerek jó minőségűek és táplálóak. Rácz Anett, az alapítvány elnöke elmondta, hogy "évente tízezernél több adomány csomagot juttat a szervezet a hátrányos helyzetű embertársaknak, sajnos ez a 300 élelmiszercsomag csak csepp a tengerben, de mégis fontos minden jószándékú segítségnyújtás".