• Júliusban fontos a bőséges folyadékbevitel...

• Share on Tumblr Nyomtatóbarát vagy PDF verzió

Júliusban fontos a bőséges folyadékbevitel...A július a nyár legmelegebb hónapja, a régi Székely-Magyar naptár szerint Áldás havának nevezik. I.e. 44-ben nevezték el júliusnak Julius Caesarról, aki e hónap 12. napján született. Igaz, hogy a július a nyár legmelegebb hónapja, de ilyenkor is lehet szélsőséges az időjárás. A meleg napokban fokozottan ügyelni kell a szervezetünk vízháztartására. A tikkasztó forróságot megszakíthatják az égiháborúval ránk törő heves záporok, esetleg jégesők. Az égi áldás érkezéséről több népi megfigyelés is szól, meséli dr. Péntek Éva a Karitáció Alapítvány szakértője.

A régiek úgy tartották, szép idő várható, ha napnyugtakor tiszta az ég, és a csalogányok énekétől hangos a vidék. Ha viszont a kakasok napnyugta után kukorékolnak, vagy ha a varjak, a gyöngytyúkok és a pávák sokat kiáltoznak, akkor rossz időre számítottak. Ha Sarlós Boldogasszony napon (júl. 2.) esik, akkor az bizony Lőrinc-napig (aug. 10.) tart. Ha Anna napján (júl.26.) a hangyák bolyokat készítenek, úgy csapadékos tél lesz.

Ahogy a Földnek az eső, úgy az embernek is áldás a víz! Testi-lelki harmóniánk, egészségünk alapja. Forró nyári napokon mindig legyen nálad friss, hűsítő, tiszta víz! Ajánlja dr. Péntek Éva a Karitáció Alapítvány természetgyógyásza.

Hiszen víz nélkül nincs élet! Földünk felszínének több mint kétharmadát víz borítja. A víz a Föld légkörének is nélkülözhetetlen alkotóeleme, és a földfelszín formálásában is jelentős szerepet tölt be évmilliárdok óta. Az élet létrejöttének és fennmaradásának lehetőségét biztosító földi bioszféra tehát annak az egyszerű, mégis csodálatos tulajdonságokkal bíró vegyületnek köszönheti létét, melynek molekulái két hidrogén- és egy oxigénatom összekapcsolódásával jönnek létre. A víz testünk fő alkotóeleme, ahogyan Földanyáé is.

Néhány példa a víz áldásos hatásairól:

A víz az összekötő anyag a sejtstruktúra építészeti rendszerében.

A víz meggátolja a DNS sérülését és a serkenti annak gyógyuló mechanizmusait – kevesebb abnormális DNS termelődik.

A víz nagyban megnöveli az immunrendszer hatékonyságát a gerincvelőben, ahol az immunrendszer és minden mechanikája kialakul – beleértve a rák elleni védekezőképességet is.

A víz szállít minden anyagot a testben. A víz a fő oldóanyag az ételek, vitaminok és ásványi anyagok számára. Segíti a táplálék kisebb darabokra bontását és a végső felszívódást. A víz energiával látja el a táplálékot és így a táplálékrészecskék el tudják látni a testet a szükséges energiával az emésztés alatt. Ezért van az, hogy a víz nélküli ételeknek egyáltalán nincs energiaértéke a test számára. A víz megemeli a létfontosságú tápanyagok felszívódási arányát a testben.

A víz eltávolítja a toxikus salakanyagokat a test különböző részeiből és elszállítja őket a májhoz vagy a vesékhez, hogy azok megszabaduljanak tőle.

A víz a fő kenőanyag az ízületek számára és segít meggátolni az ízületi gyulladás és hátfájás kialakulását.

A vizet a csigolyák arra használják, hogy bármilyen hirtelen sokkszerű behatásnál egyfajta kispárnaként szolgáljon a gerinc sérülésének elkerülése végett. És ez csak néhány a víz rengeteg csodálatos adománya közül.

Egészségünk, testi-lelki harmóniánk megőrzése érdekében igyunk naponta minimum 2-3 liter friss vizet! Ha lehetőségünk van rá, friss tiszta forrásvizet, hiszen Magyarország a vizek országa, használjuk ezt az áldást!

dr.Péntek Éva
    Karitáció Alapítvány

Share on Tumblr Nyomtatóbarát vagy PDF verzió

• Nem szégyellni, kezelni kell a fejtetût

A fejtetû nem válogat, ezért nem szégyenkezni, hanem kezelni kell – hívta fel a figyelmet egy iskolai védõnõ. A tanévkezdéssel indul a „tetûvadászat" az intézményekben, a gyerekeket rendszeresen ellenõrzik.

Hiába szûrik ki az ilyen diákot az iskolában, ha otthon nem foglalkoznak az apró élõsködõ jelenlétével.

A tanévkezdéssel minden évben startol a tetûvadászat az iskolákban, óvodákban, bölcsõdékben is.

• Nyomorindex: Magyarország a középmezőnyben

Nyomorindex: Magyarország a középmezőnybenMagyarország a világ nyomorindexének középmezőnyéhez tartozik egy, a washingtoni Cato Intézet által a hét végén nyilvánosságra hozott, 2013-os adatokra támaszkodó felmérés szerint. A Steve N. Hanke, a Johns Hopkins Egyetem alkalmazott közgazdaságtan-professzora és a Cato Intézet projektigazgatója vezetésével összeállított nyomorindex a munkanélküliségi, a fogyasztói inflációs ráta és a hitelkamat összegéből áll, amiből levonták az egy főre számított éves reál GDP-változás. Ennek alapján a világ 109 országát rangsoroló listán a legkedvezőbb, utolsó helyre Svájc került, a maga 4,5-es mutatójával. A legmagasabb 147,4-es pontszámmal Szíria vezeti a nyomorlistát.

• Félmilliárd gyermek éhezik a világon!

Paradox világban élünk: miközben az elhízás - és vele a cukorbetegség, szélütés és szívinfarktus - világméretû probléma, ugyanakkor csaknem félmilliárd gyerek éhezik világszerte. A fejlõdõ országokban él a Föld népességének 83 százaléka. Ezekben az országokban 146 millió ötévesnél fiatalabb gyermek alultáplált, és ebbõl a korosztályból tízmilliónál többen éhezés következtében vesztik életüket.

• Ha egy csecsemő elmondhatná..

Ha egy csecsemő elmondhatná..Ha a baba beszélni tudna… Egy újszülött üzenete édesanyjához: “1. Nem azért sírok, hogy megnehezítsem az életedet. Azért sírok, mert valami baj van. Még ha nem is látszik másból. 2. Vadiúj vagyok. Nem irányítom teljesen az idegrendszerem. Szervezetlen vagyok. Megnyugtat, ha veled vagyok, hallom a szívverésed, érzem az illatodat… Segítesz ezzel nekem. 3. Az, hogy nem bírom abbahagyni a sírást, nem a te hibád. Tudom, hogy megteszed, ami tőled telik. Még csak most ismerkedünk egymással. Eljutunk majd oda…. tarts ki, kérlek.

• A sport beépítése a gyermek életébe

A rendszeres testmozgás az egészséges életmód elengedhetetlen része. A testi és lelki egészségünkre gyakorolt kedvezõ hatása mellett, nevelési szerepe sem elhanyagolható, továbbá programot teremthet az egész család számára.

• Mikor ösztönzi a gyermeket a zsebpénz?

Akkor lehet jobb eredmények elérésére ösztönözni a gyermeket zsebpénzzel, ha az már elsajátította a pénzkezelés alapjait – állítják a szakemberek a pénz mint motivációs eszköz vizsgálata kapcsán.

• Gyermekbalesetek és fertõzések elkerülése a nyáriszünetben

Az iskolai szünet kezdetével a gyerekek megszokott életrendje megváltozik. Lazul a fegyelem a mindennapok és a higiénia területén is, melynek következményeként gyakoribbá válnak bizonyos hasmenéses megbetegedések, de a gyerekbalesetek is. Többségük azonban kis elõvigyázatossággal megelõzhetõ, illetve elengedhetetlenül szükséges a szülõk odafigyelése.

• A Mátrix Közhasznú Alapítvány becses támogatói, partnerei

A Mátrix Közhasznú Alapítvány becses támogatói, partnereiA Mátrix Közhasznú Alapítvány 2003 óta közhasznú, tevékenysége során évente tízezernél többször segít. A gyermekmentő, egészségvédelmi, szociális tevékenységünk támogatásával segítőink részt vesznek az olykor életmentő tevékenységekben. Betegeket, elesetteket, bajban lévőket, halmozottan rászorulókat támogató csapatunk ha kell beteg gyerekek gyógyításában segédkezik, élelmiszert oszt, eszközöket adományoz, táborozókat támogat, élményt teremt, ifjúságot segít, tehetségeket támogat. Az alapítvány normatív támogatástól mentes, fontos feladatokat old meg. Minden segítő - támogató felajánlását köszönettel fogadunk.

• Bence gyógyulásnak indult!

Bencét a kemoterápiás kezelése óta rendszeresen támogatjuk. A család élelmezésébe, a mindennapjaik könnyebbé tételében segédkezik a MÁTRIX Alapítvány. A nehéz kezeléseken átesett pici örömünkre fejlõdik, gyógyul! HURRÁ!

• Megdöbbentő: éhezik a magyar gyerekek fele

Megdöbbentő: éhezik a magyar gyerekek feleA Mátrix Közhasznú Alapítvány évente tízezernél több adományt oszt ki a nélkülözők megsegítéséért. Sajnos érzékeljük, hogy egyre többen egyre alapvetőbb dolgokat nem tudnak megvásárolni... ami hosszabb távon az elszakadáshoz, a kirekesztettséghez, a lemorzsolódáshoz vezethet. A gyerekkel rendelkező magyar családok körében majdnem felével fordult már elő az elmúlt egy évben, hogy nem tudták a szükséges élelmiszert megvásárolni maguknak és családjuknak. Alapítványunk a gyermekétkeztetés révén a gyermekéhezés ellen is küzdelmet folytat. Adó 1% felajánlással Ön is segíthet