• Kamilla, a csodanövény

• Share on Tumblr Nyomtatóbarát vagy PDF verzió

Kamilla, a csodanövényHázi patikánk egyik természetes tagja a kamilla. Piperefű, szüzekanyja, szentivánpipitér, bubulyka, anyafű, pipiske. Milyen csodálatos is a magyar nyelv, megannyi varázslatos név, s mind egyetlen egyszerű és mégis nagyszerű vadon élő virágot, egyik leghatékonyabb gyógynövényünket takarja. Június-július hónapokban virágzik rétjeinken a kamilla, az orvosi székfű. Szinte nincs olyan ember, aki ne ismerné a kamilla valamilyen formáját. Csodálatos erejét számtalan területen használhatod: legyen szó egészségről vagy szépségről.

Évezredek óta a gyógyítás szolgálatában áll, Dioszkoridész, görög orvos és Plinius, római természettudós a kamillát fejfájás, vese-, máj- és hólyagpanaszok gyógyítására ajánlotta. Tudtuk meg dr. Péntek Évától a Karitáció Alapítvány szakértőjétől.

A kamilla a fészkesvirágzatúak családjába (Compositae) tartozik, az ország minden táján, sőt, gyakorlatilag a világ minden táján megtalálható. Kedveli a szikes talajt, legelőket, réteket, így az ország nagy részén természetes formában fordul elő, könnyen megtalálható, begyűjthető. Jellegzetes sárga fészkű virága van, 20-35cm magasra nő, termesztése sem ritka. A kamilla gyűjtésének optimális ideje június-július hónapokban van, amikor a virágok túlnyomó többsége már kinyílt, ekkor érdemes úgynevezett szedőfésűvel megszabadítani a szár részeket a virágoktól, de egyesével is lecsipegethetjük a virágokat. Azonban ez elég időigényes feladat, de kiváló gyógyhatása miatt megéri a fáradságot.

A növény fészekvirágzatát használjuk a különböző gyógyító forrázatokhoz, készítményekhez. A drog sötét színű, szeszkviterpén tartalmú (kamazulén, bizabolol, bizabolol oxidok) illóolajat, flavonoidokat (apigenint) és glikozidjaikat, kumarinokat (umbelliferont, herniarint), nyálkát tartalmaz.

A kamilla virága a legtöbb ország hivatalos gyógyszerkönyvében megtalálható gyógynövény, hivatalos drog. Gyógyhatása rendkívül szerteágazó, melyet mind külső, mind belső alkalmazásakor ki lehet használni. A virágzat 0,4-1 százaléka illóolajat tartalmaz. A tiszta olaj színe kék. Illóolaj tartalmát leginkább görcsoldásra, gyulladásgátlásra és fertőtlenítésre használják.

Nézzük, mi mindenre használhatjuk ezt a csodálatos gyógynövényt:

Belsőleg alkalmazhatjuk teaként, inhalálásra, gőzölésre:
    A kamillában előforduló illóolajok főleg gyulladáscsökkentő hatásúak, enyhíti a köhögést és a vírusos, illetve bakteriális légúti fertőzések tüneteit, serkenti az immunrendszeri működését. Gargarizálással vagy szájöblögetéssel megszüntethető a fogíny, a száj és a torok gyulladásai, aftaellenes hatású. Enyhíti a gyomorpanaszokat, rosszullétet, a hányingert és a bélgyulladás tüneteit.

A kamilla a hasfájós babákat megnyugtatja görcsoldó hatása révén. A kamillaolaj csökkenti az idegességet a gyermekeknél, s jótékony hatással van a hiperaktív gyerekekre, mivel enyhe "nyugtatószer". A homeopátiában fogzási fájdalmak enyhítésére és fájdalom iránti intolerancia esetén használják.

Külsőleg is sikeresen alkalmazhatjuk a kamillát:
    Különböző bőrbetegségeket, pattanást (akne), tályogot, nehezen gyógyuló sebeket illetve körömágygyulladást kezelnek vele. Szemborogatásra is kiválóan alkalmas gyulladáscsökkentő hatásának köszönhetően.

A nőgyógyászatban is használták eleink, és használhatjuk ma is menstruációs görcsök enyhítésére és a vajúdás idejének lerövidítésére, innen ered a név is: anyafű, anyaméhfű, szüzekanyja. Fürdők, öblítések, gőzfürdők formájában nagyszerűen bevált kismedencei gyulladások (hüvelygyulladás, aranyér) esetén is.

A szépségápolásban is gyakran használják, a bőr szárazságát, viszketését, gyulladását csökkenti. Jót tesz a hajnak, mert kifényesíti és nyugtatja a fejbőrt.

A kamillatea elkészítése:
    Tea: Forrázz le egy csésze vízzel 1-2 evőkanál szárított kamillavirágzatot. Hagyd állni nagyjából 15 percig, majd szűrd le. Napi adag: 3-4 csésze. A legfinomabb akácmézzel, s így a méz értékes összetevői is hasznosulnak. Ne feledjük azonban a mézet a már kihűlt, langyos teába tenni, a forró víz a méz gyilkosa!

Gőzölés (inhalálás): Tegyél 3 evőkanál virágzatot egy lapos edénybe, forrázd le, és hajolj fölé. Fejedet törölközővel fedd be, és kb. 10 percet inhalálj. Vírusos légúti fertőzések esetén naponta kétszer ajánlatos gőzölni.

Olaj: Morzsolj szét maréknyi kamillavirágzatot, keverd össze 150 ml szójaolajjal, zárd le légmentesen üvegbe, és tedd napos helyre. Naponta rázd fel, és ha sötétre színeződik az olaj, szűrd át vászonruhán. A virágzatokat alaposan nyomkodd ki. Töltsd bele újra egy légmentesen zárható üvegbe.

Gargarizálás: 2-3 evőkanállal adj egy deci vízhez, naponta többször használd öblögetéshez.
    Fürdők: Lehet belőle kéz-, láb-, vagy ülőfürdőt készíteni. Kétmaréknyi virágzatot tegyél a fürdővízbe.

Borogatás: Tedd a kamillát egy mullkendőbe, és forrázd le. A kamillás kendőt körülbelül 5 percig tartsd a gyulladt bőrfelületen.

Alkalmazzuk bátran a természet ajándékait! Bár jó tudni, hogy az arra érzékenyeken kiválthat allergiás tüneteket, ilyen esetben válasszunk más gyógynövényt!

dr. Péntek Éva
    Karitáció Alapítvány

Share on Tumblr Nyomtatóbarát vagy PDF verzió

• A gyermek önbizalmának fejlesztése

Ha a gyereked rosszabbul teljesít a többi tanulóhoz képest, az önbecsülése is sérülhet. Ezt sok szülõ csak késõn veszi észre. De vannak módszerek, melyekkel hatékonyan fejleszthetõ az önbizalma!

• A testedzés növeli az önbizalmat és csökkenti a kapcsolatteremtési nehézségeket

Aki fiatal korában rendszeresen sportol, nem csak az olyan krónikus betegségek kialakulásának kockázatát csökkenti, amilyen a diabétesz vagy a szív- és érrendszeri betegségek, hanem a lelki egészségre is pozitív hatással van.

• Karácsony: nem a csillogó ajándékok teszik boldoggá az ünnepet

Karácsony: nem a csillogó ajándékok teszik boldoggá az ünnepetA Mátrix közhasznú Alapítvány évente tízezernél több nélkülöző számára biztosít ruhát, cipőt, élelmiszert, bútort, egyéb használati tárgyakat. Advent idején megnövekszik a segítségkérők köre. Sajnos nem mindenkinek tudunk segíteni (mivel sokkal több a kérelmező, mint amennyi adomány van), ami végett sokan kétségbeesetten - olykor durván, dühösen, bántóan - kérik számon rajtunk, hogy "miért nem adunk", "most miattunk lesz ajándék nélküli a karácsony", "...stb...". Felvetődik a kérdés, hogy a létfenntartás szükségletein felüli tárgyak szeretetteljesebbé teszik-e az ünnepeket?! Véleményünk szerint nem!

• Korábbi táboros képek

Hamarosan!

• Munkatársat keresünk!

Munkatársat keresünk!Álláslehetőség: grants menedzser, event menedzser tevékenységekre munkatársakat keresünk! A Mátrix Közhasznú Alapítvány Magyarországon az egyik jelentős szociális-egészségvédelmi, kulturális közhasznú alapítvány. Szerteágazó és fontos (egyre bővülő és sokasodó) programjaihoz a szervezet olyan finanszírozási formákat keres, amelyek hosszú távon segítik a jó célok érdekében folyó működést. Emiatt hosszú távra események – rendezvények szervezésére event (esemény és rendezvény) menedzsert, adományszervező feladatokra szegedi munkavégzési helyre grants (adományszerző) menedzsert keresünk.

• Tedd a rászoruló Gyerekek Ünnepét Örömtelivél - Karitatív Shopping Center

Tedd a rászoruló Gyerekek Ünnepét Örömtelivél - Karitatív Shopping CenterAlapítványunk tevékenységét támogatja a Kari.hu! A Kari.hu egy webáruházakat tömörítő Karitatív Shopping Center, ahol minden vásárlásod 1%-ával jótékonykodsz. Az általad kiválasztott terméket/szolgáltatást értékesítő/forgalmazó üzlettől vásárolsz KÖZVETLENÜL, vagyis a szállítási, fizetési, garanciális és egyéb feltételeket is ők szabják meg, illetve a termékek ellenértékét is mindig az adott üzletnek fizeted. Ha információra van szükséged a termékekkel/szolgáltatásokkal kapcsolatban, akkor szintén Őket kell megkeresned. A vásárlásod után kapott visszaigazoló levélben pontosan látod, hogy mely elérhetőségeken.

• Tanulási zavarok

Sajnos egyre több gyerek szenved valamiféle tanulási zavartól és annak következményétõl. Sokszor csak akkor jönnek rá, hogy nagy a baj, mikor már késõ.

Hogyan ismerhetõ fel egy gyermekrõl, hogy tanulási zavara van? Mikor derül ez ki - akár már óvodában is mutatkoznak ennek a jelei? Hogyan segíthetünk? - ezekre a kérdésekre kerestük a választ ebben az elõadásban, ahol fõleg a dyslexiáról, vagyis az olvasási nehézségrõl esett szó.

• Magányos kisfiú reszketett a hidegtől a buszmegállóban - videó az utasok reakciójáról

Magányos kisfiú reszketett a hidegtől a buszmegállóban - videó az utasok reakciójárólNorvégiában rejtett kamerával készítettek egy filmet arról, mit csinálnak az emberek, ha meglátnak egy fiút, amint a buszmegállóban ül, vacog és egyedül van. Volt aki a kesztyűjét adta oda, de többen is akadtak, akik levették a kabátjukat és inkább ők ültek tovább pólóban. Azt kérdezgették a fiútól, hogy miért van egyedül és hogy nincs-e egy telefonszám, amin fel lehet hívni a tanárát. Magyarországon is nagyon sokan segítenek, gondoljunk csak a CENTERKE adományozó központunkra, ahol évente tízezernél több adok / kapok segítség jön és megy. A felajánlók és a rászorulók között igenis megható az együttműködés.

• Az esõerdõk irtása

Az esõerdõket jelenleg óriási mértékben irtják, ami az üvegházhatás egyik fõ okozója. Az õserdõk égetéses irtása során az égéssel szén-dioxidtömeg jut a levegõbe. Amikor az erdõket kivágják és fölégetik, az elraktározott szén CO2 formájában kerül vissza a levegõbe. Az utóbbi 10-15 év során átlagosan évente 1 milliárd tonnával kerül több szén-dioxid a légkörbe.

• Gyermekszegénység

GyermekszegénységA 7 éven aluli gyerekek közel fele brutális szegénységben él Magyarországon. A KSH adatai szerint Magyarországon a 7 év alatti gyermekek 42,2 százaléka, azaz 130.000 gyerek él szegénységben. Közülük nagyjából 50 ezer rendszeresen éhezik. Sajnos egyre többen napi megélhetési gondokkal, élelmezési vagy lakhatási problémákkal küszködnek. Nem csak a dohányos vagy alkoholizmussal küszködő szülők gyermekei nélkülöznek. A hátrányos helyzetű gyerekek csak álmodhatnak az itt felsorolt öt dologról.