• Kamilla, a csodanövény

• Share on Tumblr Nyomtatóbarát vagy PDF verzió

Kamilla, a csodanövényHázi patikánk egyik természetes tagja a kamilla. Piperefű, szüzekanyja, szentivánpipitér, bubulyka, anyafű, pipiske. Milyen csodálatos is a magyar nyelv, megannyi varázslatos név, s mind egyetlen egyszerű és mégis nagyszerű vadon élő virágot, egyik leghatékonyabb gyógynövényünket takarja. Június-július hónapokban virágzik rétjeinken a kamilla, az orvosi székfű. Szinte nincs olyan ember, aki ne ismerné a kamilla valamilyen formáját. Csodálatos erejét számtalan területen használhatod: legyen szó egészségről vagy szépségről.

Évezredek óta a gyógyítás szolgálatában áll, Dioszkoridész, görög orvos és Plinius, római természettudós a kamillát fejfájás, vese-, máj- és hólyagpanaszok gyógyítására ajánlotta. Tudtuk meg dr. Péntek Évától a Karitáció Alapítvány szakértőjétől.

A kamilla a fészkesvirágzatúak családjába (Compositae) tartozik, az ország minden táján, sőt, gyakorlatilag a világ minden táján megtalálható. Kedveli a szikes talajt, legelőket, réteket, így az ország nagy részén természetes formában fordul elő, könnyen megtalálható, begyűjthető. Jellegzetes sárga fészkű virága van, 20-35cm magasra nő, termesztése sem ritka. A kamilla gyűjtésének optimális ideje június-július hónapokban van, amikor a virágok túlnyomó többsége már kinyílt, ekkor érdemes úgynevezett szedőfésűvel megszabadítani a szár részeket a virágoktól, de egyesével is lecsipegethetjük a virágokat. Azonban ez elég időigényes feladat, de kiváló gyógyhatása miatt megéri a fáradságot.

A növény fészekvirágzatát használjuk a különböző gyógyító forrázatokhoz, készítményekhez. A drog sötét színű, szeszkviterpén tartalmú (kamazulén, bizabolol, bizabolol oxidok) illóolajat, flavonoidokat (apigenint) és glikozidjaikat, kumarinokat (umbelliferont, herniarint), nyálkát tartalmaz.

A kamilla virága a legtöbb ország hivatalos gyógyszerkönyvében megtalálható gyógynövény, hivatalos drog. Gyógyhatása rendkívül szerteágazó, melyet mind külső, mind belső alkalmazásakor ki lehet használni. A virágzat 0,4-1 százaléka illóolajat tartalmaz. A tiszta olaj színe kék. Illóolaj tartalmát leginkább görcsoldásra, gyulladásgátlásra és fertőtlenítésre használják.

Nézzük, mi mindenre használhatjuk ezt a csodálatos gyógynövényt:

Belsőleg alkalmazhatjuk teaként, inhalálásra, gőzölésre:
    A kamillában előforduló illóolajok főleg gyulladáscsökkentő hatásúak, enyhíti a köhögést és a vírusos, illetve bakteriális légúti fertőzések tüneteit, serkenti az immunrendszeri működését. Gargarizálással vagy szájöblögetéssel megszüntethető a fogíny, a száj és a torok gyulladásai, aftaellenes hatású. Enyhíti a gyomorpanaszokat, rosszullétet, a hányingert és a bélgyulladás tüneteit.

A kamilla a hasfájós babákat megnyugtatja görcsoldó hatása révén. A kamillaolaj csökkenti az idegességet a gyermekeknél, s jótékony hatással van a hiperaktív gyerekekre, mivel enyhe "nyugtatószer". A homeopátiában fogzási fájdalmak enyhítésére és fájdalom iránti intolerancia esetén használják.

Külsőleg is sikeresen alkalmazhatjuk a kamillát:
    Különböző bőrbetegségeket, pattanást (akne), tályogot, nehezen gyógyuló sebeket illetve körömágygyulladást kezelnek vele. Szemborogatásra is kiválóan alkalmas gyulladáscsökkentő hatásának köszönhetően.

A nőgyógyászatban is használták eleink, és használhatjuk ma is menstruációs görcsök enyhítésére és a vajúdás idejének lerövidítésére, innen ered a név is: anyafű, anyaméhfű, szüzekanyja. Fürdők, öblítések, gőzfürdők formájában nagyszerűen bevált kismedencei gyulladások (hüvelygyulladás, aranyér) esetén is.

A szépségápolásban is gyakran használják, a bőr szárazságát, viszketését, gyulladását csökkenti. Jót tesz a hajnak, mert kifényesíti és nyugtatja a fejbőrt.

A kamillatea elkészítése:
    Tea: Forrázz le egy csésze vízzel 1-2 evőkanál szárított kamillavirágzatot. Hagyd állni nagyjából 15 percig, majd szűrd le. Napi adag: 3-4 csésze. A legfinomabb akácmézzel, s így a méz értékes összetevői is hasznosulnak. Ne feledjük azonban a mézet a már kihűlt, langyos teába tenni, a forró víz a méz gyilkosa!

Gőzölés (inhalálás): Tegyél 3 evőkanál virágzatot egy lapos edénybe, forrázd le, és hajolj fölé. Fejedet törölközővel fedd be, és kb. 10 percet inhalálj. Vírusos légúti fertőzések esetén naponta kétszer ajánlatos gőzölni.

Olaj: Morzsolj szét maréknyi kamillavirágzatot, keverd össze 150 ml szójaolajjal, zárd le légmentesen üvegbe, és tedd napos helyre. Naponta rázd fel, és ha sötétre színeződik az olaj, szűrd át vászonruhán. A virágzatokat alaposan nyomkodd ki. Töltsd bele újra egy légmentesen zárható üvegbe.

Gargarizálás: 2-3 evőkanállal adj egy deci vízhez, naponta többször használd öblögetéshez.
    Fürdők: Lehet belőle kéz-, láb-, vagy ülőfürdőt készíteni. Kétmaréknyi virágzatot tegyél a fürdővízbe.

Borogatás: Tedd a kamillát egy mullkendőbe, és forrázd le. A kamillás kendőt körülbelül 5 percig tartsd a gyulladt bőrfelületen.

Alkalmazzuk bátran a természet ajándékait! Bár jó tudni, hogy az arra érzékenyeken kiválthat allergiás tüneteket, ilyen esetben válasszunk más gyógynövényt!

dr. Péntek Éva
    Karitáció Alapítvány

Share on Tumblr Nyomtatóbarát vagy PDF verzió

• A szegénység Magyarországon

Jelentõs az egyszülõs családok aránya (nõi egyszülõs). Megnõtt a tartós munkanélküliek száma. Nõ a hajléktalanok száma (Budapesten a legtöbb). Szalai Júlia megkülönbözteti a szegénységet az elszegényedéstõl. Elszegényedés szélesebb társadalmi kört érint. A fekete gazdaság megélhetést biztosít, ezek tették lehetõvé a falusi infrastruktúra fejlõdését, magánlakások építését valamint a háztartások modernizálását.

• Támogatjuk a Bionikus Mozgásszervi Alapítványt

Támogatjuk a Bionikus Mozgásszervi AlapítványtA bionika olyan új, több szaktudományt átfogó tudományág, amelynek célja az élő természetben kifejlődött megoldások átültetése a műszaki gyakorlatba. A Mátrix Közhasznú Alapítvány vezetősége figyelemmel kíséri a bionika technológiát, így nagy örömmel fogadta, hogy létrejött a Bionikus Mozgásszervi Alapítvány. Az innovatív alapítványi célokat támogatjuk, a szervezet működését szerteágazó formában segítjük. Ennek érdeklében 2015-től együttműködési megállapodást kötött a két szervezet, hogy a sikeres működést segítse.

• A gyermek figyelmetlenségének okai

A nevelési problémák elsõsorban magatartási és tanulási tünetekben jelentkeznek. Amikor kialakul gondolkodásában a differenciálás képessége, vagyis megjelenik a felismerés, hogy én és a másik nem egy és ugyanaz a személy, elkezdõdik a gyermeknevelés munkásabb, nehezebb része.

• Mennyi idõt tölthet egy gyerek a képernyõ elõtt?!

Egy friss kutatás szerint azok a gyerekek és tizenévesek, akik közvetlenül lefekvés elõtt tévét néznek vagy számítógépeznek, nehezebben alszanak el, ami könnyen kialvatlansághoz vezethet.

• Hogyan elõzzük meg a szénmonoxid mérgezést?

Itt az õsz, ismét indul a fûtésszezon, s nem is gondolunk bele, milyen komoly veszélyt jelenthet, ha nem ég el tökéletesen a tüzelõanyag. Ilyen esetekben keletkezik a szénmonoxid, ami akár halálos balesetet is okozhat.

• Nálatok vannak-e Állatok?!

Projektmenedszerként segítjük az állatvédõk munkáját

Az Orpheus Állatvédõ Egyesület Szeged városban a lakosság által tartott háziállatok kapcsán 2012 októberében reprezentatív felmérést végez, környezettudatosságot segítõ kiadványokat oszt, illetve a város középiskoláiban diák-állatrendõrséget szervez. A program a Szeged Megyei Jogú Város „Biopolisz Park – Egyetemi városrész közterületeinek rehabilitációja” programon belüli mini projekt, melynek célja az élhetõbb város megteremtése.

• Nyomorindex: Magyarország a középmezőnyben

Nyomorindex: Magyarország a középmezőnybenMagyarország a világ nyomorindexének középmezőnyéhez tartozik egy, a washingtoni Cato Intézet által a hét végén nyilvánosságra hozott, 2013-os adatokra támaszkodó felmérés szerint. A Steve N. Hanke, a Johns Hopkins Egyetem alkalmazott közgazdaságtan-professzora és a Cato Intézet projektigazgatója vezetésével összeállított nyomorindex a munkanélküliségi, a fogyasztói inflációs ráta és a hitelkamat összegéből áll, amiből levonták az egy főre számított éves reál GDP-változás. Ennek alapján a világ 109 országát rangsoroló listán a legkedvezőbb, utolsó helyre Svájc került, a maga 4,5-es mutatójával. A legmagasabb 147,4-es pontszámmal Szíria vezeti a nyomorlistát.

• Nem szégyellni, kezelni kell a fejtetût

A fejtetû nem válogat, ezért nem szégyenkezni, hanem kezelni kell – hívta fel a figyelmet egy iskolai védõnõ. A tanévkezdéssel indul a „tetûvadászat" az intézményekben, a gyerekeket rendszeresen ellenõrzik.

Hiába szûrik ki az ilyen diákot az iskolában, ha otthon nem foglalkoznak az apró élõsködõ jelenlétével.

A tanévkezdéssel minden évben startol a tetûvadászat az iskolákban, óvodákban, bölcsõdékben is.

• Ez a házasság, szent kötelék

Ez a házasság, szent kötelékA diáklányok a parkban a fűben ülve készültek a másnapi órákra. Nem messze tőlük két férfi ült le a padra, kezükben egy sakk készlettel, de játék helyett beszélgetni kezdtek az életről, a feleségeikről. Percekkel később mindkét lány könnyekben tört ki, és nagy leckét tanult a szerelemről.

A két éltes férfi régóta nem látta már egymást, ezért sakkozás előtt elmesélték egymásnak az elmúlt éveket. Mindketten beszéltek a feleségükről is, de amikor a második kezdett a történetébe…

• Meghaltam volna, ha nincs 9 diófám...

Meghaltam volna, ha nincs 9 diófám...Egy idős néni áll a tavaszi zimankóban az út szélén, fején karton kendő, kezében egy kisebb zsák és szelíden integet. Megálltam, felvettem a nénit, és elkezdtünk társalogni. Hamar kiderül, hogy dióbelet visz a szentgyörgyi piacra. Kérdés nélkül elkezd mesélni: -- Gyerekkoromban nagytatámmal ültettünk tíz diófát, locsoltuk a közeli patakból, de egy még abban az évben ki is száradt, a többi gyökeret eresztett. Teltek az évek, aztán engem az élet elsodort hazulról. Nagytatám egy szomorú nyári napon halt meg, hazajöttem a temetésre, a szépen felcseperedett diófák árnyékában ravatalozták fel...