• Kamilla, a csodanövény

• Share on Tumblr Nyomtatóbarát vagy PDF verzió

Kamilla, a csodanövényHázi patikánk egyik természetes tagja a kamilla. Piperefű, szüzekanyja, szentivánpipitér, bubulyka, anyafű, pipiske. Milyen csodálatos is a magyar nyelv, megannyi varázslatos név, s mind egyetlen egyszerű és mégis nagyszerű vadon élő virágot, egyik leghatékonyabb gyógynövényünket takarja. Június-július hónapokban virágzik rétjeinken a kamilla, az orvosi székfű. Szinte nincs olyan ember, aki ne ismerné a kamilla valamilyen formáját. Csodálatos erejét számtalan területen használhatod: legyen szó egészségről vagy szépségről.

Évezredek óta a gyógyítás szolgálatában áll, Dioszkoridész, görög orvos és Plinius, római természettudós a kamillát fejfájás, vese-, máj- és hólyagpanaszok gyógyítására ajánlotta. Tudtuk meg dr. Péntek Évától a Karitáció Alapítvány szakértőjétől.

A kamilla a fészkesvirágzatúak családjába (Compositae) tartozik, az ország minden táján, sőt, gyakorlatilag a világ minden táján megtalálható. Kedveli a szikes talajt, legelőket, réteket, így az ország nagy részén természetes formában fordul elő, könnyen megtalálható, begyűjthető. Jellegzetes sárga fészkű virága van, 20-35cm magasra nő, termesztése sem ritka. A kamilla gyűjtésének optimális ideje június-július hónapokban van, amikor a virágok túlnyomó többsége már kinyílt, ekkor érdemes úgynevezett szedőfésűvel megszabadítani a szár részeket a virágoktól, de egyesével is lecsipegethetjük a virágokat. Azonban ez elég időigényes feladat, de kiváló gyógyhatása miatt megéri a fáradságot.

A növény fészekvirágzatát használjuk a különböző gyógyító forrázatokhoz, készítményekhez. A drog sötét színű, szeszkviterpén tartalmú (kamazulén, bizabolol, bizabolol oxidok) illóolajat, flavonoidokat (apigenint) és glikozidjaikat, kumarinokat (umbelliferont, herniarint), nyálkát tartalmaz.

A kamilla virága a legtöbb ország hivatalos gyógyszerkönyvében megtalálható gyógynövény, hivatalos drog. Gyógyhatása rendkívül szerteágazó, melyet mind külső, mind belső alkalmazásakor ki lehet használni. A virágzat 0,4-1 százaléka illóolajat tartalmaz. A tiszta olaj színe kék. Illóolaj tartalmát leginkább görcsoldásra, gyulladásgátlásra és fertőtlenítésre használják.

Nézzük, mi mindenre használhatjuk ezt a csodálatos gyógynövényt:

Belsőleg alkalmazhatjuk teaként, inhalálásra, gőzölésre:
    A kamillában előforduló illóolajok főleg gyulladáscsökkentő hatásúak, enyhíti a köhögést és a vírusos, illetve bakteriális légúti fertőzések tüneteit, serkenti az immunrendszeri működését. Gargarizálással vagy szájöblögetéssel megszüntethető a fogíny, a száj és a torok gyulladásai, aftaellenes hatású. Enyhíti a gyomorpanaszokat, rosszullétet, a hányingert és a bélgyulladás tüneteit.

A kamilla a hasfájós babákat megnyugtatja görcsoldó hatása révén. A kamillaolaj csökkenti az idegességet a gyermekeknél, s jótékony hatással van a hiperaktív gyerekekre, mivel enyhe "nyugtatószer". A homeopátiában fogzási fájdalmak enyhítésére és fájdalom iránti intolerancia esetén használják.

Külsőleg is sikeresen alkalmazhatjuk a kamillát:
    Különböző bőrbetegségeket, pattanást (akne), tályogot, nehezen gyógyuló sebeket illetve körömágygyulladást kezelnek vele. Szemborogatásra is kiválóan alkalmas gyulladáscsökkentő hatásának köszönhetően.

A nőgyógyászatban is használták eleink, és használhatjuk ma is menstruációs görcsök enyhítésére és a vajúdás idejének lerövidítésére, innen ered a név is: anyafű, anyaméhfű, szüzekanyja. Fürdők, öblítések, gőzfürdők formájában nagyszerűen bevált kismedencei gyulladások (hüvelygyulladás, aranyér) esetén is.

A szépségápolásban is gyakran használják, a bőr szárazságát, viszketését, gyulladását csökkenti. Jót tesz a hajnak, mert kifényesíti és nyugtatja a fejbőrt.

A kamillatea elkészítése:
    Tea: Forrázz le egy csésze vízzel 1-2 evőkanál szárított kamillavirágzatot. Hagyd állni nagyjából 15 percig, majd szűrd le. Napi adag: 3-4 csésze. A legfinomabb akácmézzel, s így a méz értékes összetevői is hasznosulnak. Ne feledjük azonban a mézet a már kihűlt, langyos teába tenni, a forró víz a méz gyilkosa!

Gőzölés (inhalálás): Tegyél 3 evőkanál virágzatot egy lapos edénybe, forrázd le, és hajolj fölé. Fejedet törölközővel fedd be, és kb. 10 percet inhalálj. Vírusos légúti fertőzések esetén naponta kétszer ajánlatos gőzölni.

Olaj: Morzsolj szét maréknyi kamillavirágzatot, keverd össze 150 ml szójaolajjal, zárd le légmentesen üvegbe, és tedd napos helyre. Naponta rázd fel, és ha sötétre színeződik az olaj, szűrd át vászonruhán. A virágzatokat alaposan nyomkodd ki. Töltsd bele újra egy légmentesen zárható üvegbe.

Gargarizálás: 2-3 evőkanállal adj egy deci vízhez, naponta többször használd öblögetéshez.
    Fürdők: Lehet belőle kéz-, láb-, vagy ülőfürdőt készíteni. Kétmaréknyi virágzatot tegyél a fürdővízbe.

Borogatás: Tedd a kamillát egy mullkendőbe, és forrázd le. A kamillás kendőt körülbelül 5 percig tartsd a gyulladt bőrfelületen.

Alkalmazzuk bátran a természet ajándékait! Bár jó tudni, hogy az arra érzékenyeken kiválthat allergiás tüneteket, ilyen esetben válasszunk más gyógynövényt!

dr. Péntek Éva
    Karitáció Alapítvány

Share on Tumblr Nyomtatóbarát vagy PDF verzió

• Támogattuk az INTEGR-ÁLOM tábort

Támogattuk az INTEGR-ÁLOM tábortA Zöld Közösségi Ház és Erdei Iskola 3. alkalommal támogatta 2013 nyarán a mozgáskorlátozott gyerekek táborozását, akiknek adománygyűjtést is szerveztek. Az egyesület tagjainak 2013. július 22-25. nyári táboroztatásának biztosítására a MÁTRIX Közhasznú Alapítvány is segítséget nyújtott, mégpedig tartós élelmiszerek (konzervek, húsok, zöldségek, gyümölcsök, üdítő italok) biztosításával. A mozgáskorlátozott gyerekek élményprogramja a támogatások révén vált zökkenő mentesebbé és örömtelivé, így a napi nehézségeket néhány napig mosolygós percek helyettesíthették.

• Amit a tanulási zavarról tudni kell

Tanulási zavarnak tekintjük azt az - intelligencia szint alapján elvárhatónál lényegesen - alacsonyabb tanulási teljesítményt, amely neurológiai deficit vagy funkciózavar talaján jön létre

• Egészségvédelem

1948-as megalakulásakor a World Health Organization (WHO) az egészséget a következõképpen definiálta: „Az egészség a teljes testi, lelki és szociális jólét állapota, és nem csupán a betegség vagy fogyatékosság hiánya”. Egészségünket meghatározza makro- és mikrokörnyezetünk, a társadalom berendezkedése, szociális érzékenysége, továbbá személyi kapcsolataink és öröklött tulajdonságaink.

• A szegénység Magyarországon

Jelentõs az egyszülõs családok aránya (nõi egyszülõs). Megnõtt a tartós munkanélküliek száma. Nõ a hajléktalanok száma (Budapesten a legtöbb). Szalai Júlia megkülönbözteti a szegénységet az elszegényedéstõl. Elszegényedés szélesebb társadalmi kört érint. A fekete gazdaság megélhetést biztosít, ezek tették lehetõvé a falusi infrastruktúra fejlõdését, magánlakások építését valamint a háztartások modernizálását.

• Egy parányi történet a képzelet csodatévő erejéről

Egy parányi történet a képzelet csodatévő erejérőlNéha sajnálatos módon szükségünk van egy-két pofonra az élettől, hogy felismerjük, minek van igazából értéke, és minek nincs. ha ez nem történik meg, örökké tagadásban élünk majd. A következő történet sokak szemét felnyitotta már, éppen ezért számodra is kötelező olvasmány! Két súlyosan beteg férfi feküdt egy közös kórteremben. Az egyiküknek megengedték, hogy minden nap egy órát üljön az ágyon, fekvés helyett, hogy könnyebben le tudják szívni a folyadékot a tüdejéből. Az ő ágya mellett volt a terem ablaka.

• Ez a házasság, szent kötelék

Ez a házasság, szent kötelékA diáklányok a parkban a fűben ülve készültek a másnapi órákra. Nem messze tőlük két férfi ült le a padra, kezükben egy sakk készlettel, de játék helyett beszélgetni kezdtek az életről, a feleségeikről. Percekkel később mindkét lány könnyekben tört ki, és nagy leckét tanult a szerelemről.

A két éltes férfi régóta nem látta már egymást, ezért sakkozás előtt elmesélték egymásnak az elmúlt éveket. Mindketten beszéltek a feleségükről is, de amikor a második kezdett a történetébe…

• Egymilliárdan éheznek a Földön

Már több mint egymilliárd ember éhezik a Földön, jelentette az ENSZ Élelmezési és Mezõgazdasági Szervezete (FAO). Évi 30 milliárd dollár szükséges ahhoz, hogy 2050-ben a világ élelmezni tudja a bolygó akkor már 9 milliárdos lakosságát. A gazdasági válság miatt azonban egyre kevesebb a pénz a mezõgazdaság fejlesztésére is.

• Kamilla, a csodanövény

• A kleptománia egy kényszerbetegség

Az internetfüggõség, a szexaddikció és a kleptománia egy kalap alá való, hiszen mindegyik kényszerbetegség, melyek súlyos személyiséget károsító függõséget alakítanak ki az emberben. A kábítószerezésen, alkoholizmuson és a dohányzáson kívül beteges méreteket öltött mára a fentieken kívül játékszenvedély, a videófüggõség vagy éppen a vásárlási kényszer.

• Mi is az a táborozás?!

Táborozás: olyan szervezett csoportos együttlét, ahol hasonló érdeklõdésû emberek (fõleg gyerekek) pár napot - hetet eltöltenek együtt.

Általában iskolai szünetben, általában szülõi felügyelet nélkül, de felelõs nevelõkkel.

Szervezünk alkalmi foglalkozásokat, napközi jellegû táborokat, ottalvós programokat, rövidebb / hosszabb ideig tartó rendezvényeket is.