• A rózsa

• Share on Tumblr Nyomtatóbarát vagy PDF verzió

A rózsaA rózsa gyönyörűséges virág.

A rózsa számos kultúrában az érzelmekkel, a szeretettel és a szerelemmel összekapcsolt virág. Nem véletlenül ezt a csodálatos virágot nevelgeti féltő gonddal a kis herceg.

A görög mitológiában Aphroditének a Szerelem Istennőjének a vörös rózsa volt a kedvenc virága. Szapphó a virágok királynőjének nevezte.

A rózsa végigkíséri az emberiség történelmét. Az Egyiptomi falfestményeken, Hérodotosz műveiben, ugyan úgy, mint a Bibliában is szerepel a rózsa. A mohamedán vallásnak szent növénye a rózsa.

Költők, zeneszerzők, festők hódoltak ennek a gyönyörű virágnak, gondoljunk csak Michelangelo, Leonardo, Botticelli, Raffaello reneszánsz festményeire Richard Strauss Rózsalovagjára, Csajkovszkij Csipkerózsikájára, vagy Goethe verseire.

De a szépségén túl bizony a rózsa értékes gyógynövény is, tudtuk meg dr. Péntek Évától a Karitáció Alapítvány szakértőjétől. Már az ősi indiai Ayurvédikus gyógyászat egyik fontos eleme volt a rózsa, és különösen a vörös rózsa. A régi rómaiak is készítettek belőle számos gyógyító szert. A rózsaolajnak ma is aranyára van, ugyan úgy, mint a régi időkben hiszen egy kiló rózsaolaj előállításához 1000 kg rózsavirág szükséges.

Nézzük, milyen hatásai is vannak a rózsának!

Elsőként aromaterápiában alkalmazott illóolajának a hormonháztartásra és az általános közérzetre gyakorolt jó hatását említhetjük.

Azonban antibakteriális, gyulladásgátló és vérzéscsillapító tulajdonságai is ismertek.

A rózsaillat javítja a memóriát, segíti a tanulást. Megnyugtatja a szívet és az idegeket, antidepresszáns hatású. Pozitív hatása van a sejtregenerációra, és táplálja a szöveteket.

A rózsaesszenciát borogatásra, menstruációs problémákra, szédülésre, fej-, és torokfájásra alkalmazhatjuk.

Kozmetikai krémek gyakori összetevője, tonizálja a bőrt, fényessé és ragyogóvá teszi.

A rózsa termése a csipkebogyó, igen gazdag C-vitaminban, de van benne A-, B-, K- és P-vitamin is. Gyógyteának, dzsemek, lekvárok, gyümölcszselék készítéséhez kiváló alapanyag. Préseléssel és szűréssel csipkebogyó szirupot is készíthetünk belőle. Azonban nagyon fontos, hogy a csipkebogyót áztatjuk, és soha sem forrázzuk, mert akkor elveszíti értékes C-vitamin tartalmát! Az így elkészített teáját vese- és hólyagbetegségek ellen javallják, de a népi gyógyászatban alkalmazzák magas vérnyomás, bélhurut, epe- és májzavarok ellen is.

S nemcsak a csipkebogyó ehető! Bátran fogyasszuk a szirmokat is! Íme, egy indiai recept: Friss rózsalekvár rózsasziromból:

Permetmentes vörös rózsa leveleit leszedjük, nagyon apróra tépkedjük, mézzel összekeverjük, és frissiben fogyaszthatjuk. Úgy tartják, a rózsa szirma minél vörösebb, annál ízesebb, a szirmok alján levő fehér részt viszont vágjuk le, mert keserű lehet.

Rózsalekvár:
    Hozzávalók 5dl lekvár elkészítéséhez:
    1 vödör rózsaszirom 50 dkg cukor
    1 ek citromsav
    fél cs 3:1-ben zselésítő fix

Elkészítés:
    A megmosott szirmokat a cukorral egy fazékba tesszük és lassú tűzön kb. 40 percig főzzük. Hozzáadjuk a citromsavat és a zselésítőt. 2 perc főzés után apró üvegekbe töltjük és 5 percig a tetejére állítjuk, hogy ne romoljon meg.

„-Nálatok-mondta a kis herceg-az emberek egyetlen kertben ötezer rózsát nevelnek. Mégse találják meg, amit keresnek.
    -Nem találják meg-mondtam.
    -Pedig egyetlen rózsában vagy egy korty vízben megtalálhatnák…
    -Minden bizonnyal-feleltem.
    -Csakhogy a szem vak-tette hozzá a kis herceg. –A szívünkkel kell keresni.”
    Antoine de Saint-Exupéry

Share on Tumblr Nyomtatóbarát vagy PDF verzió

• A vak ember kéreget

A vak ember kéregetVak ember ült egy épület előtt a lépcsőn, lábánál kalap táblával, a következő szöveggel: Vak vagyok. Kérem, segítsenek! Arra ment egy újságíró és látta a kalapban alig van pénz, csak pár fillér. Lehajolt, dobott a kalapba pár forintot, s anélkül, hogy megkérdezte volna, elvette a táblát és a másik oldalára írt egy mondatot. Délután visszatért a vak emberhez és látta a kalapban sok pénz van. A vak felismerte lépteit, s megkérdezte tőle, hogy ő írt-e a táblára, s ha ő volt, akkor mit. Az újságíró így válaszolt: - Semmi olyat, ami nem lenne igaz. Csak soraidnak kicsit más formát adtam. - mondta, majd mosollyal az arcán távozott.

• Mesedoktorok: a kórházban fekvő, beteg gyerekek gyógyulását segíti

Mesedoktorok: a kórházban fekvő, beteg gyerekek gyógyulását segítiA Mátrix Közhasznú Alapítvány a Gyógyító Mesedoktorok mozgalmát nem csak gyerekeknek, nem csak betegeknek alkotta meg. A jószolgálati, gyermekmentő, támogató program elsődleges célja, hogy a mese (meseolvasás, mese készítés) révén gyógyítást segítsen, illetve a különböző társadalmi, egészségügyi, szociális problémák feloldásában - feldolgozásában sikeresen részt vegyen. A Mesedoktor mozgalomba minden támogató, segítő, önkéntes, egészségügyi intézmény szabadon csatlakozhat. Tegyük jobbá a világot, ebben a mese is egy eszköz!

• A gyermek figyelmetlenségének okai

A nevelési problémák elsõsorban magatartási és tanulási tünetekben jelentkeznek. Amikor kialakul gondolkodásában a differenciálás képessége, vagyis megjelenik a felismerés, hogy én és a másik nem egy és ugyanaz a személy, elkezdõdik a gyermeknevelés munkásabb, nehezebb része.

• Pozitívan hat a tanulásra a háziállat

Ahol van valamilyen házikedvenc, ott a család legkisebb tagjai (is) okosabbak és felelõsségtudóbbak.

• Egészségvédelem

1948-as megalakulásakor a World Health Organization (WHO) az egészséget a következõképpen definiálta: „Az egészség a teljes testi, lelki és szociális jólét állapota, és nem csupán a betegség vagy fogyatékosság hiánya”. Egészségünket meghatározza makro- és mikrokörnyezetünk, a társadalom berendezkedése, szociális érzékenysége, továbbá személyi kapcsolataink és öröklött tulajdonságaink.

• Optimizmus = boldog élet!

Optimizmus = boldog élet!Az optimizmus, a pesszimizmus ellentéte, olyan életszemlélet, amiből nézve a világ jó, vagy kedvező hely. Az optimisták általában azt tartják, hogy az emberek jók. Az életről „kedvező” képük van, és abban hisznek, hogy idővel és végül a dolgok rendeződnek. Nos a Magyar ember nem az optimizmusáról híres. A Mátrix Közhasznú Alapítvány társadalmi fejlesztő tevékenysége segíti, hogy a problémamegoldás mellett derűlátó, bizakodó, pozitív gondolkodású emberekké alakuljon mindenki, aki még nem az. Ehhez viszont önbizalom, önismeret, változásra képesség / érettség is szükséges!

• Magányos kisfiú reszketett a hidegtől a buszmegállóban - videó az utasok reakciójáról

Magányos kisfiú reszketett a hidegtől a buszmegállóban - videó az utasok reakciójárólNorvégiában rejtett kamerával készítettek egy filmet arról, mit csinálnak az emberek, ha meglátnak egy fiút, amint a buszmegállóban ül, vacog és egyedül van. Volt aki a kesztyűjét adta oda, de többen is akadtak, akik levették a kabátjukat és inkább ők ültek tovább pólóban. Azt kérdezgették a fiútól, hogy miért van egyedül és hogy nincs-e egy telefonszám, amin fel lehet hívni a tanárát. Magyarországon is nagyon sokan segítenek, gondoljunk csak a CENTERKE adományozó központunkra, ahol évente tízezernél több adok / kapok segítség jön és megy. A felajánlók és a rászorulók között igenis megható az együttműködés.

• Szívszorító igaz történet - nehéz Magyarországon élni...

Szívszorító igaz történet - nehéz Magyarországon élni...47.000 Ft nyugdíja pár nap alatt elfogyott. Kifizette a boltban a tartozásait kamatostól, a postán hatezer forintot hagyott a villanyszámlára, elküldött a fiának ötezer forintot a főváros egyik hajléktalanszállójára, végül az önkormányzatnál a kutyaoltás elmaradt összegét fizette be. Tervezte, hogy tüzelőt is vesz, de a pénztárcájában csak három darab ezres maradt egész hónapra. Vett a boltban fél kiló kenyeret és egy liter tejet is és lassan totyogott hazafelé a sáros úton. Az utat nézte mereven, nehogy elcsússzon. A szőke boltos nő ingerült volt, miután kilépett az ajtón, mert megint szellőztetnie kellett a rossz szagú öregasszony után.

• Mi is az a táborozás?!

Táborozás: olyan szervezett csoportos együttlét, ahol hasonló érdeklõdésû emberek (fõleg gyerekek) pár napot - hetet eltöltenek együtt.

Általában iskolai szünetben, általában szülõi felügyelet nélkül, de felelõs nevelõkkel.

Szervezünk alkalmi foglalkozásokat, napközi jellegû táborokat, ottalvós programokat, rövidebb / hosszabb ideig tartó rendezvényeket is.

• Mennyi idõt tölthet egy gyerek a képernyõ elõtt?!

Egy friss kutatás szerint azok a gyerekek és tizenévesek, akik közvetlenül lefekvés elõtt tévét néznek vagy számítógépeznek, nehezebben alszanak el, ami könnyen kialvatlansághoz vezethet.