• Egy parányi történet a képzelet csodatévő erejéről

• Share on Tumblr Nyomtatóbarát vagy PDF verzió

Egy parányi történet a képzelet csodatévő erejérőlNéha sajnálatos módon szükségünk van egy-két pofonra az élettől, hogy felismerjük, minek van igazából értéke, és minek nincs. ha ez nem történik meg, örökké tagadásban élünk majd. A következő történet sokak szemét felnyitotta már, éppen ezért számodra is kötelező olvasmány! Két súlyosan beteg férfi feküdt egy közös kórteremben. Az egyiküknek megengedték, hogy minden nap egy órát üljön az ágyon, fekvés helyett, hogy könnyebben le tudják szívni a folyadékot a tüdejéből. Az ő ágya mellett volt a terem ablaka.

A másik férfinak a hátán kellett feküdnie egész végig. Órákig beszélgettek minden nap. Beszéltek egymásnak a családjukról, az állásukról, az otthonukról, a korábbi katonai szolgálatukról.

Amikor az ablaknál fekvő férfi felülhetett, azt az egy órát azzal töltötte, hogy leírja a másik férfinak, mit lát az ablakon keresztül. Egy idő után az állandóan fekvő beteg már csak azért az egy óráért élt, amikor kiszélesedett számára a világ, és gondolataiban kiléphetett a kórterméből.

Azaz ablak egy kellemes parkra nézett, ahol tó is volt. A tóban kacsák úsztak, a tó mellett pedig kisgyermekek izgultak egymással versenyző kishajóikért. Szerelmes fiatalok sétálgattak karöltve, és be lehetett látni onnan az egész várost.

Miközben az ülő ember mindezt leírta, a másik csukott szemmel hallgatta a jellemzést, és elképzelte a festői látványt.

Egy meleg délután alkalmával az ülő férfi egy kis felvonulásról mesélt neki, ami az ablak előtt ment el. Ugyan a fekvő beteg nem hallotta zenét, mégis elképzelte, amit a másik leírt neki.

Hónapok teltek el így, mikor egyik reggel a nővér vizet vitt be a kórterembe, és észrevette, hogy az ablaknál fekvő beteg elhunyt. Békésen távozott álmában.

A fekvő férfi, miután elszállították a holttestet, megkérdezte a nővért, hogy nem feküdhetne-e az ablak mellett. A nővér szívesen kicserélte az ágyakat, majd kiment a kórteremből.

Szép lassan megpróbált felkönyökölni, hogy saját szemével láthassa ő is a külvilágot. Azonban mikor kinézett az ablakon, csupán a szomszéd épület falát látta. Később megkérdezte a nővért, hogy vajon miért tette ezt a másik férfi, miért mesélt annyi minden szépről neki?

A nővér válasza a következő volt: "Az elhunyt beteg vak volt. Nem is látta, hogy ott fal van. Talán csak ösztönözni, életben tartani akarta önt!"

Share on Tumblr Nyomtatóbarát vagy PDF verzió

• Nálatok vannak-e Állatok?!

Projektmenedszerként segítjük az állatvédõk munkáját

Az Orpheus Állatvédõ Egyesület Szeged városban a lakosság által tartott háziállatok kapcsán 2012 októberében reprezentatív felmérést végez, környezettudatosságot segítõ kiadványokat oszt, illetve a város középiskoláiban diák-állatrendõrséget szervez. A program a Szeged Megyei Jogú Város „Biopolisz Park – Egyetemi városrész közterületeinek rehabilitációja” programon belüli mini projekt, melynek célja az élhetõbb város megteremtése.

• Rászoruló gyermekeket vár A Játékkészítő

Rászoruló gyermekeket vár A JátékkészítőA Játékkészítő című, decemberben látható szuper pop-musicalt létrehozó TulipánTündér Produkciós Iroda felhívással fordul a rászoruló gyermekeket segítő alapítványokhoz, kérve segítségüket és közreműködésüket, hogy minél több gyermekhez eljuthasson annak a pályázatnak a híre, melynek győztesei részt vehetnek az akciómese előadásán. A pályázat témája a "mese".Mit jelent számukra és hogyan alakítja, segíti a gyermekek életét a mese? A pályázat kiírói olyan rövidfilmeket, videókat várnak, melyben a gyermekek - különböző formában - megfogalmazzák a meséhez való viszonyukat.

• Kamilla, a csodanövény

Kamilla, a csodanövényHázi patikánk egyik természetes tagja a kamilla. Piperefű, szüzekanyja, szentivánpipitér, bubulyka, anyafű, pipiske. Milyen csodálatos is a magyar nyelv, megannyi varázslatos név, s mind egyetlen egyszerű és mégis nagyszerű vadon élő virágot, egyik leghatékonyabb gyógynövényünket takarja. Június-július hónapokban virágzik rétjeinken a kamilla, az orvosi székfű. Szinte nincs olyan ember, aki ne ismerné a kamilla valamilyen formáját. Csodálatos erejét számtalan területen használhatod: legyen szó egészségről vagy szépségről.

• A globális felmelegedés hatásai

Az IPCC kutatóinak általános elõrejelzései szerint a szárazföldek hõmérsékletének növekedése nagyobb mértékû lesz, mint a tengereké, ami a napfény-visszaverõ képességükkel magyarázható. Az Északi-sarkvidéken elsõsorban a téli átlaghõmérséklet fog növekedni. Az éjszakai átlaghõmérsékletek növekedése megfogja haladni a nappali középhõmérsékletekét.

• A gyermekek alvászavarának okai

A gyerekek és fiatalok kevesebbet alszanak, mint kellene, ráadásul olvasás, vagy mesehallgatás helyett inkább tévéznek, amely nyugtalanabbá teszi az alvást. Mindez alvászavarokat okoz.

• Diszlexia a tanulási zavarok egy formája

A diszlexia elnevezés használatos az olvasás elsajátításának zavarára, de már maga a szó is sokkal szélesebb fogalomra utal. A kifejezés ugyanis két tagból áll, az egyik a görög eredetû "disz", amely nehézséget jelöl, a másik a "lexia" a szintén görög eredetû "lexis" szóból, amely "szavakat, beszédet" jelent. Tehát szó szerint is a szavakkal kapcsolatos zavarról van szó, de ma már tudjuk, hogy a diszlexia ennél még összetettebb jelenség.

• Mikor ösztönzi a gyermeket a zsebpénz?

Akkor lehet jobb eredmények elérésére ösztönözni a gyermeket zsebpénzzel, ha az már elsajátította a pénzkezelés alapjait – állítják a szakemberek a pénz mint motivációs eszköz vizsgálata kapcsán.

• Az iskolaérettség megállapítása

A gyermekek tankötelezettsége a közoktatási törvény szerint abban az évben kezdõdik, amelyikben május 31-ig betöltik a hatodik életévet. Azonban ez nem mindig jár együtt az iskolaérettség kialakulásával. Ennek a megállapítására szolgál az iskolaérettségi vizsgálat.

• Sikeres volt a Csongrád Megyei Civil Információs és Egyeztetõ Fórum - az NCA-DP-11-B-0014 támogatásával

A Nemzeti Civil Alapprogram NCA-DP-11-B-0014 támogatása révén jöhetett létre 2011 nyarán a Csongrád Megyei Civil Információs és Érdekegyeztetõ Fórum. A MÁTRIX Közhasznú Alapítvány által szervezett kerekasztal-beszélgetés a megyében munkálkodó civil és állami szektor szereplõit, és munkatársait valamint önkénteseit hozta össze néhány órás programjain.

• 11 öregedésgátló praktika

11 öregedésgátló praktikaA 105 éves orvos, Shigeaki Hinohara eddig még nem kérte nyugdíjaztatását, és a jelek szerint nem is készül nyugállományba vonulni. Ehelyett dolgozik, tanít, önkénteskedik és személyes blogot is vezet. Shigeaki Hinohara egy interjúban beszélt arról, hogy mi az a 11 dolog, amelyet ha betartunk, sokáig fogunk élni. 1. A testet nem szabad korlátok közé szorítani: Energia attól lesz, hogy jól érezzük magunkat. Mikor gyerekek voltunk és sokat játszottunk, akkor minden pillanatban boldogok voltunk, még enni és aludni is gyakran elfelejtettünk.