• Szánkó helyett limuzinnal vitte az ajándékokat a Mátrixos Mikulás

• Szánkó helyett limuzinnal vitte az ajándékokat a Mátrixos MikulásEgyre több családban gond a megélhetés, az ünnepekkor sok gyermek nem kap ajándékot. A Mátrix Közhasznú Alapítvány az adventi időszakban is azon munkálkodik, hogy ne legyen nélkülöző gyermek és felnőtt. A VIP Limuzin jóvoltából a héten budapesti nehéz sorsú gyerekekhez limuzinnal érkezett az ajándékot hozó Mikulás. Az ajándékozás mellett élmény volt a gyerekeknek, hogy kipróbálhatták a hosszú, nem mindennapi csodajárgányt. A nem mindennapi élmény a gyerekek számára élménypedagógiás módszerként szolgálhatott a szocializáció fejlesztésének elérése érdekében.

Dudás Zsanett, a Mátrix Közhasznú Alapítvány vezetője a szegénység visszaszorítása kapcsán fontosnak tartja a közösség megoldó erejét, a példamutatást, az élményteremtést. A Mátrix idén is ezernél több jótékonysági Mikulás csomagot juttat el nehéz sorsú gyermekekhez. Az alapítvány adományozói tevékenység mellett összefogással segíti a társadalmi és szociális problémák megoldását, melyben a lakosság segítségére is számít a jótékonysági szervezet.

• Hallássérültek asztalitenisz - sakk Országos Bajnokságot támogattunk

Hallássérültek asztalitenisz - sakk Országos Bajnokságot támogattunkHagyományosan immár 22. éve (Szegeden, 2012. 11. 16-18-án) a szegedi Klúg Péter Óvoda, Általános Iskola rendezi a Hallássérültek Országos Diákbajnoksága keretében az asztalitenisz- és sakkversenyt.

Ebben az évben valamennyi hallássérülteket oktató intézmény elküldte legjobb versenyzőit, sőt ebben az évben - immár hagyományosan - hozott csapatot a kolozsvári és a szabadkai iskola is, így jelenlétükkel nemzetközivé vált a verseny.

• Éber kómában Topika - segítsünk együtt!

Éber kómában Topika - segítsünk együtt! Segítsünk együtt Topinak!

Vízvári Krisztina öt pici gyermeket nevel anyaotthonban, egyedül. A létért való küzdelmét áprilisban tragédia törte ketté: fia, a tíz esztendős Józsika egy busz mögül szaladt ki az úttestre, ahol az éppen odaérkező autó elütötte. Az életrevaló gyerekek, az anya a rehabilitációt igénylő Józsika felépüléséért abban bízik, hogy külső segítség révén még rendbe jöhet minden jelenlegi problémájuk.

• Sikeres volt a WARC2 kézműves tábor

Sikeres volt a WARC2 kézműves tábor WARC - "Welcome to Arts and Crafts" programhoz kapcsolódó alkotói tábor nagy sikert aratott. 2012 augusztus végén került megrendezésre a SZIN (Szegedi Ifjúsági Napok) Zöld Placcán a MÁTRIX / Orpheus programterületén a WARC2 programhoz kapcsolódó kézműves tábor. A program ideje alatt (öt nap, négy éjszakán keresztül) hat oktatóval ötven fiatal kapott lehetőséget arra, hogy hagyományos szakmák és a kézművesség iránti érdeklődése révén fejleszthesse tudását. A résztvevők Szabadka és Szeged környékéről érkeztek. A passzív időszakban a SZIN fesztivál által szervezett programokon is részt vettek a tábor lakói.

• Napi 40-50 rászoruló kap ingyenesen ruhát és cipőt a Centerkéből

Napi 40-50 rászoruló kap ingyenesen ruhát és cipőt a CenterkébőlTélen kisgyermekes családok és egyedülálló idős rászorulók keresik fel legfőképpen a Centerke Adományozó Központot segítségért. Az ingyenesen válogatható ruha és cipő sokszor életmentő a támogatottaknak, hiszen a kihűléstől és a megfagyástól menti meg az embereket az önzetlen segítség. Együtt többet tehetünk, így a Centerkét működtető Mátrix Közhasznú Alapítvány arra kéri azokat, akik megtehetik, hogy a már megunt (de még használható) kabátjaikat, téli cipőiket, sálat, kesztyűt a Szeged, Roosevelt tér 5. címre, a Centerkébe juttassák el. Így együtt vehetünk részt a fagyás elleni küzdelemben és a szegénység visszaszorításában.

• Sikeres volt az élelemosztás

Sikeres volt az élelemosztásA tervezett kétszáz élelmiszercsomag helyett a hosszú sorban kígyózó rászorulók megsegítése érdekében a nap végére háromszázötven csomag került kiosztásra. Volt aki étolajat és lisztet, volt aki tésztát, instant levest, rizst, tarhonyát, kekszet vagy édességet kapott a MÁTRIX Közhasznú Alapítványtól. A tartós élelmiszer mellett a Centerke Adományozó Központban a rászorulók igény esetén ingyen ruhatámogatást is kaptak. Az alapítványi adományosztó központba havonta ezernél több rászoruló tér be segítségért.

• Önkéntesül(l)és Oláh Gergővel

Önkéntesül(l)és Oláh GergővelÜllésen, a Déryné Kulturális Központban 200 önkéntességgel ismerkedő fiatal számára adott koncertet Oláh Gergő 2015. február 26-án (csütörtökön). A popsztár a MÁTRIX Közhasznú Alapítvány által életre hívott Önkéntesül(l)és közösségsegítő program záró eseményét látogatta meg. A népszerű dalok előadása mellett Oláh Gergő motivációs céllal a helyi gyerekek számára ízelítőt is adott abból, hogy honnan jött és a sok - sok tanulás - tapasztalás mellett merre tart. A buli hangulatban volt flashmob, tánc, éneklés, fotószkodás, autogram osztás, a gyerekeknek frissítő ételek és italok, gyümölcs, egyéb finomságok.

• Szegedről indult segélyszállítmány Öcsödre

Szegedről indult segélyszállítmány ÖcsödreAz öcsödi rászorulók a szegedi központú Centerke Adományozó Központ jóvoltából egy teherautónyi adományban részesültek. Tonnányi ruhát-cipőt kapott az ottani rászorulókat - nagycsaládosokat segítő közösség. A Mátrix Közhasznú Alapítvány által működtetett Centerke révén évente tízezernél több rászoruló család, közösség, idős-egyedülálló kap támogatást. A Mátrix az ország különböző részein működő civil szervezetek tevékenységeit is gyakran segíti adományokkal. A Centerke egyre sikeresebb és népszerűbb, mely a lakosság segítő együttműködése által működőképes. Az adományt az öcsödiek nagy örömmel fogadták.

• Az advent jegyében oktatástechnikai eszközöket adományoztunk

Az advent jegyében oktatástechnikai eszközöket adományoztunk140 család csemetéje kapott a Mátrix Alapítvány révén Mikulás ajándékokat. A szervezet az intézmények rossz anyagi helyzetére tekintettel gyermekek fejlődését segítő beszerzéseket is támogatott.

A támogatói program keretén belül szereztük be a gyerekek számára a vizuális fejlesztő rajztáblát. A tábla által gazdaságosan folytatható a bölcsődés / óvodás gyerekek fejlesztése. Reméljük, hogy hosszú évekig hasznos lesz a pedagógusok és a picik számára is.

• Soltiék hűtőt kaptak

Soltiék hűtőt kaptakA védőnőtől érkezett a segélykérő üzenet: egyik védencüknél kis baba van, a hűtő elromlott, a baba ételeinek higiénikus tárolása vált problémássá.

Habár az alapítvány is nehéz anyagi körülmények között működik, egy korábbi adományozás kapcsán éppen rendelkezésre állt raktárhelyiségünkben egy mélyhűtő résszel is rendelkező, jó állapotban lévő hűtőszekrény. Gyors szervezői munka után a család számára nélkülözhetetlen háztartási eszközt házhoz vittük, be is üzemeltük.

• Sikeres volt a SZIN 2015 Csodafalu

Sikeres volt a SZIN 2015 CsodafaluNagy sikert aratott a Szegedi Ifjúsági Napok keretén belül megrendezett SZIN Csodafalu, ahol a fesztivál ideje alatt közel ötszáz sérült, nagycsaládos, egyéb hátránnyal küszködő gyermek kapott élményt, figyelmet, örömet. A SZIN szervező csapata és a Mátrix Közhasznú Alapítvány a résztvevőket egész napos szórakoztató programmal, reggelivel, ebéddel és uzsonnával látta el. A gyerekek a fesztivál területén vidámparkban szórakozhattak, egész nap ugrálóvárban mozoghattak, bepillanthattak a színpadok kulisszái mögé, volt barangolás a fesztivál érdekes programhelyszínein, továbbá arcfestés, a Karitáció Alapítvány bohócdoktorai révén lufihajtogatás és jóga, Mézes Mazsolka meséivel bábszínház is várta a résztvevőket.