• Segélyszállítmány érkezett Szegedről és Budapestről az árvíz súlytotta településekre2010.07.12: A borsodi kistelepülésre, Parasznyára érkezett a szegedi központú MÁTRIX Közhasznú Alapítvány, az Orpheus Állatvédő Egyesület, illetve a KARITÁCIÓ Alapítvány közös segélyszállítmánya, amely tisztítószereket, ruhákat, ágyneműket és konyhai felszereléseket tartalmazott. A Bükk nyúlványai között megbúvó kis falu lakóinak az életét a tavaszi esőzések miatt medréből kilépő két kis patak, illetve a megnövekedett belvíz nehezítette meg. A települést Miskolc felől még mindig csak egy útvonalon lehet megközelíteni, mert a víz alámosta az utakat, és azok több helyen megcsúsztak, beszakadtak.

A település polgármester asszonya Horváth Jánosné elmondta, hogy ők is, mint több árvíz sújtotta település az állami segítségre várnak. Az újjáépítési munkákat szeretnék még a nyári időszakban elkezdeni és befejezni.

A 3 szegedi szervezet által eljuttatott adományok a hét közepén kerültek kiosztásra. A dolgokból azok a családok kaptak leginkább, akiknek mindenük odaveszett a kiáradt Nyögő-patak következtében.

2010.06.24: Fertőtlenítőszereket, háztartási kisgépeket, ruhákat, játékokat, tartós élelmiszereket tartalmazott az a segélyszállítmány, melyet az előző hetekben Ónod és Felsődobsza után ezen a héten Felsőzsolcára szállított a Mátrix Közhasznú Alapítvány, az Orpheus Állatvédő Egyesület és a Karitáció Alapítvány. A segélyosztó központ a falutól néhány kilométerre található, ennek az az oka, hogy az őrzést Felsőzsolca önkormányzata itt tudja megoldani.

A Szegedről érkezett szállítmány is ebbe a raktárba került, ahol a családonkénti csomagok összeállítását a helyiek végzik, ezt követően az önkormányzat által kiadott segélykártyákkal lehet egy-egy csomagot átvenni. A szétosztás a falu központjában több civil szervezet közreműködésével történik. Mint ismeretes: az árvíz Felsőzsolcát teljesen elzárta a külvilágtól, így a védekezésben ide helikopterekkel hozták a homokzsákokat, amelyekkel a víz további beszivárgását szerették volna megállítani.

2010.06.18:egy teherautónyi tisztítószert, fertőtlenítőszert, ruhákat, és élelmiszert vitt pénteken az árvíz miatt a külvilágtól több napra elzárt Borsod Megyei településre a Mátrix Közhasznú Alapítvány, az Orpheus Állatvédő Egyesület, a Karitáció Alapítvány, és az Afrikai-Magyar Egyesület. A segélyszállítmány átvételénél, és pakolásánál a helyi lakosság is aktívan segédkezett. Bene Klára, a falu polgármester asszonya örömmel fogadta az önzetlen segítséget, amely hozzájárulhat ahhoz, hogy a nem várt több hetes katasztrófa időszak lezárulhat a település életében.

Felsődobszán rengeteg házban okozott kárt a Hernád áradása, míg tucatnyi család házát teljesen lerombolta a víz. Az áradás azóta már visszavonult, de a homokzsákok még nehezítik a közlekedést a településen, és a környező utak mellett is ott van még az ár nyoma belvíz formájában. Az anyagi-és tárgyi segélyek kiszállítása a helyreállítások idején fontos segítség.

A hetente összegyűjtött újabb adományokat hetente szállítjuk a károsult területekre!

2010-06-01: hajnalban indult útnak, és aznap délelőtt megérkezett az árvíz sújtotta Ónodra a Mátrix Közhasznú Alapítvány, az Orpheus Állatvédő Egyesület, a Karitáció Alapítvány, az Afrikai-Magyar Egyesület közös segélyszállítmánya. A ruhákkal (törölközőkkel, ágyneműkkel), ásványvízzel, fertőtlenítőszerekkel, élelmiszerekkel, matracokkal megrakott egytonnás teherautó a károsult lakosság segítése érdekében rótta a kilométereket.

2010-06-06: Szegedi Civilek is dolgoztak az árvízi mentésben

Vasárnap (2010.06.06-án) a szegedi központú MÁTRIX Közhasznú Alapítvány, az Orpheus Állatvédő Egyesület, illetve a KARITÁCIÓ Alapítvány az árvíz sújtotta Borsod Megyei partszakaszokon segédkeztek az árvízi kárenyhítésben. Azóta a kiáradt Sajó, a Hernád folyók szerencsére már apadnak, ha nem érkezik segítség, a kitelepített 4250 ember élete az árvíz enyhülése után is pokol marad.

Sokan sokat segítettek
    Sokan minden vagyonukat (házukat, bútorukat, alvóhelyüket, ruháikat) elvesztették az iszonyatosan nagy árvíz miatt, így nem volt kérdés, hogy segítsünk e a bajbajutottakon...

Tárgyi adománnyal segítettek a legtöbben
    Szegeden a segítő civil szervezetek 2010. június 7-től egy hónapon keresztül gyűjtést szerveztek a rászorulók megsegítésére. Használható állapotú ruhákat, cipőket, gumicsizmát, ágyneműket, matracokat, bútorokat, törölközőket, takarókat, tisztító-fertőtlenítő szereket, használati tárgyakat (pl. konyhai vízmelegítőt, hosszabbító, egyéb életminőséget javító eszközöket), játékokat, tartós élelmiszereket gyűjtöttek a szervezetek gyűjtőhelyén, Szegeden, a Roosevelt tér 5. alatt, az M-Klubban.

A begyűjtött adományok négy településre (Ónodra, Felsőzsolcára, Felsődobszára, Parasznyára) jutottak el.

A civil szervezetek segítő akciója a támogatók segítsége nélkül nem lehetett volna ilyen mértékű. A rászoruló családok nevében is köszönjük a lakosság, a médiapartnerek, a cégek eddigi és jövőbeni támogató együttműködését.

Rácz Anett, szociológus
    MÁTRIX Közhasznú Alapítvány
    Telefon: 06-20-929-81-81

• Gyermekprogramokat is támogatunk

Gyermekprogramokat is támogatunkA MÁTRIX Közhasznú Alapítvány évente több száz rendezvényt, programot, intézményi megmozdulás sikerét támogatja élelmiszerekkel, jutalmakkal, frissítõkkel, ajándékokkal. A cél, hogy a szûkös anyagi helyzetû közösségek élménypedagógiás programjai a támogatás révén sikereket érhessenek el. A támogatásokra igen nagy az igény. Munkánk becses támogatóink, követõink, segítõink, angyalaink révén nem lehetne sikeres. A támogatottak nevében is hálásan köszönjük! A Támogatottaknak pedig sikerekben gazdag segítõ munkát kívánunk.

• Segítsünk együtt a súlyos beteg Bencének!

Segítsünk együtt a súlyos beteg Bencének!Bence akut lymphoblastos leukémiában szenved. A kisfiú gyógyulni akar, de a család anyagi helyzete már teljesen kimerült. A beteg kicsi fiúcska a gyötrelmes kemoterápiás kezelések közben állandó szülői felügyelettel lehet csak nyugalomban, biztonságban. A magas költségek (utazás, étkezés, jelenlét) miatt az együttlét nehezen megoldható. A MÁTRIX Közhasznú Alapítvány a szülők kiadásait szerény anyagi lehetőségéhez mérten támogatja. Ez sajnos a sikeres felépüléshez, és a problémák megoldásához kevés.

• Az advent jegyében oktatástechnikai eszközöket adományoztunk

Az advent jegyében oktatástechnikai eszközöket adományoztunk140 család csemetéje kapott a Mátrix Alapítvány révén Mikulás ajándékokat. A szervezet az intézmények rossz anyagi helyzetére tekintettel gyermekek fejlődését segítő beszerzéseket is támogatott.

A támogatói program keretén belül szereztük be a gyerekek számára a vizuális fejlesztő rajztáblát. A tábla által gazdaságosan folytatható a bölcsődés / óvodás gyerekek fejlesztése. Reméljük, hogy hosszú évekig hasznos lesz a pedagógusok és a picik számára is.

• 100 kiló tartós élelmiszert kapott a szegények konyhája

100 kiló tartós élelmiszert kapott a szegények konyhájaTészta, liszt a konyhába

Az Egy Ebéd Egy Esély Gyermekétkeztetési Közhasznú Alapítvány rászoruló egyéneket és családokat lát el meleg étellel. A MÁTRIX Közhasznú Alapítvány ehhez az étkeztetési programhoz rendszeresen ad támogatást. Most 60 kiló tésztát és 40 kiló lisztet adtunk az alapítvány konyhájába. Az adomány több száz tányér meleg étel alapanyagául szolgál, mely segíti a szegényebb családok mindennapjait, az éhezés elleni küzdelmet.

• Konvektor kommandó - kihűlés ellen

Konvektor kommandó - kihűlés ellenRadiátorral segíti a Centerke Adományozó Központ azokat, akiknél a fűtés valamilyen oknál fogva nem megoldott. A Mátrix Közhasznú Alapítvány szociális segítő programja télen azokra is gondol, akik számára apróbb adományok révén javítható az életminőség. Évente tízezernél több kisgyermekes családot, idős - egyedülálló embert, segítő közösséget támogat a szervezet adományok révén. Télen a meleg ruha, vastag cipő, takaró, zokni, radiátor a fontos segítség. Az alapítvány a támogatások osztása mellett várja felajánlók, segítők, önkéntesek jelentkezését is. Ha van otthon egy felesleges radiátor vagy már nem használt meleg ruha, azt az adományozó helynek köszönhetően el lehet juttatni a rászorultakhoz.

• Kedvezményesen vásárolhattunk rendezvényekhez írószereket

Kedvezményesen vásárolhattunk rendezvényekhez írószereketA Mátrix Közhasznú Alapítvány rendezvényeire, programjaihoz nagy mennyiségű írószert és irodaszert használ fel. A nonprofit - segítő munka megkönnyítése érdekében a Printker Office Land Irodatechnika, Papír, Írószer Kereskedelmi és Szolgáltató Zrt. nagylelkű segítségével a bolti árnál lényegesen olcsóbban jutott alapítványunk írólapokhoz, ollókhoz, táblákhoz, nyomtatópapírhoz, borítékokhoz, díszítő és dekorációs dolgokhoz, tollakhoz, ceruzákhoz, irodai berendezési tárgyakhoz, irodai eszközökhöz, működést segítő dolgokhoz. A nyújtott vásárlási kedvezményt, a kapott grátisz tárgyakat hálásan köszönjük!

• A Mátrix Alapítvány a cipősdoboz akciót is támogatta

A Mátrix Alapítvány a cipősdoboz akciót is támogattaDobozokba került sok játék és édesség

Szombat délután a Mátrixosok az utcai adományosztás utáni fagyásból felengedve az idejüket azzal töltötték, hogy az országos cipős doboz gyűjtésbe adományokat készítettek össze. A több tucat doboz (benne játékkal, édességgel) sok örömet okozott a címzetteknek! Könyvekkel, játékokkal, édességekkel pakoltunk meg sok sok üres dobozkát, amikor ezzel kész voltunk, az ajándékokat szétszórtuk a környék gyűjtőpontjaiban.

• Ötezernél több mesekönyvet kaptak gyerekektől a Gyógyító Mesedoktorok 2014-ben

Ötezernél több mesekönyvet kaptak gyerekektől a Gyógyító Mesedoktorok 2014-benGyermekkórházak bennfekvő betegei számára tett jótékonysági mesekönyvgyűjtő felhívásra több mint ötezer mesekönyvet küldtek be gyerekek és pedagógusaik. A könyvek gyermekkórházak számára kerülnek szétosztásra, melyek révén a bent fekvő beteg gyerekek kellemesebb körülmények között gyógyulhatnak. A legtöbb könyvet beküldő osztály és csoport értékes díjazásban részesült. A program jól mutatta, hogy a lelkes gyerekek és pedagógusaik odafigyelnek a bajban lévőkre, és ahol csak tudnak, segítenek (a 2014-es program lezárult!).

• Még több segítség az adventi időszakban

Még több segítség az adventi időszakbanA Centerke Adományozó Központ a téli időszakban magánszemélyek támogatása mellett az ország számos pontján jótékonyági egyesületeket, alapítványokat, közösségeket támogat segítő adományokkal, elsősorban ruhát, cipőt, tartós élelmiszert juttat a nélkülözők megsegítésére. A rászorulókat segítő szervezetek és a működést segítő támogatók az info@matrixalapitvany.hu címen vehetik fel az együttműködés érdekében a Mátrix Közhasznú Alapítvánnyal a kapcsolatot. Karácsonyi segítő szeretetszolgálatunk sok embernek nagyon jelentős segítséget jelent. Működjünk együtt még többen, hogy a lehető legtöbb rászoruló kaphasson segítséget.

• Támogattuk a koraszülött életmentést!

Az élet elsõ perceiben, óráiban sok újszülött számára nem adatik meg a szakszerû ellátás, ezáltal teljes egészség. A koraszülött életmentõk fontos munkáját segítve adományoztunk egy nagyobb összeget.

A pénz fontos a sikeres munkához.

A szakszerû mentés elmaradása az újszülött, koraszülött életkilátásait (életben marad vagy meghal) és a késõbbi évek életminõségét (testileg és szellemileg ép lesz vagy károsodott) döntõen meghatározza.