• Segélyszállítmány érkezett Szegedről és Budapestről az árvíz súlytotta településekre2010.07.12: A borsodi kistelepülésre, Parasznyára érkezett a szegedi központú MÁTRIX Közhasznú Alapítvány, az Orpheus Állatvédő Egyesület, illetve a KARITÁCIÓ Alapítvány közös segélyszállítmánya, amely tisztítószereket, ruhákat, ágyneműket és konyhai felszereléseket tartalmazott. A Bükk nyúlványai között megbúvó kis falu lakóinak az életét a tavaszi esőzések miatt medréből kilépő két kis patak, illetve a megnövekedett belvíz nehezítette meg. A települést Miskolc felől még mindig csak egy útvonalon lehet megközelíteni, mert a víz alámosta az utakat, és azok több helyen megcsúsztak, beszakadtak.

A település polgármester asszonya Horváth Jánosné elmondta, hogy ők is, mint több árvíz sújtotta település az állami segítségre várnak. Az újjáépítési munkákat szeretnék még a nyári időszakban elkezdeni és befejezni.

A 3 szegedi szervezet által eljuttatott adományok a hét közepén kerültek kiosztásra. A dolgokból azok a családok kaptak leginkább, akiknek mindenük odaveszett a kiáradt Nyögő-patak következtében.

2010.06.24: Fertőtlenítőszereket, háztartási kisgépeket, ruhákat, játékokat, tartós élelmiszereket tartalmazott az a segélyszállítmány, melyet az előző hetekben Ónod és Felsődobsza után ezen a héten Felsőzsolcára szállított a Mátrix Közhasznú Alapítvány, az Orpheus Állatvédő Egyesület és a Karitáció Alapítvány. A segélyosztó központ a falutól néhány kilométerre található, ennek az az oka, hogy az őrzést Felsőzsolca önkormányzata itt tudja megoldani.

A Szegedről érkezett szállítmány is ebbe a raktárba került, ahol a családonkénti csomagok összeállítását a helyiek végzik, ezt követően az önkormányzat által kiadott segélykártyákkal lehet egy-egy csomagot átvenni. A szétosztás a falu központjában több civil szervezet közreműködésével történik. Mint ismeretes: az árvíz Felsőzsolcát teljesen elzárta a külvilágtól, így a védekezésben ide helikopterekkel hozták a homokzsákokat, amelyekkel a víz további beszivárgását szerették volna megállítani.

2010.06.18:egy teherautónyi tisztítószert, fertőtlenítőszert, ruhákat, és élelmiszert vitt pénteken az árvíz miatt a külvilágtól több napra elzárt Borsod Megyei településre a Mátrix Közhasznú Alapítvány, az Orpheus Állatvédő Egyesület, a Karitáció Alapítvány, és az Afrikai-Magyar Egyesület. A segélyszállítmány átvételénél, és pakolásánál a helyi lakosság is aktívan segédkezett. Bene Klára, a falu polgármester asszonya örömmel fogadta az önzetlen segítséget, amely hozzájárulhat ahhoz, hogy a nem várt több hetes katasztrófa időszak lezárulhat a település életében.

Felsődobszán rengeteg házban okozott kárt a Hernád áradása, míg tucatnyi család házát teljesen lerombolta a víz. Az áradás azóta már visszavonult, de a homokzsákok még nehezítik a közlekedést a településen, és a környező utak mellett is ott van még az ár nyoma belvíz formájában. Az anyagi-és tárgyi segélyek kiszállítása a helyreállítások idején fontos segítség.

A hetente összegyűjtött újabb adományokat hetente szállítjuk a károsult területekre!

2010-06-01: hajnalban indult útnak, és aznap délelőtt megérkezett az árvíz sújtotta Ónodra a Mátrix Közhasznú Alapítvány, az Orpheus Állatvédő Egyesület, a Karitáció Alapítvány, az Afrikai-Magyar Egyesület közös segélyszállítmánya. A ruhákkal (törölközőkkel, ágyneműkkel), ásványvízzel, fertőtlenítőszerekkel, élelmiszerekkel, matracokkal megrakott egytonnás teherautó a károsult lakosság segítése érdekében rótta a kilométereket.

2010-06-06: Szegedi Civilek is dolgoztak az árvízi mentésben

Vasárnap (2010.06.06-án) a szegedi központú MÁTRIX Közhasznú Alapítvány, az Orpheus Állatvédő Egyesület, illetve a KARITÁCIÓ Alapítvány az árvíz sújtotta Borsod Megyei partszakaszokon segédkeztek az árvízi kárenyhítésben. Azóta a kiáradt Sajó, a Hernád folyók szerencsére már apadnak, ha nem érkezik segítség, a kitelepített 4250 ember élete az árvíz enyhülése után is pokol marad.

Sokan sokat segítettek
    Sokan minden vagyonukat (házukat, bútorukat, alvóhelyüket, ruháikat) elvesztették az iszonyatosan nagy árvíz miatt, így nem volt kérdés, hogy segítsünk e a bajbajutottakon...

Tárgyi adománnyal segítettek a legtöbben
    Szegeden a segítő civil szervezetek 2010. június 7-től egy hónapon keresztül gyűjtést szerveztek a rászorulók megsegítésére. Használható állapotú ruhákat, cipőket, gumicsizmát, ágyneműket, matracokat, bútorokat, törölközőket, takarókat, tisztító-fertőtlenítő szereket, használati tárgyakat (pl. konyhai vízmelegítőt, hosszabbító, egyéb életminőséget javító eszközöket), játékokat, tartós élelmiszereket gyűjtöttek a szervezetek gyűjtőhelyén, Szegeden, a Roosevelt tér 5. alatt, az M-Klubban.

A begyűjtött adományok négy településre (Ónodra, Felsőzsolcára, Felsődobszára, Parasznyára) jutottak el.

A civil szervezetek segítő akciója a támogatók segítsége nélkül nem lehetett volna ilyen mértékű. A rászoruló családok nevében is köszönjük a lakosság, a médiapartnerek, a cégek eddigi és jövőbeni támogató együttműködését.

Rácz Anett, szociológus
    MÁTRIX Közhasznú Alapítvány
    Telefon: 06-20-929-81-81

• Sikeresen lezárult a nemzetközi interkulturális fejlesztő program

Sikeresen lezárult a nemzetközi interkulturális fejlesztő programA MÁTRIX Közhasznú Alapítvány magyarországi csapata 4 európai ország (Lengyelország, Bulgária, Anglia, Portugália) csapatával együtt szakmai fórumokat, workshopokat szervezett 2012-2014 között. A cél az volt, hogy ismereteket, tapasztalatokat, jó gyakorlatokat gyűjtsünk és adjunk át a munkavállalói esélyek és az európai munkaerőpiacon való érvényesülés megkönnyítése, valamint a partnerek közötti együttműködések kialakítása, fejlesztése érdekében a Leonardo da Vinci program keretében. Az együttműködés több szempontból is nagyon hasznos volt, hiszen az ismeretek szerzése és átadása mellett közvetetten partnerségek, ismeretségek is létrejöhettek.

• Könyvekkel a gyermekekért

Könyvekkel a gyermekekértÉvente több ezer gyermek és felnőtt számára biztosít a Mátrix Közhasznú Alapítvány mesekönyv és ifjúsági könyv csomagot. Iskolák és óvodák növendékeinek mindennapjait, illetve a könyvtárak állomány gyarapítását az alapítvány nagylelkű támogatókkal együttműködve tudja támogatni. A könyvekre oktatási intézmények jelentkezhettek, intézményenként vegyesen összeállított könyvcsomagokat raktunk össze. A Mátrix Közhasznú Alapítvány által biztosított könyv csomagok nagy értéket képviselnek, segítve a kultúrát, az ismeretszerzést, a mindennapokat. Olvasottság = műveltség, ez vezérli a jótékonysági támogató programot.

• Adományoztunk bölcsődéknek

Adományoztunk bölcsődéknekBölcsődés gyerekek ellátását végző intézmények számára válogattunk nadrágokat, pulóvereket, harisnyákat, játékokat, könyveket, kiegészítőket. Bölcsődék, gyermek intézmények is rendszeresen részesülnek adományból a Mátrix Közhasznú Alapítvány által működtetett Centerke Adományozó Központból. Az egészséges csecsemő, kisded, gyermek fejlődése, növekedése élelmezést, törődést, gondoskodást igényel. Gyakran az alapítványi támogatás révén válik teljessé a gyermekek ellátása. Évente tízezernél több kisebb - nagyobb adományt juttatunk segítő céllal célba

• Most nem adtunk, hanem kaptunk :)

Most nem adtunk, hanem kaptunk :)A MÁTRIX Közhasznú Alapítvány és a Karitáció Alapítvány karácsonyi adományozói munkásságát támogatja az egyetemnél lévő Nyugi Kávézó. A helyszínen lehetőség nyílt arra, hogy a felállított jótékonysági fenyőfa alá az egyetemisták és a többi vendég játékot, ajándéknak való könyvet, édességet rakjon a fa alá. A fenyőfa (hogy ne legyen csupasz) díszítéséhez a Tabán utcai óvoda és a Rókusi Körúti Bölcsőde apraja - nagyja készített az segítő program támogatásához díszeket. A "Nyugi Te is segíthetsz" program sikere a Te sikered is lehet!

• MÁTRIX az FLP - Fiatalok Lendületben Programban

MÁTRIX az FLP - Fiatalok Lendületben ProgrambanA Fiatalok Lendületben Program célkitűzései: a fiatalok aktív polgári szerepének előmozdítása, különös tekintettel az Európa-polgári szerepükre; a fiatalok szolidaritásának fejlesztése, különös annak érdekében, hogy erősödjön a társadalmi összetartás az Európai Unióban; a különböző országokban élő fiatalok közötti kölcsönös megértés és tisztelet elősegítése; hozzájárulni az ifjúsági tevékenységeket és az ifjúsági területen tevékenykedő civil szervezeteket támogató rendszerek fejlesztéséhez; az ifjúsági területen megvalósuló európai együttműködések előmozdítása.

• Sikeres volt az 'Adj egy könyvet karácsonyra 2005' segítõ program

A Mátrix Közhasznú Alapítvány a TOP Egyesülettel karöltve az ünnepek idején hagyományos jelleggel szervezte meg segítõ akcióját, mely révén több száz gyermek és felnõtt, vajdasági oktatási intézmény részesült kisebb - nagyobb ajándékban.

Az eredmény a vártnál is jobban sikerült, hiszen a becses adományozóktól közel háromezer könyv, ezernél több plüssmaci, tíz doboznyi játék, ezernyi képeslap - plakát, több kiló édesség érkezett.

• Szegedről indult ruha és élelmiszersegély a borsodi Krasznokvajdára

Szegedről indult ruha és élelmiszersegély a borsodi KrasznokvajdáraNem csak Szeged környékieket támogat a szegedi Centerke. Kedd délelőtt a borsodi Krasznokvajdára indult Szegedről tonnányi ruha-cipő, tartós élelmiszer, mely az ottani hátrányos helyzetű családok számára nyújt segítséget. A segélyszállítmány összeállítására az alapítvány lelkes önkéntesei és a segítő adományozók felajánlásai nélkül nem lett volna mód. A Mátrix Közhasznú Alapítvány által működtetett Centerke Adományozó Központ révén évente tízezernél több rászoruló család, közösség, idős-egyedülálló kap támogatást. A Mátrix az ország különböző részein működő civil szervezetek tevékenységeit is gyakran segíti adományokkal.

• 300 család kapott élelmiszer csomagot

300 család kapott élelmiszer csomagotZuhogó esőben is nagy volt az élelmiszercsomagokra az érdeklődés. Étolaj, tészta, rizs, tej, lekvár, konzervek, tisztítószer és friss meggy várta vasárnap délelőtt a rászorulókat a Centerke Adományozó Központban. A Mátrix Közhasznú Alapítvány és a Karitáció Alapítvány háromszáz élelmiszercsomaggal segítette a nélkülöző családosokat, idős - egyedülállókat. A tonnányi élelmiszerre a támogatottak a szociális intézményeken keresztül élelmiszer átvételre feljogosító kupont kaptak, ezt bemutatva jutottak hozzá a segítő élelmiszer adományhoz. Sajnos csepp a tengerben... sokkal több az igény, mint amennyi a segítségnyújtás, de minden pici lépés előrébb segít.

• Élelmiszert osztottunk - sajnos nagyon nagy az igény...

Élelmiszert osztottunk - sajnos nagyon nagy az igény...A MÁTRIX Közhasznú Alapítvány 2013. március 29-én, pénteken kétszáz élelmiszercsomaggal (tésztával, rizzsel, cukorral, liszttel, étolajjal, gyümölcsökkel, édességgel) várta a lakosságot. Az élelmiszersegélyre a legrászorulóbbakat (időseket, egyedülállókat, nagycsaládosokat) várták. A kiosztás d.e.10 órától (15 óráig), az alapítvány címén (6720 Szeged, Roosevelt tér 5.), érkezési sorrendben történt, de már délben szinte minden elfogyott. sok a baj, így az alapítvány folyamatosan dolgozik, hogy segítő kezet nyújtson...

• Adventi összegző - nélkülözők ezreinek tudtunk támogatást osztani

Adventi összegző - nélkülözők ezreinek tudtunk támogatást osztaniNovembertől december végéig a Mátrix Közhasznú Alapítvány, a Karitáció Alapítvánnyal, az Orpheus Egyesülettel 1000 Mikulás csomagot osztott ki, 1000 plüssállatot ajándékozott, több tucat szeretetcsomagot küldött ki, egy tonnánál több ruhát (cipőt, kabátot) juttatott, 800 élelmiszercsomaggal támogatott nélkülözőket. Eljutottunk gyermekotthonokba, rászoruló családokhoz, szegregátumokba (pl. romatelepekre). Köszönjük mind azt a jót, mit támogatóink felajánlottak. Együtt tettük a CSODÁT, hiszen csak együtt lehetünk csodákra képesek!