adó 1 százalék gyermekvédelem támogatása adóbevalláskor
  • Kálmán Norbi emlékére

Kálmán Norbi emlékéreKálmán Norbi elment az Angyalokhoz. Vincze Gabriella, a kisfiú édesanyja az együttműködésünk előtt reménykedve tudatta Norbika kapcsán az alapítvánnyal, hogy a pici fia akut mieloid leukémiában szenved, és a steril szoba, illetve az anyagi segítség a megoldás a betegségből való kiúthoz. Szörnyű volt tudni, hogy a csöppnyi gyermek gyógykezelése miatt majdhogynem több időt töltött már kórházban, mint azon kívül. A harcban a Mátrix Közhasznú Alapítvány is segédkezett, de a csatát a szörnyű kór ellen Norbi elveszítette. 16 hónapos korában örökre itt hagyta a földi létet, de tudjuk, hogy odafönn az angyalok bölcsője ringatja pici testét.

Norbi síremléke

"Csendesen alszik, megpihent végleg
    angyalok bölcsője ringatja már
    nem jöhet vissza, hiába hívjuk
    emléke szívünkben otthont talál..."

Kálmán Norbi, élt 16 hónapot

Norbi síremléke

• Szegénység és társadalmi kirekesztettség

A 90-es években lezajlott társadalmi-gazdasági átalakulás jelentõsen rontotta a romák, a munkanélküliek, a kevésbé iskolázottak és a szakképzetlenek, a fogyatékkal élõk, a gyakran betegeskedõ és a szenvedélybeteg emberek, a veszélyeztetett gyermekek, a gyermeküket egyedül nevelõ szülõk, a hajléktalanok és a rossz körülmények között, hátrányos helyzetû településeken élõk boldogulásának esélyeit, különösen azért, mert nehezebben jutnak munkához.

• Tanulási zavarok

Sajnos egyre több gyerek szenved valamiféle tanulási zavartól és annak következményétõl. Sokszor csak akkor jönnek rá, hogy nagy a baj, mikor már késõ.

Hogyan ismerhetõ fel egy gyermekrõl, hogy tanulási zavara van? Mikor derül ez ki - akár már óvodában is mutatkoznak ennek a jelei? Hogyan segíthetünk? - ezekre a kérdésekre kerestük a választ ebben az elõadásban, ahol fõleg a dyslexiáról, vagyis az olvasási nehézségrõl esett szó.

• Optimizmus = boldog élet!

Optimizmus = boldog élet!Az optimizmus, a pesszimizmus ellentéte, olyan életszemlélet, amiből nézve a világ jó, vagy kedvező hely. Az optimisták általában azt tartják, hogy az emberek jók. Az életről „kedvező” képük van, és abban hisznek, hogy idővel és végül a dolgok rendeződnek. Nos a Magyar ember nem az optimizmusáról híres. A Mátrix Közhasznú Alapítvány társadalmi fejlesztő tevékenysége segíti, hogy a problémamegoldás mellett derűlátó, bizakodó, pozitív gondolkodású emberekké alakuljon mindenki, aki még nem az. Ehhez viszont önbizalom, önismeret, változásra képesség / érettség is szükséges!

• Mikor ösztönzi a gyermeket a zsebpénz?

Akkor lehet jobb eredmények elérésére ösztönözni a gyermeket zsebpénzzel, ha az már elsajátította a pénzkezelés alapjait – állítják a szakemberek a pénz mint motivációs eszköz vizsgálata kapcsán.

• Kamilla, a csodanövény

Kamilla, a csodanövényHázi patikánk egyik természetes tagja a kamilla. Piperefű, szüzekanyja, szentivánpipitér, bubulyka, anyafű, pipiske. Milyen csodálatos is a magyar nyelv, megannyi varázslatos név, s mind egyetlen egyszerű és mégis nagyszerű vadon élő virágot, egyik leghatékonyabb gyógynövényünket takarja. Június-július hónapokban virágzik rétjeinken a kamilla, az orvosi székfű. Szinte nincs olyan ember, aki ne ismerné a kamilla valamilyen formáját. Csodálatos erejét számtalan területen használhatod: legyen szó egészségről vagy szépségről.

• Meghaltam volna, ha nincs 9 diófám...

Meghaltam volna, ha nincs 9 diófám...Egy idős néni áll a tavaszi zimankóban az út szélén, fején karton kendő, kezében egy kisebb zsák és szelíden integet. Megálltam, felvettem a nénit, és elkezdtünk társalogni. Hamar kiderül, hogy dióbelet visz a szentgyörgyi piacra. Kérdés nélkül elkezd mesélni: -- Gyerekkoromban nagytatámmal ültettünk tíz diófát, locsoltuk a közeli patakból, de egy még abban az évben ki is száradt, a többi gyökeret eresztett. Teltek az évek, aztán engem az élet elsodort hazulról. Nagytatám egy szomorú nyári napon halt meg, hazajöttem a temetésre, a szépen felcseperedett diófák árnyékában ravatalozták fel...

• Figyeljünk a gyermek lábára, a lúdtalp megelõzhetõ

Nagyon kellemetlen, nemcsak gyermekkorban kialakuló, de szerencsére megelõzhetõ rendellenesség a lúdtalp. Az újszülöttek puha és puszilgatni való talpacskája a járás tanulása során jelentõsen átalakul. Fontos, hogy ilyenkor segítsük a megfelelõ irányú változásokat!

• Kálmán Norbi emlékére

• A gyermekek alvászavarának okai

A gyerekek és fiatalok kevesebbet alszanak, mint kellene, ráadásul olvasás, vagy mesehallgatás helyett inkább tévéznek, amely nyugtalanabbá teszi az alvást. Mindez alvászavarokat okoz.

• A testedzés növeli az önbizalmat és csökkenti a kapcsolatteremtési nehézségeket

Aki fiatal korában rendszeresen sportol, nem csak az olyan krónikus betegségek kialakulásának kockázatát csökkenti, amilyen a diabétesz vagy a szív- és érrendszeri betegségek, hanem a lelki egészségre is pozitív hatással van.