• Jó helyre került a mosógép

Jó helyre került a mosógépJótékonyság, örömszerzés, szeretünk örömet szerezni, hiszen jó adni. A tagjaink, segítőink, jótevőink, követőink, támogatottjaink között egy mosógépet sorsoltunk ki. Szpluvák Marianna és családja Battonyáról igazán megérdemelte a mosógépet. A játékos nyereményre több ezren jelentkeztek, számukra vált valóra a vágy, hogy megkaphassák az ajándékot. Rácz Anett, a Mátrix Közhasznú Alapítvány elnöke saját kezűleg vitte házhoz és adta át a vadi új eszközt, mely a család számára jól is jött. A mosógéphez szívből gratulálunk!

A Mátrix Közhasznú Alapítvány évente tízezernél több családot támogat. Sokan segítenek, sok a követőnk. Együtt csodákra vagyunk képesek, köszönjük mindenkinek és gratulálunk az ajándékhoz!

Szpluvák Marianna és családja Battonyáról kapta meg a mosógépet

• Fogyatékos emberek Magyarországon, a fogyatékosság kezelése

A fogyatékos emberek alkotják a társadalmi kirekesztõdés veszélyének leginkább kitett csoportokat, a munkaerõ-piaci részvétel lehetõsége tekintetében helyzetük különösen hátrányos. Noha a fogyatékos emberek jogaira és esélyegyenlõségére vonatkozó jogszabályok értelmében jogosultak az integrációra, a védett foglalkoztatásban való részvételük mellett azonban munkaerõ-piaci jelenlétük marginálisnak tekinthetõ.

• Az esõerdõk irtása

Az esõerdõket jelenleg óriási mértékben irtják, ami az üvegházhatás egyik fõ okozója. Az õserdõk égetéses irtása során az égéssel szén-dioxidtömeg jut a levegõbe. Amikor az erdõket kivágják és fölégetik, az elraktározott szén CO2 formájában kerül vissza a levegõbe. Az utóbbi 10-15 év során átlagosan évente 1 milliárd tonnával kerül több szén-dioxid a légkörbe.

• Para - bizonyítvány sokk

Para - bizonyítvány sokkÉv végén sok kisgyermek retteg, hogy mit fognak szólni az iskolai bizonyítványhoz a szülők... A gyermekeltűnések szezonja az év végi bizonyítványosztás ideje. Rácz Anett, a Mátrix Közhasznú Alapítvány elnöke óvva int minden szülőt attól, hogy aránytalanul komolyan vegye az év végi tanulmányi eredményeket, hiszen a gyermekek lelki és fizikai egészségénél nincs fontosabb. Jobb megelőzni azt, hogy egy - egy gyermek ijedtségében világnak szaladjon, hiszen még arra is van esély, hogy soha többé nem kerül haza.

• A globális felmelegedés természeti okai

A felmelegedési spirált a pozitív visszacsatolások okozzák. A légkör megnövekedett szén-dioxid-koncentrációja az üvegházhatás miatt közvetlenül felfûti a levegõt, ami magasabb hõmérsékleten több vízpárát vesz fel. Ezzel növekszik a hõelnyelés mértéke is, ami a vízpára további felvételét idézi elõ.

• Kun Magdolna: Egyszer megérted Fiam!

Kun Magdolna: Egyszer megérted Fiam!Egyszer, ha már elérhetetlen
    távolságban leszek tőled fiam
    és vánszorgó lábnyomom is elfújja a szél,
    nem hagyva magad körül porszemnyi
    emléket sem, mi rólam mesél,
    jusson eszedbe gyermekkorod
    mosolygó napjai.
    Láss magad előtt egy képet,
    ahol ketten állunk, te meg én...

• Nyomorindex: Magyarország a középmezőnyben

Nyomorindex: Magyarország a középmezőnybenMagyarország a világ nyomorindexének középmezőnyéhez tartozik egy, a washingtoni Cato Intézet által a hét végén nyilvánosságra hozott, 2013-os adatokra támaszkodó felmérés szerint. A Steve N. Hanke, a Johns Hopkins Egyetem alkalmazott közgazdaságtan-professzora és a Cato Intézet projektigazgatója vezetésével összeállított nyomorindex a munkanélküliségi, a fogyasztói inflációs ráta és a hitelkamat összegéből áll, amiből levonták az egy főre számított éves reál GDP-változás. Ennek alapján a világ 109 országát rangsoroló listán a legkedvezőbb, utolsó helyre Svájc került, a maga 4,5-es mutatójával. A legmagasabb 147,4-es pontszámmal Szíria vezeti a nyomorlistát.

• Gyermekkori étvágytalanság

Az étvágytalanság és a válogatás gyakran azonos okra vezethetõ vissza.A szülõk gyakran fordulnak orvoshoz azzal a panasszal, hogy étvágytalan a gyermekük, alig eszik valamit, illetve csak azt eszi meg, ami a fogára való, válogatós.

• Az éhezés sokunknak mindennapos trauma

Az éhezés sokunknak mindennapos traumaA becslések szerint ma Magyarországon 30.000-40.000 gyermek gyakorlatilag éhezik. Ez a szám az elszegényedő családok számának gyarapodásával egyre növekszik. Sok-sok kisgyermeknek valóban nincs mit ennie. Mit is jelent az éhezés / alultápláltság?! Ha valaki kényszerből rossz minőségű, rostban szegény, vitaminoktól és ásványi anyagoktól mentes tápanyagokat fogyaszt (vagy ad a családjának), az előbb utóbb vagy alultáplált állapotba kerül vagy az elsavasodás, elhízás és szövődményei (pl. cukorbetegség) érik el.

• Figyeljünk a gyermek lábára, a lúdtalp megelõzhetõ

Nagyon kellemetlen, nemcsak gyermekkorban kialakuló, de szerencsére megelõzhetõ rendellenesség a lúdtalp. Az újszülöttek puha és puszilgatni való talpacskája a járás tanulása során jelentõsen átalakul. Fontos, hogy ilyenkor segítsük a megfelelõ irányú változásokat!

• A sport beépítése a gyermek életébe

A rendszeres testmozgás az egészséges életmód elengedhetetlen része. A testi és lelki egészségünkre gyakorolt kedvezõ hatása mellett, nevelési szerepe sem elhanyagolható, továbbá programot teremthet az egész család számára.