2024.04.20. - Tivadar

A magány, az egyedüllét beteggé tehet

A magányosság nemcsak a lelket gyötri meg, hanem a testet is megbetegíti. Kutatások támasztják alá ugyanis, hogy különbözõ módon károsíthatja az egészséget. Azok az emberek, akik kerülik mások társaságát, nem ápolnak szoros kapcsolatokat, gyakran képtelenek megbirkózni a napi stresszhelyzetekkel, így egyre inkább nehezükre esik az egészséges életvitel megvalósítása.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

A magányosság kiváltó okként szerepelhet jó néhány tünet és betegség mögött. Magas vérnyomást és depressziót okozhat. Csökkentheti az akaraterõt és a kitartást, ugyanakkor fokozhatja az öngyilkosságra való hajlamot. Kedvezõtlenül hat az emlékezetre, a képzelõerõre és a tanulási képességekre. Már reggel megemeli a stresszhormonként ismert kortizol szintjét a szervezetben, ami gyengíti az immunrendszert. Fokozhatja a véráramlással szembeni ellenállást a kardiovaszkuláris rendszerben. A magányos emberek hajlamosak arra, hogy túlegyék magukat, vagy éppen teljesen megfeledkezzenek az evésrõl.

Bármilyen élethelyzetben is vagyunk, semmiképpen ne engedjük, hogy eluralkodjon rajtunk a magányosság érzése! Akaraterõvel és a következõ jó tanácsok megfogadásával megelõzhetjük a káros következményeit. Mindenekelõtt tartózkodjunk attól, hogy huzamos idõt egyedül töltsünk! Ilyenkor kerekedjünk fel, látogassuk meg a barátainkat, vagy menjünk el olyan helyekre, ahol szívünknek kedves ismerõsökkel találkozhatunk.

Foglaljuk el magunkat és kössük le a gondolatainkat valamivel, amiben örömünket leljük! Keressük azoknak a társaságát, akiknek hasonló az érdeklõdési körük, iratkozzunk be táncklubbal vagy kézmûves szakkörbe, járjunk sportolni stb. Ne hallgassunk szomorú dalokat, mert ezek még jobban felerõsítik bennünk az elviselhetetlen érzéseket! Olyan zenét keressünk, amelyek a pozitív gondolatokat és életszemléletet erõsítik.

Éljünk egészségesen! Hiszen ha nem vagyunk testileg és lelkileg is fittek, még inkább kerülni fogjuk az emberek társaságát. Járjunk el sportolni! A mozgás nemcsak egészségessé tesz, hanem boldogsághormonokat is szabadít fel a szervezetünkben, ráadásul az edzõteremben ismeretségeket is köthetünk.
bohócdoktor vizit szja 1%