2024.04.20. - Tivadar

Önbecsülés növelõ tippek

Önbecsülés növelõ tippek
Önbecsülés - benned mennyire dominál a magadban való HIT?!?

Vajon közülünk hányan mondhatják el önmagukról, hogy száz százalékban meg vannak elégedve az életükkel? Minden bizonnyal kevesen. De gondolkozzunk most csak el azon, hogy egy kis erõfeszítéssel milyen kedvezõ változásokat hozhatnánk létre, a számunkra leginkább megfelelõ életkörülmények létrehozása érdekében.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

A tudatosságunk képezi ennek az alkotó folyamatnak az elsõ fázisát. Amikor önmagunk tudatára ébredünk, képesek vagyunk megérteni, hogy miért is érezzük azt, amit érzünk, és miért viselkedünk egy adott módon. Ennek a megértése ad lehetõséget számunkra szabadon megváltoztatni azokat a dolgokat az életünkben, amelyeket szükségesnek tartunk, és teszi lehetõvé az elképzeléseinknek megfelelõ életkörülményeink megteremtését.

Anélkül, hogy ismernénk önmagunkat lehetetlen lenne önmagunk elfogadása és bármiféle változás megvalósítása. Mihelyt azonban sikerül kifejlesztenünk a szilárd önbizalmunkat, azonnal sokkal vonzóbb jelöltté vagyunk képesek önmagunkat átváltoztatni legyen szó akár egy állás megpályázásáról, egy tanácsadói szerep betöltésérõl, egy partnerkapcsolatról, vagy egy házasságról…

Abban az esetben, ha tisztán látjuk magunk elõtt azt, hogy kik vagyunk, és mit akarunk (és miért akarjuk azt) egy jelentõs erõforrásra teszünk szert annak érdekében, hogy tudatosan és cselekedve valóra váltsuk ezt az akaratunkat.

Mi az, hogy önbecsülés?
Az önbecsülés az az érték, amit önmagunknak adunk. A forrását mindennek egy olyan megalapozott önértékelés képezi, ami egyaránt képes elviselni a kudarcot és a sikert; túlélni a hibázásainkat, csalódásainkat és mindenekelõtt segít bennünket mások elfogadásának és elutasításának túlélésében.

Az önbecsülésünk képezi az alapját az önmotivációnknak, a magabiztos kommunikációnknak és a képességeink kibontakoztatásának. Kétség kívül bármilyen szintû sikerünk elérésének nélkülözhetetlen feltétele.

Nézzük meg akkor most az önbecsülés két kulcsfontosságú alapelemét – az elfogadást és az elutasítást.

Az egy természetes dolog, hogy valamennyien arra törekszünk, hogy mások elfogadjanak bennünket, és jól kijöjjünk a számunkra fontos személyekkel. Viszont abban az esetben, ha a mások általi elfogadottságunknak kiemelt fontosságot tulajdonítunk, számunkra meglehetõsen nehéz feladatnak fog tûnni bármiféle változtatással járó kockázat felvállalása.

Bizonyára nem kevesen vagyunk ilyen helyzetben.

Mihelyt rájövünk arra, hogy mennyire függünk mások elfogadásától, egyúttal rájöhetünk arra is, hogyan használjuk ezt fel az önelfogadásunk megerõsítésére. Ez nem jelenti azt, hogy másokat kizárunk ebbõl a folyamatból, csupán az arányokat változtatjuk meg olyan módon, hogy nekünk több lehetõségünk teremtõdjön a cselekvésre. Ezáltal több alkalmat teremthetünk önmagunk számára a nekünk tetszõ módon való önkifejezésünkre és ennek következtében növekedni fog az önbecsülésünk is.

Valamennyien félünk az elutasítástól. És mindnyájan átéljük azt! Bármennyire is igyekszünk megelõzni kisebb és nagyobb elutasításokban van részünk az életünk folyamán. Ilyen esetekben, mint hogy:

Valaki megfeledkezik a születésnapunkról, vagy egy fontos évfordulónkról.
Elutasítást kapunk egy állásinterjún.
A szüleink bennünket másokkal összehasonlítva folyton csak a hátrányainkra hívják fel a figyelmünket.
Egy számunkra fontos rendezvényre nem kapunk meghívást.
Egyik munkatársunknak segítségünket ajánljuk fel és elutasítást kapunk.
Mi is elutasításként értékelnénk ezeket az eseteket? Amennyiben igen, akkor megállapíthatjuk, hogy nagyon a „lelkünkre véve” ezeket az egyszerû megtagadásokat súlyos elutasításként éljük meg!

Az önbecsülés 10 fõ jellemzõje
A magas önbecsüléssel rendelkezõ személy önmagát olyannak értékeli és fogadja el amilyen, egyaránt elismerve a saját erõsségeit és gyengeségeit. Az önbecsülésünk bármilyen hiányosságának megszüntetése érdekében folyton érdemes magunkat a pozitív tulajdonságaikra és értékeinkre emlékeztetnünk. Mondjuk el önmagunknak naponta tízszer, hogy mennyire remek egyéniségek vagyunk és milyen sokféle módon vagyunk képesek mások hasznára lenni. Minél több önbizalomra teszünk szert, annál könnyebb lesz megszabadulnunk az ösztönös és szándékos önkritizáló gondolatainktól és megjegyzéseinktõl.

A magas önbecsüléssel rendelkezõ személy:
01. nyitott mások kritikájával szemben és tanul azokból,
02. tiszteletben tartja mások gondolatait és hiedelmeit még akkor is, ha azok nem egyeznek az övéivel,
03. õszinte és becsületes másokkal szemben,
04. senkit nem szükséges meggyõznie, hogy igaza van,
05. nyitott mások részérõl áradó szeretet és közeledés elfogadására,
06. az elutasítást képes feldolgozni,
07. kockázatot tud vállalni a változtatás érdekében,
08. nem tesz önmagának szemrehányást,
09. képes túlélni a sértéseket és csalódásokat,
10. saját értékét magasra tartja.

Amennyiben úgy érezzük, hogy a fenti felsorolásból valamelyik „nem jellemzõ ránk”, valószínû, hogy éppen az fog egy olyan kihívást képezni számunkra, amin érdemes lesz a jövõben dolgoznunk. Akkor csak rajta! Javítsunk minél többet az önbecsülésünkön!
bohócdoktor vizit szja 1%