2024.03.28. - Gedeon, Johanna

Új kötelező irodalomra lenne szükség

Új kötelező irodalomra lenne szükség
Új kötelező irodalomra lenne szükségMit olvassanak leginkább a mai gyerekek?! A mai gyerek sem olvasnak kevesebbet, mint elődeik, az olvasás forrása azonban megváltozott. Az élményközpontú irodalomról és a kötelező olvasmányokról is beszélgettünk Gombos Péterrel, a Magyar Olvasástársaság elnökével, egyetemi oktatóval. Egyre kevesebb könyvet látni a gyerekek kezében. Ezt azt jelenti, hogy kevesebbet is olvasnak, mint a korábbi generációk? Nem feltétlenül. Kevesebb könyvélményük van, viszont sokszor látunk tabletet, okostelefont a kezükben, ezeken kifejezetten sokat olvasnak.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

Tudomásul kell venni, hogy megváltozott az olvasás forrása, a mai gyerekek már sokkal több betűt „fogyasztanak” digitális eszközökön, és kevesebb hagyományos papír alapú könyvet vesznek kézbe. Ennek az előnyeit ki kell használni, a hátrányait pedig meg kell próbálni kiküszöbölni.

A mai gyerekek már sokkal több betűt „fogyasztanak” digitális eszközökön, és kevesebb hagyományos papír alapú könyvet vesznek kézbe. Ennek az előnyeit ki kell használni.
Az olvasás szeretete a legtöbbször már kisgyermekkorban eldől. Azok a gyerekek, akiknek a szüleik nem olvastak mesét, nem kaptak könyveket, később sem lesznek olvasás kedvelők. Mennyire fontos a mai szülőknek a meseolvasás?

Néhány éve megjelent egy olyan szülői generáció, amely minden korábbinál tudatosabban választja ki gyerekeiknek az első olvasmányokat, a mesekönyveket. Az erre vonatkozó kutatások szerint az anyák iskolai végzettségtől függetlenül törekednek arra, hogy értékes, tartalmas könyvekből olvassanak a kicsiknek, az apák körében azonban ez csupán a magasabb iskolai végzettségűek körében volt megfigyelhető. Az első könyveket nagyon gondosan választják meg a szülők, később azonban ez a figyelem mintha eltűnne.

Ezt az elveszett figyelmet mennyire pótolhatják a pedagógusok, mennyire segítik a kötelező olvasmányok közelebb hozni és megszerettetni a klasszikus és szépirodalmat a gyerekekkel?

Sokszor tapasztaljuk, hogy az irodalomtanításnál nem veszik figyelembe, azt, hogy a mai gyerekeket már nem lehet azokkal a könyvekkel megszólítani, amit évtizedekkel korábban ajánlottak. A Légy jó mind halálig nem is gyerekkönyv, de A kis herceg sem 12 éveseknek való. A kötelező irodalmak többsége köszönő viszonyban sincs a gyerekek érdeklődésével, sokkal inkább eltávolítja őket az olvasástól, mintsem megszerettetné velük azt. Ma egész más típusú irodalom érdekli a gyerekeket. Megváltozott a világ és benne a gyerekek érdeklődési köre is. Az iskolának ezt tudomásul és figyelembe kellene venni, ha olyan gyerekeket szeretnének nevelni, akik felnőttként is szívesen vesznek a kezükbe könyvet.

Mennyire segíti a választást, a minőségi könyvek megtalálást a könyvesbolti kínálat, milyen a mai gyerekkönyvek színvonala?

Kínálatban nincs hiány, az élvonalbeli könyvek gyorsan megjelennek nálunk, bőven van miből választani. Talán túlságosan is gazdag a kínálat. Ha valaki a minőségi könyveket keres, időt kell szánni arra, hogy megtalálja a sok könyv között az értékeset, mert a minőséggel együtt sok bóvli is érkezik a magyar könyvesboltokba.

Szerző: Széki Éva
bohócdoktor vizit szja 1%