• Márciusban szociális ruha csere-bere

• Márciusban szociális ruha csere-bere Az ingyenes kabátosztás után folytatódik a szegénység elleni küzdelem
    Az év elejei szokatlan hideghullámban a Mátrix Közhasznú Alapítvány a lakossági és céges támogatókkal együttműködve 1200 kabátot, pulóvert, nadrágot, sapkát-sálat osztott ki a rászoruló családoknak, egyedülállóknak, fedél nélkülieknek, hogy a fagyást elkerülve az emberek túlélése biztosított lehessen. Márciusban a mátrixosok ruha csere-bere akcióval tovább folytatják a rászoruló lakosság felruházását.

Ha egy rászoruló vagy család betér az alapítványi Centerke Ruhaosztó Központba, akkor 1-1 ruhadarabot térítésmentesen választhat magának minden családtag. Ha valaki kinőtt tavaszi/nyári, még jó állapotban lévő, tiszta ruhaneművel tér be a Centerkébe, akkor a beadott ruhákért ugyanannyit válogathat magának térítés mentesen. Az alapítvány jobb módúak segítő adományát is várja, akik szeretnének ruhával, cipővel, de akár tartós élelmiszerrel (lisztel, cukorral, konzervekkel, tésztával) másokon segíteni, azok az alapítvánnyal együttműködve megtehetik azt.

Gyűjtés és osztás ideje: keddtől péntekig 10-18 óra között, szombaton 10-14 óra között
    Helye: Szeged, Roosevelt tér 5. (Centerke Ruhaosztó központ, a múzeummal srégen, az eper házban)
    Forródrót: +36/20/929-81-81, bővebb információ a www.matrix.zug.hu alapítványi weblapon szerezhető. A mátrixosok szegénység elleni küzdelme csatlakozó partnereket vár. Mottónk ebben a nehéz társadalmi helyzetben, hogy: "Együtt csodákra vagyunk képesek!" életre kelthető.

Korábban:

A fagyás és a kihűlés ellen küzdenek a Mátrixosok - sikeres a támogató program

...Túl vagyunk az ezredik meleg ruha kiosztásán. Nem csak hajléktalanok jönnek, hanem nagycsaládosok, egyedül élő idősek, és munkanélküli fiatalok is. A legfiatalabb, aki meleg takarót kapott öt hetes volt, de hetven felett is akad bőven támogatott. Sokan szakadt cipőben, éhesen, legyengülve, hótól fagyottan térnek be az életmentő segítségért - mesélte Rácz Anett szociológus, a MÁTRIX Közhasznú Alapítvány elnöke...

A MÁTRIX Alapítvány jobb módúak adományait várja, akik szeretnének ruhával, kabáttal, cipővel, sállal-sapkával, takarókkal, de akár tartós élelmiszerrel (lisztel, cukorral, konzervekkel, tésztával) másokon, a fagyás megelőzéséért segíteni. A szegénység és a rászorultság ellen összefogás a kivezető út.

Az alapítvány Oktatási intézmények (iskolák, óvodák), cégek csoportosan gyűjtött adományait is örömmel fogadja. Az elmúlt hetekben Csongrád megye számos településéről, a környező megyékből, de még Vajdaságból is érkeztek meleg kabátért rászorulók.

Forródrót: +36/20/929-81-81,
    Web: www.matrix.zug.hu

Korábban:

Túl vagyunk a hatszázadik kiosztott meleg ruhán

Kibővült a MÁTRIX Közhasznú Alapítvány rászorulóknak történő életmentő ruhaosztó programja

A szervezet Fagyás ellen "egy kabát segíthet?!" programja a kabátok mellett cipőt, pulóvert, sálat-sapkát, takarót is bevesz és kioszt, hogy segítsék megelőzni a rászorulók fagyását, kihűlését és a fagy végett kialakuló tragédiák bekövetkeztét.

Az életmentő ruhaosztás a nagy hidegre való tekintettel egész február hónapban tart

...Túl vagyunk a hatszázadik meleg ruha kiosztásán. Nem csak hajléktalanok jönnek, hanem nagycsaládosok, egyedül élő idősek, és munkanélküli fiatalok is... sokan szakadt cipőben, éhesen, legyengülve, hótól fagyottan térnek be az életmentő segítségért - mesélte Rácz Anett, a MÁTRIX Közhasznú Alapítvány elnöke.

Forródrót: +36/20/929-81-81,
    Web: www.matrix.zug.hu

Kabátosztás: a hideg miatt 500 kabátot osztottunk ki

Fagyveszély: az odafigyelés segít az életben maradásban

A kemény mínuszok beköszönte sok embertársunk számára komoly veszélyt jelent, a szélsőséges időjárással szemben a hajléktalanok mellett egyre több fűtetlen házakban-lakásokban élő lakost is kihűléses halál fenyeget. A korábbi évek aggasztó tapasztalata az, hogy sok esetben a kihűléses halálesetek megelőzhetőek lettek volna egy kicsit több odafigyeléssel, segítséggel. Ne legyünk restek baráti jobbot nyújtani a bajban.

Fagyás ellen "egy kabát segíthet!?"

A MÁTRIX Közhasznú Alapítványt százával keresik meg segítségért magányosan élők és családok, akik már a saját létfenntartásukat sem tudják megoldani. Az alapítvány "egy kabát segíthet?! akciója 2012. január 31-től 1 héten át (10-18 óra között) olyan embereknek nyújtott támogatást, akiknek kabát híján fázniuk kellett. Szegeden, a Roosevelt tér 5. alatti Centerke ruhaosztó központjában rászorulók kaptak adományként kabátot. Az alapítvány jobb módúak adományait ugyanitt várta, akik ruhával, kabáttal, cipővel, takarókkal, gyermekjátékokkal másokon segíteni szerettek volna, hozták az adományokat.

Az osztó rendszer adományokból tartja fenn magát, így a MÁTRIX folyamatosan várja segíteni szándékozók nagylelkű támogatásait a program után is.

Az adományokból nagycsaládosok, fedél nélküliek (hajléktalanok) és lakhellyel rendelkezők is részesültek.

Az odafigyelés is életmentő lehet!

Lakásokban, házakban élők egymással egyre ritkábban tartanak fenn szomszédi viszonyt. Rácz Anett szociológus, a MÁTRIX Közhasznú Alapítvány vezetője szerint ha odafigyelünk a környezetünkben élőkre, az javíthatja a társadalmi légkört és életet is menthet. Gyanús, ha a szomszédnál huzamosabb ideig nincs mozgás, vagy a kémény télvíz idején ritkán füstöl. Átkopogással megbizonyosodhatunk a helyzetről, és ha baj van, azonnal kérjük a hatóságok, az önkormányzat segítségét. Olykor átvinni a szomszédba egy tányér meleg ételt is megelőzhet egy kihűlést. Segítségünkért a hála mellett egy jobb társadalom, egy baráti közösség köszönhet majd vissza ránk.

• Fél tucat óvodában - bölcsődében járt a MÁTRIX Mikulás Csapat

Fél tucat óvodában - bölcsődében járt a MÁTRIX Mikulás CsapatA többszáz gyermeket óvó intézmények a Mikulás rendezvény mellett játékokat és édességeket kaptak a picik számára.
    2010. december 8-án a MÁTRIX Közhasznú Alapítvány, Karitáció Alapítvány, a Karitáció Egyház, az Orpheus Állatvédő Egyesület Mikulás csapata óvodákba - bölcsődékbe vitt ajándékokat (többek között készségfejlesztő eszközöket, könyveket, gyermek cd-ket, játékokat), Mikulás csomagokat. A Mikulást és kísérőit mindenhol az alkalomhoz illően verssel, mondókákkal, énekkel várták a kicsik.

• A kis Renátónak Citerát hozott a Jézuska

A kis Renátónak Citerát hozott a JézuskaEgy vidéki anyaotthonban lakik a 11 éves Renátó és anyukája. Nagy István, a Wesley János Általános Iskola tanára figyelt fel a sajátos nevelést igénylő negyedikes fiúcskára, hogy milyen tehetségesen citerázik. Talán a zene lehet komoly előrelépés és kiugrási lehetőség a gyermek számára, így hosszas előkészületek után a MÁTRIX Közhasznú Alapítvány meglepte a fiúcskát a fejlesztő eszközzel. Míg a tanár úr hangolta a citerát, addig az anyaotthon dolgozói és lakói izgatottan várták, hogy az eszközt használatba vegye Renátó, akinek talán a jövője múlik azon, hogy a tehetsége tudássá érik-e ezáltal.

• Számítógép Álom 2014 - számítógép jó tanuló, hátrányos helyzetű gyerekeknek

Számítógép Álom 2014 - számítógép jó tanuló, hátrányos helyzetű gyerekeknek2014-ben is számítógépet kapnak rászoruló családok - A MÁTRIX Közhasznú Alapítvány felzárkóztatást és esélyegyenlőséget biztosító támogatói programja révén 2014-ben is ötven rászoruló családban élő, 10-14 év közötti gyerek kap komplett (használt, de még jó állapotú) számítógépet. A támogatásra jelentkezhet minden olyan 10-14 év közötti gyermek (tanára által), akinek 2 vagy több kiskorú testvére van, tanulmányi átlaga a 4-est eléri, otthonában nincs használható számítógép. Figyelem: a támogatott gyerekek családját 2015. március elejéig értesítjük ki, a gépátadások előreláthatóan 2015. április közepéig történnek meg! Megértésüket köszönjük!

• Mézet és gombát kaptak rászorulók

Mézet és gombát kaptak rászorulókNagycsaládosok és idősek kaptak szombaton a Mátrix Közhasznú Alapítvány által kiosztott mézből és gombából. Hosszú sorokban kígyóztak a nagycsaládosok, idősek, egyedülállók, számukra nagy segítség az élelmiszer adomány. A helyi méhészetből és gomba termesztőtől származó élelmiszerek jó minőségűek és táplálóak. Rácz Anett, az alapítvány elnöke elmondta, hogy "évente tízezernél több adomány csomagot juttat a szervezet a hátrányos helyzetű embertársaknak, sajnos ez csak csepp a tengerben". Az előkészített élelmiszer csomagok mind egytől egyig jó helyre kerültek.

• Tartós élelmiszert kaptak rászorulók

Tartós élelmiszert kaptak rászorulókA MÁTRIX Közhasznú Alapítvány a nélkülözés csökkentése érdekében tartós élelmiszert, konzervet, tésztát, lisztet, cukrot osztott szegedi nagycsaládosoknak, egyedül élőknek, időseknek. A csomagonkénti 10-15 kg élelmiszer adomány nagyon sok rászoruló számára felbecsülhetetlen érték és nagyon nagy segítség. Mint ismeretes: egyre többen nélkülöznek, éheznek. A Mátrix Közhasznú Alapítvány minden rászorulónak szeretne segíteni, Szegeden a Centerke Adományozó Központ révén a szervezet évente tízezernél több adomány kiosztásával segíti a nélkülözőket.

• Patrikot, a nyílt gerinccel született kisfiút segítettük!

Blázsik Zsolt Patrik 2005.08.07-én több csigolyára kiterjedõ nyílt gerinccel és agykamratágulattal született csongrádi kisfiú gyógykezelését és életkörülményeinek javítását egy szerényebb összeggel támogattuk.

A rendellenességeket nemsokkal a szülés elõtt vették észre a gyermeknél.

Patrik értelmes, jókedvû kisfiú, ne hagyjuk szenvedéssel telivé alakulni az életét!

• Élő fenyőfát kapott száz rászoruló család

Élő fenyőfát kapott száz rászoruló családA Karitáció Alapítvány és a Mátrix Közhasznú Alapítvány idén is száz rászoruló családot örvendeztetett meg élő fenyőfával. Egyre több gyermekes család az ünnepre pénz híján nem állít karácsonyfát. A szeretettől vezérelt támogatói program a rászorulók örömét segítette. A legrászorultabb családok kiválasztása a szociális hálón keresztül történt meg. A fenyőfát a támogatottak a Karitáció Alapítvány Központjában, a 6725 Szeged, Kálvária tér 31. címen, 2013. december 21-én (szombaton), délután 14:00 óra és 15:00 óra között kapták meg. A rendezvényen szaloncukrot, meleg teát is kaptak a fenyőfáért hosszú sorokban várakozók.

• A műszíves Dorinát támogattuk

A műszíves Dorinát támogattukÚj - csodás szerkezet ez a műszív. Dorina beteg szíve után ez a műszer tartja életben a csöppnyi kislányt. A Mátrix Közhasznú Alapítvány hallott a hosszú hónapok óta transzpantációra váró gyermek családjának nehéz anyagi helyzetéről, így egy kisebb támogatást küldtünk a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet berkein belül működő Gottsegen György Alapítvány számára. Reméljük, hogy a támogatás segíti a szülők beutazását, illetve mód lesz belőle vásárolni 1-2 játékot vagy egyéb szükséges dolgot is.
    Szorítunk érted Dorina!

• Ezer gyermek várta a jótékonysági Mikulást Szegeden

Ezer gyermek várta a jótékonysági Mikulást SzegedenKígyózó sorokban várták vasárnap délután Szegeden, a Dugonics téren kisgyermekes családok, hogy a Mikulással egy pár pillanatra találkozhassanak. A Mátrix Közhasznú Alapítvány jóvoltából ezer hátrányos helyzetű gyermek kapott a jótékonysági Mikulástól jól megtömött ajándék csomagot. Rácz Anett, a Mátrix Közhasznú Alapítvány vezetője a szegénység visszaszorítása kapcsán fontosnak tartja a közösség megoldó erejét, a példamutatást, az élményteremtést. A gyerekek a nagyszakállút nagy örömmel fogadták. A program előkészületeiben a szociális intézmények is segédkeztek, a gördülékeny lebonyolításban tucatnyi segítő - önkéntes is részt vett.

• Egy tonna élelmiszert gyűjtött a Mátrix

Egy tonna élelmiszert gyűjtött a MátrixA hétvégén az országos Élelmiszerbank élelem gyűjtéssel egy időben Szegeden is folyt a jótékonysági élelemgyűjtés. A Mátrix Közhasznú Alapítvány az adománygyűjtő programon belül a nagylelkű lakosságtól apró tételenként összesen egy tonna tartós élelmiszert kapott. A gyűjtés teljes egészében önkéntes formában zajlott. Rácz Anett alapítványi vezető elmondta, hogy "a karácsony előtti adományozás több száz család számára nyújt segítséget, az összegyűjtött tartós élelmiszerek ezekbe a csomagokba kerülnek bele".