• Márciusban szociális ruha csere-bere

• Márciusban szociális ruha csere-bere Az ingyenes kabátosztás után folytatódik a szegénység elleni küzdelem
    Az év elejei szokatlan hideghullámban a Mátrix Közhasznú Alapítvány a lakossági és céges támogatókkal együttműködve 1200 kabátot, pulóvert, nadrágot, sapkát-sálat osztott ki a rászoruló családoknak, egyedülállóknak, fedél nélkülieknek, hogy a fagyást elkerülve az emberek túlélése biztosított lehessen. Márciusban a mátrixosok ruha csere-bere akcióval tovább folytatják a rászoruló lakosság felruházását.

Ha egy rászoruló vagy család betér az alapítványi Centerke Ruhaosztó Központba, akkor 1-1 ruhadarabot térítésmentesen választhat magának minden családtag. Ha valaki kinőtt tavaszi/nyári, még jó állapotban lévő, tiszta ruhaneművel tér be a Centerkébe, akkor a beadott ruhákért ugyanannyit válogathat magának térítés mentesen. Az alapítvány jobb módúak segítő adományát is várja, akik szeretnének ruhával, cipővel, de akár tartós élelmiszerrel (lisztel, cukorral, konzervekkel, tésztával) másokon segíteni, azok az alapítvánnyal együttműködve megtehetik azt.

Gyűjtés és osztás ideje: keddtől péntekig 10-18 óra között, szombaton 10-14 óra között
    Helye: Szeged, Roosevelt tér 5. (Centerke Ruhaosztó központ, a múzeummal srégen, az eper házban)
    Forródrót: +36/20/929-81-81, bővebb információ a www.matrix.zug.hu alapítványi weblapon szerezhető. A mátrixosok szegénység elleni küzdelme csatlakozó partnereket vár. Mottónk ebben a nehéz társadalmi helyzetben, hogy: "Együtt csodákra vagyunk képesek!" életre kelthető.

Korábban:

A fagyás és a kihűlés ellen küzdenek a Mátrixosok - sikeres a támogató program

...Túl vagyunk az ezredik meleg ruha kiosztásán. Nem csak hajléktalanok jönnek, hanem nagycsaládosok, egyedül élő idősek, és munkanélküli fiatalok is. A legfiatalabb, aki meleg takarót kapott öt hetes volt, de hetven felett is akad bőven támogatott. Sokan szakadt cipőben, éhesen, legyengülve, hótól fagyottan térnek be az életmentő segítségért - mesélte Rácz Anett szociológus, a MÁTRIX Közhasznú Alapítvány elnöke...

A MÁTRIX Alapítvány jobb módúak adományait várja, akik szeretnének ruhával, kabáttal, cipővel, sállal-sapkával, takarókkal, de akár tartós élelmiszerrel (lisztel, cukorral, konzervekkel, tésztával) másokon, a fagyás megelőzéséért segíteni. A szegénység és a rászorultság ellen összefogás a kivezető út.

Az alapítvány Oktatási intézmények (iskolák, óvodák), cégek csoportosan gyűjtött adományait is örömmel fogadja. Az elmúlt hetekben Csongrád megye számos településéről, a környező megyékből, de még Vajdaságból is érkeztek meleg kabátért rászorulók.

Forródrót: +36/20/929-81-81,
    Web: www.matrix.zug.hu

Korábban:

Túl vagyunk a hatszázadik kiosztott meleg ruhán

Kibővült a MÁTRIX Közhasznú Alapítvány rászorulóknak történő életmentő ruhaosztó programja

A szervezet Fagyás ellen "egy kabát segíthet?!" programja a kabátok mellett cipőt, pulóvert, sálat-sapkát, takarót is bevesz és kioszt, hogy segítsék megelőzni a rászorulók fagyását, kihűlését és a fagy végett kialakuló tragédiák bekövetkeztét.

Az életmentő ruhaosztás a nagy hidegre való tekintettel egész február hónapban tart

...Túl vagyunk a hatszázadik meleg ruha kiosztásán. Nem csak hajléktalanok jönnek, hanem nagycsaládosok, egyedül élő idősek, és munkanélküli fiatalok is... sokan szakadt cipőben, éhesen, legyengülve, hótól fagyottan térnek be az életmentő segítségért - mesélte Rácz Anett, a MÁTRIX Közhasznú Alapítvány elnöke.

Forródrót: +36/20/929-81-81,
    Web: www.matrix.zug.hu

Kabátosztás: a hideg miatt 500 kabátot osztottunk ki

Fagyveszély: az odafigyelés segít az életben maradásban

A kemény mínuszok beköszönte sok embertársunk számára komoly veszélyt jelent, a szélsőséges időjárással szemben a hajléktalanok mellett egyre több fűtetlen házakban-lakásokban élő lakost is kihűléses halál fenyeget. A korábbi évek aggasztó tapasztalata az, hogy sok esetben a kihűléses halálesetek megelőzhetőek lettek volna egy kicsit több odafigyeléssel, segítséggel. Ne legyünk restek baráti jobbot nyújtani a bajban.

Fagyás ellen "egy kabát segíthet!?"

A MÁTRIX Közhasznú Alapítványt százával keresik meg segítségért magányosan élők és családok, akik már a saját létfenntartásukat sem tudják megoldani. Az alapítvány "egy kabát segíthet?! akciója 2012. január 31-től 1 héten át (10-18 óra között) olyan embereknek nyújtott támogatást, akiknek kabát híján fázniuk kellett. Szegeden, a Roosevelt tér 5. alatti Centerke ruhaosztó központjában rászorulók kaptak adományként kabátot. Az alapítvány jobb módúak adományait ugyanitt várta, akik ruhával, kabáttal, cipővel, takarókkal, gyermekjátékokkal másokon segíteni szerettek volna, hozták az adományokat.

Az osztó rendszer adományokból tartja fenn magát, így a MÁTRIX folyamatosan várja segíteni szándékozók nagylelkű támogatásait a program után is.

Az adományokból nagycsaládosok, fedél nélküliek (hajléktalanok) és lakhellyel rendelkezők is részesültek.

Az odafigyelés is életmentő lehet!

Lakásokban, házakban élők egymással egyre ritkábban tartanak fenn szomszédi viszonyt. Rácz Anett szociológus, a MÁTRIX Közhasznú Alapítvány vezetője szerint ha odafigyelünk a környezetünkben élőkre, az javíthatja a társadalmi légkört és életet is menthet. Gyanús, ha a szomszédnál huzamosabb ideig nincs mozgás, vagy a kémény télvíz idején ritkán füstöl. Átkopogással megbizonyosodhatunk a helyzetről, és ha baj van, azonnal kérjük a hatóságok, az önkormányzat segítségét. Olykor átvinni a szomszédba egy tányér meleg ételt is megelőzhet egy kihűlést. Segítségünkért a hála mellett egy jobb társadalom, egy baráti közösség köszönhet majd vissza ránk.

• SZIN 2014 Csodafalu - állami gondoskodásban élő gyerekeket segítettünk

SZIN 2014 Csodafalu - állami gondoskodásban élő gyerekeket segítettünkA Szegedi Ifjúsági Napok nem csak az önfeledt buliról és a koncertek sokaságáról szólt, a SZIN-en működő Ágota Csodafalu napközben állami gondoskodásban élő gyerekek számára nyújtott szórakozást. A fesztiválra érkezett napi száz gyermek és nevelőik reggelente bőséges büféreggelivel kezdtek, melyet a Mátrix Közhasznú Alapítvány gyermekétkeztetési programja biztosított. Étkezés után ugrálóvár, trambulin, játékos foglalkozások tették a gyerekek SZIN látogatását önfeledté és boldoggá. Az öt napos rendezvényen több, mint ötszáz gyermek étkeztetését végezte el a Mátrix Alapítvány.

• Márciusban szociális ruha csere-bere

• Hajléktalanszállóknak vittünk ruhaadomány csomagokat

Hajléktalanszállóknak vittünk ruhaadomány csomagokatNadrág, cipő, pulóver, alsónemű a legkeresettebb a hajléktalanok körében. Az alapítványunk által működtetett Centerke Adományozó Központ évente több tonna ruhát és cipőt juttat el a nagyra becsült együttműködő és támogató honfitársainknak köszönhetően a családok mellett a hajléktalanszállók lakóinak. A Mátrix Közhasznú Alapítvány szegénység elleni küzdelmet folytat, melybe a lakosság szabad kapacitását is folyamatosan bevonja. Nagyon szépen köszönjük a támogatók, segítők együttműködését, illetve az egész évben érzékelhető figyelmet, együttérzést.

• Jól sikerült a jótékonysági pogácsa kommandó - Önkéntesül(l)és

Jól sikerült a jótékonysági pogácsa kommandó - Önkéntesül(l)ésJól sikerült a jótékonysági pogácsa osztás, több száz ember számára adtunk a finomra sikerült ételből. Az adventi programokon az emberek örömmel fogadták süteményeinket. Az ÖNKÉNTESÜL(L)ÉS a projektet segítő önkéntesei révén volt sikeres. Mi is az az ÖNKÉNTESÜL(L)ÉS? A MÁTRIX Közhasznú Alapítvány az Európai Unió által támogatott ÖNKÉNTESÜL(L)ÉS – Önkéntes Központ Üllésen (TÁMOP-5.5.2-11/2-2012-0059) projekt 2014 május és 2015 február között a helyi szociális, oktatási és egészségügyi intézmények munkáját, a lakosság együttélését, a pozitív értékek megteremtését segíti.

• SOS segítség a tűzkárt szenvedett Áchim családnak

SOS segítség a tűzkárt szenvedett Áchim családnakRopogó morajlásra ébredt az Áchim család egy februári éjjelen, kigyulladt a házuk. Évek munkája vált a tűz martalékává mindössze néhány perc alatt a bordányi Áchimék Béke dűlői tanyáján, a család otthona teljesen kiégett. Az édesanya és az egyik lány sérülés nélkül ki tudott menekülni, az apa éjszakai műszakban dolgozott. A család helyzete kilátástalan, a melléképületben húzták meg magukat. Biztosítás híján sok jóra nem számíthatnak. A legapróbb segítségnyújtás is életmentő. A Mátrix Közhasznú Alapítvánnyal most közösen tehetjük jobbá a család életét.

• Három tonna élelmiszert kaptak rászorulók

Három tonna élelmiszert kaptak rászorulókA karácsonyi ünnepek idején is rengetegen kényszerülnek nélkülözni. Négyszáz rászoruló család ünnepének megkönnyítéséhez a Mátrix Közhasznú Alapítvány, a Karitáció Alapítvány, az Angyali.hu Alapítvány Szegeden, a Centerke Adományozó Központban három tonna tartós élelmiszert osztott szét. A támogatottak a szociális ellátórendszeren keresztül az osztás előtt az élelmiszerek átvételéhez szükséges kuponokat kaptak, melyre a segítő szervezetek a nélkülözőknek cukrot, lisztet, tésztát, szaloncukrot, konzerveket adtak. Az élelmiszersegélyből a halmozottan hátrányos helyzetű idős - egyedülállók, nagycsaládosok, csonka családban élők kaptak.

• Mátrix a migránsokért

Mátrix a migránsokértA Mátrix Közhasznú Alapítvány más segélyszervezetekkel együtt a migránsok vonulásának támogatásán munkálkodik. Napok óta a nagy melegben ásványvízzel a szomjúság ellen, kéztörlő kendőkkel a higiénia eléréséért, takarókkal az éjjeli itt tartózkodók helyzetének elviselhetőbbé tételéért dolgozik a szervezet. Dudás Zsanett, a Mátrix vezetője kifejtette, hogy a lehetőségekhez mérten minden nélkülöző ittlétén eszközeik erejéig próbálnak segíteni. A migránsok számára az országunkban tartózkodásuk alatt a segítségnyújtás mellett próbálnak információkat is adni, például arra vonatkozóan, hogy ügyeljenek arra, hogy a közterület nem illemhely, a hulladékokat és a felesleges ruházatot ne az utcára dobálják szét, hanem helyezzék a hulladékgyűjtőkbe.

• Osztálykirándulást adtak a mesedoktorok

Osztálykirándulást adtak a mesedoktorokKórházak, gyermekosztályok mesekönyv állományának bővítése céljából óvodai csoportok, általános iskolai osztályok, középiskolás csapatok részvételével a Mátrix Közhasznú Alapítvány által több éve sikeresen működtetett Mesedoktorok mesekönyv gyűjtő akciót szerveztek. NAGY öröm volt érezni a segítő együttműködéseket, melynek köszönhetően összesen 17889 jó állapotú könyvet (mesekönyvet, regényt, kifestőt) küldtek be a résztvevők. A könyvek az ország 150 gyermekkórházába és rendelő intézetébe kerülnek kiosztásra, ahol a kezelés alatt álló gyerekek gyógyítását együtt - közösen így támogatjuk.

• Könyvadományok

KönyvadományokÉvek óta támogatjuk az ünnepek idején a nehéz sorsú családokat. Karácsonyi ajándék válogatónk idén is sok ajándékot hoz a gyermekeknek és a felnőtteknek egyaránt. A Mátrix Közhasznú Alapítvány karácsonyra sok más ajándék mellett könyveket is ad. A jótékonysági akciót a Libri és a SunCity Brass zenekar is támogatta. A Centerke Adományozó Központban a karácsonyi ajándék válogató nagy segítség azoknak, akiknek nincs anyagi lehetőségük arra, hogy pénzért drága ajándékokat vegyenek. Számukra nagy segítség a lakossággal és a cégekkel közös jótékonysági akció.

• Szegedről indult ruha és élelmiszersegély Kemecsére

Szegedről indult ruha és élelmiszersegély KemecséreNem csak Szeged környékieket támogat az alapítványi Centerke Adományozó Központ. Csütörtök reggel a Szabolcs megyei Kemecsére indult Szegedről tonnányi meleg téli ruha, tartós élelmiszer, mely az ottani hátrányos helyzetű családok számára nyújt segítséget. A segélyszállítmány összeállítására az alapítvány lelkes önkéntesei és a segítő adományozók felajánlásai nélkül nem lett volna mód. A Mátrix Közhasznú Alapítvány által működtetett Centerke Adományozó Központ révén évente tízezernél több rászoruló család, közösség, idős-egyedülálló kap támogatást. A Mátrix az ország különböző részein működő civil szervezetek tevékenységeit is gyakran segíti adományokkal.