adó 1 százalék gyermekvédelem támogatása adóbevalláskor
  • A rózsa

A rózsaA rózsa gyönyörűséges virág.

A rózsa számos kultúrában az érzelmekkel, a szeretettel és a szerelemmel összekapcsolt virág. Nem véletlenül ezt a csodálatos virágot nevelgeti féltő gonddal a kis herceg.

A görög mitológiában Aphroditének a Szerelem Istennőjének a vörös rózsa volt a kedvenc virága. Szapphó a virágok királynőjének nevezte.

A rózsa végigkíséri az emberiség történelmét. Az Egyiptomi falfestményeken, Hérodotosz műveiben, ugyan úgy, mint a Bibliában is szerepel a rózsa. A mohamedán vallásnak szent növénye a rózsa.

Költők, zeneszerzők, festők hódoltak ennek a gyönyörű virágnak, gondoljunk csak Michelangelo, Leonardo, Botticelli, Raffaello reneszánsz festményeire Richard Strauss Rózsalovagjára, Csajkovszkij Csipkerózsikájára, vagy Goethe verseire.

De a szépségén túl bizony a rózsa értékes gyógynövény is, tudtuk meg dr. Péntek Évától a Karitáció Alapítvány szakértőjétől. Már az ősi indiai Ayurvédikus gyógyászat egyik fontos eleme volt a rózsa, és különösen a vörös rózsa. A régi rómaiak is készítettek belőle számos gyógyító szert. A rózsaolajnak ma is aranyára van, ugyan úgy, mint a régi időkben hiszen egy kiló rózsaolaj előállításához 1000 kg rózsavirág szükséges.

Nézzük, milyen hatásai is vannak a rózsának!

Elsőként aromaterápiában alkalmazott illóolajának a hormonháztartásra és az általános közérzetre gyakorolt jó hatását említhetjük.

Azonban antibakteriális, gyulladásgátló és vérzéscsillapító tulajdonságai is ismertek.

A rózsaillat javítja a memóriát, segíti a tanulást. Megnyugtatja a szívet és az idegeket, antidepresszáns hatású. Pozitív hatása van a sejtregenerációra, és táplálja a szöveteket.

A rózsaesszenciát borogatásra, menstruációs problémákra, szédülésre, fej-, és torokfájásra alkalmazhatjuk.

Kozmetikai krémek gyakori összetevője, tonizálja a bőrt, fényessé és ragyogóvá teszi.

A rózsa termése a csipkebogyó, igen gazdag C-vitaminban, de van benne A-, B-, K- és P-vitamin is. Gyógyteának, dzsemek, lekvárok, gyümölcszselék készítéséhez kiváló alapanyag. Préseléssel és szűréssel csipkebogyó szirupot is készíthetünk belőle. Azonban nagyon fontos, hogy a csipkebogyót áztatjuk, és soha sem forrázzuk, mert akkor elveszíti értékes C-vitamin tartalmát! Az így elkészített teáját vese- és hólyagbetegségek ellen javallják, de a népi gyógyászatban alkalmazzák magas vérnyomás, bélhurut, epe- és májzavarok ellen is.

S nemcsak a csipkebogyó ehető! Bátran fogyasszuk a szirmokat is! Íme, egy indiai recept: Friss rózsalekvár rózsasziromból:

Permetmentes vörös rózsa leveleit leszedjük, nagyon apróra tépkedjük, mézzel összekeverjük, és frissiben fogyaszthatjuk. Úgy tartják, a rózsa szirma minél vörösebb, annál ízesebb, a szirmok alján levő fehér részt viszont vágjuk le, mert keserű lehet.

Rózsalekvár:
    Hozzávalók 5dl lekvár elkészítéséhez:
    1 vödör rózsaszirom 50 dkg cukor
    1 ek citromsav
    fél cs 3:1-ben zselésítő fix

Elkészítés:
    A megmosott szirmokat a cukorral egy fazékba tesszük és lassú tűzön kb. 40 percig főzzük. Hozzáadjuk a citromsavat és a zselésítőt. 2 perc főzés után apró üvegekbe töltjük és 5 percig a tetejére állítjuk, hogy ne romoljon meg.

„-Nálatok-mondta a kis herceg-az emberek egyetlen kertben ötezer rózsát nevelnek. Mégse találják meg, amit keresnek.
    -Nem találják meg-mondtam.
    -Pedig egyetlen rózsában vagy egy korty vízben megtalálhatnák…
    -Minden bizonnyal-feleltem.
    -Csakhogy a szem vak-tette hozzá a kis herceg. –A szívünkkel kell keresni.”
    Antoine de Saint-Exupéry

• Sikeres volt a Csongrád Megyei Civil Információs és Egyeztetõ Fórum - az NCA-DP-11-B-0014 támogatásával

A Nemzeti Civil Alapprogram NCA-DP-11-B-0014 támogatása révén jöhetett létre 2011 nyarán a Csongrád Megyei Civil Információs és Érdekegyeztetõ Fórum. A MÁTRIX Közhasznú Alapítvány által szervezett kerekasztal-beszélgetés a megyében munkálkodó civil és állami szektor szereplõit, és munkatársait valamint önkénteseit hozta össze néhány órás programjain.

• Virág-és erdõtelepítést támogattunk

A friss levegõt, a tisztább környezetet fontosnak tartva számos esetben támogattuk a növényültetést... Képes beszámolóval csatolt köszönõlevél egy a sok visszajelzésbõl, hálás köszönetbõl - melyet egyik esetben sem kértünk...

• Jól bevált módszerek a hisztihelyzetekre

Jól bevált módszerek a hisztihelyzetekreA hiszti az első helyezett a modern szülők „nevelési parák” listáján. Az agykutatás és a gyermekpszichológia eredményeinek köszönhetően árnyaltabban látjuk ezeket a dühkitöréseket, mint pár évvel ezelőtt: természetes és szükséges mérföldkőnek a gyermek fejlődésében, így igyekszünk empátiával kezelni. Az új Gyereklélek magazin 25 megoldást kínál nekünk, ezekből szemezgetünk néhányat, és megkérdeztük Peller Mariannt is, ő mit csinál „vészhelyzetben”. (Tippek a Gyereklélek magazinból, melyek hasznos segítőtársunk lehetnek a hiszti idejére).

• Mag és az örökség

Mag és az örökségEgy sikeres üzletember már idős volt és érezte, hogy eljött az ideje, hogy kiválassza az örökösét, aki továbbviszi az üzletet. Viszont nem az egyik igazgatót vagy az egyik gyermekét választotta, hanem valami egészen mást tett. Összehívta az összes fiatal alkalmazottat.

Ezt mondta nekik: -Eljött az ideje, hogy visszavonuljak és kiválasszam a következő vezérigazgatót. Elhatároztam, hogy közületek fogok választani valakit. A fiatal alkalmazottak megdöbbentek. A főnök így folytatta:

• Para - bizonyítvány sokk

Para - bizonyítvány sokkÉv végén sok kisgyermek retteg, hogy mit fognak szólni az iskolai bizonyítványhoz a szülők... A gyermekeltűnések szezonja az év végi bizonyítványosztás ideje. Rácz Anett, a Mátrix Közhasznú Alapítvány elnöke óvva int minden szülőt attól, hogy aránytalanul komolyan vegye az év végi tanulmányi eredményeket, hiszen a gyermekek lelki és fizikai egészségénél nincs fontosabb. Jobb megelőzni azt, hogy egy - egy gyermek ijedtségében világnak szaladjon, hiszen még arra is van esély, hogy soha többé nem kerül haza.

• Egymilliárdan éheznek a Földön

Már több mint egymilliárd ember éhezik a Földön, jelentette az ENSZ Élelmezési és Mezõgazdasági Szervezete (FAO). Évi 30 milliárd dollár szükséges ahhoz, hogy 2050-ben a világ élelmezni tudja a bolygó akkor már 9 milliárdos lakosságát. A gazdasági válság miatt azonban egyre kevesebb a pénz a mezõgazdaság fejlesztésére is.

• Partnerség, szakmai együttműködés

Partnerség, szakmai együttműködésA Mátrix Közhasznú Alapítvány és partnerszervezetei együttműködési lehetőséget kínálnak cégeknek, vállalkozásoknak, egyesületeknek, alapítványoknak, egyházaknak, önkormányzatoknak, létesítményeknek, egyéb fontos feladatokat ellátó szerveződéseknek. Pályázzunk együtt, működjünk közösen pályázatok projekt feladataiban, alkalmi vagy állandó jelleggel, hogy céljaink a legrövidebb idő alatt a legsikeresebb formában megvalósulhassanak. Évtizedes tapasztalatokkal segítjük valóra váltani programjait, életre hívni gondolatait, sikeresen megvalósítani projektjeit, ötleteit. Várjuk együttműködésre pályázatírók, projektmenedzserek, cégek és lelkes magánszemélyek jelentkezését!

• Diszlexia a tanulási zavarok egy formája

A diszlexia elnevezés használatos az olvasás elsajátításának zavarára, de már maga a szó is sokkal szélesebb fogalomra utal. A kifejezés ugyanis két tagból áll, az egyik a görög eredetû "disz", amely nehézséget jelöl, a másik a "lexia" a szintén görög eredetû "lexis" szóból, amely "szavakat, beszédet" jelent. Tehát szó szerint is a szavakkal kapcsolatos zavarról van szó, de ma már tudjuk, hogy a diszlexia ennél még összetettebb jelenség.

• Mesedoktorok: a kórházban fekvő, beteg gyerekek gyógyulását segíti

Mesedoktorok: a kórházban fekvő, beteg gyerekek gyógyulását segítiA Mátrix Közhasznú Alapítvány a Gyógyító Mesedoktorok mozgalmát nem csak gyerekeknek, nem csak betegeknek alkotta meg. A jószolgálati, gyermekmentő, támogató program elsődleges célja, hogy a mese (meseolvasás, mese készítés) révén gyógyítást segítsen, illetve a különböző társadalmi, egészségügyi, szociális problémák feloldásában - feldolgozásában sikeresen részt vegyen. A Mesedoktor mozgalomba minden támogató, segítő, önkéntes, egészségügyi intézmény szabadon csatlakozhat. Tegyük jobbá a világot, ebben a mese is egy eszköz!

• 11 öregedésgátló praktika

11 öregedésgátló praktikaA 105 éves orvos, Shigeaki Hinohara eddig még nem kérte nyugdíjaztatását, és a jelek szerint nem is készül nyugállományba vonulni. Ehelyett dolgozik, tanít, önkénteskedik és személyes blogot is vezet. Shigeaki Hinohara egy interjúban beszélt arról, hogy mi az a 11 dolog, amelyet ha betartunk, sokáig fogunk élni. 1. A testet nem szabad korlátok közé szorítani: Energia attól lesz, hogy jól érezzük magunkat. Mikor gyerekek voltunk és sokat játszottunk, akkor minden pillanatban boldogok voltunk, még enni és aludni is gyakran elfelejtettünk.