• A rózsa

A rózsaA rózsa gyönyörűséges virág.

A rózsa számos kultúrában az érzelmekkel, a szeretettel és a szerelemmel összekapcsolt virág. Nem véletlenül ezt a csodálatos virágot nevelgeti féltő gonddal a kis herceg.

A görög mitológiában Aphroditének a Szerelem Istennőjének a vörös rózsa volt a kedvenc virága. Szapphó a virágok királynőjének nevezte.

A rózsa végigkíséri az emberiség történelmét. Az Egyiptomi falfestményeken, Hérodotosz műveiben, ugyan úgy, mint a Bibliában is szerepel a rózsa. A mohamedán vallásnak szent növénye a rózsa.

Költők, zeneszerzők, festők hódoltak ennek a gyönyörű virágnak, gondoljunk csak Michelangelo, Leonardo, Botticelli, Raffaello reneszánsz festményeire Richard Strauss Rózsalovagjára, Csajkovszkij Csipkerózsikájára, vagy Goethe verseire.

De a szépségén túl bizony a rózsa értékes gyógynövény is, tudtuk meg dr. Péntek Évától a Karitáció Alapítvány szakértőjétől. Már az ősi indiai Ayurvédikus gyógyászat egyik fontos eleme volt a rózsa, és különösen a vörös rózsa. A régi rómaiak is készítettek belőle számos gyógyító szert. A rózsaolajnak ma is aranyára van, ugyan úgy, mint a régi időkben hiszen egy kiló rózsaolaj előállításához 1000 kg rózsavirág szükséges.

Nézzük, milyen hatásai is vannak a rózsának!

Elsőként aromaterápiában alkalmazott illóolajának a hormonháztartásra és az általános közérzetre gyakorolt jó hatását említhetjük.

Azonban antibakteriális, gyulladásgátló és vérzéscsillapító tulajdonságai is ismertek.

A rózsaillat javítja a memóriát, segíti a tanulást. Megnyugtatja a szívet és az idegeket, antidepresszáns hatású. Pozitív hatása van a sejtregenerációra, és táplálja a szöveteket.

A rózsaesszenciát borogatásra, menstruációs problémákra, szédülésre, fej-, és torokfájásra alkalmazhatjuk.

Kozmetikai krémek gyakori összetevője, tonizálja a bőrt, fényessé és ragyogóvá teszi.

A rózsa termése a csipkebogyó, igen gazdag C-vitaminban, de van benne A-, B-, K- és P-vitamin is. Gyógyteának, dzsemek, lekvárok, gyümölcszselék készítéséhez kiváló alapanyag. Préseléssel és szűréssel csipkebogyó szirupot is készíthetünk belőle. Azonban nagyon fontos, hogy a csipkebogyót áztatjuk, és soha sem forrázzuk, mert akkor elveszíti értékes C-vitamin tartalmát! Az így elkészített teáját vese- és hólyagbetegségek ellen javallják, de a népi gyógyászatban alkalmazzák magas vérnyomás, bélhurut, epe- és májzavarok ellen is.

S nemcsak a csipkebogyó ehető! Bátran fogyasszuk a szirmokat is! Íme, egy indiai recept: Friss rózsalekvár rózsasziromból:

Permetmentes vörös rózsa leveleit leszedjük, nagyon apróra tépkedjük, mézzel összekeverjük, és frissiben fogyaszthatjuk. Úgy tartják, a rózsa szirma minél vörösebb, annál ízesebb, a szirmok alján levő fehér részt viszont vágjuk le, mert keserű lehet.

Rózsalekvár:
    Hozzávalók 5dl lekvár elkészítéséhez:
    1 vödör rózsaszirom 50 dkg cukor
    1 ek citromsav
    fél cs 3:1-ben zselésítő fix

Elkészítés:
    A megmosott szirmokat a cukorral egy fazékba tesszük és lassú tűzön kb. 40 percig főzzük. Hozzáadjuk a citromsavat és a zselésítőt. 2 perc főzés után apró üvegekbe töltjük és 5 percig a tetejére állítjuk, hogy ne romoljon meg.

„-Nálatok-mondta a kis herceg-az emberek egyetlen kertben ötezer rózsát nevelnek. Mégse találják meg, amit keresnek.
    -Nem találják meg-mondtam.
    -Pedig egyetlen rózsában vagy egy korty vízben megtalálhatnák…
    -Minden bizonnyal-feleltem.
    -Csakhogy a szem vak-tette hozzá a kis herceg. –A szívünkkel kell keresni.”
    Antoine de Saint-Exupéry

• Méregtelenítõ ötletek tavaszi fáradtság ellen

Természetes módszerek

• Új kötelező irodalomra lenne szükség

Új kötelező irodalomra lenne szükségMit olvassanak leginkább a mai gyerekek?! A mai gyerek sem olvasnak kevesebbet, mint elődeik, az olvasás forrása azonban megváltozott. Az élményközpontú irodalomról és a kötelező olvasmányokról is beszélgettünk Gombos Péterrel, a Magyar Olvasástársaság elnökével, egyetemi oktatóval. Egyre kevesebb könyvet látni a gyerekek kezében. Ezt azt jelenti, hogy kevesebbet is olvasnak, mint a korábbi generációk? Nem feltétlenül. Kevesebb könyvélményük van, viszont sokszor látunk tabletet, okostelefont a kezükben, ezeken kifejezetten sokat olvasnak.

• Mikor ösztönzi a gyermeket a zsebpénz?

Akkor lehet jobb eredmények elérésére ösztönözni a gyermeket zsebpénzzel, ha az már elsajátította a pénzkezelés alapjait – állítják a szakemberek a pénz mint motivációs eszköz vizsgálata kapcsán.

• 11 öregedésgátló praktika

11 öregedésgátló praktikaA 105 éves orvos, Shigeaki Hinohara eddig még nem kérte nyugdíjaztatását, és a jelek szerint nem is készül nyugállományba vonulni. Ehelyett dolgozik, tanít, önkénteskedik és személyes blogot is vezet. Shigeaki Hinohara egy interjúban beszélt arról, hogy mi az a 11 dolog, amelyet ha betartunk, sokáig fogunk élni. 1. A testet nem szabad korlátok közé szorítani: Energia attól lesz, hogy jól érezzük magunkat. Mikor gyerekek voltunk és sokat játszottunk, akkor minden pillanatban boldogok voltunk, még enni és aludni is gyakran elfelejtettünk.

• Ha egy csecsemő elmondhatná..

Ha egy csecsemő elmondhatná..Ha a baba beszélni tudna… Egy újszülött üzenete édesanyjához: “1. Nem azért sírok, hogy megnehezítsem az életedet. Azért sírok, mert valami baj van. Még ha nem is látszik másból. 2. Vadiúj vagyok. Nem irányítom teljesen az idegrendszerem. Szervezetlen vagyok. Megnyugtat, ha veled vagyok, hallom a szívverésed, érzem az illatodat… Segítesz ezzel nekem. 3. Az, hogy nem bírom abbahagyni a sírást, nem a te hibád. Tudom, hogy megteszed, ami tőled telik. Még csak most ismerkedünk egymással. Eljutunk majd oda…. tarts ki, kérlek.

• Korábbi táboros képek

Hamarosan!

• Mesedoktorok: a kórházban fekvő, beteg gyerekek gyógyulását segíti

Mesedoktorok: a kórházban fekvő, beteg gyerekek gyógyulását segítiA Mátrix Közhasznú Alapítvány a Gyógyító Mesedoktorok mozgalmát nem csak gyerekeknek, nem csak betegeknek alkotta meg. A jószolgálati, gyermekmentő, támogató program elsődleges célja, hogy a mese (meseolvasás, mese készítés) révén gyógyítást segítsen, illetve a különböző társadalmi, egészségügyi, szociális problémák feloldásában - feldolgozásában sikeresen részt vegyen. A Mesedoktor mozgalomba minden támogató, segítő, önkéntes, egészségügyi intézmény szabadon csatlakozhat. Tegyük jobbá a világot, ebben a mese is egy eszköz!

• A kleptománia egy kényszerbetegség

Az internetfüggõség, a szexaddikció és a kleptománia egy kalap alá való, hiszen mindegyik kényszerbetegség, melyek súlyos személyiséget károsító függõséget alakítanak ki az emberben. A kábítószerezésen, alkoholizmuson és a dohányzáson kívül beteges méreteket öltött mára a fentieken kívül játékszenvedély, a videófüggõség vagy éppen a vásárlási kényszer.

• Támogattuk a családok átmeneti otthonában élõ kisgyermekeseket

Számos esetben támogattuk bajban lévõ egyéneket, közösségeket. A csatolt köszönõlevél egy a sok visszajelzésbõl, hálás köszönetbõl - melyet egyik esetben sem kértünk...

Mottónk: együtt könnyebb a legnagyobb bajt is átvészelni!

• Pihentető praktikák a nyári kánikula idejére

Pihentető praktikák a nyári kánikula idejéreA nyári kánikula idősek és fiatalok számára is nagy terhet jelent. Nappal kimerültség, éjjel van, hogy csak forgolódunk az ágyban, a fülledt melegben még aludni sem tudunk rendesen. Ilyenkor az ember legtöbbször csak szenved, izzad, másnap nyűgösen, fáradtan ébred, s ez az egész napját megbélyegzi. Ám gondoljunk csak arra, hogy vannak olyan országok, ahol mindig ennyire meleg van. Ezért is találták ki az ilyen helyeken az úgynevezett szieszta időszakot, amikor bezárnak az üzletek tíztől, délután kettőig, hogy ezekben a nagyon meleg órákban az ember pihenhessen kicsit.