• 11 öregedésgátló praktika

11 öregedésgátló praktikaA 105 éves orvos, Shigeaki Hinohara eddig még nem kérte nyugdíjaztatását, és a jelek szerint nem is készül nyugállományba vonulni. Ehelyett dolgozik, tanít, önkénteskedik és személyes blogot is vezet. Shigeaki Hinohara egy interjúban beszélt arról, hogy mi az a 11 dolog, amelyet ha betartunk, sokáig fogunk élni. 1. A testet nem szabad korlátok közé szorítani: Energia attól lesz, hogy jól érezzük magunkat. Mikor gyerekek voltunk és sokat játszottunk, akkor minden pillanatban boldogok voltunk, még enni és aludni is gyakran elfelejtettünk.

Felnőtt korban is jót tenne a játszadozás, a móka, a kacagás, mert ilyenkor testünk és lelkünk kiszabadul a korlátok, kötöttségek közül.

2. Meg kell őrizni a normális testsúlyt:

Azok az emberek élnek sokáig, fajtól, nemzetiségtől, nemtől függetlenül, akik nincsenek elhízva. Én reggelire egy csésze kávét, egy pohár tejet és narancslét fogyasztok, amibe belekeverek egy kanál olívaolajat, amely nagyon jót tesz a vérereknek és a bőrnek. Ebédre tejet iszom, és pár teasüteményt, de van úgy, hogy semmit, ha sokat kell dolgoznom. Vacsorára párolt zöldségeket, rizst és halat fogyasztok, kéthetente pedig 100 g sovány húst.

3. Meg kell tervezni a napot:

Mindig megtervezem a következő napomat, sőt akár hónapokra előre tudom, hogy hol kell lennem, mit kell tennem, de a szórakozásról sem mondtam még le. Úgy vélem, hogy senki sem szabadna nyugdíjba menjen, legalábbis nem 65 évesen, hanem jóval később. Nálunk Japánban ezelőtt 125 évvel állapították meg a 65 éves nyugdíjkorhatárt, amikor a várható élettartam 68 év volt. Ma már a japán nők átlag 86, míg a férfiak 80 évet élnek. Az előrejelzések szerint 20 év múlva Japánban 50 ezer, 100 évnél idősebb ember fog élni.

4. A tudást meg kell osztani másokkal:

Évente több mint száz előadást, képzést tartok az általános iskolásoktól kezdve az üzletemberekig. Átlagos 60-90 percig állok egy helyben, ezért szükségem is van a jó fizikai kondícióra.

5. Az orvosok sem tudnak mindenkit meggyógyítani:

Ha egy orvos egy gyógymódot, vagy műtétet javasol, kérdezzük meg tőle, hogy ugyanezt a kezelését ajánlaná a feleségének, gyerekének? Én azt hiszem, hogy sok esetben a zene-, vagy állatterápia többet segíthet, mint ahogy azt az orvosok gondolnák. Minden ember más, ezért a kezelések is személyre szabottak kellene legyenek, ami lehetetlenség,

6. Liftek helyett lépcsőzzünk:

Ahhoz, hogy egészségesek maradjunk, válaszuk a lépcsőt, és a csomagjainkat is cipeljük magunk. Én így tartom formában az izmaimat.

7. A szórakozás a legjobb módja a fájdalom, a szomorúság elfelejtésének:

A fájdalom elfelejtésének legjobb módja a szórakozás. A kórházakban is érdemes lenne ezt figyelembe venni, főként a gyerekosztályokon. A St. Luke kórházban van zene-, állatterápia és művészeti ágak kipróbálására is lehetőség van.

8. Nem szabad megszállottan hajtani a pénzért:

Sosem tudjuk, hogy mikor halunk meg, és ezért nem is fogunk semmit sem magunkkal vinni.

9. Mindig álljunk készen:

Az élet kiszámíthatatlan. Emlékszem, 1970. március 31-e volt, 59 éves voltam, Tokióból Fukuokába indultam repülővel. Aznap reggel szépen sütött a nap. Miközben a Fuji hegy mellett repültünk, a kommunista liga eltérítette a gépet. A következő 4 napot egy székhez kötözve, 40 fokos melegben töltöttem. Orvosként az egészet egy kísérletnek fogtam fel, figyelve, hogy a testem miként alkalmazkodik a megváltozott környezethez.

10. Választani kell egy példaképet, akinél majd jobbak lehetünk:

Édesapám az Egyesült Államokba vándorolt még 1900-ban, hogy tanulhasson. Számomra ő volt a minta, a hős. Később más példaképet is találtam, és igyekeztem jobban teljesíteni nála.

11. Az önkéntesség jó:

60 évig a családért dolgozni, élni fantasztikus dolog. Azonban ha már megvalósítottuk a céljainkat, érdemes a társadalomért is tenni valamit. Én 65 éves korom óta, heti 18 órát önkénteskedem, és minden egyes percét élvezem.

• Lázas csecsemõ / gyermek ápolása otthon

Normál testhõmérséklet: 36,6 Celsius.

Hõemelkedés: 37,5 Celsius.

Láz: 38 Celsius foktól! A láz egy tünet, ami nagyon sok betegség tüneteként jelentkezhet. A legköztudottabb a fertõzés.

Fertõzés esetén a láz szerepe, hogy a magas hõmérsékletre érzékeny kórokozókat elpusztítsa a szervezetben.

• Némán ordít a levélpapír - így aláztak meg egy szerelmes kislányt az iskolában

Némán ordít a levélpapír - így aláztak meg egy szerelmes kislányt az iskolábanEgy kilencéves kislány megírja az iskolában élete első szerelmeslevelét, de a tanár még azelőtt észreveszi, hogy célba érne a küldemény. Elveszi, felolvassa, majd széttépi. Az osztály röhög, a kislány megsemmisül, ahogy szerelme tárgya, a kisfiú is. A történet nem egy múlt századi gyerekregényből való, hanem 2016 májusából, egy budapesti általános iskolából. A gyereket és az anyukáját nagyon megrázta az eset… Olvassátok el a „levél monológját”, melyet a kislány édesanyja, Fiona jegyzett le. (IDE KATTINTVA pedig elolvashatjátok szakértőnk véleményét az esetéről.)

• A napon való kellemes kikapcsolódás veszélyes is lehet

A napon való kellemes kikapcsolódás veszélyes is lehetItt a nyár, gyermekeink az egész napos iskolapadban való görnyedés után végre kiszabadulnak, s a legjobb esetben a nyarat a szabadban játékkal, kirándulással, strandolással töltik. Dr Péntek Éva, a Karitáció Alapítvány szakértője a napozás lehetséges mellékhatásai kapcsán elővigyázatosságra és óvintézkedésre buzdít. Néhány ötlet és segítség a napsütésben töltött felhőtlen órákhoz, hogy ne árnyékolják be őket a leégés okozta kellemetlenségek: a napsugarak kétféle ultraviola sugarat tartalmaznak, amelyek elérik a bőrt: UVA- és UVB sugarakat. Az UVB sugárzás a bőr (az epidermisz) felső rétegeit égeti, ami leégést okoz.

• 25 önbizalom erősítő, szülő-gyerek kapcsolatot szorosabbá tevő mondat

25 önbizalom erősítő, szülő-gyerek kapcsolatot szorosabbá tevő mondatKedves Anyuka, képzeld el: vasárnap délután van, a család jót ebédelt, volt süti is, a lakás ki van takarítva, másnap mindenki tiszta, vasalt ruhába tud munkába/iskolába/óvodába indulni. Sokat tettél azért, hogy ez így legyen. Ugye jól esne, ha a család ezt nem venné természetesnek, hanem egy egyszerű, szívből jövő mondattal megköszönné? Kedves Apuka, ugye neked is jól esne, ha nem lenne magától értetődő a család számára, hogy bizony kerül étel az asztalra és meleg van a lakásban. Megdolgoztál érte, hogy (részben) a te fizetésedből ez megvalósulhasson. Milyen jól esne, ha a feleséged, gyereked ezt egy-egy hálás szóval illetné.

• Mi a gyermekbénulás (poliomielitisz)

A gyermekbénulás olyan betegség, melynek okozója vírus (poliovírus). A poliovírus a piszkos kézrõl vagy tárgyakról a szájon keresztül jut a szervezetbe. A fertõzés legtöbbször tünetmentesen zajlik, de ritkán súlyos, maradandó bénulást okoz. A végtagok bénulása miatt sokan járógépbe kényszerülnek. Ha a betegség a légzõizmokat is érinti, a beteg tartós gépi lélegeztetésre szorulhat. Gyakori a halálozás is.

• Az iskolaérettség megállapítása

A gyermekek tankötelezettsége a közoktatási törvény szerint abban az évben kezdõdik, amelyikben május 31-ig betöltik a hatodik életévet. Azonban ez nem mindig jár együtt az iskolaérettség kialakulásával. Ennek a megállapítására szolgál az iskolaérettségi vizsgálat.

• Kálmán Norbi emlékére

Kálmán Norbi emlékéreKálmán Norbi elment az Angyalokhoz. Vincze Gabriella, a kisfiú édesanyja az együttműködésünk előtt reménykedve tudatta Norbika kapcsán az alapítvánnyal, hogy a pici fia akut mieloid leukémiában szenved, és a steril szoba, illetve az anyagi segítség a megoldás a betegségből való kiúthoz. Szörnyű volt tudni, hogy a csöppnyi gyermek gyógykezelése miatt majdhogynem több időt töltött már kórházban, mint azon kívül. A harcban a Mátrix Közhasznú Alapítvány is segédkezett, de a csatát a szörnyű kór ellen Norbi elveszítette. 16 hónapos korában örökre itt hagyta a földi létet, de tudjuk, hogy odafönn az angyalok bölcsője ringatja pici testét.

• Magányos kisfiú reszketett a hidegtől a buszmegállóban - videó az utasok reakciójáról

Magányos kisfiú reszketett a hidegtől a buszmegállóban - videó az utasok reakciójárólNorvégiában rejtett kamerával készítettek egy filmet arról, mit csinálnak az emberek, ha meglátnak egy fiút, amint a buszmegállóban ül, vacog és egyedül van. Volt aki a kesztyűjét adta oda, de többen is akadtak, akik levették a kabátjukat és inkább ők ültek tovább pólóban. Azt kérdezgették a fiútól, hogy miért van egyedül és hogy nincs-e egy telefonszám, amin fel lehet hívni a tanárát. Magyarországon is nagyon sokan segítenek, gondoljunk csak a CENTERKE adományozó központunkra, ahol évente tízezernél több adok / kapok segítség jön és megy. A felajánlók és a rászorulók között igenis megható az együttműködés.

• Önbecsülés növelõ tippek

Önbecsülés - benned mennyire dominál a magadban való HIT?!?

Vajon közülünk hányan mondhatják el önmagukról, hogy száz százalékban meg vannak elégedve az életükkel? Minden bizonnyal kevesen. De gondolkozzunk most csak el azon, hogy egy kis erõfeszítéssel milyen kedvezõ változásokat hozhatnánk létre, a számunkra leginkább megfelelõ életkörülmények létrehozása érdekében.

• Tanulási zavarok

Sajnos egyre több gyerek szenved valamiféle tanulási zavartól és annak következményétõl. Sokszor csak akkor jönnek rá, hogy nagy a baj, mikor már késõ.

Hogyan ismerhetõ fel egy gyermekrõl, hogy tanulási zavara van? Mikor derül ez ki - akár már óvodában is mutatkoznak ennek a jelei? Hogyan segíthetünk? - ezekre a kérdésekre kerestük a választ ebben az elõadásban, ahol fõleg a dyslexiáról, vagyis az olvasási nehézségrõl esett szó.