• 11 öregedésgátló praktika

• Share on Tumblr Nyomtatóbarát vagy PDF verzió

11 öregedésgátló praktikaA 105 éves orvos, Shigeaki Hinohara eddig még nem kérte nyugdíjaztatását, és a jelek szerint nem is készül nyugállományba vonulni. Ehelyett dolgozik, tanít, önkénteskedik és személyes blogot is vezet. Shigeaki Hinohara egy interjúban beszélt arról, hogy mi az a 11 dolog, amelyet ha betartunk, sokáig fogunk élni. 1. A testet nem szabad korlátok közé szorítani: Energia attól lesz, hogy jól érezzük magunkat. Mikor gyerekek voltunk és sokat játszottunk, akkor minden pillanatban boldogok voltunk, még enni és aludni is gyakran elfelejtettünk.

Felnőtt korban is jót tenne a játszadozás, a móka, a kacagás, mert ilyenkor testünk és lelkünk kiszabadul a korlátok, kötöttségek közül.

2. Meg kell őrizni a normális testsúlyt:

Azok az emberek élnek sokáig, fajtól, nemzetiségtől, nemtől függetlenül, akik nincsenek elhízva. Én reggelire egy csésze kávét, egy pohár tejet és narancslét fogyasztok, amibe belekeverek egy kanál olívaolajat, amely nagyon jót tesz a vérereknek és a bőrnek. Ebédre tejet iszom, és pár teasüteményt, de van úgy, hogy semmit, ha sokat kell dolgoznom. Vacsorára párolt zöldségeket, rizst és halat fogyasztok, kéthetente pedig 100 g sovány húst.

3. Meg kell tervezni a napot:

Mindig megtervezem a következő napomat, sőt akár hónapokra előre tudom, hogy hol kell lennem, mit kell tennem, de a szórakozásról sem mondtam még le. Úgy vélem, hogy senki sem szabadna nyugdíjba menjen, legalábbis nem 65 évesen, hanem jóval később. Nálunk Japánban ezelőtt 125 évvel állapították meg a 65 éves nyugdíjkorhatárt, amikor a várható élettartam 68 év volt. Ma már a japán nők átlag 86, míg a férfiak 80 évet élnek. Az előrejelzések szerint 20 év múlva Japánban 50 ezer, 100 évnél idősebb ember fog élni.

4. A tudást meg kell osztani másokkal:

Évente több mint száz előadást, képzést tartok az általános iskolásoktól kezdve az üzletemberekig. Átlagos 60-90 percig állok egy helyben, ezért szükségem is van a jó fizikai kondícióra.

5. Az orvosok sem tudnak mindenkit meggyógyítani:

Ha egy orvos egy gyógymódot, vagy műtétet javasol, kérdezzük meg tőle, hogy ugyanezt a kezelését ajánlaná a feleségének, gyerekének? Én azt hiszem, hogy sok esetben a zene-, vagy állatterápia többet segíthet, mint ahogy azt az orvosok gondolnák. Minden ember más, ezért a kezelések is személyre szabottak kellene legyenek, ami lehetetlenség,

6. Liftek helyett lépcsőzzünk:

Ahhoz, hogy egészségesek maradjunk, válaszuk a lépcsőt, és a csomagjainkat is cipeljük magunk. Én így tartom formában az izmaimat.

7. A szórakozás a legjobb módja a fájdalom, a szomorúság elfelejtésének:

A fájdalom elfelejtésének legjobb módja a szórakozás. A kórházakban is érdemes lenne ezt figyelembe venni, főként a gyerekosztályokon. A St. Luke kórházban van zene-, állatterápia és művészeti ágak kipróbálására is lehetőség van.

8. Nem szabad megszállottan hajtani a pénzért:

Sosem tudjuk, hogy mikor halunk meg, és ezért nem is fogunk semmit sem magunkkal vinni.

9. Mindig álljunk készen:

Az élet kiszámíthatatlan. Emlékszem, 1970. március 31-e volt, 59 éves voltam, Tokióból Fukuokába indultam repülővel. Aznap reggel szépen sütött a nap. Miközben a Fuji hegy mellett repültünk, a kommunista liga eltérítette a gépet. A következő 4 napot egy székhez kötözve, 40 fokos melegben töltöttem. Orvosként az egészet egy kísérletnek fogtam fel, figyelve, hogy a testem miként alkalmazkodik a megváltozott környezethez.

10. Választani kell egy példaképet, akinél majd jobbak lehetünk:

Édesapám az Egyesült Államokba vándorolt még 1900-ban, hogy tanulhasson. Számomra ő volt a minta, a hős. Később más példaképet is találtam, és igyekeztem jobban teljesíteni nála.

11. Az önkéntesség jó:

60 évig a családért dolgozni, élni fantasztikus dolog. Azonban ha már megvalósítottuk a céljainkat, érdemes a társadalomért is tenni valamit. Én 65 éves korom óta, heti 18 órát önkénteskedem, és minden egyes percét élvezem.

Share on Tumblr Nyomtatóbarát vagy PDF verzió

• Június a harmónia hónapja

Június a harmónia hónapjaA nyári napforduló június 21-én van, az év leghosszabb napjának ünnepe, ősi hagyományokra nyúlik vissza. A csillagászati szakterminus szerint a nyári napforduló az a pillanat, amikor a Föld forgástengelye a legkisebb szögben hajlik el a Nap sugaraitól. Ezt az örömnapot a keresztény kultúrkörben a Szent Iván éjjeli ünnepségekhez kötik. Azonban nem árt tudnunk, hogy ez a kereszténység felvétele előtti magyarság egyik legfontosabb ünnepe is volt a téli napfordulóval egyetemben. Ezek az ünnepek az életet, a termékenységet, és a szoláris értékek győzelmét tükrözik.

• Lázas csecsemõ / gyermek ápolása otthon

Normál testhõmérséklet: 36,6 Celsius.

Hõemelkedés: 37,5 Celsius.

Láz: 38 Celsius foktól! A láz egy tünet, ami nagyon sok betegség tüneteként jelentkezhet. A legköztudottabb a fertõzés.

Fertõzés esetén a láz szerepe, hogy a magas hõmérsékletre érzékeny kórokozókat elpusztítsa a szervezetben.

• A figyelemzavar összefüggésbe hozható az alvási problémákkal

Az ADHD angol szavak rövidítésébõl jött létre. Jelentése a figyelemhiányt és hiperaktivitásból eredõ zavarokat foglalja össze. Olyan kifejezés, amely egyaránt használható a koncentrációs problémák, figyelemzavar és hiperaktív állapotok leírásánál.

• Meghaltam volna, ha nincs 9 diófám...

Meghaltam volna, ha nincs 9 diófám...Egy idős néni áll a tavaszi zimankóban az út szélén, fején karton kendő, kezében egy kisebb zsák és szelíden integet. Megálltam, felvettem a nénit, és elkezdtünk társalogni. Hamar kiderül, hogy dióbelet visz a szentgyörgyi piacra. Kérdés nélkül elkezd mesélni: -- Gyerekkoromban nagytatámmal ültettünk tíz diófát, locsoltuk a közeli patakból, de egy még abban az évben ki is száradt, a többi gyökeret eresztett. Teltek az évek, aztán engem az élet elsodort hazulról. Nagytatám egy szomorú nyári napon halt meg, hazajöttem a temetésre, a szépen felcseperedett diófák árnyékában ravatalozták fel...

• Sikeres volt a Csongrád Megyei Civil Információs és Egyeztetõ Fórum - az NCA-DP-11-B-0014 támogatásával

A Nemzeti Civil Alapprogram NCA-DP-11-B-0014 támogatása révén jöhetett létre 2011 nyarán a Csongrád Megyei Civil Információs és Érdekegyeztetõ Fórum. A MÁTRIX Közhasznú Alapítvány által szervezett kerekasztal-beszélgetés a megyében munkálkodó civil és állami szektor szereplõit, és munkatársait valamint önkénteseit hozta össze néhány órás programjain.

• A rózsa

A rózsaA rózsa gyönyörűséges virág.

A rózsa számos kultúrában az érzelmekkel, a szeretettel és a szerelemmel összekapcsolt virág. Nem véletlenül ezt a csodálatos virágot nevelgeti féltő gonddal a kis herceg.

A görög mitológiában Aphroditének a Szerelem Istennőjének a vörös rózsa volt a kedvenc virága. Szapphó a virágok királynőjének nevezte.

• Bizonyítvány sokk

Bizonyítvány sokkA gyermekeltűnések szezonja az év végi bizonyítványosztás ideje. Rácz Anett, a Mátrix Közhasznú Alapítvány elnöke óvva int minden szülőt attól, hogy aránytalanul komolyan vegye az év végi tanulmányi eredményeket, hiszen a gyermekek lelki és fizikai egészségénél nincs fontosabb. Jobb megelőzni azt, hogy egy - egy gyermek ijedtségében világnak szaladjon, hiszen még arra is van esély, hogy soha többé nem kerül haza.

• Önbecsülés növelõ tippek

Önbecsülés - benned mennyire dominál a magadban való HIT?!?

Vajon közülünk hányan mondhatják el önmagukról, hogy száz százalékban meg vannak elégedve az életükkel? Minden bizonnyal kevesen. De gondolkozzunk most csak el azon, hogy egy kis erõfeszítéssel milyen kedvezõ változásokat hozhatnánk létre, a számunkra leginkább megfelelõ életkörülmények létrehozása érdekében.

• Érdektelenség van

Érdektelenség vanÉrdektelenség. Rengetegen megélik, hogy nem számíthatnak a környezetükben lévő emberekre. Még a bajba jutottak mellett is csak elsétál a tömeg, nem segítenek. Nem figyelnek egymásra az ismerősök, a munkatársak, de még a rokonok sem. Már a szomszédjukban élőket sem ismerik a legtöbben. Gyakori probléma, hogy még a legjobb barátod, vagy a párod részéről sem érzed a valódi törődést. Ha mégis találsz valakit, aki valóban figyel rád, érdekli és érti is, amit mondasz neki, vigyázz rá és becsüld meg nagyon! Ritka kincs...

• Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató is kapott adományt

Az Egyházmegye által fenntartott Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató is rendszeresen kap támogatást a MÁTRIX Közhasznú alapítványtól. Viszonzást sosem várunk, de mindig jól esik a támogatottaktól egy atmoszféra visszajelzés, netán fotók az ajándékokról és a gyerekekrõl.

Most is kaptunk egy köszönõ levelet, benne a támogatott gyerekek õszinte és örömteli pillanatait megörökítõ fotó illusztrációkkal. Reméljük, hogy hamarosan egy gyermek sem fog sehol nélkülözni és minden pici boldogságban töltheti el gyermekkorát.