• 11 öregedésgátló praktika

11 öregedésgátló praktikaA 105 éves orvos, Shigeaki Hinohara eddig még nem kérte nyugdíjaztatását, és a jelek szerint nem is készül nyugállományba vonulni. Ehelyett dolgozik, tanít, önkénteskedik és személyes blogot is vezet. Shigeaki Hinohara egy interjúban beszélt arról, hogy mi az a 11 dolog, amelyet ha betartunk, sokáig fogunk élni. 1. A testet nem szabad korlátok közé szorítani: Energia attól lesz, hogy jól érezzük magunkat. Mikor gyerekek voltunk és sokat játszottunk, akkor minden pillanatban boldogok voltunk, még enni és aludni is gyakran elfelejtettünk.

Felnőtt korban is jót tenne a játszadozás, a móka, a kacagás, mert ilyenkor testünk és lelkünk kiszabadul a korlátok, kötöttségek közül.

2. Meg kell őrizni a normális testsúlyt:

Azok az emberek élnek sokáig, fajtól, nemzetiségtől, nemtől függetlenül, akik nincsenek elhízva. Én reggelire egy csésze kávét, egy pohár tejet és narancslét fogyasztok, amibe belekeverek egy kanál olívaolajat, amely nagyon jót tesz a vérereknek és a bőrnek. Ebédre tejet iszom, és pár teasüteményt, de van úgy, hogy semmit, ha sokat kell dolgoznom. Vacsorára párolt zöldségeket, rizst és halat fogyasztok, kéthetente pedig 100 g sovány húst.

3. Meg kell tervezni a napot:

Mindig megtervezem a következő napomat, sőt akár hónapokra előre tudom, hogy hol kell lennem, mit kell tennem, de a szórakozásról sem mondtam még le. Úgy vélem, hogy senki sem szabadna nyugdíjba menjen, legalábbis nem 65 évesen, hanem jóval később. Nálunk Japánban ezelőtt 125 évvel állapították meg a 65 éves nyugdíjkorhatárt, amikor a várható élettartam 68 év volt. Ma már a japán nők átlag 86, míg a férfiak 80 évet élnek. Az előrejelzések szerint 20 év múlva Japánban 50 ezer, 100 évnél idősebb ember fog élni.

4. A tudást meg kell osztani másokkal:

Évente több mint száz előadást, képzést tartok az általános iskolásoktól kezdve az üzletemberekig. Átlagos 60-90 percig állok egy helyben, ezért szükségem is van a jó fizikai kondícióra.

5. Az orvosok sem tudnak mindenkit meggyógyítani:

Ha egy orvos egy gyógymódot, vagy műtétet javasol, kérdezzük meg tőle, hogy ugyanezt a kezelését ajánlaná a feleségének, gyerekének? Én azt hiszem, hogy sok esetben a zene-, vagy állatterápia többet segíthet, mint ahogy azt az orvosok gondolnák. Minden ember más, ezért a kezelések is személyre szabottak kellene legyenek, ami lehetetlenség,

6. Liftek helyett lépcsőzzünk:

Ahhoz, hogy egészségesek maradjunk, válaszuk a lépcsőt, és a csomagjainkat is cipeljük magunk. Én így tartom formában az izmaimat.

7. A szórakozás a legjobb módja a fájdalom, a szomorúság elfelejtésének:

A fájdalom elfelejtésének legjobb módja a szórakozás. A kórházakban is érdemes lenne ezt figyelembe venni, főként a gyerekosztályokon. A St. Luke kórházban van zene-, állatterápia és művészeti ágak kipróbálására is lehetőség van.

8. Nem szabad megszállottan hajtani a pénzért:

Sosem tudjuk, hogy mikor halunk meg, és ezért nem is fogunk semmit sem magunkkal vinni.

9. Mindig álljunk készen:

Az élet kiszámíthatatlan. Emlékszem, 1970. március 31-e volt, 59 éves voltam, Tokióból Fukuokába indultam repülővel. Aznap reggel szépen sütött a nap. Miközben a Fuji hegy mellett repültünk, a kommunista liga eltérítette a gépet. A következő 4 napot egy székhez kötözve, 40 fokos melegben töltöttem. Orvosként az egészet egy kísérletnek fogtam fel, figyelve, hogy a testem miként alkalmazkodik a megváltozott környezethez.

10. Választani kell egy példaképet, akinél majd jobbak lehetünk:

Édesapám az Egyesült Államokba vándorolt még 1900-ban, hogy tanulhasson. Számomra ő volt a minta, a hős. Később más példaképet is találtam, és igyekeztem jobban teljesíteni nála.

11. Az önkéntesség jó:

60 évig a családért dolgozni, élni fantasztikus dolog. Azonban ha már megvalósítottuk a céljainkat, érdemes a társadalomért is tenni valamit. Én 65 éves korom óta, heti 18 órát önkénteskedem, és minden egyes percét élvezem.

• Gyermekszegénység

GyermekszegénységA 7 éven aluli gyerekek közel fele brutális szegénységben él Magyarországon. A KSH adatai szerint Magyarországon a 7 év alatti gyermekek 42,2 százaléka, azaz 130.000 gyerek él szegénységben. Közülük nagyjából 50 ezer rendszeresen éhezik. Sajnos egyre többen napi megélhetési gondokkal, élelmezési vagy lakhatási problémákkal küszködnek. Nem csak a dohányos vagy alkoholizmussal küszködő szülők gyermekei nélkülöznek. A hátrányos helyzetű gyerekek csak álmodhatnak az itt felsorolt öt dologról.

• Para - bizonyítvány sokk

Para - bizonyítvány sokkÉv végén sok kisgyermek retteg, hogy mit fognak szólni az iskolai bizonyítványhoz a szülők... A gyermekeltűnések szezonja az év végi bizonyítványosztás ideje. Rácz Anett, a Mátrix Közhasznú Alapítvány elnöke óvva int minden szülőt attól, hogy aránytalanul komolyan vegye az év végi tanulmányi eredményeket, hiszen a gyermekek lelki és fizikai egészségénél nincs fontosabb. Jobb megelőzni azt, hogy egy - egy gyermek ijedtségében világnak szaladjon, hiszen még arra is van esély, hogy soha többé nem kerül haza.

• Ez a házasság, szent kötelék

Ez a házasság, szent kötelékA diáklányok a parkban a fűben ülve készültek a másnapi órákra. Nem messze tőlük két férfi ült le a padra, kezükben egy sakk készlettel, de játék helyett beszélgetni kezdtek az életről, a feleségeikről. Percekkel később mindkét lány könnyekben tört ki, és nagy leckét tanult a szerelemről.

A két éltes férfi régóta nem látta már egymást, ezért sakkozás előtt elmesélték egymásnak az elmúlt éveket. Mindketten beszéltek a feleségükről is, de amikor a második kezdett a történetébe…

• 25 önbizalom erősítő, szülő-gyerek kapcsolatot szorosabbá tevő mondat

25 önbizalom erősítő, szülő-gyerek kapcsolatot szorosabbá tevő mondatKedves Anyuka, képzeld el: vasárnap délután van, a család jót ebédelt, volt süti is, a lakás ki van takarítva, másnap mindenki tiszta, vasalt ruhába tud munkába/iskolába/óvodába indulni. Sokat tettél azért, hogy ez így legyen. Ugye jól esne, ha a család ezt nem venné természetesnek, hanem egy egyszerű, szívből jövő mondattal megköszönné? Kedves Apuka, ugye neked is jól esne, ha nem lenne magától értetődő a család számára, hogy bizony kerül étel az asztalra és meleg van a lakásban. Megdolgoztál érte, hogy (részben) a te fizetésedből ez megvalósulhasson. Milyen jól esne, ha a feleséged, gyereked ezt egy-egy hálás szóval illetné.

• A szeretethiánynak durva következményei is lehetnek

A szeretethiánynak durva következményei is lehetnekA szeretethiány lelki és testi következményei - Hajszoljuk a sikert, a pénzt, a csillogást, a látszatot és közben elfelejtjük a legfontosabbat. Megfeledkezünk a legnagyobb kincsről, a szeretetről. A szeretethiány népbetegség. A szeretethiánynak szövődményei vannak. Nem csak lelki, hanem testi szövődményei. A szeretethiány lelki vonzata a magány? Vagy épp fordítva, a magány hozza magával a szeretethiányt? Egy kis odafigyelés, az életritmus - az élet sebesség megfelelő megválasztása, a törődés... sokszor nem kerül se több időbe, se pedig anyagiakba. Szeretettel szeretteink felé, legyen ez a jelszó...

• A Mátrix Közhasznú Alapítvány becses támogatói, partnerei

A Mátrix Közhasznú Alapítvány becses támogatói, partnereiA Mátrix Közhasznú Alapítvány 2003 óta közhasznú, tevékenysége során évente tízezernél többször segít. A gyermekmentő, egészségvédelmi, szociális tevékenységünk támogatásával segítőink részt vesznek az olykor életmentő tevékenységekben. Betegeket, elesetteket, bajban lévőket, halmozottan rászorulókat támogató csapatunk ha kell beteg gyerekek gyógyításában segédkezik, élelmiszert oszt, eszközöket adományoz, táborozókat támogat, élményt teremt, ifjúságot segít, tehetségeket támogat. Az alapítvány normatív támogatástól mentes, fontos feladatokat old meg. Minden segítő - támogató felajánlását köszönettel fogadunk.

• Támogattuk az INTEGR-ÁLOM tábort

Támogattuk az INTEGR-ÁLOM tábortA Zöld Közösségi Ház és Erdei Iskola 3. alkalommal támogatta 2013 nyarán a mozgáskorlátozott gyerekek táborozását, akiknek adománygyűjtést is szerveztek. Az egyesület tagjainak 2013. július 22-25. nyári táboroztatásának biztosítására a MÁTRIX Közhasznú Alapítvány is segítséget nyújtott, mégpedig tartós élelmiszerek (konzervek, húsok, zöldségek, gyümölcsök, üdítő italok) biztosításával. A mozgáskorlátozott gyerekek élményprogramja a támogatások révén vált zökkenő mentesebbé és örömtelivé, így a napi nehézségeket néhány napig mosolygós percek helyettesíthették.

• Méregtelenítõ ötletek tavaszi fáradtság ellen

Természetes módszerek

• Bennünket is körülvesz ez a csendes tragédia!

Bennünket is körülvesz ez a csendes tragédia!A csendes tragédia amiről senki sem beszél, pedig mi gyerekeinket érinti. - Kedves Gyermeknevelő Testvérek! Annak idején Kopp Mária, magyar orvos, pszichológus, a „Mentális Egészségtudományok” társult kutatócsoportjának vezetője egy magán beszélgetésben azt mondta, hogy Európát nem a harmadik világháborútól, s nem is az atombombától, hanem a semmittevésben felnövő, saját kontrollálatlan vágyainak odavetett generációktól félti! Képtelenség és felfoghatatlan! Van megoldás? Mi a teendő?! Hogyan lehetne pozitív irányban változtatni a dolgok menetén?!

• Mi a gyermekbénulás (poliomielitisz)

A gyermekbénulás olyan betegség, melynek okozója vírus (poliovírus). A poliovírus a piszkos kézrõl vagy tárgyakról a szájon keresztül jut a szervezetbe. A fertõzés legtöbbször tünetmentesen zajlik, de ritkán súlyos, maradandó bénulást okoz. A végtagok bénulása miatt sokan járógépbe kényszerülnek. Ha a betegség a légzõizmokat is érinti, a beteg tartós gépi lélegeztetésre szorulhat. Gyakori a halálozás is.