• A kleptománia egy kényszerbetegség

Az internetfüggõség, a szexaddikció és a kleptománia egy kalap alá való, hiszen mindegyik kényszerbetegség, melyek súlyos személyiséget károsító függõséget alakítanak ki az emberben. A kábítószerezésen, alkoholizmuson és a dohányzáson kívül beteges méreteket öltött mára a fentieken kívül játékszenvedély, a videófüggõség vagy éppen a vásárlási kényszer.

A függõk rendszeresen és kényszeresen elégítik ki szenvedélyüket, függetlenül attól mennyire ártanak környezetüknek és maguknak. Ha mindezt nem tehetik meg, akkor elvonási tünetek lépnek fel, amik akár súlyos testi vagy lelki formát is ölthetnek. A függõség megváltoztatja a személyiséget, beszûkülés, önzés, kiüresedés is lehet a következmény.

A bolti lopás már a modern kor bûnténye, hiszen a XIX. századtól kezdve az angol hölgyek fûzõiket tömködték tele mindennel, amivel csak lehetett. Akadt olyan nõ is, akinek nem volt szüksége mindarra amit lopott, mégis elcsente. Ebbõl az idõszakból származik a kleptománia neve is. Sokáig meg voltak gyõzõdve az orvosok arról, hogy ez genetikailag kódolt, ma már azonban tudjuk, hogy ez is egyfajta kényszerbetegség. Az akaratgyengeségnek tartott kleptománia leginkább a 20 és 30 év közötti nõknél alakul ki. Azért lopnak, hogy a lopással járó izgalmat átéljék újra és újra, tehát nem a tárgyra van szükségük. Pszichológusok kutatásai szerint a lopás kényszere nem elõre eltervezett, hanem hirtelen érkezik, és a beteg rendkívül erõsen azt érzi, hogy meg kell szereznie a kiszemelt tárgyat. Ennek eltulajdonlása a kleptománban átmeneti örömérzetet, megkönnyebbülést vált ki, és emiatt is nehéz ettõl megszabadulni. A lopás miatt kialakult szégyenérzet ismét feszültséget kelt, amit újbóli lopással lehet csak csillapítani. A drogfogyasztáshoz hasonlóan körkörös folyamatról van szó, amibõl nagyon nehéz kiszakadni, de azért ki lehet.

A kleptománia oka ugyanaz, mint a kényszeres vásárlásnak, a kettõt nehéz különvenni, mégis két különbözõ betegségrõl beszélhetünk. A kleptománia tolvajlás, s míg a vásárlási kényszerben szenvedõk fizetnek a ruhadarabokért, addig a kleptomániások elcsenik azokat. Mindkettõnek csak olyan ember esik áldozatául, akinek az élete nem teljes, hisz súlyos gondok nyomasztják, esetleg olyan szerelmi csalódások érték, amiket nem tud feldolgozni, ezért mesterséges örömforrást keres, ami pótléka lehet a problémáknak. Legtöbbször akkor derül ki, hogy valaki kleptomániás, ha étkezési zavarokkal vagy depresszióval orvoshoz fordul, amit általában a lelkiismeret furdalás vált ki. Lelkileg és fizikailag erõs emberek ritkán esnek e függõség áldozatául.

Nehéz kiszûrni a valódi kleptomániásokat, talán csak úgy vehetjük észre, ha látjuk, valójában meg tudnák vásárolni mindazt, amit lopnak, tehát az eltulajdonlás során valami más motiválja õket. Ha azt tapasztaljuk, hogy környezetünkben valaki rendszeresen lop, többször elkapták, és igazából nem szorult erre rá, érdemes leülni vele beszélgetni. Fel kell oldani a benne élõ feszültséget, hogy magától legyen igénye arra, hogy a sorozatos lopások nélkül is boldog legyen.

• Pihentető praktikák a nyári kánikula idejére

Pihentető praktikák a nyári kánikula idejéreA nyári kánikula idősek és fiatalok számára is nagy terhet jelent. Nappal kimerültség, éjjel van, hogy csak forgolódunk az ágyban, a fülledt melegben még aludni sem tudunk rendesen. Ilyenkor az ember legtöbbször csak szenved, izzad, másnap nyűgösen, fáradtan ébred, s ez az egész napját megbélyegzi. Ám gondoljunk csak arra, hogy vannak olyan országok, ahol mindig ennyire meleg van. Ezért is találták ki az ilyen helyeken az úgynevezett szieszta időszakot, amikor bezárnak az üzletek tíztől, délután kettőig, hogy ezekben a nagyon meleg órákban az ember pihenhessen kicsit.

• Ha egy csecsemő elmondhatná..

Ha egy csecsemő elmondhatná..Ha a baba beszélni tudna… Egy újszülött üzenete édesanyjához: “1. Nem azért sírok, hogy megnehezítsem az életedet. Azért sírok, mert valami baj van. Még ha nem is látszik másból. 2. Vadiúj vagyok. Nem irányítom teljesen az idegrendszerem. Szervezetlen vagyok. Megnyugtat, ha veled vagyok, hallom a szívverésed, érzem az illatodat… Segítesz ezzel nekem. 3. Az, hogy nem bírom abbahagyni a sírást, nem a te hibád. Tudom, hogy megteszed, ami tőled telik. Még csak most ismerkedünk egymással. Eljutunk majd oda…. tarts ki, kérlek.

• Védõnõi szûrõnapokat támogattunk

Rendszeresen támogatjuk a védõnõi szûrõnapokat... A csatolt köszönõlevél egy a sok visszajelzésbõl, hálás köszönetbõl - melyet egyik esetben sem kértünk...

Jelen támogatás célja, hogy segítsük megelõzni az esetleges problémákat, betegségeket. Sajnos az állandó kontrollra nincs mindenkinek lehetõsége, 1-1 szûrésen több száz vegyes szûrõvizsgálat kerül elvégzésre.

• Nálatok vannak-e Állatok?!

Projektmenedszerként segítjük az állatvédõk munkáját

Az Orpheus Állatvédõ Egyesület Szeged városban a lakosság által tartott háziállatok kapcsán 2012 októberében reprezentatív felmérést végez, környezettudatosságot segítõ kiadványokat oszt, illetve a város középiskoláiban diák-állatrendõrséget szervez. A program a Szeged Megyei Jogú Város „Biopolisz Park – Egyetemi városrész közterületeinek rehabilitációja” programon belüli mini projekt, melynek célja az élhetõbb város megteremtése.

• A roma népesség helyzete Magyarországon

A cigányság Magyarország legnagyobb etnikai kisebbsége, egyúttal Európa negyedik legnagyobb roma közössége. Mérvadó szakértõi becslések szerint a cigány népesség száma jelenleg mintegy 450-600 ezer fõre tehetõ.

• A napon való kellemes kikapcsolódás veszélyes is lehet

A napon való kellemes kikapcsolódás veszélyes is lehetItt a nyár, gyermekeink az egész napos iskolapadban való görnyedés után végre kiszabadulnak, s a legjobb esetben a nyarat a szabadban játékkal, kirándulással, strandolással töltik. Dr Péntek Éva, a Karitáció Alapítvány szakértője a napozás lehetséges mellékhatásai kapcsán elővigyázatosságra és óvintézkedésre buzdít. Néhány ötlet és segítség a napsütésben töltött felhőtlen órákhoz, hogy ne árnyékolják be őket a leégés okozta kellemetlenségek: a napsugarak kétféle ultraviola sugarat tartalmaznak, amelyek elérik a bőrt: UVA- és UVB sugarakat. Az UVB sugárzás a bőr (az epidermisz) felső rétegeit égeti, ami leégést okoz.

• A globális felmelegedés hatásai

Az IPCC kutatóinak általános elõrejelzései szerint a szárazföldek hõmérsékletének növekedése nagyobb mértékû lesz, mint a tengereké, ami a napfény-visszaverõ képességükkel magyarázható. Az Északi-sarkvidéken elsõsorban a téli átlaghõmérséklet fog növekedni. Az éjszakai átlaghõmérsékletek növekedése megfogja haladni a nappali középhõmérsékletekét.

• Tanulási zavarok

Sajnos egyre több gyerek szenved valamiféle tanulási zavartól és annak következményétõl. Sokszor csak akkor jönnek rá, hogy nagy a baj, mikor már késõ.

Hogyan ismerhetõ fel egy gyermekrõl, hogy tanulási zavara van? Mikor derül ez ki - akár már óvodában is mutatkoznak ennek a jelei? Hogyan segíthetünk? - ezekre a kérdésekre kerestük a választ ebben az elõadásban, ahol fõleg a dyslexiáról, vagyis az olvasási nehézségrõl esett szó.

• Vissza a természetbe! – Járjunk mezítláb!

Vissza a természetbe! – Járjunk mezítláb!5 Tanács lábunk egészségéért. A civilizált élet nagyon sok korlát közé szorítja a modern embert, amely kedvezőtlenül befolyásolja életminőségünket, egészségünket. Gondolta volna, hogy a cipő is lehet ilyen börtön a lábnak? Dr Péntek Évát a Karitáció Alapítvány szakértőjét kérdeztük arról, hogy mit tehetünk lábunk egészségéért. A láb bonyolult szerkezet, több mint 26 csont, izmok és inak jól megtervezett funkcionális egysége, mérnöki pontosságú boltozatos ívei segítségével viseli az egész test súlyát, csillapítja járás közben a testet, s különösen a gerincoszlopot érő ütéséket. azonban ha ez az egyensúly felborul, az izmok gyengék, a szalagok nem tartanak, a hosszanti, vagy a haránt boltozat ellaposodik, az kihat az egész test állapotára.

• Az éhezés sokunknak mindennapos trauma

Az éhezés sokunknak mindennapos traumaA becslések szerint ma Magyarországon 30.000-40.000 gyermek gyakorlatilag éhezik. Ez a szám az elszegényedő családok számának gyarapodásával egyre növekszik. Sok-sok kisgyermeknek valóban nincs mit ennie. Mit is jelent az éhezés / alultápláltság?! Ha valaki kényszerből rossz minőségű, rostban szegény, vitaminoktól és ásványi anyagoktól mentes tápanyagokat fogyaszt (vagy ad a családjának), az előbb utóbb vagy alultáplált állapotba kerül vagy az elsavasodás, elhízás és szövődményei (pl. cukorbetegség) érik el.