• Mennyi idõt tölthet egy gyerek a képernyõ elõtt?!

Egy friss kutatás szerint azok a gyerekek és tizenévesek, akik közvetlenül lefekvés elõtt tévét néznek vagy számítógépeznek, nehezebben alszanak el, ami könnyen kialvatlansághoz vezethet.

Amint azt a kutatást készítõ Louise Foley, aki a tanulmány készítésének idején az Auckland Egyetem munkatársa volt, kifejtette, a szülõk azzal segíthetik gyermekük korai elalvását, ha a lefekvés elõtt már korlátozzák a képernyõ elõtt töltött idõ mennyiségét.

A vizsgálat során Foley és csapata azt figyelte meg, hogy az öt és tizennyolc év közöttiek a lefekvésük elõtti másfél órában mennyi idõt töltöttek tévézéssel vagy számítógépezéssel, majd arra is választ kerestek, kinek mennyi ideig tart lefekvés után elaludnia. Amint az a Pediatrics címû lapban megjelent tanulmányból nyilvánvalóvá vált, minél több idõt töltöttek a gyerekek a képernyõ elõtt, annál nehezebben jött álom a szemükre.

Dr. Dimitri Christakis, a Washington Egyetem gyermekgyógyász professzora nem lepõdött meg az eredményeken, mivel már õ maga is végzett hasonló kutatásokat, melyekbõl szintén arra a felismerésre jutott, hogy az alvásidõ elõtti médiahasználat rontja az alvásminõséget. A mostani vizsgálat arra is rámutatott, hogy az alvás elõtti másfél órának nagyjából kétharmadát töltik a gyerekek tévézéssel, videojátékozással vagy számítógépezéssel. A képernyõbõl áradó fény azonban hatással van cirkadián ritmusukra, és negatívan befolyásolja az elalvásukat.

Dr. Roya Samuels, a Cohen Gyermekgyógyászati Központ munkatársa fontosnak tartja a mostani vizsgálatot, mivel már régóta köztudott, hogy a nem elegendõ alvás kihat a koncentrálóképességre, így ezek a gyerekek másnap fáradtak, dekoncentráltak és sokszor fegyelmezetlenek, agresszívek. Samuels szerint a mai gyerekek azért töltenek olyan sok idõt a képernyõ elõtt, mert nem ismerik más módját a leeresztésnek. A kielégítõ mennyiségû alvás azonban mindenki számára nélkülözhetetlen a növekedéshez és fejlõdéshez, ugyanúgy, ahogy a megfelelõ táplálék.

A gyerekek érzelmi, fizikai és mentális fejlõdéséhez elegendõ alvás kell, a lefekvés elõtti két órát pedig már nyugalomban kellene tölteni. Ez persze nagyon nehezen kivitelezhetõ, amikor a szülõk is csak nehezen boldogulnak a munka, a háztartás és a gyereknevelés háromszögében. Mégis meg kellene próbálni, hogy lefekvés elõtt tévézés helyett az egész család együtt beszélgessen vagy játsszon valamit, mert így a gyerekek is könnyebben lemondanak a képernyõrõl.

• Vissza a természetbe! – Járjunk mezítláb!

Vissza a természetbe! – Járjunk mezítláb!5 Tanács lábunk egészségéért. A civilizált élet nagyon sok korlát közé szorítja a modern embert, amely kedvezőtlenül befolyásolja életminőségünket, egészségünket. Gondolta volna, hogy a cipő is lehet ilyen börtön a lábnak? Dr Péntek Évát a Karitáció Alapítvány szakértőjét kérdeztük arról, hogy mit tehetünk lábunk egészségéért. A láb bonyolult szerkezet, több mint 26 csont, izmok és inak jól megtervezett funkcionális egysége, mérnöki pontosságú boltozatos ívei segítségével viseli az egész test súlyát, csillapítja járás közben a testet, s különösen a gerincoszlopot érő ütéséket. azonban ha ez az egyensúly felborul, az izmok gyengék, a szalagok nem tartanak, a hosszanti, vagy a haránt boltozat ellaposodik, az kihat az egész test állapotára.

• Bennünket is körülvesz ez a csendes tragédia!

Bennünket is körülvesz ez a csendes tragédia!A csendes tragédia amiről senki sem beszél, pedig mi gyerekeinket érinti. - Kedves Gyermeknevelő Testvérek! Annak idején Kopp Mária, magyar orvos, pszichológus, a „Mentális Egészségtudományok” társult kutatócsoportjának vezetője egy magán beszélgetésben azt mondta, hogy Európát nem a harmadik világháborútól, s nem is az atombombától, hanem a semmittevésben felnövő, saját kontrollálatlan vágyainak odavetett generációktól félti! Képtelenség és felfoghatatlan! Van megoldás? Mi a teendő?! Hogyan lehetne pozitív irányban változtatni a dolgok menetén?!

• Egymilliárdan éheznek a Földön

Már több mint egymilliárd ember éhezik a Földön, jelentette az ENSZ Élelmezési és Mezõgazdasági Szervezete (FAO). Évi 30 milliárd dollár szükséges ahhoz, hogy 2050-ben a világ élelmezni tudja a bolygó akkor már 9 milliárdos lakosságát. A gazdasági válság miatt azonban egyre kevesebb a pénz a mezõgazdaság fejlesztésére is.

• Támogattuk a családok átmeneti otthonában élõ kisgyermekeseket

Számos esetben támogattuk bajban lévõ egyéneket, közösségeket. A csatolt köszönõlevél egy a sok visszajelzésbõl, hálás köszönetbõl - melyet egyik esetben sem kértünk...

Mottónk: együtt könnyebb a legnagyobb bajt is átvészelni!

• A jóga hétköznapi hatásai

A jóga hétköznapi hatásaiManapság egyre többen választják a jógát, ezt a csodálatos 6-7 ezer éves utat a testet gyógyító, a lelket építő és az elmét nyugtató hatása miatt. A jóga hosszú története folyamán számos iskola jött létre, új irányzatok alakultak ki és az irányzatok egyesülésére is sor került, de általánosságban minden változatra kijelenthető, hogy a megvilágosodás felé vezető utat keresi. A modern jóga tartalmazza a tradicionális elemeket, a test megerősítésére és jó állapotának megőrzésére szolgáló ászanákat a spirituális filozófiát, a mantrák (szent szótagok) ismételgetését, a légzés szabályozását és az elme meditációval történő elcsendesítését.

• A roma népesség helyzete Magyarországon

A cigányság Magyarország legnagyobb etnikai kisebbsége, egyúttal Európa negyedik legnagyobb roma közössége. Mérvadó szakértõi becslések szerint a cigány népesség száma jelenleg mintegy 450-600 ezer fõre tehetõ.

• Játszóteret kapott a Tabán Utcai Óvoda

2012-ben a Tabán Utcai Óvodában segítette a játszótér megújulását a Mátrix Közhasznú Alapítvány. A segítségkérést fogadtuk, a pénz (700.000. Ft) összejött, a játszótér 2012-ben felépült.

Képzeld, tucatnyi olyan óvoda van, ahol a leszanált - régi, vas - játszóterek helyett nem épültek újak, sivár kõ vagy fû van az udvarokon. Együtt csodákra vagyunk képesek!

• Kálmán Norbi emlékére

Kálmán Norbi emlékéreKálmán Norbi elment az Angyalokhoz. Vincze Gabriella, a kisfiú édesanyja az együttműködésünk előtt reménykedve tudatta Norbika kapcsán az alapítvánnyal, hogy a pici fia akut mieloid leukémiában szenved, és a steril szoba, illetve az anyagi segítség a megoldás a betegségből való kiúthoz. Szörnyű volt tudni, hogy a csöppnyi gyermek gyógykezelése miatt majdhogynem több időt töltött már kórházban, mint azon kívül. A harcban a Mátrix Közhasznú Alapítvány is segédkezett, de a csatát a szörnyű kór ellen Norbi elveszítette. 16 hónapos korában örökre itt hagyta a földi létet, de tudjuk, hogy odafönn az angyalok bölcsője ringatja pici testét.

• Mi is az a táborozás?!

Táborozás: olyan szervezett csoportos együttlét, ahol hasonló érdeklõdésû emberek (fõleg gyerekek) pár napot - hetet eltöltenek együtt.

Általában iskolai szünetben, általában szülõi felügyelet nélkül, de felelõs nevelõkkel.

Szervezünk alkalmi foglalkozásokat, napközi jellegû táborokat, ottalvós programokat, rövidebb / hosszabb ideig tartó rendezvényeket is.

• Méregtelenítõ ötletek tavaszi fáradtság ellen

Természetes módszerek