bohócdoktor vizit szja 1%
  • Mennyi idõt tölthet egy gyerek a képernyõ elõtt?!

Egy friss kutatás szerint azok a gyerekek és tizenévesek, akik közvetlenül lefekvés elõtt tévét néznek vagy számítógépeznek, nehezebben alszanak el, ami könnyen kialvatlansághoz vezethet.

Amint azt a kutatást készítõ Louise Foley, aki a tanulmány készítésének idején az Auckland Egyetem munkatársa volt, kifejtette, a szülõk azzal segíthetik gyermekük korai elalvását, ha a lefekvés elõtt már korlátozzák a képernyõ elõtt töltött idõ mennyiségét.

A vizsgálat során Foley és csapata azt figyelte meg, hogy az öt és tizennyolc év közöttiek a lefekvésük elõtti másfél órában mennyi idõt töltöttek tévézéssel vagy számítógépezéssel, majd arra is választ kerestek, kinek mennyi ideig tart lefekvés után elaludnia. Amint az a Pediatrics címû lapban megjelent tanulmányból nyilvánvalóvá vált, minél több idõt töltöttek a gyerekek a képernyõ elõtt, annál nehezebben jött álom a szemükre.

Dr. Dimitri Christakis, a Washington Egyetem gyermekgyógyász professzora nem lepõdött meg az eredményeken, mivel már õ maga is végzett hasonló kutatásokat, melyekbõl szintén arra a felismerésre jutott, hogy az alvásidõ elõtti médiahasználat rontja az alvásminõséget. A mostani vizsgálat arra is rámutatott, hogy az alvás elõtti másfél órának nagyjából kétharmadát töltik a gyerekek tévézéssel, videojátékozással vagy számítógépezéssel. A képernyõbõl áradó fény azonban hatással van cirkadián ritmusukra, és negatívan befolyásolja az elalvásukat.

Dr. Roya Samuels, a Cohen Gyermekgyógyászati Központ munkatársa fontosnak tartja a mostani vizsgálatot, mivel már régóta köztudott, hogy a nem elegendõ alvás kihat a koncentrálóképességre, így ezek a gyerekek másnap fáradtak, dekoncentráltak és sokszor fegyelmezetlenek, agresszívek. Samuels szerint a mai gyerekek azért töltenek olyan sok idõt a képernyõ elõtt, mert nem ismerik más módját a leeresztésnek. A kielégítõ mennyiségû alvás azonban mindenki számára nélkülözhetetlen a növekedéshez és fejlõdéshez, ugyanúgy, ahogy a megfelelõ táplálék.

A gyerekek érzelmi, fizikai és mentális fejlõdéséhez elegendõ alvás kell, a lefekvés elõtti két órát pedig már nyugalomban kellene tölteni. Ez persze nagyon nehezen kivitelezhetõ, amikor a szülõk is csak nehezen boldogulnak a munka, a háztartás és a gyereknevelés háromszögében. Mégis meg kellene próbálni, hogy lefekvés elõtt tévézés helyett az egész család együtt beszélgessen vagy játsszon valamit, mert így a gyerekek is könnyebben lemondanak a képernyõrõl.

bohócdoktor adó egy százalék, gyermekmentés, családtámogatáscsaládtámogatás, adományosztás, gyógyítás, gyermekek, kórházKérjük Támogassa a Gyermekek megmentését!

• Sikeres volt a Csongrád Megyei Civil Információs és Egyeztetõ Fórum - az NCA-DP-11-B-0014 támogatásával

A Nemzeti Civil Alapprogram NCA-DP-11-B-0014 támogatása révén jöhetett létre 2011 nyarán a Csongrád Megyei Civil Információs és Érdekegyeztetõ Fórum. A MÁTRIX Közhasznú Alapítvány által szervezett kerekasztal-beszélgetés a megyében munkálkodó civil és állami szektor szereplõit, és munkatársait valamint önkénteseit hozta össze néhány órás programjain.

• Adó 1% gyermekmentésre

Adó 1% gyermekmentésreA gyermekmentő, egészségvédelmi, szociális segítő tevékenységünk támogatásával életeket ment! Betegeket, elesetteket, bajban lévőket, halmozottan rászorulókat támogató közhasznú szervezet ha kell nagybeteg picik gyógyításában segédkezik, élelmiszert oszt, eszközöket adományoz, táborozókat támogat, faültetést vezet, ifjúsági klubokat üzemeltet, tehetségeket pártol. Az alapítvány fontos tevékenysége segíteni a társadalom fenntartható fejlődését, a családok boldogulását, a környezetünk védelmét, az egészségessé válást, a gyógyulást.

• Megdöbbentő: éhezik a magyar gyerekek fele

Megdöbbentő: éhezik a magyar gyerekek feleA Mátrix Közhasznú Alapítvány évente tízezernél több adományt oszt ki a nélkülözők megsegítéséért. Sajnos érzékeljük, hogy egyre többen egyre alapvetőbb dolgokat nem tudnak megvásárolni... ami hosszabb távon az elszakadáshoz, a kirekesztettséghez, a lemorzsolódáshoz vezethet. A gyerekkel rendelkező magyar családok körében majdnem felével fordult már elő az elmúlt egy évben, hogy nem tudták a szükséges élelmiszert megvásárolni maguknak és családjuknak. Alapítványunk a gyermekétkeztetés révén a gyermekéhezés ellen is küzdelmet folytat. Adó 1% felajánlással Ön is segíthet

• A sport beépítése a gyermek életébe

A rendszeres testmozgás az egészséges életmód elengedhetetlen része. A testi és lelki egészségünkre gyakorolt kedvezõ hatása mellett, nevelési szerepe sem elhanyagolható, továbbá programot teremthet az egész család számára.

• A testedzés növeli az önbizalmat és csökkenti a kapcsolatteremtési nehézségeket

Aki fiatal korában rendszeresen sportol, nem csak az olyan krónikus betegségek kialakulásának kockázatát csökkenti, amilyen a diabétesz vagy a szív- és érrendszeri betegségek, hanem a lelki egészségre is pozitív hatással van.

• Meghaltam volna, ha nincs 9 diófám...

Meghaltam volna, ha nincs 9 diófám...Egy idős néni áll a tavaszi zimankóban az út szélén, fején karton kendő, kezében egy kisebb zsák és szelíden integet. Megálltam, felvettem a nénit, és elkezdtünk társalogni. Hamar kiderül, hogy dióbelet visz a szentgyörgyi piacra. Kérdés nélkül elkezd mesélni: -- Gyerekkoromban nagytatámmal ültettünk tíz diófát, locsoltuk a közeli patakból, de egy még abban az évben ki is száradt, a többi gyökeret eresztett. Teltek az évek, aztán engem az élet elsodort hazulról. Nagytatám egy szomorú nyári napon halt meg, hazajöttem a temetésre, a szépen felcseperedett diófák árnyékában ravatalozták fel...

• Mennyi idõt tölthet egy gyerek a képernyõ elõtt?!

• A figyelemzavar összefüggésbe hozható az alvási problémákkal

Az ADHD angol szavak rövidítésébõl jött létre. Jelentése a figyelemhiányt és hiperaktivitásból eredõ zavarokat foglalja össze. Olyan kifejezés, amely egyaránt használható a koncentrációs problémák, figyelemzavar és hiperaktív állapotok leírásánál.

• Európában a kidobott élelmiszerek mennyisége százmillió tonnákban mérhető

Európában a kidobott élelmiszerek mennyisége százmillió tonnákban mérhető2014. április elején a brit Lordok Háza EU-bizottsága közzétette élelmiszer-hulladékokról szóló jelentését, amely sürgős intézkedést indítványoz az élelmiszer-hulladékok csökkentésére az Egyesült Királyságban és Európában, arra hivatkozva, hogy az iparosodott országok fogyasztói közel annyi élelmiszert pazarolnak (222 millió tonna), mint a teljes nettó élelmiszer-termelés a szub-szaharai afrikai országokban (230 millió tonna). A tudatos vásárlás révén lehetne csökkenteni a megtermelt, el nem fogyasztott, majd kidobott élelmiszer hulladékok mennyiségét.

• Az iskolaérettség megállapítása

A gyermekek tankötelezettsége a közoktatási törvény szerint abban az évben kezdõdik, amelyikben május 31-ig betöltik a hatodik életévet. Azonban ez nem mindig jár együtt az iskolaérettség kialakulásával. Ennek a megállapítására szolgál az iskolaérettségi vizsgálat.