• Júliusban fontos a bőséges folyadékbevitel...

• Share on Tumblr Nyomtatóbarát vagy PDF verzió

Júliusban fontos a bőséges folyadékbevitel...A július a nyár legmelegebb hónapja, a régi Székely-Magyar naptár szerint Áldás havának nevezik. I.e. 44-ben nevezték el júliusnak Julius Caesarról, aki e hónap 12. napján született. Igaz, hogy a július a nyár legmelegebb hónapja, de ilyenkor is lehet szélsőséges az időjárás. A meleg napokban fokozottan ügyelni kell a szervezetünk vízháztartására. A tikkasztó forróságot megszakíthatják az égiháborúval ránk törő heves záporok, esetleg jégesők. Az égi áldás érkezéséről több népi megfigyelés is szól, meséli dr. Péntek Éva a Karitáció Alapítvány szakértője.

A régiek úgy tartották, szép idő várható, ha napnyugtakor tiszta az ég, és a csalogányok énekétől hangos a vidék. Ha viszont a kakasok napnyugta után kukorékolnak, vagy ha a varjak, a gyöngytyúkok és a pávák sokat kiáltoznak, akkor rossz időre számítottak. Ha Sarlós Boldogasszony napon (júl. 2.) esik, akkor az bizony Lőrinc-napig (aug. 10.) tart. Ha Anna napján (júl.26.) a hangyák bolyokat készítenek, úgy csapadékos tél lesz.

Ahogy a Földnek az eső, úgy az embernek is áldás a víz! Testi-lelki harmóniánk, egészségünk alapja. Forró nyári napokon mindig legyen nálad friss, hűsítő, tiszta víz! Ajánlja dr. Péntek Éva a Karitáció Alapítvány természetgyógyásza.

Hiszen víz nélkül nincs élet! Földünk felszínének több mint kétharmadát víz borítja. A víz a Föld légkörének is nélkülözhetetlen alkotóeleme, és a földfelszín formálásában is jelentős szerepet tölt be évmilliárdok óta. Az élet létrejöttének és fennmaradásának lehetőségét biztosító földi bioszféra tehát annak az egyszerű, mégis csodálatos tulajdonságokkal bíró vegyületnek köszönheti létét, melynek molekulái két hidrogén- és egy oxigénatom összekapcsolódásával jönnek létre. A víz testünk fő alkotóeleme, ahogyan Földanyáé is.

Néhány példa a víz áldásos hatásairól:

A víz az összekötő anyag a sejtstruktúra építészeti rendszerében.

A víz meggátolja a DNS sérülését és a serkenti annak gyógyuló mechanizmusait – kevesebb abnormális DNS termelődik.

A víz nagyban megnöveli az immunrendszer hatékonyságát a gerincvelőben, ahol az immunrendszer és minden mechanikája kialakul – beleértve a rák elleni védekezőképességet is.

A víz szállít minden anyagot a testben. A víz a fő oldóanyag az ételek, vitaminok és ásványi anyagok számára. Segíti a táplálék kisebb darabokra bontását és a végső felszívódást. A víz energiával látja el a táplálékot és így a táplálékrészecskék el tudják látni a testet a szükséges energiával az emésztés alatt. Ezért van az, hogy a víz nélküli ételeknek egyáltalán nincs energiaértéke a test számára. A víz megemeli a létfontosságú tápanyagok felszívódási arányát a testben.

A víz eltávolítja a toxikus salakanyagokat a test különböző részeiből és elszállítja őket a májhoz vagy a vesékhez, hogy azok megszabaduljanak tőle.

A víz a fő kenőanyag az ízületek számára és segít meggátolni az ízületi gyulladás és hátfájás kialakulását.

A vizet a csigolyák arra használják, hogy bármilyen hirtelen sokkszerű behatásnál egyfajta kispárnaként szolgáljon a gerinc sérülésének elkerülése végett. És ez csak néhány a víz rengeteg csodálatos adománya közül.

Egészségünk, testi-lelki harmóniánk megőrzése érdekében igyunk naponta minimum 2-3 liter friss vizet! Ha lehetőségünk van rá, friss tiszta forrásvizet, hiszen Magyarország a vizek országa, használjuk ezt az áldást!

dr.Péntek Éva
    Karitáció Alapítvány

Share on Tumblr Nyomtatóbarát vagy PDF verzió

• Nálatok vannak-e Állatok?!

Projektmenedszerként segítjük az állatvédõk munkáját

Az Orpheus Állatvédõ Egyesület Szeged városban a lakosság által tartott háziállatok kapcsán 2012 októberében reprezentatív felmérést végez, környezettudatosságot segítõ kiadványokat oszt, illetve a város középiskoláiban diák-állatrendõrséget szervez. A program a Szeged Megyei Jogú Város „Biopolisz Park – Egyetemi városrész közterületeinek rehabilitációja” programon belüli mini projekt, melynek célja az élhetõbb város megteremtése.

• Lázas csecsemõ / gyermek ápolása otthon

Normál testhõmérséklet: 36,6 Celsius.

Hõemelkedés: 37,5 Celsius.

Láz: 38 Celsius foktól! A láz egy tünet, ami nagyon sok betegség tüneteként jelentkezhet. A legköztudottabb a fertõzés.

Fertõzés esetén a láz szerepe, hogy a magas hõmérsékletre érzékeny kórokozókat elpusztítsa a szervezetben.

• A rózsa

A rózsaA rózsa gyönyörűséges virág.

A rózsa számos kultúrában az érzelmekkel, a szeretettel és a szerelemmel összekapcsolt virág. Nem véletlenül ezt a csodálatos virágot nevelgeti féltő gonddal a kis herceg.

A görög mitológiában Aphroditének a Szerelem Istennőjének a vörös rózsa volt a kedvenc virága. Szapphó a virágok királynőjének nevezte.

• Partnerség, szakmai együttműködés

Partnerség, szakmai együttműködésA Mátrix Közhasznú Alapítvány és partnerszervezetei együttműködési lehetőséget kínálnak cégeknek, vállalkozásoknak, egyesületeknek, alapítványoknak, egyházaknak, önkormányzatoknak, létesítményeknek, egyéb fontos feladatokat ellátó szerveződéseknek. Pályázzunk együtt, működjünk közösen pályázatok projekt feladataiban, alkalmi vagy állandó jelleggel, hogy céljaink a legrövidebb idő alatt a legsikeresebb formában megvalósulhassanak. Évtizedes tapasztalatokkal segítjük valóra váltani programjait, életre hívni gondolatait, sikeresen megvalósítani projektjeit, ötleteit. Várjuk együttműködésre pályázatírók, projektmenedzserek, cégek és lelkes magánszemélyek jelentkezését!

• Diszlexia a tanulási zavarok egy formája

A diszlexia elnevezés használatos az olvasás elsajátításának zavarára, de már maga a szó is sokkal szélesebb fogalomra utal. A kifejezés ugyanis két tagból áll, az egyik a görög eredetû "disz", amely nehézséget jelöl, a másik a "lexia" a szintén görög eredetû "lexis" szóból, amely "szavakat, beszédet" jelent. Tehát szó szerint is a szavakkal kapcsolatos zavarról van szó, de ma már tudjuk, hogy a diszlexia ennél még összetettebb jelenség.

• Pozitívan hat a tanulásra a háziállat

Ahol van valamilyen házikedvenc, ott a család legkisebb tagjai (is) okosabbak és felelõsségtudóbbak.

• Egészségvédelem

1948-as megalakulásakor a World Health Organization (WHO) az egészséget a következõképpen definiálta: „Az egészség a teljes testi, lelki és szociális jólét állapota, és nem csupán a betegség vagy fogyatékosság hiánya”. Egészségünket meghatározza makro- és mikrokörnyezetünk, a társadalom berendezkedése, szociális érzékenysége, továbbá személyi kapcsolataink és öröklött tulajdonságaink.

• Támogattuk az INTEGR-ÁLOM tábort

Támogattuk az INTEGR-ÁLOM tábortA Zöld Közösségi Ház és Erdei Iskola 3. alkalommal támogatta 2013 nyarán a mozgáskorlátozott gyerekek táborozását, akiknek adománygyűjtést is szerveztek. Az egyesület tagjainak 2013. július 22-25. nyári táboroztatásának biztosítására a MÁTRIX Közhasznú Alapítvány is segítséget nyújtott, mégpedig tartós élelmiszerek (konzervek, húsok, zöldségek, gyümölcsök, üdítő italok) biztosításával. A mozgáskorlátozott gyerekek élményprogramja a támogatások révén vált zökkenő mentesebbé és örömtelivé, így a napi nehézségeket néhány napig mosolygós percek helyettesíthették.

• Június a harmónia hónapja

Június a harmónia hónapjaA nyári napforduló június 21-én van, az év leghosszabb napjának ünnepe, ősi hagyományokra nyúlik vissza. A csillagászati szakterminus szerint a nyári napforduló az a pillanat, amikor a Föld forgástengelye a legkisebb szögben hajlik el a Nap sugaraitól. Ezt az örömnapot a keresztény kultúrkörben a Szent Iván éjjeli ünnepségekhez kötik. Azonban nem árt tudnunk, hogy ez a kereszténység felvétele előtti magyarság egyik legfontosabb ünnepe is volt a téli napfordulóval egyetemben. Ezek az ünnepek az életet, a termékenységet, és a szoláris értékek győzelmét tükrözik.

• Tedd a rászoruló Gyerekek Ünnepét Örömtelivél - Karitatív Shopping Center

Tedd a rászoruló Gyerekek Ünnepét Örömtelivél - Karitatív Shopping CenterAlapítványunk tevékenységét támogatja a Kari.hu! A Kari.hu egy webáruházakat tömörítő Karitatív Shopping Center, ahol minden vásárlásod 1%-ával jótékonykodsz. Az általad kiválasztott terméket/szolgáltatást értékesítő/forgalmazó üzlettől vásárolsz KÖZVETLENÜL, vagyis a szállítási, fizetési, garanciális és egyéb feltételeket is ők szabják meg, illetve a termékek ellenértékét is mindig az adott üzletnek fizeted. Ha információra van szükséged a termékekkel/szolgáltatásokkal kapcsolatban, akkor szintén Őket kell megkeresned. A vásárlásod után kapott visszaigazoló levélben pontosan látod, hogy mely elérhetőségeken.