bohócdoktor vizit szja 1%
  • Vissza a természetbe! – Járjunk mezítláb!

Vissza a természetbe! – Járjunk mezítláb!5 Tanács lábunk egészségéért. A civilizált élet nagyon sok korlát közé szorítja a modern embert, amely kedvezőtlenül befolyásolja életminőségünket, egészségünket. Gondolta volna, hogy a cipő is lehet ilyen börtön a lábnak? Dr Péntek Évát a Karitáció Alapítvány szakértőjét kérdeztük arról, hogy mit tehetünk lábunk egészségéért. A láb bonyolult szerkezet, több mint 26 csont, izmok és inak jól megtervezett funkcionális egysége, mérnöki pontosságú boltozatos ívei segítségével viseli az egész test súlyát, csillapítja járás közben a testet, s különösen a gerincoszlopot érő ütéséket. azonban ha ez az egyensúly felborul, az izmok gyengék, a szalagok nem tartanak, a hosszanti, vagy a haránt boltozat ellaposodik, az kihat az egész test állapotára.

A cipő nem kis mértékben gátolja és nehezíti a láb funkcióinak betöltését.

A magas sarkú cipő, hiába csinos, bizony instabil. Viselése közben megváltozik a testtartásuk, súlyvonalunk előre helyeződik, a lábfej elülső részére terhelünk jobban, a térd terhelése is jelentősen növekszik, az Achilles ín megrövidül, a boltozatok elvesztik tompító szerepüket. A medence megváltozott helyzete, a hasizmok renyhesége derékfájáshoz vezet.

Azonban a lapos talpú cipővel sem járunk feltétlenül jobban, ha már van probléma a boltozatokkal, érdemes megfelelő lengéscsillapító párnázottsággal ellátott cipőt választani, hogy óvjuk gerincünket az ütődésektől.

Mit tehetünk lábunk egészségének megóvása érdekében?
    1. Járjunk minél többet mezítláb! Még a városi környezetben is találhatunk alkalmat erre. Parkokban, játszótéren dobjuk le a cipőt! gyermekeinket se kényszerítsük idő előtt cipőbe, engedjük őket különböző felületeken, homokon, kavicson, fűben mezítláb szaladgálni. Had erősödjenek meg a kis talpacskák izmai.
    2. Legyen divat az egészség! Nem feltétlenül az aktuális trendek szolgálják testi-, lelki harmóniánkat. A tűsarok helyett válasszunk lapos, jól kialakított, kényelmes cipőt, melyben a lábujjak is szabadon mozoghatnak.
    3. A gyerkőcökkel együtt naponta tornáztassuk a lábat. Nagyon jó móka lehet lábujjakkal apró tárgyakat, pénzérméket felszedegetni a földről. Vajon melyikünk lesz az ügyesebb? Ki tud jobban lábujjhegyen vagy sarkon járni? A szennyes zoknit lábujjakkal megfogva is bele lehet ám dobni a kosárba!
    4. Ha kirándulunk, és egy patakocska csörgedezik mellettünk mindenképpen járkáljunk a hideg vízben a kavicsokon. Ez a Kneipp-kúra nagyon jót tesz a lábnak!
    5. Talpmasszázs otthon! Biztosan hallott már a reflexológia áldásos hatásairól, nyugodtan nekikezdhet otthon is a masszírozásnak! A gyerekek imádni fogják, és nagyon szívesen viszonozzák is, a kis kezecskék nagyon ügyes masszőrök.

Egészségünkre!
    Dr. Péntek Éva
    Karitáció Alapítvány

bohócdoktor adó egy százalék, gyermekmentés, családtámogatáscsaládtámogatás, adományosztás, gyógyítás, gyermekek, kórházKérjük Támogassa a Gyermekek megmentését!

• Tedd a rászoruló Gyerekek Ünnepét Örömtelivél - Karitatív Shopping Center

Tedd a rászoruló Gyerekek Ünnepét Örömtelivél - Karitatív Shopping CenterAlapítványunk tevékenységét támogatja a Kari.hu! A Kari.hu egy webáruházakat tömörítő Karitatív Shopping Center, ahol minden vásárlásod 1%-ával jótékonykodsz. Az általad kiválasztott terméket/szolgáltatást értékesítő/forgalmazó üzlettől vásárolsz KÖZVETLENÜL, vagyis a szállítási, fizetési, garanciális és egyéb feltételeket is ők szabják meg, illetve a termékek ellenértékét is mindig az adott üzletnek fizeted. Ha információra van szükséged a termékekkel/szolgáltatásokkal kapcsolatban, akkor szintén Őket kell megkeresned. A vásárlásod után kapott visszaigazoló levélben pontosan látod, hogy mely elérhetőségeken.

• A globális felmelegedés hatásai

Az IPCC kutatóinak általános elõrejelzései szerint a szárazföldek hõmérsékletének növekedése nagyobb mértékû lesz, mint a tengereké, ami a napfény-visszaverõ képességükkel magyarázható. Az Északi-sarkvidéken elsõsorban a téli átlaghõmérséklet fog növekedni. Az éjszakai átlaghõmérsékletek növekedése megfogja haladni a nappali középhõmérsékletekét.

• A figyelemzavar összefüggésbe hozható az alvási problémákkal

Az ADHD angol szavak rövidítésébõl jött létre. Jelentése a figyelemhiányt és hiperaktivitásból eredõ zavarokat foglalja össze. Olyan kifejezés, amely egyaránt használható a koncentrációs problémák, figyelemzavar és hiperaktív állapotok leírásánál.

• A gyermek önbizalmának fejlesztése

Ha a gyereked rosszabbul teljesít a többi tanulóhoz képest, az önbecsülése is sérülhet. Ezt sok szülõ csak késõn veszi észre. De vannak módszerek, melyekkel hatékonyan fejleszthetõ az önbizalma!

• Számítógép adomány a Dán Nagykövetségtől

Számítógép adomány a Dán NagykövetségtőlA Mátrix Közhasznú Alapítvány „Számítógép Álom” adományozói programja jó tanuló, de hátrányos helyzetben élő gyermekek számára biztosít informatikai eszközöket. Az évek óta sikeresen működő programot Dánia Magyarországi Nagykövetsége 25 számítógéppel, monitorokkal és egyéb kiegészítőkkel támogatta. Minden felajánlás nagy segítség, így az alapítvány az adományt köszönettel fogadta. A gyermekeket támogató „Számítógép Álom” programról a www.matrixalapitvany.hu oldalon ismerhető meg.

• Anya, a félszemű anya

Anya, a félszemű anyaA mű a képzelet szüleménye, szürreális, de mégis... 10 éve nem látta a fiát egy anya. Egy nap eldöntötte, hogy elmegy hozzá. Elsírtam magam, amikor elolvastam ezt a feltehetően kitalált, de nagyon megható történetet. „Az anyám fél szemére vak volt. Utáltam ezért… szégyelltem. Egy ócskapiacon dolgozott, kisebb tárgyakat gyűjtött, és megpróbálta valamivel drágában eladni. Akkor ezt én nagyon szégyelltem..." mert egy gyermek alapvetően ebben a korban ilyen képmutató és szégyenlős. Egy anya pedig mindent odaad gyermekének, ha kell, az életét is.

• 2011. évi Alkotó Médiatábor Szegeden

A MÁTRIX Közhasznú Alapítvány a zene, a lemezlovasság, a tánc, a fotózás-és videózás iránt kedvet érzõ 8 és 16 év közti gyerekek számára kreatív alkotótábort szervez Szeged belvárosi klubjában.

A gyerekek az öt napos tematikus táborban zenével, a lemezlovasság alapismereteivel, tánc-koreográfiával, fotózással, videózással, jó közösségben tölthetik el a szünidõt. A tábor passzív részeit a gyerekek a friss levegõn mozgással, és sporttal töltik el.

• Védõnõi szûrõnapokat támogattunk

Rendszeresen támogatjuk a védõnõi szûrõnapokat... A csatolt köszönõlevél egy a sok visszajelzésbõl, hálás köszönetbõl - melyet egyik esetben sem kértünk...

Jelen támogatás célja, hogy segítsük megelõzni az esetleges problémákat, betegségeket. Sajnos az állandó kontrollra nincs mindenkinek lehetõsége, 1-1 szûrésen több száz vegyes szûrõvizsgálat kerül elvégzésre.

• A rózsa

A rózsaA rózsa gyönyörűséges virág.

A rózsa számos kultúrában az érzelmekkel, a szeretettel és a szerelemmel összekapcsolt virág. Nem véletlenül ezt a csodálatos virágot nevelgeti féltő gonddal a kis herceg.

A görög mitológiában Aphroditének a Szerelem Istennőjének a vörös rózsa volt a kedvenc virága. Szapphó a virágok királynőjének nevezte.

• Kun Magdolna: Egyszer megérted Fiam!

Kun Magdolna: Egyszer megérted Fiam!Egyszer, ha már elérhetetlen
    távolságban leszek tőled fiam
    és vánszorgó lábnyomom is elfújja a szél,
    nem hagyva magad körül porszemnyi