adó 1 százalék gyermekvédelem támogatása adóbevalláskor
  • Gyermekszegénység

GyermekszegénységA 7 éven aluli gyerekek közel fele brutális szegénységben él Magyarországon. A KSH adatai szerint Magyarországon a 7 év alatti gyermekek 42,2 százaléka, azaz 130.000 gyerek él szegénységben. Közülük nagyjából 50 ezer rendszeresen éhezik. Sajnos egyre többen napi megélhetési gondokkal, élelmezési vagy lakhatási problémákkal küszködnek. Nem csak a dohányos vagy alkoholizmussal küszködő szülők gyermekei nélkülöznek. A hátrányos helyzetű gyerekek csak álmodhatnak az itt felsorolt öt dologról.

Gyümölcs
    Hiába dolgoznak a szülők, sokszor olyan sok elmegy a lakhatásra, hogy enni már szinte nem is marad. Így, hacsak nincsenek nagy akciók, gyümölcsöt venniük luxusnak számít. A gyerekek nagy része az óvodában, iskolában lakik jól, a szünetekben pedig alapélelmiszereken, kenyéren, tésztán, krumplin él. Még a mai modern korban is élnek Magyarországon olyan gyerekek, akik otthon soha életükben nem ettek még narancsot vagy banánt.

Fürdőszoba, központi fűtés
    2016-ot írunk, mégis 110 ezer gyerek él olyan háztartásban, ahol nincs fürdőszoba, 150 ezer pedig olyanban, ahol nincs bent vécé. Sokuknak a vezetékes víz is hiányzik, ha szerencséjük van, van kút az udvarban, ha nincs, akkor ami ami vízhez jutnak, az biztos, hogy nem mosdásra megy el.

Villany
    Még ennél is több, nagyjából 200 ezer gyerek él olyan háztartásban, ahol nincs elektromos áram, s így sem tévé, sem rádió, sem konyhai eszközök. Szinte csak az óvodában, iskolában, vagy kortársaiktól jutnak információkhoz a nagyvilágról, és hacsak nem pazarolják a gyertyát, a téli sötétben bizony hamar eljön a lefekvés ideje.

Divatos ruhák
    A szegény gyerekek általában kapják a ruhákat ingyen, tehát örülnek neki ugyan, de nem választhatják ki, mi tetszik nekik, és mi nem, azt hordják, ami van. Csak álmodhatnak arról, hogy egyszer teljesen új ruhát válasszanak maguknak mondjuk a kínai üzletből, ami még nem olyan drága. Az ünnepeken, karácsonykor vagy szülinapjukra gyakran kapnak az épp kinőtt helyett új ruhát ajándékba – nincs kívánságlista, sem játékok garmadája.

Mozi, színház, utazás
    Akiknek nincs otthon áram, azok tévében sem láthatnak sem mesét, sem ismeretterjesztő filmet, akármit, ami a világgal összekapcsolná őket. A mozi- és színházjegyeket nem tudják megfizetni, ahogy azt sem, hogy hétvégente kirándulni menjenek valahová – maximum a rokonokhoz.

Persze sokat hallani, hogy a pénz nem minden. Egy tehetséges, de szegény gyermek akkora hátránnyal indul neki az iskolának, a pályaorientációnak, hogy legtöbbször nem tudja utolérni a jobb módú társait, azaz ELKALLÓDIK, lemarad. Aztán a lecsúszás, beletörődés egy végzetes lejtőt eredményezhet. A jó irányt segítő céllal működő alapítványok, segítő egyesületek által könnyebben meg lehet lelni.

Gyermekszegénység elleni segítő feladatokat végez a Mátrix Közhasznú Alapítvány

Csak a segítség marad
    Szerencsére a legtöbb ember összefogásban él, azaz cserélgetik egymás között a kinőtt ruhákat, babakocsikat, ágyakat, így sokan ingyen juthatnak hozzá a megfizethetetlenhez. Étellel is sokan segítenek, senki sem dob ki semmit, és szinte vadásszák a leárazásokat, akciókat. Moziba járni, enni egy fagyit luxusnak számít, egyedül a tévé ad szórakozási lehetőséget, no meg a játék a kortársakkal.

A szegények száma csak növekszik – az emberek közel fele napi 800 forintot sem tud ételre költeni. A társadalmi rendszer kizsákmányoló / igazságtalan.

(A cikkhez háttéranyaga, forrás: 24.hu)

A Mátrix Közhasznú Alapítvány gyermekmentő programja a gyermekek jólétéért működik

• Támogatjuk a Bionikus Mozgásszervi Alapítványt

Támogatjuk a Bionikus Mozgásszervi AlapítványtA bionika olyan új, több szaktudományt átfogó tudományág, amelynek célja az élő természetben kifejlődött megoldások átültetése a műszaki gyakorlatba. A Mátrix Közhasznú Alapítvány vezetősége figyelemmel kíséri a bionika technológiát, így nagy örömmel fogadta, hogy létrejött a Bionikus Mozgásszervi Alapítvány. Az innovatív alapítványi célokat támogatjuk, a szervezet működését szerteágazó formában segítjük. Ennek érdeklében 2015-től együttműködési megállapodást kötött a két szervezet, hogy a sikeres működést segítse.

• Korábbi táboros képek

Hamarosan!

• Így elõzzük meg a gyermekbaleseteket nyáron

A nyári idõszakban jelentõsen megnövekednek a gyerekeket ért balesetek. Pár szabály betartásával azonban ezek jó része elkerülhetõ. A legfontosabb, hogy a kicsiket sose hagyjuk felügyelet nélkül, ha pedig mégis megtörténik a baj, higgadtan cselekedjünk.

• Önbecsülés növelõ tippek

Önbecsülés - benned mennyire dominál a magadban való HIT?!?

Vajon közülünk hányan mondhatják el önmagukról, hogy száz százalékban meg vannak elégedve az életükkel? Minden bizonnyal kevesen. De gondolkozzunk most csak el azon, hogy egy kis erõfeszítéssel milyen kedvezõ változásokat hozhatnánk létre, a számunkra leginkább megfelelõ életkörülmények létrehozása érdekében.

• Pihentető praktikák a nyári kánikula idejére

Pihentető praktikák a nyári kánikula idejéreA nyári kánikula idősek és fiatalok számára is nagy terhet jelent. Nappal kimerültség, éjjel van, hogy csak forgolódunk az ágyban, a fülledt melegben még aludni sem tudunk rendesen. Ilyenkor az ember legtöbbször csak szenved, izzad, másnap nyűgösen, fáradtan ébred, s ez az egész napját megbélyegzi. Ám gondoljunk csak arra, hogy vannak olyan országok, ahol mindig ennyire meleg van. Ezért is találták ki az ilyen helyeken az úgynevezett szieszta időszakot, amikor bezárnak az üzletek tíztől, délután kettőig, hogy ezekben a nagyon meleg órákban az ember pihenhessen kicsit.

• Állatvédelmi munkát támogattunk a 2011-es BNV-n

A Budapesti Nemzetközi Vásárról jelentjük:

Az Orpheus Állatvédõ Egyesülettel is találkozhattak azok, akik felkeresték a 2011-es Budapesti Nemzetközi Vásárt. A rendezvényen a gyártók / kereskedõk mellett a szervezõk meghívására nonprofit szervezetek is részt vehettek. Az Orpheus a felelõs állattartás jegyében információs standján az arra járó több ezer látogatót a rendezvény egész ideje alatt kiadványokkal (matricákkal, plakátokkal, naptárakkal) ajándékozta meg.

• Védõnõi szûrõnapokat támogattunk

Rendszeresen támogatjuk a védõnõi szûrõnapokat... A csatolt köszönõlevél egy a sok visszajelzésbõl, hálás köszönetbõl - melyet egyik esetben sem kértünk...

Jelen támogatás célja, hogy segítsük megelõzni az esetleges problémákat, betegségeket. Sajnos az állandó kontrollra nincs mindenkinek lehetõsége, 1-1 szûrésen több száz vegyes szûrõvizsgálat kerül elvégzésre.

• Kun Magdolna: Egyszer megérted Fiam!

Kun Magdolna: Egyszer megérted Fiam!Egyszer, ha már elérhetetlen
    távolságban leszek tőled fiam
    és vánszorgó lábnyomom is elfújja a szél,
    nem hagyva magad körül porszemnyi
    emléket sem, mi rólam mesél,
    jusson eszedbe gyermekkorod
    mosolygó napjai.
    Láss magad előtt egy képet,
    ahol ketten állunk, te meg én...

• A globális felmelegedés mindenkit fenyegetõ globális probléma

Globális felmelegedésnek az utóbbi évtizedek éghajlati változásait nevezzük: emelkedik az óceánok és a felszínközeli levegõ hõmérséklete. A folyamat várhatólag folytatódik; végállapotát még becsülni sem tudjuk. Az Éghajlat-változási Keretegyezmény a globális éghajlatváltozás kifejezést az ember által okozott klímaváltozásra használja.

• ...Kilencéves koromban megerőszakolt...

...Kilencéves koromban megerőszakolt...Rendkívüli élményvárta a hallgatókat a Centrál Színház április 14-i maratoni felolvasóestjén. Gyermekkori bántalmazás egykori áldozatainak igaz történeteit olvasták fel ismert színészek az este hattól éjfélig tartó rendezvényen, amelyre a belépés ingyenes volt. "8 év körüli voltam, amikor egy éjjel arra ébredtem, hogy a pizsamafelsőmet a nyakamig felgyűrve, a nadrágomat a bokámig letolva hanyatt fekszem az ágyon, apám a két kezemet csuklónál összefogva a fejem fölött az ágyhoz szorítja, ő pedig meztelen testtel fekszik rajtam. Úgy fogott le, hogy esélyem se legyen megmozdulni. Hirtelen leírhatatlan fájdalmat éreztem."