• Gyermekszegénység

GyermekszegénységA 7 éven aluli gyerekek közel fele brutális szegénységben él Magyarországon. A KSH adatai szerint Magyarországon a 7 év alatti gyermekek 42,2 százaléka, azaz 130.000 gyerek él szegénységben. Közülük nagyjából 50 ezer rendszeresen éhezik. Sajnos egyre többen napi megélhetési gondokkal, élelmezési vagy lakhatási problémákkal küszködnek. Nem csak a dohányos vagy alkoholizmussal küszködő szülők gyermekei nélkülöznek. A hátrányos helyzetű gyerekek csak álmodhatnak az itt felsorolt öt dologról.

Gyümölcs
    Hiába dolgoznak a szülők, sokszor olyan sok elmegy a lakhatásra, hogy enni már szinte nem is marad. Így, hacsak nincsenek nagy akciók, gyümölcsöt venniük luxusnak számít. A gyerekek nagy része az óvodában, iskolában lakik jól, a szünetekben pedig alapélelmiszereken, kenyéren, tésztán, krumplin él. Még a mai modern korban is élnek Magyarországon olyan gyerekek, akik otthon soha életükben nem ettek még narancsot vagy banánt.

Fürdőszoba, központi fűtés
    2016-ot írunk, mégis 110 ezer gyerek él olyan háztartásban, ahol nincs fürdőszoba, 150 ezer pedig olyanban, ahol nincs bent vécé. Sokuknak a vezetékes víz is hiányzik, ha szerencséjük van, van kút az udvarban, ha nincs, akkor ami ami vízhez jutnak, az biztos, hogy nem mosdásra megy el.

Villany
    Még ennél is több, nagyjából 200 ezer gyerek él olyan háztartásban, ahol nincs elektromos áram, s így sem tévé, sem rádió, sem konyhai eszközök. Szinte csak az óvodában, iskolában, vagy kortársaiktól jutnak információkhoz a nagyvilágról, és hacsak nem pazarolják a gyertyát, a téli sötétben bizony hamar eljön a lefekvés ideje.

Divatos ruhák
    A szegény gyerekek általában kapják a ruhákat ingyen, tehát örülnek neki ugyan, de nem választhatják ki, mi tetszik nekik, és mi nem, azt hordják, ami van. Csak álmodhatnak arról, hogy egyszer teljesen új ruhát válasszanak maguknak mondjuk a kínai üzletből, ami még nem olyan drága. Az ünnepeken, karácsonykor vagy szülinapjukra gyakran kapnak az épp kinőtt helyett új ruhát ajándékba – nincs kívánságlista, sem játékok garmadája.

Mozi, színház, utazás
    Akiknek nincs otthon áram, azok tévében sem láthatnak sem mesét, sem ismeretterjesztő filmet, akármit, ami a világgal összekapcsolná őket. A mozi- és színházjegyeket nem tudják megfizetni, ahogy azt sem, hogy hétvégente kirándulni menjenek valahová – maximum a rokonokhoz.

Persze sokat hallani, hogy a pénz nem minden. Egy tehetséges, de szegény gyermek akkora hátránnyal indul neki az iskolának, a pályaorientációnak, hogy legtöbbször nem tudja utolérni a jobb módú társait, azaz ELKALLÓDIK, lemarad. Aztán a lecsúszás, beletörődés egy végzetes lejtőt eredményezhet. A jó irányt segítő céllal működő alapítványok, segítő egyesületek által könnyebben meg lehet lelni.

Gyermekszegénység elleni segítő feladatokat végez a Mátrix Közhasznú Alapítvány

Csak a segítség marad
    Szerencsére a legtöbb ember összefogásban él, azaz cserélgetik egymás között a kinőtt ruhákat, babakocsikat, ágyakat, így sokan ingyen juthatnak hozzá a megfizethetetlenhez. Étellel is sokan segítenek, senki sem dob ki semmit, és szinte vadásszák a leárazásokat, akciókat. Moziba járni, enni egy fagyit luxusnak számít, egyedül a tévé ad szórakozási lehetőséget, no meg a játék a kortársakkal.

A szegények száma csak növekszik – az emberek közel fele napi 800 forintot sem tud ételre költeni. A társadalmi rendszer kizsákmányoló / igazságtalan.

(A cikkhez háttéranyaga, forrás: 24.hu)

A Mátrix Közhasznú Alapítvány gyermekmentő programja a gyermekek jólétéért működik

• A 8 gyermekes Fedor család lakhatási támogatása

A 8 gyermekes Fedor család lakhatási támogatása8 kisgyermekes család lakhatása került veszélybe, támogató SMS kampánnyal segít a család megsegítéséért a Mátrix Közhasznú Alapítvány. A cél: a 8 gyermekes család lakhatásának biztonsága! A közösségi oldalakon szerzett az alapítvány tudomást a méltatlan helyzetről, ami a 8 gyermekes Fedor családot fenyegeti: lakhatási problémáik vannak, pusztán azért, mert 8 gyermeket nevelnek. A mostani albérletből menniük kell, sok főbérlő nem adja ki a lakást, mert attól félnek, hogy a gyerekek lelakják az ingatlant.

• Az NCA támogatásával sikeres a Mátrix Szociális Osztóhely projekt

A Nemzeti Civil Alapprogram "NCA-CV-10-D-0152" pályázati program támogatja a Mátrix Közhasznú Alapítvány adományosztó szociális segítõ munkáját.

A program révén hatékonyabbá vált az adományok begyûjtése, raktározása, tárolása, szállítása, és a rászorulók részére való eljuttatása is.

Az alapítvány weblapján a programokról rendszeresen tájékozódhatnak a nagyérdemû lakosság.

• A globális felmelegedés mindenkit fenyegetõ globális probléma

Globális felmelegedésnek az utóbbi évtizedek éghajlati változásait nevezzük: emelkedik az óceánok és a felszínközeli levegõ hõmérséklete. A folyamat várhatólag folytatódik; végállapotát még becsülni sem tudjuk. Az Éghajlat-változási Keretegyezmény a globális éghajlatváltozás kifejezést az ember által okozott klímaváltozásra használja.

• Optimizmus = boldog élet!

Optimizmus = boldog élet!Az optimizmus, a pesszimizmus ellentéte, olyan életszemlélet, amiből nézve a világ jó, vagy kedvező hely. Az optimisták általában azt tartják, hogy az emberek jók. Az életről „kedvező” képük van, és abban hisznek, hogy idővel és végül a dolgok rendeződnek. Nos a Magyar ember nem az optimizmusáról híres. A Mátrix Közhasznú Alapítvány társadalmi fejlesztő tevékenysége segíti, hogy a problémamegoldás mellett derűlátó, bizakodó, pozitív gondolkodású emberekké alakuljon mindenki, aki még nem az. Ehhez viszont önbizalom, önismeret, változásra képesség / érettség is szükséges!

• Bennünket is körülvesz ez a csendes tragédia!

Bennünket is körülvesz ez a csendes tragédia!A csendes tragédia amiről senki sem beszél, pedig mi gyerekeinket érinti. - Kedves Gyermeknevelő Testvérek! Annak idején Kopp Mária, magyar orvos, pszichológus, a „Mentális Egészségtudományok” társult kutatócsoportjának vezetője egy magán beszélgetésben azt mondta, hogy Európát nem a harmadik világháborútól, s nem is az atombombától, hanem a semmittevésben felnövő, saját kontrollálatlan vágyainak odavetett generációktól félti! Képtelenség és felfoghatatlan! Van megoldás? Mi a teendő?! Hogyan lehetne pozitív irányban változtatni a dolgok menetén?!

• Némán ordít a levélpapír - így aláztak meg egy szerelmes kislányt az iskolában

Némán ordít a levélpapír - így aláztak meg egy szerelmes kislányt az iskolábanEgy kilencéves kislány megírja az iskolában élete első szerelmeslevelét, de a tanár még azelőtt észreveszi, hogy célba érne a küldemény. Elveszi, felolvassa, majd széttépi. Az osztály röhög, a kislány megsemmisül, ahogy szerelme tárgya, a kisfiú is. A történet nem egy múlt századi gyerekregényből való, hanem 2016 májusából, egy budapesti általános iskolából. A gyereket és az anyukáját nagyon megrázta az eset… Olvassátok el a „levél monológját”, melyet a kislány édesanyja, Fiona jegyzett le. (IDE KATTINTVA pedig elolvashatjátok szakértőnk véleményét az esetéről.)

• A roma népesség helyzete Magyarországon

A cigányság Magyarország legnagyobb etnikai kisebbsége, egyúttal Európa negyedik legnagyobb roma közössége. Mérvadó szakértõi becslések szerint a cigány népesség száma jelenleg mintegy 450-600 ezer fõre tehetõ.

• Tedd a rászoruló Gyerekek Ünnepét Örömtelivél - Karitatív Shopping Center

Tedd a rászoruló Gyerekek Ünnepét Örömtelivél - Karitatív Shopping CenterAlapítványunk tevékenységét támogatja a Kari.hu! A Kari.hu egy webáruházakat tömörítő Karitatív Shopping Center, ahol minden vásárlásod 1%-ával jótékonykodsz. Az általad kiválasztott terméket/szolgáltatást értékesítő/forgalmazó üzlettől vásárolsz KÖZVETLENÜL, vagyis a szállítási, fizetési, garanciális és egyéb feltételeket is ők szabják meg, illetve a termékek ellenértékét is mindig az adott üzletnek fizeted. Ha információra van szükséged a termékekkel/szolgáltatásokkal kapcsolatban, akkor szintén Őket kell megkeresned. A vásárlásod után kapott visszaigazoló levélben pontosan látod, hogy mely elérhetőségeken.

• Anya, a félszemű anya

Anya, a félszemű anyaA mű a képzelet szüleménye, szürreális, de mégis... 10 éve nem látta a fiát egy anya. Egy nap eldöntötte, hogy elmegy hozzá. Elsírtam magam, amikor elolvastam ezt a feltehetően kitalált, de nagyon megható történetet. „Az anyám fél szemére vak volt. Utáltam ezért… szégyelltem. Egy ócskapiacon dolgozott, kisebb tárgyakat gyűjtött, és megpróbálta valamivel drágában eladni. Akkor ezt én nagyon szégyelltem..." mert egy gyermek alapvetően ebben a korban ilyen képmutató és szégyenlős. Egy anya pedig mindent odaad gyermekének, ha kell, az életét is.

• Ez a házasság, szent kötelék

Ez a házasság, szent kötelékA diáklányok a parkban a fűben ülve készültek a másnapi órákra. Nem messze tőlük két férfi ült le a padra, kezükben egy sakk készlettel, de játék helyett beszélgetni kezdtek az életről, a feleségeikről. Percekkel később mindkét lány könnyekben tört ki, és nagy leckét tanult a szerelemről.

A két éltes férfi régóta nem látta már egymást, ezért sakkozás előtt elmesélték egymásnak az elmúlt éveket. Mindketten beszéltek a feleségükről is, de amikor a második kezdett a történetébe…