adó 1 százalék gyermekvédelem támogatása adóbevalláskor
  • Gyermekszegénység

GyermekszegénységA 7 éven aluli gyerekek közel fele brutális szegénységben él Magyarországon. A KSH adatai szerint Magyarországon a 7 év alatti gyermekek 42,2 százaléka, azaz 130.000 gyerek él szegénységben. Közülük nagyjából 50 ezer rendszeresen éhezik. Sajnos egyre többen napi megélhetési gondokkal, élelmezési vagy lakhatási problémákkal küszködnek. Nem csak a dohányos vagy alkoholizmussal küszködő szülők gyermekei nélkülöznek. A hátrányos helyzetű gyerekek csak álmodhatnak az itt felsorolt öt dologról.

Gyümölcs
    Hiába dolgoznak a szülők, sokszor olyan sok elmegy a lakhatásra, hogy enni már szinte nem is marad. Így, hacsak nincsenek nagy akciók, gyümölcsöt venniük luxusnak számít. A gyerekek nagy része az óvodában, iskolában lakik jól, a szünetekben pedig alapélelmiszereken, kenyéren, tésztán, krumplin él. Még a mai modern korban is élnek Magyarországon olyan gyerekek, akik otthon soha életükben nem ettek még narancsot vagy banánt.

Fürdőszoba, központi fűtés
    2016-ot írunk, mégis 110 ezer gyerek él olyan háztartásban, ahol nincs fürdőszoba, 150 ezer pedig olyanban, ahol nincs bent vécé. Sokuknak a vezetékes víz is hiányzik, ha szerencséjük van, van kút az udvarban, ha nincs, akkor ami ami vízhez jutnak, az biztos, hogy nem mosdásra megy el.

Villany
    Még ennél is több, nagyjából 200 ezer gyerek él olyan háztartásban, ahol nincs elektromos áram, s így sem tévé, sem rádió, sem konyhai eszközök. Szinte csak az óvodában, iskolában, vagy kortársaiktól jutnak információkhoz a nagyvilágról, és hacsak nem pazarolják a gyertyát, a téli sötétben bizony hamar eljön a lefekvés ideje.

Divatos ruhák
    A szegény gyerekek általában kapják a ruhákat ingyen, tehát örülnek neki ugyan, de nem választhatják ki, mi tetszik nekik, és mi nem, azt hordják, ami van. Csak álmodhatnak arról, hogy egyszer teljesen új ruhát válasszanak maguknak mondjuk a kínai üzletből, ami még nem olyan drága. Az ünnepeken, karácsonykor vagy szülinapjukra gyakran kapnak az épp kinőtt helyett új ruhát ajándékba – nincs kívánságlista, sem játékok garmadája.

Mozi, színház, utazás
    Akiknek nincs otthon áram, azok tévében sem láthatnak sem mesét, sem ismeretterjesztő filmet, akármit, ami a világgal összekapcsolná őket. A mozi- és színházjegyeket nem tudják megfizetni, ahogy azt sem, hogy hétvégente kirándulni menjenek valahová – maximum a rokonokhoz.

Persze sokat hallani, hogy a pénz nem minden. Egy tehetséges, de szegény gyermek akkora hátránnyal indul neki az iskolának, a pályaorientációnak, hogy legtöbbször nem tudja utolérni a jobb módú társait, azaz ELKALLÓDIK, lemarad. Aztán a lecsúszás, beletörődés egy végzetes lejtőt eredményezhet. A jó irányt segítő céllal működő alapítványok, segítő egyesületek által könnyebben meg lehet lelni.

Gyermekszegénység elleni segítő feladatokat végez a Mátrix Közhasznú Alapítvány

Csak a segítség marad
    Szerencsére a legtöbb ember összefogásban él, azaz cserélgetik egymás között a kinőtt ruhákat, babakocsikat, ágyakat, így sokan ingyen juthatnak hozzá a megfizethetetlenhez. Étellel is sokan segítenek, senki sem dob ki semmit, és szinte vadásszák a leárazásokat, akciókat. Moziba járni, enni egy fagyit luxusnak számít, egyedül a tévé ad szórakozási lehetőséget, no meg a játék a kortársakkal.

A szegények száma csak növekszik – az emberek közel fele napi 800 forintot sem tud ételre költeni. A társadalmi rendszer kizsákmányoló / igazságtalan.

(A cikkhez háttéranyaga, forrás: 24.hu)

A Mátrix Közhasznú Alapítvány gyermekmentő programja a gyermekek jólétéért működik

• Nálatok vannak-e Állatok?!

Projektmenedszerként segítjük az állatvédõk munkáját

Az Orpheus Állatvédõ Egyesület Szeged városban a lakosság által tartott háziállatok kapcsán 2012 októberében reprezentatív felmérést végez, környezettudatosságot segítõ kiadványokat oszt, illetve a város középiskoláiban diák-állatrendõrséget szervez. A program a Szeged Megyei Jogú Város „Biopolisz Park – Egyetemi városrész közterületeinek rehabilitációja” programon belüli mini projekt, melynek célja az élhetõbb város megteremtése.

• Szívszorító igaz történet - nehéz Magyarországon élni...

Szívszorító igaz történet - nehéz Magyarországon élni...47.000 Ft nyugdíja pár nap alatt elfogyott. Kifizette a boltban a tartozásait kamatostól, a postán hatezer forintot hagyott a villanyszámlára, elküldött a fiának ötezer forintot a főváros egyik hajléktalanszállójára, végül az önkormányzatnál a kutyaoltás elmaradt összegét fizette be. Tervezte, hogy tüzelőt is vesz, de a pénztárcájában csak három darab ezres maradt egész hónapra. Vett a boltban fél kiló kenyeret és egy liter tejet is és lassan totyogott hazafelé a sáros úton. Az utat nézte mereven, nehogy elcsússzon. A szőke boltos nő ingerült volt, miután kilépett az ajtón, mert megint szellőztetnie kellett a rossz szagú öregasszony után.

• Magányos kisfiú reszketett a hidegtől a buszmegállóban - videó az utasok reakciójáról

Magányos kisfiú reszketett a hidegtől a buszmegállóban - videó az utasok reakciójárólNorvégiában rejtett kamerával készítettek egy filmet arról, mit csinálnak az emberek, ha meglátnak egy fiút, amint a buszmegállóban ül, vacog és egyedül van. Volt aki a kesztyűjét adta oda, de többen is akadtak, akik levették a kabátjukat és inkább ők ültek tovább pólóban. Azt kérdezgették a fiútól, hogy miért van egyedül és hogy nincs-e egy telefonszám, amin fel lehet hívni a tanárát. Magyarországon is nagyon sokan segítenek, gondoljunk csak a CENTERKE adományozó központunkra, ahol évente tízezernél több adok / kapok segítség jön és megy. A felajánlók és a rászorulók között igenis megható az együttműködés.

• A globális felmelegedés természeti okai

A felmelegedési spirált a pozitív visszacsatolások okozzák. A légkör megnövekedett szén-dioxid-koncentrációja az üvegházhatás miatt közvetlenül felfûti a levegõt, ami magasabb hõmérsékleten több vízpárát vesz fel. Ezzel növekszik a hõelnyelés mértéke is, ami a vízpára további felvételét idézi elõ.

• Így elõzzük meg a gyermekbaleseteket nyáron

A nyári idõszakban jelentõsen megnövekednek a gyerekeket ért balesetek. Pár szabály betartásával azonban ezek jó része elkerülhetõ. A legfontosabb, hogy a kicsiket sose hagyjuk felügyelet nélkül, ha pedig mégis megtörténik a baj, higgadtan cselekedjünk.

• A roma népesség helyzete Magyarországon

A cigányság Magyarország legnagyobb etnikai kisebbsége, egyúttal Európa negyedik legnagyobb roma közössége. Mérvadó szakértõi becslések szerint a cigány népesség száma jelenleg mintegy 450-600 ezer fõre tehetõ.

• A szegénység Magyarországon

Jelentõs az egyszülõs családok aránya (nõi egyszülõs). Megnõtt a tartós munkanélküliek száma. Nõ a hajléktalanok száma (Budapesten a legtöbb). Szalai Júlia megkülönbözteti a szegénységet az elszegényedéstõl. Elszegényedés szélesebb társadalmi kört érint. A fekete gazdaság megélhetést biztosít, ezek tették lehetõvé a falusi infrastruktúra fejlõdését, magánlakások építését valamint a háztartások modernizálását.

• Kun Magdolna: Egyszer megérted Fiam!

Kun Magdolna: Egyszer megérted Fiam!Egyszer, ha már elérhetetlen
    távolságban leszek tőled fiam
    és vánszorgó lábnyomom is elfújja a szél,
    nem hagyva magad körül porszemnyi
    emléket sem, mi rólam mesél,
    jusson eszedbe gyermekkorod
    mosolygó napjai.
    Láss magad előtt egy képet,
    ahol ketten állunk, te meg én...

• Kamilla, a csodanövény

Kamilla, a csodanövényHázi patikánk egyik természetes tagja a kamilla. Piperefű, szüzekanyja, szentivánpipitér, bubulyka, anyafű, pipiske. Milyen csodálatos is a magyar nyelv, megannyi varázslatos név, s mind egyetlen egyszerű és mégis nagyszerű vadon élő virágot, egyik leghatékonyabb gyógynövényünket takarja. Június-július hónapokban virágzik rétjeinken a kamilla, az orvosi székfű. Szinte nincs olyan ember, aki ne ismerné a kamilla valamilyen formáját. Csodálatos erejét számtalan területen használhatod: legyen szó egészségről vagy szépségről.

• A magány, az egyedüllét beteggé tehet

A magányosság nemcsak a lelket gyötri meg, hanem a testet is megbetegíti. Kutatások támasztják alá ugyanis, hogy különbözõ módon károsíthatja az egészséget. Azok az emberek, akik kerülik mások társaságát, nem ápolnak szoros kapcsolatokat, gyakran képtelenek megbirkózni a napi stresszhelyzetekkel, így egyre inkább nehezükre esik az egészséges életvitel megvalósítása.