bohócdoktor vizit szja 1%
  • Gyermekszegénység

GyermekszegénységA 7 éven aluli gyerekek közel fele brutális szegénységben él Magyarországon. A KSH adatai szerint Magyarországon a 7 év alatti gyermekek 42,2 százaléka, azaz 130.000 gyerek él szegénységben. Közülük nagyjából 50 ezer rendszeresen éhezik. Sajnos egyre többen napi megélhetési gondokkal, élelmezési vagy lakhatási problémákkal küszködnek. Nem csak a dohányos vagy alkoholizmussal küszködő szülők gyermekei nélkülöznek. A hátrányos helyzetű gyerekek csak álmodhatnak az itt felsorolt öt dologról.

Gyümölcs
    Hiába dolgoznak a szülők, sokszor olyan sok elmegy a lakhatásra, hogy enni már szinte nem is marad. Így, hacsak nincsenek nagy akciók, gyümölcsöt venniük luxusnak számít. A gyerekek nagy része az óvodában, iskolában lakik jól, a szünetekben pedig alapélelmiszereken, kenyéren, tésztán, krumplin él. Még a mai modern korban is élnek Magyarországon olyan gyerekek, akik otthon soha életükben nem ettek még narancsot vagy banánt.

Fürdőszoba, központi fűtés
    2016-ot írunk, mégis 110 ezer gyerek él olyan háztartásban, ahol nincs fürdőszoba, 150 ezer pedig olyanban, ahol nincs bent vécé. Sokuknak a vezetékes víz is hiányzik, ha szerencséjük van, van kút az udvarban, ha nincs, akkor ami ami vízhez jutnak, az biztos, hogy nem mosdásra megy el.

Villany
    Még ennél is több, nagyjából 200 ezer gyerek él olyan háztartásban, ahol nincs elektromos áram, s így sem tévé, sem rádió, sem konyhai eszközök. Szinte csak az óvodában, iskolában, vagy kortársaiktól jutnak információkhoz a nagyvilágról, és hacsak nem pazarolják a gyertyát, a téli sötétben bizony hamar eljön a lefekvés ideje.

Divatos ruhák
    A szegény gyerekek általában kapják a ruhákat ingyen, tehát örülnek neki ugyan, de nem választhatják ki, mi tetszik nekik, és mi nem, azt hordják, ami van. Csak álmodhatnak arról, hogy egyszer teljesen új ruhát válasszanak maguknak mondjuk a kínai üzletből, ami még nem olyan drága. Az ünnepeken, karácsonykor vagy szülinapjukra gyakran kapnak az épp kinőtt helyett új ruhát ajándékba – nincs kívánságlista, sem játékok garmadája.

Mozi, színház, utazás
    Akiknek nincs otthon áram, azok tévében sem láthatnak sem mesét, sem ismeretterjesztő filmet, akármit, ami a világgal összekapcsolná őket. A mozi- és színházjegyeket nem tudják megfizetni, ahogy azt sem, hogy hétvégente kirándulni menjenek valahová – maximum a rokonokhoz.

Persze sokat hallani, hogy a pénz nem minden. Egy tehetséges, de szegény gyermek akkora hátránnyal indul neki az iskolának, a pályaorientációnak, hogy legtöbbször nem tudja utolérni a jobb módú társait, azaz ELKALLÓDIK, lemarad. Aztán a lecsúszás, beletörődés egy végzetes lejtőt eredményezhet. A jó irányt segítő céllal működő alapítványok, segítő egyesületek által könnyebben meg lehet lelni.

Gyermekszegénység elleni segítő feladatokat végez a Mátrix Közhasznú Alapítvány

Csak a segítség marad
    Szerencsére a legtöbb ember összefogásban él, azaz cserélgetik egymás között a kinőtt ruhákat, babakocsikat, ágyakat, így sokan ingyen juthatnak hozzá a megfizethetetlenhez. Étellel is sokan segítenek, senki sem dob ki semmit, és szinte vadásszák a leárazásokat, akciókat. Moziba járni, enni egy fagyit luxusnak számít, egyedül a tévé ad szórakozási lehetőséget, no meg a játék a kortársakkal.

A szegények száma csak növekszik – az emberek közel fele napi 800 forintot sem tud ételre költeni. A társadalmi rendszer kizsákmányoló / igazságtalan.

(A cikkhez háttéranyaga, forrás: 24.hu)

A Mátrix Közhasznú Alapítvány gyermekmentő programja a gyermekek jólétéért működik

bohócdoktor adó egy százalék, gyermekmentés, családtámogatáscsaládtámogatás, adományosztás, gyógyítás, gyermekek, kórházKérjük Támogassa a Gyermekek megmentését!

• Egymilliárdan éheznek a Földön

Már több mint egymilliárd ember éhezik a Földön, jelentette az ENSZ Élelmezési és Mezõgazdasági Szervezete (FAO). Évi 30 milliárd dollár szükséges ahhoz, hogy 2050-ben a világ élelmezni tudja a bolygó akkor már 9 milliárdos lakosságát. A gazdasági válság miatt azonban egyre kevesebb a pénz a mezõgazdaság fejlesztésére is.

• Jó helyre került a mosógép

Jó helyre került a mosógépJótékonyság, örömszerzés, szeretünk örömet szerezni, hiszen jó adni. A tagjaink, segítőink, jótevőink, követőink, támogatottjaink között egy mosógépet sorsoltunk ki. Szpluvák Marianna és családja Battonyáról igazán megérdemelte a mosógépet. A játékos nyereményre több ezren jelentkeztek, számukra vált valóra a vágy, hogy megkaphassák az ajándékot. Rácz Anett, a Mátrix Közhasznú Alapítvány elnöke saját kezűleg vitte házhoz és adta át a vadi új eszközt, mely a család számára jól is jött. A mosógéphez szívből gratulálunk!

• A 8 gyermekes Fedor család lakhatási támogatása

A 8 gyermekes Fedor család lakhatási támogatása8 kisgyermekes család lakhatása került veszélybe, támogató SMS kampánnyal segít a család megsegítéséért a Mátrix Közhasznú Alapítvány. A cél: a 8 gyermekes család lakhatásának biztonsága! A közösségi oldalakon szerzett az alapítvány tudomást a méltatlan helyzetről, ami a 8 gyermekes Fedor családot fenyegeti: lakhatási problémáik vannak, pusztán azért, mert 8 gyermeket nevelnek. A mostani albérletből menniük kell, sok főbérlő nem adja ki a lakást, mert attól félnek, hogy a gyerekek lelakják az ingatlant.

• Nyomorindex: Magyarország a középmezőnyben

Nyomorindex: Magyarország a középmezőnybenMagyarország a világ nyomorindexének középmezőnyéhez tartozik egy, a washingtoni Cato Intézet által a hét végén nyilvánosságra hozott, 2013-os adatokra támaszkodó felmérés szerint. A Steve N. Hanke, a Johns Hopkins Egyetem alkalmazott közgazdaságtan-professzora és a Cato Intézet projektigazgatója vezetésével összeállított nyomorindex a munkanélküliségi, a fogyasztói inflációs ráta és a hitelkamat összegéből áll, amiből levonták az egy főre számított éves reál GDP-változás. Ennek alapján a világ 109 országát rangsoroló listán a legkedvezőbb, utolsó helyre Svájc került, a maga 4,5-es mutatójával. A legmagasabb 147,4-es pontszámmal Szíria vezeti a nyomorlistát.

• Mesedoktorok: a kórházban fekvő, beteg gyerekek gyógyulását segíti

Mesedoktorok: a kórházban fekvő, beteg gyerekek gyógyulását segítiA Mátrix Közhasznú Alapítvány a Gyógyító Mesedoktorok mozgalmát nem csak gyerekeknek, nem csak betegeknek alkotta meg. A jószolgálati, gyermekmentő, támogató program elsődleges célja, hogy a mese (meseolvasás, mese készítés) révén gyógyítást segítsen, illetve a különböző társadalmi, egészségügyi, szociális problémák feloldásában - feldolgozásában sikeresen részt vegyen. A Mesedoktor mozgalomba minden támogató, segítő, önkéntes, egészségügyi intézmény szabadon csatlakozhat. Tegyük jobbá a világot, ebben a mese is egy eszköz!

• Bennünket is körülvesz ez a csendes tragédia!

Bennünket is körülvesz ez a csendes tragédia!A csendes tragédia amiről senki sem beszél, pedig mi gyerekeinket érinti. - Kedves Gyermeknevelő Testvérek! Annak idején Kopp Mária, magyar orvos, pszichológus, a „Mentális Egészségtudományok” társult kutatócsoportjának vezetője egy magán beszélgetésben azt mondta, hogy Európát nem a harmadik világháborútól, s nem is az atombombától, hanem a semmittevésben felnövő, saját kontrollálatlan vágyainak odavetett generációktól félti! Képtelenség és felfoghatatlan! Van megoldás? Mi a teendő?! Hogyan lehetne pozitív irányban változtatni a dolgok menetén?!

• Mennyi idõt tölthet egy gyerek a képernyõ elõtt?!

Egy friss kutatás szerint azok a gyerekek és tizenévesek, akik közvetlenül lefekvés elõtt tévét néznek vagy számítógépeznek, nehezebben alszanak el, ami könnyen kialvatlansághoz vezethet.

• Pozitívan hat a tanulásra a háziállat

Ahol van valamilyen házikedvenc, ott a család legkisebb tagjai (is) okosabbak és felelõsségtudóbbak.

• Az éhezés sokunknak mindennapos trauma

Az éhezés sokunknak mindennapos traumaA becslések szerint ma Magyarországon 30.000-40.000 gyermek gyakorlatilag éhezik. Ez a szám az elszegényedő családok számának gyarapodásával egyre növekszik. Sok-sok kisgyermeknek valóban nincs mit ennie. Mit is jelent az éhezés / alultápláltság?! Ha valaki kényszerből rossz minőségű, rostban szegény, vitaminoktól és ásványi anyagoktól mentes tápanyagokat fogyaszt (vagy ad a családjának), az előbb utóbb vagy alultáplált állapotba kerül vagy az elsavasodás, elhízás és szövődményei (pl. cukorbetegség) érik el.

• Megdöbbentő: éhezik a magyar gyerekek fele

Megdöbbentő: éhezik a magyar gyerekek feleA Mátrix Közhasznú Alapítvány évente tízezernél több adományt oszt ki a nélkülözők megsegítéséért. Sajnos érzékeljük, hogy egyre többen egyre alapvetőbb dolgokat nem tudnak megvásárolni... ami hosszabb távon az elszakadáshoz, a kirekesztettséghez, a lemorzsolódáshoz vezethet. A gyerekkel rendelkező magyar családok körében majdnem felével fordult már elő az elmúlt egy évben, hogy nem tudták a szükséges élelmiszert megvásárolni maguknak és családjuknak. Alapítványunk a gyermekétkeztetés révén a gyermekéhezés ellen is küzdelmet folytat. Adó 1% felajánlással Ön is segíthet