bohócdoktor vizit szja 1%
  • Gyermekszegénység

GyermekszegénységA 7 éven aluli gyerekek közel fele brutális szegénységben él Magyarországon. A KSH adatai szerint Magyarországon a 7 év alatti gyermekek 42,2 százaléka, azaz 130.000 gyerek él szegénységben. Közülük nagyjából 50 ezer rendszeresen éhezik. Sajnos egyre többen napi megélhetési gondokkal, élelmezési vagy lakhatási problémákkal küszködnek. Nem csak a dohányos vagy alkoholizmussal küszködő szülők gyermekei nélkülöznek. A hátrányos helyzetű gyerekek csak álmodhatnak az itt felsorolt öt dologról.

Gyümölcs
    Hiába dolgoznak a szülők, sokszor olyan sok elmegy a lakhatásra, hogy enni már szinte nem is marad. Így, hacsak nincsenek nagy akciók, gyümölcsöt venniük luxusnak számít. A gyerekek nagy része az óvodában, iskolában lakik jól, a szünetekben pedig alapélelmiszereken, kenyéren, tésztán, krumplin él. Még a mai modern korban is élnek Magyarországon olyan gyerekek, akik otthon soha életükben nem ettek még narancsot vagy banánt.

Fürdőszoba, központi fűtés
    2016-ot írunk, mégis 110 ezer gyerek él olyan háztartásban, ahol nincs fürdőszoba, 150 ezer pedig olyanban, ahol nincs bent vécé. Sokuknak a vezetékes víz is hiányzik, ha szerencséjük van, van kút az udvarban, ha nincs, akkor ami ami vízhez jutnak, az biztos, hogy nem mosdásra megy el.

Villany
    Még ennél is több, nagyjából 200 ezer gyerek él olyan háztartásban, ahol nincs elektromos áram, s így sem tévé, sem rádió, sem konyhai eszközök. Szinte csak az óvodában, iskolában, vagy kortársaiktól jutnak információkhoz a nagyvilágról, és hacsak nem pazarolják a gyertyát, a téli sötétben bizony hamar eljön a lefekvés ideje.

Divatos ruhák
    A szegény gyerekek általában kapják a ruhákat ingyen, tehát örülnek neki ugyan, de nem választhatják ki, mi tetszik nekik, és mi nem, azt hordják, ami van. Csak álmodhatnak arról, hogy egyszer teljesen új ruhát válasszanak maguknak mondjuk a kínai üzletből, ami még nem olyan drága. Az ünnepeken, karácsonykor vagy szülinapjukra gyakran kapnak az épp kinőtt helyett új ruhát ajándékba – nincs kívánságlista, sem játékok garmadája.

Mozi, színház, utazás
    Akiknek nincs otthon áram, azok tévében sem láthatnak sem mesét, sem ismeretterjesztő filmet, akármit, ami a világgal összekapcsolná őket. A mozi- és színházjegyeket nem tudják megfizetni, ahogy azt sem, hogy hétvégente kirándulni menjenek valahová – maximum a rokonokhoz.

Persze sokat hallani, hogy a pénz nem minden. Egy tehetséges, de szegény gyermek akkora hátránnyal indul neki az iskolának, a pályaorientációnak, hogy legtöbbször nem tudja utolérni a jobb módú társait, azaz ELKALLÓDIK, lemarad. Aztán a lecsúszás, beletörődés egy végzetes lejtőt eredményezhet. A jó irányt segítő céllal működő alapítványok, segítő egyesületek által könnyebben meg lehet lelni.

Gyermekszegénység elleni segítő feladatokat végez a Mátrix Közhasznú Alapítvány

Csak a segítség marad
    Szerencsére a legtöbb ember összefogásban él, azaz cserélgetik egymás között a kinőtt ruhákat, babakocsikat, ágyakat, így sokan ingyen juthatnak hozzá a megfizethetetlenhez. Étellel is sokan segítenek, senki sem dob ki semmit, és szinte vadásszák a leárazásokat, akciókat. Moziba járni, enni egy fagyit luxusnak számít, egyedül a tévé ad szórakozási lehetőséget, no meg a játék a kortársakkal.

A szegények száma csak növekszik – az emberek közel fele napi 800 forintot sem tud ételre költeni. A társadalmi rendszer kizsákmányoló / igazságtalan.

(A cikkhez háttéranyaga, forrás: 24.hu)

A Mátrix Közhasznú Alapítvány gyermekmentő programja a gyermekek jólétéért működik

bohócdoktor adó egy százalék, gyermekmentés, családtámogatáscsaládtámogatás, adományosztás, gyógyítás, gyermekek, kórházKérjük Támogassa a Gyermekek megmentését!

• Kopogjon be a szomszédba, ne csak az ünnepek idején!

Kopogjon be a szomszédba, ne csak az ünnepek idején!Sokan élnek elszigetelve a társadalomtól, de nem csak tanyán vagy külterületen, akár még tömbházon belül vagy magánházas környéken is. Sokan a fűtetlen szobákban, alultápláltan – nélkülözve kénytelenek élni. Rácz Anett szociológus, a Mátrix Közhasznú Alapítvány munkatársa arra kéri a jó szándékú és jobb módban élőket, hogy ne hagyják magukra a környezetükben élő rászorulókat! Ha az öreg vagy egyedül élő szomszédot az ünnepi és fagyos időszakban nem látja napokig, úgy kopogjon át, bizonyosodjon meg arról, hogy nincsen probléma. Ha már úgyis főzött teát vagy egy lábas ételt, vigyen át pusztán odafigyelésből annak, akiről tudja, hogy lehet teljesen egyedül van, nincs mit ennie.

• Napi testmozgással-és lelki gyakorlatokkal csökkenthető a bezártságtól kialakuló rossz közérzet

Napi testmozgással-és lelki gyakorlatokkal csökkenthető a bezártságtól kialakuló rossz közérzetGyerekeket, felnőtteket, fiatalokat - öregeket is megterhel a bezártság, a megváltozott napirend, a munkakörülmények sokkos helyzete, az anyagi helyzettel kapcsolatos gondok, a digitális oktatás, a koronavírus terjedésétől való állandó félelem, a távolságtartás, a napi teendőkkel kapcsolatos korlátok, és minden, ami a 2020. év első felére jellemző. Testmozgással-és lelki gyakorlatokkal csökkenthető a bezártságtól kialakuló rossz közérzet. A Mátrix Közhasznú Alapítvány mindenkit nyugodtságra, higgadtságra buzdít. Ám ebben az időszakban se engedjük el magunkat, hiszen a siker a kezünkben van.

• Kálmán Norbi emlékére

Kálmán Norbi emlékéreKálmán Norbi elment az Angyalokhoz. Vincze Gabriella, a kisfiú édesanyja az együttműködésünk előtt reménykedve tudatta Norbika kapcsán az alapítvánnyal, hogy a pici fia akut mieloid leukémiában szenved, és a steril szoba, illetve az anyagi segítség a megoldás a betegségből való kiúthoz. Szörnyű volt tudni, hogy a csöppnyi gyermek gyógykezelése miatt majdhogynem több időt töltött már kórházban, mint azon kívül. A harcban a Mátrix Közhasznú Alapítvány is segédkezett, de a csatát a szörnyű kór ellen Norbi elveszítette. 16 hónapos korában örökre itt hagyta a földi létet, de tudjuk, hogy odafönn az angyalok bölcsője ringatja pici testét.

• A gyermek figyelmetlenségének okai

A nevelési problémák elsõsorban magatartási és tanulási tünetekben jelentkeznek. Amikor kialakul gondolkodásában a differenciálás képessége, vagyis megjelenik a felismerés, hogy én és a másik nem egy és ugyanaz a személy, elkezdõdik a gyermeknevelés munkásabb, nehezebb része.

• Meghaltam volna, ha nincs 9 diófám...

Meghaltam volna, ha nincs 9 diófám...Egy idős néni áll a tavaszi zimankóban az út szélén, fején karton kendő, kezében egy kisebb zsák és szelíden integet. Megálltam, felvettem a nénit, és elkezdtünk társalogni. Hamar kiderül, hogy dióbelet visz a szentgyörgyi piacra. Kérdés nélkül elkezd mesélni: -- Gyerekkoromban nagytatámmal ültettünk tíz diófát, locsoltuk a közeli patakból, de egy még abban az évben ki is száradt, a többi gyökeret eresztett. Teltek az évek, aztán engem az élet elsodort hazulról. Nagytatám egy szomorú nyári napon halt meg, hazajöttem a temetésre, a szépen felcseperedett diófák árnyékában ravatalozták fel...

• 11 öregedésgátló praktika

11 öregedésgátló praktikaA 105 éves orvos, Shigeaki Hinohara eddig még nem kérte nyugdíjaztatását, és a jelek szerint nem is készül nyugállományba vonulni. Ehelyett dolgozik, tanít, önkénteskedik és személyes blogot is vezet. Shigeaki Hinohara egy interjúban beszélt arról, hogy mi az a 11 dolog, amelyet ha betartunk, sokáig fogunk élni. 1. A testet nem szabad korlátok közé szorítani: Energia attól lesz, hogy jól érezzük magunkat. Mikor gyerekek voltunk és sokat játszottunk, akkor minden pillanatban boldogok voltunk, még enni és aludni is gyakran elfelejtettünk.

• Méregtelenítõ ötletek tavaszi fáradtság ellen

Természetes módszerek

• Szívszorító igaz történet - nehéz Magyarországon élni...

Szívszorító igaz történet - nehéz Magyarországon élni...47.000 Ft nyugdíja pár nap alatt elfogyott. Kifizette a boltban a tartozásait kamatostól, a postán hatezer forintot hagyott a villanyszámlára, elküldött a fiának ötezer forintot a főváros egyik hajléktalanszállójára, végül az önkormányzatnál a kutyaoltás elmaradt összegét fizette be. Tervezte, hogy tüzelőt is vesz, de a pénztárcájában csak három darab ezres maradt egész hónapra. Vett a boltban fél kiló kenyeret és egy liter tejet is és lassan totyogott hazafelé a sáros úton. Az utat nézte mereven, nehogy elcsússzon. A szőke boltos nő ingerült volt, miután kilépett az ajtón, mert megint szellőztetnie kellett a rossz szagú öregasszony után.

• Bence gyógyulásnak indult!

Bencét a kemoterápiás kezelése óta rendszeresen támogatjuk. A család élelmezésébe, a mindennapjaik könnyebbé tételében segédkezik a MÁTRIX Alapítvány. A nehéz kezeléseken átesett pici örömünkre fejlõdik, gyógyul! HURRÁ!

• Magányos kisfiú reszketett a hidegtől a buszmegállóban - videó az utasok reakciójáról

Magányos kisfiú reszketett a hidegtől a buszmegállóban - videó az utasok reakciójárólNorvégiában rejtett kamerával készítettek egy filmet arról, mit csinálnak az emberek, ha meglátnak egy fiút, amint a buszmegállóban ül, vacog és egyedül van. Volt aki a kesztyűjét adta oda, de többen is akadtak, akik levették a kabátjukat és inkább ők ültek tovább pólóban. Azt kérdezgették a fiútól, hogy miért van egyedül és hogy nincs-e egy telefonszám, amin fel lehet hívni a tanárát. Magyarországon is nagyon sokan segítenek, gondoljunk csak a CENTERKE adományozó központunkra, ahol évente tízezernél több adok / kapok segítség jön és megy. A felajánlók és a rászorulók között igenis megható az együttműködés.