• Fogyatékos emberek Magyarországon, a fogyatékosság kezelése

A fogyatékos emberek alkotják a társadalmi kirekesztõdés veszélyének leginkább kitett csoportokat, a munkaerõ-piaci részvétel lehetõsége tekintetében helyzetük különösen hátrányos. Noha a fogyatékos emberek jogaira és esélyegyenlõségére vonatkozó jogszabályok értelmében jogosultak az integrációra, a védett foglalkoztatásban való részvételük mellett azonban munkaerõ-piaci jelenlétük marginálisnak tekinthetõ.

A Központi Statisztikai Hivatal által 2002-ben a tartósan egészségügyi problémákkal küzdõ népesség körében végzett felmérés adatai szerint a 656 ezer munkaképes korú közül kevesebb, mint 95 ezren voltak jelen a munkaerõpiacon, és közülük is legalább tízezer munkanélküli volt. A fogyatékos emberek munkaerõ-piaci lehetõségei erõsen korlátozottak. A foglalkoztatottakon belül az érintettek kevesebb, mint egyötödét alkalmazták speciális (ún. védett, támogatott) munkahelyen. A fogyatékos emberek döntõ többsége rokkantsági nyugdíjból, illetve járadékból él.

Ha a csoportot a fogyatékosság fajtája szerint vizsgáljuk, azt látjuk, hogy az érzékszervi fogyatékosok (látás- és halláskárosultak) viszonylag kedvezõbb helyzetben vannak (az ilyen problémákkal küzdõ 15-64 éves népesség 25 százalékának van állása, körükben a munkanélküliek aránya 5% körül mozog). A mozgássérült emberek foglalkoztatási rátája csak 12,2%, ezzel szemben 80 százalékuk inaktív. Az értelmi fogyatékos emberek helyzete hasonlóan hátrányos, csupán 10 százalékuk foglalkoztatott, 54 százalékuk kap valamilyen támogatást vagy szociális segélyt, 35 százalékuk pedig eltartott.

Az oktatási rendszer hiányosságai is szerepet játszanak a fogyatékos emberek munkaerõ-piaci helyzetének hátrányos voltában; ezek: a nem megfelelõ hozzáférés az integrált oktatáshoz, az akadálymentesítés hiánya, illetve az, hogy a speciális szakképzés keretében szakmák száma korlátozott, és több nem felel meg a piaci elvárásoknak, a munkaadók igényeinek. Emellett a fogyatékos emberekkel szembeni elõítéletek is még mindig érezhetõek az élet szinte minden területén, így a munkaerõpiacon is.

A nyílt munkaerõpiacon foglalkoztatott fogyatékos emberek létszámára nézve csak becslésekre hagyatkozhatunk, de azt leszögezhetjük, hogy az ösztönzõk ellenére is számuk igen alacsony. A fogyatékos emberek foglalkoztatása terén a védett munkahelyek fontos szerepet töltenek be, különösen azok a speciális szervezetek, amelyeknél az alkalmazottak legalább 60 százalékát fogyatékos emberek teszik ki. Vannak más szervezetek is, amelyek védett foglalkoztatást biztosítanak, ezek elsõsorban non-profit szervezetek, például alapítványok és egyesületek.

Az utóbbi években az Állami Foglalkoztatási Szolgálat a megváltozott munkaképességû emberek igényeihez illeszkedõ szolgáltatásokat indított: minden munkaügyi központban háromtagú rehabilitációs csoport segíti a megváltozott munkaképességû emberek elhelyezkedését. Országszerte évente mintegy 40 ezer ember veszi igénybe ezeket a szolgáltatásokat, és átlagban egynegyedük talál állást a folyamat végéig. Jelenleg nyolc munkaügyi központban mûködik úgynevezett Rehabilitációs Információs Centrum (RIC), amelyek foglalkoztatást elõsegítõ komplex szolgáltatásokat nyújtanak a komplex munkaerõ-piaci tanácsadást nyújtanak a megváltozott munkaképességû álláskeresõknek.

• A gyermekek alvászavarának okai

A gyerekek és fiatalok kevesebbet alszanak, mint kellene, ráadásul olvasás, vagy mesehallgatás helyett inkább tévéznek, amely nyugtalanabbá teszi az alvást. Mindez alvászavarokat okoz.

• Kamilla, a csodanövény

Kamilla, a csodanövényHázi patikánk egyik természetes tagja a kamilla. Piperefű, szüzekanyja, szentivánpipitér, bubulyka, anyafű, pipiske. Milyen csodálatos is a magyar nyelv, megannyi varázslatos név, s mind egyetlen egyszerű és mégis nagyszerű vadon élő virágot, egyik leghatékonyabb gyógynövényünket takarja. Június-július hónapokban virágzik rétjeinken a kamilla, az orvosi székfű. Szinte nincs olyan ember, aki ne ismerné a kamilla valamilyen formáját. Csodálatos erejét számtalan területen használhatod: legyen szó egészségről vagy szépségről.

• Amit a tanulási zavarról tudni kell

Tanulási zavarnak tekintjük azt az - intelligencia szint alapján elvárhatónál lényegesen - alacsonyabb tanulási teljesítményt, amely neurológiai deficit vagy funkciózavar talaján jön létre

• A kleptománia egy kényszerbetegség

Az internetfüggõség, a szexaddikció és a kleptománia egy kalap alá való, hiszen mindegyik kényszerbetegség, melyek súlyos személyiséget károsító függõséget alakítanak ki az emberben. A kábítószerezésen, alkoholizmuson és a dohányzáson kívül beteges méreteket öltött mára a fentieken kívül játékszenvedély, a videófüggõség vagy éppen a vásárlási kényszer.

• A sport beépítése a gyermek életébe

A rendszeres testmozgás az egészséges életmód elengedhetetlen része. A testi és lelki egészségünkre gyakorolt kedvezõ hatása mellett, nevelési szerepe sem elhanyagolható, továbbá programot teremthet az egész család számára.

• Pihentető praktikák a nyári kánikula idejére

Pihentető praktikák a nyári kánikula idejéreA nyári kánikula idősek és fiatalok számára is nagy terhet jelent. Nappal kimerültség, éjjel van, hogy csak forgolódunk az ágyban, a fülledt melegben még aludni sem tudunk rendesen. Ilyenkor az ember legtöbbször csak szenved, izzad, másnap nyűgösen, fáradtan ébred, s ez az egész napját megbélyegzi. Ám gondoljunk csak arra, hogy vannak olyan országok, ahol mindig ennyire meleg van. Ezért is találták ki az ilyen helyeken az úgynevezett szieszta időszakot, amikor bezárnak az üzletek tíztől, délután kettőig, hogy ezekben a nagyon meleg órákban az ember pihenhessen kicsit.

• Mag és az örökség

Mag és az örökségEgy sikeres üzletember már idős volt és érezte, hogy eljött az ideje, hogy kiválassza az örökösét, aki továbbviszi az üzletet. Viszont nem az egyik igazgatót vagy az egyik gyermekét választotta, hanem valami egészen mást tett. Összehívta az összes fiatal alkalmazottat.

Ezt mondta nekik: -Eljött az ideje, hogy visszavonuljak és kiválasszam a következő vezérigazgatót. Elhatároztam, hogy közületek fogok választani valakit. A fiatal alkalmazottak megdöbbentek. A főnök így folytatta:

• Bence gyógyulásnak indult!

Bencét a kemoterápiás kezelése óta rendszeresen támogatjuk. A család élelmezésébe, a mindennapjaik könnyebbé tételében segédkezik a MÁTRIX Alapítvány. A nehéz kezeléseken átesett pici örömünkre fejlõdik, gyógyul! HURRÁ!

• Védõnõi szûrõnapokat támogattunk

Rendszeresen támogatjuk a védõnõi szûrõnapokat... A csatolt köszönõlevél egy a sok visszajelzésbõl, hálás köszönetbõl - melyet egyik esetben sem kértünk...

Jelen támogatás célja, hogy segítsük megelõzni az esetleges problémákat, betegségeket. Sajnos az állandó kontrollra nincs mindenkinek lehetõsége, 1-1 szûrésen több száz vegyes szûrõvizsgálat kerül elvégzésre.

• A roma népesség helyzete Magyarországon

A cigányság Magyarország legnagyobb etnikai kisebbsége, egyúttal Európa negyedik legnagyobb roma közössége. Mérvadó szakértõi becslések szerint a cigány népesség száma jelenleg mintegy 450-600 ezer fõre tehetõ.