adó 1 százalék gyermekvédelem támogatása adóbevalláskor
  • Fogyatékos emberek Magyarországon, a fogyatékosság kezelése

A fogyatékos emberek alkotják a társadalmi kirekesztõdés veszélyének leginkább kitett csoportokat, a munkaerõ-piaci részvétel lehetõsége tekintetében helyzetük különösen hátrányos. Noha a fogyatékos emberek jogaira és esélyegyenlõségére vonatkozó jogszabályok értelmében jogosultak az integrációra, a védett foglalkoztatásban való részvételük mellett azonban munkaerõ-piaci jelenlétük marginálisnak tekinthetõ.

A Központi Statisztikai Hivatal által 2002-ben a tartósan egészségügyi problémákkal küzdõ népesség körében végzett felmérés adatai szerint a 656 ezer munkaképes korú közül kevesebb, mint 95 ezren voltak jelen a munkaerõpiacon, és közülük is legalább tízezer munkanélküli volt. A fogyatékos emberek munkaerõ-piaci lehetõségei erõsen korlátozottak. A foglalkoztatottakon belül az érintettek kevesebb, mint egyötödét alkalmazták speciális (ún. védett, támogatott) munkahelyen. A fogyatékos emberek döntõ többsége rokkantsági nyugdíjból, illetve járadékból él.

Ha a csoportot a fogyatékosság fajtája szerint vizsgáljuk, azt látjuk, hogy az érzékszervi fogyatékosok (látás- és halláskárosultak) viszonylag kedvezõbb helyzetben vannak (az ilyen problémákkal küzdõ 15-64 éves népesség 25 százalékának van állása, körükben a munkanélküliek aránya 5% körül mozog). A mozgássérült emberek foglalkoztatási rátája csak 12,2%, ezzel szemben 80 százalékuk inaktív. Az értelmi fogyatékos emberek helyzete hasonlóan hátrányos, csupán 10 százalékuk foglalkoztatott, 54 százalékuk kap valamilyen támogatást vagy szociális segélyt, 35 százalékuk pedig eltartott.

Az oktatási rendszer hiányosságai is szerepet játszanak a fogyatékos emberek munkaerõ-piaci helyzetének hátrányos voltában; ezek: a nem megfelelõ hozzáférés az integrált oktatáshoz, az akadálymentesítés hiánya, illetve az, hogy a speciális szakképzés keretében szakmák száma korlátozott, és több nem felel meg a piaci elvárásoknak, a munkaadók igényeinek. Emellett a fogyatékos emberekkel szembeni elõítéletek is még mindig érezhetõek az élet szinte minden területén, így a munkaerõpiacon is.

A nyílt munkaerõpiacon foglalkoztatott fogyatékos emberek létszámára nézve csak becslésekre hagyatkozhatunk, de azt leszögezhetjük, hogy az ösztönzõk ellenére is számuk igen alacsony. A fogyatékos emberek foglalkoztatása terén a védett munkahelyek fontos szerepet töltenek be, különösen azok a speciális szervezetek, amelyeknél az alkalmazottak legalább 60 százalékát fogyatékos emberek teszik ki. Vannak más szervezetek is, amelyek védett foglalkoztatást biztosítanak, ezek elsõsorban non-profit szervezetek, például alapítványok és egyesületek.

Az utóbbi években az Állami Foglalkoztatási Szolgálat a megváltozott munkaképességû emberek igényeihez illeszkedõ szolgáltatásokat indított: minden munkaügyi központban háromtagú rehabilitációs csoport segíti a megváltozott munkaképességû emberek elhelyezkedését. Országszerte évente mintegy 40 ezer ember veszi igénybe ezeket a szolgáltatásokat, és átlagban egynegyedük talál állást a folyamat végéig. Jelenleg nyolc munkaügyi központban mûködik úgynevezett Rehabilitációs Információs Centrum (RIC), amelyek foglalkoztatást elõsegítõ komplex szolgáltatásokat nyújtanak a komplex munkaerõ-piaci tanácsadást nyújtanak a megváltozott munkaképességû álláskeresõknek.

• Tavasz: ébrednek a kullancsok és a többi parazita

Vizsgáljuk át ruhánkat séta után!

Amikor tavasszal egyre jobb az idõ, a hõmérséklet emelkedésével az emberre is veszélyt jelentõ vérszívó kullancsok egyre nagyobb számban vannak jelen a környezetünkben. A hiedelmekkel ellentétben nem csak erdõben, de kiskertben vagy a panelházak zöldövezeteiben, tóparton, játszótéren is elszenvedhetjük a paraziták csípéseit. Egyre gyakoribb, hogy egy egyszerû kullancscsípés által komoly betegségeket lehet elkapni, éppen ezért érdemes megelõzni a bajt.

• 11 öregedésgátló praktika

11 öregedésgátló praktikaA 105 éves orvos, Shigeaki Hinohara eddig még nem kérte nyugdíjaztatását, és a jelek szerint nem is készül nyugállományba vonulni. Ehelyett dolgozik, tanít, önkénteskedik és személyes blogot is vezet. Shigeaki Hinohara egy interjúban beszélt arról, hogy mi az a 11 dolog, amelyet ha betartunk, sokáig fogunk élni. 1. A testet nem szabad korlátok közé szorítani: Energia attól lesz, hogy jól érezzük magunkat. Mikor gyerekek voltunk és sokat játszottunk, akkor minden pillanatban boldogok voltunk, még enni és aludni is gyakran elfelejtettünk.

• Európában a kidobott élelmiszerek mennyisége százmillió tonnákban mérhető

Európában a kidobott élelmiszerek mennyisége százmillió tonnákban mérhető2014. április elején a brit Lordok Háza EU-bizottsága közzétette élelmiszer-hulladékokról szóló jelentését, amely sürgős intézkedést indítványoz az élelmiszer-hulladékok csökkentésére az Egyesült Királyságban és Európában, arra hivatkozva, hogy az iparosodott országok fogyasztói közel annyi élelmiszert pazarolnak (222 millió tonna), mint a teljes nettó élelmiszer-termelés a szub-szaharai afrikai országokban (230 millió tonna). A tudatos vásárlás révén lehetne csökkenteni a megtermelt, el nem fogyasztott, majd kidobott élelmiszer hulladékok mennyiségét.

• A globális felmelegedés hatásai

Az IPCC kutatóinak általános elõrejelzései szerint a szárazföldek hõmérsékletének növekedése nagyobb mértékû lesz, mint a tengereké, ami a napfény-visszaverõ képességükkel magyarázható. Az Északi-sarkvidéken elsõsorban a téli átlaghõmérséklet fog növekedni. Az éjszakai átlaghõmérsékletek növekedése megfogja haladni a nappali középhõmérsékletekét.

• A magány, az egyedüllét beteggé tehet

A magányosság nemcsak a lelket gyötri meg, hanem a testet is megbetegíti. Kutatások támasztják alá ugyanis, hogy különbözõ módon károsíthatja az egészséget. Azok az emberek, akik kerülik mások társaságát, nem ápolnak szoros kapcsolatokat, gyakran képtelenek megbirkózni a napi stresszhelyzetekkel, így egyre inkább nehezükre esik az egészséges életvitel megvalósítása.

• Méregtelenítõ ötletek tavaszi fáradtság ellen

Természetes módszerek

• Egészségvédelem

1948-as megalakulásakor a World Health Organization (WHO) az egészséget a következõképpen definiálta: „Az egészség a teljes testi, lelki és szociális jólét állapota, és nem csupán a betegség vagy fogyatékosság hiánya”. Egészségünket meghatározza makro- és mikrokörnyezetünk, a társadalom berendezkedése, szociális érzékenysége, továbbá személyi kapcsolataink és öröklött tulajdonságaink.

• A roma népesség helyzete Magyarországon

A cigányság Magyarország legnagyobb etnikai kisebbsége, egyúttal Európa negyedik legnagyobb roma közössége. Mérvadó szakértõi becslések szerint a cigány népesség száma jelenleg mintegy 450-600 ezer fõre tehetõ.

• Kopogjon be a szomszédba, ne csak az ünnepek idején!

Kopogjon be a szomszédba, ne csak az ünnepek idején!Sokan élnek elszigetelve a társadalomtól, de nem csak tanyán vagy külterületen, akár még tömbházon belül vagy magánházas környéken is. Sokan a fűtetlen szobákban, alultápláltan – nélkülözve kénytelenek élni. Rácz Anett szociológus, a Mátrix Közhasznú Alapítvány munkatársa arra kéri a jó szándékú és jobb módban élőket, hogy ne hagyják magukra a környezetükben élő rászorulókat! Ha az öreg vagy egyedül élő szomszédot az ünnepi és fagyos időszakban nem látja napokig, úgy kopogjon át, bizonyosodjon meg arról, hogy nincsen probléma. Ha már úgyis főzött teát vagy egy lábas ételt, vigyen át pusztán odafigyelésből annak, akiről tudja, hogy lehet teljesen egyedül van, nincs mit ennie.

• A sport beépítése a gyermek életébe

A rendszeres testmozgás az egészséges életmód elengedhetetlen része. A testi és lelki egészségünkre gyakorolt kedvezõ hatása mellett, nevelési szerepe sem elhanyagolható, továbbá programot teremthet az egész család számára.