• Fogyatékos emberek Magyarországon, a fogyatékosság kezelése

A fogyatékos emberek alkotják a társadalmi kirekesztõdés veszélyének leginkább kitett csoportokat, a munkaerõ-piaci részvétel lehetõsége tekintetében helyzetük különösen hátrányos. Noha a fogyatékos emberek jogaira és esélyegyenlõségére vonatkozó jogszabályok értelmében jogosultak az integrációra, a védett foglalkoztatásban való részvételük mellett azonban munkaerõ-piaci jelenlétük marginálisnak tekinthetõ.

A Központi Statisztikai Hivatal által 2002-ben a tartósan egészségügyi problémákkal küzdõ népesség körében végzett felmérés adatai szerint a 656 ezer munkaképes korú közül kevesebb, mint 95 ezren voltak jelen a munkaerõpiacon, és közülük is legalább tízezer munkanélküli volt. A fogyatékos emberek munkaerõ-piaci lehetõségei erõsen korlátozottak. A foglalkoztatottakon belül az érintettek kevesebb, mint egyötödét alkalmazták speciális (ún. védett, támogatott) munkahelyen. A fogyatékos emberek döntõ többsége rokkantsági nyugdíjból, illetve járadékból él.

Ha a csoportot a fogyatékosság fajtája szerint vizsgáljuk, azt látjuk, hogy az érzékszervi fogyatékosok (látás- és halláskárosultak) viszonylag kedvezõbb helyzetben vannak (az ilyen problémákkal küzdõ 15-64 éves népesség 25 százalékának van állása, körükben a munkanélküliek aránya 5% körül mozog). A mozgássérült emberek foglalkoztatási rátája csak 12,2%, ezzel szemben 80 százalékuk inaktív. Az értelmi fogyatékos emberek helyzete hasonlóan hátrányos, csupán 10 százalékuk foglalkoztatott, 54 százalékuk kap valamilyen támogatást vagy szociális segélyt, 35 százalékuk pedig eltartott.

Az oktatási rendszer hiányosságai is szerepet játszanak a fogyatékos emberek munkaerõ-piaci helyzetének hátrányos voltában; ezek: a nem megfelelõ hozzáférés az integrált oktatáshoz, az akadálymentesítés hiánya, illetve az, hogy a speciális szakképzés keretében szakmák száma korlátozott, és több nem felel meg a piaci elvárásoknak, a munkaadók igényeinek. Emellett a fogyatékos emberekkel szembeni elõítéletek is még mindig érezhetõek az élet szinte minden területén, így a munkaerõpiacon is.

A nyílt munkaerõpiacon foglalkoztatott fogyatékos emberek létszámára nézve csak becslésekre hagyatkozhatunk, de azt leszögezhetjük, hogy az ösztönzõk ellenére is számuk igen alacsony. A fogyatékos emberek foglalkoztatása terén a védett munkahelyek fontos szerepet töltenek be, különösen azok a speciális szervezetek, amelyeknél az alkalmazottak legalább 60 százalékát fogyatékos emberek teszik ki. Vannak más szervezetek is, amelyek védett foglalkoztatást biztosítanak, ezek elsõsorban non-profit szervezetek, például alapítványok és egyesületek.

Az utóbbi években az Állami Foglalkoztatási Szolgálat a megváltozott munkaképességû emberek igényeihez illeszkedõ szolgáltatásokat indított: minden munkaügyi központban háromtagú rehabilitációs csoport segíti a megváltozott munkaképességû emberek elhelyezkedését. Országszerte évente mintegy 40 ezer ember veszi igénybe ezeket a szolgáltatásokat, és átlagban egynegyedük talál állást a folyamat végéig. Jelenleg nyolc munkaügyi központban mûködik úgynevezett Rehabilitációs Információs Centrum (RIC), amelyek foglalkoztatást elõsegítõ komplex szolgáltatásokat nyújtanak a komplex munkaerõ-piaci tanácsadást nyújtanak a megváltozott munkaképességû álláskeresõknek.

• Tedd a rászoruló Gyerekek Ünnepét Örömtelivél - Karitatív Shopping Center

Tedd a rászoruló Gyerekek Ünnepét Örömtelivél - Karitatív Shopping CenterAlapítványunk tevékenységét támogatja a Kari.hu! A Kari.hu egy webáruházakat tömörítő Karitatív Shopping Center, ahol minden vásárlásod 1%-ával jótékonykodsz. Az általad kiválasztott terméket/szolgáltatást értékesítő/forgalmazó üzlettől vásárolsz KÖZVETLENÜL, vagyis a szállítási, fizetési, garanciális és egyéb feltételeket is ők szabják meg, illetve a termékek ellenértékét is mindig az adott üzletnek fizeted. Ha információra van szükséged a termékekkel/szolgáltatásokkal kapcsolatban, akkor szintén Őket kell megkeresned. A vásárlásod után kapott visszaigazoló levélben pontosan látod, hogy mely elérhetőségeken.

• Rászoruló gyermekeket vár A Játékkészítő

Rászoruló gyermekeket vár A JátékkészítőA Játékkészítő című, decemberben látható szuper pop-musicalt létrehozó TulipánTündér Produkciós Iroda felhívással fordul a rászoruló gyermekeket segítő alapítványokhoz, kérve segítségüket és közreműködésüket, hogy minél több gyermekhez eljuthasson annak a pályázatnak a híre, melynek győztesei részt vehetnek az akciómese előadásán. A pályázat témája a "mese".Mit jelent számukra és hogyan alakítja, segíti a gyermekek életét a mese? A pályázat kiírói olyan rövidfilmeket, videókat várnak, melyben a gyermekek - különböző formában - megfogalmazzák a meséhez való viszonyukat.

• Rajzfilmek a drogfogyasztás megelõzéséért

Flintstoned

Flintstone-ék tudós kollegája asszisztensei segítségével mutatja be a marihuána hatásait. A vélhetõleg a 60-as évekbõl származó oktatófilmben a kõkorszaki szaki szemlélteti, hogy a fû stimulálja, majd leülteti a használóját. Egyeseknek kellemes, másoknak rémisztõ hallucinációkat okoz, melyek után a fogyasztó megéhezik, és ha kevésbé szerencsés, még pszichikailag is függõvé válik.

• Nem szégyellni, kezelni kell a fejtetût

A fejtetû nem válogat, ezért nem szégyenkezni, hanem kezelni kell – hívta fel a figyelmet egy iskolai védõnõ. A tanévkezdéssel indul a „tetûvadászat" az intézményekben, a gyerekeket rendszeresen ellenõrzik.

Hiába szûrik ki az ilyen diákot az iskolában, ha otthon nem foglalkoznak az apró élõsködõ jelenlétével.

A tanévkezdéssel minden évben startol a tetûvadászat az iskolákban, óvodákban, bölcsõdékben is.

• Optimizmus = boldog élet!

Optimizmus = boldog élet!Az optimizmus, a pesszimizmus ellentéte, olyan életszemlélet, amiből nézve a világ jó, vagy kedvező hely. Az optimisták általában azt tartják, hogy az emberek jók. Az életről „kedvező” képük van, és abban hisznek, hogy idővel és végül a dolgok rendeződnek. Nos a Magyar ember nem az optimizmusáról híres. A Mátrix Közhasznú Alapítvány társadalmi fejlesztő tevékenysége segíti, hogy a problémamegoldás mellett derűlátó, bizakodó, pozitív gondolkodású emberekké alakuljon mindenki, aki még nem az. Ehhez viszont önbizalom, önismeret, változásra képesség / érettség is szükséges!

• Mennyi idõt tölthet egy gyerek a képernyõ elõtt?!

Egy friss kutatás szerint azok a gyerekek és tizenévesek, akik közvetlenül lefekvés elõtt tévét néznek vagy számítógépeznek, nehezebben alszanak el, ami könnyen kialvatlansághoz vezethet.

• Magyarország és a klímaváltozás

2012-ben jár le a Kiotói egyezmény, amely Magyarországnak 6%-os kibocsátás-csökkentést tesz kötelezõvé, hat üvegházhatást okozó gázra vonatkozóan, a 2008-2012-es évek átlagában. Ezt az egyezményt az ország 2002-ben ratifikálta. Az 1985-1987-es bázisidõszakhoz kell a csökkentéseket mérni.

• Mag és az örökség

Mag és az örökségEgy sikeres üzletember már idős volt és érezte, hogy eljött az ideje, hogy kiválassza az örökösét, aki továbbviszi az üzletet. Viszont nem az egyik igazgatót vagy az egyik gyermekét választotta, hanem valami egészen mást tett. Összehívta az összes fiatal alkalmazottat.

Ezt mondta nekik: -Eljött az ideje, hogy visszavonuljak és kiválasszam a következő vezérigazgatót. Elhatároztam, hogy közületek fogok választani valakit. A fiatal alkalmazottak megdöbbentek. A főnök így folytatta:

• Így elõzzük meg a gyermekbaleseteket nyáron

A nyári idõszakban jelentõsen megnövekednek a gyerekeket ért balesetek. Pár szabály betartásával azonban ezek jó része elkerülhetõ. A legfontosabb, hogy a kicsiket sose hagyjuk felügyelet nélkül, ha pedig mégis megtörténik a baj, higgadtan cselekedjünk.

• A jóga hétköznapi hatásai

A jóga hétköznapi hatásaiManapság egyre többen választják a jógát, ezt a csodálatos 6-7 ezer éves utat a testet gyógyító, a lelket építő és az elmét nyugtató hatása miatt. A jóga hosszú története folyamán számos iskola jött létre, új irányzatok alakultak ki és az irányzatok egyesülésére is sor került, de általánosságban minden változatra kijelenthető, hogy a megvilágosodás felé vezető utat keresi. A modern jóga tartalmazza a tradicionális elemeket, a test megerősítésére és jó állapotának megőrzésére szolgáló ászanákat a spirituális filozófiát, a mantrák (szent szótagok) ismételgetését, a légzés szabályozását és az elme meditációval történő elcsendesítését.