adó 1 százalék gyermekvédelem támogatása adóbevalláskor
  • Mi a gyermekbénulás (poliomielitisz)

A gyermekbénulás olyan betegség, melynek okozója vírus (poliovírus). A poliovírus a piszkos kézrõl vagy tárgyakról a szájon keresztül jut a szervezetbe. A fertõzés legtöbbször tünetmentesen zajlik, de ritkán súlyos, maradandó bénulást okoz. A végtagok bénulása miatt sokan járógépbe kényszerülnek. Ha a betegség a légzõizmokat is érinti, a beteg tartós gépi lélegeztetésre szorulhat. Gyakori a halálozás is.

A gyermekbénulás néhány évtizede még járványosan fordult elõ Magyarországon. 1957- ben 2334 áldozata volt és 143 beteg halt meg. 1959 óta rendszeres kapnak ellene védõoltást a gyermekek, ennek köszönhetõen évek óta nem volt gyermekbénulás megbetegedés hazánkban.

Milyen oltás lehetséges a gyermekbénulás ellen?

A betegség megelõzésére kétféle oltóanyag van. Az egyik elölt vírust tartalmaz (Salk-vakcina, IPV) a másikban élõ, gyengített poliovírus a hatóanyag (Sabin-csepp, OPV). A csecsemõk az elsõ Di-Per-Te (szamárköhögés-tetanusz-diftéria) oltással együtt elölt vírust tartalmazó oltóanyagot kapnak, majd a késõbbi oltásokkal egyidõben Sabin cseppet. Az oltottakban mindkét oltóanyag hatására védõ hatású ellenanyagok termelõdnek, a Sabin csepp védõhatását emellett a bélfalban is kifejti, vagyis ott, ahol a betegséget okozó vírus a szervezetbe behatol.

Miért kell oltani, noha jelenleg nincs megbetegedés hazánkban?

A gyermekkorban kapott rendszeres oltások eredményeként védettség alakul ki a betegséggel szemben. A poliovírust behurcolhatják más országokból, így jelen lehet a környeztünkben is, de megbetegedést nem tud létrehozni. Ahol nincs oltóanyag, vagy megtagadják az oltást, rendszeresen járványok fordulhatnak elõ.

Ki nem kaphat gyermekbénulás elleni oltást?

Lázas vagy súlyos betegek oltását el kell halasztani. Nem oltható az sem, akinek az elõzõ oltás után súlyos, allergiás tünete volt vagy életet veszélyeztetõ allergiája van streptomycinre, neomycinre vagy polymyxin B- re (antibiotikumok). Az olthatóság elbírálása orvosi feladat!

Milyen veszéllyel járhat az oltás?

Igen ritkán elõfordulhat allergiás reakció az oltóanyag beadását követõen. Ennek az esélye igen csekély, Magyarországon ilyen esetrõl nincs tudomás. A gyermekbénulás elleni védõoltás kockázata minimális. Ha bármely oltást követõen olyan reakciót észlelt, melyrõl elõzõleg nem tájékoztatták, azonnal értesítse orvosát!

Magyarországon 10 fertõzõbetegség ellen, térítésmentesen kapnak oltást a gyermekek, ezek a következõk: tuberkulózis, szamárköhögés, diftéria, tetanusz, gyermekbénulás, Hib okozta agyhártyagyulladás, kanyaró, rubeola, mumpsz és hepatitisz B.

• Méregtelenítõ ötletek tavaszi fáradtság ellen

Természetes módszerek

• Adó 1% gyermekmentésre

Adó 1% gyermekmentésreA gyermekmentő, egészségvédelmi, szociális segítő tevékenységünk támogatásával életeket ment! Betegeket, elesetteket, bajban lévőket, halmozottan rászorulókat támogató közhasznú szervezet ha kell nagybeteg picik gyógyításában segédkezik, élelmiszert oszt, eszközöket adományoz, táborozókat támogat, faültetést vezet, ifjúsági klubokat üzemeltet, tehetségeket pártol. Az alapítvány fontos tevékenysége segíteni a társadalom fenntartható fejlődését, a családok boldogulását, a környezetünk védelmét, az egészségessé válást, a gyógyulást.

• Pozitívan hat a tanulásra a háziállat

Ahol van valamilyen házikedvenc, ott a család legkisebb tagjai (is) okosabbak és felelõsségtudóbbak.

• Hogyan elõzzük meg a szénmonoxid mérgezést?

Itt az õsz, ismét indul a fûtésszezon, s nem is gondolunk bele, milyen komoly veszélyt jelenthet, ha nem ég el tökéletesen a tüzelõanyag. Ilyen esetekben keletkezik a szénmonoxid, ami akár halálos balesetet is okozhat.

• A rózsa

A rózsaA rózsa gyönyörűséges virág.

A rózsa számos kultúrában az érzelmekkel, a szeretettel és a szerelemmel összekapcsolt virág. Nem véletlenül ezt a csodálatos virágot nevelgeti féltő gonddal a kis herceg.

A görög mitológiában Aphroditének a Szerelem Istennőjének a vörös rózsa volt a kedvenc virága. Szapphó a virágok királynőjének nevezte.

• Ez a házasság, szent kötelék

Ez a házasság, szent kötelékA diáklányok a parkban a fűben ülve készültek a másnapi órákra. Nem messze tőlük két férfi ült le a padra, kezükben egy sakk készlettel, de játék helyett beszélgetni kezdtek az életről, a feleségeikről. Percekkel később mindkét lány könnyekben tört ki, és nagy leckét tanult a szerelemről.

A két éltes férfi régóta nem látta már egymást, ezért sakkozás előtt elmesélték egymásnak az elmúlt éveket. Mindketten beszéltek a feleségükről is, de amikor a második kezdett a történetébe…

• Optimizmus = boldog élet!

Optimizmus = boldog élet!Az optimizmus, a pesszimizmus ellentéte, olyan életszemlélet, amiből nézve a világ jó, vagy kedvező hely. Az optimisták általában azt tartják, hogy az emberek jók. Az életről „kedvező” képük van, és abban hisznek, hogy idővel és végül a dolgok rendeződnek. Nos a Magyar ember nem az optimizmusáról híres. A Mátrix Közhasznú Alapítvány társadalmi fejlesztő tevékenysége segíti, hogy a problémamegoldás mellett derűlátó, bizakodó, pozitív gondolkodású emberekké alakuljon mindenki, aki még nem az. Ehhez viszont önbizalom, önismeret, változásra képesség / érettség is szükséges!

• Korábbi táboros képek

Hamarosan!

• Pihentető praktikák a nyári kánikula idejére

Pihentető praktikák a nyári kánikula idejéreA nyári kánikula idősek és fiatalok számára is nagy terhet jelent. Nappal kimerültség, éjjel van, hogy csak forgolódunk az ágyban, a fülledt melegben még aludni sem tudunk rendesen. Ilyenkor az ember legtöbbször csak szenved, izzad, másnap nyűgösen, fáradtan ébred, s ez az egész napját megbélyegzi. Ám gondoljunk csak arra, hogy vannak olyan országok, ahol mindig ennyire meleg van. Ezért is találták ki az ilyen helyeken az úgynevezett szieszta időszakot, amikor bezárnak az üzletek tíztől, délután kettőig, hogy ezekben a nagyon meleg órákban az ember pihenhessen kicsit.

• A testedzés növeli az önbizalmat és csökkenti a kapcsolatteremtési nehézségeket

Aki fiatal korában rendszeresen sportol, nem csak az olyan krónikus betegségek kialakulásának kockázatát csökkenti, amilyen a diabétesz vagy a szív- és érrendszeri betegségek, hanem a lelki egészségre is pozitív hatással van.