2020.11.23. - Kelemen, Klementina

Így elõzzük meg a gyermekbaleseteket nyáron

A nyári idõszakban jelentõsen megnövekednek a gyerekeket ért balesetek. Pár szabály betartásával azonban ezek jó része elkerülhetõ. A legfontosabb, hogy a kicsiket sose hagyjuk felügyelet nélkül, ha pedig mégis megtörténik a baj, higgadtan cselekedjünk.
Az iskolások által várva várt nyári szünidõ számos lehetséges veszélyforrást is jelent a kicsik számára. A tapasztalatok szerint a gyermekeket ért balesetek száma is növekszik a nyári hónapokban.

A legfontosabb tanácsok:

1. Tanítsuk meg a gyereknek a helyes közlekedés szabályait!

Legjobb mindezt játékosan tenni, mert úgy sokkal fogékonyabbak. Az is nagyon fontos, hogy a szülõ mindig pozitív példát mutasson: például vegye fel a sisakot, kösse be a biztonsági övet.

2. Mindig legyünk a gyerekek mellett fürdés közben!

A medencék és az élõvizek komoly veszélyforrást jelentenek a gyerekekre. A vízi balesetek egyik fõ kiváltó oka sajnos az elmerülés. Mindig tartsuk észben, hogy akármennyire is sekély az otthoni medence, nagy a fulladásveszély. Ráadásul a víz alá merült gyerek nem tudja megfelelõ módon jelezni, ha segítségre szorul. Javasolt - sõt több országban kötelezõ is - körbekeríteni a medencét.

3. A kertben is biztonságban!

Amennyiben kerti sütést, grillezést szervezünk, próbáljuk meg a gyerekeket távol tartani a tûztõl. Elég ugyanis egyetlen rossz mozdulat, és súlyos égési sérüléseket szenvedhetnek.

4. Védekezzünk a napsugarak és a meleg ellen!

A kisebbek érzékenyebb bõrük miatt gyorsabban leégnek a tûzõ napon, és könnyebben kapnak napszúrást. A déli órákban ezért egyáltalán ne tartózkodjanak a napon! Amikor viszont nap éri õket, elengedhetetlen a magas faktorszámú naptej használata. A kiszáradás megelõzése érdekében pedig a nagy melegben a gyerekeknek is kellõ folyadékot kell fogyasztani.
bohócdoktor adó egy százalék, gyermekmentés, családtámogatáscsaládtámogatás, adományosztás, gyógyítás, gyermekek, kórházKérjük Támogassa a Gyermekek megmentését!
Mátrix Közhasznú Alapítvány (OTP): 11735005-20510350
Adó 1%:  18472273-1-06
Évente több tízezer gyermek és család számára jut el a segítő adomány, köszönjük!

gyermekmentés, családsegítés, adó egy százalék, 1+1, adó