rss
 • Önbecsülés növelõ tippek

 • Share on Tumblr

  Önbecsülés - benned mennyire dominál a magadban való HIT?!?

  Vajon közülünk hányan mondhatják el önmagukról, hogy száz százalékban meg vannak elégedve az életükkel? Minden bizonnyal kevesen. De gondolkozzunk most csak el azon, hogy egy kis erõfeszítéssel milyen kedvezõ változásokat hozhatnánk létre, a számunkra leginkább megfelelõ életkörülmények létrehozása érdekében.

  A tudatosságunk képezi ennek az alkotó folyamatnak az elsõ fázisát. Amikor önmagunk tudatára ébredünk, képesek vagyunk megérteni, hogy miért is érezzük azt, amit érzünk, és miért viselkedünk egy adott módon. Ennek a megértése ad lehetõséget számunkra szabadon megváltoztatni azokat a dolgokat az életünkben, amelyeket szükségesnek tartunk, és teszi lehetõvé az elképzeléseinknek megfelelõ életkörülményeink megteremtését.

  Anélkül, hogy ismernénk önmagunkat lehetetlen lenne önmagunk elfogadása és bármiféle változás megvalósítása. Mihelyt azonban sikerül kifejlesztenünk a szilárd önbizalmunkat, azonnal sokkal vonzóbb jelöltté vagyunk képesek önmagunkat átváltoztatni legyen szó akár egy állás megpályázásáról, egy tanácsadói szerep betöltésérõl, egy partnerkapcsolatról, vagy egy házasságról…

  Abban az esetben, ha tisztán látjuk magunk elõtt azt, hogy kik vagyunk, és mit akarunk (és miért akarjuk azt) egy jelentõs erõforrásra teszünk szert annak érdekében, hogy tudatosan és cselekedve valóra váltsuk ezt az akaratunkat.

  Mi az, hogy önbecsülés?
  Az önbecsülés az az érték, amit önmagunknak adunk. A forrását mindennek egy olyan megalapozott önértékelés képezi, ami egyaránt képes elviselni a kudarcot és a sikert; túlélni a hibázásainkat, csalódásainkat és mindenekelõtt segít bennünket mások elfogadásának és elutasításának túlélésében.

  Az önbecsülésünk képezi az alapját az önmotivációnknak, a magabiztos kommunikációnknak és a képességeink kibontakoztatásának. Kétség kívül bármilyen szintû sikerünk elérésének nélkülözhetetlen feltétele.

  Nézzük meg akkor most az önbecsülés két kulcsfontosságú alapelemét – az elfogadást és az elutasítást.

  Az egy természetes dolog, hogy valamennyien arra törekszünk, hogy mások elfogadjanak bennünket, és jól kijöjjünk a számunkra fontos személyekkel. Viszont abban az esetben, ha a mások általi elfogadottságunknak kiemelt fontosságot tulajdonítunk, számunkra meglehetõsen nehéz feladatnak fog tûnni bármiféle változtatással járó kockázat felvállalása.

  Bizonyára nem kevesen vagyunk ilyen helyzetben.

  Mihelyt rájövünk arra, hogy mennyire függünk mások elfogadásától, egyúttal rájöhetünk arra is, hogyan használjuk ezt fel az önelfogadásunk megerõsítésére. Ez nem jelenti azt, hogy másokat kizárunk ebbõl a folyamatból, csupán az arányokat változtatjuk meg olyan módon, hogy nekünk több lehetõségünk teremtõdjön a cselekvésre. Ezáltal több alkalmat teremthetünk önmagunk számára a nekünk tetszõ módon való önkifejezésünkre és ennek következtében növekedni fog az önbecsülésünk is.

  Valamennyien félünk az elutasítástól. És mindnyájan átéljük azt! Bármennyire is igyekszünk megelõzni kisebb és nagyobb elutasításokban van részünk az életünk folyamán. Ilyen esetekben, mint hogy:

  Valaki megfeledkezik a születésnapunkról, vagy egy fontos évfordulónkról.
  Elutasítást kapunk egy állásinterjún.
  A szüleink bennünket másokkal összehasonlítva folyton csak a hátrányainkra hívják fel a figyelmünket.
  Egy számunkra fontos rendezvényre nem kapunk meghívást.
  Egyik munkatársunknak segítségünket ajánljuk fel és elutasítást kapunk.
  Mi is elutasításként értékelnénk ezeket az eseteket? Amennyiben igen, akkor megállapíthatjuk, hogy nagyon a „lelkünkre véve” ezeket az egyszerû megtagadásokat súlyos elutasításként éljük meg!

  Az önbecsülés 10 fõ jellemzõje
  A magas önbecsüléssel rendelkezõ személy önmagát olyannak értékeli és fogadja el amilyen, egyaránt elismerve a saját erõsségeit és gyengeségeit. Az önbecsülésünk bármilyen hiányosságának megszüntetése érdekében folyton érdemes magunkat a pozitív tulajdonságaikra és értékeinkre emlékeztetnünk. Mondjuk el önmagunknak naponta tízszer, hogy mennyire remek egyéniségek vagyunk és milyen sokféle módon vagyunk képesek mások hasznára lenni. Minél több önbizalomra teszünk szert, annál könnyebb lesz megszabadulnunk az ösztönös és szándékos önkritizáló gondolatainktól és megjegyzéseinktõl.

  A magas önbecsüléssel rendelkezõ személy:
  01. nyitott mások kritikájával szemben és tanul azokból,
  02. tiszteletben tartja mások gondolatait és hiedelmeit még akkor is, ha azok nem egyeznek az övéivel,
  03. õszinte és becsületes másokkal szemben,
  04. senkit nem szükséges meggyõznie, hogy igaza van,
  05. nyitott mások részérõl áradó szeretet és közeledés elfogadására,
  06. az elutasítást képes feldolgozni,
  07. kockázatot tud vállalni a változtatás érdekében,
  08. nem tesz önmagának szemrehányást,
  09. képes túlélni a sértéseket és csalódásokat,
  10. saját értékét magasra tartja.

  Amennyiben úgy érezzük, hogy a fenti felsorolásból valamelyik „nem jellemzõ ránk”, valószínû, hogy éppen az fog egy olyan kihívást képezni számunkra, amin érdemes lesz a jövõben dolgoznunk. Akkor csak rajta! Javítsunk minél többet az önbecsülésünkön!


  Share on Tumblr
adó egy százalék, gyermekmentés, családtámogatáscsaládtámogatás, adományosztás, gyógyítás, gyermekek, kórházKérjük Támogassa a Gyermekek megmentését!
Mátrix Közhasznú Alapítvány (OTP): 11735005-20510350
Adó 1%:  18472273-1-06
Évente több tízezer gyermek és család számára jut el a segítő adomány, köszönjük!

gyermekmentés, családsegítés, adó egy százalék, 1+1, adó
 • Hozzászólások

 • Olvasta már?

 • Szegénység és társadalmi kirekesztettség

  A 90-es években lezajlott társadalmi-gazdasági átalakulás jelentõsen rontotta a romák, a munkanélküliek, a kevésbé iskolázottak és a szakképzetlenek, a fogyatékkal élõk, a gyakran betegeskedõ és a szenvedélybeteg emberek, a veszélyeztetett gyermekek, a gyermeküket egyedül nevelõ szülõk, a hajléktalanok és a rossz körülmények között, hátrányos helyzetû településeken élõk boldogulásának esélyeit, különösen azért, mert nehezebben jutnak munkához.

 • Magányos kisfiú reszketett a hidegtől a buszmegállóban - videó az utasok reakciójáról

  Magányos kisfiú reszketett a hidegtől a buszmegállóban - videó az utasok reakciójárólNorvégiában rejtett kamerával készítettek egy filmet arról, mit csinálnak az emberek, ha meglátnak egy fiút, amint a buszmegállóban ül, vacog és egyedül van. Volt aki a kesztyűjét adta oda, de többen is akadtak, akik levették a kabátjukat és inkább ők ültek tovább pólóban. Azt kérdezgették a fiútól, hogy miért van egyedül és hogy nincs-e egy telefonszám, amin fel lehet hívni a tanárát. Magyarországon is nagyon sokan segítenek, gondoljunk csak a CENTERKE adományozó központunkra, ahol évente tízezernél több adok / kapok segítség jön és megy. A felajánlók és a rászorulók között igenis megható az együttműködés.

 • Adó 1% gyermekmentésre

  Adó 1% gyermekmentésreA gyermekmentő, egészségvédelmi, szociális segítő tevékenységünk támogatásával életeket ment! Betegeket, elesetteket, bajban lévőket, halmozottan rászorulókat támogató közhasznú szervezet ha kell nagybeteg picik gyógyításában segédkezik, élelmiszert oszt, eszközöket adományoz, táborozókat támogat, faültetést vezet, ifjúsági klubokat üzemeltet, tehetségeket pártol. Az alapítvány fontos tevékenysége segíteni a társadalom fenntartható fejlődését, a családok boldogulását, a környezetünk védelmét, az egészségessé válást, a gyógyulást.

 • A kleptománia egy kényszerbetegség

  Az internetfüggõség, a szexaddikció és a kleptománia egy kalap alá való, hiszen mindegyik kényszerbetegség, melyek súlyos személyiséget károsító függõséget alakítanak ki az emberben. A kábítószerezésen, alkoholizmuson és a dohányzáson kívül beteges méreteket öltött mára a fentieken kívül játékszenvedély, a videófüggõség vagy éppen a vásárlási kényszer.

 • Egy parányi történet a képzelet csodatévő erejéről

  Egy parányi történet a képzelet csodatévő erejérőlNéha sajnálatos módon szükségünk van egy-két pofonra az élettől, hogy felismerjük, minek van igazából értéke, és minek nincs. ha ez nem történik meg, örökké tagadásban élünk majd. A következő történet sokak szemét felnyitotta már, éppen ezért számodra is kötelező olvasmány! Két súlyosan beteg férfi feküdt egy közös kórteremben. Az egyiküknek megengedték, hogy minden nap egy órát üljön az ágyon, fekvés helyett, hogy könnyebben le tudják szívni a folyadékot a tüdejéből. Az ő ágya mellett volt a terem ablaka.

 • Érdektelenség van

  Érdektelenség vanÉrdektelenség. Rengetegen megélik, hogy nem számíthatnak a környezetükben lévő emberekre. Még a bajba jutottak mellett is csak elsétál a tömeg, nem segítenek. Nem figyelnek egymásra az ismerősök, a munkatársak, de még a rokonok sem. Már a szomszédjukban élőket sem ismerik a legtöbben. Gyakori probléma, hogy még a legjobb barátod, vagy a párod részéről sem érzed a valódi törődést. Ha mégis találsz valakit, aki valóban figyel rád, érdekli és érti is, amit mondasz neki, vigyázz rá és becsüld meg nagyon! Ritka kincs...

 • Amit a tanulási zavarról tudni kell

  Tanulási zavarnak tekintjük azt az - intelligencia szint alapján elvárhatónál lényegesen - alacsonyabb tanulási teljesítményt, amely neurológiai deficit vagy funkciózavar talaján jön létre

 • Szívszorító igaz történet - nehéz Magyarországon élni...

  Szívszorító igaz történet - nehéz Magyarországon élni...47.000 Ft nyugdíja pár nap alatt elfogyott. Kifizette a boltban a tartozásait kamatostól, a postán hatezer forintot hagyott a villanyszámlára, elküldött a fiának ötezer forintot a főváros egyik hajléktalanszállójára, végül az önkormányzatnál a kutyaoltás elmaradt összegét fizette be. Tervezte, hogy tüzelőt is vesz, de a pénztárcájában csak három darab ezres maradt egész hónapra. Vett a boltban fél kiló kenyeret és egy liter tejet is és lassan totyogott hazafelé a sáros úton. Az utat nézte mereven, nehogy elcsússzon. A szőke boltos nő ingerült volt, miután kilépett az ajtón, mert megint szellőztetnie kellett a rossz szagú öregasszony után.

 • A napon való kellemes kikapcsolódás veszélyes is lehet

  A napon való kellemes kikapcsolódás veszélyes is lehetItt a nyár, gyermekeink az egész napos iskolapadban való görnyedés után végre kiszabadulnak, s a legjobb esetben a nyarat a szabadban játékkal, kirándulással, strandolással töltik. Dr Péntek Éva, a Karitáció Alapítvány szakértője a napozás lehetséges mellékhatásai kapcsán elővigyázatosságra és óvintézkedésre buzdít. Néhány ötlet és segítség a napsütésben töltött felhőtlen órákhoz, hogy ne árnyékolják be őket a leégés okozta kellemetlenségek: a napsugarak kétféle ultraviola sugarat tartalmaznak, amelyek elérik a bőrt: UVA- és UVB sugarakat. Az UVB sugárzás a bőr (az epidermisz) felső rétegeit égeti, ami leégést okoz.

 • Az NCA támogatásával sikeres a Mátrix Szociális Osztóhely projekt

  A Nemzeti Civil Alapprogram "NCA-CV-10-D-0152" pályázati program támogatja a Mátrix Közhasznú Alapítvány adományosztó szociális segítõ munkáját.

  A program révén hatékonyabbá vált az adományok begyûjtése, raktározása, tárolása, szállítása, és a rászorulók részére való eljuttatása is.

  Az alapítvány weblapján a programokról rendszeresen tájékozódhatnak a nagyérdemû lakosság.