rss
bohócdoktor vizit szja 1%
 • Önbecsülés növelõ tippek

 • Share on Tumblr

  Önbecsülés - benned mennyire dominál a magadban való HIT?!?

  Vajon közülünk hányan mondhatják el önmagukról, hogy száz százalékban meg vannak elégedve az életükkel? Minden bizonnyal kevesen. De gondolkozzunk most csak el azon, hogy egy kis erõfeszítéssel milyen kedvezõ változásokat hozhatnánk létre, a számunkra leginkább megfelelõ életkörülmények létrehozása érdekében.

  A tudatosságunk képezi ennek az alkotó folyamatnak az elsõ fázisát. Amikor önmagunk tudatára ébredünk, képesek vagyunk megérteni, hogy miért is érezzük azt, amit érzünk, és miért viselkedünk egy adott módon. Ennek a megértése ad lehetõséget számunkra szabadon megváltoztatni azokat a dolgokat az életünkben, amelyeket szükségesnek tartunk, és teszi lehetõvé az elképzeléseinknek megfelelõ életkörülményeink megteremtését.

  Anélkül, hogy ismernénk önmagunkat lehetetlen lenne önmagunk elfogadása és bármiféle változás megvalósítása. Mihelyt azonban sikerül kifejlesztenünk a szilárd önbizalmunkat, azonnal sokkal vonzóbb jelöltté vagyunk képesek önmagunkat átváltoztatni legyen szó akár egy állás megpályázásáról, egy tanácsadói szerep betöltésérõl, egy partnerkapcsolatról, vagy egy házasságról…

  Abban az esetben, ha tisztán látjuk magunk elõtt azt, hogy kik vagyunk, és mit akarunk (és miért akarjuk azt) egy jelentõs erõforrásra teszünk szert annak érdekében, hogy tudatosan és cselekedve valóra váltsuk ezt az akaratunkat.

  Mi az, hogy önbecsülés?
  Az önbecsülés az az érték, amit önmagunknak adunk. A forrását mindennek egy olyan megalapozott önértékelés képezi, ami egyaránt képes elviselni a kudarcot és a sikert; túlélni a hibázásainkat, csalódásainkat és mindenekelõtt segít bennünket mások elfogadásának és elutasításának túlélésében.

  Az önbecsülésünk képezi az alapját az önmotivációnknak, a magabiztos kommunikációnknak és a képességeink kibontakoztatásának. Kétség kívül bármilyen szintû sikerünk elérésének nélkülözhetetlen feltétele.

  Nézzük meg akkor most az önbecsülés két kulcsfontosságú alapelemét – az elfogadást és az elutasítást.

  Az egy természetes dolog, hogy valamennyien arra törekszünk, hogy mások elfogadjanak bennünket, és jól kijöjjünk a számunkra fontos személyekkel. Viszont abban az esetben, ha a mások általi elfogadottságunknak kiemelt fontosságot tulajdonítunk, számunkra meglehetõsen nehéz feladatnak fog tûnni bármiféle változtatással járó kockázat felvállalása.

  Bizonyára nem kevesen vagyunk ilyen helyzetben.

  Mihelyt rájövünk arra, hogy mennyire függünk mások elfogadásától, egyúttal rájöhetünk arra is, hogyan használjuk ezt fel az önelfogadásunk megerõsítésére. Ez nem jelenti azt, hogy másokat kizárunk ebbõl a folyamatból, csupán az arányokat változtatjuk meg olyan módon, hogy nekünk több lehetõségünk teremtõdjön a cselekvésre. Ezáltal több alkalmat teremthetünk önmagunk számára a nekünk tetszõ módon való önkifejezésünkre és ennek következtében növekedni fog az önbecsülésünk is.

  Valamennyien félünk az elutasítástól. És mindnyájan átéljük azt! Bármennyire is igyekszünk megelõzni kisebb és nagyobb elutasításokban van részünk az életünk folyamán. Ilyen esetekben, mint hogy:

  Valaki megfeledkezik a születésnapunkról, vagy egy fontos évfordulónkról.
  Elutasítást kapunk egy állásinterjún.
  A szüleink bennünket másokkal összehasonlítva folyton csak a hátrányainkra hívják fel a figyelmünket.
  Egy számunkra fontos rendezvényre nem kapunk meghívást.
  Egyik munkatársunknak segítségünket ajánljuk fel és elutasítást kapunk.
  Mi is elutasításként értékelnénk ezeket az eseteket? Amennyiben igen, akkor megállapíthatjuk, hogy nagyon a „lelkünkre véve” ezeket az egyszerû megtagadásokat súlyos elutasításként éljük meg!

  Az önbecsülés 10 fõ jellemzõje
  A magas önbecsüléssel rendelkezõ személy önmagát olyannak értékeli és fogadja el amilyen, egyaránt elismerve a saját erõsségeit és gyengeségeit. Az önbecsülésünk bármilyen hiányosságának megszüntetése érdekében folyton érdemes magunkat a pozitív tulajdonságaikra és értékeinkre emlékeztetnünk. Mondjuk el önmagunknak naponta tízszer, hogy mennyire remek egyéniségek vagyunk és milyen sokféle módon vagyunk képesek mások hasznára lenni. Minél több önbizalomra teszünk szert, annál könnyebb lesz megszabadulnunk az ösztönös és szándékos önkritizáló gondolatainktól és megjegyzéseinktõl.

  A magas önbecsüléssel rendelkezõ személy:
  01. nyitott mások kritikájával szemben és tanul azokból,
  02. tiszteletben tartja mások gondolatait és hiedelmeit még akkor is, ha azok nem egyeznek az övéivel,
  03. õszinte és becsületes másokkal szemben,
  04. senkit nem szükséges meggyõznie, hogy igaza van,
  05. nyitott mások részérõl áradó szeretet és közeledés elfogadására,
  06. az elutasítást képes feldolgozni,
  07. kockázatot tud vállalni a változtatás érdekében,
  08. nem tesz önmagának szemrehányást,
  09. képes túlélni a sértéseket és csalódásokat,
  10. saját értékét magasra tartja.

  Amennyiben úgy érezzük, hogy a fenti felsorolásból valamelyik „nem jellemzõ ránk”, valószínû, hogy éppen az fog egy olyan kihívást képezni számunkra, amin érdemes lesz a jövõben dolgoznunk. Akkor csak rajta! Javítsunk minél többet az önbecsülésünkön!


  Share on Tumblr
bohócdoktor adó egy százalék, gyermekmentés, családtámogatáscsaládtámogatás, adományosztás, gyógyítás, gyermekek, kórházKérjük Támogassa a Gyermekek megmentését!
Mátrix Közhasznú Alapítvány (OTP): 11735005-20510350
Adó 1%:  18472273-1-06
Évente több tízezer gyermek és család számára jut el a segítő adomány, köszönjük!

gyermekmentés, családsegítés, adó egy százalék, 1+1, adó
 • Hozzászólások

 • Olvasta már?

 • A figyelemzavar összefüggésbe hozható az alvási problémákkal

  Az ADHD angol szavak rövidítésébõl jött létre. Jelentése a figyelemhiányt és hiperaktivitásból eredõ zavarokat foglalja össze. Olyan kifejezés, amely egyaránt használható a koncentrációs problémák, figyelemzavar és hiperaktív állapotok leírásánál.

 • Kopogjon be a szomszédba, ne csak az ünnepek idején!

  Kopogjon be a szomszédba, ne csak az ünnepek idején!Sokan élnek elszigetelve a társadalomtól, de nem csak tanyán vagy külterületen, akár még tömbházon belül vagy magánházas környéken is. Sokan a fűtetlen szobákban, alultápláltan – nélkülözve kénytelenek élni. Rácz Anett szociológus, a Mátrix Közhasznú Alapítvány munkatársa arra kéri a jó szándékú és jobb módban élőket, hogy ne hagyják magukra a környezetükben élő rászorulókat! Ha az öreg vagy egyedül élő szomszédot az ünnepi és fagyos időszakban nem látja napokig, úgy kopogjon át, bizonyosodjon meg arról, hogy nincsen probléma. Ha már úgyis főzött teát vagy egy lábas ételt, vigyen át pusztán odafigyelésből annak, akiről tudja, hogy lehet teljesen egyedül van, nincs mit ennie.

 • 11 öregedésgátló praktika

  11 öregedésgátló praktikaA 105 éves orvos, Shigeaki Hinohara eddig még nem kérte nyugdíjaztatását, és a jelek szerint nem is készül nyugállományba vonulni. Ehelyett dolgozik, tanít, önkénteskedik és személyes blogot is vezet. Shigeaki Hinohara egy interjúban beszélt arról, hogy mi az a 11 dolog, amelyet ha betartunk, sokáig fogunk élni. 1. A testet nem szabad korlátok közé szorítani: Energia attól lesz, hogy jól érezzük magunkat. Mikor gyerekek voltunk és sokat játszottunk, akkor minden pillanatban boldogok voltunk, még enni és aludni is gyakran elfelejtettünk.

 • A gyermekek alvászavarának okai

  A gyerekek és fiatalok kevesebbet alszanak, mint kellene, ráadásul olvasás, vagy mesehallgatás helyett inkább tévéznek, amely nyugtalanabbá teszi az alvást. Mindez alvászavarokat okoz.

 • Szegénység és társadalmi kirekesztettség

  A 90-es években lezajlott társadalmi-gazdasági átalakulás jelentõsen rontotta a romák, a munkanélküliek, a kevésbé iskolázottak és a szakképzetlenek, a fogyatékkal élõk, a gyakran betegeskedõ és a szenvedélybeteg emberek, a veszélyeztetett gyermekek, a gyermeküket egyedül nevelõ szülõk, a hajléktalanok és a rossz körülmények között, hátrányos helyzetû településeken élõk boldogulásának esélyeit, különösen azért, mert nehezebben jutnak munkához.

 • A szeretethiánynak durva következményei is lehetnek

  A szeretethiánynak durva következményei is lehetnekA szeretethiány lelki és testi következményei - Hajszoljuk a sikert, a pénzt, a csillogást, a látszatot és közben elfelejtjük a legfontosabbat. Megfeledkezünk a legnagyobb kincsről, a szeretetről. A szeretethiány népbetegség. A szeretethiánynak szövődményei vannak. Nem csak lelki, hanem testi szövődményei. A szeretethiány lelki vonzata a magány? Vagy épp fordítva, a magány hozza magával a szeretethiányt? Egy kis odafigyelés, az életritmus - az élet sebesség megfelelő megválasztása, a törődés... sokszor nem kerül se több időbe, se pedig anyagiakba. Szeretettel szeretteink felé, legyen ez a jelszó...

 • A 8 gyermekes Fedor család lakhatási támogatása

  A 8 gyermekes Fedor család lakhatási támogatása8 kisgyermekes család lakhatása került veszélybe, támogató SMS kampánnyal segít a család megsegítéséért a Mátrix Közhasznú Alapítvány. A cél: a 8 gyermekes család lakhatásának biztonsága! A közösségi oldalakon szerzett az alapítvány tudomást a méltatlan helyzetről, ami a 8 gyermekes Fedor családot fenyegeti: lakhatási problémáik vannak, pusztán azért, mert 8 gyermeket nevelnek. A mostani albérletből menniük kell, sok főbérlő nem adja ki a lakást, mert attól félnek, hogy a gyerekek lelakják az ingatlant.

 • Meghaltam volna, ha nincs 9 diófám...

  Meghaltam volna, ha nincs 9 diófám...Egy idős néni áll a tavaszi zimankóban az út szélén, fején karton kendő, kezében egy kisebb zsák és szelíden integet. Megálltam, felvettem a nénit, és elkezdtünk társalogni. Hamar kiderül, hogy dióbelet visz a szentgyörgyi piacra. Kérdés nélkül elkezd mesélni: -- Gyerekkoromban nagytatámmal ültettünk tíz diófát, locsoltuk a közeli patakból, de egy még abban az évben ki is száradt, a többi gyökeret eresztett. Teltek az évek, aztán engem az élet elsodort hazulról. Nagytatám egy szomorú nyári napon halt meg, hazajöttem a temetésre, a szépen felcseperedett diófák árnyékában ravatalozták fel...

 • Jó az ország nevelõszülõ szûrõje?

  Brutálisan (elõre kitervelve), nevelõapja élettársa és segítõi által elkövetett gyilkosság áldozata lett a 11 éves Szita Bence. Jelen eset és a korábbi években nevelõszülõk által elkövetett gyermekgyilkosságok arra engednek következtetni, hogy a nevelõszülõkké válást segítõ tanfolyamok, alkalmassági vizsgálatok környékén valami feltehetõen nincsen rendben. Arról nincs számadat, hogy az enyhébb nevelõszülõi testi és lelki terror milyen mértékben övezi az állami gondozásból „családba” került gyermekeket. Bárki bármikor nevelõszülõ lehet? Esetleg nem a gyermekszeretet miatt, hanem mondjuk az anyagi járandóságok reményében is átcsúszhat valaki a szûrõn?

 • Számítógép adomány a Dán Nagykövetségtől

  Számítógép adomány a Dán NagykövetségtőlA Mátrix Közhasznú Alapítvány „Számítógép Álom” adományozói programja jó tanuló, de hátrányos helyzetben élő gyermekek számára biztosít informatikai eszközöket. Az évek óta sikeresen működő programot Dánia Magyarországi Nagykövetsége 25 számítógéppel, monitorokkal és egyéb kiegészítőkkel támogatta. Minden felajánlás nagy segítség, így az alapítvány az adományt köszönettel fogadta. A gyermekeket támogató „Számítógép Álom” programról a www.matrixalapitvany.hu oldalon ismerhető meg.