adó 1 százalék gyermekvédelem támogatása adóbevalláskor
  • 25 önbizalom erősítő, szülő-gyerek kapcsolatot szorosabbá tevő mondat

25 önbizalom erősítő, szülő-gyerek kapcsolatot szorosabbá tevő mondatKedves Anyuka, képzeld el: vasárnap délután van, a család jót ebédelt, volt süti is, a lakás ki van takarítva, másnap mindenki tiszta, vasalt ruhába tud munkába/iskolába/óvodába indulni. Sokat tettél azért, hogy ez így legyen. Ugye jól esne, ha a család ezt nem venné természetesnek, hanem egy egyszerű, szívből jövő mondattal megköszönné? Kedves Apuka, ugye neked is jól esne, ha nem lenne magától értetődő a család számára, hogy bizony kerül étel az asztalra és meleg van a lakásban. Megdolgoztál érte, hogy (részben) a te fizetésedből ez megvalósulhasson. Milyen jól esne, ha a feleséged, gyereked ezt egy-egy hálás szóval illetné.

(A szerző utólagos megjegyzése: a visszajelzések alapján azt látom, sokan felháborodtok rajta, hogy ilyen őskori családmodellt festek le. Egyáltalán nem ez volt a célom. Én sem gondolom, hogy egy nő dolga annyi, hogy otthon robotoljon, a férfié pedig, hogy hordja a haza a pénzt és kész. Egyszerűen csak olyan tevékenységet szerettem volna kiemelni a több ezer közül, amit bár nap mint nap elvégzünk, szinte észrevétlen marad, mert a külvilág olyan magától értetődőnek veszi. Természetesen mindenki helyettesítsen be a saját életvitele szerint egy ilyen tevékenységet, ami lehet az utcasepréstől kezdve (ó, a tiszta utcákat milyen magától értetődőnek vesszük!) az adminisztratív munkán és a buszvezetésen keresztül egész a cégvezetésig bármi! Kérlek, ne erre hegyezzétek ki a cikk mondanivalóját. Köszönöm!)

Kedves Pedagógus, ugye milyen jó lenne, ha a szülők nem azzal intéznék el a tényt, hogy a gyerek szeret iskolába/óvodába járni, ott nem stresszel, vagy esetleg még meg is szeret egy-egy tantárgyat, szóval nem az hangzana el a szülő szájából, hogy (“Hiszen ezért kapja a fizetését!”) Szíved-lelked beletetted, egy egyszerű köszönöm olyan jól esne.

Kedves Felnőttek! Most azt képzeljétek el, hogy a gyerekek ugyanilyen keményen dolgoznak, hogy megtanuljanak rendesen enni az asztalnál, cipőfűzőt bekötni, megvárni, míg a másik befejezi a mondandóját és csak akkor szólni, fogat mosni, ollóval vágni és a sort a végtelenségig folytathatnám. Ne vegyük hát természetesnek ezeket a cselekvéseket (még ha nekünk annak is tűnik), hanem értékeljük az erőfeszítést!

Egy egyszerű szóval, mondattal

Minden egyes pozitív mondattal, erősítjük a gyerek(ek) önbizalmát, szorosabbra vonjuk a szülő-gyerek kapcsolatot és arra ösztönözzük ő(ke)t, hogy továbbra is így, ilyen pozitív módon viselkedjenek.

Hangoztassátok hát sokat és sokszor az alábbi mondatokat!
    - Szeretlek!
    - Ügyes vagy!
    - Figyelek rád!
    - Szerintem meg tudod csinálni, képes vagy rá!
    - Bízz magadban! Én bízom benned!
    - Most nagyon büszke lehetsz magadra, én az vagyok rád!
    - Köszönöm, hogy kidobtad a szemétbe/idehoztad/elraktad, stb, ezzel sokat segítettél nekem.
    - Nagyon szép/különleges/hangulatos, amit rajzoltál/írtál/csináltál, stb.
    - Nahát, nagyon sokat dolgoztál ezen, látszik is!
    - Tudom, hogy ezt nem szereted csinálni, mégis megtetted. Nagyra értékelem, köszönöm.
    - Nagyon türelmes voltál, köszönöm.
    - Láttam ám, milyen sokáig/kitartóan próbáltad megcsinálni, ügyes vagy.
    - Sikerülni fog!
    - Megcsináltad, ügyes vagy!!
    - Tudok segíteni valahogy?
    - Köszönöm a segítségedet.
    - Köszönöm, hogy együttműködsz.
    - Szerinted hogy legyen? Te mit gondolsz erről?
    - Szerinted ezt hogy lehet megoldani?
    - Nahát, neked eszedbe jutott, mit kell megcsinálni/megvenni, én el is felejtettem. Hogy neked milyen jó a memóriád!
    - Látom ez most nagyon bosszant. Nyugodtan lehetsz mérges.
    - Holnap újra megpróbálhatod, jó? Akkor lehet, hogy sikerülni fog.
    - Ne haragudj, igazad van.
    - Ne haragudj, ha türelmetlen/mérges vagyok. Nem rád haragszom, csak most ilyen napom van.
    - Úgy szeretlek, ahogy vagy./Olyannak szeretlek amilyen vagy!

írta: Hanula Erika

• Jó helyre került a mosógép

Jó helyre került a mosógépJótékonyság, örömszerzés, szeretünk örömet szerezni, hiszen jó adni. A tagjaink, segítőink, jótevőink, követőink, támogatottjaink között egy mosógépet sorsoltunk ki. Szpluvák Marianna és családja Battonyáról igazán megérdemelte a mosógépet. A játékos nyereményre több ezren jelentkeztek, számukra vált valóra a vágy, hogy megkaphassák az ajándékot. Rácz Anett, a Mátrix Közhasznú Alapítvány elnöke saját kezűleg vitte házhoz és adta át a vadi új eszközt, mely a család számára jól is jött. A mosógéphez szívből gratulálunk!

• Hogyan elõzzük meg a szénmonoxid mérgezést?

Itt az õsz, ismét indul a fûtésszezon, s nem is gondolunk bele, milyen komoly veszélyt jelenthet, ha nem ég el tökéletesen a tüzelõanyag. Ilyen esetekben keletkezik a szénmonoxid, ami akár halálos balesetet is okozhat.

• Bence gyógyulásnak indult!

Bencét a kemoterápiás kezelése óta rendszeresen támogatjuk. A család élelmezésébe, a mindennapjaik könnyebbé tételében segédkezik a MÁTRIX Alapítvány. A nehéz kezeléseken átesett pici örömünkre fejlõdik, gyógyul! HURRÁ!

• Kálmán Norbi emlékére

Kálmán Norbi emlékéreKálmán Norbi elment az Angyalokhoz. Vincze Gabriella, a kisfiú édesanyja az együttműködésünk előtt reménykedve tudatta Norbika kapcsán az alapítvánnyal, hogy a pici fia akut mieloid leukémiában szenved, és a steril szoba, illetve az anyagi segítség a megoldás a betegségből való kiúthoz. Szörnyű volt tudni, hogy a csöppnyi gyermek gyógykezelése miatt majdhogynem több időt töltött már kórházban, mint azon kívül. A harcban a Mátrix Közhasznú Alapítvány is segédkezett, de a csatát a szörnyű kór ellen Norbi elveszítette. 16 hónapos korában örökre itt hagyta a földi létet, de tudjuk, hogy odafönn az angyalok bölcsője ringatja pici testét.

• A testedzés növeli az önbizalmat és csökkenti a kapcsolatteremtési nehézségeket

Aki fiatal korában rendszeresen sportol, nem csak az olyan krónikus betegségek kialakulásának kockázatát csökkenti, amilyen a diabétesz vagy a szív- és érrendszeri betegségek, hanem a lelki egészségre is pozitív hatással van.

• Jó az ország nevelõszülõ szûrõje?

Brutálisan (elõre kitervelve), nevelõapja élettársa és segítõi által elkövetett gyilkosság áldozata lett a 11 éves Szita Bence. Jelen eset és a korábbi években nevelõszülõk által elkövetett gyermekgyilkosságok arra engednek következtetni, hogy a nevelõszülõkké válást segítõ tanfolyamok, alkalmassági vizsgálatok környékén valami feltehetõen nincsen rendben. Arról nincs számadat, hogy az enyhébb nevelõszülõi testi és lelki terror milyen mértékben övezi az állami gondozásból „családba” került gyermekeket. Bárki bármikor nevelõszülõ lehet? Esetleg nem a gyermekszeretet miatt, hanem mondjuk az anyagi járandóságok reményében is átcsúszhat valaki a szûrõn?

• Félmilliárd gyermek éhezik a világon!

Paradox világban élünk: miközben az elhízás - és vele a cukorbetegség, szélütés és szívinfarktus - világméretû probléma, ugyanakkor csaknem félmilliárd gyerek éhezik világszerte. A fejlõdõ országokban él a Föld népességének 83 százaléka. Ezekben az országokban 146 millió ötévesnél fiatalabb gyermek alultáplált, és ebbõl a korosztályból tízmilliónál többen éhezés következtében vesztik életüket.

• Ha egy csecsemő elmondhatná..

Ha egy csecsemő elmondhatná..Ha a baba beszélni tudna… Egy újszülött üzenete édesanyjához: “1. Nem azért sírok, hogy megnehezítsem az életedet. Azért sírok, mert valami baj van. Még ha nem is látszik másból. 2. Vadiúj vagyok. Nem irányítom teljesen az idegrendszerem. Szervezetlen vagyok. Megnyugtat, ha veled vagyok, hallom a szívverésed, érzem az illatodat… Segítesz ezzel nekem. 3. Az, hogy nem bírom abbahagyni a sírást, nem a te hibád. Tudom, hogy megteszed, ami tőled telik. Még csak most ismerkedünk egymással. Eljutunk majd oda…. tarts ki, kérlek.

• A vak ember kéreget

A vak ember kéregetVak ember ült egy épület előtt a lépcsőn, lábánál kalap táblával, a következő szöveggel: Vak vagyok. Kérem, segítsenek! Arra ment egy újságíró és látta a kalapban alig van pénz, csak pár fillér. Lehajolt, dobott a kalapba pár forintot, s anélkül, hogy megkérdezte volna, elvette a táblát és a másik oldalára írt egy mondatot. Délután visszatért a vak emberhez és látta a kalapban sok pénz van. A vak felismerte lépteit, s megkérdezte tőle, hogy ő írt-e a táblára, s ha ő volt, akkor mit. Az újságíró így válaszolt: - Semmi olyat, ami nem lenne igaz. Csak soraidnak kicsit más formát adtam. - mondta, majd mosollyal az arcán távozott.

• Tanulási zavarok

Sajnos egyre több gyerek szenved valamiféle tanulási zavartól és annak következményétõl. Sokszor csak akkor jönnek rá, hogy nagy a baj, mikor már késõ.

Hogyan ismerhetõ fel egy gyermekrõl, hogy tanulási zavara van? Mikor derül ez ki - akár már óvodában is mutatkoznak ennek a jelei? Hogyan segíthetünk? - ezekre a kérdésekre kerestük a választ ebben az elõadásban, ahol fõleg a dyslexiáról, vagyis az olvasási nehézségrõl esett szó.