• 25 önbizalom erősítő, szülő-gyerek kapcsolatot szorosabbá tevő mondat

25 önbizalom erősítő, szülő-gyerek kapcsolatot szorosabbá tevő mondatKedves Anyuka, képzeld el: vasárnap délután van, a család jót ebédelt, volt süti is, a lakás ki van takarítva, másnap mindenki tiszta, vasalt ruhába tud munkába/iskolába/óvodába indulni. Sokat tettél azért, hogy ez így legyen. Ugye jól esne, ha a család ezt nem venné természetesnek, hanem egy egyszerű, szívből jövő mondattal megköszönné? Kedves Apuka, ugye neked is jól esne, ha nem lenne magától értetődő a család számára, hogy bizony kerül étel az asztalra és meleg van a lakásban. Megdolgoztál érte, hogy (részben) a te fizetésedből ez megvalósulhasson. Milyen jól esne, ha a feleséged, gyereked ezt egy-egy hálás szóval illetné.

(A szerző utólagos megjegyzése: a visszajelzések alapján azt látom, sokan felháborodtok rajta, hogy ilyen őskori családmodellt festek le. Egyáltalán nem ez volt a célom. Én sem gondolom, hogy egy nő dolga annyi, hogy otthon robotoljon, a férfié pedig, hogy hordja a haza a pénzt és kész. Egyszerűen csak olyan tevékenységet szerettem volna kiemelni a több ezer közül, amit bár nap mint nap elvégzünk, szinte észrevétlen marad, mert a külvilág olyan magától értetődőnek veszi. Természetesen mindenki helyettesítsen be a saját életvitele szerint egy ilyen tevékenységet, ami lehet az utcasepréstől kezdve (ó, a tiszta utcákat milyen magától értetődőnek vesszük!) az adminisztratív munkán és a buszvezetésen keresztül egész a cégvezetésig bármi! Kérlek, ne erre hegyezzétek ki a cikk mondanivalóját. Köszönöm!)

Kedves Pedagógus, ugye milyen jó lenne, ha a szülők nem azzal intéznék el a tényt, hogy a gyerek szeret iskolába/óvodába járni, ott nem stresszel, vagy esetleg még meg is szeret egy-egy tantárgyat, szóval nem az hangzana el a szülő szájából, hogy (“Hiszen ezért kapja a fizetését!”) Szíved-lelked beletetted, egy egyszerű köszönöm olyan jól esne.

Kedves Felnőttek! Most azt képzeljétek el, hogy a gyerekek ugyanilyen keményen dolgoznak, hogy megtanuljanak rendesen enni az asztalnál, cipőfűzőt bekötni, megvárni, míg a másik befejezi a mondandóját és csak akkor szólni, fogat mosni, ollóval vágni és a sort a végtelenségig folytathatnám. Ne vegyük hát természetesnek ezeket a cselekvéseket (még ha nekünk annak is tűnik), hanem értékeljük az erőfeszítést!

Egy egyszerű szóval, mondattal

Minden egyes pozitív mondattal, erősítjük a gyerek(ek) önbizalmát, szorosabbra vonjuk a szülő-gyerek kapcsolatot és arra ösztönözzük ő(ke)t, hogy továbbra is így, ilyen pozitív módon viselkedjenek.

Hangoztassátok hát sokat és sokszor az alábbi mondatokat!
    - Szeretlek!
    - Ügyes vagy!
    - Figyelek rád!
    - Szerintem meg tudod csinálni, képes vagy rá!
    - Bízz magadban! Én bízom benned!
    - Most nagyon büszke lehetsz magadra, én az vagyok rád!
    - Köszönöm, hogy kidobtad a szemétbe/idehoztad/elraktad, stb, ezzel sokat segítettél nekem.
    - Nagyon szép/különleges/hangulatos, amit rajzoltál/írtál/csináltál, stb.
    - Nahát, nagyon sokat dolgoztál ezen, látszik is!
    - Tudom, hogy ezt nem szereted csinálni, mégis megtetted. Nagyra értékelem, köszönöm.
    - Nagyon türelmes voltál, köszönöm.
    - Láttam ám, milyen sokáig/kitartóan próbáltad megcsinálni, ügyes vagy.
    - Sikerülni fog!
    - Megcsináltad, ügyes vagy!!
    - Tudok segíteni valahogy?
    - Köszönöm a segítségedet.
    - Köszönöm, hogy együttműködsz.
    - Szerinted hogy legyen? Te mit gondolsz erről?
    - Szerinted ezt hogy lehet megoldani?
    - Nahát, neked eszedbe jutott, mit kell megcsinálni/megvenni, én el is felejtettem. Hogy neked milyen jó a memóriád!
    - Látom ez most nagyon bosszant. Nyugodtan lehetsz mérges.
    - Holnap újra megpróbálhatod, jó? Akkor lehet, hogy sikerülni fog.
    - Ne haragudj, igazad van.
    - Ne haragudj, ha türelmetlen/mérges vagyok. Nem rád haragszom, csak most ilyen napom van.
    - Úgy szeretlek, ahogy vagy./Olyannak szeretlek amilyen vagy!

írta: Hanula Erika

• Támogattuk a családok átmeneti otthonában élõ kisgyermekeseket

Számos esetben támogattuk bajban lévõ egyéneket, közösségeket. A csatolt köszönõlevél egy a sok visszajelzésbõl, hálás köszönetbõl - melyet egyik esetben sem kértünk...

Mottónk: együtt könnyebb a legnagyobb bajt is átvészelni!

• Magyarország és a klímaváltozás

2012-ben jár le a Kiotói egyezmény, amely Magyarországnak 6%-os kibocsátás-csökkentést tesz kötelezõvé, hat üvegházhatást okozó gázra vonatkozóan, a 2008-2012-es évek átlagában. Ezt az egyezményt az ország 2002-ben ratifikálta. Az 1985-1987-es bázisidõszakhoz kell a csökkentéseket mérni.

• Korábbi táboros képek

Hamarosan!

• Partnerség, szakmai együttműködés

Partnerség, szakmai együttműködésA Mátrix Közhasznú Alapítvány és partnerszervezetei együttműködési lehetőséget kínálnak cégeknek, vállalkozásoknak, egyesületeknek, alapítványoknak, egyházaknak, önkormányzatoknak, létesítményeknek, egyéb fontos feladatokat ellátó szerveződéseknek. Pályázzunk együtt, működjünk közösen pályázatok projekt feladataiban, alkalmi vagy állandó jelleggel, hogy céljaink a legrövidebb idő alatt a legsikeresebb formában megvalósulhassanak. Évtizedes tapasztalatokkal segítjük valóra váltani programjait, életre hívni gondolatait, sikeresen megvalósítani projektjeit, ötleteit. Várjuk együttműködésre pályázatírók, projektmenedzserek, cégek és lelkes magánszemélyek jelentkezését!

• Gyermekkori étvágytalanság

Az étvágytalanság és a válogatás gyakran azonos okra vezethetõ vissza.A szülõk gyakran fordulnak orvoshoz azzal a panasszal, hogy étvágytalan a gyermekük, alig eszik valamit, illetve csak azt eszi meg, ami a fogára való, válogatós.

• Meghaltam volna, ha nincs 9 diófám...

Meghaltam volna, ha nincs 9 diófám...Egy idős néni áll a tavaszi zimankóban az út szélén, fején karton kendő, kezében egy kisebb zsák és szelíden integet. Megálltam, felvettem a nénit, és elkezdtünk társalogni. Hamar kiderül, hogy dióbelet visz a szentgyörgyi piacra. Kérdés nélkül elkezd mesélni: -- Gyerekkoromban nagytatámmal ültettünk tíz diófát, locsoltuk a közeli patakból, de egy még abban az évben ki is száradt, a többi gyökeret eresztett. Teltek az évek, aztán engem az élet elsodort hazulról. Nagytatám egy szomorú nyári napon halt meg, hazajöttem a temetésre, a szépen felcseperedett diófák árnyékában ravatalozták fel...

• Mag és az örökség

Mag és az örökségEgy sikeres üzletember már idős volt és érezte, hogy eljött az ideje, hogy kiválassza az örökösét, aki továbbviszi az üzletet. Viszont nem az egyik igazgatót vagy az egyik gyermekét választotta, hanem valami egészen mást tett. Összehívta az összes fiatal alkalmazottat.

Ezt mondta nekik: -Eljött az ideje, hogy visszavonuljak és kiválasszam a következő vezérigazgatót. Elhatároztam, hogy közületek fogok választani valakit. A fiatal alkalmazottak megdöbbentek. A főnök így folytatta:

• Tedd a rászoruló Gyerekek Ünnepét Örömtelivél - Karitatív Shopping Center

Tedd a rászoruló Gyerekek Ünnepét Örömtelivél - Karitatív Shopping CenterAlapítványunk tevékenységét támogatja a Kari.hu! A Kari.hu egy webáruházakat tömörítő Karitatív Shopping Center, ahol minden vásárlásod 1%-ával jótékonykodsz. Az általad kiválasztott terméket/szolgáltatást értékesítő/forgalmazó üzlettől vásárolsz KÖZVETLENÜL, vagyis a szállítási, fizetési, garanciális és egyéb feltételeket is ők szabják meg, illetve a termékek ellenértékét is mindig az adott üzletnek fizeted. Ha információra van szükséged a termékekkel/szolgáltatásokkal kapcsolatban, akkor szintén Őket kell megkeresned. A vásárlásod után kapott visszaigazoló levélben pontosan látod, hogy mely elérhetőségeken.

• Állatvédelmi munkát támogattunk a 2011-es BNV-n

A Budapesti Nemzetközi Vásárról jelentjük:

Az Orpheus Állatvédõ Egyesülettel is találkozhattak azok, akik felkeresték a 2011-es Budapesti Nemzetközi Vásárt. A rendezvényen a gyártók / kereskedõk mellett a szervezõk meghívására nonprofit szervezetek is részt vehettek. Az Orpheus a felelõs állattartás jegyében információs standján az arra járó több ezer látogatót a rendezvény egész ideje alatt kiadványokkal (matricákkal, plakátokkal, naptárakkal) ajándékozta meg.

• Rendszeresen támogatjuk az újszülött életmentést is

Számos esetben támogattuk gyermekmentõ autót, és az újszülött életmentést is. A csatolt köszönõlevél egy a sok visszajelzésbõl, hálás köszönetbõl - melyet egyik esetben sem kértünk...