bohócdoktor vizit szja 1%
  • WARC Projekt 2010/2011

• WARC Projekt 2010/2011A WARC Projekt a Megújuló művészetek és kézművesség jegyében segíti a hagyományos szakmák újraéledését.
    A szabadkai FOKUS Alapítvány a szegedi Mátrix Közhasznú Alapítvánnyal közösen 2010-óta működteti a WARC (Welcome to Arts and Crafts) "Megújuló művészetek és kézművesség" programját, amelyet az Európai Unió támogatásával a Magyarország-Szerbia -IPA- Határon Átnyúló együttműködési Program keretében valósít meg.

A WARC fő célja a régi, hagyományos kézműves foglalkozások felelevenítése, hagyományőrzés, a fiatalok motiválása, kreativitásuk fejlesztése és olyan rendezvények biztosítása, ahol a szerb és magyar fiataloknak lehetőségük van egymás kultúrájának megismerésére.

A projektben megvalósul:

- Szabadka és Szeged melletti 20 település könyvtárában vagy művelődési házában információs pont létrehozása, 1-1 új számítógép beüzemelésével,

- Kézműves tábor Palicson és Szegeden,

- Karrier és pályaorientációs tanácsadás fiataloknak az említett 20 településen,

- "WHO KNOWS WHAT?" (Ki mit tud?!) tehetségkutató fesztivál fiatalok számára mindkét országból, a jelentkezők 4 különböző kategóriában indulhatnak

- "Travel Truck" kamionos fesztivál és a résztvevők munkájának a bemutatása a 20 településen,

- Webportál kidolgozása és működtetése ( www.warc.eu ),

- 15 perces rövidfilm készítése a projektről és annak eredményeiről.

Részletes infóért klikk ide: www.warc.eu

bohócdoktor adó egy százalék, gyermekmentés, családtámogatáscsaládtámogatás, adományosztás, gyógyítás, gyermekek, kórházKérjük Támogassa a Gyermekek megmentését!

• Őszi adománydömping a Centerkében

Őszi adománydömping a CenterkébenŐsszel egyre több szülő és egyedülálló rászoruló keresi fel a Centerke Adományozó Központot, hiszen sokan híján vannak a kabátnak, a meleg ruhának, a zárt cipőnek. Sokan fűtetlen lakásokban élnek vagy az utcán... így egy - egy meleg ruha életmentő segítség lehet a téli hidegben. Az alapítvány arra kéri azokat, akik megtehetik, hogy a már megunt (de még használható) dolgaikat a Szeged, Roosevelt tér 5. alatti Centerkébe juttassák el. Így együtt vehetünk részt a fagyás elleni küzdelemben és a szegénység visszaszorításában.

• Sikeres a Számítógép Álom adományozó program

Sikeres a Számítógép Álom adományozó programSzámítógépeket kaptak gyermekek, teljesen ingyen. A Mátrix Közhasznú Alapítvány felzárkóztatást és esélyegyenlőséget biztosító támogatói programja révén hátrányos helyzetű családban élő, 10-14 év közötti gyerekeknek adományoz komplett (használt, de még jó állapotú) számítógépet vagy laptopot vagy tábla pc-t vagy más okos készüléket. Az elmúlt időszak gyermeksegítő munka révén az ötszázadik támogatott kapta meg a tanulást - fejlődést segítő informatikai eszközét. Nem várt élmények hada a számítógépekhez:

• Egy kis ajándék a Máltai Játszótér jubileumi programjához

Egy kis ajándék a Máltai Játszótér jubileumi programjáhozA Magyar Máltai Szeretetszolgálat munkáját mindig jó segíteni. A Szegeden működő Máltai Játszótér - Játszóház észrevétlenül - a játékon és a Játszó játékkultúráján keresztül - gyerekek részére közvetít normákat, fejleszti a készségeket, segíti a szocializációt. Az intézmény 2011-ben ünnepelte 10. éves fennállását, ami önmagában is nagy dolog. A helyet sok nehéz helyzetben lévő gyermek és családtagja látogatja, ezért is cselekedtünk. A MÁTRIX Közhasznú Alapítvány a 200-300 vendéget fogadó ünnepet próbálta szerény adományával megszínesíteni.

• Ezer gyermek arcára varázsolt örömet a jótékonysági Mikulás

Ezer gyermek arcára varázsolt örömet a jótékonysági MikulásÖrömmel telt gyerekek és családtagjaik hosszú kígyózó sorokban várták a szegedi Széchenyi téri karácsonyi vásárban a jótékonysági Mikulás érkezését. A Mikulás jött, majd 5 órán át ezer rászoruló gyermek kapott tőle bőségesen megtöltött Mikulás ajándékcsomagot. A legrászorultabb gyerekek kiválasztásában a védőnői szolgálat munkatársai és iskolák-óvodák szakemberei segédkeztek a Mátrix Közhasznú Alapítványnak és a Karitáció Alapítványnak. A csomagok összeállításában az iskolai önkéntesek is segédkeztek, ami dupla öröm volt az alapítványnak.

• Sárközi Szabolcs orral festett képeiből volt kiállítás

Sárközi Szabolcs orral festett képeiből volt kiállításSárközi Szabolcs a Szegedhez közeli Üllésen él. Élete születése óta nagyon nehéz, mégis küzd, mert élni akar, s tetteivel nemcsak örömkönnyet, boldogságot varázsol szülei arcára, hanem mindannyiunk számára példát mutat. Ez a fiatal srác nem tud a kezeivel fogni sem, mégis valami fantasztikus dolgot csinál, fest. Az ecset helyett, az orra hegyével készíti képeit. A MÁTRIX Közhasznú Alapítvány korábban ággyal támogatta a nehézségek között élő fiút és családját, most az orral festett képek vásárlására kérünk minden tehetősebb segítőnket!

• Négyszáz család kapott szeretetcsomagban élelmiszert

Négyszáz család kapott szeretetcsomagban élelmiszertKét tonna tartós élelmiszert zacskóztak be a Mátrix Közhasznú Alapítvány önkéntesei a négyszáz nélkülöző család megsegítésére rendezett karácsonyi élelmiszerosztáshoz. Az Angyali.hu és a Karitáció Alapítvány segítségével megszervezett ünnepi élelmiszer segélyezésre a Centerke Adományozó Központban került sor. A cukrot, lisztet, tésztát, szaloncukrot, csokoládét, konzerveket tartalmazó csomagokat halmozottan hátrányos helyzetű idős - egyedülállók, nagycsaládosok, csonka családban élők kapták, akiknek az ünnep így könnyebbé, örömtelibbé és szebbé válhatott.

• 120 családnak osztottunk élelmiszercsomagot

Tudtad, hogy nagyon sok ember rendszeresen éhezni kényszerül?!

Nem csak felnõttek, hanem gyerekes családok is!

A Mátrix Közhasznú Alapítvány és a TOP Egyesület a Baptista Szeretetszolgálat Alapítvánnyal együttmûködve 120 család részére biztosított élelmiszercsomagot, amely tartós élelmiszereket tartalmazott.

A családok levest, tésztát, kekszet és édes süteményt vihettek haza.

• Mesét mondtunk, játszottunk, báboztunk a gyerekeknek

Mesét mondtunk, játszottunk, báboztunk a gyerekeknekMesemondó Mamika (Ács Ibolya) hétvégi tavaszváró bábjátékaiba segítettek be a Mátrix Közhasznú Alapítvány önkéntesei (Mesedoktorai) és a Karitáció Alapítvány önkéntesei (Bohócdoktorai). Meséket mondtunk, kesztyűbábokkal meséket játszottunk el, báboztunk, állatmeséket adtunk elő. Gyerekeknek a gyerekekért: a mai társadalom problémáinak feldolgozását segíti minden szépen megkomponált történet. Tél vége van, a mostani előadás a tavaszvárás, a jókedvre derítés, és az öröm jegyében telt el. A gyerekek és a felnőttek is nagy örömmel fogadták a történeteket. A résztvevőknek és a szereplőknek is köszönjük szépen!

• Egy tonna élelmiszert gyűjtött a Mátrix

Egy tonna élelmiszert gyűjtött a MátrixA hétvégén az országos Élelmiszerbank élelem gyűjtéssel egy időben Szegeden is folyt a jótékonysági élelemgyűjtés. A Mátrix Közhasznú Alapítvány az adománygyűjtő programon belül a nagylelkű lakosságtól apró tételenként összesen egy tonna tartós élelmiszert kapott. A gyűjtés teljes egészében önkéntes formában zajlott. Rácz Anett alapítványi vezető elmondta, hogy "a karácsony előtti adományozás több száz család számára nyújt segítséget, az összegyűjtött tartós élelmiszerek ezekbe a csomagokba kerülnek bele".

• ÖNKÉNTESÜL(L)ÉS - Önkéntes Központ Üllésen

ÖNKÉNTESÜL(L)ÉS - Önkéntes Központ ÜllésenAz Üllésen létrehozott Önkéntes Központ feladata, hogy a lakosság körében megismertesse és népszerűsítse az önkéntességet, önkénteseket toborozzon a lakosság köréből. A program során szakszerűen felkészített önkénteseink segítséget nyújtanak a kistérségben élőknek, kiemelten a hátrányos helyzetű lakosságnak. A program során fizikai segítségnyújtás mellett adományok gyűjtésével és osztásával is segítjük a térségben élő rászorulókat. Az Önkéntes Pont kialakításának célja a helyi és később a térség oktatási és szociális intézményi kapacitása és szolgáltatási minőségének és mennyiségének növelése.