• Kopogjon be a szomszédba, ne csak az ünnepek idején!

Kopogjon be a szomszédba, ne csak az ünnepek idején!Sokan élnek elszigetelve a társadalomtól, de nem csak tanyán vagy külterületen, akár még tömbházon belül vagy magánházas környéken is. Sokan a fűtetlen szobákban, alultápláltan – nélkülözve kénytelenek élni. Rácz Anett szociológus, a Mátrix Közhasznú Alapítvány munkatársa arra kéri a jó szándékú és jobb módban élőket, hogy ne hagyják magukra a környezetükben élő rászorulókat! Ha az öreg vagy egyedül élő szomszédot az ünnepi és fagyos időszakban nem látja napokig, úgy kopogjon át, bizonyosodjon meg arról, hogy nincsen probléma. Ha már úgyis főzött teát vagy egy lábas ételt, vigyen át pusztán odafigyelésből annak, akiről tudja, hogy lehet teljesen egyedül van, nincs mit ennie.

Takarókat osztottunk egyedül élő, idős, kiszolgáltatott embereknek, akiket télen a kihűlés is fenyeget

A Mátrix Közhasznú Alapítvány évente tízezernél több család és egyedülálló ember, jótékonysági szervezet számára osztott ki ruhát, cipőt, élelmiszert. Ha csak minden tizedik tehetősebb család vagy egyén segít egy rászorulót, már fagyástól vagy éhezéstől menekülhet meg minden veszélyeztetett személy. Együtt csodákra vagyunk képesek, egy kis odafigyeléssel életet menthet a zord hidegben és az ünnepek idején. Világunkat mi magunk alakítjuk, szükség van a pozitív gondolkodásra és a segítő célú összefogásra.

Sok a magára maradt, elszigetelten élő, magányos ember

Adományosztások alkalmával nagyon sokan kérnek, többen, mint amennyi segítséget adni tudunk

• A sport beépítése a gyermek életébe

A rendszeres testmozgás az egészséges életmód elengedhetetlen része. A testi és lelki egészségünkre gyakorolt kedvezõ hatása mellett, nevelési szerepe sem elhanyagolható, továbbá programot teremthet az egész család számára.

• Optimizmus = boldog élet!

Optimizmus = boldog élet!Az optimizmus, a pesszimizmus ellentéte, olyan életszemlélet, amiből nézve a világ jó, vagy kedvező hely. Az optimisták általában azt tartják, hogy az emberek jók. Az életről „kedvező” képük van, és abban hisznek, hogy idővel és végül a dolgok rendeződnek. Nos a Magyar ember nem az optimizmusáról híres. A Mátrix Közhasznú Alapítvány társadalmi fejlesztő tevékenysége segíti, hogy a problémamegoldás mellett derűlátó, bizakodó, pozitív gondolkodású emberekké alakuljon mindenki, aki még nem az. Ehhez viszont önbizalom, önismeret, változásra képesség / érettség is szükséges!

• A napon való kellemes kikapcsolódás veszélyes is lehet

A napon való kellemes kikapcsolódás veszélyes is lehetItt a nyár, gyermekeink az egész napos iskolapadban való görnyedés után végre kiszabadulnak, s a legjobb esetben a nyarat a szabadban játékkal, kirándulással, strandolással töltik. Dr Péntek Éva, a Karitáció Alapítvány szakértője a napozás lehetséges mellékhatásai kapcsán elővigyázatosságra és óvintézkedésre buzdít. Néhány ötlet és segítség a napsütésben töltött felhőtlen órákhoz, hogy ne árnyékolják be őket a leégés okozta kellemetlenségek: a napsugarak kétféle ultraviola sugarat tartalmaznak, amelyek elérik a bőrt: UVA- és UVB sugarakat. Az UVB sugárzás a bőr (az epidermisz) felső rétegeit égeti, ami leégést okoz.

• Helyes táplálkozás gyermekkorban

A nyári szünidõvel kiváló alkalom nyílik arra, hogy a szülõk megreformálják gyermekeik és a család táplálkozását, életmódját. Bár ekkor rengeteg zöldség, gyümölcs van a piacon és a szabad levegõn végzett sportnak sincs akadálya, mégis a tapasztalatok azt mutatják, hogy a szünidõ alatt a gyerekek csak tovább híznak. Sokan nem megfelelõ információk és tévhitek alapján alakítják gyermekeik étrendjét, ami helytelen zsírfogyasztás révén nem megfelelõ minõségû táplálkozáshoz, esetleg hiányállapothoz vezet.

• Így elõzzük meg a gyermekbaleseteket nyáron

A nyári idõszakban jelentõsen megnövekednek a gyerekeket ért balesetek. Pár szabály betartásával azonban ezek jó része elkerülhetõ. A legfontosabb, hogy a kicsiket sose hagyjuk felügyelet nélkül, ha pedig mégis megtörténik a baj, higgadtan cselekedjünk.

• Némán ordít a levélpapír - így aláztak meg egy szerelmes kislányt az iskolában

Némán ordít a levélpapír - így aláztak meg egy szerelmes kislányt az iskolábanEgy kilencéves kislány megírja az iskolában élete első szerelmeslevelét, de a tanár még azelőtt észreveszi, hogy célba érne a küldemény. Elveszi, felolvassa, majd széttépi. Az osztály röhög, a kislány megsemmisül, ahogy szerelme tárgya, a kisfiú is. A történet nem egy múlt századi gyerekregényből való, hanem 2016 májusából, egy budapesti általános iskolából. A gyereket és az anyukáját nagyon megrázta az eset… Olvassátok el a „levél monológját”, melyet a kislány édesanyja, Fiona jegyzett le. (IDE KATTINTVA pedig elolvashatjátok szakértőnk véleményét az esetéről.)

• Rendszeresen támogatjuk az újszülött életmentést is

Számos esetben támogattuk gyermekmentõ autót, és az újszülött életmentést is. A csatolt köszönõlevél egy a sok visszajelzésbõl, hálás köszönetbõl - melyet egyik esetben sem kértünk...

• Ha egy csecsemő elmondhatná..

Ha egy csecsemő elmondhatná..Ha a baba beszélni tudna… Egy újszülött üzenete édesanyjához: “1. Nem azért sírok, hogy megnehezítsem az életedet. Azért sírok, mert valami baj van. Még ha nem is látszik másból. 2. Vadiúj vagyok. Nem irányítom teljesen az idegrendszerem. Szervezetlen vagyok. Megnyugtat, ha veled vagyok, hallom a szívverésed, érzem az illatodat… Segítesz ezzel nekem. 3. Az, hogy nem bírom abbahagyni a sírást, nem a te hibád. Tudom, hogy megteszed, ami tőled telik. Még csak most ismerkedünk egymással. Eljutunk majd oda…. tarts ki, kérlek.

• A gyermekek alvászavarának okai

A gyerekek és fiatalok kevesebbet alszanak, mint kellene, ráadásul olvasás, vagy mesehallgatás helyett inkább tévéznek, amely nyugtalanabbá teszi az alvást. Mindez alvászavarokat okoz.

• Támogatjuk a Bionikus Mozgásszervi Alapítványt

Támogatjuk a Bionikus Mozgásszervi AlapítványtA bionika olyan új, több szaktudományt átfogó tudományág, amelynek célja az élő természetben kifejlődött megoldások átültetése a műszaki gyakorlatba. A Mátrix Közhasznú Alapítvány vezetősége figyelemmel kíséri a bionika technológiát, így nagy örömmel fogadta, hogy létrejött a Bionikus Mozgásszervi Alapítvány. Az innovatív alapítványi célokat támogatjuk, a szervezet működését szerteágazó formában segítjük. Ennek érdeklében 2015-től együttműködési megállapodást kötött a két szervezet, hogy a sikeres működést segítse.