• Para - bizonyítvány sokk

Para - bizonyítvány sokkÉv végén sok kisgyermek retteg, hogy mit fognak szólni az iskolai bizonyítványhoz a szülők... A gyermekeltűnések szezonja az év végi bizonyítványosztás ideje. Rácz Anett, a Mátrix Közhasznú Alapítvány elnöke óvva int minden szülőt attól, hogy aránytalanul komolyan vegye az év végi tanulmányi eredményeket, hiszen a gyermekek lelki és fizikai egészségénél nincs fontosabb. Jobb megelőzni azt, hogy egy - egy gyermek ijedtségében világnak szaladjon, hiszen még arra is van esély, hogy soha többé nem kerül haza.

Az év végi eredmények előzménye
    Gyermekünkkel legyünk kellően jó kapcsolatban, legyünk nyitottak és türelmesek. A tanulmányi eredmények körül gyülekező felhőket ismerjük fel időben. Ha most nem sikerült, legközelebb jobb lehet... alapon felesleges a helyzetet mindenféleképpen kilátástalannak feltüntetni. Egy a lényeg: ne lehetetlenítsük el gyermekünket, ne szorítsuk sarokba, ne büntessük és ne fenyegessük meggondolatlanul csemeténket, hiszen ennek szökés vagy egyéb tragédia lehet a következménye.

Az a fránya teljesítménykényszer...
    Vajon gyermekeinktől képességeikhez megfelelő mértékű teljesítményt várunk el? Tanórák, iskolán kívüli zene, tánc, sportedzések, fejlesztő korrepetálások, versenyek, átlagon felüli teljesítmény elvárások... egyéb, nagy koncentrációt igénylő feladatok, mindez rohanva egyiktől a másikig. Ez így összeomláshoz, túlterheltséghez vezethet.

Megoldás mindig van
    Rácz Anett egészségfejlesztő, a Mátrix Közhasznú Alapítvány elnöke pozitív gondolkodásra és egy kis lassításra int minden szülőt. Az elégtelen év végi eredmény nem bélyeg, nem végérvényes, hiszen javítható állapot. Ne szégyelljen a szülő a gyermekkel karöltve megoldást keresni, pl. játékos közösséget, kikapcsolódást, szinthez megfelelő iskolai felkészítőt, tanuló közösséget, több szülői figyelmet, közös együttléteket, hogy a problémákra természetes megoldás képződhessen.

Gyermekvédelem
    Családi veszekedés vagy dühkitörés vagy pánik után, ha a gyermek otthonról elmegy - eltűnik, a helyzetet komolyan kell venni. A keresésbe a hatóságokat a lehető leghamarabb be kell vonni, hogy a nagyobb bajt megelőzve a csemete a leghamarabb, sértetlenül hazajuthasson.

• Gyermekkori étvágytalanság

Az étvágytalanság és a válogatás gyakran azonos okra vezethetõ vissza.A szülõk gyakran fordulnak orvoshoz azzal a panasszal, hogy étvágytalan a gyermekük, alig eszik valamit, illetve csak azt eszi meg, ami a fogára való, válogatós.

• Fogyatékos emberek Magyarországon, a fogyatékosság kezelése

A fogyatékos emberek alkotják a társadalmi kirekesztõdés veszélyének leginkább kitett csoportokat, a munkaerõ-piaci részvétel lehetõsége tekintetében helyzetük különösen hátrányos. Noha a fogyatékos emberek jogaira és esélyegyenlõségére vonatkozó jogszabályok értelmében jogosultak az integrációra, a védett foglalkoztatásban való részvételük mellett azonban munkaerõ-piaci jelenlétük marginálisnak tekinthetõ.

• Anya, a félszemű anya

Anya, a félszemű anyaA mű a képzelet szüleménye, szürreális, de mégis... 10 éve nem látta a fiát egy anya. Egy nap eldöntötte, hogy elmegy hozzá. Elsírtam magam, amikor elolvastam ezt a feltehetően kitalált, de nagyon megható történetet. „Az anyám fél szemére vak volt. Utáltam ezért… szégyelltem. Egy ócskapiacon dolgozott, kisebb tárgyakat gyűjtött, és megpróbálta valamivel drágában eladni. Akkor ezt én nagyon szégyelltem..." mert egy gyermek alapvetően ebben a korban ilyen képmutató és szégyenlős. Egy anya pedig mindent odaad gyermekének, ha kell, az életét is.

• A magány, az egyedüllét beteggé tehet

A magányosság nemcsak a lelket gyötri meg, hanem a testet is megbetegíti. Kutatások támasztják alá ugyanis, hogy különbözõ módon károsíthatja az egészséget. Azok az emberek, akik kerülik mások társaságát, nem ápolnak szoros kapcsolatokat, gyakran képtelenek megbirkózni a napi stresszhelyzetekkel, így egyre inkább nehezükre esik az egészséges életvitel megvalósítása.

• Védõnõi szûrõnapokat támogattunk

Rendszeresen támogatjuk a védõnõi szûrõnapokat... A csatolt köszönõlevél egy a sok visszajelzésbõl, hálás köszönetbõl - melyet egyik esetben sem kértünk...

Jelen támogatás célja, hogy segítsük megelõzni az esetleges problémákat, betegségeket. Sajnos az állandó kontrollra nincs mindenkinek lehetõsége, 1-1 szûrésen több száz vegyes szûrõvizsgálat kerül elvégzésre.

• Számítógép adomány a Dán Nagykövetségtől

Számítógép adomány a Dán NagykövetségtőlA Mátrix Közhasznú Alapítvány „Számítógép Álom” adományozói programja jó tanuló, de hátrányos helyzetben élő gyermekek számára biztosít informatikai eszközöket. Az évek óta sikeresen működő programot Dánia Magyarországi Nagykövetsége 25 számítógéppel, monitorokkal és egyéb kiegészítőkkel támogatta. Minden felajánlás nagy segítség, így az alapítvány az adományt köszönettel fogadta. A gyermekeket támogató „Számítógép Álom” programról a www.matrixalapitvany.hu oldalon ismerhető meg.

• Mikor ösztönzi a gyermeket a zsebpénz?

Akkor lehet jobb eredmények elérésére ösztönözni a gyermeket zsebpénzzel, ha az már elsajátította a pénzkezelés alapjait – állítják a szakemberek a pénz mint motivációs eszköz vizsgálata kapcsán.

• A rózsa

A rózsaA rózsa gyönyörűséges virág.

A rózsa számos kultúrában az érzelmekkel, a szeretettel és a szerelemmel összekapcsolt virág. Nem véletlenül ezt a csodálatos virágot nevelgeti féltő gonddal a kis herceg.

A görög mitológiában Aphroditének a Szerelem Istennőjének a vörös rózsa volt a kedvenc virága. Szapphó a virágok királynőjének nevezte.

• Szívszorító igaz történet - nehéz Magyarországon élni...

Szívszorító igaz történet - nehéz Magyarországon élni...47.000 Ft nyugdíja pár nap alatt elfogyott. Kifizette a boltban a tartozásait kamatostól, a postán hatezer forintot hagyott a villanyszámlára, elküldött a fiának ötezer forintot a főváros egyik hajléktalanszállójára, végül az önkormányzatnál a kutyaoltás elmaradt összegét fizette be. Tervezte, hogy tüzelőt is vesz, de a pénztárcájában csak három darab ezres maradt egész hónapra. Vett a boltban fél kiló kenyeret és egy liter tejet is és lassan totyogott hazafelé a sáros úton. Az utat nézte mereven, nehogy elcsússzon. A szőke boltos nő ingerült volt, miután kilépett az ajtón, mert megint szellőztetnie kellett a rossz szagú öregasszony után.

• 11 öregedésgátló praktika

11 öregedésgátló praktikaA 105 éves orvos, Shigeaki Hinohara eddig még nem kérte nyugdíjaztatását, és a jelek szerint nem is készül nyugállományba vonulni. Ehelyett dolgozik, tanít, önkénteskedik és személyes blogot is vezet. Shigeaki Hinohara egy interjúban beszélt arról, hogy mi az a 11 dolog, amelyet ha betartunk, sokáig fogunk élni. 1. A testet nem szabad korlátok közé szorítani: Energia attól lesz, hogy jól érezzük magunkat. Mikor gyerekek voltunk és sokat játszottunk, akkor minden pillanatban boldogok voltunk, még enni és aludni is gyakran elfelejtettünk.