bohócdoktor vizit szja 1%
  • Napi testmozgással-és lelki gyakorlatokkal csökkenthető a bezártságtól kialakuló rossz közérzet

Napi testmozgással-és lelki gyakorlatokkal csökkenthető a bezártságtól kialakuló rossz közérzetGyerekeket, felnőtteket, fiatalokat - öregeket is megterhel a bezártság, a megváltozott napirend, a munkakörülmények sokkos helyzete, az anyagi helyzettel kapcsolatos gondok, a digitális oktatás, a koronavírus terjedésétől való állandó félelem, a távolságtartás, a napi teendőkkel kapcsolatos korlátok, és minden, ami a 2020. év első felére jellemző. Testmozgással-és lelki gyakorlatokkal csökkenthető a bezártságtól kialakuló rossz közérzet. A Mátrix Közhasznú Alapítvány mindenkit nyugodtságra, higgadtságra buzdít. Ám ebben az időszakban se engedjük el magunkat, hiszen a siker a kezünkben van.

Gyerekek / Szülők! Karantén idején se feledkezzünk meg a napi testmozgásról. Seres Viktor a 11 éves influencer, youtuber szerencsés, mert a tömbháznál, ahol lakik, erdő, vízpart, emberektől mentes terep található, ahol naponta 1-2 órát testvérével önállóan szervezett testneveléssel tölthet el.

Erről videója elérhető itt:

Otthon tanulás - digitális tanrend, napi testmozgás

Sajnos nem mindenki ilyen szerencsés, mint Viktor, hogy szinte lába alatt az erdő és a folyópart. A fizikai aktivitás, azaz a testmozgás kell, ez az egészség alapja. A bennünk képződő feszültség oldására, testünk egészsége érdekében is nagyon fontos a lelki egészség fenntartása, és a napi testedzés - fogalmazza meg Rácz Anett, az egészségfejlesztéssel is foglalkozó Mátrix Közhasznú Alapítvány vezetője. Ha nincs mód erdőben - emberektől mentes területen mozogni, pár hasznos tipp (otthoni nyers / gerilla módszer) a mindennapokra, ami segíti a fitten tartást (a testi – lelki egészséget):

1. A szoba közepén zenére végezz tornagyakorlatokat
    Nincs konkrét minimum, annyit sportolj a szobában, amennyi jól esik, próbáld megmozgatni az egész testedet, de a sportsérülések elkerülése érdekében már bevált gyakorlatokkal érdemes kezdeni. A bemelegítés nagyon fontos, a tornagyakorlatok végén pedig a levezetés, a légző gyakorlat.

2. Az udvaron / lépcsőházban 5-10 perc intenzív gyaloglással - futással tedd aktívvá magadat
    Lépcsőzéssel menj fel a bevásárlásból, gyalogszerrel indulj neki a napi feladatok elvégzéséhez. Udvaron belül kis körökben futással, guggolva járással, pókmászásban is terhelhetjük fizikailag testünket.

3. Emelj súlyokat
    Izomerő növelésre vagy szálkásításra is alkalmas az otthoni súlyzózás. Ha nincs otthon sporteszköz, akkor sem kell elkeseredni, vízzel teli üveget, nagyobb könyveket is használhatsz súlyzózásra. A balesetek elkerülése érdekében csak biztonságos módon emelgessünk súlyokat.

4. Adj a lelkednek is megtisztulást
    Jóga gyakorlatokkal, meditációval, relaxációval tehetjük jobbá a lelki állapotunkat. Egy vers meghallgatása, egy jógaóra online lejátszása, relaxációs zenét hallgatni főzés közben, mind segítheti a jobb állapotba kerülést. Megszámlálhatatlan variáció van, kombinálni érdemes.

5. Olvass hangosan, akár magadnak vagy a család más tagjainak
    Verset, mesét, vagy fejezetenként akár egy egész regényt is felolvashatunk. A szókincs bővülése mellett levezeti a feszültséget az olvasás. Improvizálhat a család minden tagja valamilyen történetet, szervezhet közösen a bagázs minden napra egy izgalmas mondókás félórát.

6. Társasjáték, kártya, dominó mind közösség építő, feszültséget oldó csapatjáték, hasznos a családban az ilyen közös elfoglaltság.

7. Közös főzés, közös mosogatás, közös terítés
    Egymást meglepni finom étellel felülmúlhatatlan élmény. A mozgásban gazdag nap végére egy finom-és egészséges vacsora úgyszintén közösség építő, örömet okozó.

8. Televízió, online, filmek
    A fizikai aktivitás után a család megnézheti közösen a rég várt filmeket, melyekre a rohanó életben sok esetben ilyen formán nem volt idő. Osszuk be a néznivalókat, de ne tapadjon a gyerek a játékprogramok vagy a mesék elé, mert azzal bezárkózottá válhat. Tartsuk meg az egészséges egyensúlyt, a filmek, a televízió kontroll és mérték mellett része lehet a napirendünknek.

9. Célkeresztben a hobbi. Eddig sok mindenre időhiány volt, a karanténban a helyzet megváltozik, időnk engedi, hogy hobbinknak éljünk.

10. Rajz, színezés, gyurmázás révén alkothatunk, közben feszültséget oldunk.

Rácz Anett alapítványi vezető hozzátette: a megváltozott - zűrös napirend negatívan hathat a kisgyermekek viselkedésére. Vonjuk be őket a napi feladatokba, dicséret mellett pl. háztartástan (takarítás, mosás), higiénia, ruhahajtogatás, szennyes válogatás, rendrakás, szőnyeg rázás is lehet az alternatív iskolarend része, hagyjuk fejlődni a kicsiket az "élet iskolájában". Emellett a kilátástalansággal kapcsolatos ventiláló gondolatokat a szülő rendszeresen hesegesse el, pozitív hozzáállás és az egyszerű dolgok változatos kombinációja lehet megoldás a helyzetből való sikeres kilábaláshoz.

A vírusveszélyes időszak hamar elmúlik, és bár semmi nem lesz olyan, mint azelőtt, de visszaáll minden a megfelelő kerékvágásba. Addig pedig a megváltozott helyzethez alkalmazkodva könnyedebben átvészelhetjük az egészségügyi karantén idejét.

Otthon tanulás, digitális oktatás, egészségesen

Segítene jót tenni? Megteheti!

A legapróbb hozzájárulás, a legkisebb támogatás is életmentő, hiszen sok kicsi sokra megy! Így is segíthet:

1. Adó 1 százalék felajánlással: éves szinten tízezernél több segítségnyújtást támogathat adó 1 százalék felajánlása révén. Adóbevalláskor a Mátrix Közhasznú Alapítvány 18472273-1-06 adószámát adja meg, vagy május 20-ig rendelkezzen az eSzja adóbevallásban.

2. Adománnyal: az alapítvány 11735005-20510350 -es hivatalos számlaszámára átutalt összeg 100%-ban a jótékonysági programok finanszírozására kerül felhasználásra.

3. PayPal támogatás révén: az info@matrixalapitvany.hu paypal címre átutalt átutalt összeg 100%-ban a jótékonysági programok finanszírozására kerül felhasználásra.

4. Adományvonallal: a Mátrix Közhasznú Alapítvány ADHAT Segélyvonalán hívással és SMS-el is segíthet! Hívja a 13600 -as telefonszámot (mindenféle előhívó nélkül), majd az automata bejelentkezése után adja meg az alapítvány kódját, a 22 -est! Ha könnyebb az SMS, akkor a 13600 -as számra küldjed a 22 -est. Egy hívás vagy egy üzenet 500 Ft. Ennyit kapunk, és ennyit is számláznak az adott telefonszámlára!

Közösen tegyünk CSODÁT! Az alapítvány támogatása kapcsán a www.matrixalapitvany.hu és a www.facebook.com/matrix.alapitvany oldalakon további információkat szerezhet. Sok kicsi sokra megy, hálásan köszönjük a segítségét!

bohócdoktor adó egy százalék, gyermekmentés, családtámogatáscsaládtámogatás, adományosztás, gyógyítás, gyermekek, kórházKérjük Támogassa a Gyermekek megmentését!

• Tedd a rászoruló Gyerekek Ünnepét Örömtelivél - Karitatív Shopping Center

Tedd a rászoruló Gyerekek Ünnepét Örömtelivél - Karitatív Shopping CenterAlapítványunk tevékenységét támogatja a Kari.hu! A Kari.hu egy webáruházakat tömörítő Karitatív Shopping Center, ahol minden vásárlásod 1%-ával jótékonykodsz. Az általad kiválasztott terméket/szolgáltatást értékesítő/forgalmazó üzlettől vásárolsz KÖZVETLENÜL, vagyis a szállítási, fizetési, garanciális és egyéb feltételeket is ők szabják meg, illetve a termékek ellenértékét is mindig az adott üzletnek fizeted. Ha információra van szükséged a termékekkel/szolgáltatásokkal kapcsolatban, akkor szintén Őket kell megkeresned. A vásárlásod után kapott visszaigazoló levélben pontosan látod, hogy mely elérhetőségeken.

• A globális felmelegedés hatásai

Az IPCC kutatóinak általános elõrejelzései szerint a szárazföldek hõmérsékletének növekedése nagyobb mértékû lesz, mint a tengereké, ami a napfény-visszaverõ képességükkel magyarázható. Az Északi-sarkvidéken elsõsorban a téli átlaghõmérséklet fog növekedni. Az éjszakai átlaghõmérsékletek növekedése megfogja haladni a nappali középhõmérsékletekét.

• Para - bizonyítvány sokk

Para - bizonyítvány sokkÉv végén sok kisgyermek retteg, hogy mit fognak szólni az iskolai bizonyítványhoz a szülők... A gyermekeltűnések szezonja az év végi bizonyítványosztás ideje. Rácz Anett, a Mátrix Közhasznú Alapítvány elnöke óvva int minden szülőt attól, hogy aránytalanul komolyan vegye az év végi tanulmányi eredményeket, hiszen a gyermekek lelki és fizikai egészségénél nincs fontosabb. Jobb megelőzni azt, hogy egy - egy gyermek ijedtségében világnak szaladjon, hiszen még arra is van esély, hogy soha többé nem kerül haza.

• Pihentető praktikák a nyári kánikula idejére

Pihentető praktikák a nyári kánikula idejéreA nyári kánikula idősek és fiatalok számára is nagy terhet jelent. Nappal kimerültség, éjjel van, hogy csak forgolódunk az ágyban, a fülledt melegben még aludni sem tudunk rendesen. Ilyenkor az ember legtöbbször csak szenved, izzad, másnap nyűgösen, fáradtan ébred, s ez az egész napját megbélyegzi. Ám gondoljunk csak arra, hogy vannak olyan országok, ahol mindig ennyire meleg van. Ezért is találták ki az ilyen helyeken az úgynevezett szieszta időszakot, amikor bezárnak az üzletek tíztől, délután kettőig, hogy ezekben a nagyon meleg órákban az ember pihenhessen kicsit.

• Félmilliárd gyermek éhezik a világon!

Paradox világban élünk: miközben az elhízás - és vele a cukorbetegség, szélütés és szívinfarktus - világméretû probléma, ugyanakkor csaknem félmilliárd gyerek éhezik világszerte. A fejlõdõ országokban él a Föld népességének 83 százaléka. Ezekben az országokban 146 millió ötévesnél fiatalabb gyermek alultáplált, és ebbõl a korosztályból tízmilliónál többen éhezés következtében vesztik életüket.

• Érdektelenség van

Érdektelenség vanÉrdektelenség. Rengetegen megélik, hogy nem számíthatnak a környezetükben lévő emberekre. Még a bajba jutottak mellett is csak elsétál a tömeg, nem segítenek. Nem figyelnek egymásra az ismerősök, a munkatársak, de még a rokonok sem. Már a szomszédjukban élőket sem ismerik a legtöbben. Gyakori probléma, hogy még a legjobb barátod, vagy a párod részéről sem érzed a valódi törődést. Ha mégis találsz valakit, aki valóban figyel rád, érdekli és érti is, amit mondasz neki, vigyázz rá és becsüld meg nagyon! Ritka kincs...

• Optimizmus = boldog élet!

Optimizmus = boldog élet!Az optimizmus, a pesszimizmus ellentéte, olyan életszemlélet, amiből nézve a világ jó, vagy kedvező hely. Az optimisták általában azt tartják, hogy az emberek jók. Az életről „kedvező” képük van, és abban hisznek, hogy idővel és végül a dolgok rendeződnek. Nos a Magyar ember nem az optimizmusáról híres. A Mátrix Közhasznú Alapítvány társadalmi fejlesztő tevékenysége segíti, hogy a problémamegoldás mellett derűlátó, bizakodó, pozitív gondolkodású emberekké alakuljon mindenki, aki még nem az. Ehhez viszont önbizalom, önismeret, változásra képesség / érettség is szükséges!

• Mag és az örökség

Mag és az örökségEgy sikeres üzletember már idős volt és érezte, hogy eljött az ideje, hogy kiválassza az örökösét, aki továbbviszi az üzletet. Viszont nem az egyik igazgatót vagy az egyik gyermekét választotta, hanem valami egészen mást tett. Összehívta az összes fiatal alkalmazottat.

Ezt mondta nekik: -Eljött az ideje, hogy visszavonuljak és kiválasszam a következő vezérigazgatót. Elhatároztam, hogy közületek fogok választani valakit. A fiatal alkalmazottak megdöbbentek. A főnök így folytatta:

• Étel adomány: rászorulók támogatása, szeretetláda, étel adomány

Étel adomány: rászorulók támogatása, szeretetláda, étel adományNe dobd a szemétbe: egy megmaradt fél adag főtt étel valakinek a túlélést jelentheti. Egy szikkadt zsömle valakinek már szemét, másnak pedig a reggelit jelenti. Ünnepek idején dőzsöl a lakosság, ilyenkor különösen nagy az élelmiszerpazarlás, de kis odafigyeléssel ez megelőzhető, sőt, rengeteg rászoruló asztalára varázsolhatunk reggelit, ebédet és vacsorát. Látogassuk meg a rászoruló szomszédokat, kopogjunk be hozzájuk bátran. Adjuk oda szeretettel azt az ételt, ami nekik még jól jön. Szeretetláda a nagyvárosokban segíti a rászorulókat, de egyre többet hallani visszaélésekről. Figyeljünk oda, mert dézsmálják a szeretet ládákat.

• Egymilliárdan éheznek a Földön

Már több mint egymilliárd ember éhezik a Földön, jelentette az ENSZ Élelmezési és Mezõgazdasági Szervezete (FAO). Évi 30 milliárd dollár szükséges ahhoz, hogy 2050-ben a világ élelmezni tudja a bolygó akkor már 9 milliárdos lakosságát. A gazdasági válság miatt azonban egyre kevesebb a pénz a mezõgazdaság fejlesztésére is.