bohócdoktor vizit szja 1%
  • Napi testmozgással-és lelki gyakorlatokkal csökkenthető a bezártságtól kialakuló rossz közérzet

Napi testmozgással-és lelki gyakorlatokkal csökkenthető a bezártságtól kialakuló rossz közérzetGyerekeket, felnőtteket, fiatalokat - öregeket is megterhel a bezártság, a megváltozott napirend, a munkakörülmények sokkos helyzete, az anyagi helyzettel kapcsolatos gondok, a digitális oktatás, a koronavírus terjedésétől való állandó félelem, a távolságtartás, a napi teendőkkel kapcsolatos korlátok, és minden, ami a 2020. év első felére jellemző. Testmozgással-és lelki gyakorlatokkal csökkenthető a bezártságtól kialakuló rossz közérzet. A Mátrix Közhasznú Alapítvány mindenkit nyugodtságra, higgadtságra buzdít. Ám ebben az időszakban se engedjük el magunkat, hiszen a siker a kezünkben van.

Gyerekek / Szülők! Karantén idején se feledkezzünk meg a napi testmozgásról. Seres Viktor a 11 éves influencer, youtuber szerencsés, mert a tömbháznál, ahol lakik, erdő, vízpart, emberektől mentes terep található, ahol naponta 1-2 órát testvérével önállóan szervezett testneveléssel tölthet el.

Erről videója elérhető itt:

Otthon tanulás - digitális tanrend, napi testmozgás

Sajnos nem mindenki ilyen szerencsés, mint Viktor, hogy szinte lába alatt az erdő és a folyópart. A fizikai aktivitás, azaz a testmozgás kell, ez az egészség alapja. A bennünk képződő feszültség oldására, testünk egészsége érdekében is nagyon fontos a lelki egészség fenntartása, és a napi testedzés - fogalmazza meg Rácz Anett, az egészségfejlesztéssel is foglalkozó Mátrix Közhasznú Alapítvány vezetője. Ha nincs mód erdőben - emberektől mentes területen mozogni, pár hasznos tipp (otthoni nyers / gerilla módszer) a mindennapokra, ami segíti a fitten tartást (a testi – lelki egészséget):

1. A szoba közepén zenére végezz tornagyakorlatokat
    Nincs konkrét minimum, annyit sportolj a szobában, amennyi jól esik, próbáld megmozgatni az egész testedet, de a sportsérülések elkerülése érdekében már bevált gyakorlatokkal érdemes kezdeni. A bemelegítés nagyon fontos, a tornagyakorlatok végén pedig a levezetés, a légző gyakorlat.

2. Az udvaron / lépcsőházban 5-10 perc intenzív gyaloglással - futással tedd aktívvá magadat
    Lépcsőzéssel menj fel a bevásárlásból, gyalogszerrel indulj neki a napi feladatok elvégzéséhez. Udvaron belül kis körökben futással, guggolva járással, pókmászásban is terhelhetjük fizikailag testünket.

3. Emelj súlyokat
    Izomerő növelésre vagy szálkásításra is alkalmas az otthoni súlyzózás. Ha nincs otthon sporteszköz, akkor sem kell elkeseredni, vízzel teli üveget, nagyobb könyveket is használhatsz súlyzózásra. A balesetek elkerülése érdekében csak biztonságos módon emelgessünk súlyokat.

4. Adj a lelkednek is megtisztulást
    Jóga gyakorlatokkal, meditációval, relaxációval tehetjük jobbá a lelki állapotunkat. Egy vers meghallgatása, egy jógaóra online lejátszása, relaxációs zenét hallgatni főzés közben, mind segítheti a jobb állapotba kerülést. Megszámlálhatatlan variáció van, kombinálni érdemes.

5. Olvass hangosan, akár magadnak vagy a család más tagjainak
    Verset, mesét, vagy fejezetenként akár egy egész regényt is felolvashatunk. A szókincs bővülése mellett levezeti a feszültséget az olvasás. Improvizálhat a család minden tagja valamilyen történetet, szervezhet közösen a bagázs minden napra egy izgalmas mondókás félórát.

6. Társasjáték, kártya, dominó mind közösség építő, feszültséget oldó csapatjáték, hasznos a családban az ilyen közös elfoglaltság.

7. Közös főzés, közös mosogatás, közös terítés
    Egymást meglepni finom étellel felülmúlhatatlan élmény. A mozgásban gazdag nap végére egy finom-és egészséges vacsora úgyszintén közösség építő, örömet okozó.

8. Televízió, online, filmek
    A fizikai aktivitás után a család megnézheti közösen a rég várt filmeket, melyekre a rohanó életben sok esetben ilyen formán nem volt idő. Osszuk be a néznivalókat, de ne tapadjon a gyerek a játékprogramok vagy a mesék elé, mert azzal bezárkózottá válhat. Tartsuk meg az egészséges egyensúlyt, a filmek, a televízió kontroll és mérték mellett része lehet a napirendünknek.

9. Célkeresztben a hobbi. Eddig sok mindenre időhiány volt, a karanténban a helyzet megváltozik, időnk engedi, hogy hobbinknak éljünk.

10. Rajz, színezés, gyurmázás révén alkothatunk, közben feszültséget oldunk.

Rácz Anett alapítványi vezető hozzátette: a megváltozott - zűrös napirend negatívan hathat a kisgyermekek viselkedésére. Vonjuk be őket a napi feladatokba, dicséret mellett pl. háztartástan (takarítás, mosás), higiénia, ruhahajtogatás, szennyes válogatás, rendrakás, szőnyeg rázás is lehet az alternatív iskolarend része, hagyjuk fejlődni a kicsiket az "élet iskolájában". Emellett a kilátástalansággal kapcsolatos ventiláló gondolatokat a szülő rendszeresen hesegesse el, pozitív hozzáállás és az egyszerű dolgok változatos kombinációja lehet megoldás a helyzetből való sikeres kilábaláshoz.

A vírusveszélyes időszak hamar elmúlik, és bár semmi nem lesz olyan, mint azelőtt, de visszaáll minden a megfelelő kerékvágásba. Addig pedig a megváltozott helyzethez alkalmazkodva könnyedebben átvészelhetjük az egészségügyi karantén idejét.

Otthon tanulás, digitális oktatás, egészségesen

Segítene jót tenni? Megteheti!

A legapróbb hozzájárulás, a legkisebb támogatás is életmentő, hiszen sok kicsi sokra megy! Így is segíthet:

1. Adó 1 százalék felajánlással: éves szinten tízezernél több segítségnyújtást támogathat adó 1 százalék felajánlása révén. Adóbevalláskor a Mátrix Közhasznú Alapítvány 18472273-1-06 adószámát adja meg, vagy május 20-ig rendelkezzen az eSzja adóbevallásban.

2. Adománnyal: az alapítvány 11735005-20510350 -es hivatalos számlaszámára átutalt összeg 100%-ban a jótékonysági programok finanszírozására kerül felhasználásra.

3. PayPal támogatás révén: az info@matrixalapitvany.hu paypal címre átutalt átutalt összeg 100%-ban a jótékonysági programok finanszírozására kerül felhasználásra.

4. Adományvonallal: a Mátrix Közhasznú Alapítvány ADHAT Segélyvonalán hívással és SMS-el is segíthet! Hívja a 13600 -as telefonszámot (mindenféle előhívó nélkül), majd az automata bejelentkezése után adja meg az alapítvány kódját, a 22 -est! Ha könnyebb az SMS, akkor a 13600 -as számra küldjed a 22 -est. Egy hívás vagy egy üzenet 500 Ft. Ennyit kapunk, és ennyit is számláznak az adott telefonszámlára!

Közösen tegyünk CSODÁT! Az alapítvány támogatása kapcsán a www.matrixalapitvany.hu és a www.facebook.com/matrix.alapitvany oldalakon további információkat szerezhet. Sok kicsi sokra megy, hálásan köszönjük a segítségét!

bohócdoktor adó egy százalék, gyermekmentés, családtámogatáscsaládtámogatás, adományosztás, gyógyítás, gyermekek, kórházKérjük Támogassa a Gyermekek megmentését!

• Kálmán Norbi emlékére

Kálmán Norbi emlékéreKálmán Norbi elment az Angyalokhoz. Vincze Gabriella, a kisfiú édesanyja az együttműködésünk előtt reménykedve tudatta Norbika kapcsán az alapítvánnyal, hogy a pici fia akut mieloid leukémiában szenved, és a steril szoba, illetve az anyagi segítség a megoldás a betegségből való kiúthoz. Szörnyű volt tudni, hogy a csöppnyi gyermek gyógykezelése miatt majdhogynem több időt töltött már kórházban, mint azon kívül. A harcban a Mátrix Közhasznú Alapítvány is segédkezett, de a csatát a szörnyű kór ellen Norbi elveszítette. 16 hónapos korában örökre itt hagyta a földi létet, de tudjuk, hogy odafönn az angyalok bölcsője ringatja pici testét.

• Szívszorító igaz történet - nehéz Magyarországon élni...

Szívszorító igaz történet - nehéz Magyarországon élni...47.000 Ft nyugdíja pár nap alatt elfogyott. Kifizette a boltban a tartozásait kamatostól, a postán hatezer forintot hagyott a villanyszámlára, elküldött a fiának ötezer forintot a főváros egyik hajléktalanszállójára, végül az önkormányzatnál a kutyaoltás elmaradt összegét fizette be. Tervezte, hogy tüzelőt is vesz, de a pénztárcájában csak három darab ezres maradt egész hónapra. Vett a boltban fél kiló kenyeret és egy liter tejet is és lassan totyogott hazafelé a sáros úton. Az utat nézte mereven, nehogy elcsússzon. A szőke boltos nő ingerült volt, miután kilépett az ajtón, mert megint szellőztetnie kellett a rossz szagú öregasszony után.

• Hogyan elõzzük meg a szénmonoxid mérgezést?

Itt az õsz, ismét indul a fûtésszezon, s nem is gondolunk bele, milyen komoly veszélyt jelenthet, ha nem ég el tökéletesen a tüzelõanyag. Ilyen esetekben keletkezik a szénmonoxid, ami akár halálos balesetet is okozhat.

• A szeretethiánynak durva következményei is lehetnek

A szeretethiánynak durva következményei is lehetnekA szeretethiány lelki és testi következményei - Hajszoljuk a sikert, a pénzt, a csillogást, a látszatot és közben elfelejtjük a legfontosabbat. Megfeledkezünk a legnagyobb kincsről, a szeretetről. A szeretethiány népbetegség. A szeretethiánynak szövődményei vannak. Nem csak lelki, hanem testi szövődményei. A szeretethiány lelki vonzata a magány? Vagy épp fordítva, a magány hozza magával a szeretethiányt? Egy kis odafigyelés, az életritmus - az élet sebesség megfelelő megválasztása, a törődés... sokszor nem kerül se több időbe, se pedig anyagiakba. Szeretettel szeretteink felé, legyen ez a jelszó...

• A vak ember kéreget

A vak ember kéregetVak ember ült egy épület előtt a lépcsőn, lábánál kalap táblával, a következő szöveggel: Vak vagyok. Kérem, segítsenek! Arra ment egy újságíró és látta a kalapban alig van pénz, csak pár fillér. Lehajolt, dobott a kalapba pár forintot, s anélkül, hogy megkérdezte volna, elvette a táblát és a másik oldalára írt egy mondatot. Délután visszatért a vak emberhez és látta a kalapban sok pénz van. A vak felismerte lépteit, s megkérdezte tőle, hogy ő írt-e a táblára, s ha ő volt, akkor mit. Az újságíró így válaszolt: - Semmi olyat, ami nem lenne igaz. Csak soraidnak kicsit más formát adtam. - mondta, majd mosollyal az arcán távozott.

• Mikor ösztönzi a gyermeket a zsebpénz?

Akkor lehet jobb eredmények elérésére ösztönözni a gyermeket zsebpénzzel, ha az már elsajátította a pénzkezelés alapjait – állítják a szakemberek a pénz mint motivációs eszköz vizsgálata kapcsán.

• Kamilla, a csodanövény

Kamilla, a csodanövényHázi patikánk egyik természetes tagja a kamilla. Piperefű, szüzekanyja, szentivánpipitér, bubulyka, anyafű, pipiske. Milyen csodálatos is a magyar nyelv, megannyi varázslatos név, s mind egyetlen egyszerű és mégis nagyszerű vadon élő virágot, egyik leghatékonyabb gyógynövényünket takarja. Június-július hónapokban virágzik rétjeinken a kamilla, az orvosi székfű. Szinte nincs olyan ember, aki ne ismerné a kamilla valamilyen formáját. Csodálatos erejét számtalan területen használhatod: legyen szó egészségről vagy szépségről.

• Fogyatékos emberek Magyarországon, a fogyatékosság kezelése

A fogyatékos emberek alkotják a társadalmi kirekesztõdés veszélyének leginkább kitett csoportokat, a munkaerõ-piaci részvétel lehetõsége tekintetében helyzetük különösen hátrányos. Noha a fogyatékos emberek jogaira és esélyegyenlõségére vonatkozó jogszabályok értelmében jogosultak az integrációra, a védett foglalkoztatásban való részvételük mellett azonban munkaerõ-piaci jelenlétük marginálisnak tekinthetõ.

• Egy parányi történet a képzelet csodatévő erejéről

Egy parányi történet a képzelet csodatévő erejérőlNéha sajnálatos módon szükségünk van egy-két pofonra az élettől, hogy felismerjük, minek van igazából értéke, és minek nincs. ha ez nem történik meg, örökké tagadásban élünk majd. A következő történet sokak szemét felnyitotta már, éppen ezért számodra is kötelező olvasmány! Két súlyosan beteg férfi feküdt egy közös kórteremben. Az egyiküknek megengedték, hogy minden nap egy órát üljön az ágyon, fekvés helyett, hogy könnyebben le tudják szívni a folyadékot a tüdejéből. Az ő ágya mellett volt a terem ablaka.

• Gyermekbalesetek és fertõzések elkerülése a nyáriszünetben

Az iskolai szünet kezdetével a gyerekek megszokott életrendje megváltozik. Lazul a fegyelem a mindennapok és a higiénia területén is, melynek következményeként gyakoribbá válnak bizonyos hasmenéses megbetegedések, de a gyerekbalesetek is. Többségük azonban kis elõvigyázatossággal megelõzhetõ, illetve elengedhetetlenül szükséges a szülõk odafigyelése.