• Figyeljünk a gyermek lábára, a lúdtalp megelõzhetõ

Nagyon kellemetlen, nemcsak gyermekkorban kialakuló, de szerencsére megelõzhetõ rendellenesség a lúdtalp. Az újszülöttek puha és puszilgatni való talpacskája a járás tanulása során jelentõsen átalakul. Fontos, hogy ilyenkor segítsük a megfelelõ irányú változásokat!

A lúdtalp sajnos bármely életkorban kialakulhat. Ez gyakorlatilag annyit jelent ugyanis, hogy a láb inaira és izmaira nagyobb terhelés jut, mint amit az képes elviselni, ezért eldeformálódik és fájdalmas lúdtalp alakulhat ki. Viszonylag gyakran kialakul a hirtelen lábra álló babáknál, a váratlanul nagyot növõ kamaszoknál és felnõtt korban bármikor, ha valaki gyorsan szed magára komoly súlyfelesleget.

Legtöbbször ovis korra alakul ki a lúdtalp azoknál, akiknek hajlama van rá és nem védekeztek ellene megfelelõ módon. A csecsemõk párnás talpacskája a járás következtében a rövid talpizmok aktív munkája révén hosszanti és haránt boltozatokat kap. Azonban, ha nem dolgoztatjuk megfelelõ mértékben talpizmainkat, akkor a boltozatok ellaposodnak vagy ki sem alakulnak, ez a lúdtalp.

A lábfej ilyen jellegû deformitását több módszer együttes segítségével küszöbölhetjük ki. Az elsõ és legfontosabb, hogy megfelelõ cipõ legyen gyermekünk lábán attól a pillanattól, hogy lábra állt. A jó gyerekcipõ puha bõrbõl készül, a talpa rugalmas, csúszásmentes és viszonylag vastag, tartása van, mely nem engedi, hogy befele dõljön csemeténk sarka.

Játékos lábtorna is segíthet a lúdtalp elkerülésében. A gyerekek imádnak mezítláb lenni és ezek a gyakorlatok jó alkalmat nyújtanak a számukra, hogy ledobhassák a cipõjüket. A játékos gyakorlatok közé tartozik a lábujjhegyen- és sarkon járás, a lábfejek spiccbe és pipába forgatása. Sokkal izgalmasabb azonban, ha megpróbálunk megfogni a lábfejünkkel egy ceruzát és rajzolni vele valamit.

Megkísérelhetünk apró tárgyakat, például dobókockákat felemelgetni a földrõl a lábfejünk segítségével és egyik lábunkkal levenni a zoknit a másikról. Rendkívül hasznos, ha minél több idõt járunk mezítláb természetes környezetben (füvön, homokon, köveken). Torna után viszont azonnal vegyük vissza a lábbelit, mert a sima felületen, parkettán vagy szõnyegen való séta lúdtalphoz vezet, hiszen nem kényszerülnek a talpizmok mozgásra.

• A rózsa

A rózsaA rózsa gyönyörűséges virág.

A rózsa számos kultúrában az érzelmekkel, a szeretettel és a szerelemmel összekapcsolt virág. Nem véletlenül ezt a csodálatos virágot nevelgeti féltő gonddal a kis herceg.

A görög mitológiában Aphroditének a Szerelem Istennőjének a vörös rózsa volt a kedvenc virága. Szapphó a virágok királynőjének nevezte.

• Virág-és erdõtelepítést támogattunk

A friss levegõt, a tisztább környezetet fontosnak tartva számos esetben támogattuk a növényültetést... Képes beszámolóval csatolt köszönõlevél egy a sok visszajelzésbõl, hálás köszönetbõl - melyet egyik esetben sem kértünk...

• A globális felmelegedés természeti okai

A felmelegedési spirált a pozitív visszacsatolások okozzák. A légkör megnövekedett szén-dioxid-koncentrációja az üvegházhatás miatt közvetlenül felfûti a levegõt, ami magasabb hõmérsékleten több vízpárát vesz fel. Ezzel növekszik a hõelnyelés mértéke is, ami a vízpára további felvételét idézi elõ.

• A szegénység Magyarországon

Jelentõs az egyszülõs családok aránya (nõi egyszülõs). Megnõtt a tartós munkanélküliek száma. Nõ a hajléktalanok száma (Budapesten a legtöbb). Szalai Júlia megkülönbözteti a szegénységet az elszegényedéstõl. Elszegényedés szélesebb társadalmi kört érint. A fekete gazdaság megélhetést biztosít, ezek tették lehetõvé a falusi infrastruktúra fejlõdését, magánlakások építését valamint a háztartások modernizálását.

• Az esõerdõk irtása

Az esõerdõket jelenleg óriási mértékben irtják, ami az üvegházhatás egyik fõ okozója. Az õserdõk égetéses irtása során az égéssel szén-dioxidtömeg jut a levegõbe. Amikor az erdõket kivágják és fölégetik, az elraktározott szén CO2 formájában kerül vissza a levegõbe. Az utóbbi 10-15 év során átlagosan évente 1 milliárd tonnával kerül több szén-dioxid a légkörbe.

• A globális felmelegedés hatásai

Az IPCC kutatóinak általános elõrejelzései szerint a szárazföldek hõmérsékletének növekedése nagyobb mértékû lesz, mint a tengereké, ami a napfény-visszaverõ képességükkel magyarázható. Az Északi-sarkvidéken elsõsorban a téli átlaghõmérséklet fog növekedni. Az éjszakai átlaghõmérsékletek növekedése megfogja haladni a nappali középhõmérsékletekét.

• Kun Magdolna: Egyszer megérted Fiam!

Kun Magdolna: Egyszer megérted Fiam!Egyszer, ha már elérhetetlen
    távolságban leszek tőled fiam
    és vánszorgó lábnyomom is elfújja a szél,
    nem hagyva magad körül porszemnyi
    emléket sem, mi rólam mesél,
    jusson eszedbe gyermekkorod
    mosolygó napjai.
    Láss magad előtt egy képet,
    ahol ketten állunk, te meg én...

• Egymilliárdan éheznek a Földön

Már több mint egymilliárd ember éhezik a Földön, jelentette az ENSZ Élelmezési és Mezõgazdasági Szervezete (FAO). Évi 30 milliárd dollár szükséges ahhoz, hogy 2050-ben a világ élelmezni tudja a bolygó akkor már 9 milliárdos lakosságát. A gazdasági válság miatt azonban egyre kevesebb a pénz a mezõgazdaság fejlesztésére is.

• Egy parányi történet a képzelet csodatévő erejéről

Egy parányi történet a képzelet csodatévő erejérőlNéha sajnálatos módon szükségünk van egy-két pofonra az élettől, hogy felismerjük, minek van igazából értéke, és minek nincs. ha ez nem történik meg, örökké tagadásban élünk majd. A következő történet sokak szemét felnyitotta már, éppen ezért számodra is kötelező olvasmány! Két súlyosan beteg férfi feküdt egy közös kórteremben. Az egyiküknek megengedték, hogy minden nap egy órát üljön az ágyon, fekvés helyett, hogy könnyebben le tudják szívni a folyadékot a tüdejéből. Az ő ágya mellett volt a terem ablaka.

• Helyes táplálkozás gyermekkorban

A nyári szünidõvel kiváló alkalom nyílik arra, hogy a szülõk megreformálják gyermekeik és a család táplálkozását, életmódját. Bár ekkor rengeteg zöldség, gyümölcs van a piacon és a szabad levegõn végzett sportnak sincs akadálya, mégis a tapasztalatok azt mutatják, hogy a szünidõ alatt a gyerekek csak tovább híznak. Sokan nem megfelelõ információk és tévhitek alapján alakítják gyermekeik étrendjét, ami helytelen zsírfogyasztás révén nem megfelelõ minõségû táplálkozáshoz, esetleg hiányállapothoz vezet.