• Figyeljünk a gyermek lábára, a lúdtalp megelõzhetõ

Nagyon kellemetlen, nemcsak gyermekkorban kialakuló, de szerencsére megelõzhetõ rendellenesség a lúdtalp. Az újszülöttek puha és puszilgatni való talpacskája a járás tanulása során jelentõsen átalakul. Fontos, hogy ilyenkor segítsük a megfelelõ irányú változásokat!

A lúdtalp sajnos bármely életkorban kialakulhat. Ez gyakorlatilag annyit jelent ugyanis, hogy a láb inaira és izmaira nagyobb terhelés jut, mint amit az képes elviselni, ezért eldeformálódik és fájdalmas lúdtalp alakulhat ki. Viszonylag gyakran kialakul a hirtelen lábra álló babáknál, a váratlanul nagyot növõ kamaszoknál és felnõtt korban bármikor, ha valaki gyorsan szed magára komoly súlyfelesleget.

Legtöbbször ovis korra alakul ki a lúdtalp azoknál, akiknek hajlama van rá és nem védekeztek ellene megfelelõ módon. A csecsemõk párnás talpacskája a járás következtében a rövid talpizmok aktív munkája révén hosszanti és haránt boltozatokat kap. Azonban, ha nem dolgoztatjuk megfelelõ mértékben talpizmainkat, akkor a boltozatok ellaposodnak vagy ki sem alakulnak, ez a lúdtalp.

A lábfej ilyen jellegû deformitását több módszer együttes segítségével küszöbölhetjük ki. Az elsõ és legfontosabb, hogy megfelelõ cipõ legyen gyermekünk lábán attól a pillanattól, hogy lábra állt. A jó gyerekcipõ puha bõrbõl készül, a talpa rugalmas, csúszásmentes és viszonylag vastag, tartása van, mely nem engedi, hogy befele dõljön csemeténk sarka.

Játékos lábtorna is segíthet a lúdtalp elkerülésében. A gyerekek imádnak mezítláb lenni és ezek a gyakorlatok jó alkalmat nyújtanak a számukra, hogy ledobhassák a cipõjüket. A játékos gyakorlatok közé tartozik a lábujjhegyen- és sarkon járás, a lábfejek spiccbe és pipába forgatása. Sokkal izgalmasabb azonban, ha megpróbálunk megfogni a lábfejünkkel egy ceruzát és rajzolni vele valamit.

Megkísérelhetünk apró tárgyakat, például dobókockákat felemelgetni a földrõl a lábfejünk segítségével és egyik lábunkkal levenni a zoknit a másikról. Rendkívül hasznos, ha minél több idõt járunk mezítláb természetes környezetben (füvön, homokon, köveken). Torna után viszont azonnal vegyük vissza a lábbelit, mert a sima felületen, parkettán vagy szõnyegen való séta lúdtalphoz vezet, hiszen nem kényszerülnek a talpizmok mozgásra.

• A roma népesség helyzete Magyarországon

A cigányság Magyarország legnagyobb etnikai kisebbsége, egyúttal Európa negyedik legnagyobb roma közössége. Mérvadó szakértõi becslések szerint a cigány népesség száma jelenleg mintegy 450-600 ezer fõre tehetõ.

• Sikeres volt a Csongrád Megyei Civil Információs és Egyeztetõ Fórum - az NCA-DP-11-B-0014 támogatásával

A Nemzeti Civil Alapprogram NCA-DP-11-B-0014 támogatása révén jöhetett létre 2011 nyarán a Csongrád Megyei Civil Információs és Érdekegyeztetõ Fórum. A MÁTRIX Közhasznú Alapítvány által szervezett kerekasztal-beszélgetés a megyében munkálkodó civil és állami szektor szereplõit, és munkatársait valamint önkénteseit hozta össze néhány órás programjain.

• A gyermek figyelmetlenségének okai

A nevelési problémák elsõsorban magatartási és tanulási tünetekben jelentkeznek. Amikor kialakul gondolkodásában a differenciálás képessége, vagyis megjelenik a felismerés, hogy én és a másik nem egy és ugyanaz a személy, elkezdõdik a gyermeknevelés munkásabb, nehezebb része.

• A globális felmelegedés hatásai

Az IPCC kutatóinak általános elõrejelzései szerint a szárazföldek hõmérsékletének növekedése nagyobb mértékû lesz, mint a tengereké, ami a napfény-visszaverõ képességükkel magyarázható. Az Északi-sarkvidéken elsõsorban a téli átlaghõmérséklet fog növekedni. Az éjszakai átlaghõmérsékletek növekedése megfogja haladni a nappali középhõmérsékletekét.

• Új kötelező irodalomra lenne szükség

Új kötelező irodalomra lenne szükségMit olvassanak leginkább a mai gyerekek?! A mai gyerek sem olvasnak kevesebbet, mint elődeik, az olvasás forrása azonban megváltozott. Az élményközpontú irodalomról és a kötelező olvasmányokról is beszélgettünk Gombos Péterrel, a Magyar Olvasástársaság elnökével, egyetemi oktatóval. Egyre kevesebb könyvet látni a gyerekek kezében. Ezt azt jelenti, hogy kevesebbet is olvasnak, mint a korábbi generációk? Nem feltétlenül. Kevesebb könyvélményük van, viszont sokszor látunk tabletet, okostelefont a kezükben, ezeken kifejezetten sokat olvasnak.

• Félmilliárd gyermek éhezik a világon!

Paradox világban élünk: miközben az elhízás - és vele a cukorbetegség, szélütés és szívinfarktus - világméretû probléma, ugyanakkor csaknem félmilliárd gyerek éhezik világszerte. A fejlõdõ országokban él a Föld népességének 83 százaléka. Ezekben az országokban 146 millió ötévesnél fiatalabb gyermek alultáplált, és ebbõl a korosztályból tízmilliónál többen éhezés következtében vesztik életüket.

• Támogattuk az INTEGR-ÁLOM tábort

Támogattuk az INTEGR-ÁLOM tábortA Zöld Közösségi Ház és Erdei Iskola 3. alkalommal támogatta 2013 nyarán a mozgáskorlátozott gyerekek táborozását, akiknek adománygyűjtést is szerveztek. Az egyesület tagjainak 2013. július 22-25. nyári táboroztatásának biztosítására a MÁTRIX Közhasznú Alapítvány is segítséget nyújtott, mégpedig tartós élelmiszerek (konzervek, húsok, zöldségek, gyümölcsök, üdítő italok) biztosításával. A mozgáskorlátozott gyerekek élményprogramja a támogatások révén vált zökkenő mentesebbé és örömtelivé, így a napi nehézségeket néhány napig mosolygós percek helyettesíthették.

• Rendszeresen támogatjuk az újszülött életmentést is

Számos esetben támogattuk gyermekmentõ autót, és az újszülött életmentést is. A csatolt köszönõlevél egy a sok visszajelzésbõl, hálás köszönetbõl - melyet egyik esetben sem kértünk...

• 11 öregedésgátló praktika

11 öregedésgátló praktikaA 105 éves orvos, Shigeaki Hinohara eddig még nem kérte nyugdíjaztatását, és a jelek szerint nem is készül nyugállományba vonulni. Ehelyett dolgozik, tanít, önkénteskedik és személyes blogot is vezet. Shigeaki Hinohara egy interjúban beszélt arról, hogy mi az a 11 dolog, amelyet ha betartunk, sokáig fogunk élni. 1. A testet nem szabad korlátok közé szorítani: Energia attól lesz, hogy jól érezzük magunkat. Mikor gyerekek voltunk és sokat játszottunk, akkor minden pillanatban boldogok voltunk, még enni és aludni is gyakran elfelejtettünk.

• A gyermek önbizalmának fejlesztése

Ha a gyereked rosszabbul teljesít a többi tanulóhoz képest, az önbecsülése is sérülhet. Ezt sok szülõ csak késõn veszi észre. De vannak módszerek, melyekkel hatékonyan fejleszthetõ az önbizalma!