• A figyelemzavar összefüggésbe hozható az alvási problémákkal

Az ADHD angol szavak rövidítésébõl jött létre. Jelentése a figyelemhiányt és hiperaktivitásból eredõ zavarokat foglalja össze. Olyan kifejezés, amely egyaránt használható a koncentrációs problémák, figyelemzavar és hiperaktív állapotok leírásánál.

Ez az állapot általában gyermekkorban kezdõdik, de a felnõttkort elérve sem szûnik meg. A kutatások bebizonyították, hogy összefüggés van az ADHD és az alvászavar között.

A hiperaktivitás jellemzõje a gyors koncentrációvesztés, a mozgáskényszer, vagy a gyakori figyelemzavar. Gyerekek esetében erre utalhat a gyenge teljesítmény az iskolában, az elszigeteltség és ezzel együtt a szociális kapcsolatok csökkenése. Ezek a fiatalok még több figyelmet igényelnek szüleiktõl, tanáraiktól egyaránt.

A megfigyelések különbözõ alvási problémákkal kötik össze az ADHD állapotát. Azoknál a gyerekek, akik súlyos figyelemzavarral küzdenek, gyakori a napközben jelentkezõ álmosság, fáradtság, illetve az alvási nehézségek oka sok esetben az éjszakai pihenés során kialakuló rendellenes légzés. Ezeket a problémákat feltárva és kezelve, általában javul a hiperaktív gyermek állapota is.

A fiatalok és a felnõttek eltérõen kezelik az álmosságot. Míg az idõsebbeknél a lassabb mozgás és gondolkodás jellemzõ, addig a gyerekek túlkompenzálják a fáradtságot, ezért hajlamosak érzelmi kitörésekre, agresszivitásra és fegyelmezetlen, rendetlen viselkedésre.

A rendellenesség kialakulásának pontos okai egyelõre ismeretlenek az orvostudomány elõtt, azonban a szakértõk azt gyanítják, összefüggés van az agy abnormális fejlõdése és a terhesség alatti dohányzás esetében is.

Azok, akiknél kezeletlenül marad a figyelemzavar, és az ezzel összefüggõ alvási nehézségek, érzelmileg labilisabbakká válnak, megnõ a kockázata az alkoholizmusnak és a drogozásnak, megoldásként használva azokat a problémák kezelésére.

Ha gyerekünknél alvási nehézségeket veszünk észre, vagy tanárai panaszkodnak rá magatartása, iskolai teljesítménye miatt, ajánlott kivizsgáltatni, hogy milyen tényezõk okozzák a problémát! Ebben kérjük szakorvos segítségét, hogy a zavarokat kezelve mielõbb visszaálljon a gyermek viselkedése az életkorának megfelelõre!

• A kleptománia egy kényszerbetegség

Az internetfüggõség, a szexaddikció és a kleptománia egy kalap alá való, hiszen mindegyik kényszerbetegség, melyek súlyos személyiséget károsító függõséget alakítanak ki az emberben. A kábítószerezésen, alkoholizmuson és a dohányzáson kívül beteges méreteket öltött mára a fentieken kívül játékszenvedély, a videófüggõség vagy éppen a vásárlási kényszer.

• Így elõzzük meg a gyermekbaleseteket nyáron

A nyári idõszakban jelentõsen megnövekednek a gyerekeket ért balesetek. Pár szabály betartásával azonban ezek jó része elkerülhetõ. A legfontosabb, hogy a kicsiket sose hagyjuk felügyelet nélkül, ha pedig mégis megtörténik a baj, higgadtan cselekedjünk.

• Mag és az örökség

Mag és az örökségEgy sikeres üzletember már idős volt és érezte, hogy eljött az ideje, hogy kiválassza az örökösét, aki továbbviszi az üzletet. Viszont nem az egyik igazgatót vagy az egyik gyermekét választotta, hanem valami egészen mást tett. Összehívta az összes fiatal alkalmazottat.

Ezt mondta nekik: -Eljött az ideje, hogy visszavonuljak és kiválasszam a következő vezérigazgatót. Elhatároztam, hogy közületek fogok választani valakit. A fiatal alkalmazottak megdöbbentek. A főnök így folytatta:

• Az iskolaérettség megállapítása

A gyermekek tankötelezettsége a közoktatási törvény szerint abban az évben kezdõdik, amelyikben május 31-ig betöltik a hatodik életévet. Azonban ez nem mindig jár együtt az iskolaérettség kialakulásával. Ennek a megállapítására szolgál az iskolaérettségi vizsgálat.

• Méregtelenítõ ötletek tavaszi fáradtság ellen

Természetes módszerek

• Hogyan elõzzük meg a szénmonoxid mérgezést?

Itt az õsz, ismét indul a fûtésszezon, s nem is gondolunk bele, milyen komoly veszélyt jelenthet, ha nem ég el tökéletesen a tüzelõanyag. Ilyen esetekben keletkezik a szénmonoxid, ami akár halálos balesetet is okozhat.

• Állatvédelmi munkát támogattunk a 2011-es BNV-n

A Budapesti Nemzetközi Vásárról jelentjük:

Az Orpheus Állatvédõ Egyesülettel is találkozhattak azok, akik felkeresték a 2011-es Budapesti Nemzetközi Vásárt. A rendezvényen a gyártók / kereskedõk mellett a szervezõk meghívására nonprofit szervezetek is részt vehettek. Az Orpheus a felelõs állattartás jegyében információs standján az arra járó több ezer látogatót a rendezvény egész ideje alatt kiadványokkal (matricákkal, plakátokkal, naptárakkal) ajándékozta meg.

• Vissza a természetbe! – Járjunk mezítláb!

Vissza a természetbe! – Járjunk mezítláb!5 Tanács lábunk egészségéért. A civilizált élet nagyon sok korlát közé szorítja a modern embert, amely kedvezőtlenül befolyásolja életminőségünket, egészségünket. Gondolta volna, hogy a cipő is lehet ilyen börtön a lábnak? Dr Péntek Évát a Karitáció Alapítvány szakértőjét kérdeztük arról, hogy mit tehetünk lábunk egészségéért. A láb bonyolult szerkezet, több mint 26 csont, izmok és inak jól megtervezett funkcionális egysége, mérnöki pontosságú boltozatos ívei segítségével viseli az egész test súlyát, csillapítja járás közben a testet, s különösen a gerincoszlopot érő ütéséket. azonban ha ez az egyensúly felborul, az izmok gyengék, a szalagok nem tartanak, a hosszanti, vagy a haránt boltozat ellaposodik, az kihat az egész test állapotára.

• Játszóteret kapott a Tabán Utcai Óvoda

2012-ben a Tabán Utcai Óvodában segítette a játszótér megújulását a Mátrix Közhasznú Alapítvány. A segítségkérést fogadtuk, a pénz (700.000. Ft) összejött, a játszótér 2012-ben felépült.

Képzeld, tucatnyi olyan óvoda van, ahol a leszanált - régi, vas - játszóterek helyett nem épültek újak, sivár kõ vagy fû van az udvarokon. Együtt csodákra vagyunk képesek!

• Para - bizonyítvány sokk

Para - bizonyítvány sokkÉv végén sok kisgyermek retteg, hogy mit fognak szólni az iskolai bizonyítványhoz a szülők... A gyermekeltűnések szezonja az év végi bizonyítványosztás ideje. Rácz Anett, a Mátrix Közhasznú Alapítvány elnöke óvva int minden szülőt attól, hogy aránytalanul komolyan vegye az év végi tanulmányi eredményeket, hiszen a gyermekek lelki és fizikai egészségénél nincs fontosabb. Jobb megelőzni azt, hogy egy - egy gyermek ijedtségében világnak szaladjon, hiszen még arra is van esély, hogy soha többé nem kerül haza.