• Számítógépeket hozott a gyerekek felzárkózását segítő tanodába a Mikulás

• Számítógépeket hozott a gyerekek felzárkózását segítő tanodába a MikulásNagy volt a gyerekzsivaj a szegedi, Rákóczi utcai roma tanodában szombat délután, a gyerekek és szüleik Mikulás-ünnepségre jöttek. A Mátrix Közhasznú Alapítványtól a nagyszakállú nemcsak a szokásos csomagokat és szaloncukrokat hozta ajándékba, hanem öt komplett számítógépet is. 25-30 óvodás és iskolás korú gyerek fogadta dalokkal a Mikulást, aki fényképezőgépről is gondoskodott, hogy megörökíthesse a mosolygós arcokat. A gyerekek a számítógépek révén tanulhatnak, amely révén felzárkózásuk válik könnyebbé.

A Mátrix Közhasznú Alapítvány, a Szegedi Cigány Nemzetiségi Önkormányzat (SZCNÖ), a Védegylet és az Elszalasztott 1000 Év Egyesület összefogásával valósulhatott meg a rendezvény - tudtuk meg Nagy Mihálytól. Az SZCNÖ elnöke szerint három éve jó kapcsolatot ápolnak ezekkel a szervezetekkel.

Eddig három-három számítógépet használtak a szegedi és a dorozsmai roma tanodában, és jól jött az utánpótlás, mert sokszor sorbanállás van a gépteremben. Igazságosan elosztják az adományt a két tanoda közt. A fiatalok mellett a szülők is tanulják a számítógépek használatát, járnak tanfolyamokra - tette hozzá Nagy Mihály. Kiemelte a Védegylet segítségét: "egész évben itt vannak velünk, részt vettek a tanoda megalakításában, a háttérmunkában, kint terepen dolgoznak a szegedi Cserepes sori és a dorozsmai Árpa utcai szegregátumban, és képviselnek minket a távollétünkben" - fogalmazott.

Dudás Zsanett alapítványi elnök elmondta, hogy a MÁTRIX Közhasznú Alapítvány évente tízezernél több egyént, családot, közösséget is támogat. A szeretetből fakadó segíteni akarás fő célja a pillanatnyi segítségnyújtás és örömszerzés mellett a mintateremtés, a tanítás / tanulás elősegítése, az egyén motiválása a jobb körülményre törekvésre. A számítógép eszköz adományozás egyébként a rajta keresztül végbevihető tanulással segíti a résztvevőket az esélyegyenlőség révén a felzárkózásban is. A tanodai rendezvényeken immár hagyománnyá vált a vendéglátás, uzsonnára sonkás szendvicseket, kókuszgolyót és szörpöt készítettek a segítők a jelenlévőknek, melyből a Mátrix Alapítványi Mikulás is kapott kóstolót.

• 2010-es Alkotói Pályázat a rasszizmus, a kirekesztettség, és a szegénység ellen

2010-es Alkotói Pályázat a rasszizmus, a kirekesztettség, és a szegénység ellenEREDMÉNY HAMAROSAN - a beérkezett munkák feldolgozása folyamatban van!!!
    A rasszizmus olyan gondolkodásmódot jelent, amely az emberek külsejében megfigyelhető eltéréseket kiemeli, ezekhez morális, társadalmi és politikai különbségeket rendel hozzá, és az így létrehozott csoportok között "feltételezett tulajdonságaik vagy értékeik alapján" hierarchiát állít fel. "Van helyed, van esélyed!" címmel alkotói pályázatot hirdet a MÁTRIX Közhasznú Alapítvány és a KARITÁCIÓ Alapítvány.

• Óvodákban segíti a játszóterek megújulását a Mátrix

Óvodákban segíti a játszóterek megújulását a Mátrix Az ovis gyerekek egészséges fizikai és lelki fejlődésének alapja a játék. A rekreációs / pihentető csoportos kikapcsolódás a közösségi térként működő udvari játszótéren valósul meg. A MÁTRIX Közhasznú Alapítvány Szeged városban és Csongrád megyében feltérképezte az óvodák játszótereinek állapotát. Sajnos sok helyen a korábbi leszerelt vas játékok helyett nem épültek újabbak. Az ingerszegény udvarok / füves területek fejlesztést igényelnek, az intézmények pénzügyi helyzete sokszor erre nem ad lehetőséget. Az alapítvány lehetőségeihez mérten (ha az intézmények igénylik) beszáll a gyermekjátékok megújításába, beszerzésébe, bővítésébe.

• Tolószék adomány

Tolószék adományNem várt élethelyzetbe került a nagymama, baleset érte, tolószékbe kényszerült. Az élete megkönnyítése érdekében az alapítványtól kértek segítséget, közös erővel megszereztük számára az életét megkönnyítő tolószéket. Az adomány nagy segítség a méltóságteljes élethez, hiszen a közlekedés ezáltal lehet megoldott. A lakosság, a jóérzésű emberek nélkül nem tudnánk segíteni, a siker minden támogató és felajánló közös érdeme. Hálásan köszönjük a leajánlók adományait, felajánlásait, az adó 1 százalék felajánlásokat. Segítsünk még sok - sok alkalommal, közösen! Köszönjük!

• Gyerekek hajából írtottunk tetveket

Gyerekek hajából írtottunk tetveketBár a hírek szerint mostanában kevesebbszer van, de évről-évre visszatérő jelenség a fejtetvesség előfordulása a gyermekközösségekben.

Tetű - serke parazitákat irtottunk olyan gyerekek fejéből, ahol anyagi problémát jelent megvásárolni 2-3 csomag tetűirtó szert (Nittyfor-t).
    Hát őszintén megmondom, hogy nem egyszerű serkéket hajszálakról egyenként lehúzgálni, de nem lehetetlen... a célunkat elértük, a fejtetves gyerekek megtisztultak...

• Sok éhezőnek nem jutott az októberi Mátrixos élelmiszersegélyből

Sok éhezőnek nem jutott az októberi Mátrixos élelmiszersegélybőlVégeláthatatlan sorban álltak a MÁTRIX Közhasznú Alapítvány raktára előtt az októberi élelmiszerosztáson a rászoruló családok, idősek, fedél nélküliek. A kétszáz élelmiszercsomagot sorszám szerint elsőre a kisgyerekes anyukák, a mozgássérültek, majd a többi rászoruló kaphatta meg. A tésztáért, rizsért, cukorért, lisztért, édességért nagy volt a tolakodás, a későn érkezők üres kézzel távoztak. Az élelmiszersegélyre a legrászorulóbbakat (időseket, egyedülállókat, nagycsaládosokat) várták. Támogatói programunk Segítőink nélkül nem lett volna ilyen sikeres!

• Közös élelmiszerosztás a Ferencesekkel

Ételosztás, Szeged

A Mátrix Alapítvány a szegedi alsóvárosi ferences rend közremûködésével több száz adag gyulai töltöttkáposztát osztott szét a rend konyhájára érkezõk szegények és hajléktalanok között.

A ferencesek május végéig naponta meleg ebéddel és vacsorával várják a rászorulókat.

• Számítógépeket kapott az Üdvhadsereg

Számítógépeket kapott az ÜdvhadseregA Mátrix Közhasznú Alapítványtól számítógépeket kapott a Budapest VIII. kerületben működő Üdvhadsereg nappali melegedő, hajléktalanszálló, szociális konyha. A számítógép adomány révén a hajléktalanok, nappali melegedők, periférián lévő embertársaink az internet segítségével munkakínálatot böngészhetnek, informálódhatnak a napi hírekről, közösségi életet élhetnek. Az üdvhadsereg fontos társadalmi, szociális munkáját a Mátrix Közhasznú Alapítvány nagy örömmel támogatta. A számítógépek a legjobb helyre kerülhettek, melyekhez némi édességet is juttattunk.

• Segítsünk együtt a súlyos beteg Bencének!

Segítsünk együtt a súlyos beteg Bencének!Bence akut lymphoblastos leukémiában szenved. A kisfiú gyógyulni akar, de a család anyagi helyzete már teljesen kimerült. A beteg kicsi fiúcska a gyötrelmes kemoterápiás kezelések közben állandó szülői felügyelettel lehet csak nyugalomban, biztonságban. A magas költségek (utazás, étkezés, jelenlét) miatt az együttlét nehezen megoldható. A MÁTRIX Közhasznú Alapítvány a szülők kiadásait szerény anyagi lehetőségéhez mérten támogatja. Ez sajnos a sikeres felépüléshez, és a problémák megoldásához kevés.

• Patrikot, a nyílt gerinccel született kisfiút segítettük!

Blázsik Zsolt Patrik 2005.08.07-én több csigolyára kiterjedõ nyílt gerinccel és agykamratágulattal született csongrádi kisfiú gyógykezelését és életkörülményeinek javítását egy szerényebb összeggel támogattuk.

A rendellenességeket nemsokkal a szülés elõtt vették észre a gyermeknél.

Patrik értelmes, jókedvû kisfiú, ne hagyjuk szenvedéssel telivé alakulni az életét!

• M-Klub a környezetünk védelméért!

M-Klub a környezetünk védelméért!Ismerjük meg a környezeti problémákat, a megoldásokat, és a greenpeace-t! 2011. április 18 és 23 között a MÁTRIX Közhasznú Alapítvány által működtetett M-Klubban került megrendezésre a Greenpeace információs hét, melynek keretében minden nap a szervezet egy-egy kampánytémájával ismerkedhettek meg az érdeklődők. Az érdekes előadások mellett filmvetítésekre, fénykép és plakátkiállításra is sor került. A szakmai programot az Orpheus Állatvédő Egyesület is segítette.