adó 1 százalék gyermekvédelem támogatása adóbevalláskor
  • Számítógépeket hozott a gyerekek felzárkózását segítő tanodába a Mikulás

• Számítógépeket hozott a gyerekek felzárkózását segítő tanodába a MikulásNagy volt a gyerekzsivaj a szegedi, Rákóczi utcai roma tanodában szombat délután, a gyerekek és szüleik Mikulás-ünnepségre jöttek. A Mátrix Közhasznú Alapítványtól a nagyszakállú nemcsak a szokásos csomagokat és szaloncukrokat hozta ajándékba, hanem öt komplett számítógépet is. 25-30 óvodás és iskolás korú gyerek fogadta dalokkal a Mikulást, aki fényképezőgépről is gondoskodott, hogy megörökíthesse a mosolygós arcokat. A gyerekek a számítógépek révén tanulhatnak, amely révén felzárkózásuk válik könnyebbé.

A Mátrix Közhasznú Alapítvány, a Szegedi Cigány Nemzetiségi Önkormányzat (SZCNÖ), a Védegylet és az Elszalasztott 1000 Év Egyesület összefogásával valósulhatott meg a rendezvény - tudtuk meg Nagy Mihálytól. Az SZCNÖ elnöke szerint három éve jó kapcsolatot ápolnak ezekkel a szervezetekkel.

Eddig három-három számítógépet használtak a szegedi és a dorozsmai roma tanodában, és jól jött az utánpótlás, mert sokszor sorbanállás van a gépteremben. Igazságosan elosztják az adományt a két tanoda közt. A fiatalok mellett a szülők is tanulják a számítógépek használatát, járnak tanfolyamokra - tette hozzá Nagy Mihály. Kiemelte a Védegylet segítségét: "egész évben itt vannak velünk, részt vettek a tanoda megalakításában, a háttérmunkában, kint terepen dolgoznak a szegedi Cserepes sori és a dorozsmai Árpa utcai szegregátumban, és képviselnek minket a távollétünkben" - fogalmazott.

Dudás Zsanett alapítványi elnök elmondta, hogy a MÁTRIX Közhasznú Alapítvány évente tízezernél több egyént, családot, közösséget is támogat. A szeretetből fakadó segíteni akarás fő célja a pillanatnyi segítségnyújtás és örömszerzés mellett a mintateremtés, a tanítás / tanulás elősegítése, az egyén motiválása a jobb körülményre törekvésre. A számítógép eszköz adományozás egyébként a rajta keresztül végbevihető tanulással segíti a résztvevőket az esélyegyenlőség révén a felzárkózásban is. A tanodai rendezvényeken immár hagyománnyá vált a vendéglátás, uzsonnára sonkás szendvicseket, kókuszgolyót és szörpöt készítettek a segítők a jelenlévőknek, melyből a Mátrix Alapítványi Mikulás is kapott kóstolót.

• Könyvadományok

KönyvadományokÉvek óta támogatjuk az ünnepek idején a nehéz sorsú családokat. Karácsonyi ajándék válogatónk idén is sok ajándékot hoz a gyermekeknek és a felnőtteknek egyaránt. A Mátrix Közhasznú Alapítvány karácsonyra sok más ajándék mellett könyveket is ad. A jótékonysági akciót a Libri és a SunCity Brass zenekar is támogatta. A Centerke Adományozó Központban a karácsonyi ajándék válogató nagy segítség azoknak, akiknek nincs anyagi lehetőségük arra, hogy pénzért drága ajándékokat vegyenek. Számukra nagy segítség a lakossággal és a cégekkel közös jótékonysági akció.

• Ruha és cipő adomány érkezett

Ruha és cipő adomány érkezettA Mátrix Közhasznú Alapítvány a szegedi Arany János Általános Iskolából tíz zsáknyi ruhát és cipőt tartalmazó adománycsomagot kapott, mely a Centerke Adományozó Központba került, ahol ingyenesen jut el nélkülöző családokhoz. A ruhákkal, cipőkkel teli csomagok tartalmából a rászorulók ingyenesen válogathatnak. Sajnos egyre több a rászoruló, így iskolakezdéskor nagyobb szükség van gyerekek számára használható dolgokra. A segítő alapítvány várja intézmények, magánszemélyek, cégek felajánlását, hogy a segítségre számító rászorulók problémái enyhülhessenek. A Mátrix évente tízezernél több nélkülöző számára juttat segítő adományt.

• Vitaminosztás rászorulóknak

Vitaminosztás rászorulóknak 2016. év elején 1000 doboz jó minőségű vitamin kiosztásával segítette a Mátrix Közhasznú Alapítvány a szív- és érrendszeri betegséggel élők jobb egészségi állapotát. A kiosztott LiveNaturals Krill Supercomplex B vitaminok krill olajat tartalmazó lágyzselatin kapszulák B-vitaminokat is tartalmaznak, mely elsősorban szív- és érrendszeri betegségben küszködők számára hathat kedvezően. Dudás Zsanett alapítványi elnök a támogatói program céljaként azt tűzte ki, hogy a rászoruló és krónikus betegségben küszködő embereket segítse. Az ingyenesen kiosztott vitaminok anyagi értéke 6-7 millió forint között mozgott.

• 2013. évi értékelő, összefoglaló

2013. évi értékelő, összefoglalóA MÁTRIX Közhasznú Alapítvány 2013-ban az egyre elnehezedő gazdasági helyzet ellenére is több ezer egyént, családot, intézményt, csoportot támogatott. A Centerke Adományozó Központ helyiségeiben, piacokon, nehéz helyzetben lévőkhöz személyesen eljutva ruhát, cipőt, játékot, könyvet, bútorokat, életminőséget segítő használati tárgyakat juttatott, Osztottunk tűzifát, bohócdoktorkodtunk, élménypedagógiás mesedoktor programot vezettünk, sterilházat működtettünk, kulturális és fejlesztő programokat vezettünk, táborozást segítettünk.

• Tánctól, énektől pezsdült fel pénteken a karácsonyi vásár

Tánctól, énektől pezsdült fel pénteken a karácsonyi vásárAz üllési Fonó Néptáncegyüttes táncosai és bordányi Ádám Jenő Általános és Alapfokú Művészeti Iskola kicsi növendékei a szegedi karácsonyi vásáron, a MÁTRIX Közhasznú Alapítvány standjánál vidám ünnepi zenés és táncos műsorral várták a nagyérdemű közönséget. A röpke egy órás előadást többszáz érdeklődő élvezettel nézte végig. A Mátrix Alapítvány a szociális programjai mellett nagy hangsúlyt fektet a hagyományőrzés és a kultúra népszerűsítésére is. Az előadók teljesen ingyen vállalták az értékteremtő szereplést, az előadás után az alapítvány Mikulásától azért minden fellépő művész ajándékot kapott.

• Három tonna élelmiszert kaptak rászorulók

Három tonna élelmiszert kaptak rászorulókA karácsonyi ünnepek idején is rengetegen kényszerülnek nélkülözni. Négyszáz rászoruló család ünnepének megkönnyítéséhez a Mátrix Közhasznú Alapítvány, a Karitáció Alapítvány, az Angyali.hu Alapítvány Szegeden, a Centerke Adományozó Központban három tonna tartós élelmiszert osztott szét. A támogatottak a szociális ellátórendszeren keresztül az osztás előtt az élelmiszerek átvételéhez szükséges kuponokat kaptak, melyre a segítő szervezetek a nélkülözőknek cukrot, lisztet, tésztát, szaloncukrot, konzerveket adtak. Az élelmiszersegélyből a halmozottan hátrányos helyzetű idős - egyedülállók, nagycsaládosok, csonka családban élők kaptak.

• Mátrixos ajándékok jutottak a Mikulásgyárba is!

Mátrixos ajándékok jutottak a Mikulásgyárba is!A Mátrix Adventi Kavalkád közvetlenül 800 Mikulás csomagot, 200 játékcsomagot, 300 élelmiszer csomagot osztott ki. A közvetett adományozás egyik megállója maga a Mikulásgyár volt, ahova ugyancsak tartós élelmiszert (lisztet, cukrot, olajat), játékot, könyveket, édességet (szaloncukrot, csokoládét) szállítottunk. A közvetett adományozás révén még többen élhetik át az ajándékok örömét. Egyre több családnak az alap élelmiszerek is életmentő segítséget jelentenek. Az alapítvány a lakossággal együttműködve tud sikeres lenni, köszönjük!

• Sikeresen lezárult a nemzetközi interkulturális fejlesztő program

Sikeresen lezárult a nemzetközi interkulturális fejlesztő programA MÁTRIX Közhasznú Alapítvány magyarországi csapata 4 európai ország (Lengyelország, Bulgária, Anglia, Portugália) csapatával együtt szakmai fórumokat, workshopokat szervezett 2012-2014 között. A cél az volt, hogy ismereteket, tapasztalatokat, jó gyakorlatokat gyűjtsünk és adjunk át a munkavállalói esélyek és az európai munkaerőpiacon való érvényesülés megkönnyítése, valamint a partnerek közötti együttműködések kialakítása, fejlesztése érdekében a Leonardo da Vinci program keretében. Az együttműködés több szempontból is nagyon hasznos volt, hiszen az ismeretek szerzése és átadása mellett közvetetten partnerségek, ismeretségek is létrejöhettek.

• Interkulturális fejlesztő programállomást tartottunk Szegeden

Interkulturális fejlesztő programállomást tartottunk SzegedenA Mátrix Közhasznú Alapítvány lengyel, angol, portugál, bolgár, magyar szervezetekben tevékenykedő nonprofit szakemberekkel szerveztett 2013 november 8-9-én partnerségi programot „Developing intercultural skills in business environment - Interkulturális készségek fejlesztése” címmel. A nemzetközi kerekasztal szegedi állomásán az EU-n belüli külföldi munkavállalás és az azzal járó problémák körei kerültek górcső alá. A Leonardo da Vinci program az Európai Bizottság 1994-ben indult együttműködési programja, mely a több állomásos programot támogatta.

• Szegedről indult segélyszállítmány Öcsödre

Szegedről indult segélyszállítmány ÖcsödreAz öcsödi rászorulók a szegedi központú Centerke Adományozó Központ jóvoltából egy teherautónyi adományban részesültek. Tonnányi ruhát-cipőt kapott az ottani rászorulókat - nagycsaládosokat segítő közösség. A Mátrix Közhasznú Alapítvány által működtetett Centerke révén évente tízezernél több rászoruló család, közösség, idős-egyedülálló kap támogatást. A Mátrix az ország különböző részein működő civil szervezetek tevékenységeit is gyakran segíti adományokkal. A Centerke egyre sikeresebb és népszerűbb, mely a lakosság segítő együttműködése által működőképes. Az adományt az öcsödiek nagy örömmel fogadták.