• Kevesebb csomagolási hulladék, tudatosabb környezetkezelés

• Kevesebb csomagolási hulladék, tudatosabb környezetkezelésFontos a környezetünk védelme. Nagyon sok az életünket átszövő felesleges csomagolóanyag, a külső csín. Kampányt indítottunk a csomagolási hulladék csükkentéséért. Környezetvédelmi programunkat a Földművelésügyi Minisztérium és a Szelektálok.hu FM-LSZF/2017-01 forrásnak köszönhetően támogatta. A program célja, hogy a lakosságot és a felnövekvő ifjúságot megismertessük a környezettudatosság fontosságával, a sok esetben feleslegesen termelődő csomagolási hulladékok problémakörével. Tudatosabb vásárlói szokások = kevesebb hulladék termelés, ez a program mozgató rugója.

A FM-LSZF/2017-01 program során:
    - 20 alkalmas ismertető - tájékoztató előadást tartunk gyermekeknek,
    - kiadványokat készítünk a környezet védelme és a csomagolási hulladék problémakör megismertetése céljával,
    - vándorkiállítást szervezünk, ahol bemutatjuk a tágabb érdeklődők számára a hulladékgazdálkodási és környezetvédelmi témakört,
    - a program során a legaktívabb 60 résztvevőt értékes ajándékokkal jutalmazzuk,
    - kérdőíves kutatást készítünk a vásárlói szokásokról,
    - kisfilmben foglaljuk össze a program során történteket,
    - interneten és a sajtóban népszerűsítjük a környezettudatosságot.

A programot szakmai partnereinkkel, a CSEMETE Egyesülettel, a Partiszkon Egyesülettel, a Serweb Kft-vel valósítjuk meg.

szelektálok.hu földművelésügyi minisztérium mátrix alapítvány

A projekt a Földművelésügyi Minisztérium támogatásával valósul meg.

kevesebb csomagolási hulladékot, továbbképzés

iskolai előadások, hulladék és vásárlói szokások

könyvjutalom

• Akcióban a Mesedoktorok

Akcióban a MesedoktorokMikulásunk idén is ezernél több gyermeket fakasztott mosolyra. Mikulás idején a Mátrix Közhasznú Alapítvány szervezetekkel, csoportokkal együttműködve segít élményt varázsolni azoknak a gyerekeknek, akik az év többi részén nélkülöznek. Nagycsaládosokat, hátrányos helyzetben élőket, árvákat, betegséggel küszködőket támogatunk. Adományozóink, segítőink, tárgyi és anyagi felajánlóink mind részesei a csodának, hogy a komor és kilátástalan helyzetet reménytelivé és élményekkel gazdaggá segítik. Hálásan köszönjük minden résztvevőnek a segítséget!

• Napi 40-50 rászoruló kap ingyenesen ruhát és cipőt a Centerkéből

Napi 40-50 rászoruló kap ingyenesen ruhát és cipőt a CenterkébőlTélen kisgyermekes családok és egyedülálló idős rászorulók keresik fel legfőképpen a Centerke Adományozó Központot segítségért. Az ingyenesen válogatható ruha és cipő sokszor életmentő a támogatottaknak, hiszen a kihűléstől és a megfagyástól menti meg az embereket az önzetlen segítség. Együtt többet tehetünk, így a Centerkét működtető Mátrix Közhasznú Alapítvány arra kéri azokat, akik megtehetik, hogy a már megunt (de még használható) kabátjaikat, téli cipőiket, sálat, kesztyűt a Szeged, Roosevelt tér 5. címre, a Centerkébe juttassák el. Így együtt vehetünk részt a fagyás elleni küzdelemben és a szegénység visszaszorításában.

• Sokan adakoztak az élelmiszergyűjtő pontokon - élelmiszerosztás 2012/2013

Sokan adakoztak az élelmiszergyűjtő pontokon - élelmiszerosztás 2012/2013Mintegy 6-700 kiló tartós élelmiszer gyűlt össze pénteken és szombaton a Magyar Élelmiszerbank akciója keretében Szegeden. Az összegyűjtött élelmiszert decemberben osztják el a rászorulók között.

Mint Dudás Zsanett, az akcióban résztvevő MÁTRIX Közhasznú Alapítvány munkatársa elmondta: több nagyáruházban gyűjtöttek főként tartós élelmiszert, lisztet, cukrot, tésztát, de volt, aki lekvárt is hozott. Az akció sikerét tucatnyi önkéntes munkája segítette.

• Gyermekétkeztetést támogattunk

Gyermekétkeztetést támogattunkAz Egy Ebéd Egy Esély Alapítvány a rászoruló éhezőket próbálja meg jóllakatni. Sajnos egyre több ember - de van hogy kisgyermekes család - alultáplált és kényszerül éhezni. A MÁTRIX Közhasznú Alapítvány a gyermekétkeztető alapítvány számára fél millió forintot juttatott, amiből 1250 adag kétfogásos ebéd kiosztására kerülhet sor.

A jobbnál jobb finom falatokhoz a nélkülöző - legrászorultabb gyerekeknek és családoknak jó évágyat kívánunk!

• A Mátrix révén vált színesebbé a Down Világnap

A Mátrix révén vált színesebbé a Down VilágnapA szegedi Szivárvány Szülő Alapítvány szervezésében a Down Világnap alkalmából a Százszorszép Gyermekházban került a down szindróma kapcsán megrendezésre az a rendezvény, melyet alapítványunk is támogatott.
    A program célja a gyerekek számára élményteremtés, illetve a figyelem felhívás a másság elfogadása kapcsán. Viccesen szólva a "Kromoszóma-Függetlenség Napja! :-)" volt ez, ahol kicsit tudtunk tenni a kirekesztettség ellen, az elfogadásért.

• A Mátrix is részt vett a Nemzetközi Esélyteremtési és Ifjúsági Civil Börzén

A Mátrix is részt vett a Nemzetközi Esélyteremtési és Ifjúsági Civil BörzénA Mátrix Közhasznú Alapítvány is bemutatkozott és szerepelt a Nemzetközi Esélyteremtési és Ifjúsági Civil Börzén. A rendezvényen lehetőségünk adódott ara, hogy a fontos társadalmi, szociális, kulturális, közösségi tevékenységeinket bemutassuk. Nagyon sok hasznos (ismert és kevésbé híres) szervezet vezetőivel, munkatársaival, önkénteseivel sikerült találkoznunk, fontos munkásságukról bemutatkozóik által ismerkedhettünk meg. A rendezvény nem titkolt célja volt, hogy ernyőt nyújtson határainkon innen és túl működő szervezetek részére kapcsolatfelvételi, együttműködési irányba.

• ÖNKÉNTESÜL(L)ÉS - Önkéntes Központ Üllésen

ÖNKÉNTESÜL(L)ÉS - Önkéntes Központ ÜllésenAz Üllésen létrehozott Önkéntes Központ feladata, hogy a lakosság körében megismertesse és népszerűsítse az önkéntességet, önkénteseket toborozzon a lakosság köréből. A program során szakszerűen felkészített önkénteseink segítséget nyújtanak a kistérségben élőknek, kiemelten a hátrányos helyzetű lakosságnak. A program során fizikai segítségnyújtás mellett adományok gyűjtésével és osztásával is segítjük a térségben élő rászorulókat. Az Önkéntes Pont kialakításának célja a helyi és később a térség oktatási és szociális intézményi kapacitása és szolgáltatási minőségének és mennyiségének növelése.

• Öcsödre indult Szegedről segélyszállítmány

Öcsödre indult Szegedről segélyszállítmányA héten az öcsödi és a környékbeli településeken élő rászorulók örülhettek leginkább a szegedi központú Centerke Adományozó Központ segítő tevékenységének. Tonnányi téli ruhát-cipőt, elektronikai eszközöket kapott az ottani rászorulókat - nagycsaládosokat segítő közösség. A Mátrix Közhasznú Alapítvány által működtetett Centerke révén évente tízezernél több rászoruló család, közösség, idős-egyedülálló kap támogatást. A Mátrix az ország különböző részein működő civil szervezetek tevékenységeit is gyakran segíti adományokkal. A Centerke egyre sikeresebb és népszerűbb, mely a lakosság segítő együttműködése által működőképes.

• Szappant és fertõtlenítõszereket vittünk a klínikákra

Szappant és fertõtlenítõszereket vittünk a klínikákraNincs szappan a kórházakban, nincs rendes fertőtlenítés. Az ember bemegy látogatóba vagy kezelésre és komoly fertőzésekkel (vírussal, baktériummal, gombával) térhet haza. Büdös WC-k, víz és tisztítószer sehol, a vízcsap nem működik, a toalettet le se lehet húzni. Mindenféle vírus a levegőben, évente kórházi baktériumok és vírusok miatt közvetlenül és közvetett módon több ezren vesztik életüket! A Mátrix Közhasznú Alapítvány saját pénzből szappanozott a női klinikán, az új klinikai tömbben és a szakorvosi központokban. Ha ön is lát hasonlót, tegye szóvá a kórházat - rendelőt üzemeltető szervnél!

• Újra kinyit Szegeden a Centerke

Újra kinyit Szegeden a CenterkeA lakosság számára 2012-ben tízezer adományt (többnyire ruhát, cipőt, élelmet) kiosztó Centerke Adományozó Központ 2013 év elején a belvárosban bezárt. Az ok: az IKV túlzottan magas üzletbérleti díjait a MÁTRIX Közhasznú Alapítvány kérésére a város nem csökkentette, az alapítvány így menni kényszerült. Újszegeden, a Fő fasor 9. alatt, a Független Városi Szövetség - Magyar Egyesület támogatásával júniustól a Centerke újra elérhető. Lehet jönni rászorulóknak adományért és az adományt felajánlók felajánlásait is hálásan köszönjük.