bohócdoktor vizit szja 1%
  • Kamilla, a csodanövény

Kamilla, a csodanövényHázi patikánk egyik természetes tagja a kamilla. Piperefű, szüzekanyja, szentivánpipitér, bubulyka, anyafű, pipiske. Milyen csodálatos is a magyar nyelv, megannyi varázslatos név, s mind egyetlen egyszerű és mégis nagyszerű vadon élő virágot, egyik leghatékonyabb gyógynövényünket takarja. Június-július hónapokban virágzik rétjeinken a kamilla, az orvosi székfű. Szinte nincs olyan ember, aki ne ismerné a kamilla valamilyen formáját. Csodálatos erejét számtalan területen használhatod: legyen szó egészségről vagy szépségről.

Évezredek óta a gyógyítás szolgálatában áll, Dioszkoridész, görög orvos és Plinius, római természettudós a kamillát fejfájás, vese-, máj- és hólyagpanaszok gyógyítására ajánlotta. Tudtuk meg dr. Péntek Évától a Karitáció Alapítvány szakértőjétől.

A kamilla a fészkesvirágzatúak családjába (Compositae) tartozik, az ország minden táján, sőt, gyakorlatilag a világ minden táján megtalálható. Kedveli a szikes talajt, legelőket, réteket, így az ország nagy részén természetes formában fordul elő, könnyen megtalálható, begyűjthető. Jellegzetes sárga fészkű virága van, 20-35cm magasra nő, termesztése sem ritka. A kamilla gyűjtésének optimális ideje június-július hónapokban van, amikor a virágok túlnyomó többsége már kinyílt, ekkor érdemes úgynevezett szedőfésűvel megszabadítani a szár részeket a virágoktól, de egyesével is lecsipegethetjük a virágokat. Azonban ez elég időigényes feladat, de kiváló gyógyhatása miatt megéri a fáradságot.

A növény fészekvirágzatát használjuk a különböző gyógyító forrázatokhoz, készítményekhez. A drog sötét színű, szeszkviterpén tartalmú (kamazulén, bizabolol, bizabolol oxidok) illóolajat, flavonoidokat (apigenint) és glikozidjaikat, kumarinokat (umbelliferont, herniarint), nyálkát tartalmaz.

A kamilla virága a legtöbb ország hivatalos gyógyszerkönyvében megtalálható gyógynövény, hivatalos drog. Gyógyhatása rendkívül szerteágazó, melyet mind külső, mind belső alkalmazásakor ki lehet használni. A virágzat 0,4-1 százaléka illóolajat tartalmaz. A tiszta olaj színe kék. Illóolaj tartalmát leginkább görcsoldásra, gyulladásgátlásra és fertőtlenítésre használják.

Nézzük, mi mindenre használhatjuk ezt a csodálatos gyógynövényt:

Belsőleg alkalmazhatjuk teaként, inhalálásra, gőzölésre:
    A kamillában előforduló illóolajok főleg gyulladáscsökkentő hatásúak, enyhíti a köhögést és a vírusos, illetve bakteriális légúti fertőzések tüneteit, serkenti az immunrendszeri működését. Gargarizálással vagy szájöblögetéssel megszüntethető a fogíny, a száj és a torok gyulladásai, aftaellenes hatású. Enyhíti a gyomorpanaszokat, rosszullétet, a hányingert és a bélgyulladás tüneteit.

A kamilla a hasfájós babákat megnyugtatja görcsoldó hatása révén. A kamillaolaj csökkenti az idegességet a gyermekeknél, s jótékony hatással van a hiperaktív gyerekekre, mivel enyhe "nyugtatószer". A homeopátiában fogzási fájdalmak enyhítésére és fájdalom iránti intolerancia esetén használják.

Külsőleg is sikeresen alkalmazhatjuk a kamillát:
    Különböző bőrbetegségeket, pattanást (akne), tályogot, nehezen gyógyuló sebeket illetve körömágygyulladást kezelnek vele. Szemborogatásra is kiválóan alkalmas gyulladáscsökkentő hatásának köszönhetően.

A nőgyógyászatban is használták eleink, és használhatjuk ma is menstruációs görcsök enyhítésére és a vajúdás idejének lerövidítésére, innen ered a név is: anyafű, anyaméhfű, szüzekanyja. Fürdők, öblítések, gőzfürdők formájában nagyszerűen bevált kismedencei gyulladások (hüvelygyulladás, aranyér) esetén is.

A szépségápolásban is gyakran használják, a bőr szárazságát, viszketését, gyulladását csökkenti. Jót tesz a hajnak, mert kifényesíti és nyugtatja a fejbőrt.

A kamillatea elkészítése:
    Tea: Forrázz le egy csésze vízzel 1-2 evőkanál szárított kamillavirágzatot. Hagyd állni nagyjából 15 percig, majd szűrd le. Napi adag: 3-4 csésze. A legfinomabb akácmézzel, s így a méz értékes összetevői is hasznosulnak. Ne feledjük azonban a mézet a már kihűlt, langyos teába tenni, a forró víz a méz gyilkosa!

Gőzölés (inhalálás): Tegyél 3 evőkanál virágzatot egy lapos edénybe, forrázd le, és hajolj fölé. Fejedet törölközővel fedd be, és kb. 10 percet inhalálj. Vírusos légúti fertőzések esetén naponta kétszer ajánlatos gőzölni.

Olaj: Morzsolj szét maréknyi kamillavirágzatot, keverd össze 150 ml szójaolajjal, zárd le légmentesen üvegbe, és tedd napos helyre. Naponta rázd fel, és ha sötétre színeződik az olaj, szűrd át vászonruhán. A virágzatokat alaposan nyomkodd ki. Töltsd bele újra egy légmentesen zárható üvegbe.

Gargarizálás: 2-3 evőkanállal adj egy deci vízhez, naponta többször használd öblögetéshez.
    Fürdők: Lehet belőle kéz-, láb-, vagy ülőfürdőt készíteni. Kétmaréknyi virágzatot tegyél a fürdővízbe.

Borogatás: Tedd a kamillát egy mullkendőbe, és forrázd le. A kamillás kendőt körülbelül 5 percig tartsd a gyulladt bőrfelületen.

Alkalmazzuk bátran a természet ajándékait! Bár jó tudni, hogy az arra érzékenyeken kiválthat allergiás tüneteket, ilyen esetben válasszunk más gyógynövényt!

dr. Péntek Éva
    Karitáció Alapítvány

bohócdoktor adó egy százalék, gyermekmentés, családtámogatáscsaládtámogatás, adományosztás, gyógyítás, gyermekek, kórházKérjük Támogassa a Gyermekek megmentését!

• Karácsony: nem a csillogó ajándékok teszik boldoggá az ünnepet

Karácsony: nem a csillogó ajándékok teszik boldoggá az ünnepetA Mátrix közhasznú Alapítvány évente tízezernél több nélkülöző számára biztosít ruhát, cipőt, élelmiszert, bútort, egyéb használati tárgyakat. Advent idején megnövekszik a segítségkérők köre. Sajnos nem mindenkinek tudunk segíteni (mivel sokkal több a kérelmező, mint amennyi adomány van), ami végett sokan kétségbeesetten - olykor durván, dühösen, bántóan - kérik számon rajtunk, hogy "miért nem adunk", "most miattunk lesz ajándék nélküli a karácsony", "...stb...". Felvetődik a kérdés, hogy a létfenntartás szükségletein felüli tárgyak szeretetteljesebbé teszik-e az ünnepeket?! Véleményünk szerint nem!

• Mi is az a táborozás?!

Táborozás: olyan szervezett csoportos együttlét, ahol hasonló érdeklõdésû emberek (fõleg gyerekek) pár napot - hetet eltöltenek együtt.

Általában iskolai szünetben, általában szülõi felügyelet nélkül, de felelõs nevelõkkel.

Szervezünk alkalmi foglalkozásokat, napközi jellegû táborokat, ottalvós programokat, rövidebb / hosszabb ideig tartó rendezvényeket is.

• Magányos kisfiú reszketett a hidegtől a buszmegállóban - videó az utasok reakciójáról

Magányos kisfiú reszketett a hidegtől a buszmegállóban - videó az utasok reakciójárólNorvégiában rejtett kamerával készítettek egy filmet arról, mit csinálnak az emberek, ha meglátnak egy fiút, amint a buszmegállóban ül, vacog és egyedül van. Volt aki a kesztyűjét adta oda, de többen is akadtak, akik levették a kabátjukat és inkább ők ültek tovább pólóban. Azt kérdezgették a fiútól, hogy miért van egyedül és hogy nincs-e egy telefonszám, amin fel lehet hívni a tanárát. Magyarországon is nagyon sokan segítenek, gondoljunk csak a CENTERKE adományozó központunkra, ahol évente tízezernél több adok / kapok segítség jön és megy. A felajánlók és a rászorulók között igenis megható az együttműködés.

• Az esõerdõk irtása

Az esõerdõket jelenleg óriási mértékben irtják, ami az üvegházhatás egyik fõ okozója. Az õserdõk égetéses irtása során az égéssel szén-dioxidtömeg jut a levegõbe. Amikor az erdõket kivágják és fölégetik, az elraktározott szén CO2 formájában kerül vissza a levegõbe. Az utóbbi 10-15 év során átlagosan évente 1 milliárd tonnával kerül több szén-dioxid a légkörbe.

• Bennünket is körülvesz ez a csendes tragédia!

Bennünket is körülvesz ez a csendes tragédia!A csendes tragédia amiről senki sem beszél, pedig mi gyerekeinket érinti. - Kedves Gyermeknevelő Testvérek! Annak idején Kopp Mária, magyar orvos, pszichológus, a „Mentális Egészségtudományok” társult kutatócsoportjának vezetője egy magán beszélgetésben azt mondta, hogy Európát nem a harmadik világháborútól, s nem is az atombombától, hanem a semmittevésben felnövő, saját kontrollálatlan vágyainak odavetett generációktól félti! Képtelenség és felfoghatatlan! Van megoldás? Mi a teendő?! Hogyan lehetne pozitív irányban változtatni a dolgok menetén?!

• Júliusban fontos a bőséges folyadékbevitel...

Júliusban fontos a bőséges folyadékbevitel...A július a nyár legmelegebb hónapja, a régi Székely-Magyar naptár szerint Áldás havának nevezik. I.e. 44-ben nevezték el júliusnak Julius Caesarról, aki e hónap 12. napján született. Igaz, hogy a július a nyár legmelegebb hónapja, de ilyenkor is lehet szélsőséges az időjárás. A meleg napokban fokozottan ügyelni kell a szervezetünk vízháztartására. A tikkasztó forróságot megszakíthatják az égiháborúval ránk törő heves záporok, esetleg jégesők. Az égi áldás érkezéséről több népi megfigyelés is szól, meséli dr. Péntek Éva a Karitáció Alapítvány szakértője.

• Egészségvédelem

1948-as megalakulásakor a World Health Organization (WHO) az egészséget a következõképpen definiálta: „Az egészség a teljes testi, lelki és szociális jólét állapota, és nem csupán a betegség vagy fogyatékosság hiánya”. Egészségünket meghatározza makro- és mikrokörnyezetünk, a társadalom berendezkedése, szociális érzékenysége, továbbá személyi kapcsolataink és öröklött tulajdonságaink.

• Nálatok vannak-e Állatok?!

Projektmenedszerként segítjük az állatvédõk munkáját

Az Orpheus Állatvédõ Egyesület Szeged városban a lakosság által tartott háziállatok kapcsán 2012 októberében reprezentatív felmérést végez, környezettudatosságot segítõ kiadványokat oszt, illetve a város középiskoláiban diák-állatrendõrséget szervez. A program a Szeged Megyei Jogú Város „Biopolisz Park – Egyetemi városrész közterületeinek rehabilitációja” programon belüli mini projekt, melynek célja az élhetõbb város megteremtése.

• Kopogjon be a szomszédba, ne csak az ünnepek idején!

Kopogjon be a szomszédba, ne csak az ünnepek idején!Sokan élnek elszigetelve a társadalomtól, de nem csak tanyán vagy külterületen, akár még tömbházon belül vagy magánházas környéken is. Sokan a fűtetlen szobákban, alultápláltan – nélkülözve kénytelenek élni. Rácz Anett szociológus, a Mátrix Közhasznú Alapítvány munkatársa arra kéri a jó szándékú és jobb módban élőket, hogy ne hagyják magukra a környezetükben élő rászorulókat! Ha az öreg vagy egyedül élő szomszédot az ünnepi és fagyos időszakban nem látja napokig, úgy kopogjon át, bizonyosodjon meg arról, hogy nincsen probléma. Ha már úgyis főzött teát vagy egy lábas ételt, vigyen át pusztán odafigyelésből annak, akiről tudja, hogy lehet teljesen egyedül van, nincs mit ennie.

• A sport beépítése a gyermek életébe

A rendszeres testmozgás az egészséges életmód elengedhetetlen része. A testi és lelki egészségünkre gyakorolt kedvezõ hatása mellett, nevelési szerepe sem elhanyagolható, továbbá programot teremthet az egész család számára.