adó 1 százalék gyermekvédelem támogatása adóbevalláskor
  • Kamilla, a csodanövény

Kamilla, a csodanövényHázi patikánk egyik természetes tagja a kamilla. Piperefű, szüzekanyja, szentivánpipitér, bubulyka, anyafű, pipiske. Milyen csodálatos is a magyar nyelv, megannyi varázslatos név, s mind egyetlen egyszerű és mégis nagyszerű vadon élő virágot, egyik leghatékonyabb gyógynövényünket takarja. Június-július hónapokban virágzik rétjeinken a kamilla, az orvosi székfű. Szinte nincs olyan ember, aki ne ismerné a kamilla valamilyen formáját. Csodálatos erejét számtalan területen használhatod: legyen szó egészségről vagy szépségről.

Évezredek óta a gyógyítás szolgálatában áll, Dioszkoridész, görög orvos és Plinius, római természettudós a kamillát fejfájás, vese-, máj- és hólyagpanaszok gyógyítására ajánlotta. Tudtuk meg dr. Péntek Évától a Karitáció Alapítvány szakértőjétől.

A kamilla a fészkesvirágzatúak családjába (Compositae) tartozik, az ország minden táján, sőt, gyakorlatilag a világ minden táján megtalálható. Kedveli a szikes talajt, legelőket, réteket, így az ország nagy részén természetes formában fordul elő, könnyen megtalálható, begyűjthető. Jellegzetes sárga fészkű virága van, 20-35cm magasra nő, termesztése sem ritka. A kamilla gyűjtésének optimális ideje június-július hónapokban van, amikor a virágok túlnyomó többsége már kinyílt, ekkor érdemes úgynevezett szedőfésűvel megszabadítani a szár részeket a virágoktól, de egyesével is lecsipegethetjük a virágokat. Azonban ez elég időigényes feladat, de kiváló gyógyhatása miatt megéri a fáradságot.

A növény fészekvirágzatát használjuk a különböző gyógyító forrázatokhoz, készítményekhez. A drog sötét színű, szeszkviterpén tartalmú (kamazulén, bizabolol, bizabolol oxidok) illóolajat, flavonoidokat (apigenint) és glikozidjaikat, kumarinokat (umbelliferont, herniarint), nyálkát tartalmaz.

A kamilla virága a legtöbb ország hivatalos gyógyszerkönyvében megtalálható gyógynövény, hivatalos drog. Gyógyhatása rendkívül szerteágazó, melyet mind külső, mind belső alkalmazásakor ki lehet használni. A virágzat 0,4-1 százaléka illóolajat tartalmaz. A tiszta olaj színe kék. Illóolaj tartalmát leginkább görcsoldásra, gyulladásgátlásra és fertőtlenítésre használják.

Nézzük, mi mindenre használhatjuk ezt a csodálatos gyógynövényt:

Belsőleg alkalmazhatjuk teaként, inhalálásra, gőzölésre:
    A kamillában előforduló illóolajok főleg gyulladáscsökkentő hatásúak, enyhíti a köhögést és a vírusos, illetve bakteriális légúti fertőzések tüneteit, serkenti az immunrendszeri működését. Gargarizálással vagy szájöblögetéssel megszüntethető a fogíny, a száj és a torok gyulladásai, aftaellenes hatású. Enyhíti a gyomorpanaszokat, rosszullétet, a hányingert és a bélgyulladás tüneteit.

A kamilla a hasfájós babákat megnyugtatja görcsoldó hatása révén. A kamillaolaj csökkenti az idegességet a gyermekeknél, s jótékony hatással van a hiperaktív gyerekekre, mivel enyhe "nyugtatószer". A homeopátiában fogzási fájdalmak enyhítésére és fájdalom iránti intolerancia esetén használják.

Külsőleg is sikeresen alkalmazhatjuk a kamillát:
    Különböző bőrbetegségeket, pattanást (akne), tályogot, nehezen gyógyuló sebeket illetve körömágygyulladást kezelnek vele. Szemborogatásra is kiválóan alkalmas gyulladáscsökkentő hatásának köszönhetően.

A nőgyógyászatban is használták eleink, és használhatjuk ma is menstruációs görcsök enyhítésére és a vajúdás idejének lerövidítésére, innen ered a név is: anyafű, anyaméhfű, szüzekanyja. Fürdők, öblítések, gőzfürdők formájában nagyszerűen bevált kismedencei gyulladások (hüvelygyulladás, aranyér) esetén is.

A szépségápolásban is gyakran használják, a bőr szárazságát, viszketését, gyulladását csökkenti. Jót tesz a hajnak, mert kifényesíti és nyugtatja a fejbőrt.

A kamillatea elkészítése:
    Tea: Forrázz le egy csésze vízzel 1-2 evőkanál szárított kamillavirágzatot. Hagyd állni nagyjából 15 percig, majd szűrd le. Napi adag: 3-4 csésze. A legfinomabb akácmézzel, s így a méz értékes összetevői is hasznosulnak. Ne feledjük azonban a mézet a már kihűlt, langyos teába tenni, a forró víz a méz gyilkosa!

Gőzölés (inhalálás): Tegyél 3 evőkanál virágzatot egy lapos edénybe, forrázd le, és hajolj fölé. Fejedet törölközővel fedd be, és kb. 10 percet inhalálj. Vírusos légúti fertőzések esetén naponta kétszer ajánlatos gőzölni.

Olaj: Morzsolj szét maréknyi kamillavirágzatot, keverd össze 150 ml szójaolajjal, zárd le légmentesen üvegbe, és tedd napos helyre. Naponta rázd fel, és ha sötétre színeződik az olaj, szűrd át vászonruhán. A virágzatokat alaposan nyomkodd ki. Töltsd bele újra egy légmentesen zárható üvegbe.

Gargarizálás: 2-3 evőkanállal adj egy deci vízhez, naponta többször használd öblögetéshez.
    Fürdők: Lehet belőle kéz-, láb-, vagy ülőfürdőt készíteni. Kétmaréknyi virágzatot tegyél a fürdővízbe.

Borogatás: Tedd a kamillát egy mullkendőbe, és forrázd le. A kamillás kendőt körülbelül 5 percig tartsd a gyulladt bőrfelületen.

Alkalmazzuk bátran a természet ajándékait! Bár jó tudni, hogy az arra érzékenyeken kiválthat allergiás tüneteket, ilyen esetben válasszunk más gyógynövényt!

dr. Péntek Éva
    Karitáció Alapítvány

• A globális felmelegedés természeti okai

A felmelegedési spirált a pozitív visszacsatolások okozzák. A légkör megnövekedett szén-dioxid-koncentrációja az üvegházhatás miatt közvetlenül felfûti a levegõt, ami magasabb hõmérsékleten több vízpárát vesz fel. Ezzel növekszik a hõelnyelés mértéke is, ami a vízpára további felvételét idézi elõ.

• Sikeres volt a Csongrád Megyei Civil Információs és Egyeztetõ Fórum - az NCA-DP-11-B-0014 támogatásával

A Nemzeti Civil Alapprogram NCA-DP-11-B-0014 támogatása révén jöhetett létre 2011 nyarán a Csongrád Megyei Civil Információs és Érdekegyeztetõ Fórum. A MÁTRIX Közhasznú Alapítvány által szervezett kerekasztal-beszélgetés a megyében munkálkodó civil és állami szektor szereplõit, és munkatársait valamint önkénteseit hozta össze néhány órás programjain.

• Érdektelenség van

Érdektelenség vanÉrdektelenség. Rengetegen megélik, hogy nem számíthatnak a környezetükben lévő emberekre. Még a bajba jutottak mellett is csak elsétál a tömeg, nem segítenek. Nem figyelnek egymásra az ismerősök, a munkatársak, de még a rokonok sem. Már a szomszédjukban élőket sem ismerik a legtöbben. Gyakori probléma, hogy még a legjobb barátod, vagy a párod részéről sem érzed a valódi törődést. Ha mégis találsz valakit, aki valóban figyel rád, érdekli és érti is, amit mondasz neki, vigyázz rá és becsüld meg nagyon! Ritka kincs...

• Az iskolaérettség megállapítása

A gyermekek tankötelezettsége a közoktatási törvény szerint abban az évben kezdõdik, amelyikben május 31-ig betöltik a hatodik életévet. Azonban ez nem mindig jár együtt az iskolaérettség kialakulásával. Ennek a megállapítására szolgál az iskolaérettségi vizsgálat.

• Tanulási zavarok

Sajnos egyre több gyerek szenved valamiféle tanulási zavartól és annak következményétõl. Sokszor csak akkor jönnek rá, hogy nagy a baj, mikor már késõ.

Hogyan ismerhetõ fel egy gyermekrõl, hogy tanulási zavara van? Mikor derül ez ki - akár már óvodában is mutatkoznak ennek a jelei? Hogyan segíthetünk? - ezekre a kérdésekre kerestük a választ ebben az elõadásban, ahol fõleg a dyslexiáról, vagyis az olvasási nehézségrõl esett szó.

• Gyermekbalesetek és fertõzések elkerülése a nyáriszünetben

Az iskolai szünet kezdetével a gyerekek megszokott életrendje megváltozik. Lazul a fegyelem a mindennapok és a higiénia területén is, melynek következményeként gyakoribbá válnak bizonyos hasmenéses megbetegedések, de a gyerekbalesetek is. Többségük azonban kis elõvigyázatossággal megelõzhetõ, illetve elengedhetetlenül szükséges a szülõk odafigyelése.

• Nálatok vannak-e Állatok?!

Projektmenedszerként segítjük az állatvédõk munkáját

Az Orpheus Állatvédõ Egyesület Szeged városban a lakosság által tartott háziállatok kapcsán 2012 októberében reprezentatív felmérést végez, környezettudatosságot segítõ kiadványokat oszt, illetve a város középiskoláiban diák-állatrendõrséget szervez. A program a Szeged Megyei Jogú Város „Biopolisz Park – Egyetemi városrész közterületeinek rehabilitációja” programon belüli mini projekt, melynek célja az élhetõbb város megteremtése.

• Júliusban fontos a bőséges folyadékbevitel...

Júliusban fontos a bőséges folyadékbevitel...A július a nyár legmelegebb hónapja, a régi Székely-Magyar naptár szerint Áldás havának nevezik. I.e. 44-ben nevezték el júliusnak Julius Caesarról, aki e hónap 12. napján született. Igaz, hogy a július a nyár legmelegebb hónapja, de ilyenkor is lehet szélsőséges az időjárás. A meleg napokban fokozottan ügyelni kell a szervezetünk vízháztartására. A tikkasztó forróságot megszakíthatják az égiháborúval ránk törő heves záporok, esetleg jégesők. Az égi áldás érkezéséről több népi megfigyelés is szól, meséli dr. Péntek Éva a Karitáció Alapítvány szakértője.

• Jól bevált módszerek a hisztihelyzetekre

Jól bevált módszerek a hisztihelyzetekreA hiszti az első helyezett a modern szülők „nevelési parák” listáján. Az agykutatás és a gyermekpszichológia eredményeinek köszönhetően árnyaltabban látjuk ezeket a dühkitöréseket, mint pár évvel ezelőtt: természetes és szükséges mérföldkőnek a gyermek fejlődésében, így igyekszünk empátiával kezelni. Az új Gyereklélek magazin 25 megoldást kínál nekünk, ezekből szemezgetünk néhányat, és megkérdeztük Peller Mariannt is, ő mit csinál „vészhelyzetben”. (Tippek a Gyereklélek magazinból, melyek hasznos segítőtársunk lehetnek a hiszti idejére).

• Kopogjon be a szomszédba, ne csak az ünnepek idején!

Kopogjon be a szomszédba, ne csak az ünnepek idején!Sokan élnek elszigetelve a társadalomtól, de nem csak tanyán vagy külterületen, akár még tömbházon belül vagy magánházas környéken is. Sokan a fűtetlen szobákban, alultápláltan – nélkülözve kénytelenek élni. Rácz Anett szociológus, a Mátrix Közhasznú Alapítvány munkatársa arra kéri a jó szándékú és jobb módban élőket, hogy ne hagyják magukra a környezetükben élő rászorulókat! Ha az öreg vagy egyedül élő szomszédot az ünnepi és fagyos időszakban nem látja napokig, úgy kopogjon át, bizonyosodjon meg arról, hogy nincsen probléma. Ha már úgyis főzött teát vagy egy lábas ételt, vigyen át pusztán odafigyelésből annak, akiről tudja, hogy lehet teljesen egyedül van, nincs mit ennie.