bohócdoktor vizit szja 1%
  • Szegénység és társadalmi kirekesztettség

A 90-es években lezajlott társadalmi-gazdasági átalakulás jelentõsen rontotta a romák, a munkanélküliek, a kevésbé iskolázottak és a szakképzetlenek, a fogyatékkal élõk, a gyakran betegeskedõ és a szenvedélybeteg emberek, a veszélyeztetett gyermekek, a gyermeküket egyedül nevelõ szülõk, a hajléktalanok és a rossz körülmények között, hátrányos helyzetû településeken élõk boldogulásának esélyeit, különösen azért, mert nehezebben jutnak munkához.

Jövedelmi egyenlõtlenségek

Az emberek jövedelme közötti különbség az 1980-as évektõl nõ, 1997-tõl az ország leggazdagabb 10%-ának 7,5-8-szor akkora a jövedelme, mint a legszegényebb 10%-nak. A gazdasági átalakulás hatására csökkent a munkajövedelembõl és nõtt a szociális támogatásokból élõ családok száma. A szegénységi küszöb alatt élt 2000-ben a lakosság 15,2%-a (EU: 18%). Más megközelítésben: a népesség közel negyede a társadalmi minimumnál (2000-ben 25 600 Ft/fõ) kevesebb pénzbõl él.

Generációs szegénységkockázatok. Az idõsek aránya a szegények között a felére csökkent, míg a gyermekeké (gyermekes családoké) megduplázódott. A négy- vagy több gyermekes családok 41%-át, a gyermek(ek)et egyedül nevelõk 36%-át fokozottan fenyegeti a szegénység.
    Területi különbségek. A jövedelmek az ország régiói között viszonylag kiegyenlítettek, kivéve Közép-Magyarországot, ahol az egy fõre jutó bruttó jövedelem 17%-kal nagyobb az országos átlagnál. A szegénység elsõsorban az elmaradottabb régiókban, az aprófalvas, leszakadó kistérségekben, a városok leromlott állapotú negyedeiben és a hátrányos helyzetû, munkaínséges településeken fenyeget - épp ott, ahol a feszültségek oldására a legkevesebb a lehetõség és a pénz.

Erõforrások, jogok és szolgáltatások - a hozzáférhetõség nehézségei

Lyukas a szociális háló, fejlesztésre szorul a társadalmi beilleszkedést és a munkaesélyeket növelõ támogató-segítõ szolgáltatást nyújtó intézményrendszer, különösen az elmaradottabb térségekben. A szociális és családi problémák miatt tanulási nehézségekkel küzdõ, illetve az iskolából lemorzsolódó 14-18 évesek nagyrészt magukra maradnak.

A szociális szakma által képviselt "segítés kultúrájának" intézményi és szakmai feltételei hiányosak. Adottak a szociális alap- és szakellátások törvényi és szervezeti keretei, ám intézményei csak részben épültek ki. Évrõl évre nõ az intézményi ellátásba bekerülõ fogyatékkal élõk, szenvedélybetegek és hajléktalanok száma, de továbbra is jelentõsen kevesebb a férõhely, mint amennyire szükség lenne.

A gyermekvédelmi rendszer jogi szabályozása megfelel az európai normáknak, ám a gyermeki jogok érvényesülése és a hátrányos helyzetû gyermekek társadalmi beilleszkedése számos nehézségekbe ütközik. Hiányosak a családsegítõ szolgáltatások. A szülõk - elsõsorban a nõk - munkába állását nehezíti a bölcsõdék többségének megszûnése. A gyermekotthonok rendkívül kedvezõtlen feltételek mellett mûködnek, a nevelõszülõi hálózat megfelelõ ütemû bõvítése javíthat a gyermekek helyzetén.

bohócdoktor adó egy százalék, gyermekmentés, családtámogatáscsaládtámogatás, adományosztás, gyógyítás, gyermekek, kórházKérjük Támogassa a Gyermekek megmentését!

• Bence gyógyulásnak indult!

Bencét a kemoterápiás kezelése óta rendszeresen támogatjuk. A család élelmezésébe, a mindennapjaik könnyebbé tételében segédkezik a MÁTRIX Alapítvány. A nehéz kezeléseken átesett pici örömünkre fejlõdik, gyógyul! HURRÁ!

• Új kötelező irodalomra lenne szükség

Új kötelező irodalomra lenne szükségMit olvassanak leginkább a mai gyerekek?! A mai gyerek sem olvasnak kevesebbet, mint elődeik, az olvasás forrása azonban megváltozott. Az élményközpontú irodalomról és a kötelező olvasmányokról is beszélgettünk Gombos Péterrel, a Magyar Olvasástársaság elnökével, egyetemi oktatóval. Egyre kevesebb könyvet látni a gyerekek kezében. Ezt azt jelenti, hogy kevesebbet is olvasnak, mint a korábbi generációk? Nem feltétlenül. Kevesebb könyvélményük van, viszont sokszor látunk tabletet, okostelefont a kezükben, ezeken kifejezetten sokat olvasnak.

• Helyes táplálkozás gyermekkorban

A nyári szünidõvel kiváló alkalom nyílik arra, hogy a szülõk megreformálják gyermekeik és a család táplálkozását, életmódját. Bár ekkor rengeteg zöldség, gyümölcs van a piacon és a szabad levegõn végzett sportnak sincs akadálya, mégis a tapasztalatok azt mutatják, hogy a szünidõ alatt a gyerekek csak tovább híznak. Sokan nem megfelelõ információk és tévhitek alapján alakítják gyermekeik étrendjét, ami helytelen zsírfogyasztás révén nem megfelelõ minõségû táplálkozáshoz, esetleg hiányállapothoz vezet.

• Diszlexia a tanulási zavarok egy formája

A diszlexia elnevezés használatos az olvasás elsajátításának zavarára, de már maga a szó is sokkal szélesebb fogalomra utal. A kifejezés ugyanis két tagból áll, az egyik a görög eredetû "disz", amely nehézséget jelöl, a másik a "lexia" a szintén görög eredetû "lexis" szóból, amely "szavakat, beszédet" jelent. Tehát szó szerint is a szavakkal kapcsolatos zavarról van szó, de ma már tudjuk, hogy a diszlexia ennél még összetettebb jelenség.

• Rászoruló gyermekeket vár A Játékkészítő

Rászoruló gyermekeket vár A JátékkészítőA Játékkészítő című, decemberben látható szuper pop-musicalt létrehozó TulipánTündér Produkciós Iroda felhívással fordul a rászoruló gyermekeket segítő alapítványokhoz, kérve segítségüket és közreműködésüket, hogy minél több gyermekhez eljuthasson annak a pályázatnak a híre, melynek győztesei részt vehetnek az akciómese előadásán. A pályázat témája a "mese".Mit jelent számukra és hogyan alakítja, segíti a gyermekek életét a mese? A pályázat kiírói olyan rövidfilmeket, videókat várnak, melyben a gyermekek - különböző formában - megfogalmazzák a meséhez való viszonyukat.

• Étel adomány: rászorulók támogatása, szeretetláda, étel adomány

Étel adomány: rászorulók támogatása, szeretetláda, étel adományNe dobd a szemétbe: egy megmaradt fél adag főtt étel valakinek a túlélést jelentheti. Egy szikkadt zsömle valakinek már szemét, másnak pedig a reggelit jelenti. Ünnepek idején dőzsöl a lakosság, ilyenkor különösen nagy az élelmiszerpazarlás, de kis odafigyeléssel ez megelőzhető, sőt, rengeteg rászoruló asztalára varázsolhatunk reggelit, ebédet és vacsorát. Látogassuk meg a rászoruló szomszédokat, kopogjunk be hozzájuk bátran. Adjuk oda szeretettel azt az ételt, ami nekik még jól jön. Szeretetláda a nagyvárosokban segíti a rászorulókat, de egyre többet hallani visszaélésekről. Figyeljünk oda, mert dézsmálják a szeretet ládákat.

• A figyelemzavar összefüggésbe hozható az alvási problémákkal

Az ADHD angol szavak rövidítésébõl jött létre. Jelentése a figyelemhiányt és hiperaktivitásból eredõ zavarokat foglalja össze. Olyan kifejezés, amely egyaránt használható a koncentrációs problémák, figyelemzavar és hiperaktív állapotok leírásánál.

• Félmilliárd gyermek éhezik a világon!

Paradox világban élünk: miközben az elhízás - és vele a cukorbetegség, szélütés és szívinfarktus - világméretû probléma, ugyanakkor csaknem félmilliárd gyerek éhezik világszerte. A fejlõdõ országokban él a Föld népességének 83 százaléka. Ezekben az országokban 146 millió ötévesnél fiatalabb gyermek alultáplált, és ebbõl a korosztályból tízmilliónál többen éhezés következtében vesztik életüket.

• 2011. évi Alkotó Médiatábor Szegeden

A MÁTRIX Közhasznú Alapítvány a zene, a lemezlovasság, a tánc, a fotózás-és videózás iránt kedvet érzõ 8 és 16 év közti gyerekek számára kreatív alkotótábort szervez Szeged belvárosi klubjában.

A gyerekek az öt napos tematikus táborban zenével, a lemezlovasság alapismereteivel, tánc-koreográfiával, fotózással, videózással, jó közösségben tölthetik el a szünidõt. A tábor passzív részeit a gyerekek a friss levegõn mozgással, és sporttal töltik el.

• Magyarország és a klímaváltozás

2012-ben jár le a Kiotói egyezmény, amely Magyarországnak 6%-os kibocsátás-csökkentést tesz kötelezõvé, hat üvegházhatást okozó gázra vonatkozóan, a 2008-2012-es évek átlagában. Ezt az egyezményt az ország 2002-ben ratifikálta. Az 1985-1987-es bázisidõszakhoz kell a csökkentéseket mérni.