• Szegénység és társadalmi kirekesztettség

A 90-es években lezajlott társadalmi-gazdasági átalakulás jelentõsen rontotta a romák, a munkanélküliek, a kevésbé iskolázottak és a szakképzetlenek, a fogyatékkal élõk, a gyakran betegeskedõ és a szenvedélybeteg emberek, a veszélyeztetett gyermekek, a gyermeküket egyedül nevelõ szülõk, a hajléktalanok és a rossz körülmények között, hátrányos helyzetû településeken élõk boldogulásának esélyeit, különösen azért, mert nehezebben jutnak munkához.

Jövedelmi egyenlõtlenségek

Az emberek jövedelme közötti különbség az 1980-as évektõl nõ, 1997-tõl az ország leggazdagabb 10%-ának 7,5-8-szor akkora a jövedelme, mint a legszegényebb 10%-nak. A gazdasági átalakulás hatására csökkent a munkajövedelembõl és nõtt a szociális támogatásokból élõ családok száma. A szegénységi küszöb alatt élt 2000-ben a lakosság 15,2%-a (EU: 18%). Más megközelítésben: a népesség közel negyede a társadalmi minimumnál (2000-ben 25 600 Ft/fõ) kevesebb pénzbõl él.

Generációs szegénységkockázatok. Az idõsek aránya a szegények között a felére csökkent, míg a gyermekeké (gyermekes családoké) megduplázódott. A négy- vagy több gyermekes családok 41%-át, a gyermek(ek)et egyedül nevelõk 36%-át fokozottan fenyegeti a szegénység.
    Területi különbségek. A jövedelmek az ország régiói között viszonylag kiegyenlítettek, kivéve Közép-Magyarországot, ahol az egy fõre jutó bruttó jövedelem 17%-kal nagyobb az országos átlagnál. A szegénység elsõsorban az elmaradottabb régiókban, az aprófalvas, leszakadó kistérségekben, a városok leromlott állapotú negyedeiben és a hátrányos helyzetû, munkaínséges településeken fenyeget - épp ott, ahol a feszültségek oldására a legkevesebb a lehetõség és a pénz.

Erõforrások, jogok és szolgáltatások - a hozzáférhetõség nehézségei

Lyukas a szociális háló, fejlesztésre szorul a társadalmi beilleszkedést és a munkaesélyeket növelõ támogató-segítõ szolgáltatást nyújtó intézményrendszer, különösen az elmaradottabb térségekben. A szociális és családi problémák miatt tanulási nehézségekkel küzdõ, illetve az iskolából lemorzsolódó 14-18 évesek nagyrészt magukra maradnak.

A szociális szakma által képviselt "segítés kultúrájának" intézményi és szakmai feltételei hiányosak. Adottak a szociális alap- és szakellátások törvényi és szervezeti keretei, ám intézményei csak részben épültek ki. Évrõl évre nõ az intézményi ellátásba bekerülõ fogyatékkal élõk, szenvedélybetegek és hajléktalanok száma, de továbbra is jelentõsen kevesebb a férõhely, mint amennyire szükség lenne.

A gyermekvédelmi rendszer jogi szabályozása megfelel az európai normáknak, ám a gyermeki jogok érvényesülése és a hátrányos helyzetû gyermekek társadalmi beilleszkedése számos nehézségekbe ütközik. Hiányosak a családsegítõ szolgáltatások. A szülõk - elsõsorban a nõk - munkába állását nehezíti a bölcsõdék többségének megszûnése. A gyermekotthonok rendkívül kedvezõtlen feltételek mellett mûködnek, a nevelõszülõi hálózat megfelelõ ütemû bõvítése javíthat a gyermekek helyzetén.

• Állatvédelmi munkát támogattunk a 2011-es BNV-n

A Budapesti Nemzetközi Vásárról jelentjük:

Az Orpheus Állatvédõ Egyesülettel is találkozhattak azok, akik felkeresték a 2011-es Budapesti Nemzetközi Vásárt. A rendezvényen a gyártók / kereskedõk mellett a szervezõk meghívására nonprofit szervezetek is részt vehettek. Az Orpheus a felelõs állattartás jegyében információs standján az arra járó több ezer látogatót a rendezvény egész ideje alatt kiadványokkal (matricákkal, plakátokkal, naptárakkal) ajándékozta meg.

• Rajzfilmek a drogfogyasztás megelõzéséért

Flintstoned

Flintstone-ék tudós kollegája asszisztensei segítségével mutatja be a marihuána hatásait. A vélhetõleg a 60-as évekbõl származó oktatófilmben a kõkorszaki szaki szemlélteti, hogy a fû stimulálja, majd leülteti a használóját. Egyeseknek kellemes, másoknak rémisztõ hallucinációkat okoz, melyek után a fogyasztó megéhezik, és ha kevésbé szerencsés, még pszichikailag is függõvé válik.

• Anya, a félszemű anya

Anya, a félszemű anyaA mű a képzelet szüleménye, szürreális, de mégis... 10 éve nem látta a fiát egy anya. Egy nap eldöntötte, hogy elmegy hozzá. Elsírtam magam, amikor elolvastam ezt a feltehetően kitalált, de nagyon megható történetet. „Az anyám fél szemére vak volt. Utáltam ezért… szégyelltem. Egy ócskapiacon dolgozott, kisebb tárgyakat gyűjtött, és megpróbálta valamivel drágában eladni. Akkor ezt én nagyon szégyelltem..." mert egy gyermek alapvetően ebben a korban ilyen képmutató és szégyenlős. Egy anya pedig mindent odaad gyermekének, ha kell, az életét is.

• Munkatársat keresünk

Munkatársat keresünkÖrökmozgó, szorgalmas kollégát keres alapítványunk pályázatíró, marketinges, programszervező és egyéb kapcsolódó feladatokra. Megnövekedett feladataink ellátásához 2 fő munkatársat keresünk. A Mátrix Közhasznú Alapítvány Magyarországon az egyik jelentős jótékonysági, szociális-egészségvédelmi, kulturális közhasznú alapítvány. Szerteágazó és fontos (egyre bővülő és sokasodó) programjaihoz a szervezet olyan finanszírozási formákat keres, amelyek hosszú távon segítik a jó célok érdekében folyó működést. Új munkatársunk a szegedi irodánkban végzendő tevékenységével ennek sikerét segíti elő.

• Tavasz: ébrednek a kullancsok és a többi parazita

Vizsgáljuk át ruhánkat séta után!

Amikor tavasszal egyre jobb az idõ, a hõmérséklet emelkedésével az emberre is veszélyt jelentõ vérszívó kullancsok egyre nagyobb számban vannak jelen a környezetünkben. A hiedelmekkel ellentétben nem csak erdõben, de kiskertben vagy a panelházak zöldövezeteiben, tóparton, játszótéren is elszenvedhetjük a paraziták csípéseit. Egyre gyakoribb, hogy egy egyszerû kullancscsípés által komoly betegségeket lehet elkapni, éppen ezért érdemes megelõzni a bajt.

• Lázas csecsemõ / gyermek ápolása otthon

Normál testhõmérséklet: 36,6 Celsius.

Hõemelkedés: 37,5 Celsius.

Láz: 38 Celsius foktól! A láz egy tünet, ami nagyon sok betegség tüneteként jelentkezhet. A legköztudottabb a fertõzés.

Fertõzés esetén a láz szerepe, hogy a magas hõmérsékletre érzékeny kórokozókat elpusztítsa a szervezetben.

• Nem szégyellni, kezelni kell a fejtetût

A fejtetû nem válogat, ezért nem szégyenkezni, hanem kezelni kell – hívta fel a figyelmet egy iskolai védõnõ. A tanévkezdéssel indul a „tetûvadászat" az intézményekben, a gyerekeket rendszeresen ellenõrzik.

Hiába szûrik ki az ilyen diákot az iskolában, ha otthon nem foglalkoznak az apró élõsködõ jelenlétével.

A tanévkezdéssel minden évben startol a tetûvadászat az iskolákban, óvodákban, bölcsõdékben is.

• Így elõzzük meg a gyermekbaleseteket nyáron

A nyári idõszakban jelentõsen megnövekednek a gyerekeket ért balesetek. Pár szabály betartásával azonban ezek jó része elkerülhetõ. A legfontosabb, hogy a kicsiket sose hagyjuk felügyelet nélkül, ha pedig mégis megtörténik a baj, higgadtan cselekedjünk.

• Június a harmónia hónapja

Június a harmónia hónapjaA nyári napforduló június 21-én van, az év leghosszabb napjának ünnepe, ősi hagyományokra nyúlik vissza. A csillagászati szakterminus szerint a nyári napforduló az a pillanat, amikor a Föld forgástengelye a legkisebb szögben hajlik el a Nap sugaraitól. Ezt az örömnapot a keresztény kultúrkörben a Szent Iván éjjeli ünnepségekhez kötik. Azonban nem árt tudnunk, hogy ez a kereszténység felvétele előtti magyarság egyik legfontosabb ünnepe is volt a téli napfordulóval egyetemben. Ezek az ünnepek az életet, a termékenységet, és a szoláris értékek győzelmét tükrözik.

• Amit a tanulási zavarról tudni kell

Tanulási zavarnak tekintjük azt az - intelligencia szint alapján elvárhatónál lényegesen - alacsonyabb tanulási teljesítményt, amely neurológiai deficit vagy funkciózavar talaján jön létre