• Szegénység és társadalmi kirekesztettség

A 90-es években lezajlott társadalmi-gazdasági átalakulás jelentõsen rontotta a romák, a munkanélküliek, a kevésbé iskolázottak és a szakképzetlenek, a fogyatékkal élõk, a gyakran betegeskedõ és a szenvedélybeteg emberek, a veszélyeztetett gyermekek, a gyermeküket egyedül nevelõ szülõk, a hajléktalanok és a rossz körülmények között, hátrányos helyzetû településeken élõk boldogulásának esélyeit, különösen azért, mert nehezebben jutnak munkához.

Jövedelmi egyenlõtlenségek

Az emberek jövedelme közötti különbség az 1980-as évektõl nõ, 1997-tõl az ország leggazdagabb 10%-ának 7,5-8-szor akkora a jövedelme, mint a legszegényebb 10%-nak. A gazdasági átalakulás hatására csökkent a munkajövedelembõl és nõtt a szociális támogatásokból élõ családok száma. A szegénységi küszöb alatt élt 2000-ben a lakosság 15,2%-a (EU: 18%). Más megközelítésben: a népesség közel negyede a társadalmi minimumnál (2000-ben 25 600 Ft/fõ) kevesebb pénzbõl él.

Generációs szegénységkockázatok. Az idõsek aránya a szegények között a felére csökkent, míg a gyermekeké (gyermekes családoké) megduplázódott. A négy- vagy több gyermekes családok 41%-át, a gyermek(ek)et egyedül nevelõk 36%-át fokozottan fenyegeti a szegénység.
    Területi különbségek. A jövedelmek az ország régiói között viszonylag kiegyenlítettek, kivéve Közép-Magyarországot, ahol az egy fõre jutó bruttó jövedelem 17%-kal nagyobb az országos átlagnál. A szegénység elsõsorban az elmaradottabb régiókban, az aprófalvas, leszakadó kistérségekben, a városok leromlott állapotú negyedeiben és a hátrányos helyzetû, munkaínséges településeken fenyeget - épp ott, ahol a feszültségek oldására a legkevesebb a lehetõség és a pénz.

Erõforrások, jogok és szolgáltatások - a hozzáférhetõség nehézségei

Lyukas a szociális háló, fejlesztésre szorul a társadalmi beilleszkedést és a munkaesélyeket növelõ támogató-segítõ szolgáltatást nyújtó intézményrendszer, különösen az elmaradottabb térségekben. A szociális és családi problémák miatt tanulási nehézségekkel küzdõ, illetve az iskolából lemorzsolódó 14-18 évesek nagyrészt magukra maradnak.

A szociális szakma által képviselt "segítés kultúrájának" intézményi és szakmai feltételei hiányosak. Adottak a szociális alap- és szakellátások törvényi és szervezeti keretei, ám intézményei csak részben épültek ki. Évrõl évre nõ az intézményi ellátásba bekerülõ fogyatékkal élõk, szenvedélybetegek és hajléktalanok száma, de továbbra is jelentõsen kevesebb a férõhely, mint amennyire szükség lenne.

A gyermekvédelmi rendszer jogi szabályozása megfelel az európai normáknak, ám a gyermeki jogok érvényesülése és a hátrányos helyzetû gyermekek társadalmi beilleszkedése számos nehézségekbe ütközik. Hiányosak a családsegítõ szolgáltatások. A szülõk - elsõsorban a nõk - munkába állását nehezíti a bölcsõdék többségének megszûnése. A gyermekotthonok rendkívül kedvezõtlen feltételek mellett mûködnek, a nevelõszülõi hálózat megfelelõ ütemû bõvítése javíthat a gyermekek helyzetén.

• Diszlexia a tanulási zavarok egy formája

A diszlexia elnevezés használatos az olvasás elsajátításának zavarára, de már maga a szó is sokkal szélesebb fogalomra utal. A kifejezés ugyanis két tagból áll, az egyik a görög eredetû "disz", amely nehézséget jelöl, a másik a "lexia" a szintén görög eredetû "lexis" szóból, amely "szavakat, beszédet" jelent. Tehát szó szerint is a szavakkal kapcsolatos zavarról van szó, de ma már tudjuk, hogy a diszlexia ennél még összetettebb jelenség.

• Mi is az a táborozás?!

Táborozás: olyan szervezett csoportos együttlét, ahol hasonló érdeklõdésû emberek (fõleg gyerekek) pár napot - hetet eltöltenek együtt.

Általában iskolai szünetben, általában szülõi felügyelet nélkül, de felelõs nevelõkkel.

Szervezünk alkalmi foglalkozásokat, napközi jellegû táborokat, ottalvós programokat, rövidebb / hosszabb ideig tartó rendezvényeket is.

• Virág-és erdõtelepítést támogattunk

A friss levegõt, a tisztább környezetet fontosnak tartva számos esetben támogattuk a növényültetést... Képes beszámolóval csatolt köszönõlevél egy a sok visszajelzésbõl, hálás köszönetbõl - melyet egyik esetben sem kértünk...

• Védõnõi szûrõnapokat támogattunk

Rendszeresen támogatjuk a védõnõi szûrõnapokat... A csatolt köszönõlevél egy a sok visszajelzésbõl, hálás köszönetbõl - melyet egyik esetben sem kértünk...

Jelen támogatás célja, hogy segítsük megelõzni az esetleges problémákat, betegségeket. Sajnos az állandó kontrollra nincs mindenkinek lehetõsége, 1-1 szûrésen több száz vegyes szûrõvizsgálat kerül elvégzésre.

• A rózsa

A rózsaA rózsa gyönyörűséges virág.

A rózsa számos kultúrában az érzelmekkel, a szeretettel és a szerelemmel összekapcsolt virág. Nem véletlenül ezt a csodálatos virágot nevelgeti féltő gonddal a kis herceg.

A görög mitológiában Aphroditének a Szerelem Istennőjének a vörös rózsa volt a kedvenc virága. Szapphó a virágok királynőjének nevezte.

• Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató is kapott adományt

Az Egyházmegye által fenntartott Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató is rendszeresen kap támogatást a MÁTRIX Közhasznú alapítványtól. Viszonzást sosem várunk, de mindig jól esik a támogatottaktól egy atmoszféra visszajelzés, netán fotók az ajándékokról és a gyerekekrõl.

Most is kaptunk egy köszönõ levelet, benne a támogatott gyerekek õszinte és örömteli pillanatait megörökítõ fotó illusztrációkkal. Reméljük, hogy hamarosan egy gyermek sem fog sehol nélkülözni és minden pici boldogságban töltheti el gyermekkorát.

• Rendszeresen támogatjuk az újszülött életmentést is

Számos esetben támogattuk gyermekmentõ autót, és az újszülött életmentést is. A csatolt köszönõlevél egy a sok visszajelzésbõl, hálás köszönetbõl - melyet egyik esetben sem kértünk...

• A kleptománia egy kényszerbetegség

Az internetfüggõség, a szexaddikció és a kleptománia egy kalap alá való, hiszen mindegyik kényszerbetegség, melyek súlyos személyiséget károsító függõséget alakítanak ki az emberben. A kábítószerezésen, alkoholizmuson és a dohányzáson kívül beteges méreteket öltött mára a fentieken kívül játékszenvedély, a videófüggõség vagy éppen a vásárlási kényszer.

• Érdektelenség van

Érdektelenség vanÉrdektelenség. Rengetegen megélik, hogy nem számíthatnak a környezetükben lévő emberekre. Még a bajba jutottak mellett is csak elsétál a tömeg, nem segítenek. Nem figyelnek egymásra az ismerősök, a munkatársak, de még a rokonok sem. Már a szomszédjukban élőket sem ismerik a legtöbben. Gyakori probléma, hogy még a legjobb barátod, vagy a párod részéről sem érzed a valódi törődést. Ha mégis találsz valakit, aki valóban figyel rád, érdekli és érti is, amit mondasz neki, vigyázz rá és becsüld meg nagyon! Ritka kincs...

• Szegénység és társadalmi kirekesztettség