adó 1 százalék gyermekvédelem támogatása adóbevalláskor
  • Szegénység és társadalmi kirekesztettség

A 90-es években lezajlott társadalmi-gazdasági átalakulás jelentõsen rontotta a romák, a munkanélküliek, a kevésbé iskolázottak és a szakképzetlenek, a fogyatékkal élõk, a gyakran betegeskedõ és a szenvedélybeteg emberek, a veszélyeztetett gyermekek, a gyermeküket egyedül nevelõ szülõk, a hajléktalanok és a rossz körülmények között, hátrányos helyzetû településeken élõk boldogulásának esélyeit, különösen azért, mert nehezebben jutnak munkához.

Jövedelmi egyenlõtlenségek

Az emberek jövedelme közötti különbség az 1980-as évektõl nõ, 1997-tõl az ország leggazdagabb 10%-ának 7,5-8-szor akkora a jövedelme, mint a legszegényebb 10%-nak. A gazdasági átalakulás hatására csökkent a munkajövedelembõl és nõtt a szociális támogatásokból élõ családok száma. A szegénységi küszöb alatt élt 2000-ben a lakosság 15,2%-a (EU: 18%). Más megközelítésben: a népesség közel negyede a társadalmi minimumnál (2000-ben 25 600 Ft/fõ) kevesebb pénzbõl él.

Generációs szegénységkockázatok. Az idõsek aránya a szegények között a felére csökkent, míg a gyermekeké (gyermekes családoké) megduplázódott. A négy- vagy több gyermekes családok 41%-át, a gyermek(ek)et egyedül nevelõk 36%-át fokozottan fenyegeti a szegénység.
    Területi különbségek. A jövedelmek az ország régiói között viszonylag kiegyenlítettek, kivéve Közép-Magyarországot, ahol az egy fõre jutó bruttó jövedelem 17%-kal nagyobb az országos átlagnál. A szegénység elsõsorban az elmaradottabb régiókban, az aprófalvas, leszakadó kistérségekben, a városok leromlott állapotú negyedeiben és a hátrányos helyzetû, munkaínséges településeken fenyeget - épp ott, ahol a feszültségek oldására a legkevesebb a lehetõség és a pénz.

Erõforrások, jogok és szolgáltatások - a hozzáférhetõség nehézségei

Lyukas a szociális háló, fejlesztésre szorul a társadalmi beilleszkedést és a munkaesélyeket növelõ támogató-segítõ szolgáltatást nyújtó intézményrendszer, különösen az elmaradottabb térségekben. A szociális és családi problémák miatt tanulási nehézségekkel küzdõ, illetve az iskolából lemorzsolódó 14-18 évesek nagyrészt magukra maradnak.

A szociális szakma által képviselt "segítés kultúrájának" intézményi és szakmai feltételei hiányosak. Adottak a szociális alap- és szakellátások törvényi és szervezeti keretei, ám intézményei csak részben épültek ki. Évrõl évre nõ az intézményi ellátásba bekerülõ fogyatékkal élõk, szenvedélybetegek és hajléktalanok száma, de továbbra is jelentõsen kevesebb a férõhely, mint amennyire szükség lenne.

A gyermekvédelmi rendszer jogi szabályozása megfelel az európai normáknak, ám a gyermeki jogok érvényesülése és a hátrányos helyzetû gyermekek társadalmi beilleszkedése számos nehézségekbe ütközik. Hiányosak a családsegítõ szolgáltatások. A szülõk - elsõsorban a nõk - munkába állását nehezíti a bölcsõdék többségének megszûnése. A gyermekotthonok rendkívül kedvezõtlen feltételek mellett mûködnek, a nevelõszülõi hálózat megfelelõ ütemû bõvítése javíthat a gyermekek helyzetén.

• Munkatársat keresünk

Munkatársat keresünkÖrökmozgó, szorgalmas kollégát keres alapítványunk pályázatíró, marketinges, programszervező és egyéb kapcsolódó feladatokra. Megnövekedett feladataink ellátásához 2 fő munkatársat keresünk. A Mátrix Közhasznú Alapítvány Magyarországon az egyik jelentős jótékonysági, szociális-egészségvédelmi, kulturális közhasznú alapítvány. Szerteágazó és fontos (egyre bővülő és sokasodó) programjaihoz a szervezet olyan finanszírozási formákat keres, amelyek hosszú távon segítik a jó célok érdekében folyó működést. Új munkatársunk a szegedi irodánkban végzendő tevékenységével ennek sikerét segíti elő.

• Pozitívan hat a tanulásra a háziállat

Ahol van valamilyen házikedvenc, ott a család legkisebb tagjai (is) okosabbak és felelõsségtudóbbak.

• Ha egy csecsemő elmondhatná..

Ha egy csecsemő elmondhatná..Ha a baba beszélni tudna… Egy újszülött üzenete édesanyjához: “1. Nem azért sírok, hogy megnehezítsem az életedet. Azért sírok, mert valami baj van. Még ha nem is látszik másból. 2. Vadiúj vagyok. Nem irányítom teljesen az idegrendszerem. Szervezetlen vagyok. Megnyugtat, ha veled vagyok, hallom a szívverésed, érzem az illatodat… Segítesz ezzel nekem. 3. Az, hogy nem bírom abbahagyni a sírást, nem a te hibád. Tudom, hogy megteszed, ami tőled telik. Még csak most ismerkedünk egymással. Eljutunk majd oda…. tarts ki, kérlek.

• Mesedoktorok: a kórházban fekvő, beteg gyerekek gyógyulását segíti

Mesedoktorok: a kórházban fekvő, beteg gyerekek gyógyulását segítiA Mátrix Közhasznú Alapítvány a Gyógyító Mesedoktorok mozgalmát nem csak gyerekeknek, nem csak betegeknek alkotta meg. A jószolgálati, gyermekmentő, támogató program elsődleges célja, hogy a mese (meseolvasás, mese készítés) révén gyógyítást segítsen, illetve a különböző társadalmi, egészségügyi, szociális problémák feloldásában - feldolgozásában sikeresen részt vegyen. A Mesedoktor mozgalomba minden támogató, segítő, önkéntes, egészségügyi intézmény szabadon csatlakozhat. Tegyük jobbá a világot, ebben a mese is egy eszköz!

• Hogyan elõzzük meg a szénmonoxid mérgezést?

Itt az õsz, ismét indul a fûtésszezon, s nem is gondolunk bele, milyen komoly veszélyt jelenthet, ha nem ég el tökéletesen a tüzelõanyag. Ilyen esetekben keletkezik a szénmonoxid, ami akár halálos balesetet is okozhat.

• Figyeljünk a gyermek lábára, a lúdtalp megelõzhetõ

Nagyon kellemetlen, nemcsak gyermekkorban kialakuló, de szerencsére megelõzhetõ rendellenesség a lúdtalp. Az újszülöttek puha és puszilgatni való talpacskája a járás tanulása során jelentõsen átalakul. Fontos, hogy ilyenkor segítsük a megfelelõ irányú változásokat!

• Optimizmus = boldog élet!

Optimizmus = boldog élet!Az optimizmus, a pesszimizmus ellentéte, olyan életszemlélet, amiből nézve a világ jó, vagy kedvező hely. Az optimisták általában azt tartják, hogy az emberek jók. Az életről „kedvező” képük van, és abban hisznek, hogy idővel és végül a dolgok rendeződnek. Nos a Magyar ember nem az optimizmusáról híres. A Mátrix Közhasznú Alapítvány társadalmi fejlesztő tevékenysége segíti, hogy a problémamegoldás mellett derűlátó, bizakodó, pozitív gondolkodású emberekké alakuljon mindenki, aki még nem az. Ehhez viszont önbizalom, önismeret, változásra képesség / érettség is szükséges!

• A magány, az egyedüllét beteggé tehet

A magányosság nemcsak a lelket gyötri meg, hanem a testet is megbetegíti. Kutatások támasztják alá ugyanis, hogy különbözõ módon károsíthatja az egészséget. Azok az emberek, akik kerülik mások társaságát, nem ápolnak szoros kapcsolatokat, gyakran képtelenek megbirkózni a napi stresszhelyzetekkel, így egyre inkább nehezükre esik az egészséges életvitel megvalósítása.

• Júliusban fontos a bőséges folyadékbevitel...

Júliusban fontos a bőséges folyadékbevitel...A július a nyár legmelegebb hónapja, a régi Székely-Magyar naptár szerint Áldás havának nevezik. I.e. 44-ben nevezték el júliusnak Julius Caesarról, aki e hónap 12. napján született. Igaz, hogy a július a nyár legmelegebb hónapja, de ilyenkor is lehet szélsőséges az időjárás. A meleg napokban fokozottan ügyelni kell a szervezetünk vízháztartására. A tikkasztó forróságot megszakíthatják az égiháborúval ránk törő heves záporok, esetleg jégesők. Az égi áldás érkezéséről több népi megfigyelés is szól, meséli dr. Péntek Éva a Karitáció Alapítvány szakértője.

• Szívszorító igaz történet - nehéz Magyarországon élni...

Szívszorító igaz történet - nehéz Magyarországon élni...47.000 Ft nyugdíja pár nap alatt elfogyott. Kifizette a boltban a tartozásait kamatostól, a postán hatezer forintot hagyott a villanyszámlára, elküldött a fiának ötezer forintot a főváros egyik hajléktalanszállójára, végül az önkormányzatnál a kutyaoltás elmaradt összegét fizette be. Tervezte, hogy tüzelőt is vesz, de a pénztárcájában csak három darab ezres maradt egész hónapra. Vett a boltban fél kiló kenyeret és egy liter tejet is és lassan totyogott hazafelé a sáros úton. Az utat nézte mereven, nehogy elcsússzon. A szőke boltos nő ingerült volt, miután kilépett az ajtón, mert megint szellőztetnie kellett a rossz szagú öregasszony után.