• Jól bevált módszerek a hisztihelyzetekre

Jól bevált módszerek a hisztihelyzetekreA hiszti az első helyezett a modern szülők „nevelési parák” listáján. Az agykutatás és a gyermekpszichológia eredményeinek köszönhetően árnyaltabban látjuk ezeket a dühkitöréseket, mint pár évvel ezelőtt: természetes és szükséges mérföldkőnek a gyermek fejlődésében, így igyekszünk empátiával kezelni. Az új Gyereklélek magazin 25 megoldást kínál nekünk, ezekből szemezgetünk néhányat, és megkérdeztük Peller Mariannt is, ő mit csinál „vészhelyzetben”. (Tippek a Gyereklélek magazinból, melyek hasznos segítőtársunk lehetnek a hiszti idejére).

Tippek a Gyereklélek magazinból:

Ölelés
    Akik hiszti leszerelésére ajánlják, azzal érvelnek, hogy amikor a legzaklatottabb a gyerek, akkor van a legjobban szüksége a szülőre. Ha már tombol a gyerek, akkor vagy lehetetlen átölelni vagy kényszerítésnek hat, és még nagyobb őrjöngést vált ki. De mi történik, ha a szülő csak lehetőséget ad a közeledésre? Leguggol, és ölelésre nyitott kézzel megkérdezi: „segítsek megnyugodni?” Ha a gyerek már kész megvigasztalódni, oda fog menni hozzá.

Önmegnyugtató módszerek
    Érdemes megtanítani a gyereket pár technikára, amit hiszti esetén elővehet. Pl. nagy levegőt venni, kifújni; ökölbe szorítani a kezet, kiengedni.

Villámhárítás
    Meg kell próbálni az első dacos reakció után, de még a hiszti kitörése előtt tompítani a drámát anélkül, hogy engednénk az álláspontunkból. Kell hozzá némi kompromisszumkészség (chipset nem lehet enni ebéd előtt, de répát igen), és pár kommunikációs trükk („ha most hazamegyünk a játszó-ról, még lesz idő kirakózni a vacsi előtt”, „ha sietünk a fürdéssel, lesz idő a mesére”).

Feszültségcsapolás
    Ahogy a felnőtteknek, úgy a gyerekeknek is ki kell ereszteniük a gőzt. Egy óra futkosás a szabadban segít, hogy a gyerek ne egy időzített bomba legyen. A meseolvasás pedig az érzelmek feldolgozásán keresztül vesz részt a stresszlevezetésben

Napi ritmus
    Ha a napnak van egy kiszámítható menete, következetesen betartott szabályokkal, az biztonságot, stabilitást ad a gyereknek.

A Gyereklélek magazin megvásárolható a standokon, a magazinból sok érdekesség ismerhető meg a gyermekek, szülők és család témaköréből.

• Méregtelenítõ ötletek tavaszi fáradtság ellen

Természetes módszerek

• A gyermek figyelmetlenségének okai

A nevelési problémák elsõsorban magatartási és tanulási tünetekben jelentkeznek. Amikor kialakul gondolkodásában a differenciálás képessége, vagyis megjelenik a felismerés, hogy én és a másik nem egy és ugyanaz a személy, elkezdõdik a gyermeknevelés munkásabb, nehezebb része.

• Június a harmónia hónapja

Június a harmónia hónapjaA nyári napforduló június 21-én van, az év leghosszabb napjának ünnepe, ősi hagyományokra nyúlik vissza. A csillagászati szakterminus szerint a nyári napforduló az a pillanat, amikor a Föld forgástengelye a legkisebb szögben hajlik el a Nap sugaraitól. Ezt az örömnapot a keresztény kultúrkörben a Szent Iván éjjeli ünnepségekhez kötik. Azonban nem árt tudnunk, hogy ez a kereszténység felvétele előtti magyarság egyik legfontosabb ünnepe is volt a téli napfordulóval egyetemben. Ezek az ünnepek az életet, a termékenységet, és a szoláris értékek győzelmét tükrözik.

• Magyarország és a klímaváltozás

2012-ben jár le a Kiotói egyezmény, amely Magyarországnak 6%-os kibocsátás-csökkentést tesz kötelezõvé, hat üvegházhatást okozó gázra vonatkozóan, a 2008-2012-es évek átlagában. Ezt az egyezményt az ország 2002-ben ratifikálta. Az 1985-1987-es bázisidõszakhoz kell a csökkentéseket mérni.

• Rendszeresen támogatjuk az újszülött életmentést is

Számos esetben támogattuk gyermekmentõ autót, és az újszülött életmentést is. A csatolt köszönõlevél egy a sok visszajelzésbõl, hálás köszönetbõl - melyet egyik esetben sem kértünk...

• Virág-és erdõtelepítést támogattunk

A friss levegõt, a tisztább környezetet fontosnak tartva számos esetben támogattuk a növényültetést... Képes beszámolóval csatolt köszönõlevél egy a sok visszajelzésbõl, hálás köszönetbõl - melyet egyik esetben sem kértünk...

• ...Kilencéves koromban megerőszakolt...

...Kilencéves koromban megerőszakolt...Rendkívüli élményvárta a hallgatókat a Centrál Színház április 14-i maratoni felolvasóestjén. Gyermekkori bántalmazás egykori áldozatainak igaz történeteit olvasták fel ismert színészek az este hattól éjfélig tartó rendezvényen, amelyre a belépés ingyenes volt. "8 év körüli voltam, amikor egy éjjel arra ébredtem, hogy a pizsamafelsőmet a nyakamig felgyűrve, a nadrágomat a bokámig letolva hanyatt fekszem az ágyon, apám a két kezemet csuklónál összefogva a fejem fölött az ágyhoz szorítja, ő pedig meztelen testtel fekszik rajtam. Úgy fogott le, hogy esélyem se legyen megmozdulni. Hirtelen leírhatatlan fájdalmat éreztem."

• Anya, a félszemű anya

Anya, a félszemű anyaA mű a képzelet szüleménye, szürreális, de mégis... 10 éve nem látta a fiát egy anya. Egy nap eldöntötte, hogy elmegy hozzá. Elsírtam magam, amikor elolvastam ezt a feltehetően kitalált, de nagyon megható történetet. „Az anyám fél szemére vak volt. Utáltam ezért… szégyelltem. Egy ócskapiacon dolgozott, kisebb tárgyakat gyűjtött, és megpróbálta valamivel drágában eladni. Akkor ezt én nagyon szégyelltem..." mert egy gyermek alapvetően ebben a korban ilyen képmutató és szégyenlős. Egy anya pedig mindent odaad gyermekének, ha kell, az életét is.

• A rózsa

A rózsaA rózsa gyönyörűséges virág.

A rózsa számos kultúrában az érzelmekkel, a szeretettel és a szerelemmel összekapcsolt virág. Nem véletlenül ezt a csodálatos virágot nevelgeti féltő gonddal a kis herceg.

A görög mitológiában Aphroditének a Szerelem Istennőjének a vörös rózsa volt a kedvenc virága. Szapphó a virágok királynőjének nevezte.

• Hogyan elõzzük meg a szénmonoxid mérgezést?

Itt az õsz, ismét indul a fûtésszezon, s nem is gondolunk bele, milyen komoly veszélyt jelenthet, ha nem ég el tökéletesen a tüzelõanyag. Ilyen esetekben keletkezik a szénmonoxid, ami akár halálos balesetet is okozhat.