rss
 • A gombás fertõzés gyakori betegség

 • Share on Tumblr

  A láb gombás fertõzése az egyik leggyakoribb bõrgyógyászati panasz. Fonalas, penész vagy sarjadzó gombák okozhatják. Legtöbbször a lábujjak között, a talpon jelentkezik hámló, viszketõ, hólyagos kiütések formájában. Súlyosabb esetekben átterjedhet a körmökre is, illetve feltûnhet a test egyéb hajlataiban, hónaljban, combtõnél is. Megelõzni egyszerûbb, a kezelése olykor igen hosszadalmas és a fertõzés hajlamos a kiújulásra.

  A gomba a bõrben gyakran belülrõl kifelé növekszik, repedezetté teszi a bõrt, és irritációt okoz. Ezért néz ki gyakran a gombás fertõzés úgy, mint egy piros, kerek folt.

  A bõr egyik leggyakoribb gombás fertõzése az úgynevezett atléta-láb, melynek orvosi neve "tinea pedis" (a láb gombás fertõzése). Nevével ellentétben ez nem olyan gombásodás, amit csak sportolók kaphatnak el. Valójában ez egy nagyon gyakori gombás fertõzés, ami általában a lábujjak között alakul ki, és rendkívül ragályos. Az atléta-láb fertõzés könnyen elkapható, ha az ember közös öltözõt, vagy akár közös törülközõt használ. Ha nem kezelik, a fertõzés átterjedhet a talpra, a lábfej oldalaira és a lábujj körmökre is. A tinea pedis gyakori jele és tünete, hogy a bõr gyulladtá válik, viszketni kezd, bizonyos bõrterületek elhalnak, illetve nedvedzés, vagy hólyagképzõdés, a bõr repedezettsége vagy hámlása észlelhetõ. Az atléta-láb fertõzést tovább bonyolíthatja a kellemetlen szaggal járó baktérium okozta felülfertõzõdés is.

  A köröm gombás fertõzései
  Az onychomycosis – ismertebb nevén a körömgombásodás – a gombás eredetû megbetegedések egyik leggyakoribb fajtája. Ezt a betegséget szabad szemmel látható gombák okozzák, melyek a köröm lemezén belül, illetve az alatt telepednek meg, és a szarurétegek bontásával az érintett köröm megvastagodásához, deformálódásához, elszínezõdéséhez vezetnek. Legkönnyebben a már eleve repedezett, illetve sérült körmökön, és nedves, meleg, fénynek kevésbé kitett helyeken fejlõdik ki a betegség. A lábkörmök gombás fertõzöttsége ezért sokkal gyakoribb, mint a kézkörmök ilyen jellegû elváltozása. A fertõzés az érintett körömrõl a szomszédos bõrterületekre (pl. a láb- és kézujjak közeire), valamint a többi körömre is átterjedhet. A lábkörmök gombás fertõzése fájdalmat okozhat, a köröm torzulása a körömágyat is károsíthatja. A deformálódott köröm nehezítheti a járást, a cipõviselést. A nagyobb területekre átterjedõ fertõzés súlyos szövõdmények (pl. orbánc, ekcéma) forrása lehet.

  A száj és nyelõcsõ gombás fertõzései
  A nyálkahártya leggyakoribb gombás fertõzése a szájpenész, melynek tünete a szájüreget és a nyelvet borító fehér lepedék. A fehér lepedék kifejezetten vörös és gyulladt nyálkahártyát fed el. Okozója a Candida nevezetû gomba. A szájpenész átterjedhet a torokra és a nyelõcsõbe, ahol gyulladást és fájdalmat okoz. A lakosság 20%-ánál viszont megtalálható a szájában a Candida, anélkül, hogy bármilyen problémát okozna.

  A belsõ szervek gombás fertõzései
  A legtöbb belsõ fertõzést az Aspergillus gomba bejutása okozza. Ennek az úgynevezett "behatoló" gombának a spórái mindenhol megtalálhatók. Belélegezzük õket, és a légcsövön keresztül kerülnek a szervezetbe. Az Aspergillus gomba általi fertõzés a legyengült immunrendszerû ember számára életveszélyes lehet. Szerencsére ez a fertõzés ritkán fordul elõ.

  A gombaspórák belégzése számos más betegség forrása is lehet:
  Kialakulhat asztmás megbetegedés. Ez bizonyos foglalkozási körökben pl. gazdálkodók, galambtenyésztõk, sörfõzõk esetében gyakrabban megfigyelhetõ.

  Létrejöhet gombás csomó. Ez azoknál az embereknél fordul elõ, akik olyan tüdõbetegségen estek át, mint pl. tuberkulózis (TBC), ami egy üreget alakít ki a tüdõben. Ebben az üregben a spórák egy gombás csomóvá alakulnak, ami sok esetben nem okoz problémát a betegek számára, de más betegség forrása lehet.

  A gombák megtelepedhetnek a tüdõben. Súlyosan legyengült ellenállóképességû embereknél, a gomba megtelepedhet a tüdõben, és végül megjelenhet a vérben is, ami végzetes lehet.

  A hüvely gombás fertõzései
  Kis mennyiségû hüvelyi folyás normális. Némelyek esetében ez gyakrabban, másoknál ritkábban fordul elõ. A menstruációs ciklus során különbözõ erõsségû lehet a folyás. A peteérés ideje alatt (a két menstruáció között) a folyás kicsit erõsebb. Körülbelül napi 5 ml egyáltalán nem szokatlan. A váladék sûrûsége szintén változik.

  Kezelést a viszketõ érzéssel kísért, túl erõs hüvelyi folyás igényel. A problémát mindig a hüvelyi környezet egyensúlyának felborulása okozza, például baktériumok, élõsködõk, gombák vagy vírusok elszaporodása. Kiváltó tényezõ lehet még az intim betét, egészségügyi betét vagy a túl szûk szintetikus anyagból készült fehérnemû viselése által okozott irritáció is.

  A hüvelyi környezet egyensúlyzavarának legfõbb kiváltó okai lehetnek tehát:
  - gombák (Candida) elszaporodása,
  - baktériumok elszaporodása,
  - Chlamydia fertõzés,
  - Trichomonas fertõzés.
  - Candida gomba elszaporodása

  A Candida gomba többféle módon kerülhet a hüvelybe: például vécépapír vagy törlõkendõ által, amit korábban a végbélnyílás tisztítására használt. A bélrendszerben lévõ gomba ott nem okoz problémát. Néhány nõ esetében azonban a gomba pontosan a szaporodásához szükséges tápanyagokat találja meg a hüvelyben: cukrot és savat. Különösen a menstruációs ciklus második felében, terhesség alatt, fogamzásgátló szedésekor, és cukorbetegség esetén magasabb a hüvely cukortartalma.

  A Candida folyás sûrû, túrószerû, fehér és szagtalan. Gyakran a szeméremajkak is irritálttá válnak: a vizelés és szexuális közösülés fájdalmat okozhat.

  A baktériumok elszaporodása
  A túlzott hüvelyi folyás legtöbb formáját a hüvelyi flóra egyensúlyának felborulása okozza. A "flóra" a mikro-organizmusok összességét jelenti (baktériumok, gombák, stb.), amelyek a hüvelyben élnek, és normál esetben nem okoznak semmilyen problémát. Elõfordulhat, hogy néhány mikroorganizmus száma hirtelen megnövekszik, és más fajokat elnyomva megbontja az egyensúlyt. Fõleg a "kokkuszok", azaz a gömb alakú baktériumok felelõsek ezért a jelenségért. A bakteriális folyás sûrû, szürkés-fehér folyadék, kellemetlen szaggal ('döglött hal').

  Chlamydia fertõzés
  A hüvelyi környezet egyensúlyzavarának egyik lehetséges oka, a Chlamydia fertõzés, rendkívül veszélyes lehet. Ez szexuális úton terjedõ betegség. Azonnal forduljon orvoshoz, ha óvszer nélküli szexuális kapcsolata volt, és azt követõen furcsa hüvelyi folyást, belsõ vérzést, vagy hasi fájdalmat észlel.

  Trichomonas fertõzés
  A Trichomonas vaginalis egy ostoros egysejtû, mely nemi érintkezéssel terjed. Viszketéssel járó, zöldes-sárga, habos, bûzös folyás esetén kell rá gondolni. Friss hüvelykenet mikroszkópos vizsgálatával gyorsan diagnosztizálható.


  Share on Tumblr
adó egy százalék, gyermekmentés, családtámogatáscsaládtámogatás, adományosztás, gyógyítás, gyermekek, kórházKérjük Támogassa a Gyermekek megmentését!
Mátrix Közhasznú Alapítvány (OTP): 11735005-20510350
Adó 1%:  18472273-1-06
Évente több tízezer gyermek és család számára jut el a segítő adomány, köszönjük!

gyermekmentés, családsegítés, adó egy százalék, 1+1, adó
 • Hozzászólások

 • Olvasta már?

 • Némán ordít a levélpapír - így aláztak meg egy szerelmes kislányt az iskolában

  Némán ordít a levélpapír - így aláztak meg egy szerelmes kislányt az iskolábanEgy kilencéves kislány megírja az iskolában élete első szerelmeslevelét, de a tanár még azelőtt észreveszi, hogy célba érne a küldemény. Elveszi, felolvassa, majd széttépi. Az osztály röhög, a kislány megsemmisül, ahogy szerelme tárgya, a kisfiú is. A történet nem egy múlt századi gyerekregényből való, hanem 2016 májusából, egy budapesti általános iskolából. A gyereket és az anyukáját nagyon megrázta az eset… Olvassátok el a „levél monológját”, melyet a kislány édesanyja, Fiona jegyzett le. (IDE KATTINTVA pedig elolvashatjátok szakértőnk véleményét az esetéről.)

 • Rászoruló gyermekeket vár A Játékkészítő

  Rászoruló gyermekeket vár A JátékkészítőA Játékkészítő című, decemberben látható szuper pop-musicalt létrehozó TulipánTündér Produkciós Iroda felhívással fordul a rászoruló gyermekeket segítő alapítványokhoz, kérve segítségüket és közreműködésüket, hogy minél több gyermekhez eljuthasson annak a pályázatnak a híre, melynek győztesei részt vehetnek az akciómese előadásán. A pályázat témája a "mese".Mit jelent számukra és hogyan alakítja, segíti a gyermekek életét a mese? A pályázat kiírói olyan rövidfilmeket, videókat várnak, melyben a gyermekek - különböző formában - megfogalmazzák a meséhez való viszonyukat.

 • Amit a tanulási zavarról tudni kell

  Tanulási zavarnak tekintjük azt az - intelligencia szint alapján elvárhatónál lényegesen - alacsonyabb tanulási teljesítményt, amely neurológiai deficit vagy funkciózavar talaján jön létre

 • A gyermek figyelmetlenségének okai

  A nevelési problémák elsõsorban magatartási és tanulási tünetekben jelentkeznek. Amikor kialakul gondolkodásában a differenciálás képessége, vagyis megjelenik a felismerés, hogy én és a másik nem egy és ugyanaz a személy, elkezdõdik a gyermeknevelés munkásabb, nehezebb része.

 • Megdöbbentő: éhezik a magyar gyerekek fele

  Megdöbbentő: éhezik a magyar gyerekek feleA Mátrix Közhasznú Alapítvány évente tízezernél több adományt oszt ki a nélkülözők megsegítéséért. Sajnos érzékeljük, hogy egyre többen egyre alapvetőbb dolgokat nem tudnak megvásárolni... ami hosszabb távon az elszakadáshoz, a kirekesztettséghez, a lemorzsolódáshoz vezethet. A gyerekkel rendelkező magyar családok körében majdnem felével fordult már elő az elmúlt egy évben, hogy nem tudták a szükséges élelmiszert megvásárolni maguknak és családjuknak. Alapítványunk a gyermekétkeztetés révén a gyermekéhezés ellen is küzdelmet folytat. Adó 1% felajánlással Ön is segíthet

 • Pihentető praktikák a nyári kánikula idejére

  Pihentető praktikák a nyári kánikula idejéreA nyári kánikula idősek és fiatalok számára is nagy terhet jelent. Nappal kimerültség, éjjel van, hogy csak forgolódunk az ágyban, a fülledt melegben még aludni sem tudunk rendesen. Ilyenkor az ember legtöbbször csak szenved, izzad, másnap nyűgösen, fáradtan ébred, s ez az egész napját megbélyegzi. Ám gondoljunk csak arra, hogy vannak olyan országok, ahol mindig ennyire meleg van. Ezért is találták ki az ilyen helyeken az úgynevezett szieszta időszakot, amikor bezárnak az üzletek tíztől, délután kettőig, hogy ezekben a nagyon meleg órákban az ember pihenhessen kicsit.

 • Önbecsülés növelõ tippek

  Önbecsülés - benned mennyire dominál a magadban való HIT?!?

  Vajon közülünk hányan mondhatják el önmagukról, hogy száz százalékban meg vannak elégedve az életükkel? Minden bizonnyal kevesen. De gondolkozzunk most csak el azon, hogy egy kis erõfeszítéssel milyen kedvezõ változásokat hozhatnánk létre, a számunkra leginkább megfelelõ életkörülmények létrehozása érdekében.

 • Június a harmónia hónapja

  Június a harmónia hónapjaA nyári napforduló június 21-én van, az év leghosszabb napjának ünnepe, ősi hagyományokra nyúlik vissza. A csillagászati szakterminus szerint a nyári napforduló az a pillanat, amikor a Föld forgástengelye a legkisebb szögben hajlik el a Nap sugaraitól. Ezt az örömnapot a keresztény kultúrkörben a Szent Iván éjjeli ünnepségekhez kötik. Azonban nem árt tudnunk, hogy ez a kereszténység felvétele előtti magyarság egyik legfontosabb ünnepe is volt a téli napfordulóval egyetemben. Ezek az ünnepek az életet, a termékenységet, és a szoláris értékek győzelmét tükrözik.

 • Jól bevált módszerek a hisztihelyzetekre

  Jól bevált módszerek a hisztihelyzetekreA hiszti az első helyezett a modern szülők „nevelési parák” listáján. Az agykutatás és a gyermekpszichológia eredményeinek köszönhetően árnyaltabban látjuk ezeket a dühkitöréseket, mint pár évvel ezelőtt: természetes és szükséges mérföldkőnek a gyermek fejlődésében, így igyekszünk empátiával kezelni. Az új Gyereklélek magazin 25 megoldást kínál nekünk, ezekből szemezgetünk néhányat, és megkérdeztük Peller Mariannt is, ő mit csinál „vészhelyzetben”. (Tippek a Gyereklélek magazinból, melyek hasznos segítőtársunk lehetnek a hiszti idejére).

 • A jóga hétköznapi hatásai

  A jóga hétköznapi hatásaiManapság egyre többen választják a jógát, ezt a csodálatos 6-7 ezer éves utat a testet gyógyító, a lelket építő és az elmét nyugtató hatása miatt. A jóga hosszú története folyamán számos iskola jött létre, új irányzatok alakultak ki és az irányzatok egyesülésére is sor került, de általánosságban minden változatra kijelenthető, hogy a megvilágosodás felé vezető utat keresi. A modern jóga tartalmazza a tradicionális elemeket, a test megerősítésére és jó állapotának megőrzésére szolgáló ászanákat a spirituális filozófiát, a mantrák (szent szótagok) ismételgetését, a légzés szabályozását és az elme meditációval történő elcsendesítését.