rss
 • A gombás fertõzés gyakori betegség

 • Share on Tumblr

  A láb gombás fertõzése az egyik leggyakoribb bõrgyógyászati panasz. Fonalas, penész vagy sarjadzó gombák okozhatják. Legtöbbször a lábujjak között, a talpon jelentkezik hámló, viszketõ, hólyagos kiütések formájában. Súlyosabb esetekben átterjedhet a körmökre is, illetve feltûnhet a test egyéb hajlataiban, hónaljban, combtõnél is. Megelõzni egyszerûbb, a kezelése olykor igen hosszadalmas és a fertõzés hajlamos a kiújulásra.

  A gomba a bõrben gyakran belülrõl kifelé növekszik, repedezetté teszi a bõrt, és irritációt okoz. Ezért néz ki gyakran a gombás fertõzés úgy, mint egy piros, kerek folt.

  A bõr egyik leggyakoribb gombás fertõzése az úgynevezett atléta-láb, melynek orvosi neve "tinea pedis" (a láb gombás fertõzése). Nevével ellentétben ez nem olyan gombásodás, amit csak sportolók kaphatnak el. Valójában ez egy nagyon gyakori gombás fertõzés, ami általában a lábujjak között alakul ki, és rendkívül ragályos. Az atléta-láb fertõzés könnyen elkapható, ha az ember közös öltözõt, vagy akár közös törülközõt használ. Ha nem kezelik, a fertõzés átterjedhet a talpra, a lábfej oldalaira és a lábujj körmökre is. A tinea pedis gyakori jele és tünete, hogy a bõr gyulladtá válik, viszketni kezd, bizonyos bõrterületek elhalnak, illetve nedvedzés, vagy hólyagképzõdés, a bõr repedezettsége vagy hámlása észlelhetõ. Az atléta-láb fertõzést tovább bonyolíthatja a kellemetlen szaggal járó baktérium okozta felülfertõzõdés is.

  A köröm gombás fertõzései
  Az onychomycosis – ismertebb nevén a körömgombásodás – a gombás eredetû megbetegedések egyik leggyakoribb fajtája. Ezt a betegséget szabad szemmel látható gombák okozzák, melyek a köröm lemezén belül, illetve az alatt telepednek meg, és a szarurétegek bontásával az érintett köröm megvastagodásához, deformálódásához, elszínezõdéséhez vezetnek. Legkönnyebben a már eleve repedezett, illetve sérült körmökön, és nedves, meleg, fénynek kevésbé kitett helyeken fejlõdik ki a betegség. A lábkörmök gombás fertõzöttsége ezért sokkal gyakoribb, mint a kézkörmök ilyen jellegû elváltozása. A fertõzés az érintett körömrõl a szomszédos bõrterületekre (pl. a láb- és kézujjak közeire), valamint a többi körömre is átterjedhet. A lábkörmök gombás fertõzése fájdalmat okozhat, a köröm torzulása a körömágyat is károsíthatja. A deformálódott köröm nehezítheti a járást, a cipõviselést. A nagyobb területekre átterjedõ fertõzés súlyos szövõdmények (pl. orbánc, ekcéma) forrása lehet.

  A száj és nyelõcsõ gombás fertõzései
  A nyálkahártya leggyakoribb gombás fertõzése a szájpenész, melynek tünete a szájüreget és a nyelvet borító fehér lepedék. A fehér lepedék kifejezetten vörös és gyulladt nyálkahártyát fed el. Okozója a Candida nevezetû gomba. A szájpenész átterjedhet a torokra és a nyelõcsõbe, ahol gyulladást és fájdalmat okoz. A lakosság 20%-ánál viszont megtalálható a szájában a Candida, anélkül, hogy bármilyen problémát okozna.

  A belsõ szervek gombás fertõzései
  A legtöbb belsõ fertõzést az Aspergillus gomba bejutása okozza. Ennek az úgynevezett "behatoló" gombának a spórái mindenhol megtalálhatók. Belélegezzük õket, és a légcsövön keresztül kerülnek a szervezetbe. Az Aspergillus gomba általi fertõzés a legyengült immunrendszerû ember számára életveszélyes lehet. Szerencsére ez a fertõzés ritkán fordul elõ.

  A gombaspórák belégzése számos más betegség forrása is lehet:
  Kialakulhat asztmás megbetegedés. Ez bizonyos foglalkozási körökben pl. gazdálkodók, galambtenyésztõk, sörfõzõk esetében gyakrabban megfigyelhetõ.

  Létrejöhet gombás csomó. Ez azoknál az embereknél fordul elõ, akik olyan tüdõbetegségen estek át, mint pl. tuberkulózis (TBC), ami egy üreget alakít ki a tüdõben. Ebben az üregben a spórák egy gombás csomóvá alakulnak, ami sok esetben nem okoz problémát a betegek számára, de más betegség forrása lehet.

  A gombák megtelepedhetnek a tüdõben. Súlyosan legyengült ellenállóképességû embereknél, a gomba megtelepedhet a tüdõben, és végül megjelenhet a vérben is, ami végzetes lehet.

  A hüvely gombás fertõzései
  Kis mennyiségû hüvelyi folyás normális. Némelyek esetében ez gyakrabban, másoknál ritkábban fordul elõ. A menstruációs ciklus során különbözõ erõsségû lehet a folyás. A peteérés ideje alatt (a két menstruáció között) a folyás kicsit erõsebb. Körülbelül napi 5 ml egyáltalán nem szokatlan. A váladék sûrûsége szintén változik.

  Kezelést a viszketõ érzéssel kísért, túl erõs hüvelyi folyás igényel. A problémát mindig a hüvelyi környezet egyensúlyának felborulása okozza, például baktériumok, élõsködõk, gombák vagy vírusok elszaporodása. Kiváltó tényezõ lehet még az intim betét, egészségügyi betét vagy a túl szûk szintetikus anyagból készült fehérnemû viselése által okozott irritáció is.

  A hüvelyi környezet egyensúlyzavarának legfõbb kiváltó okai lehetnek tehát:
  - gombák (Candida) elszaporodása,
  - baktériumok elszaporodása,
  - Chlamydia fertõzés,
  - Trichomonas fertõzés.
  - Candida gomba elszaporodása

  A Candida gomba többféle módon kerülhet a hüvelybe: például vécépapír vagy törlõkendõ által, amit korábban a végbélnyílás tisztítására használt. A bélrendszerben lévõ gomba ott nem okoz problémát. Néhány nõ esetében azonban a gomba pontosan a szaporodásához szükséges tápanyagokat találja meg a hüvelyben: cukrot és savat. Különösen a menstruációs ciklus második felében, terhesség alatt, fogamzásgátló szedésekor, és cukorbetegség esetén magasabb a hüvely cukortartalma.

  A Candida folyás sûrû, túrószerû, fehér és szagtalan. Gyakran a szeméremajkak is irritálttá válnak: a vizelés és szexuális közösülés fájdalmat okozhat.

  A baktériumok elszaporodása
  A túlzott hüvelyi folyás legtöbb formáját a hüvelyi flóra egyensúlyának felborulása okozza. A "flóra" a mikro-organizmusok összességét jelenti (baktériumok, gombák, stb.), amelyek a hüvelyben élnek, és normál esetben nem okoznak semmilyen problémát. Elõfordulhat, hogy néhány mikroorganizmus száma hirtelen megnövekszik, és más fajokat elnyomva megbontja az egyensúlyt. Fõleg a "kokkuszok", azaz a gömb alakú baktériumok felelõsek ezért a jelenségért. A bakteriális folyás sûrû, szürkés-fehér folyadék, kellemetlen szaggal ('döglött hal').

  Chlamydia fertõzés
  A hüvelyi környezet egyensúlyzavarának egyik lehetséges oka, a Chlamydia fertõzés, rendkívül veszélyes lehet. Ez szexuális úton terjedõ betegség. Azonnal forduljon orvoshoz, ha óvszer nélküli szexuális kapcsolata volt, és azt követõen furcsa hüvelyi folyást, belsõ vérzést, vagy hasi fájdalmat észlel.

  Trichomonas fertõzés
  A Trichomonas vaginalis egy ostoros egysejtû, mely nemi érintkezéssel terjed. Viszketéssel járó, zöldes-sárga, habos, bûzös folyás esetén kell rá gondolni. Friss hüvelykenet mikroszkópos vizsgálatával gyorsan diagnosztizálható.


  Share on Tumblr
adó egy százalék, gyermekmentés, családtámogatáscsaládtámogatás, adományosztás, gyógyítás, gyermekek, kórházKérjük Támogassa a Gyermekek megmentését!
Mátrix Közhasznú Alapítvány (OTP): 11735005-20510350
Adó 1%:  18472273-1-06
Évente több tízezer gyermek és család számára jut el a segítő adomány, köszönjük!

gyermekmentés, családsegítés, adó egy százalék, 1+1, adó
 • Hozzászólások

 • Olvasta már?

 • Virág-és erdõtelepítést támogattunk

  A friss levegõt, a tisztább környezetet fontosnak tartva számos esetben támogattuk a növényültetést... Képes beszámolóval csatolt köszönõlevél egy a sok visszajelzésbõl, hálás köszönetbõl - melyet egyik esetben sem kértünk...

 • 2011. évi Alkotó Médiatábor Szegeden

  A MÁTRIX Közhasznú Alapítvány a zene, a lemezlovasság, a tánc, a fotózás-és videózás iránt kedvet érzõ 8 és 16 év közti gyerekek számára kreatív alkotótábort szervez Szeged belvárosi klubjában.

  A gyerekek az öt napos tematikus táborban zenével, a lemezlovasság alapismereteivel, tánc-koreográfiával, fotózással, videózással, jó közösségben tölthetik el a szünidõt. A tábor passzív részeit a gyerekek a friss levegõn mozgással, és sporttal töltik el.

 • Hogyan elõzzük meg a szénmonoxid mérgezést?

  Itt az õsz, ismét indul a fûtésszezon, s nem is gondolunk bele, milyen komoly veszélyt jelenthet, ha nem ég el tökéletesen a tüzelõanyag. Ilyen esetekben keletkezik a szénmonoxid, ami akár halálos balesetet is okozhat.

 • A kleptománia egy kényszerbetegség

  Az internetfüggõség, a szexaddikció és a kleptománia egy kalap alá való, hiszen mindegyik kényszerbetegség, melyek súlyos személyiséget károsító függõséget alakítanak ki az emberben. A kábítószerezésen, alkoholizmuson és a dohányzáson kívül beteges méreteket öltött mára a fentieken kívül játékszenvedély, a videófüggõség vagy éppen a vásárlási kényszer.

 • Némán ordít a levélpapír - így aláztak meg egy szerelmes kislányt az iskolában

  Némán ordít a levélpapír - így aláztak meg egy szerelmes kislányt az iskolábanEgy kilencéves kislány megírja az iskolában élete első szerelmeslevelét, de a tanár még azelőtt észreveszi, hogy célba érne a küldemény. Elveszi, felolvassa, majd széttépi. Az osztály röhög, a kislány megsemmisül, ahogy szerelme tárgya, a kisfiú is. A történet nem egy múlt századi gyerekregényből való, hanem 2016 májusából, egy budapesti általános iskolából. A gyereket és az anyukáját nagyon megrázta az eset… Olvassátok el a „levél monológját”, melyet a kislány édesanyja, Fiona jegyzett le. (IDE KATTINTVA pedig elolvashatjátok szakértőnk véleményét az esetéről.)

 • A gyermek figyelmetlenségének okai

  A nevelési problémák elsõsorban magatartási és tanulási tünetekben jelentkeznek. Amikor kialakul gondolkodásában a differenciálás képessége, vagyis megjelenik a felismerés, hogy én és a másik nem egy és ugyanaz a személy, elkezdõdik a gyermeknevelés munkásabb, nehezebb része.

 • Karácsony: nem a csillogó ajándékok teszik boldoggá az ünnepet

  Karácsony: nem a csillogó ajándékok teszik boldoggá az ünnepetA Mátrix közhasznú Alapítvány évente tízezernél több nélkülöző számára biztosít ruhát, cipőt, élelmiszert, bútort, egyéb használati tárgyakat. Advent idején megnövekszik a segítségkérők köre. Sajnos nem mindenkinek tudunk segíteni (mivel sokkal több a kérelmező, mint amennyi adomány van), ami végett sokan kétségbeesetten - olykor durván, dühösen, bántóan - kérik számon rajtunk, hogy "miért nem adunk", "most miattunk lesz ajándék nélküli a karácsony", "...stb...". Felvetődik a kérdés, hogy a létfenntartás szükségletein felüli tárgyak szeretetteljesebbé teszik-e az ünnepeket?! Véleményünk szerint nem!

 • Védõnõi szûrõnapokat támogattunk

  Rendszeresen támogatjuk a védõnõi szûrõnapokat... A csatolt köszönõlevél egy a sok visszajelzésbõl, hálás köszönetbõl - melyet egyik esetben sem kértünk...

  Jelen támogatás célja, hogy segítsük megelõzni az esetleges problémákat, betegségeket. Sajnos az állandó kontrollra nincs mindenkinek lehetõsége, 1-1 szûrésen több száz vegyes szûrõvizsgálat kerül elvégzésre.

 • A 8 gyermekes Fedor család lakhatási támogatása

  A 8 gyermekes Fedor család lakhatási támogatása8 kisgyermekes család lakhatása került veszélybe, támogató SMS kampánnyal segít a család megsegítéséért a Mátrix Közhasznú Alapítvány. A cél: a 8 gyermekes család lakhatásának biztonsága! A közösségi oldalakon szerzett az alapítvány tudomást a méltatlan helyzetről, ami a 8 gyermekes Fedor családot fenyegeti: lakhatási problémáik vannak, pusztán azért, mert 8 gyermeket nevelnek. A mostani albérletből menniük kell, sok főbérlő nem adja ki a lakást, mert attól félnek, hogy a gyerekek lelakják az ingatlant.

 • Júliusban fontos a bőséges folyadékbevitel...

  Júliusban fontos a bőséges folyadékbevitel...A július a nyár legmelegebb hónapja, a régi Székely-Magyar naptár szerint Áldás havának nevezik. I.e. 44-ben nevezték el júliusnak Julius Caesarról, aki e hónap 12. napján született. Igaz, hogy a július a nyár legmelegebb hónapja, de ilyenkor is lehet szélsőséges az időjárás. A meleg napokban fokozottan ügyelni kell a szervezetünk vízháztartására. A tikkasztó forróságot megszakíthatják az égiháborúval ránk törő heves záporok, esetleg jégesők. Az égi áldás érkezéséről több népi megfigyelés is szól, meséli dr. Péntek Éva a Karitáció Alapítvány szakértője.