rss
gyermekmentés támogatása
 • A gombás fertõzés gyakori betegség

 • Share on Tumblr

  A láb gombás fertõzése az egyik leggyakoribb bõrgyógyászati panasz. Fonalas, penész vagy sarjadzó gombák okozhatják. Legtöbbször a lábujjak között, a talpon jelentkezik hámló, viszketõ, hólyagos kiütések formájában. Súlyosabb esetekben átterjedhet a körmökre is, illetve feltûnhet a test egyéb hajlataiban, hónaljban, combtõnél is. Megelõzni egyszerûbb, a kezelése olykor igen hosszadalmas és a fertõzés hajlamos a kiújulásra.

  Adó 1 százalék felajánlása a gyermekek megmentését, a családok támogatását, a jótékonysági programok sikerességét segíti! Az adó 1 százalék felajánlását hálásan köszönjük!

  A gomba a bõrben gyakran belülrõl kifelé növekszik, repedezetté teszi a bõrt, és irritációt okoz. Ezért néz ki gyakran a gombás fertõzés úgy, mint egy piros, kerek folt.

  A bõr egyik leggyakoribb gombás fertõzése az úgynevezett atléta-láb, melynek orvosi neve "tinea pedis" (a láb gombás fertõzése). Nevével ellentétben ez nem olyan gombásodás, amit csak sportolók kaphatnak el. Valójában ez egy nagyon gyakori gombás fertõzés, ami általában a lábujjak között alakul ki, és rendkívül ragályos. Az atléta-láb fertõzés könnyen elkapható, ha az ember közös öltözõt, vagy akár közös törülközõt használ. Ha nem kezelik, a fertõzés átterjedhet a talpra, a lábfej oldalaira és a lábujj körmökre is. A tinea pedis gyakori jele és tünete, hogy a bõr gyulladtá válik, viszketni kezd, bizonyos bõrterületek elhalnak, illetve nedvedzés, vagy hólyagképzõdés, a bõr repedezettsége vagy hámlása észlelhetõ. Az atléta-láb fertõzést tovább bonyolíthatja a kellemetlen szaggal járó baktérium okozta felülfertõzõdés is.

  A köröm gombás fertõzései
  Az onychomycosis – ismertebb nevén a körömgombásodás – a gombás eredetû megbetegedések egyik leggyakoribb fajtája. Ezt a betegséget szabad szemmel látható gombák okozzák, melyek a köröm lemezén belül, illetve az alatt telepednek meg, és a szarurétegek bontásával az érintett köröm megvastagodásához, deformálódásához, elszínezõdéséhez vezetnek. Legkönnyebben a már eleve repedezett, illetve sérült körmökön, és nedves, meleg, fénynek kevésbé kitett helyeken fejlõdik ki a betegség. A lábkörmök gombás fertõzöttsége ezért sokkal gyakoribb, mint a kézkörmök ilyen jellegû elváltozása. A fertõzés az érintett körömrõl a szomszédos bõrterületekre (pl. a láb- és kézujjak közeire), valamint a többi körömre is átterjedhet. A lábkörmök gombás fertõzése fájdalmat okozhat, a köröm torzulása a körömágyat is károsíthatja. A deformálódott köröm nehezítheti a járást, a cipõviselést. A nagyobb területekre átterjedõ fertõzés súlyos szövõdmények (pl. orbánc, ekcéma) forrása lehet.

  A száj és nyelõcsõ gombás fertõzései
  A nyálkahártya leggyakoribb gombás fertõzése a szájpenész, melynek tünete a szájüreget és a nyelvet borító fehér lepedék. A fehér lepedék kifejezetten vörös és gyulladt nyálkahártyát fed el. Okozója a Candida nevezetû gomba. A szájpenész átterjedhet a torokra és a nyelõcsõbe, ahol gyulladást és fájdalmat okoz. A lakosság 20%-ánál viszont megtalálható a szájában a Candida, anélkül, hogy bármilyen problémát okozna.

  A belsõ szervek gombás fertõzései
  A legtöbb belsõ fertõzést az Aspergillus gomba bejutása okozza. Ennek az úgynevezett "behatoló" gombának a spórái mindenhol megtalálhatók. Belélegezzük õket, és a légcsövön keresztül kerülnek a szervezetbe. Az Aspergillus gomba általi fertõzés a legyengült immunrendszerû ember számára életveszélyes lehet. Szerencsére ez a fertõzés ritkán fordul elõ.

  A gombaspórák belégzése számos más betegség forrása is lehet:
  Kialakulhat asztmás megbetegedés. Ez bizonyos foglalkozási körökben pl. gazdálkodók, galambtenyésztõk, sörfõzõk esetében gyakrabban megfigyelhetõ.

  Létrejöhet gombás csomó. Ez azoknál az embereknél fordul elõ, akik olyan tüdõbetegségen estek át, mint pl. tuberkulózis (TBC), ami egy üreget alakít ki a tüdõben. Ebben az üregben a spórák egy gombás csomóvá alakulnak, ami sok esetben nem okoz problémát a betegek számára, de más betegség forrása lehet.

  A gombák megtelepedhetnek a tüdõben. Súlyosan legyengült ellenállóképességû embereknél, a gomba megtelepedhet a tüdõben, és végül megjelenhet a vérben is, ami végzetes lehet.

  A hüvely gombás fertõzései
  Kis mennyiségû hüvelyi folyás normális. Némelyek esetében ez gyakrabban, másoknál ritkábban fordul elõ. A menstruációs ciklus során különbözõ erõsségû lehet a folyás. A peteérés ideje alatt (a két menstruáció között) a folyás kicsit erõsebb. Körülbelül napi 5 ml egyáltalán nem szokatlan. A váladék sûrûsége szintén változik.

  Kezelést a viszketõ érzéssel kísért, túl erõs hüvelyi folyás igényel. A problémát mindig a hüvelyi környezet egyensúlyának felborulása okozza, például baktériumok, élõsködõk, gombák vagy vírusok elszaporodása. Kiváltó tényezõ lehet még az intim betét, egészségügyi betét vagy a túl szûk szintetikus anyagból készült fehérnemû viselése által okozott irritáció is.

  A hüvelyi környezet egyensúlyzavarának legfõbb kiváltó okai lehetnek tehát:
  - gombák (Candida) elszaporodása,
  - baktériumok elszaporodása,
  - Chlamydia fertõzés,
  - Trichomonas fertõzés.
  - Candida gomba elszaporodása

  A Candida gomba többféle módon kerülhet a hüvelybe: például vécépapír vagy törlõkendõ által, amit korábban a végbélnyílás tisztítására használt. A bélrendszerben lévõ gomba ott nem okoz problémát. Néhány nõ esetében azonban a gomba pontosan a szaporodásához szükséges tápanyagokat találja meg a hüvelyben: cukrot és savat. Különösen a menstruációs ciklus második felében, terhesség alatt, fogamzásgátló szedésekor, és cukorbetegség esetén magasabb a hüvely cukortartalma.

  A Candida folyás sûrû, túrószerû, fehér és szagtalan. Gyakran a szeméremajkak is irritálttá válnak: a vizelés és szexuális közösülés fájdalmat okozhat.

  A baktériumok elszaporodása
  A túlzott hüvelyi folyás legtöbb formáját a hüvelyi flóra egyensúlyának felborulása okozza. A "flóra" a mikro-organizmusok összességét jelenti (baktériumok, gombák, stb.), amelyek a hüvelyben élnek, és normál esetben nem okoznak semmilyen problémát. Elõfordulhat, hogy néhány mikroorganizmus száma hirtelen megnövekszik, és más fajokat elnyomva megbontja az egyensúlyt. Fõleg a "kokkuszok", azaz a gömb alakú baktériumok felelõsek ezért a jelenségért. A bakteriális folyás sûrû, szürkés-fehér folyadék, kellemetlen szaggal ('döglött hal').

  Chlamydia fertõzés
  A hüvelyi környezet egyensúlyzavarának egyik lehetséges oka, a Chlamydia fertõzés, rendkívül veszélyes lehet. Ez szexuális úton terjedõ betegség. Azonnal forduljon orvoshoz, ha óvszer nélküli szexuális kapcsolata volt, és azt követõen furcsa hüvelyi folyást, belsõ vérzést, vagy hasi fájdalmat észlel.

  Trichomonas fertõzés
  A Trichomonas vaginalis egy ostoros egysejtû, mely nemi érintkezéssel terjed. Viszketéssel járó, zöldes-sárga, habos, bûzös folyás esetén kell rá gondolni. Friss hüvelykenet mikroszkópos vizsgálatával gyorsan diagnosztizálható.


  Share on Tumblr
adó egy százalék, gyermekmentés, családtámogatáscsaládtámogatás, adományosztás, gyógyítás, gyermekek, kórházKérjük Támogassa a Gyermekek megmentését!
Mátrix Közhasznú Alapítvány (OTP): 11735005-20510350
Adó 1%:  18472273-1-06
Évente több tízezer gyermek és család számára jut el a segítő adomány, köszönjük!

gyermekmentés, családsegítés, adó egy százalék, 1+1, adó
 • Hozzászólások

 • Olvasta már?

 • A rózsa

  A rózsaA rózsa gyönyörűséges virág.

  A rózsa számos kultúrában az érzelmekkel, a szeretettel és a szerelemmel összekapcsolt virág. Nem véletlenül ezt a csodálatos virágot nevelgeti féltő gonddal a kis herceg.

  A görög mitológiában Aphroditének a Szerelem Istennőjének a vörös rózsa volt a kedvenc virága. Szapphó a virágok királynőjének nevezte.

 • Jó az ország nevelõszülõ szûrõje?

  Brutálisan (elõre kitervelve), nevelõapja élettársa és segítõi által elkövetett gyilkosság áldozata lett a 11 éves Szita Bence. Jelen eset és a korábbi években nevelõszülõk által elkövetett gyermekgyilkosságok arra engednek következtetni, hogy a nevelõszülõkké válást segítõ tanfolyamok, alkalmassági vizsgálatok környékén valami feltehetõen nincsen rendben. Arról nincs számadat, hogy az enyhébb nevelõszülõi testi és lelki terror milyen mértékben övezi az állami gondozásból „családba” került gyermekeket. Bárki bármikor nevelõszülõ lehet? Esetleg nem a gyermekszeretet miatt, hanem mondjuk az anyagi járandóságok reményében is átcsúszhat valaki a szûrõn?

 • Érdektelenség van

  Érdektelenség vanÉrdektelenség. Rengetegen megélik, hogy nem számíthatnak a környezetükben lévő emberekre. Még a bajba jutottak mellett is csak elsétál a tömeg, nem segítenek. Nem figyelnek egymásra az ismerősök, a munkatársak, de még a rokonok sem. Már a szomszédjukban élőket sem ismerik a legtöbben. Gyakori probléma, hogy még a legjobb barátod, vagy a párod részéről sem érzed a valódi törődést. Ha mégis találsz valakit, aki valóban figyel rád, érdekli és érti is, amit mondasz neki, vigyázz rá és becsüld meg nagyon! Ritka kincs...

 • Nem szégyellni, kezelni kell a fejtetût

  A fejtetû nem válogat, ezért nem szégyenkezni, hanem kezelni kell – hívta fel a figyelmet egy iskolai védõnõ. A tanévkezdéssel indul a „tetûvadászat" az intézményekben, a gyerekeket rendszeresen ellenõrzik.

  Hiába szûrik ki az ilyen diákot az iskolában, ha otthon nem foglalkoznak az apró élõsködõ jelenlétével.

  A tanévkezdéssel minden évben startol a tetûvadászat az iskolákban, óvodákban, bölcsõdékben is.

 • Egy parányi történet a képzelet csodatévő erejéről

  Egy parányi történet a képzelet csodatévő erejérőlNéha sajnálatos módon szükségünk van egy-két pofonra az élettől, hogy felismerjük, minek van igazából értéke, és minek nincs. ha ez nem történik meg, örökké tagadásban élünk majd. A következő történet sokak szemét felnyitotta már, éppen ezért számodra is kötelező olvasmány! Két súlyosan beteg férfi feküdt egy közös kórteremben. Az egyiküknek megengedték, hogy minden nap egy órát üljön az ágyon, fekvés helyett, hogy könnyebben le tudják szívni a folyadékot a tüdejéből. Az ő ágya mellett volt a terem ablaka.

 • Szívszorító igaz történet - nehéz Magyarországon élni...

  Szívszorító igaz történet - nehéz Magyarországon élni...47.000 Ft nyugdíja pár nap alatt elfogyott. Kifizette a boltban a tartozásait kamatostól, a postán hatezer forintot hagyott a villanyszámlára, elküldött a fiának ötezer forintot a főváros egyik hajléktalanszállójára, végül az önkormányzatnál a kutyaoltás elmaradt összegét fizette be. Tervezte, hogy tüzelőt is vesz, de a pénztárcájában csak három darab ezres maradt egész hónapra. Vett a boltban fél kiló kenyeret és egy liter tejet is és lassan totyogott hazafelé a sáros úton. Az utat nézte mereven, nehogy elcsússzon. A szőke boltos nő ingerült volt, miután kilépett az ajtón, mert megint szellőztetnie kellett a rossz szagú öregasszony után.

 • Meghaltam volna, ha nincs 9 diófám...

  Meghaltam volna, ha nincs 9 diófám...Egy idős néni áll a tavaszi zimankóban az út szélén, fején karton kendő, kezében egy kisebb zsák és szelíden integet. Megálltam, felvettem a nénit, és elkezdtünk társalogni. Hamar kiderül, hogy dióbelet visz a szentgyörgyi piacra. Kérdés nélkül elkezd mesélni: -- Gyerekkoromban nagytatámmal ültettünk tíz diófát, locsoltuk a közeli patakból, de egy még abban az évben ki is száradt, a többi gyökeret eresztett. Teltek az évek, aztán engem az élet elsodort hazulról. Nagytatám egy szomorú nyári napon halt meg, hazajöttem a temetésre, a szépen felcseperedett diófák árnyékában ravatalozták fel...

 • Jó helyre került a mosógép

  Jó helyre került a mosógépJótékonyság, örömszerzés, szeretünk örömet szerezni, hiszen jó adni. A tagjaink, segítőink, jótevőink, követőink, támogatottjaink között egy mosógépet sorsoltunk ki. Szpluvák Marianna és családja Battonyáról igazán megérdemelte a mosógépet. A játékos nyereményre több ezren jelentkeztek, számukra vált valóra a vágy, hogy megkaphassák az ajándékot. Rácz Anett, a Mátrix Közhasznú Alapítvány elnöke saját kezűleg vitte házhoz és adta át a vadi új eszközt, mely a család számára jól is jött. A mosógéphez szívből gratulálunk!

 • 11 öregedésgátló praktika

  11 öregedésgátló praktikaA 105 éves orvos, Shigeaki Hinohara eddig még nem kérte nyugdíjaztatását, és a jelek szerint nem is készül nyugállományba vonulni. Ehelyett dolgozik, tanít, önkénteskedik és személyes blogot is vezet. Shigeaki Hinohara egy interjúban beszélt arról, hogy mi az a 11 dolog, amelyet ha betartunk, sokáig fogunk élni. 1. A testet nem szabad korlátok közé szorítani: Energia attól lesz, hogy jól érezzük magunkat. Mikor gyerekek voltunk és sokat játszottunk, akkor minden pillanatban boldogok voltunk, még enni és aludni is gyakran elfelejtettünk.

 • A gombás fertõzés gyakori betegség

  A láb gombás fertõzése az egyik leggyakoribb bõrgyógyászati panasz. Fonalas, penész vagy sarjadzó gombák okozhatják. Legtöbbször a lábujjak között, a talpon jelentkezik hámló, viszketõ, hólyagos kiütések formájában. Súlyosabb esetekben átterjedhet a körmökre is, illetve feltûnhet a test egyéb hajlataiban, hónaljban, combtõnél is. Megelõzni egyszerûbb, a kezelése olykor igen hosszadalmas és a fertõzés hajlamos a kiújulásra.

Adó 1 százalék felajánlása a gyermekek megmentését, a családok támogatását, a jótékonysági programok sikerességét segíti! Az adó 1 százalék felajánlását hálásan köszönjük!