2024.04.25. - Márk

Helyes táplálkozás gyermekkorban

A nyári szünidõvel kiváló alkalom nyílik arra, hogy a szülõk megreformálják gyermekeik és a család táplálkozását, életmódját. Bár ekkor rengeteg zöldség, gyümölcs van a piacon és a szabad levegõn végzett sportnak sincs akadálya, mégis a tapasztalatok azt mutatják, hogy a szünidõ alatt a gyerekek csak tovább híznak. Sokan nem megfelelõ információk és tévhitek alapján alakítják gyermekeik étrendjét, ami helytelen zsírfogyasztás révén nem megfelelõ minõségû táplálkozáshoz, esetleg hiányállapothoz vezet.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

A táplálkozásból eredõ problémák egyre gyakoribbak a gyermekek körében is. Európában mintegy 22 millió gyermek elhízott és ez a szám évrõl évre 400.000 fõvel növekszik. Ráadásul a magyar gyerekek 40%-a is kövérebb a kelleténél. Bár azt gondolhatnánk, hogy a nyár a szezonális gyümölcsök és zöldségek miatt megfelelõ idõszak lehet a helyes táplálkozásra, a kutatások mégis azt mutatják, hogy a szünidõben a gyerekek többletsúlyt szednek fel. Az elhízás és az egyéb táplálkozási problémák hátterében a túlzott só- és cukorfogyasztás, a helytelen zsírfogyasztás, valamint a mozgásszegény életmód áll. Nagyon fontos a kiegyensúlyozott étkezésre felhívni a figyelmet, hiszen ezzel egészségesebb generációk nõhetnének fel.

Fókuszban az esszenciális zsírsavak
Nagyon sokszor tévesen a szülõk úgy gondolják, hogy egy kisgyermek elhízásának oka fõként a túlzott zsírfogyasztás. Holott az emberi szervezetnek, és különösen a növekvõ kicsiknek szüksége van zsírokra! A telítetlen zsírok közül a többszörösen telítetlen zsírok fogyasztása különösen fontos, mivel ezeket a szervezet nem tudja elõállítani. Például az esszenciális zsírsavak (omega-3 és omega-6) jelentõs szerepet játszanak a látás és az idegrendszer fejlõdésében, a sejtfalak rugalmasságának fenntartásában, elengedhetetlenek a gyerekek megfelelõ növekedéséhez. Azonban nem mindegy, hogy a fiatalok táplálkozásában milyen zsírok szerepelnek. A telített zsírsavakat csökkenteni kell az étjrendükben, hiszen azokat bizonyos mennyiségben egyébként is elfogyasztják húsokkal, tejtermékekkel, és növelni kell a telítetlen zsírsavak szerepét a táplálkozásukban. A transzzsírsavak fogyasztását pedig a teljes energiabevitel 1%-a alá kell szorítani! Zsírokból az energiabevitel 10-15%-a kell, hogy származzon, ennek figyelembevételével érdemes a finomított cukrokat és a só mennyiségét leszorítani az étrendben.

A helyes zsírbevitel gyerekeknél
A javasolt telítetlen zsírsavak, valamint a létfontosságú esszenciális zsírsavak elsõsorban az olajos magvakban, halolajban, a növényi eredetû olajokban, és az ezekbõl készült termékekben, például a jó minõségû margarinokban találhatóak meg, így a gyerekek zsírbevitelének jórészt ezekbõl kell származnia. A telített zsírsavak és a transzzsírsavak mennyiségét érdemes csökkenteni, ezek elsõsorban az állati eredetû élelmiszerekben találhatóak, sertészsír, hús, zsíros tejtermékek, vaj. Mivel a transzzsírsavat is ajánlott minimalizálni, ezért érdemes a gyermekek étrendjében a lehetõ leginkább kiszorítani a különféle chipseket, kész süteményeket, kekszeket, amelyek hidrogénezett növényi olajat, túl sok sót és cukrot tartalmaznak.

Ma már a jó minõségû margarinok természetes növényi zsírokból (kókusz és pálmazsír) készülnek, így nincs bennük hidrogénezett növényi olaj, ezért transzzsírsav-tartalmuk elenyészõ, ugyanakkor értékes esszenciális zsírokat (omega-3 és omega-6) tartalmaznak. A készen kapható cukros és sós édességek helyett például szendvics ajánlható a gyerekeknek reggelire, tízóraira vagy uzsonnára. A teljes kiõrlésû gabonával készült péksütemény margarinnal megkenve, zöldséggel és sovány felvágottal kiváló választás lehet. Ezzel kielégíthetõ a tápanyag-igényük, ugyanakkor esszenciális zsírsavakhoz is hozzájutnak.

Gyakorlati táplálkozási tippek a nyári szünidõre
A nyári idõszak kiváló alkalmat teremt arra, hogy a gyerekek megismerkedjenek a kiegyensúlyozott táplálkozással. Táplálkozásuk alapját a teljes kiõrlésû gabonából, finom zöldségekbõl és gyümölcsökbõl származó szénhidrátok adják, a fehérje bevitelt sovány húsok, halak és csökkentett zsírtartalmú tejtermékek biztosíthatják. Az elfogyasztott zsíroknak fõként olajos magvakból, növényi olajokból és jó minõségû margarinokból, esetleg halakból kell származnia. A cukros üdítõk helyett az ásványvíz és a natúr gyümölcslevek a legjobb szomjoltók. Reggelire javasolt a szendvics és a zöldségek fogyasztása sovány tejjel, tízóraira és uzsonnára a legjobb lehet a gyümölcs.
Ebédre és vacsorára zöldségekben és sovány húsokban gazdag ételek kerüljenek az asztalra. A megfelelõ táplálkozás kialakítása mellett nem szabad elfeledkezni a testmozgásról sem. A napi testmozgás nagyon fontos a gyerekek életében is. Különösen nyáron érdemes odafigyelni a szülõnek arra, hogy ne a TV vagy a számítógép elõtt töltse gyermeke a napot. A rendszeres, szabad levegõn végzett mozgás és a kiegyensúlyozottabb táplálkozás nagyban hozzájárulhat gyermekeink egészséges felnõtté válásához.
bohócdoktor vizit szja 1%