adó 1 százalék gyermekvédelem támogatása adóbevalláskor
  • Helyes táplálkozás gyermekkorban

A nyári szünidõvel kiváló alkalom nyílik arra, hogy a szülõk megreformálják gyermekeik és a család táplálkozását, életmódját. Bár ekkor rengeteg zöldség, gyümölcs van a piacon és a szabad levegõn végzett sportnak sincs akadálya, mégis a tapasztalatok azt mutatják, hogy a szünidõ alatt a gyerekek csak tovább híznak. Sokan nem megfelelõ információk és tévhitek alapján alakítják gyermekeik étrendjét, ami helytelen zsírfogyasztás révén nem megfelelõ minõségû táplálkozáshoz, esetleg hiányállapothoz vezet.

A táplálkozásból eredõ problémák egyre gyakoribbak a gyermekek körében is. Európában mintegy 22 millió gyermek elhízott és ez a szám évrõl évre 400.000 fõvel növekszik. Ráadásul a magyar gyerekek 40%-a is kövérebb a kelleténél. Bár azt gondolhatnánk, hogy a nyár a szezonális gyümölcsök és zöldségek miatt megfelelõ idõszak lehet a helyes táplálkozásra, a kutatások mégis azt mutatják, hogy a szünidõben a gyerekek többletsúlyt szednek fel. Az elhízás és az egyéb táplálkozási problémák hátterében a túlzott só- és cukorfogyasztás, a helytelen zsírfogyasztás, valamint a mozgásszegény életmód áll. Nagyon fontos a kiegyensúlyozott étkezésre felhívni a figyelmet, hiszen ezzel egészségesebb generációk nõhetnének fel.

Fókuszban az esszenciális zsírsavak
    Nagyon sokszor tévesen a szülõk úgy gondolják, hogy egy kisgyermek elhízásának oka fõként a túlzott zsírfogyasztás. Holott az emberi szervezetnek, és különösen a növekvõ kicsiknek szüksége van zsírokra! A telítetlen zsírok közül a többszörösen telítetlen zsírok fogyasztása különösen fontos, mivel ezeket a szervezet nem tudja elõállítani. Például az esszenciális zsírsavak (omega-3 és omega-6) jelentõs szerepet játszanak a látás és az idegrendszer fejlõdésében, a sejtfalak rugalmasságának fenntartásában, elengedhetetlenek a gyerekek megfelelõ növekedéséhez. Azonban nem mindegy, hogy a fiatalok táplálkozásában milyen zsírok szerepelnek. A telített zsírsavakat csökkenteni kell az étjrendükben, hiszen azokat bizonyos mennyiségben egyébként is elfogyasztják húsokkal, tejtermékekkel, és növelni kell a telítetlen zsírsavak szerepét a táplálkozásukban. A transzzsírsavak fogyasztását pedig a teljes energiabevitel 1%-a alá kell szorítani! Zsírokból az energiabevitel 10-15%-a kell, hogy származzon, ennek figyelembevételével érdemes a finomított cukrokat és a só mennyiségét leszorítani az étrendben.

A helyes zsírbevitel gyerekeknél
    A javasolt telítetlen zsírsavak, valamint a létfontosságú esszenciális zsírsavak elsõsorban az olajos magvakban, halolajban, a növényi eredetû olajokban, és az ezekbõl készült termékekben, például a jó minõségû margarinokban találhatóak meg, így a gyerekek zsírbevitelének jórészt ezekbõl kell származnia. A telített zsírsavak és a transzzsírsavak mennyiségét érdemes csökkenteni, ezek elsõsorban az állati eredetû élelmiszerekben találhatóak, sertészsír, hús, zsíros tejtermékek, vaj. Mivel a transzzsírsavat is ajánlott minimalizálni, ezért érdemes a gyermekek étrendjében a lehetõ leginkább kiszorítani a különféle chipseket, kész süteményeket, kekszeket, amelyek hidrogénezett növényi olajat, túl sok sót és cukrot tartalmaznak.

Ma már a jó minõségû margarinok természetes növényi zsírokból (kókusz és pálmazsír) készülnek, így nincs bennük hidrogénezett növényi olaj, ezért transzzsírsav-tartalmuk elenyészõ, ugyanakkor értékes esszenciális zsírokat (omega-3 és omega-6) tartalmaznak. A készen kapható cukros és sós édességek helyett például szendvics ajánlható a gyerekeknek reggelire, tízóraira vagy uzsonnára. A teljes kiõrlésû gabonával készült péksütemény margarinnal megkenve, zöldséggel és sovány felvágottal kiváló választás lehet. Ezzel kielégíthetõ a tápanyag-igényük, ugyanakkor esszenciális zsírsavakhoz is hozzájutnak.

Gyakorlati táplálkozási tippek a nyári szünidõre
    A nyári idõszak kiváló alkalmat teremt arra, hogy a gyerekek megismerkedjenek a kiegyensúlyozott táplálkozással. Táplálkozásuk alapját a teljes kiõrlésû gabonából, finom zöldségekbõl és gyümölcsökbõl származó szénhidrátok adják, a fehérje bevitelt sovány húsok, halak és csökkentett zsírtartalmú tejtermékek biztosíthatják. Az elfogyasztott zsíroknak fõként olajos magvakból, növényi olajokból és jó minõségû margarinokból, esetleg halakból kell származnia. A cukros üdítõk helyett az ásványvíz és a natúr gyümölcslevek a legjobb szomjoltók. Reggelire javasolt a szendvics és a zöldségek fogyasztása sovány tejjel, tízóraira és uzsonnára a legjobb lehet a gyümölcs.
    Ebédre és vacsorára zöldségekben és sovány húsokban gazdag ételek kerüljenek az asztalra. A megfelelõ táplálkozás kialakítása mellett nem szabad elfeledkezni a testmozgásról sem. A napi testmozgás nagyon fontos a gyerekek életében is. Különösen nyáron érdemes odafigyelni a szülõnek arra, hogy ne a TV vagy a számítógép elõtt töltse gyermeke a napot. A rendszeres, szabad levegõn végzett mozgás és a kiegyensúlyozottabb táplálkozás nagyban hozzájárulhat gyermekeink egészséges felnõtté válásához.

• A gyermekek alvászavarának okai

A gyerekek és fiatalok kevesebbet alszanak, mint kellene, ráadásul olvasás, vagy mesehallgatás helyett inkább tévéznek, amely nyugtalanabbá teszi az alvást. Mindez alvászavarokat okoz.

• Mesedoktorok: a kórházban fekvő, beteg gyerekek gyógyulását segíti

Mesedoktorok: a kórházban fekvő, beteg gyerekek gyógyulását segítiA Mátrix Közhasznú Alapítvány a Gyógyító Mesedoktorok mozgalmát nem csak gyerekeknek, nem csak betegeknek alkotta meg. A jószolgálati, gyermekmentő, támogató program elsődleges célja, hogy a mese (meseolvasás, mese készítés) révén gyógyítást segítsen, illetve a különböző társadalmi, egészségügyi, szociális problémák feloldásában - feldolgozásában sikeresen részt vegyen. A Mesedoktor mozgalomba minden támogató, segítő, önkéntes, egészségügyi intézmény szabadon csatlakozhat. Tegyük jobbá a világot, ebben a mese is egy eszköz!

• Amit a tanulási zavarról tudni kell

Tanulási zavarnak tekintjük azt az - intelligencia szint alapján elvárhatónál lényegesen - alacsonyabb tanulási teljesítményt, amely neurológiai deficit vagy funkciózavar talaján jön létre

• A magány, az egyedüllét beteggé tehet

A magányosság nemcsak a lelket gyötri meg, hanem a testet is megbetegíti. Kutatások támasztják alá ugyanis, hogy különbözõ módon károsíthatja az egészséget. Azok az emberek, akik kerülik mások társaságát, nem ápolnak szoros kapcsolatokat, gyakran képtelenek megbirkózni a napi stresszhelyzetekkel, így egyre inkább nehezükre esik az egészséges életvitel megvalósítása.

• Így elõzzük meg a gyermekbaleseteket nyáron

A nyári idõszakban jelentõsen megnövekednek a gyerekeket ért balesetek. Pár szabály betartásával azonban ezek jó része elkerülhetõ. A legfontosabb, hogy a kicsiket sose hagyjuk felügyelet nélkül, ha pedig mégis megtörténik a baj, higgadtan cselekedjünk.

• Mikor ösztönzi a gyermeket a zsebpénz?

Akkor lehet jobb eredmények elérésére ösztönözni a gyermeket zsebpénzzel, ha az már elsajátította a pénzkezelés alapjait – állítják a szakemberek a pénz mint motivációs eszköz vizsgálata kapcsán.

• Egy parányi történet a képzelet csodatévő erejéről

Egy parányi történet a képzelet csodatévő erejérőlNéha sajnálatos módon szükségünk van egy-két pofonra az élettől, hogy felismerjük, minek van igazából értéke, és minek nincs. ha ez nem történik meg, örökké tagadásban élünk majd. A következő történet sokak szemét felnyitotta már, éppen ezért számodra is kötelező olvasmány! Két súlyosan beteg férfi feküdt egy közös kórteremben. Az egyiküknek megengedték, hogy minden nap egy órát üljön az ágyon, fekvés helyett, hogy könnyebben le tudják szívni a folyadékot a tüdejéből. Az ő ágya mellett volt a terem ablaka.

• Jó helyre került a mosógép

Jó helyre került a mosógépJótékonyság, örömszerzés, szeretünk örömet szerezni, hiszen jó adni. A tagjaink, segítőink, jótevőink, követőink, támogatottjaink között egy mosógépet sorsoltunk ki. Szpluvák Marianna és családja Battonyáról igazán megérdemelte a mosógépet. A játékos nyereményre több ezren jelentkeztek, számukra vált valóra a vágy, hogy megkaphassák az ajándékot. Rácz Anett, a Mátrix Közhasznú Alapítvány elnöke saját kezűleg vitte házhoz és adta át a vadi új eszközt, mely a család számára jól is jött. A mosógéphez szívből gratulálunk!

• Rendszeresen támogatjuk az újszülött életmentést is

Számos esetben támogattuk gyermekmentõ autót, és az újszülött életmentést is. A csatolt köszönõlevél egy a sok visszajelzésbõl, hálás köszönetbõl - melyet egyik esetben sem kértünk...

• Gyermekkori étvágytalanság

Az étvágytalanság és a válogatás gyakran azonos okra vezethetõ vissza.A szülõk gyakran fordulnak orvoshoz azzal a panasszal, hogy étvágytalan a gyermekük, alig eszik valamit, illetve csak azt eszi meg, ami a fogára való, válogatós.