• Az iskolaérettség megállapítása

A gyermekek tankötelezettsége a közoktatási törvény szerint abban az évben kezdõdik, amelyikben május 31-ig betöltik a hatodik életévet. Azonban ez nem mindig jár együtt az iskolaérettség kialakulásával. Ennek a megállapítására szolgál az iskolaérettségi vizsgálat.

Ez egy komplex vizsgálat, melynek során a gyermek biológiai, pszichológiai és szociális érettségét vizsgáljuk. A gyermek iskolaérettségének a megállapításában a legnagyobb szerepe az óvodapedagógusoknak van, akik nap, mint nap a gyermekkel vannak együtt és a gyermek valós érettségét meg tudják állapítani.

A helyes iskolaérettség megállapításával elkerülhetõ az, hogy egy esetlegesen korán beiskolázott gyermeket kudarcélmények elé állítsunk, belecsússzunk abba, hogy gyermekünknél magatartási zavar, dyslexia, dyscalculia, dysgraphia alakuljon ki, azaz olvasási, számolási, írási zavar jöjjön létre.

Az iskolaérettség megállapításánál az orvos szerepe a gyermek biológiai érettségének a megállapítása a védõnõk segítségével.

Biológiai szempontból általában 6-7 éves korra a gyerekek alakváltozáson mennek keresztül, pocakjuk eltûnik, megnyurgulnak, végtagjaik hosszabbak lesznek, a kisfiúk fiúsabb, a kislányok lányosabb formát öltenek. Az idegrendszer fejlõdésében általában létrejön a lateralizáció, ami többek között felelõs azért, hogy a gyermek bal vagy jobb kezes.

Mi az iskolaérettségi vizsgálat célja?

Ezek a változások az iskolára való érettség jeleiként tekinthetõek. Az iskolaérettségi vizsgálat célja annak a felmérése, hogy a gyermek testileg, lelkileg, fizikailag képes lesz e az iskoláskor követelményeinek megfelelni. Az iskolában 40-50 percet egyfolytában végig kell ülni a padban, figyelni kell, koncentrálni.

Ezek a feladatok új megterhelés elé állítják a szervezetet. A padban ülés megterhelést jelent a gerincnek, a végtagoknak, az izomzatnak.

Éppen ezért bizonyos elvárásoknak eleget kell tenni. Iskoláskorú gyermekek esetében az elvárt testmagasság: 115-120 cm azért, hogy a gyermek lába leérjen a földre, ezáltal a testét stabilan tudja tartani, stabilan tudjon ülni, így kevésbé terhelje meg a gerincét, a testsúly tekintetében pedig fontos a 22-24 kg-os határt elérni.

Ez azért szükséges, hogy legyen egy megfelelõ ellenálló képessége, fizikai erõnléte a gyermeknek az új kihívásokkal szemben. Ugyanígy nélkülözhetetlen a kéztõ- és az ujjperccsontok érettsége, melynek segítségével írás közben megtámaszkodik a padon és összehangolt mozgást végez.

Érzékszervek, idegrendszer, mozgatórendszer

Orvosi szempontból lényeges az érzékszervek, az idegrendszer, a mozgatórendszer alapos vizsgálata: a látás esetében 5 éves korban lehetõség van komplex vizsgálatra, ahol a jól ismert tábláról való olvasás mellett a gyermek tér- és mélységlátásának, a szemfenekének és a színlátásának a vizsgálatára is sor kerül.

A hallásvizsgálat segítségével fény derülhet csökkent hallásra, mely minden esetben fülészeti kivizsgálást tesz szükségessé a késõbbi tanulási, magatartási zavarok megelõzése érdekében.

A gyermek vázizomrendszerénél felmérjük a gerinc, a végtagok állapotát, az izomerõnlétet. Ilyenkor lehetõség nyílik kiszûrni egy gerincferdülést, egy lúdtalpat vagy például egy mellkasdeformitást, mely utóbbi hatással lehet a légzésre és a szívmûködésre is.

Mindezek észrevétele a betegségek kiszûrése mellett azért lényeges, mert a gyermek erõnlétét, teljesítõképességét nagymértékben befolyásolhatják. Tovább menve a vizsgálat során megnézzük a gyermek torkát, fogazatát.

A fogaknak az épsége a beszédfejlõdés kialakulásában már a korai években is fontos. Az iskolában a jelentõsége pl. a zöngés és a zöngétlen mássalhangzók megkülönböztetésében jelentõs, ebben pedig az ép fogazat sokat segíthet.

Gondoljunk pl. egy letöredezett, sajnos nem egyszer tövig lerohadt fogazatú gyermekre. Számára biztosan nagyobb nehézséget fog jelenteni a helyes írás, olvasás elsajátítása.

A légzõrendszer, a szív- érrendszer, a has, a nyirokcsomók vizsgálatával különbözõ betegségek kiszûrésére válik lehetõség.

A hyperaktív gyermekek kiszûrése

Az iskolaérettséghez hozzátartozik az idegrendszer megfelelõ fejlettsége. Ezt jelzi az is, hogy a gyermek hogyan viselkedik, mennyire kiegyensúlyozott, mennyire terhelhetõ. Fokozott figyelmet szentelünk éppen ezért a magatartászavaros, a hyperaktív gyermekek kiszûrésére.

Az iskolába menetel egyik alapfeltétele az, hogy a gyermek egészséges, jó teherbírású legyen, a kötelezõ védõoltásokkal rendelkezzen. Éppen ezért elgondolkodtató, egy krónikusan beteg gyermeknél, pl. egy súlyosan szívbeteg gyermeknél, aki szinte egyfolytában beteg, hogy mennyire tud majd megfelelni az iskolai feltételeknek, hogyan tudja majd elsajátítani a különbözõ ismereteket a gyakori hiányzások mellett.

Ezért, ilyen esetben vagy éppen ha valaki mûtét elõtt áll érdemes annak a lehetõségét felvetni, hogy esetleg 1 évvel késõbb kezdje meg tanulmányait. Összegzésképpen a gyermek iskolaérettségének a megállapítása közös feladat, mely az óvodapedagógus, az orvos és a védõnõ összehangolt munkája révén lehetséges és természetesen a szülõnek is nagy a felelõssége abban, hogy az adott szakvéleményt hogyan értékeli a gyermeke képességeinek ismeretében.

• Para - bizonyítvány sokk

Para - bizonyítvány sokkÉv végén sok kisgyermek retteg, hogy mit fognak szólni az iskolai bizonyítványhoz a szülők... A gyermekeltűnések szezonja az év végi bizonyítványosztás ideje. Rácz Anett, a Mátrix Közhasznú Alapítvány elnöke óvva int minden szülőt attól, hogy aránytalanul komolyan vegye az év végi tanulmányi eredményeket, hiszen a gyermekek lelki és fizikai egészségénél nincs fontosabb. Jobb megelőzni azt, hogy egy - egy gyermek ijedtségében világnak szaladjon, hiszen még arra is van esély, hogy soha többé nem kerül haza.

• Megdöbbentő: éhezik a magyar gyerekek fele

Megdöbbentő: éhezik a magyar gyerekek feleA Mátrix Közhasznú Alapítvány évente tízezernél több adományt oszt ki a nélkülözők megsegítéséért. Sajnos érzékeljük, hogy egyre többen egyre alapvetőbb dolgokat nem tudnak megvásárolni... ami hosszabb távon az elszakadáshoz, a kirekesztettséghez, a lemorzsolódáshoz vezethet. A gyerekkel rendelkező magyar családok körében majdnem felével fordult már elő az elmúlt egy évben, hogy nem tudták a szükséges élelmiszert megvásárolni maguknak és családjuknak. Alapítványunk a gyermekétkeztetés révén a gyermekéhezés ellen is küzdelmet folytat. Adó 1% felajánlással Ön is segíthet

• Nem szégyellni, kezelni kell a fejtetût

A fejtetû nem válogat, ezért nem szégyenkezni, hanem kezelni kell – hívta fel a figyelmet egy iskolai védõnõ. A tanévkezdéssel indul a „tetûvadászat" az intézményekben, a gyerekeket rendszeresen ellenõrzik.

Hiába szûrik ki az ilyen diákot az iskolában, ha otthon nem foglalkoznak az apró élõsködõ jelenlétével.

A tanévkezdéssel minden évben startol a tetûvadászat az iskolákban, óvodákban, bölcsõdékben is.

• Jó az ország nevelõszülõ szûrõje?

Brutálisan (elõre kitervelve), nevelõapja élettársa és segítõi által elkövetett gyilkosság áldozata lett a 11 éves Szita Bence. Jelen eset és a korábbi években nevelõszülõk által elkövetett gyermekgyilkosságok arra engednek következtetni, hogy a nevelõszülõkké válást segítõ tanfolyamok, alkalmassági vizsgálatok környékén valami feltehetõen nincsen rendben. Arról nincs számadat, hogy az enyhébb nevelõszülõi testi és lelki terror milyen mértékben övezi az állami gondozásból „családba” került gyermekeket. Bárki bármikor nevelõszülõ lehet? Esetleg nem a gyermekszeretet miatt, hanem mondjuk az anyagi járandóságok reményében is átcsúszhat valaki a szûrõn?

• A szeretethiánynak durva következményei is lehetnek

A szeretethiánynak durva következményei is lehetnekA szeretethiány lelki és testi következményei - Hajszoljuk a sikert, a pénzt, a csillogást, a látszatot és közben elfelejtjük a legfontosabbat. Megfeledkezünk a legnagyobb kincsről, a szeretetről. A szeretethiány népbetegség. A szeretethiánynak szövődményei vannak. Nem csak lelki, hanem testi szövődményei. A szeretethiány lelki vonzata a magány? Vagy épp fordítva, a magány hozza magával a szeretethiányt? Egy kis odafigyelés, az életritmus - az élet sebesség megfelelő megválasztása, a törődés... sokszor nem kerül se több időbe, se pedig anyagiakba. Szeretettel szeretteink felé, legyen ez a jelszó...

• A gyermek figyelmetlenségének okai

A nevelési problémák elsõsorban magatartási és tanulási tünetekben jelentkeznek. Amikor kialakul gondolkodásában a differenciálás képessége, vagyis megjelenik a felismerés, hogy én és a másik nem egy és ugyanaz a személy, elkezdõdik a gyermeknevelés munkásabb, nehezebb része.

• Munkatársat keresünk

Munkatársat keresünkÖrökmozgó, szorgalmas kollégát keres alapítványunk pályázatíró, marketinges, programszervező és egyéb kapcsolódó feladatokra. Megnövekedett feladataink ellátásához 2 fő munkatársat keresünk. A Mátrix Közhasznú Alapítvány Magyarországon az egyik jelentős jótékonysági, szociális-egészségvédelmi, kulturális közhasznú alapítvány. Szerteágazó és fontos (egyre bővülő és sokasodó) programjaihoz a szervezet olyan finanszírozási formákat keres, amelyek hosszú távon segítik a jó célok érdekében folyó működést. Új munkatársunk a szegedi irodánkban végzendő tevékenységével ennek sikerét segíti elő.

• Nyomorindex: Magyarország a középmezőnyben

Nyomorindex: Magyarország a középmezőnybenMagyarország a világ nyomorindexének középmezőnyéhez tartozik egy, a washingtoni Cato Intézet által a hét végén nyilvánosságra hozott, 2013-os adatokra támaszkodó felmérés szerint. A Steve N. Hanke, a Johns Hopkins Egyetem alkalmazott közgazdaságtan-professzora és a Cato Intézet projektigazgatója vezetésével összeállított nyomorindex a munkanélküliségi, a fogyasztói inflációs ráta és a hitelkamat összegéből áll, amiből levonták az egy főre számított éves reál GDP-változás. Ennek alapján a világ 109 országát rangsoroló listán a legkedvezőbb, utolsó helyre Svájc került, a maga 4,5-es mutatójával. A legmagasabb 147,4-es pontszámmal Szíria vezeti a nyomorlistát.

• Rendszeresen támogatjuk az újszülött életmentést is

Számos esetben támogattuk gyermekmentõ autót, és az újszülött életmentést is. A csatolt köszönõlevél egy a sok visszajelzésbõl, hálás köszönetbõl - melyet egyik esetben sem kértünk...

• Jó helyre került a mosógép

Jó helyre került a mosógépJótékonyság, örömszerzés, szeretünk örömet szerezni, hiszen jó adni. A tagjaink, segítőink, jótevőink, követőink, támogatottjaink között egy mosógépet sorsoltunk ki. Szpluvák Marianna és családja Battonyáról igazán megérdemelte a mosógépet. A játékos nyereményre több ezren jelentkeztek, számukra vált valóra a vágy, hogy megkaphassák az ajándékot. Rácz Anett, a Mátrix Közhasznú Alapítvány elnöke saját kezűleg vitte házhoz és adta át a vadi új eszközt, mely a család számára jól is jött. A mosógéphez szívből gratulálunk!