adó 1 százalék gyermekvédelem támogatása adóbevalláskor
  • Az iskolaérettség megállapítása

A gyermekek tankötelezettsége a közoktatási törvény szerint abban az évben kezdõdik, amelyikben május 31-ig betöltik a hatodik életévet. Azonban ez nem mindig jár együtt az iskolaérettség kialakulásával. Ennek a megállapítására szolgál az iskolaérettségi vizsgálat.

Ez egy komplex vizsgálat, melynek során a gyermek biológiai, pszichológiai és szociális érettségét vizsgáljuk. A gyermek iskolaérettségének a megállapításában a legnagyobb szerepe az óvodapedagógusoknak van, akik nap, mint nap a gyermekkel vannak együtt és a gyermek valós érettségét meg tudják állapítani.

A helyes iskolaérettség megállapításával elkerülhetõ az, hogy egy esetlegesen korán beiskolázott gyermeket kudarcélmények elé állítsunk, belecsússzunk abba, hogy gyermekünknél magatartási zavar, dyslexia, dyscalculia, dysgraphia alakuljon ki, azaz olvasási, számolási, írási zavar jöjjön létre.

Az iskolaérettség megállapításánál az orvos szerepe a gyermek biológiai érettségének a megállapítása a védõnõk segítségével.

Biológiai szempontból általában 6-7 éves korra a gyerekek alakváltozáson mennek keresztül, pocakjuk eltûnik, megnyurgulnak, végtagjaik hosszabbak lesznek, a kisfiúk fiúsabb, a kislányok lányosabb formát öltenek. Az idegrendszer fejlõdésében általában létrejön a lateralizáció, ami többek között felelõs azért, hogy a gyermek bal vagy jobb kezes.

Mi az iskolaérettségi vizsgálat célja?

Ezek a változások az iskolára való érettség jeleiként tekinthetõek. Az iskolaérettségi vizsgálat célja annak a felmérése, hogy a gyermek testileg, lelkileg, fizikailag képes lesz e az iskoláskor követelményeinek megfelelni. Az iskolában 40-50 percet egyfolytában végig kell ülni a padban, figyelni kell, koncentrálni.

Ezek a feladatok új megterhelés elé állítják a szervezetet. A padban ülés megterhelést jelent a gerincnek, a végtagoknak, az izomzatnak.

Éppen ezért bizonyos elvárásoknak eleget kell tenni. Iskoláskorú gyermekek esetében az elvárt testmagasság: 115-120 cm azért, hogy a gyermek lába leérjen a földre, ezáltal a testét stabilan tudja tartani, stabilan tudjon ülni, így kevésbé terhelje meg a gerincét, a testsúly tekintetében pedig fontos a 22-24 kg-os határt elérni.

Ez azért szükséges, hogy legyen egy megfelelõ ellenálló képessége, fizikai erõnléte a gyermeknek az új kihívásokkal szemben. Ugyanígy nélkülözhetetlen a kéztõ- és az ujjperccsontok érettsége, melynek segítségével írás közben megtámaszkodik a padon és összehangolt mozgást végez.

Érzékszervek, idegrendszer, mozgatórendszer

Orvosi szempontból lényeges az érzékszervek, az idegrendszer, a mozgatórendszer alapos vizsgálata: a látás esetében 5 éves korban lehetõség van komplex vizsgálatra, ahol a jól ismert tábláról való olvasás mellett a gyermek tér- és mélységlátásának, a szemfenekének és a színlátásának a vizsgálatára is sor kerül.

A hallásvizsgálat segítségével fény derülhet csökkent hallásra, mely minden esetben fülészeti kivizsgálást tesz szükségessé a késõbbi tanulási, magatartási zavarok megelõzése érdekében.

A gyermek vázizomrendszerénél felmérjük a gerinc, a végtagok állapotát, az izomerõnlétet. Ilyenkor lehetõség nyílik kiszûrni egy gerincferdülést, egy lúdtalpat vagy például egy mellkasdeformitást, mely utóbbi hatással lehet a légzésre és a szívmûködésre is.

Mindezek észrevétele a betegségek kiszûrése mellett azért lényeges, mert a gyermek erõnlétét, teljesítõképességét nagymértékben befolyásolhatják. Tovább menve a vizsgálat során megnézzük a gyermek torkát, fogazatát.

A fogaknak az épsége a beszédfejlõdés kialakulásában már a korai években is fontos. Az iskolában a jelentõsége pl. a zöngés és a zöngétlen mássalhangzók megkülönböztetésében jelentõs, ebben pedig az ép fogazat sokat segíthet.

Gondoljunk pl. egy letöredezett, sajnos nem egyszer tövig lerohadt fogazatú gyermekre. Számára biztosan nagyobb nehézséget fog jelenteni a helyes írás, olvasás elsajátítása.

A légzõrendszer, a szív- érrendszer, a has, a nyirokcsomók vizsgálatával különbözõ betegségek kiszûrésére válik lehetõség.

A hyperaktív gyermekek kiszûrése

Az iskolaérettséghez hozzátartozik az idegrendszer megfelelõ fejlettsége. Ezt jelzi az is, hogy a gyermek hogyan viselkedik, mennyire kiegyensúlyozott, mennyire terhelhetõ. Fokozott figyelmet szentelünk éppen ezért a magatartászavaros, a hyperaktív gyermekek kiszûrésére.

Az iskolába menetel egyik alapfeltétele az, hogy a gyermek egészséges, jó teherbírású legyen, a kötelezõ védõoltásokkal rendelkezzen. Éppen ezért elgondolkodtató, egy krónikusan beteg gyermeknél, pl. egy súlyosan szívbeteg gyermeknél, aki szinte egyfolytában beteg, hogy mennyire tud majd megfelelni az iskolai feltételeknek, hogyan tudja majd elsajátítani a különbözõ ismereteket a gyakori hiányzások mellett.

Ezért, ilyen esetben vagy éppen ha valaki mûtét elõtt áll érdemes annak a lehetõségét felvetni, hogy esetleg 1 évvel késõbb kezdje meg tanulmányait. Összegzésképpen a gyermek iskolaérettségének a megállapítása közös feladat, mely az óvodapedagógus, az orvos és a védõnõ összehangolt munkája révén lehetséges és természetesen a szülõnek is nagy a felelõssége abban, hogy az adott szakvéleményt hogyan értékeli a gyermeke képességeinek ismeretében.

• Gyermekszegénység

GyermekszegénységA 7 éven aluli gyerekek közel fele brutális szegénységben él Magyarországon. A KSH adatai szerint Magyarországon a 7 év alatti gyermekek 42,2 százaléka, azaz 130.000 gyerek él szegénységben. Közülük nagyjából 50 ezer rendszeresen éhezik. Sajnos egyre többen napi megélhetési gondokkal, élelmezési vagy lakhatási problémákkal küszködnek. Nem csak a dohányos vagy alkoholizmussal küszködő szülők gyermekei nélkülöznek. A hátrányos helyzetű gyerekek csak álmodhatnak az itt felsorolt öt dologról.

• Egymilliárdan éheznek a Földön

Már több mint egymilliárd ember éhezik a Földön, jelentette az ENSZ Élelmezési és Mezõgazdasági Szervezete (FAO). Évi 30 milliárd dollár szükséges ahhoz, hogy 2050-ben a világ élelmezni tudja a bolygó akkor már 9 milliárdos lakosságát. A gazdasági válság miatt azonban egyre kevesebb a pénz a mezõgazdaság fejlesztésére is.

• Anya, a félszemű anya

Anya, a félszemű anyaA mű a képzelet szüleménye, szürreális, de mégis... 10 éve nem látta a fiát egy anya. Egy nap eldöntötte, hogy elmegy hozzá. Elsírtam magam, amikor elolvastam ezt a feltehetően kitalált, de nagyon megható történetet. „Az anyám fél szemére vak volt. Utáltam ezért… szégyelltem. Egy ócskapiacon dolgozott, kisebb tárgyakat gyűjtött, és megpróbálta valamivel drágában eladni. Akkor ezt én nagyon szégyelltem..." mert egy gyermek alapvetően ebben a korban ilyen képmutató és szégyenlős. Egy anya pedig mindent odaad gyermekének, ha kell, az életét is.

• A magány, az egyedüllét beteggé tehet

A magányosság nemcsak a lelket gyötri meg, hanem a testet is megbetegíti. Kutatások támasztják alá ugyanis, hogy különbözõ módon károsíthatja az egészséget. Azok az emberek, akik kerülik mások társaságát, nem ápolnak szoros kapcsolatokat, gyakran képtelenek megbirkózni a napi stresszhelyzetekkel, így egyre inkább nehezükre esik az egészséges életvitel megvalósítása.

• Az iskolaérettség megállapítása

• Figyeljünk a gyermek lábára, a lúdtalp megelõzhetõ

Nagyon kellemetlen, nemcsak gyermekkorban kialakuló, de szerencsére megelõzhetõ rendellenesség a lúdtalp. Az újszülöttek puha és puszilgatni való talpacskája a járás tanulása során jelentõsen átalakul. Fontos, hogy ilyenkor segítsük a megfelelõ irányú változásokat!

• 11 öregedésgátló praktika

11 öregedésgátló praktikaA 105 éves orvos, Shigeaki Hinohara eddig még nem kérte nyugdíjaztatását, és a jelek szerint nem is készül nyugállományba vonulni. Ehelyett dolgozik, tanít, önkénteskedik és személyes blogot is vezet. Shigeaki Hinohara egy interjúban beszélt arról, hogy mi az a 11 dolog, amelyet ha betartunk, sokáig fogunk élni. 1. A testet nem szabad korlátok közé szorítani: Energia attól lesz, hogy jól érezzük magunkat. Mikor gyerekek voltunk és sokat játszottunk, akkor minden pillanatban boldogok voltunk, még enni és aludni is gyakran elfelejtettünk.

• Mennyi idõt tölthet egy gyerek a képernyõ elõtt?!

Egy friss kutatás szerint azok a gyerekek és tizenévesek, akik közvetlenül lefekvés elõtt tévét néznek vagy számítógépeznek, nehezebben alszanak el, ami könnyen kialvatlansághoz vezethet.

• A gyermekek alvászavarának okai

A gyerekek és fiatalok kevesebbet alszanak, mint kellene, ráadásul olvasás, vagy mesehallgatás helyett inkább tévéznek, amely nyugtalanabbá teszi az alvást. Mindez alvászavarokat okoz.

• Így elõzzük meg a gyermekbaleseteket nyáron

A nyári idõszakban jelentõsen megnövekednek a gyerekeket ért balesetek. Pár szabály betartásával azonban ezek jó része elkerülhetõ. A legfontosabb, hogy a kicsiket sose hagyjuk felügyelet nélkül, ha pedig mégis megtörténik a baj, higgadtan cselekedjünk.