• Jó az ország nevelõszülõ szûrõje?

Brutálisan (elõre kitervelve), nevelõapja élettársa és segítõi által elkövetett gyilkosság áldozata lett a 11 éves Szita Bence. Jelen eset és a korábbi években nevelõszülõk által elkövetett gyermekgyilkosságok arra engednek következtetni, hogy a nevelõszülõkké válást segítõ tanfolyamok, alkalmassági vizsgálatok környékén valami feltehetõen nincsen rendben. Arról nincs számadat, hogy az enyhébb nevelõszülõi testi és lelki terror milyen mértékben övezi az állami gondozásból „családba” került gyermekeket. Bárki bármikor nevelõszülõ lehet? Esetleg nem a gyermekszeretet miatt, hanem mondjuk az anyagi járandóságok reményében is átcsúszhat valaki a szûrõn?

2011. július 19-én Baja-Mártonszálláson lévõ lakásában egy nõ örökbefogadott lányát pszichés zavar folytán gyógyszerezhette halálra (szerencsére a másik két testvér életben maradt). A 11 éves Szita Bence is egy ideggyenge családtag tébolyult állapotának köszönhette szörnyû halálát.

Pénzt és gyermeket?!
    Dudás Zsanett, a MÁTRIX Közhasznú Alapítvány gyermekvédelmi szakembere csodálkozva olvasta már többször a Szeged környékén megjelent nevelõszülõ toborzókat, melybõl akár anyagi agitáció is kivehetõ. A Mátrix véleménye az, hogy aki gyermeket venne magához, az ne a pénzbeli járandóság miatt tegye elsõsorban, hanem az adott gyermek megmentése érdekében.

Példa, hogy mézesmadzaggal keresnek Szeged környékén nevelõszülõket: "...A nevelõszülõ, díjazásban is részesül, melynek összetevõi a következõk: egészséges gyermek esetében: – nevelõszülõi díj: 18.000 forint/gyermek, – nevelési díj: 34.200 forint/gyermek, – külön ellátmány: 8.550 forint/gyermek. A Nevelõszülõ díjazása, egészségében károsodott vagy tanulásában akadályozott, ill. 3 év alatti gyermek esetében: - nevelõszülõi díj: 18.000 forint/gyermek, – nevelési díj: 39.900 forint/gyermek, – külön ellátmány: 9.975 forint/gyermek..."

Dudás Zsanett a MÁTRIX Közhasznú Alapítvány gyermekvédelmi munkatársa szerint a nevelõszülõk kapcsán elsõ körben sokkal szigorúbb alkalmassági vizsgálatokra lenne szükség, a nevelõszülõhöz kiadott gyermekek és a család egésze esetében pedig rendszeres (mélyebb kiterjesztésû) pszichikai és gyakorlati terepszemle, családlátogatás, interjú lenne szükséges, hogy a tragédiák elõtt megjelenõ „viharfelhõk ne alakulhassanak át villámokkal tûzdelt felhõszakadássá”. A tragédiák megelõzésében a családtagok mellett fontos szerepük lehet a szomszédok, a rokonság, az ismerõsök helyzetfelismerésének is.

• Méregtelenítõ ötletek tavaszi fáradtság ellen

Természetes módszerek

• A roma népesség helyzete Magyarországon

A cigányság Magyarország legnagyobb etnikai kisebbsége, egyúttal Európa negyedik legnagyobb roma közössége. Mérvadó szakértõi becslések szerint a cigány népesség száma jelenleg mintegy 450-600 ezer fõre tehetõ.

• Nem szégyellni, kezelni kell a fejtetût

A fejtetû nem válogat, ezért nem szégyenkezni, hanem kezelni kell – hívta fel a figyelmet egy iskolai védõnõ. A tanévkezdéssel indul a „tetûvadászat" az intézményekben, a gyerekeket rendszeresen ellenõrzik.

Hiába szûrik ki az ilyen diákot az iskolában, ha otthon nem foglalkoznak az apró élõsködõ jelenlétével.

A tanévkezdéssel minden évben startol a tetûvadászat az iskolákban, óvodákban, bölcsõdékben is.

• Kálmán Norbi emlékére

Kálmán Norbi emlékéreKálmán Norbi elment az Angyalokhoz. Vincze Gabriella, a kisfiú édesanyja az együttműködésünk előtt reménykedve tudatta Norbika kapcsán az alapítvánnyal, hogy a pici fia akut mieloid leukémiában szenved, és a steril szoba, illetve az anyagi segítség a megoldás a betegségből való kiúthoz. Szörnyű volt tudni, hogy a csöppnyi gyermek gyógykezelése miatt majdhogynem több időt töltött már kórházban, mint azon kívül. A harcban a Mátrix Közhasznú Alapítvány is segédkezett, de a csatát a szörnyű kór ellen Norbi elveszítette. 16 hónapos korában örökre itt hagyta a földi létet, de tudjuk, hogy odafönn az angyalok bölcsője ringatja pici testét.

• Diszlexia a tanulási zavarok egy formája

A diszlexia elnevezés használatos az olvasás elsajátításának zavarára, de már maga a szó is sokkal szélesebb fogalomra utal. A kifejezés ugyanis két tagból áll, az egyik a görög eredetû "disz", amely nehézséget jelöl, a másik a "lexia" a szintén görög eredetû "lexis" szóból, amely "szavakat, beszédet" jelent. Tehát szó szerint is a szavakkal kapcsolatos zavarról van szó, de ma már tudjuk, hogy a diszlexia ennél még összetettebb jelenség.

• A gyermek figyelmetlenségének okai

A nevelési problémák elsõsorban magatartási és tanulási tünetekben jelentkeznek. Amikor kialakul gondolkodásában a differenciálás képessége, vagyis megjelenik a felismerés, hogy én és a másik nem egy és ugyanaz a személy, elkezdõdik a gyermeknevelés munkásabb, nehezebb része.

• Adó 1% gyermekmentésre

Adó 1% gyermekmentésreA gyermekmentő, egészségvédelmi, szociális segítő tevékenységünk támogatásával életeket ment! Betegeket, elesetteket, bajban lévőket, halmozottan rászorulókat támogató közhasznú szervezet ha kell nagybeteg picik gyógyításában segédkezik, élelmiszert oszt, eszközöket adományoz, táborozókat támogat, faültetést vezet, ifjúsági klubokat üzemeltet, tehetségeket pártol. Az alapítvány fontos tevékenysége segíteni a társadalom fenntartható fejlődését, a családok boldogulását, a környezetünk védelmét, az egészségessé válást, a gyógyulást.

• Virág-és erdõtelepítést támogattunk

A friss levegõt, a tisztább környezetet fontosnak tartva számos esetben támogattuk a növényültetést... Képes beszámolóval csatolt köszönõlevél egy a sok visszajelzésbõl, hálás köszönetbõl - melyet egyik esetben sem kértünk...

• A vak ember kéreget

A vak ember kéregetVak ember ült egy épület előtt a lépcsőn, lábánál kalap táblával, a következő szöveggel: Vak vagyok. Kérem, segítsenek! Arra ment egy újságíró és látta a kalapban alig van pénz, csak pár fillér. Lehajolt, dobott a kalapba pár forintot, s anélkül, hogy megkérdezte volna, elvette a táblát és a másik oldalára írt egy mondatot. Délután visszatért a vak emberhez és látta a kalapban sok pénz van. A vak felismerte lépteit, s megkérdezte tőle, hogy ő írt-e a táblára, s ha ő volt, akkor mit. Az újságíró így válaszolt: - Semmi olyat, ami nem lenne igaz. Csak soraidnak kicsit más formát adtam. - mondta, majd mosollyal az arcán távozott.

• Egészségvédelem

1948-as megalakulásakor a World Health Organization (WHO) az egészséget a következõképpen definiálta: „Az egészség a teljes testi, lelki és szociális jólét állapota, és nem csupán a betegség vagy fogyatékosság hiánya”. Egészségünket meghatározza makro- és mikrokörnyezetünk, a társadalom berendezkedése, szociális érzékenysége, továbbá személyi kapcsolataink és öröklött tulajdonságaink.