• A sport beépítése a gyermek életébe

A rendszeres testmozgás az egészséges életmód elengedhetetlen része. A testi és lelki egészségünkre gyakorolt kedvezõ hatása mellett, nevelési szerepe sem elhanyagolható, továbbá programot teremthet az egész család számára.

Az egészséges életmód szemléletének kialakítását már egészen kisgyermekkorban tanácsos elkezdeni, ugyanis ha már gyerekkorban természetes, hogy rendszeresen sportolunk, a mozgásban gazdag életmód életünk részévé fog válni.

Gyermekkorban a megfelelõ sportág kiválasztása nagyfokú körültekintést igényel. Figyelembe kell vennünk többek között gyermekünk testalkatát, természetét, érdeklõdési körét. Bizonyos sportok esetében anyagi korlátainkat is mérlegelni kell: tudjuk-e a jövõben fedezni az ezzel járó költségeket.

Könnyû, nem megterhelõ testmozgást már egészen kis korban elkezdhetünk gyermekünkkel, azonban az intenzív, versenyszerû sportolással érdemes várni. A nagyon intenzív mozgásformák túl korai ûzése, legyen az bármilyen sportág, kedvezõtlenül befolyásolhatja a gyermek testi-illetve az izom- és csontvázrendszerének egészséges fejlõdését.

A legfontosabb szempont, hogy ne erõltessünk rá a gyermekre semmilyen sportot, örömmel végezze és szeresse, amit csinál! Lehetõséget kell adni rá, hogy több sportágat is kipróbáljon, és ezek ismeretében tudjon dönteni róla, hogy mi a számára a legmegfelelõbb mozgásforma.

Bölcsõdében és óvodában a tornafoglalkozások során játékos gyakorlatok, vetélkedõk formájában ismertetik és - reményeink szerint - szerettetik meg a gyermekeinkkel a testmozgást.

Kisiskolás gyermekeink számára azok a mozgásformák a legjobbak, amelyek a törzs izomzatát egyenletesen erõsítik pl. úszás, torna.

8-9 éves korban már az ügyességi feladatokat felölelõ mozgástípusok kerülnek elõtérbe, amelyek a koordinációs készséget, az egyensúlyérzéket, az érzékelést fejlesztik, növelik az állóképességet és önfegyelemre tanítanak. A csapatjátékok problémamegoldó képességet fejlesztik, a gyermek szocializációját segítik.

9 éves kor után a fizikai erõnlétet javító edzésformák is végezhetõk, például kerékpározás, futás, távgyaloglás. Ettõl az életkortól kezdve a versenysportok is óvatosan elkezdhetõk, ésszerû keretek közt és szakfelügyelet mellett.

Mivel a szülõknek nagyon nagy szerepe van benne, hogy a gyermek milyen sportágat fog választani, ezért érdemes tisztában lenni azzal, hogy a különbözõ mentalitású gyermekeknek milyen tevékenység ajánlott.

Ekkor dõl ugyanis el, hogy a gyermek megszereti-e a sportot, és az egész életét végigkíséri majd vagy a rossz élmények következtében akár egy egész életre elzárkózik tõle.

Félénk, visszahúzódó gyermekeknek inkább közösségi sportok javasoltak, ahol csapatban kell dolgozni, ezáltal észre sem veszik, és játékosan fejlõdik a társas kapcsolatok kialakításához szükséges készségük.

Nagy mozgásigényû, nyughatatlan gyerekeknek inkább az egyéni sportok ajánlottak, azok közül is az állóképességet edzõ mozgástípusok, például úszás, kerékpározás.

A higgadtabb gyermekek próbálkozhatnak ügyességi játékokkal, például ping-pong, tollaslabda. Az agresszívebb gyermekek számára azok az ideális edzésformák, ahol kiabálhatnak, szaladgálhatnak, a fölösleges energiájukat le tudják vezetni, pl. futás vagy a küzdõsportok, ahol az önfegyelmet gyakorolják.

• Támogattuk a családok átmeneti otthonában élõ kisgyermekeseket

Számos esetben támogattuk bajban lévõ egyéneket, közösségeket. A csatolt köszönõlevél egy a sok visszajelzésbõl, hálás köszönetbõl - melyet egyik esetben sem kértünk...

Mottónk: együtt könnyebb a legnagyobb bajt is átvészelni!

• Virág-és erdõtelepítést támogattunk

A friss levegõt, a tisztább környezetet fontosnak tartva számos esetben támogattuk a növényültetést... Képes beszámolóval csatolt köszönõlevél egy a sok visszajelzésbõl, hálás köszönetbõl - melyet egyik esetben sem kértünk...

• Partnerség, szakmai együttműködés

Partnerség, szakmai együttműködésA Mátrix Közhasznú Alapítvány és partnerszervezetei együttműködési lehetőséget kínálnak cégeknek, vállalkozásoknak, egyesületeknek, alapítványoknak, egyházaknak, önkormányzatoknak, létesítményeknek, egyéb fontos feladatokat ellátó szerveződéseknek. Pályázzunk együtt, működjünk közösen pályázatok projekt feladataiban, alkalmi vagy állandó jelleggel, hogy céljaink a legrövidebb idő alatt a legsikeresebb formában megvalósulhassanak. Évtizedes tapasztalatokkal segítjük valóra váltani programjait, életre hívni gondolatait, sikeresen megvalósítani projektjeit, ötleteit. Várjuk együttműködésre pályázatírók, projektmenedzserek, cégek és lelkes magánszemélyek jelentkezését!

• Megdöbbentő: éhezik a magyar gyerekek fele

Megdöbbentő: éhezik a magyar gyerekek feleA Mátrix Közhasznú Alapítvány évente tízezernél több adományt oszt ki a nélkülözők megsegítéséért. Sajnos érzékeljük, hogy egyre többen egyre alapvetőbb dolgokat nem tudnak megvásárolni... ami hosszabb távon az elszakadáshoz, a kirekesztettséghez, a lemorzsolódáshoz vezethet. A gyerekkel rendelkező magyar családok körében majdnem felével fordult már elő az elmúlt egy évben, hogy nem tudták a szükséges élelmiszert megvásárolni maguknak és családjuknak. Alapítványunk a gyermekétkeztetés révén a gyermekéhezés ellen is küzdelmet folytat. Adó 1% felajánlással Ön is segíthet

• Kamilla, a csodanövény

Kamilla, a csodanövényHázi patikánk egyik természetes tagja a kamilla. Piperefű, szüzekanyja, szentivánpipitér, bubulyka, anyafű, pipiske. Milyen csodálatos is a magyar nyelv, megannyi varázslatos név, s mind egyetlen egyszerű és mégis nagyszerű vadon élő virágot, egyik leghatékonyabb gyógynövényünket takarja. Június-július hónapokban virágzik rétjeinken a kamilla, az orvosi székfű. Szinte nincs olyan ember, aki ne ismerné a kamilla valamilyen formáját. Csodálatos erejét számtalan területen használhatod: legyen szó egészségről vagy szépségről.

• A globális felmelegedés hatásai

Az IPCC kutatóinak általános elõrejelzései szerint a szárazföldek hõmérsékletének növekedése nagyobb mértékû lesz, mint a tengereké, ami a napfény-visszaverõ képességükkel magyarázható. Az Északi-sarkvidéken elsõsorban a téli átlaghõmérséklet fog növekedni. Az éjszakai átlaghõmérsékletek növekedése megfogja haladni a nappali középhõmérsékletekét.

• Jó az ország nevelõszülõ szûrõje?

Brutálisan (elõre kitervelve), nevelõapja élettársa és segítõi által elkövetett gyilkosság áldozata lett a 11 éves Szita Bence. Jelen eset és a korábbi években nevelõszülõk által elkövetett gyermekgyilkosságok arra engednek következtetni, hogy a nevelõszülõkké válást segítõ tanfolyamok, alkalmassági vizsgálatok környékén valami feltehetõen nincsen rendben. Arról nincs számadat, hogy az enyhébb nevelõszülõi testi és lelki terror milyen mértékben övezi az állami gondozásból „családba” került gyermekeket. Bárki bármikor nevelõszülõ lehet? Esetleg nem a gyermekszeretet miatt, hanem mondjuk az anyagi járandóságok reményében is átcsúszhat valaki a szûrõn?

• Sikeres volt a Csongrád Megyei Civil Információs és Egyeztetõ Fórum - az NCA-DP-11-B-0014 támogatásával

A Nemzeti Civil Alapprogram NCA-DP-11-B-0014 támogatása révén jöhetett létre 2011 nyarán a Csongrád Megyei Civil Információs és Érdekegyeztetõ Fórum. A MÁTRIX Közhasznú Alapítvány által szervezett kerekasztal-beszélgetés a megyében munkálkodó civil és állami szektor szereplõit, és munkatársait valamint önkénteseit hozta össze néhány órás programjain.

• Védõnõi szûrõnapokat támogattunk

Rendszeresen támogatjuk a védõnõi szûrõnapokat... A csatolt köszönõlevél egy a sok visszajelzésbõl, hálás köszönetbõl - melyet egyik esetben sem kértünk...

Jelen támogatás célja, hogy segítsük megelõzni az esetleges problémákat, betegségeket. Sajnos az állandó kontrollra nincs mindenkinek lehetõsége, 1-1 szûrésen több száz vegyes szûrõvizsgálat kerül elvégzésre.

• Nálatok vannak-e Állatok?!

Projektmenedszerként segítjük az állatvédõk munkáját

Az Orpheus Állatvédõ Egyesület Szeged városban a lakosság által tartott háziállatok kapcsán 2012 októberében reprezentatív felmérést végez, környezettudatosságot segítõ kiadványokat oszt, illetve a város középiskoláiban diák-állatrendõrséget szervez. A program a Szeged Megyei Jogú Város „Biopolisz Park – Egyetemi városrész közterületeinek rehabilitációja” programon belüli mini projekt, melynek célja az élhetõbb város megteremtése.