adó 1 százalék gyermekvédelem támogatása adóbevalláskor
  • A sport beépítése a gyermek életébe

A rendszeres testmozgás az egészséges életmód elengedhetetlen része. A testi és lelki egészségünkre gyakorolt kedvezõ hatása mellett, nevelési szerepe sem elhanyagolható, továbbá programot teremthet az egész család számára.

Az egészséges életmód szemléletének kialakítását már egészen kisgyermekkorban tanácsos elkezdeni, ugyanis ha már gyerekkorban természetes, hogy rendszeresen sportolunk, a mozgásban gazdag életmód életünk részévé fog válni.

Gyermekkorban a megfelelõ sportág kiválasztása nagyfokú körültekintést igényel. Figyelembe kell vennünk többek között gyermekünk testalkatát, természetét, érdeklõdési körét. Bizonyos sportok esetében anyagi korlátainkat is mérlegelni kell: tudjuk-e a jövõben fedezni az ezzel járó költségeket.

Könnyû, nem megterhelõ testmozgást már egészen kis korban elkezdhetünk gyermekünkkel, azonban az intenzív, versenyszerû sportolással érdemes várni. A nagyon intenzív mozgásformák túl korai ûzése, legyen az bármilyen sportág, kedvezõtlenül befolyásolhatja a gyermek testi-illetve az izom- és csontvázrendszerének egészséges fejlõdését.

A legfontosabb szempont, hogy ne erõltessünk rá a gyermekre semmilyen sportot, örömmel végezze és szeresse, amit csinál! Lehetõséget kell adni rá, hogy több sportágat is kipróbáljon, és ezek ismeretében tudjon dönteni róla, hogy mi a számára a legmegfelelõbb mozgásforma.

Bölcsõdében és óvodában a tornafoglalkozások során játékos gyakorlatok, vetélkedõk formájában ismertetik és - reményeink szerint - szerettetik meg a gyermekeinkkel a testmozgást.

Kisiskolás gyermekeink számára azok a mozgásformák a legjobbak, amelyek a törzs izomzatát egyenletesen erõsítik pl. úszás, torna.

8-9 éves korban már az ügyességi feladatokat felölelõ mozgástípusok kerülnek elõtérbe, amelyek a koordinációs készséget, az egyensúlyérzéket, az érzékelést fejlesztik, növelik az állóképességet és önfegyelemre tanítanak. A csapatjátékok problémamegoldó képességet fejlesztik, a gyermek szocializációját segítik.

9 éves kor után a fizikai erõnlétet javító edzésformák is végezhetõk, például kerékpározás, futás, távgyaloglás. Ettõl az életkortól kezdve a versenysportok is óvatosan elkezdhetõk, ésszerû keretek közt és szakfelügyelet mellett.

Mivel a szülõknek nagyon nagy szerepe van benne, hogy a gyermek milyen sportágat fog választani, ezért érdemes tisztában lenni azzal, hogy a különbözõ mentalitású gyermekeknek milyen tevékenység ajánlott.

Ekkor dõl ugyanis el, hogy a gyermek megszereti-e a sportot, és az egész életét végigkíséri majd vagy a rossz élmények következtében akár egy egész életre elzárkózik tõle.

Félénk, visszahúzódó gyermekeknek inkább közösségi sportok javasoltak, ahol csapatban kell dolgozni, ezáltal észre sem veszik, és játékosan fejlõdik a társas kapcsolatok kialakításához szükséges készségük.

Nagy mozgásigényû, nyughatatlan gyerekeknek inkább az egyéni sportok ajánlottak, azok közül is az állóképességet edzõ mozgástípusok, például úszás, kerékpározás.

A higgadtabb gyermekek próbálkozhatnak ügyességi játékokkal, például ping-pong, tollaslabda. Az agresszívebb gyermekek számára azok az ideális edzésformák, ahol kiabálhatnak, szaladgálhatnak, a fölösleges energiájukat le tudják vezetni, pl. futás vagy a küzdõsportok, ahol az önfegyelmet gyakorolják.

• Játszóteret kapott a Tabán Utcai Óvoda

2012-ben a Tabán Utcai Óvodában segítette a játszótér megújulását a Mátrix Közhasznú Alapítvány. A segítségkérést fogadtuk, a pénz (700.000. Ft) összejött, a játszótér 2012-ben felépült.

Képzeld, tucatnyi olyan óvoda van, ahol a leszanált - régi, vas - játszóterek helyett nem épültek újak, sivár kõ vagy fû van az udvarokon. Együtt csodákra vagyunk képesek!

• Mi is az a táborozás?!

Táborozás: olyan szervezett csoportos együttlét, ahol hasonló érdeklõdésû emberek (fõleg gyerekek) pár napot - hetet eltöltenek együtt.

Általában iskolai szünetben, általában szülõi felügyelet nélkül, de felelõs nevelõkkel.

Szervezünk alkalmi foglalkozásokat, napközi jellegû táborokat, ottalvós programokat, rövidebb / hosszabb ideig tartó rendezvényeket is.

• A testedzés növeli az önbizalmat és csökkenti a kapcsolatteremtési nehézségeket

Aki fiatal korában rendszeresen sportol, nem csak az olyan krónikus betegségek kialakulásának kockázatát csökkenti, amilyen a diabétesz vagy a szív- és érrendszeri betegségek, hanem a lelki egészségre is pozitív hatással van.

• 2011. évi Alkotó Médiatábor Szegeden

A MÁTRIX Közhasznú Alapítvány a zene, a lemezlovasság, a tánc, a fotózás-és videózás iránt kedvet érzõ 8 és 16 év közti gyerekek számára kreatív alkotótábort szervez Szeged belvárosi klubjában.

A gyerekek az öt napos tematikus táborban zenével, a lemezlovasság alapismereteivel, tánc-koreográfiával, fotózással, videózással, jó közösségben tölthetik el a szünidõt. A tábor passzív részeit a gyerekek a friss levegõn mozgással, és sporttal töltik el.

• Para - bizonyítvány sokk

Para - bizonyítvány sokkÉv végén sok kisgyermek retteg, hogy mit fognak szólni az iskolai bizonyítványhoz a szülők... A gyermekeltűnések szezonja az év végi bizonyítványosztás ideje. Rácz Anett, a Mátrix Közhasznú Alapítvány elnöke óvva int minden szülőt attól, hogy aránytalanul komolyan vegye az év végi tanulmányi eredményeket, hiszen a gyermekek lelki és fizikai egészségénél nincs fontosabb. Jobb megelőzni azt, hogy egy - egy gyermek ijedtségében világnak szaladjon, hiszen még arra is van esély, hogy soha többé nem kerül haza.

• Tedd a rászoruló Gyerekek Ünnepét Örömtelivél - Karitatív Shopping Center

Tedd a rászoruló Gyerekek Ünnepét Örömtelivél - Karitatív Shopping CenterAlapítványunk tevékenységét támogatja a Kari.hu! A Kari.hu egy webáruházakat tömörítő Karitatív Shopping Center, ahol minden vásárlásod 1%-ával jótékonykodsz. Az általad kiválasztott terméket/szolgáltatást értékesítő/forgalmazó üzlettől vásárolsz KÖZVETLENÜL, vagyis a szállítási, fizetési, garanciális és egyéb feltételeket is ők szabják meg, illetve a termékek ellenértékét is mindig az adott üzletnek fizeted. Ha információra van szükséged a termékekkel/szolgáltatásokkal kapcsolatban, akkor szintén Őket kell megkeresned. A vásárlásod után kapott visszaigazoló levélben pontosan látod, hogy mely elérhetőségeken.

• Támogatjuk a Bionikus Mozgásszervi Alapítványt

Támogatjuk a Bionikus Mozgásszervi AlapítványtA bionika olyan új, több szaktudományt átfogó tudományág, amelynek célja az élő természetben kifejlődött megoldások átültetése a műszaki gyakorlatba. A Mátrix Közhasznú Alapítvány vezetősége figyelemmel kíséri a bionika technológiát, így nagy örömmel fogadta, hogy létrejött a Bionikus Mozgásszervi Alapítvány. Az innovatív alapítványi célokat támogatjuk, a szervezet működését szerteágazó formában segítjük. Ennek érdeklében 2015-től együttműködési megállapodást kötött a két szervezet, hogy a sikeres működést segítse.

• Bence gyógyulásnak indult!

Bencét a kemoterápiás kezelése óta rendszeresen támogatjuk. A család élelmezésébe, a mindennapjaik könnyebbé tételében segédkezik a MÁTRIX Alapítvány. A nehéz kezeléseken átesett pici örömünkre fejlõdik, gyógyul! HURRÁ!

• Amit a tanulási zavarról tudni kell

Tanulási zavarnak tekintjük azt az - intelligencia szint alapján elvárhatónál lényegesen - alacsonyabb tanulási teljesítményt, amely neurológiai deficit vagy funkciózavar talaján jön létre

• Jó az ország nevelõszülõ szûrõje?

Brutálisan (elõre kitervelve), nevelõapja élettársa és segítõi által elkövetett gyilkosság áldozata lett a 11 éves Szita Bence. Jelen eset és a korábbi években nevelõszülõk által elkövetett gyermekgyilkosságok arra engednek következtetni, hogy a nevelõszülõkké válást segítõ tanfolyamok, alkalmassági vizsgálatok környékén valami feltehetõen nincsen rendben. Arról nincs számadat, hogy az enyhébb nevelõszülõi testi és lelki terror milyen mértékben övezi az állami gondozásból „családba” került gyermekeket. Bárki bármikor nevelõszülõ lehet? Esetleg nem a gyermekszeretet miatt, hanem mondjuk az anyagi járandóságok reményében is átcsúszhat valaki a szûrõn?