• Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató is kapott adományt

Az Egyházmegye által fenntartott Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató is rendszeresen kap támogatást a MÁTRIX Közhasznú alapítványtól. Viszonzást sosem várunk, de mindig jól esik a támogatottaktól egy atmoszféra visszajelzés, netán fotók az ajándékokról és a gyerekekrõl.

Most is kaptunk egy köszönõ levelet, benne a támogatott gyerekek õszinte és örömteli pillanatait megörökítõ fotó illusztrációkkal. Reméljük, hogy hamarosan egy gyermek sem fog sehol nélkülözni és minden pici boldogságban töltheti el gyermekkorát.

Játék, ruha, plüssmaci: mázsaszám a Mátrixtól az ÁGOTA Védenceinek :)

• A globális felmelegedés hatásai

Az IPCC kutatóinak általános elõrejelzései szerint a szárazföldek hõmérsékletének növekedése nagyobb mértékû lesz, mint a tengereké, ami a napfény-visszaverõ képességükkel magyarázható. Az Északi-sarkvidéken elsõsorban a téli átlaghõmérséklet fog növekedni. Az éjszakai átlaghõmérsékletek növekedése megfogja haladni a nappali középhõmérsékletekét.

• Bennünket is körülvesz ez a csendes tragédia!

Bennünket is körülvesz ez a csendes tragédia!A csendes tragédia amiről senki sem beszél, pedig mi gyerekeinket érinti. - Kedves Gyermeknevelő Testvérek! Annak idején Kopp Mária, magyar orvos, pszichológus, a „Mentális Egészségtudományok” társult kutatócsoportjának vezetője egy magán beszélgetésben azt mondta, hogy Európát nem a harmadik világháborútól, s nem is az atombombától, hanem a semmittevésben felnövő, saját kontrollálatlan vágyainak odavetett generációktól félti! Képtelenség és felfoghatatlan! Van megoldás? Mi a teendő?! Hogyan lehetne pozitív irányban változtatni a dolgok menetén?!

• Méregtelenítõ ötletek tavaszi fáradtság ellen

Természetes módszerek

• Nálatok vannak-e Állatok?!

Projektmenedszerként segítjük az állatvédõk munkáját

Az Orpheus Állatvédõ Egyesület Szeged városban a lakosság által tartott háziállatok kapcsán 2012 októberében reprezentatív felmérést végez, környezettudatosságot segítõ kiadványokat oszt, illetve a város középiskoláiban diák-állatrendõrséget szervez. A program a Szeged Megyei Jogú Város „Biopolisz Park – Egyetemi városrész közterületeinek rehabilitációja” programon belüli mini projekt, melynek célja az élhetõbb város megteremtése.

• Para - bizonyítvány sokk

Para - bizonyítvány sokkÉv végén sok kisgyermek retteg, hogy mit fognak szólni az iskolai bizonyítványhoz a szülők... A gyermekeltűnések szezonja az év végi bizonyítványosztás ideje. Rácz Anett, a Mátrix Közhasznú Alapítvány elnöke óvva int minden szülőt attól, hogy aránytalanul komolyan vegye az év végi tanulmányi eredményeket, hiszen a gyermekek lelki és fizikai egészségénél nincs fontosabb. Jobb megelőzni azt, hogy egy - egy gyermek ijedtségében világnak szaladjon, hiszen még arra is van esély, hogy soha többé nem kerül haza.

• Egymilliárdan éheznek a Földön

Már több mint egymilliárd ember éhezik a Földön, jelentette az ENSZ Élelmezési és Mezõgazdasági Szervezete (FAO). Évi 30 milliárd dollár szükséges ahhoz, hogy 2050-ben a világ élelmezni tudja a bolygó akkor már 9 milliárdos lakosságát. A gazdasági válság miatt azonban egyre kevesebb a pénz a mezõgazdaság fejlesztésére is.

• Tavasz: ébrednek a kullancsok és a többi parazita

Vizsgáljuk át ruhánkat séta után!

Amikor tavasszal egyre jobb az idõ, a hõmérséklet emelkedésével az emberre is veszélyt jelentõ vérszívó kullancsok egyre nagyobb számban vannak jelen a környezetünkben. A hiedelmekkel ellentétben nem csak erdõben, de kiskertben vagy a panelházak zöldövezeteiben, tóparton, játszótéren is elszenvedhetjük a paraziták csípéseit. Egyre gyakoribb, hogy egy egyszerû kullancscsípés által komoly betegségeket lehet elkapni, éppen ezért érdemes megelõzni a bajt.

• Helyes táplálkozás gyermekkorban

A nyári szünidõvel kiváló alkalom nyílik arra, hogy a szülõk megreformálják gyermekeik és a család táplálkozását, életmódját. Bár ekkor rengeteg zöldség, gyümölcs van a piacon és a szabad levegõn végzett sportnak sincs akadálya, mégis a tapasztalatok azt mutatják, hogy a szünidõ alatt a gyerekek csak tovább híznak. Sokan nem megfelelõ információk és tévhitek alapján alakítják gyermekeik étrendjét, ami helytelen zsírfogyasztás révén nem megfelelõ minõségû táplálkozáshoz, esetleg hiányállapothoz vezet.

• A gyermekek alvászavarának okai

A gyerekek és fiatalok kevesebbet alszanak, mint kellene, ráadásul olvasás, vagy mesehallgatás helyett inkább tévéznek, amely nyugtalanabbá teszi az alvást. Mindez alvászavarokat okoz.

• Támogattuk az INTEGR-ÁLOM tábort

Támogattuk az INTEGR-ÁLOM tábortA Zöld Közösségi Ház és Erdei Iskola 3. alkalommal támogatta 2013 nyarán a mozgáskorlátozott gyerekek táborozását, akiknek adománygyűjtést is szerveztek. Az egyesület tagjainak 2013. július 22-25. nyári táboroztatásának biztosítására a MÁTRIX Közhasznú Alapítvány is segítséget nyújtott, mégpedig tartós élelmiszerek (konzervek, húsok, zöldségek, gyümölcsök, üdítő italok) biztosításával. A mozgáskorlátozott gyerekek élményprogramja a támogatások révén vált zökkenő mentesebbé és örömtelivé, így a napi nehézségeket néhány napig mosolygós percek helyettesíthették.