• Optimizmus = boldog élet!

Optimizmus = boldog élet!Az optimizmus, a pesszimizmus ellentéte, olyan életszemlélet, amiből nézve a világ jó, vagy kedvező hely. Az optimisták általában azt tartják, hogy az emberek jók. Az életről „kedvező” képük van, és abban hisznek, hogy idővel és végül a dolgok rendeződnek. Nos a Magyar ember nem az optimizmusáról híres. A Mátrix Közhasznú Alapítvány társadalmi fejlesztő tevékenysége segíti, hogy a problémamegoldás mellett derűlátó, bizakodó, pozitív gondolkodású emberekké alakuljon mindenki, aki még nem az. Ehhez viszont önbizalom, önismeret, változásra képesség / érettség is szükséges!

Az optimista életszemlélethez néhány gondolat:
    01. Az élet nem igazságos, de ennek ellenére jó.
    02: Ha tanácstalan vagy, tegyél csak egy kis lépést.
    03: Az élet túl rövid, hogy az idődet valaki gyűlöletére pazarold.
    04: A munkád nem ápol majd ha megbetegedsz. Ezt a családod és a
    barátaid teszik majd, tartsd velük a kapcsolatot.
    05: Minden hónapban fizesd be a bankkártyáid számláit.
    06: Nem kell, hogy mindig minden vitát megnyerj, fogadd el, ha nem
    értetek egyet.
    07: Sírj valakivel, jobb, mint ha egyedül teszed.
    08: Haragudhatsz Istenre, elviseli.
    09: Az első fizetésedtől spórolj a nyugdíjra.
    10: Ha a csokiról van szó, hiábavaló az ellenállás.
    11: Békélj meg a múltaddal, hogy a jelent ne ronthassa el.
    12: Nyugodtan sírhatsz a gyerekeid előtt.
    13: Ne hasonlítsd az életed másokéhoz, nem tudhatod, hogy az ő útjuk
    miről szól.
    14: Ha egy kapcsolatnak titokban kell lennie, te ne legyél a kapcsolatban.
    15: Bármi megváltozhat egy szempillantás alatt, de ne aggódj, Isten nem pislog.
    16: Vegyél mély lélegzetet, megnyugtatja az elmét.
    17: Szabadulj meg mindentől, ami nem hasznos, szép vagy boldogító.
    18: Ami nem öl meg, az valóban erősebbé tesz.
    19: Sosem késő, hogy boldog gyermekkorod legyen, de a második már
    csak tőled függ és senki mástól.
    20: Amikor azért kell küzdeni, amire igazán vágysz, soha ne add fel.
    21: Gyújtsd meg a gyertyákat, használd a szebb ágyneműt, vedd fel a
    drága fehérneműd; ne tartogasd különleges alkalmakra, a ma különleges.
    22: Készülj fel mindenre, majd sodródj az árral.
    23: Légy különös most, ne várd meg az öregkort, hogy lilát hordj.
    24: A legfontosabb nemi szerv az agy.
    25: Csak te felelsz a saját boldogságodért.
    26: Minden csapást az alapján ítélj meg, hogy öt év múlva számítani fog-e.
    27: Mindig az életet válaszd.
    28: Mindenkinek mindent bocsáss meg.
    29: Hogy más mit gondol rólad, az nem tartozik rád.
    30: Az idő majdnem mindent meggyógyít, adj neki egy kis időt.
    31: Bármilyen jó vagy rossz a helyzet, meg fog változni.
    32: Nem kell magad túl komolyan venni, senki más sem teszi.
    33: Higgy a csodákban.
    34: Isten Isten miatt szeret, nem azért aki vagy, vagy amit tettél.
    35: Ne vizsgáld felül az életet, jelenj meg és hozd ki belőle amit lehet.
    36: Az öregedés még mindig jobb, mint fiatalon meghalni.
    37: A gyerekeidnek csak egy fiatalkora van.
    38: Végül csak az számít, hogy szerettél.
    39: Minden nap menj ki, ott történnek a csodák.
    40: Ha mindenki egy nagy kupacba gyűjtené a problémáit és másokét is
    megnézhetnénk, beérnénk a sajátunkkal.
    41: Az irigység időpazarlás, megvan mindened ami kell.
    42: A legjobb még csak most jön.
    43: Mindegy hogy érzed magad, kelj fel, öltözz fel és jelenj meg.
    44: Engedj.
    45: Az élet nem masnival jön, de mégis ajándék.

• Nem szégyellni, kezelni kell a fejtetût

A fejtetû nem válogat, ezért nem szégyenkezni, hanem kezelni kell – hívta fel a figyelmet egy iskolai védõnõ. A tanévkezdéssel indul a „tetûvadászat" az intézményekben, a gyerekeket rendszeresen ellenõrzik.

Hiába szûrik ki az ilyen diákot az iskolában, ha otthon nem foglalkoznak az apró élõsködõ jelenlétével.

A tanévkezdéssel minden évben startol a tetûvadászat az iskolákban, óvodákban, bölcsõdékben is.

• A figyelemzavar összefüggésbe hozható az alvási problémákkal

Az ADHD angol szavak rövidítésébõl jött létre. Jelentése a figyelemhiányt és hiperaktivitásból eredõ zavarokat foglalja össze. Olyan kifejezés, amely egyaránt használható a koncentrációs problémák, figyelemzavar és hiperaktív állapotok leírásánál.

• A magány, az egyedüllét beteggé tehet

A magányosság nemcsak a lelket gyötri meg, hanem a testet is megbetegíti. Kutatások támasztják alá ugyanis, hogy különbözõ módon károsíthatja az egészséget. Azok az emberek, akik kerülik mások társaságát, nem ápolnak szoros kapcsolatokat, gyakran képtelenek megbirkózni a napi stresszhelyzetekkel, így egyre inkább nehezükre esik az egészséges életvitel megvalósítása.

• Az NCA támogatásával sikeres a Mátrix Szociális Osztóhely projekt

A Nemzeti Civil Alapprogram "NCA-CV-10-D-0152" pályázati program támogatja a Mátrix Közhasznú Alapítvány adományosztó szociális segítõ munkáját.

A program révén hatékonyabbá vált az adományok begyûjtése, raktározása, tárolása, szállítása, és a rászorulók részére való eljuttatása is.

Az alapítvány weblapján a programokról rendszeresen tájékozódhatnak a nagyérdemû lakosság.

• Az éhezés sokunknak mindennapos trauma

Az éhezés sokunknak mindennapos traumaA becslések szerint ma Magyarországon 30.000-40.000 gyermek gyakorlatilag éhezik. Ez a szám az elszegényedő családok számának gyarapodásával egyre növekszik. Sok-sok kisgyermeknek valóban nincs mit ennie. Mit is jelent az éhezés / alultápláltság?! Ha valaki kényszerből rossz minőségű, rostban szegény, vitaminoktól és ásványi anyagoktól mentes tápanyagokat fogyaszt (vagy ad a családjának), az előbb utóbb vagy alultáplált állapotba kerül vagy az elsavasodás, elhízás és szövődményei (pl. cukorbetegség) érik el.

• Egymilliárdan éheznek a Földön

Már több mint egymilliárd ember éhezik a Földön, jelentette az ENSZ Élelmezési és Mezõgazdasági Szervezete (FAO). Évi 30 milliárd dollár szükséges ahhoz, hogy 2050-ben a világ élelmezni tudja a bolygó akkor már 9 milliárdos lakosságát. A gazdasági válság miatt azonban egyre kevesebb a pénz a mezõgazdaság fejlesztésére is.

• Európában a kidobott élelmiszerek mennyisége százmillió tonnákban mérhető

Európában a kidobott élelmiszerek mennyisége százmillió tonnákban mérhető2014. április elején a brit Lordok Háza EU-bizottsága közzétette élelmiszer-hulladékokról szóló jelentését, amely sürgős intézkedést indítványoz az élelmiszer-hulladékok csökkentésére az Egyesült Királyságban és Európában, arra hivatkozva, hogy az iparosodott országok fogyasztói közel annyi élelmiszert pazarolnak (222 millió tonna), mint a teljes nettó élelmiszer-termelés a szub-szaharai afrikai országokban (230 millió tonna). A tudatos vásárlás révén lehetne csökkenteni a megtermelt, el nem fogyasztott, majd kidobott élelmiszer hulladékok mennyiségét.

• A roma népesség helyzete Magyarországon

A cigányság Magyarország legnagyobb etnikai kisebbsége, egyúttal Európa negyedik legnagyobb roma közössége. Mérvadó szakértõi becslések szerint a cigány népesség száma jelenleg mintegy 450-600 ezer fõre tehetõ.

• Helyes táplálkozás gyermekkorban

A nyári szünidõvel kiváló alkalom nyílik arra, hogy a szülõk megreformálják gyermekeik és a család táplálkozását, életmódját. Bár ekkor rengeteg zöldség, gyümölcs van a piacon és a szabad levegõn végzett sportnak sincs akadálya, mégis a tapasztalatok azt mutatják, hogy a szünidõ alatt a gyerekek csak tovább híznak. Sokan nem megfelelõ információk és tévhitek alapján alakítják gyermekeik étrendjét, ami helytelen zsírfogyasztás révén nem megfelelõ minõségû táplálkozáshoz, esetleg hiányállapothoz vezet.

• Mesedoktorok: a kórházban fekvő, beteg gyerekek gyógyulását segíti

Mesedoktorok: a kórházban fekvő, beteg gyerekek gyógyulását segítiA Mátrix Közhasznú Alapítvány a Gyógyító Mesedoktorok mozgalmát nem csak gyerekeknek, nem csak betegeknek alkotta meg. A jószolgálati, gyermekmentő, támogató program elsődleges célja, hogy a mese (meseolvasás, mese készítés) révén gyógyítást segítsen, illetve a különböző társadalmi, egészségügyi, szociális problémák feloldásában - feldolgozásában sikeresen részt vegyen. A Mesedoktor mozgalomba minden támogató, segítő, önkéntes, egészségügyi intézmény szabadon csatlakozhat. Tegyük jobbá a világot, ebben a mese is egy eszköz!