rss
 • Egymilliárdan éheznek a Földön

 • Share on Tumblr

  Már több mint egymilliárd ember éhezik a Földön, jelentette az ENSZ Élelmezési és Mezõgazdasági Szervezete (FAO). Évi 30 milliárd dollár szükséges ahhoz, hogy 2050-ben a világ élelmezni tudja a bolygó akkor már 9 milliárdos lakosságát. A gazdasági válság miatt azonban egyre kevesebb a pénz a mezõgazdaság fejlesztésére is.

  Másrészt azonnal meg kéne állítani és visszafordítani az emberiség szaporodását, mert olyanok vagyunk, mint a Föld rákos daganata. A szaporodás a szélesen elterjedt jóléttel állítható meg legkönnyebben. Ahol az emberek jól élnek, sürgõsen felhagynak a szaporodással.

  Sehány dollár nem kéne az éhezés megszüntetéséhez, csak a hadseregeket háborúzás helyett a szállításra kéne ráállítani, és az élelmiszer-felesleget eljuttatni az éhezõkhöz.

  Esetleg visszaállítani a halálbüntetést azok számára, akik pályázati pénzeket adnak a szõlõk kivágásáért, tehenek levágásáért, és ezerrel ügyködnek a mezõgazdaság elsorvasztásán, az élelmiszer-termelés visszafogásán. Vissza kell állni a bio termesztésre kétkezi munkával, és egyszerre lesz élelmiszer, meg fizetõképes kereslet is.

  A vegyszeres gépi mezõgazdaságot nagy mértékben, törvényekkel korlátozni, betiltani. Ha vissza nem fordul ez a "fejlõdés" beledöglünk mindannyian.

  Egy év alatt 104 millióval nõtt az éhezõk száma a világban. - A legsúlyosabb gondok 2007-ben kezdõdtek, amikor az áradások és aszályok miatt a világ számos pontján kevés gabona termett. Emiatt az élelmiszerárak drámaian megemelkedtek. A másik ok az volt, hogy sok mezõgazdasági terménybõl bioüzemanyagot állítottak elõ, ami szintén befolyásolta az élelmiszerárakat. A problémát súlyosbítja a klímaváltozás is, ami számos kihívás elé állítja a mezõgazdaságot, különösen a szegény afrikai országokban, valamint Latin-Amerikában és Ázsiában, de érezteti a hatását Kelet-Európában is - mondta lapunknak Mária Kadlecíková, a FAO európai és közép-ázsiai regionális irodájának vezetõje. A szervezet budapesti képviselõje hozzátette: gondot jelent a dollár kedvezõtlen árfolyama, valamint az is, hogy ezekben az országokban az elmúlt években senki sem figyelt az élelmiszer-tartalékokra, amelyeknek segítségével szembe lehetett volna szállni a válsággal. - A világgazdasági válság mindezekkel együtt oda vezetett, hogy öszszesen 1,02 milliárd alultáplált ember él a világon, ebbõl 15 millió Kelet-Európában és Közép-Ázsiában.

  Kadlecíková elmondta: Európában az éhezés könyörületesebb arcát mutatja, mint a fejlõdõ országokban. Azonban vannak olyan kelet-európai és közép-ázsiai országok, ahol az ENSZ világélelmezési programja (WFP) ma is kénytelen ételt osztani, elsõsorban gyerekeknek. - Szomorú, hogy gondokkal küzdenek azok az országok is, amelyek régebben elég élelmet termeltek a lakosság ellátásához, mert már nem azok mûvelik meg a földet, akik értenek hozzá, és így a terméshozamok is alacsonyabbak - mondta a szakértõ, aki szerint a volt Szovjetunió területén 24 millió hektár termõföld fekszik kihasználatlanul.

  Az éhezõk számának emelkedéséhez hozzájárult az is, hogy bár a 2008-as élelmiszerválság óta az árak csökkentek, ám nem mentek vissza a 2006-os szintre. - Az Európai Unióban majdnem teljesen visszaestek az árak, azonban Latin-Amerikában vagy Afrikában ma is körülbelül 25 százalékkal magasabbak, mint 2006-ban. Közép-Ázsiában is jóval magasabbak az árak, még a tavalyiakhoz képest is. A gazdasági válság miatt pedig egyre több család nem tudja megvenni az ételt. Azok számára, akik a nagyvárosok nyomornegyedeiben élnek és meg sem tudják termelni az élelmet, a helyzet még rosszabb. A falusiak pedig nem tudnak vetni, mert a vetõmagnak szánt gabonát is kénytelenek megenni - mondta Kadlecíková. A termelési költségek emelkedése is súlyos problémát jelent: a vetõmag és a takarmány ára 75 százalékkal, a mûtrágyáké 175 százalékkal emelkedett.

  A FAO számításai szerint évente 30 milliárd dollár mezõgazdasági befektetés szükséges a fejlõdõ országokban, hogy 2050-re élelmezni tudjuk az akkora 9,1 milliárdra duzzadó lakosságot. - Két éve, amikor az élelmiszerárak emelkedni kezdtek, a politikusok is felismerték a mezõgazdasági termelés fontosságát. Az EU azonnal felajánlott egymilliárd eurót a legveszélyeztetettebb térségek megsegítésére, amelyet elsõsorban a raktárkapacitás növelésére fordítunk. Minden évben a megtermelt élelmiszer 40 százaléka elvész, mert nincs lehetõség a tárolásra. Sok pénzt fordítunk a vetõmagtermelésre és az öntözõrendszerek fejlesztésére is - mondta Kadlecíková, aki szerint a fejlõdõ országokat abban kell segíteni, hogy maguk termeljék meg az élelmiszert. A FAO a minden év október 16-án megrendezett élelmezési világnap alkalmából kiadott közleményében kettõs hozzáállást sürget: egyrészt azonnali segítség - étel - kell a rászorulóknak, másrészt infrastrukturális és technológiai befektetésekkel, valamint oktatással elõ kell segíteni a mezõgazdaság fejlõdését.

  Kadlecíková szerint ezen a téren segíthetné a rászorulókat Magyarország is. - Az országnak számtalan jól képzett szakembere van, akik nem is mindig bontakoztathatják ki a tehetségüket, mert itt nincsenek elég nagy források a kutatásra. Magyarországnak EU- és OECD-tagként kötelessége is fejlesztési segélyeket nyújtani, ráadásul Magyarország ezzel nem áldozna fel semmit, mivel egyúttal saját szakembereit és egyetemeit is segítené. - Az átlagemberek sem mondhatják azt, hogy õket nem érinti az afrikai éhezõk problémája. A fejlõdõ országok lakossága növekszik, és ha nem lesz mit enniük, bizony ide fognak jönni - figyelmeztetett.

  A legtöbb éhezõ Indiában és Kínában van, azonban nem itt a legaktívabb a FAO. - A helyzet jelentõsen javult ezen országokban. Az élelmiszerárak tavalyi emelkedését az is okozta, hogy ezek a fejlõdõ, nagy gazdaságok lakói változtatják étkezési szokásaikat. Több húst esznek. Ezek az országok ráadásul maguk is rendelkeznek a legújabb mezõgazdasági és biotechnológiával, és képesek magukon segíteni. A helyzet nem jó, de jó úton járnak a probléma megoldásához - fejtette ki a szakember.

  Az élelmiszer-biztonság elérését a klímaváltozás is fenyegeti. - Bizonyos termékeket nem lehet majd megtermelni Európában sem. A nyarak forróbbak és szárazak lesznek, és például emiatt a kukoricát, gabonát hamarabb kell majd elvetni, hogy elkerüljük a nyári aszályos évszakot, ami annyira jellemzõ Kelet-Európára. A fejlõdõ országok a legveszélyeztetettebbek, azonban a dél- és kelet-közép-európai öv, tehát Magyarország is érezni fogja a hatásait. Már dolgozunk a stratégiákon, amelyekkel megbirkózhatunk ezzel a problémával. Lehet, hogy például Európának ezen a részén nem kukoricát termelünk majd, hanem egy másik növényt.

  Kadlecíková szerint az a legfontosabb, hogy az emberiség felismerje: a világgazdasági válság, a környezetvédelem és az élelmiszer-biztonság szorosan összefügg egymással. A mezõgazdaság fejlesztéséhez rengeteg pénz szükséges, de a megrendült bankrendszer ezt ebben a pillanatban nem tudja biztosítani. - Nem tudjuk csökkenteni az éhezõk számát, ha nincs pénz a befektetésekre és a környezetvédelemre - mondta.


  Share on Tumblr
adó egy százalék, gyermekmentés, családtámogatáscsaládtámogatás, adományosztás, gyógyítás, gyermekek, kórházKérjük Támogassa a Gyermekek megmentését!
Mátrix Közhasznú Alapítvány (OTP): 11735005-20510350
Adó 1%:  18472273-1-06
Évente több tízezer gyermek és család számára jut el a segítő adomány, köszönjük!

gyermekmentés, családsegítés, adó egy százalék, 1+1, adó
 • Hozzászólások

 • Olvasta már?

 • Szívszorító igaz történet - nehéz Magyarországon élni...

  Szívszorító igaz történet - nehéz Magyarországon élni...47.000 Ft nyugdíja pár nap alatt elfogyott. Kifizette a boltban a tartozásait kamatostól, a postán hatezer forintot hagyott a villanyszámlára, elküldött a fiának ötezer forintot a főváros egyik hajléktalanszállójára, végül az önkormányzatnál a kutyaoltás elmaradt összegét fizette be. Tervezte, hogy tüzelőt is vesz, de a pénztárcájában csak három darab ezres maradt egész hónapra. Vett a boltban fél kiló kenyeret és egy liter tejet is és lassan totyogott hazafelé a sáros úton. Az utat nézte mereven, nehogy elcsússzon. A szőke boltos nő ingerült volt, miután kilépett az ajtón, mert megint szellőztetnie kellett a rossz szagú öregasszony után.

 • Bence gyógyulásnak indult!

  Bencét a kemoterápiás kezelése óta rendszeresen támogatjuk. A család élelmezésébe, a mindennapjaik könnyebbé tételében segédkezik a MÁTRIX Alapítvány. A nehéz kezeléseken átesett pici örömünkre fejlõdik, gyógyul! HURRÁ!

 • Az iskolaérettség megállapítása

  A gyermekek tankötelezettsége a közoktatási törvény szerint abban az évben kezdõdik, amelyikben május 31-ig betöltik a hatodik életévet. Azonban ez nem mindig jár együtt az iskolaérettség kialakulásával. Ennek a megállapítására szolgál az iskolaérettségi vizsgálat.

 • A roma népesség helyzete Magyarországon

  A cigányság Magyarország legnagyobb etnikai kisebbsége, egyúttal Európa negyedik legnagyobb roma közössége. Mérvadó szakértõi becslések szerint a cigány népesség száma jelenleg mintegy 450-600 ezer fõre tehetõ.

 • Támogattuk az INTEGR-ÁLOM tábort

  Támogattuk az INTEGR-ÁLOM tábortA Zöld Közösségi Ház és Erdei Iskola 3. alkalommal támogatta 2013 nyarán a mozgáskorlátozott gyerekek táborozását, akiknek adománygyűjtést is szerveztek. Az egyesület tagjainak 2013. július 22-25. nyári táboroztatásának biztosítására a MÁTRIX Közhasznú Alapítvány is segítséget nyújtott, mégpedig tartós élelmiszerek (konzervek, húsok, zöldségek, gyümölcsök, üdítő italok) biztosításával. A mozgáskorlátozott gyerekek élményprogramja a támogatások révén vált zökkenő mentesebbé és örömtelivé, így a napi nehézségeket néhány napig mosolygós percek helyettesíthették.

 • ...Kilencéves koromban megerőszakolt...

  ...Kilencéves koromban megerőszakolt...Rendkívüli élményvárta a hallgatókat a Centrál Színház április 14-i maratoni felolvasóestjén. Gyermekkori bántalmazás egykori áldozatainak igaz történeteit olvasták fel ismert színészek az este hattól éjfélig tartó rendezvényen, amelyre a belépés ingyenes volt. "8 év körüli voltam, amikor egy éjjel arra ébredtem, hogy a pizsamafelsőmet a nyakamig felgyűrve, a nadrágomat a bokámig letolva hanyatt fekszem az ágyon, apám a két kezemet csuklónál összefogva a fejem fölött az ágyhoz szorítja, ő pedig meztelen testtel fekszik rajtam. Úgy fogott le, hogy esélyem se legyen megmozdulni. Hirtelen leírhatatlan fájdalmat éreztem."

 • Mesedoktorok: a kórházban fekvő, beteg gyerekek gyógyulását segíti

  Mesedoktorok: a kórházban fekvő, beteg gyerekek gyógyulását segítiA Mátrix Közhasznú Alapítvány a Gyógyító Mesedoktorok mozgalmát nem csak gyerekeknek, nem csak betegeknek alkotta meg. A jószolgálati, gyermekmentő, támogató program elsődleges célja, hogy a mese (meseolvasás, mese készítés) révén gyógyítást segítsen, illetve a különböző társadalmi, egészségügyi, szociális problémák feloldásában - feldolgozásában sikeresen részt vegyen. A Mesedoktor mozgalomba minden támogató, segítő, önkéntes, egészségügyi intézmény szabadon csatlakozhat. Tegyük jobbá a világot, ebben a mese is egy eszköz!

 • Hogyan elõzzük meg a szénmonoxid mérgezést?

  Itt az õsz, ismét indul a fûtésszezon, s nem is gondolunk bele, milyen komoly veszélyt jelenthet, ha nem ég el tökéletesen a tüzelõanyag. Ilyen esetekben keletkezik a szénmonoxid, ami akár halálos balesetet is okozhat.

 • Védõnõi szûrõnapokat támogattunk

  Rendszeresen támogatjuk a védõnõi szûrõnapokat... A csatolt köszönõlevél egy a sok visszajelzésbõl, hálás köszönetbõl - melyet egyik esetben sem kértünk...

  Jelen támogatás célja, hogy segítsük megelõzni az esetleges problémákat, betegségeket. Sajnos az állandó kontrollra nincs mindenkinek lehetõsége, 1-1 szûrésen több száz vegyes szûrõvizsgálat kerül elvégzésre.

 • Virág-és erdõtelepítést támogattunk

  A friss levegõt, a tisztább környezetet fontosnak tartva számos esetben támogattuk a növényültetést... Képes beszámolóval csatolt köszönõlevél egy a sok visszajelzésbõl, hálás köszönetbõl - melyet egyik esetben sem kértünk...