rss
bohócdoktor vizit szja 1%
 • Egymilliárdan éheznek a Földön

 • Share on Tumblr

  Már több mint egymilliárd ember éhezik a Földön, jelentette az ENSZ Élelmezési és Mezõgazdasági Szervezete (FAO). Évi 30 milliárd dollár szükséges ahhoz, hogy 2050-ben a világ élelmezni tudja a bolygó akkor már 9 milliárdos lakosságát. A gazdasági válság miatt azonban egyre kevesebb a pénz a mezõgazdaság fejlesztésére is.

  Másrészt azonnal meg kéne állítani és visszafordítani az emberiség szaporodását, mert olyanok vagyunk, mint a Föld rákos daganata. A szaporodás a szélesen elterjedt jóléttel állítható meg legkönnyebben. Ahol az emberek jól élnek, sürgõsen felhagynak a szaporodással.

  Sehány dollár nem kéne az éhezés megszüntetéséhez, csak a hadseregeket háborúzás helyett a szállításra kéne ráállítani, és az élelmiszer-felesleget eljuttatni az éhezõkhöz.

  Esetleg visszaállítani a halálbüntetést azok számára, akik pályázati pénzeket adnak a szõlõk kivágásáért, tehenek levágásáért, és ezerrel ügyködnek a mezõgazdaság elsorvasztásán, az élelmiszer-termelés visszafogásán. Vissza kell állni a bio termesztésre kétkezi munkával, és egyszerre lesz élelmiszer, meg fizetõképes kereslet is.

  A vegyszeres gépi mezõgazdaságot nagy mértékben, törvényekkel korlátozni, betiltani. Ha vissza nem fordul ez a "fejlõdés" beledöglünk mindannyian.

  Egy év alatt 104 millióval nõtt az éhezõk száma a világban. - A legsúlyosabb gondok 2007-ben kezdõdtek, amikor az áradások és aszályok miatt a világ számos pontján kevés gabona termett. Emiatt az élelmiszerárak drámaian megemelkedtek. A másik ok az volt, hogy sok mezõgazdasági terménybõl bioüzemanyagot állítottak elõ, ami szintén befolyásolta az élelmiszerárakat. A problémát súlyosbítja a klímaváltozás is, ami számos kihívás elé állítja a mezõgazdaságot, különösen a szegény afrikai országokban, valamint Latin-Amerikában és Ázsiában, de érezteti a hatását Kelet-Európában is - mondta lapunknak Mária Kadlecíková, a FAO európai és közép-ázsiai regionális irodájának vezetõje. A szervezet budapesti képviselõje hozzátette: gondot jelent a dollár kedvezõtlen árfolyama, valamint az is, hogy ezekben az országokban az elmúlt években senki sem figyelt az élelmiszer-tartalékokra, amelyeknek segítségével szembe lehetett volna szállni a válsággal. - A világgazdasági válság mindezekkel együtt oda vezetett, hogy öszszesen 1,02 milliárd alultáplált ember él a világon, ebbõl 15 millió Kelet-Európában és Közép-Ázsiában.

  Kadlecíková elmondta: Európában az éhezés könyörületesebb arcát mutatja, mint a fejlõdõ országokban. Azonban vannak olyan kelet-európai és közép-ázsiai országok, ahol az ENSZ világélelmezési programja (WFP) ma is kénytelen ételt osztani, elsõsorban gyerekeknek. - Szomorú, hogy gondokkal küzdenek azok az országok is, amelyek régebben elég élelmet termeltek a lakosság ellátásához, mert már nem azok mûvelik meg a földet, akik értenek hozzá, és így a terméshozamok is alacsonyabbak - mondta a szakértõ, aki szerint a volt Szovjetunió területén 24 millió hektár termõföld fekszik kihasználatlanul.

  Az éhezõk számának emelkedéséhez hozzájárult az is, hogy bár a 2008-as élelmiszerválság óta az árak csökkentek, ám nem mentek vissza a 2006-os szintre. - Az Európai Unióban majdnem teljesen visszaestek az árak, azonban Latin-Amerikában vagy Afrikában ma is körülbelül 25 százalékkal magasabbak, mint 2006-ban. Közép-Ázsiában is jóval magasabbak az árak, még a tavalyiakhoz képest is. A gazdasági válság miatt pedig egyre több család nem tudja megvenni az ételt. Azok számára, akik a nagyvárosok nyomornegyedeiben élnek és meg sem tudják termelni az élelmet, a helyzet még rosszabb. A falusiak pedig nem tudnak vetni, mert a vetõmagnak szánt gabonát is kénytelenek megenni - mondta Kadlecíková. A termelési költségek emelkedése is súlyos problémát jelent: a vetõmag és a takarmány ára 75 százalékkal, a mûtrágyáké 175 százalékkal emelkedett.

  A FAO számításai szerint évente 30 milliárd dollár mezõgazdasági befektetés szükséges a fejlõdõ országokban, hogy 2050-re élelmezni tudjuk az akkora 9,1 milliárdra duzzadó lakosságot. - Két éve, amikor az élelmiszerárak emelkedni kezdtek, a politikusok is felismerték a mezõgazdasági termelés fontosságát. Az EU azonnal felajánlott egymilliárd eurót a legveszélyeztetettebb térségek megsegítésére, amelyet elsõsorban a raktárkapacitás növelésére fordítunk. Minden évben a megtermelt élelmiszer 40 százaléka elvész, mert nincs lehetõség a tárolásra. Sok pénzt fordítunk a vetõmagtermelésre és az öntözõrendszerek fejlesztésére is - mondta Kadlecíková, aki szerint a fejlõdõ országokat abban kell segíteni, hogy maguk termeljék meg az élelmiszert. A FAO a minden év október 16-án megrendezett élelmezési világnap alkalmából kiadott közleményében kettõs hozzáállást sürget: egyrészt azonnali segítség - étel - kell a rászorulóknak, másrészt infrastrukturális és technológiai befektetésekkel, valamint oktatással elõ kell segíteni a mezõgazdaság fejlõdését.

  Kadlecíková szerint ezen a téren segíthetné a rászorulókat Magyarország is. - Az országnak számtalan jól képzett szakembere van, akik nem is mindig bontakoztathatják ki a tehetségüket, mert itt nincsenek elég nagy források a kutatásra. Magyarországnak EU- és OECD-tagként kötelessége is fejlesztési segélyeket nyújtani, ráadásul Magyarország ezzel nem áldozna fel semmit, mivel egyúttal saját szakembereit és egyetemeit is segítené. - Az átlagemberek sem mondhatják azt, hogy õket nem érinti az afrikai éhezõk problémája. A fejlõdõ országok lakossága növekszik, és ha nem lesz mit enniük, bizony ide fognak jönni - figyelmeztetett.

  A legtöbb éhezõ Indiában és Kínában van, azonban nem itt a legaktívabb a FAO. - A helyzet jelentõsen javult ezen országokban. Az élelmiszerárak tavalyi emelkedését az is okozta, hogy ezek a fejlõdõ, nagy gazdaságok lakói változtatják étkezési szokásaikat. Több húst esznek. Ezek az országok ráadásul maguk is rendelkeznek a legújabb mezõgazdasági és biotechnológiával, és képesek magukon segíteni. A helyzet nem jó, de jó úton járnak a probléma megoldásához - fejtette ki a szakember.

  Az élelmiszer-biztonság elérését a klímaváltozás is fenyegeti. - Bizonyos termékeket nem lehet majd megtermelni Európában sem. A nyarak forróbbak és szárazak lesznek, és például emiatt a kukoricát, gabonát hamarabb kell majd elvetni, hogy elkerüljük a nyári aszályos évszakot, ami annyira jellemzõ Kelet-Európára. A fejlõdõ országok a legveszélyeztetettebbek, azonban a dél- és kelet-közép-európai öv, tehát Magyarország is érezni fogja a hatásait. Már dolgozunk a stratégiákon, amelyekkel megbirkózhatunk ezzel a problémával. Lehet, hogy például Európának ezen a részén nem kukoricát termelünk majd, hanem egy másik növényt.

  Kadlecíková szerint az a legfontosabb, hogy az emberiség felismerje: a világgazdasági válság, a környezetvédelem és az élelmiszer-biztonság szorosan összefügg egymással. A mezõgazdaság fejlesztéséhez rengeteg pénz szükséges, de a megrendült bankrendszer ezt ebben a pillanatban nem tudja biztosítani. - Nem tudjuk csökkenteni az éhezõk számát, ha nincs pénz a befektetésekre és a környezetvédelemre - mondta.


  Share on Tumblr
bohócdoktor adó egy százalék, gyermekmentés, családtámogatáscsaládtámogatás, adományosztás, gyógyítás, gyermekek, kórházKérjük Támogassa a Gyermekek megmentését!
Mátrix Közhasznú Alapítvány (OTP): 11735005-20510350
Adó 1%:  18472273-1-06
Évente több tízezer gyermek és család számára jut el a segítő adomány, köszönjük!

gyermekmentés, családsegítés, adó egy százalék, 1+1, adó
 • Hozzászólások

 • Olvasta már?

 • Június a harmónia hónapja

  Június a harmónia hónapjaA nyári napforduló június 21-én van, az év leghosszabb napjának ünnepe, ősi hagyományokra nyúlik vissza. A csillagászati szakterminus szerint a nyári napforduló az a pillanat, amikor a Föld forgástengelye a legkisebb szögben hajlik el a Nap sugaraitól. Ezt az örömnapot a keresztény kultúrkörben a Szent Iván éjjeli ünnepségekhez kötik. Azonban nem árt tudnunk, hogy ez a kereszténység felvétele előtti magyarság egyik legfontosabb ünnepe is volt a téli napfordulóval egyetemben. Ezek az ünnepek az életet, a termékenységet, és a szoláris értékek győzelmét tükrözik.

 • Mesedoktorok: a kórházban fekvő, beteg gyerekek gyógyulását segíti

  Mesedoktorok: a kórházban fekvő, beteg gyerekek gyógyulását segítiA Mátrix Közhasznú Alapítvány a Gyógyító Mesedoktorok mozgalmát nem csak gyerekeknek, nem csak betegeknek alkotta meg. A jószolgálati, gyermekmentő, támogató program elsődleges célja, hogy a mese (meseolvasás, mese készítés) révén gyógyítást segítsen, illetve a különböző társadalmi, egészségügyi, szociális problémák feloldásában - feldolgozásában sikeresen részt vegyen. A Mesedoktor mozgalomba minden támogató, segítő, önkéntes, egészségügyi intézmény szabadon csatlakozhat. Tegyük jobbá a világot, ebben a mese is egy eszköz!

 • Nálatok vannak-e Állatok?!

  Projektmenedszerként segítjük az állatvédõk munkáját

  Az Orpheus Állatvédõ Egyesület Szeged városban a lakosság által tartott háziállatok kapcsán 2012 októberében reprezentatív felmérést végez, környezettudatosságot segítõ kiadványokat oszt, illetve a város középiskoláiban diák-állatrendõrséget szervez. A program a Szeged Megyei Jogú Város „Biopolisz Park – Egyetemi városrész közterületeinek rehabilitációja” programon belüli mini projekt, melynek célja az élhetõbb város megteremtése.

 • Nyomorindex: Magyarország a középmezőnyben

  Nyomorindex: Magyarország a középmezőnybenMagyarország a világ nyomorindexének középmezőnyéhez tartozik egy, a washingtoni Cato Intézet által a hét végén nyilvánosságra hozott, 2013-os adatokra támaszkodó felmérés szerint. A Steve N. Hanke, a Johns Hopkins Egyetem alkalmazott közgazdaságtan-professzora és a Cato Intézet projektigazgatója vezetésével összeállított nyomorindex a munkanélküliségi, a fogyasztói inflációs ráta és a hitelkamat összegéből áll, amiből levonták az egy főre számított éves reál GDP-változás. Ennek alapján a világ 109 országát rangsoroló listán a legkedvezőbb, utolsó helyre Svájc került, a maga 4,5-es mutatójával. A legmagasabb 147,4-es pontszámmal Szíria vezeti a nyomorlistát.

 • Fogyatékos emberek Magyarországon, a fogyatékosság kezelése

  A fogyatékos emberek alkotják a társadalmi kirekesztõdés veszélyének leginkább kitett csoportokat, a munkaerõ-piaci részvétel lehetõsége tekintetében helyzetük különösen hátrányos. Noha a fogyatékos emberek jogaira és esélyegyenlõségére vonatkozó jogszabályok értelmében jogosultak az integrációra, a védett foglalkoztatásban való részvételük mellett azonban munkaerõ-piaci jelenlétük marginálisnak tekinthetõ.

 • Étel adomány: rászorulók támogatása, szeretetláda, étel adomány

  Étel adomány: rászorulók támogatása, szeretetláda, étel adományNe dobd a szemétbe: egy megmaradt fél adag főtt étel valakinek a túlélést jelentheti. Egy szikkadt zsömle valakinek már szemét, másnak pedig a reggelit jelenti. Ünnepek idején dőzsöl a lakosság, ilyenkor különösen nagy az élelmiszerpazarlás, de kis odafigyeléssel ez megelőzhető, sőt, rengeteg rászoruló asztalára varázsolhatunk reggelit, ebédet és vacsorát. Látogassuk meg a rászoruló szomszédokat, kopogjunk be hozzájuk bátran. Adjuk oda szeretettel azt az ételt, ami nekik még jól jön. Szeretetláda a nagyvárosokban segíti a rászorulókat, de egyre többet hallani visszaélésekről. Figyeljünk oda, mert dézsmálják a szeretet ládákat.

 • Rajzfilmek a drogfogyasztás megelõzéséért

  Flintstoned

  Flintstone-ék tudós kollegája asszisztensei segítségével mutatja be a marihuána hatásait. A vélhetõleg a 60-as évekbõl származó oktatófilmben a kõkorszaki szaki szemlélteti, hogy a fû stimulálja, majd leülteti a használóját. Egyeseknek kellemes, másoknak rémisztõ hallucinációkat okoz, melyek után a fogyasztó megéhezik, és ha kevésbé szerencsés, még pszichikailag is függõvé válik.

 • Állatvédelmi munkát támogattunk a 2011-es BNV-n

  A Budapesti Nemzetközi Vásárról jelentjük:

  Az Orpheus Állatvédõ Egyesülettel is találkozhattak azok, akik felkeresték a 2011-es Budapesti Nemzetközi Vásárt. A rendezvényen a gyártók / kereskedõk mellett a szervezõk meghívására nonprofit szervezetek is részt vehettek. Az Orpheus a felelõs állattartás jegyében információs standján az arra járó több ezer látogatót a rendezvény egész ideje alatt kiadványokkal (matricákkal, plakátokkal, naptárakkal) ajándékozta meg.

 • Magányos kisfiú reszketett a hidegtől a buszmegállóban - videó az utasok reakciójáról

  Magányos kisfiú reszketett a hidegtől a buszmegállóban - videó az utasok reakciójárólNorvégiában rejtett kamerával készítettek egy filmet arról, mit csinálnak az emberek, ha meglátnak egy fiút, amint a buszmegállóban ül, vacog és egyedül van. Volt aki a kesztyűjét adta oda, de többen is akadtak, akik levették a kabátjukat és inkább ők ültek tovább pólóban. Azt kérdezgették a fiútól, hogy miért van egyedül és hogy nincs-e egy telefonszám, amin fel lehet hívni a tanárát. Magyarországon is nagyon sokan segítenek, gondoljunk csak a CENTERKE adományozó központunkra, ahol évente tízezernél több adok / kapok segítség jön és megy. A felajánlók és a rászorulók között igenis megható az együttműködés.

 • Kamilla, a csodanövény

  Kamilla, a csodanövényHázi patikánk egyik természetes tagja a kamilla. Piperefű, szüzekanyja, szentivánpipitér, bubulyka, anyafű, pipiske. Milyen csodálatos is a magyar nyelv, megannyi varázslatos név, s mind egyetlen egyszerű és mégis nagyszerű vadon élő virágot, egyik leghatékonyabb gyógynövényünket takarja. Június-július hónapokban virágzik rétjeinken a kamilla, az orvosi székfű. Szinte nincs olyan ember, aki ne ismerné a kamilla valamilyen formáját. Csodálatos erejét számtalan területen használhatod: legyen szó egészségről vagy szépségről.