rss
gyermekmentés támogatása
 • Egymilliárdan éheznek a Földön

 • Share on Tumblr

  Már több mint egymilliárd ember éhezik a Földön, jelentette az ENSZ Élelmezési és Mezõgazdasági Szervezete (FAO). Évi 30 milliárd dollár szükséges ahhoz, hogy 2050-ben a világ élelmezni tudja a bolygó akkor már 9 milliárdos lakosságát. A gazdasági válság miatt azonban egyre kevesebb a pénz a mezõgazdaság fejlesztésére is.

  Adó 1 százalék felajánlása a gyermekek megmentését, a családok támogatását, a jótékonysági programok sikerességét segíti! Az adó 1 százalék felajánlását hálásan köszönjük!

  Másrészt azonnal meg kéne állítani és visszafordítani az emberiség szaporodását, mert olyanok vagyunk, mint a Föld rákos daganata. A szaporodás a szélesen elterjedt jóléttel állítható meg legkönnyebben. Ahol az emberek jól élnek, sürgõsen felhagynak a szaporodással.

  Sehány dollár nem kéne az éhezés megszüntetéséhez, csak a hadseregeket háborúzás helyett a szállításra kéne ráállítani, és az élelmiszer-felesleget eljuttatni az éhezõkhöz.

  Esetleg visszaállítani a halálbüntetést azok számára, akik pályázati pénzeket adnak a szõlõk kivágásáért, tehenek levágásáért, és ezerrel ügyködnek a mezõgazdaság elsorvasztásán, az élelmiszer-termelés visszafogásán. Vissza kell állni a bio termesztésre kétkezi munkával, és egyszerre lesz élelmiszer, meg fizetõképes kereslet is.

  A vegyszeres gépi mezõgazdaságot nagy mértékben, törvényekkel korlátozni, betiltani. Ha vissza nem fordul ez a "fejlõdés" beledöglünk mindannyian.

  Egy év alatt 104 millióval nõtt az éhezõk száma a világban. - A legsúlyosabb gondok 2007-ben kezdõdtek, amikor az áradások és aszályok miatt a világ számos pontján kevés gabona termett. Emiatt az élelmiszerárak drámaian megemelkedtek. A másik ok az volt, hogy sok mezõgazdasági terménybõl bioüzemanyagot állítottak elõ, ami szintén befolyásolta az élelmiszerárakat. A problémát súlyosbítja a klímaváltozás is, ami számos kihívás elé állítja a mezõgazdaságot, különösen a szegény afrikai országokban, valamint Latin-Amerikában és Ázsiában, de érezteti a hatását Kelet-Európában is - mondta lapunknak Mária Kadlecíková, a FAO európai és közép-ázsiai regionális irodájának vezetõje. A szervezet budapesti képviselõje hozzátette: gondot jelent a dollár kedvezõtlen árfolyama, valamint az is, hogy ezekben az országokban az elmúlt években senki sem figyelt az élelmiszer-tartalékokra, amelyeknek segítségével szembe lehetett volna szállni a válsággal. - A világgazdasági válság mindezekkel együtt oda vezetett, hogy öszszesen 1,02 milliárd alultáplált ember él a világon, ebbõl 15 millió Kelet-Európában és Közép-Ázsiában.

  Kadlecíková elmondta: Európában az éhezés könyörületesebb arcát mutatja, mint a fejlõdõ országokban. Azonban vannak olyan kelet-európai és közép-ázsiai országok, ahol az ENSZ világélelmezési programja (WFP) ma is kénytelen ételt osztani, elsõsorban gyerekeknek. - Szomorú, hogy gondokkal küzdenek azok az országok is, amelyek régebben elég élelmet termeltek a lakosság ellátásához, mert már nem azok mûvelik meg a földet, akik értenek hozzá, és így a terméshozamok is alacsonyabbak - mondta a szakértõ, aki szerint a volt Szovjetunió területén 24 millió hektár termõföld fekszik kihasználatlanul.

  Az éhezõk számának emelkedéséhez hozzájárult az is, hogy bár a 2008-as élelmiszerválság óta az árak csökkentek, ám nem mentek vissza a 2006-os szintre. - Az Európai Unióban majdnem teljesen visszaestek az árak, azonban Latin-Amerikában vagy Afrikában ma is körülbelül 25 százalékkal magasabbak, mint 2006-ban. Közép-Ázsiában is jóval magasabbak az árak, még a tavalyiakhoz képest is. A gazdasági válság miatt pedig egyre több család nem tudja megvenni az ételt. Azok számára, akik a nagyvárosok nyomornegyedeiben élnek és meg sem tudják termelni az élelmet, a helyzet még rosszabb. A falusiak pedig nem tudnak vetni, mert a vetõmagnak szánt gabonát is kénytelenek megenni - mondta Kadlecíková. A termelési költségek emelkedése is súlyos problémát jelent: a vetõmag és a takarmány ára 75 százalékkal, a mûtrágyáké 175 százalékkal emelkedett.

  A FAO számításai szerint évente 30 milliárd dollár mezõgazdasági befektetés szükséges a fejlõdõ országokban, hogy 2050-re élelmezni tudjuk az akkora 9,1 milliárdra duzzadó lakosságot. - Két éve, amikor az élelmiszerárak emelkedni kezdtek, a politikusok is felismerték a mezõgazdasági termelés fontosságát. Az EU azonnal felajánlott egymilliárd eurót a legveszélyeztetettebb térségek megsegítésére, amelyet elsõsorban a raktárkapacitás növelésére fordítunk. Minden évben a megtermelt élelmiszer 40 százaléka elvész, mert nincs lehetõség a tárolásra. Sok pénzt fordítunk a vetõmagtermelésre és az öntözõrendszerek fejlesztésére is - mondta Kadlecíková, aki szerint a fejlõdõ országokat abban kell segíteni, hogy maguk termeljék meg az élelmiszert. A FAO a minden év október 16-án megrendezett élelmezési világnap alkalmából kiadott közleményében kettõs hozzáállást sürget: egyrészt azonnali segítség - étel - kell a rászorulóknak, másrészt infrastrukturális és technológiai befektetésekkel, valamint oktatással elõ kell segíteni a mezõgazdaság fejlõdését.

  Kadlecíková szerint ezen a téren segíthetné a rászorulókat Magyarország is. - Az országnak számtalan jól képzett szakembere van, akik nem is mindig bontakoztathatják ki a tehetségüket, mert itt nincsenek elég nagy források a kutatásra. Magyarországnak EU- és OECD-tagként kötelessége is fejlesztési segélyeket nyújtani, ráadásul Magyarország ezzel nem áldozna fel semmit, mivel egyúttal saját szakembereit és egyetemeit is segítené. - Az átlagemberek sem mondhatják azt, hogy õket nem érinti az afrikai éhezõk problémája. A fejlõdõ országok lakossága növekszik, és ha nem lesz mit enniük, bizony ide fognak jönni - figyelmeztetett.

  A legtöbb éhezõ Indiában és Kínában van, azonban nem itt a legaktívabb a FAO. - A helyzet jelentõsen javult ezen országokban. Az élelmiszerárak tavalyi emelkedését az is okozta, hogy ezek a fejlõdõ, nagy gazdaságok lakói változtatják étkezési szokásaikat. Több húst esznek. Ezek az országok ráadásul maguk is rendelkeznek a legújabb mezõgazdasági és biotechnológiával, és képesek magukon segíteni. A helyzet nem jó, de jó úton járnak a probléma megoldásához - fejtette ki a szakember.

  Az élelmiszer-biztonság elérését a klímaváltozás is fenyegeti. - Bizonyos termékeket nem lehet majd megtermelni Európában sem. A nyarak forróbbak és szárazak lesznek, és például emiatt a kukoricát, gabonát hamarabb kell majd elvetni, hogy elkerüljük a nyári aszályos évszakot, ami annyira jellemzõ Kelet-Európára. A fejlõdõ országok a legveszélyeztetettebbek, azonban a dél- és kelet-közép-európai öv, tehát Magyarország is érezni fogja a hatásait. Már dolgozunk a stratégiákon, amelyekkel megbirkózhatunk ezzel a problémával. Lehet, hogy például Európának ezen a részén nem kukoricát termelünk majd, hanem egy másik növényt.

  Kadlecíková szerint az a legfontosabb, hogy az emberiség felismerje: a világgazdasági válság, a környezetvédelem és az élelmiszer-biztonság szorosan összefügg egymással. A mezõgazdaság fejlesztéséhez rengeteg pénz szükséges, de a megrendült bankrendszer ezt ebben a pillanatban nem tudja biztosítani. - Nem tudjuk csökkenteni az éhezõk számát, ha nincs pénz a befektetésekre és a környezetvédelemre - mondta.


  Share on Tumblr
adó egy százalék, gyermekmentés, családtámogatáscsaládtámogatás, adományosztás, gyógyítás, gyermekek, kórházKérjük Támogassa a Gyermekek megmentését!
Mátrix Közhasznú Alapítvány (OTP): 11735005-20510350
Adó 1%:  18472273-1-06
Évente több tízezer gyermek és család számára jut el a segítő adomány, köszönjük!

gyermekmentés, családsegítés, adó egy százalék, 1+1, adó
 • Hozzászólások

 • Olvasta már?

 • Június a harmónia hónapja

  Június a harmónia hónapjaA nyári napforduló június 21-én van, az év leghosszabb napjának ünnepe, ősi hagyományokra nyúlik vissza. A csillagászati szakterminus szerint a nyári napforduló az a pillanat, amikor a Föld forgástengelye a legkisebb szögben hajlik el a Nap sugaraitól. Ezt az örömnapot a keresztény kultúrkörben a Szent Iván éjjeli ünnepségekhez kötik. Azonban nem árt tudnunk, hogy ez a kereszténység felvétele előtti magyarság egyik legfontosabb ünnepe is volt a téli napfordulóval egyetemben. Ezek az ünnepek az életet, a termékenységet, és a szoláris értékek győzelmét tükrözik.

 • Szegénység és társadalmi kirekesztettség

  A 90-es években lezajlott társadalmi-gazdasági átalakulás jelentõsen rontotta a romák, a munkanélküliek, a kevésbé iskolázottak és a szakképzetlenek, a fogyatékkal élõk, a gyakran betegeskedõ és a szenvedélybeteg emberek, a veszélyeztetett gyermekek, a gyermeküket egyedül nevelõ szülõk, a hajléktalanok és a rossz körülmények között, hátrányos helyzetû településeken élõk boldogulásának esélyeit, különösen azért, mert nehezebben jutnak munkához.

 • Érdektelenség van

  Érdektelenség vanÉrdektelenség. Rengetegen megélik, hogy nem számíthatnak a környezetükben lévő emberekre. Még a bajba jutottak mellett is csak elsétál a tömeg, nem segítenek. Nem figyelnek egymásra az ismerősök, a munkatársak, de még a rokonok sem. Már a szomszédjukban élőket sem ismerik a legtöbben. Gyakori probléma, hogy még a legjobb barátod, vagy a párod részéről sem érzed a valódi törődést. Ha mégis találsz valakit, aki valóban figyel rád, érdekli és érti is, amit mondasz neki, vigyázz rá és becsüld meg nagyon! Ritka kincs...

 • Pihentető praktikák a nyári kánikula idejére

  Pihentető praktikák a nyári kánikula idejéreA nyári kánikula idősek és fiatalok számára is nagy terhet jelent. Nappal kimerültség, éjjel van, hogy csak forgolódunk az ágyban, a fülledt melegben még aludni sem tudunk rendesen. Ilyenkor az ember legtöbbször csak szenved, izzad, másnap nyűgösen, fáradtan ébred, s ez az egész napját megbélyegzi. Ám gondoljunk csak arra, hogy vannak olyan országok, ahol mindig ennyire meleg van. Ezért is találták ki az ilyen helyeken az úgynevezett szieszta időszakot, amikor bezárnak az üzletek tíztől, délután kettőig, hogy ezekben a nagyon meleg órákban az ember pihenhessen kicsit.

 • Tanulási zavarok

  Sajnos egyre több gyerek szenved valamiféle tanulási zavartól és annak következményétõl. Sokszor csak akkor jönnek rá, hogy nagy a baj, mikor már késõ.

  Hogyan ismerhetõ fel egy gyermekrõl, hogy tanulási zavara van? Mikor derül ez ki - akár már óvodában is mutatkoznak ennek a jelei? Hogyan segíthetünk? - ezekre a kérdésekre kerestük a választ ebben az elõadásban, ahol fõleg a dyslexiáról, vagyis az olvasási nehézségrõl esett szó.

 • Az esõerdõk irtása

  Az esõerdõket jelenleg óriási mértékben irtják, ami az üvegházhatás egyik fõ okozója. Az õserdõk égetéses irtása során az égéssel szén-dioxidtömeg jut a levegõbe. Amikor az erdõket kivágják és fölégetik, az elraktározott szén CO2 formájában kerül vissza a levegõbe. Az utóbbi 10-15 év során átlagosan évente 1 milliárd tonnával kerül több szén-dioxid a légkörbe.

 • Európában a kidobott élelmiszerek mennyisége százmillió tonnákban mérhető

  Európában a kidobott élelmiszerek mennyisége százmillió tonnákban mérhető2014. április elején a brit Lordok Háza EU-bizottsága közzétette élelmiszer-hulladékokról szóló jelentését, amely sürgős intézkedést indítványoz az élelmiszer-hulladékok csökkentésére az Egyesült Királyságban és Európában, arra hivatkozva, hogy az iparosodott országok fogyasztói közel annyi élelmiszert pazarolnak (222 millió tonna), mint a teljes nettó élelmiszer-termelés a szub-szaharai afrikai országokban (230 millió tonna). A tudatos vásárlás révén lehetne csökkenteni a megtermelt, el nem fogyasztott, majd kidobott élelmiszer hulladékok mennyiségét.

 • Az NCA támogatásával sikeres a Mátrix Szociális Osztóhely projekt

  A Nemzeti Civil Alapprogram "NCA-CV-10-D-0152" pályázati program támogatja a Mátrix Közhasznú Alapítvány adományosztó szociális segítõ munkáját.

  A program révén hatékonyabbá vált az adományok begyûjtése, raktározása, tárolása, szállítása, és a rászorulók részére való eljuttatása is.

  Az alapítvány weblapján a programokról rendszeresen tájékozódhatnak a nagyérdemû lakosság.

 • Gyermekkori étvágytalanság

  Az étvágytalanság és a válogatás gyakran azonos okra vezethetõ vissza.A szülõk gyakran fordulnak orvoshoz azzal a panasszal, hogy étvágytalan a gyermekük, alig eszik valamit, illetve csak azt eszi meg, ami a fogára való, válogatós.

 • Némán ordít a levélpapír - így aláztak meg egy szerelmes kislányt az iskolában

  Némán ordít a levélpapír - így aláztak meg egy szerelmes kislányt az iskolábanEgy kilencéves kislány megírja az iskolában élete első szerelmeslevelét, de a tanár még azelőtt észreveszi, hogy célba érne a küldemény. Elveszi, felolvassa, majd széttépi. Az osztály röhög, a kislány megsemmisül, ahogy szerelme tárgya, a kisfiú is. A történet nem egy múlt századi gyerekregényből való, hanem 2016 májusából, egy budapesti általános iskolából. A gyereket és az anyukáját nagyon megrázta az eset… Olvassátok el a „levél monológját”, melyet a kislány édesanyja, Fiona jegyzett le. (IDE KATTINTVA pedig elolvashatjátok szakértőnk véleményét az esetéről.)

Adó 1 százalék felajánlása a gyermekek megmentését, a családok támogatását, a jótékonysági programok sikerességét segíti! Az adó 1 százalék felajánlását hálásan köszönjük!