rss
gyermekmentés támogatása
 • Egymilliárdan éheznek a Földön

 • Share on Tumblr

  Már több mint egymilliárd ember éhezik a Földön, jelentette az ENSZ Élelmezési és Mezõgazdasági Szervezete (FAO). Évi 30 milliárd dollár szükséges ahhoz, hogy 2050-ben a világ élelmezni tudja a bolygó akkor már 9 milliárdos lakosságát. A gazdasági válság miatt azonban egyre kevesebb a pénz a mezõgazdaság fejlesztésére is.

  Adó 1 százalék felajánlása a gyermekek megmentését, a családok támogatását, a jótékonysági programok sikerességét segíti! Az adó 1 százalék felajánlását hálásan köszönjük!

  Másrészt azonnal meg kéne állítani és visszafordítani az emberiség szaporodását, mert olyanok vagyunk, mint a Föld rákos daganata. A szaporodás a szélesen elterjedt jóléttel állítható meg legkönnyebben. Ahol az emberek jól élnek, sürgõsen felhagynak a szaporodással.

  Sehány dollár nem kéne az éhezés megszüntetéséhez, csak a hadseregeket háborúzás helyett a szállításra kéne ráállítani, és az élelmiszer-felesleget eljuttatni az éhezõkhöz.

  Esetleg visszaállítani a halálbüntetést azok számára, akik pályázati pénzeket adnak a szõlõk kivágásáért, tehenek levágásáért, és ezerrel ügyködnek a mezõgazdaság elsorvasztásán, az élelmiszer-termelés visszafogásán. Vissza kell állni a bio termesztésre kétkezi munkával, és egyszerre lesz élelmiszer, meg fizetõképes kereslet is.

  A vegyszeres gépi mezõgazdaságot nagy mértékben, törvényekkel korlátozni, betiltani. Ha vissza nem fordul ez a "fejlõdés" beledöglünk mindannyian.

  Egy év alatt 104 millióval nõtt az éhezõk száma a világban. - A legsúlyosabb gondok 2007-ben kezdõdtek, amikor az áradások és aszályok miatt a világ számos pontján kevés gabona termett. Emiatt az élelmiszerárak drámaian megemelkedtek. A másik ok az volt, hogy sok mezõgazdasági terménybõl bioüzemanyagot állítottak elõ, ami szintén befolyásolta az élelmiszerárakat. A problémát súlyosbítja a klímaváltozás is, ami számos kihívás elé állítja a mezõgazdaságot, különösen a szegény afrikai országokban, valamint Latin-Amerikában és Ázsiában, de érezteti a hatását Kelet-Európában is - mondta lapunknak Mária Kadlecíková, a FAO európai és közép-ázsiai regionális irodájának vezetõje. A szervezet budapesti képviselõje hozzátette: gondot jelent a dollár kedvezõtlen árfolyama, valamint az is, hogy ezekben az országokban az elmúlt években senki sem figyelt az élelmiszer-tartalékokra, amelyeknek segítségével szembe lehetett volna szállni a válsággal. - A világgazdasági válság mindezekkel együtt oda vezetett, hogy öszszesen 1,02 milliárd alultáplált ember él a világon, ebbõl 15 millió Kelet-Európában és Közép-Ázsiában.

  Kadlecíková elmondta: Európában az éhezés könyörületesebb arcát mutatja, mint a fejlõdõ országokban. Azonban vannak olyan kelet-európai és közép-ázsiai országok, ahol az ENSZ világélelmezési programja (WFP) ma is kénytelen ételt osztani, elsõsorban gyerekeknek. - Szomorú, hogy gondokkal küzdenek azok az országok is, amelyek régebben elég élelmet termeltek a lakosság ellátásához, mert már nem azok mûvelik meg a földet, akik értenek hozzá, és így a terméshozamok is alacsonyabbak - mondta a szakértõ, aki szerint a volt Szovjetunió területén 24 millió hektár termõföld fekszik kihasználatlanul.

  Az éhezõk számának emelkedéséhez hozzájárult az is, hogy bár a 2008-as élelmiszerválság óta az árak csökkentek, ám nem mentek vissza a 2006-os szintre. - Az Európai Unióban majdnem teljesen visszaestek az árak, azonban Latin-Amerikában vagy Afrikában ma is körülbelül 25 százalékkal magasabbak, mint 2006-ban. Közép-Ázsiában is jóval magasabbak az árak, még a tavalyiakhoz képest is. A gazdasági válság miatt pedig egyre több család nem tudja megvenni az ételt. Azok számára, akik a nagyvárosok nyomornegyedeiben élnek és meg sem tudják termelni az élelmet, a helyzet még rosszabb. A falusiak pedig nem tudnak vetni, mert a vetõmagnak szánt gabonát is kénytelenek megenni - mondta Kadlecíková. A termelési költségek emelkedése is súlyos problémát jelent: a vetõmag és a takarmány ára 75 százalékkal, a mûtrágyáké 175 százalékkal emelkedett.

  A FAO számításai szerint évente 30 milliárd dollár mezõgazdasági befektetés szükséges a fejlõdõ országokban, hogy 2050-re élelmezni tudjuk az akkora 9,1 milliárdra duzzadó lakosságot. - Két éve, amikor az élelmiszerárak emelkedni kezdtek, a politikusok is felismerték a mezõgazdasági termelés fontosságát. Az EU azonnal felajánlott egymilliárd eurót a legveszélyeztetettebb térségek megsegítésére, amelyet elsõsorban a raktárkapacitás növelésére fordítunk. Minden évben a megtermelt élelmiszer 40 százaléka elvész, mert nincs lehetõség a tárolásra. Sok pénzt fordítunk a vetõmagtermelésre és az öntözõrendszerek fejlesztésére is - mondta Kadlecíková, aki szerint a fejlõdõ országokat abban kell segíteni, hogy maguk termeljék meg az élelmiszert. A FAO a minden év október 16-án megrendezett élelmezési világnap alkalmából kiadott közleményében kettõs hozzáállást sürget: egyrészt azonnali segítség - étel - kell a rászorulóknak, másrészt infrastrukturális és technológiai befektetésekkel, valamint oktatással elõ kell segíteni a mezõgazdaság fejlõdését.

  Kadlecíková szerint ezen a téren segíthetné a rászorulókat Magyarország is. - Az országnak számtalan jól képzett szakembere van, akik nem is mindig bontakoztathatják ki a tehetségüket, mert itt nincsenek elég nagy források a kutatásra. Magyarországnak EU- és OECD-tagként kötelessége is fejlesztési segélyeket nyújtani, ráadásul Magyarország ezzel nem áldozna fel semmit, mivel egyúttal saját szakembereit és egyetemeit is segítené. - Az átlagemberek sem mondhatják azt, hogy õket nem érinti az afrikai éhezõk problémája. A fejlõdõ országok lakossága növekszik, és ha nem lesz mit enniük, bizony ide fognak jönni - figyelmeztetett.

  A legtöbb éhezõ Indiában és Kínában van, azonban nem itt a legaktívabb a FAO. - A helyzet jelentõsen javult ezen országokban. Az élelmiszerárak tavalyi emelkedését az is okozta, hogy ezek a fejlõdõ, nagy gazdaságok lakói változtatják étkezési szokásaikat. Több húst esznek. Ezek az országok ráadásul maguk is rendelkeznek a legújabb mezõgazdasági és biotechnológiával, és képesek magukon segíteni. A helyzet nem jó, de jó úton járnak a probléma megoldásához - fejtette ki a szakember.

  Az élelmiszer-biztonság elérését a klímaváltozás is fenyegeti. - Bizonyos termékeket nem lehet majd megtermelni Európában sem. A nyarak forróbbak és szárazak lesznek, és például emiatt a kukoricát, gabonát hamarabb kell majd elvetni, hogy elkerüljük a nyári aszályos évszakot, ami annyira jellemzõ Kelet-Európára. A fejlõdõ országok a legveszélyeztetettebbek, azonban a dél- és kelet-közép-európai öv, tehát Magyarország is érezni fogja a hatásait. Már dolgozunk a stratégiákon, amelyekkel megbirkózhatunk ezzel a problémával. Lehet, hogy például Európának ezen a részén nem kukoricát termelünk majd, hanem egy másik növényt.

  Kadlecíková szerint az a legfontosabb, hogy az emberiség felismerje: a világgazdasági válság, a környezetvédelem és az élelmiszer-biztonság szorosan összefügg egymással. A mezõgazdaság fejlesztéséhez rengeteg pénz szükséges, de a megrendült bankrendszer ezt ebben a pillanatban nem tudja biztosítani. - Nem tudjuk csökkenteni az éhezõk számát, ha nincs pénz a befektetésekre és a környezetvédelemre - mondta.


  Share on Tumblr
adó egy százalék, gyermekmentés, családtámogatáscsaládtámogatás, adományosztás, gyógyítás, gyermekek, kórházKérjük Támogassa a Gyermekek megmentését!
Mátrix Közhasznú Alapítvány (OTP): 11735005-20510350
Adó 1%:  18472273-1-06
Évente több tízezer gyermek és család számára jut el a segítő adomány, köszönjük!

gyermekmentés, családsegítés, adó egy százalék, 1+1, adó
 • Hozzászólások

 • Olvasta már?

 • Támogatjuk a Bionikus Mozgásszervi Alapítványt

  Támogatjuk a Bionikus Mozgásszervi AlapítványtA bionika olyan új, több szaktudományt átfogó tudományág, amelynek célja az élő természetben kifejlődött megoldások átültetése a műszaki gyakorlatba. A Mátrix Közhasznú Alapítvány vezetősége figyelemmel kíséri a bionika technológiát, így nagy örömmel fogadta, hogy létrejött a Bionikus Mozgásszervi Alapítvány. Az innovatív alapítványi célokat támogatjuk, a szervezet működését szerteágazó formában segítjük. Ennek érdeklében 2015-től együttműködési megállapodást kötött a két szervezet, hogy a sikeres működést segítse.

 • Virág-és erdõtelepítést támogattunk

  A friss levegõt, a tisztább környezetet fontosnak tartva számos esetben támogattuk a növényültetést... Képes beszámolóval csatolt köszönõlevél egy a sok visszajelzésbõl, hálás köszönetbõl - melyet egyik esetben sem kértünk...

 • Meghaltam volna, ha nincs 9 diófám...

  Meghaltam volna, ha nincs 9 diófám...Egy idős néni áll a tavaszi zimankóban az út szélén, fején karton kendő, kezében egy kisebb zsák és szelíden integet. Megálltam, felvettem a nénit, és elkezdtünk társalogni. Hamar kiderül, hogy dióbelet visz a szentgyörgyi piacra. Kérdés nélkül elkezd mesélni: -- Gyerekkoromban nagytatámmal ültettünk tíz diófát, locsoltuk a közeli patakból, de egy még abban az évben ki is száradt, a többi gyökeret eresztett. Teltek az évek, aztán engem az élet elsodort hazulról. Nagytatám egy szomorú nyári napon halt meg, hazajöttem a temetésre, a szépen felcseperedett diófák árnyékában ravatalozták fel...

 • Pozitívan hat a tanulásra a háziállat

  Ahol van valamilyen házikedvenc, ott a család legkisebb tagjai (is) okosabbak és felelõsségtudóbbak.

 • Optimizmus = boldog élet!

  Optimizmus = boldog élet!Az optimizmus, a pesszimizmus ellentéte, olyan életszemlélet, amiből nézve a világ jó, vagy kedvező hely. Az optimisták általában azt tartják, hogy az emberek jók. Az életről „kedvező” képük van, és abban hisznek, hogy idővel és végül a dolgok rendeződnek. Nos a Magyar ember nem az optimizmusáról híres. A Mátrix Közhasznú Alapítvány társadalmi fejlesztő tevékenysége segíti, hogy a problémamegoldás mellett derűlátó, bizakodó, pozitív gondolkodású emberekké alakuljon mindenki, aki még nem az. Ehhez viszont önbizalom, önismeret, változásra képesség / érettség is szükséges!

 • Lázas csecsemõ / gyermek ápolása otthon

  Normál testhõmérséklet: 36,6 Celsius.

  Hõemelkedés: 37,5 Celsius.

  Láz: 38 Celsius foktól! A láz egy tünet, ami nagyon sok betegség tüneteként jelentkezhet. A legköztudottabb a fertõzés.

  Fertõzés esetén a láz szerepe, hogy a magas hõmérsékletre érzékeny kórokozókat elpusztítsa a szervezetben.

 • Érdektelenség van

  Érdektelenség vanÉrdektelenség. Rengetegen megélik, hogy nem számíthatnak a környezetükben lévő emberekre. Még a bajba jutottak mellett is csak elsétál a tömeg, nem segítenek. Nem figyelnek egymásra az ismerősök, a munkatársak, de még a rokonok sem. Már a szomszédjukban élőket sem ismerik a legtöbben. Gyakori probléma, hogy még a legjobb barátod, vagy a párod részéről sem érzed a valódi törődést. Ha mégis találsz valakit, aki valóban figyel rád, érdekli és érti is, amit mondasz neki, vigyázz rá és becsüld meg nagyon! Ritka kincs...

 • Tedd a rászoruló Gyerekek Ünnepét Örömtelivél - Karitatív Shopping Center

  Tedd a rászoruló Gyerekek Ünnepét Örömtelivél - Karitatív Shopping CenterAlapítványunk tevékenységét támogatja a Kari.hu! A Kari.hu egy webáruházakat tömörítő Karitatív Shopping Center, ahol minden vásárlásod 1%-ával jótékonykodsz. Az általad kiválasztott terméket/szolgáltatást értékesítő/forgalmazó üzlettől vásárolsz KÖZVETLENÜL, vagyis a szállítási, fizetési, garanciális és egyéb feltételeket is ők szabják meg, illetve a termékek ellenértékét is mindig az adott üzletnek fizeted. Ha információra van szükséged a termékekkel/szolgáltatásokkal kapcsolatban, akkor szintén Őket kell megkeresned. A vásárlásod után kapott visszaigazoló levélben pontosan látod, hogy mely elérhetőségeken.

 • Helyes táplálkozás gyermekkorban

  A nyári szünidõvel kiváló alkalom nyílik arra, hogy a szülõk megreformálják gyermekeik és a család táplálkozását, életmódját. Bár ekkor rengeteg zöldség, gyümölcs van a piacon és a szabad levegõn végzett sportnak sincs akadálya, mégis a tapasztalatok azt mutatják, hogy a szünidõ alatt a gyerekek csak tovább híznak. Sokan nem megfelelõ információk és tévhitek alapján alakítják gyermekeik étrendjét, ami helytelen zsírfogyasztás révén nem megfelelõ minõségû táplálkozáshoz, esetleg hiányállapothoz vezet.

 • Támogattuk az INTEGR-ÁLOM tábort

  Támogattuk az INTEGR-ÁLOM tábortA Zöld Közösségi Ház és Erdei Iskola 3. alkalommal támogatta 2013 nyarán a mozgáskorlátozott gyerekek táborozását, akiknek adománygyűjtést is szerveztek. Az egyesület tagjainak 2013. július 22-25. nyári táboroztatásának biztosítására a MÁTRIX Közhasznú Alapítvány is segítséget nyújtott, mégpedig tartós élelmiszerek (konzervek, húsok, zöldségek, gyümölcsök, üdítő italok) biztosításával. A mozgáskorlátozott gyerekek élményprogramja a támogatások révén vált zökkenő mentesebbé és örömtelivé, így a napi nehézségeket néhány napig mosolygós percek helyettesíthették.

Adó 1 százalék felajánlása a gyermekek megmentését, a családok támogatását, a jótékonysági programok sikerességét segíti! Az adó 1 százalék felajánlását hálásan köszönjük!