• A napon való kellemes kikapcsolódás veszélyes is lehet

• Share on Tumblr Nyomtatóbarát vagy PDF verzió

A napon való kellemes kikapcsolódás veszélyes is lehetItt a nyár, gyermekeink az egész napos iskolapadban való görnyedés után végre kiszabadulnak, s a legjobb esetben a nyarat a szabadban játékkal, kirándulással, strandolással töltik. Dr Péntek Éva, a Karitáció Alapítvány szakértője a napozás lehetséges mellékhatásai kapcsán elővigyázatosságra és óvintézkedésre buzdít. Néhány ötlet és segítség a napsütésben töltött felhőtlen órákhoz, hogy ne árnyékolják be őket a leégés okozta kellemetlenségek: a napsugarak kétféle ultraviola sugarat tartalmaznak, amelyek elérik a bőrt: UVA- és UVB sugarakat. Az UVB sugárzás a bőr (az epidermisz) felső rétegeit égeti, ami leégést okoz.

A bőr az UVA sugárzástól lesz napbarnított. Az UVA sugarak behatolnak az epidermisz mélyebb rétegeibe, ahol melanocitáknak nevezett sejtekben beindul a melanin termelése. A melanin barna pigment, amely a barnulást okozza, s védi a bőrt a leégés ellen. De csak azért, mert valaki nem ég le nem jelenti azt, hogy védett lenne a bőrrák és más problémák ellen.

A napozás előnyei:
    - a napfény segít a D-vitamin képzésben, lassítható a csontritkulás kialakulása,
    - kutatások szerint a D-vitamin hiányának következtében kialakulhat mell- és prosztatarák is, ezért akinél a rizikófaktor magas, azoknak érdemes napozniuk, de persze ésszerű keretek között. – A napozás továbbá több bőrbetegségre – például ekcéma, pikkelysömör - is jótékony hatással van,
    - a meleg pedig enyhíti az ízületi problémákat.

A napozás hátrányai:
    Az UVA sugarak a bőr mélyebb rétegeibe hatolva komoly károsodásokat is okozhatnak, amely gyengíti az immunrendszert, s ami a legsúlyosabb esetben a melanóma kialakulásához vezethet. Ha ezt nem ismerik fel és nem kezelik idejében, gyorsan átterjedhet a bőrről a test más szerveire.

Legyünk tehát óvatosak!
    Dr Péntek Éva, a Karitáció Alapítvány szakértője javasolja, hogy kerüljük a déli órákban a napon való tartózkodást! Könnyű, lenge ruhával, kalappal védjük a testet a közvetlen napsugárzástól! A kicsikre különösen figyeljünk oda, az ő bőrük még érzékenyebb, alacsonyabb a védekező képességük. A homokozóban és pancsolás közben is figyeljünk oda, hiszen a homok felerősíti az UV sugárzást, a víz is visszaveri a napfényt. Alkalmazzunk a bőrüknek megfelelő fényvédő krémet, amit időnként pótoljunk, hiszen az izzadás, a víz lemossa azt. Komolyabb leégés, bőrsérülés esetén pedig forduljunk orvoshoz! S évente ellenőriztessük bőrgyógyászunkkal a bőrfelületet!

Szép nyarat Mindenkinek!

Dr Péntek Éva,
    Karitáció Alapítvány

Share on Tumblr Nyomtatóbarát vagy PDF verzió

• Támogatjuk a Bionikus Mozgásszervi Alapítványt

Támogatjuk a Bionikus Mozgásszervi AlapítványtA bionika olyan új, több szaktudományt átfogó tudományág, amelynek célja az élő természetben kifejlődött megoldások átültetése a műszaki gyakorlatba. A Mátrix Közhasznú Alapítvány vezetősége figyelemmel kíséri a bionika technológiát, így nagy örömmel fogadta, hogy létrejött a Bionikus Mozgásszervi Alapítvány. Az innovatív alapítványi célokat támogatjuk, a szervezet működését szerteágazó formában segítjük. Ennek érdeklében 2015-től együttműködési megállapodást kötött a két szervezet, hogy a sikeres működést segítse.

• A Mátrix Közhasznú Alapítvány becses támogatói, partnerei

A Mátrix Közhasznú Alapítvány becses támogatói, partnereiA Mátrix Közhasznú Alapítvány 2003 óta közhasznú, tevékenysége során évente tízezernél többször segít. A gyermekmentő, egészségvédelmi, szociális tevékenységünk támogatásával segítőink részt vesznek az olykor életmentő tevékenységekben. Betegeket, elesetteket, bajban lévőket, halmozottan rászorulókat támogató csapatunk ha kell beteg gyerekek gyógyításában segédkezik, élelmiszert oszt, eszközöket adományoz, táborozókat támogat, élményt teremt, ifjúságot segít, tehetségeket támogat. Az alapítvány normatív támogatástól mentes, fontos feladatokat old meg. Minden segítő - támogató felajánlását köszönettel fogadunk.

• Vissza a természetbe! – Járjunk mezítláb!

Vissza a természetbe! – Járjunk mezítláb!5 Tanács lábunk egészségéért. A civilizált élet nagyon sok korlát közé szorítja a modern embert, amely kedvezőtlenül befolyásolja életminőségünket, egészségünket. Gondolta volna, hogy a cipő is lehet ilyen börtön a lábnak? Dr Péntek Évát a Karitáció Alapítvány szakértőjét kérdeztük arról, hogy mit tehetünk lábunk egészségéért. A láb bonyolult szerkezet, több mint 26 csont, izmok és inak jól megtervezett funkcionális egysége, mérnöki pontosságú boltozatos ívei segítségével viseli az egész test súlyát, csillapítja járás közben a testet, s különösen a gerincoszlopot érő ütéséket. azonban ha ez az egyensúly felborul, az izmok gyengék, a szalagok nem tartanak, a hosszanti, vagy a haránt boltozat ellaposodik, az kihat az egész test állapotára.

• Szívszorító igaz történet - nehéz Magyarországon élni...

Szívszorító igaz történet - nehéz Magyarországon élni...47.000 Ft nyugdíja pár nap alatt elfogyott. Kifizette a boltban a tartozásait kamatostól, a postán hatezer forintot hagyott a villanyszámlára, elküldött a fiának ötezer forintot a főváros egyik hajléktalanszállójára, végül az önkormányzatnál a kutyaoltás elmaradt összegét fizette be. Tervezte, hogy tüzelőt is vesz, de a pénztárcájában csak három darab ezres maradt egész hónapra. Vett a boltban fél kiló kenyeret és egy liter tejet is és lassan totyogott hazafelé a sáros úton. Az utat nézte mereven, nehogy elcsússzon. A szőke boltos nő ingerült volt, miután kilépett az ajtón, mert megint szellőztetnie kellett a rossz szagú öregasszony után.

• Magyarország és a klímaváltozás

2012-ben jár le a Kiotói egyezmény, amely Magyarországnak 6%-os kibocsátás-csökkentést tesz kötelezõvé, hat üvegházhatást okozó gázra vonatkozóan, a 2008-2012-es évek átlagában. Ezt az egyezményt az ország 2002-ben ratifikálta. Az 1985-1987-es bázisidõszakhoz kell a csökkentéseket mérni.

• 11 öregedésgátló praktika

11 öregedésgátló praktikaA 105 éves orvos, Shigeaki Hinohara eddig még nem kérte nyugdíjaztatását, és a jelek szerint nem is készül nyugállományba vonulni. Ehelyett dolgozik, tanít, önkénteskedik és személyes blogot is vezet. Shigeaki Hinohara egy interjúban beszélt arról, hogy mi az a 11 dolog, amelyet ha betartunk, sokáig fogunk élni. 1. A testet nem szabad korlátok közé szorítani: Energia attól lesz, hogy jól érezzük magunkat. Mikor gyerekek voltunk és sokat játszottunk, akkor minden pillanatban boldogok voltunk, még enni és aludni is gyakran elfelejtettünk.

• A szeretethiánynak durva következményei is lehetnek

A szeretethiánynak durva következményei is lehetnekA szeretethiány lelki és testi következményei - Hajszoljuk a sikert, a pénzt, a csillogást, a látszatot és közben elfelejtjük a legfontosabbat. Megfeledkezünk a legnagyobb kincsről, a szeretetről. A szeretethiány népbetegség. A szeretethiánynak szövődményei vannak. Nem csak lelki, hanem testi szövődményei. A szeretethiány lelki vonzata a magány? Vagy épp fordítva, a magány hozza magával a szeretethiányt? Egy kis odafigyelés, az életritmus - az élet sebesség megfelelő megválasztása, a törődés... sokszor nem kerül se több időbe, se pedig anyagiakba. Szeretettel szeretteink felé, legyen ez a jelszó...

• Virág-és erdõtelepítést támogattunk

A friss levegõt, a tisztább környezetet fontosnak tartva számos esetben támogattuk a növényültetést... Képes beszámolóval csatolt köszönõlevél egy a sok visszajelzésbõl, hálás köszönetbõl - melyet egyik esetben sem kértünk...

• Magányos kisfiú reszketett a hidegtől a buszmegállóban - videó az utasok reakciójáról

Magányos kisfiú reszketett a hidegtől a buszmegállóban - videó az utasok reakciójárólNorvégiában rejtett kamerával készítettek egy filmet arról, mit csinálnak az emberek, ha meglátnak egy fiút, amint a buszmegállóban ül, vacog és egyedül van. Volt aki a kesztyűjét adta oda, de többen is akadtak, akik levették a kabátjukat és inkább ők ültek tovább pólóban. Azt kérdezgették a fiútól, hogy miért van egyedül és hogy nincs-e egy telefonszám, amin fel lehet hívni a tanárát. Magyarországon is nagyon sokan segítenek, gondoljunk csak a CENTERKE adományozó központunkra, ahol évente tízezernél több adok / kapok segítség jön és megy. A felajánlók és a rászorulók között igenis megható az együttműködés.

• Ez a házasság, szent kötelék

Ez a házasság, szent kötelékA diáklányok a parkban a fűben ülve készültek a másnapi órákra. Nem messze tőlük két férfi ült le a padra, kezükben egy sakk készlettel, de játék helyett beszélgetni kezdtek az életről, a feleségeikről. Percekkel később mindkét lány könnyekben tört ki, és nagy leckét tanult a szerelemről.

A két éltes férfi régóta nem látta már egymást, ezért sakkozás előtt elmesélték egymásnak az elmúlt éveket. Mindketten beszéltek a feleségükről is, de amikor a második kezdett a történetébe…