bohócdoktor vizit szja 1%
  • Napi testmozgással-és lelki gyakorlatokkal csökkenthető a bezártságtól kialakuló rossz közérzet

Napi testmozgással-és lelki gyakorlatokkal csökkenthető a bezártságtól kialakuló rossz közérzetGyerekeket, felnőtteket, fiatalokat - öregeket is megterhel a bezártság, a megváltozott napirend, a munkakörülmények sokkos helyzete, az anyagi helyzettel kapcsolatos gondok, a digitális oktatás, a koronavírus terjedésétől való állandó félelem, a távolságtartás, a napi teendőkkel kapcsolatos korlátok, és minden, ami a 2020. év első felére jellemző. Testmozgással-és lelki gyakorlatokkal csökkenthető a bezártságtól kialakuló rossz közérzet. A Mátrix Közhasznú Alapítvány mindenkit nyugodtságra, higgadtságra buzdít. Ám ebben az időszakban se engedjük el magunkat, hiszen a siker a kezünkben van.

Gyerekek / Szülők! Karantén idején se feledkezzünk meg a napi testmozgásról. Seres Viktor a 11 éves influencer, youtuber szerencsés, mert a tömbháznál, ahol lakik, erdő, vízpart, emberektől mentes terep található, ahol naponta 1-2 órát testvérével önállóan szervezett testneveléssel tölthet el.

Erről videója elérhető itt:

Otthon tanulás - digitális tanrend, napi testmozgás

Sajnos nem mindenki ilyen szerencsés, mint Viktor, hogy szinte lába alatt az erdő és a folyópart. A fizikai aktivitás, azaz a testmozgás kell, ez az egészség alapja. A bennünk képződő feszültség oldására, testünk egészsége érdekében is nagyon fontos a lelki egészség fenntartása, és a napi testedzés - fogalmazza meg Rácz Anett, az egészségfejlesztéssel is foglalkozó Mátrix Közhasznú Alapítvány vezetője. Ha nincs mód erdőben - emberektől mentes területen mozogni, pár hasznos tipp (otthoni nyers / gerilla módszer) a mindennapokra, ami segíti a fitten tartást (a testi – lelki egészséget):

1. A szoba közepén zenére végezz tornagyakorlatokat
    Nincs konkrét minimum, annyit sportolj a szobában, amennyi jól esik, próbáld megmozgatni az egész testedet, de a sportsérülések elkerülése érdekében már bevált gyakorlatokkal érdemes kezdeni. A bemelegítés nagyon fontos, a tornagyakorlatok végén pedig a levezetés, a légző gyakorlat.

2. Az udvaron / lépcsőházban 5-10 perc intenzív gyaloglással - futással tedd aktívvá magadat
    Lépcsőzéssel menj fel a bevásárlásból, gyalogszerrel indulj neki a napi feladatok elvégzéséhez. Udvaron belül kis körökben futással, guggolva járással, pókmászásban is terhelhetjük fizikailag testünket.

3. Emelj súlyokat
    Izomerő növelésre vagy szálkásításra is alkalmas az otthoni súlyzózás. Ha nincs otthon sporteszköz, akkor sem kell elkeseredni, vízzel teli üveget, nagyobb könyveket is használhatsz súlyzózásra. A balesetek elkerülése érdekében csak biztonságos módon emelgessünk súlyokat.

4. Adj a lelkednek is megtisztulást
    Jóga gyakorlatokkal, meditációval, relaxációval tehetjük jobbá a lelki állapotunkat. Egy vers meghallgatása, egy jógaóra online lejátszása, relaxációs zenét hallgatni főzés közben, mind segítheti a jobb állapotba kerülést. Megszámlálhatatlan variáció van, kombinálni érdemes.

5. Olvass hangosan, akár magadnak vagy a család más tagjainak
    Verset, mesét, vagy fejezetenként akár egy egész regényt is felolvashatunk. A szókincs bővülése mellett levezeti a feszültséget az olvasás. Improvizálhat a család minden tagja valamilyen történetet, szervezhet közösen a bagázs minden napra egy izgalmas mondókás félórát.

6. Társasjáték, kártya, dominó mind közösség építő, feszültséget oldó csapatjáték, hasznos a családban az ilyen közös elfoglaltság.

7. Közös főzés, közös mosogatás, közös terítés
    Egymást meglepni finom étellel felülmúlhatatlan élmény. A mozgásban gazdag nap végére egy finom-és egészséges vacsora úgyszintén közösség építő, örömet okozó.

8. Televízió, online, filmek
    A fizikai aktivitás után a család megnézheti közösen a rég várt filmeket, melyekre a rohanó életben sok esetben ilyen formán nem volt idő. Osszuk be a néznivalókat, de ne tapadjon a gyerek a játékprogramok vagy a mesék elé, mert azzal bezárkózottá válhat. Tartsuk meg az egészséges egyensúlyt, a filmek, a televízió kontroll és mérték mellett része lehet a napirendünknek.

9. Célkeresztben a hobbi. Eddig sok mindenre időhiány volt, a karanténban a helyzet megváltozik, időnk engedi, hogy hobbinknak éljünk.

10. Rajz, színezés, gyurmázás révén alkothatunk, közben feszültséget oldunk.

Rácz Anett alapítványi vezető hozzátette: a megváltozott - zűrös napirend negatívan hathat a kisgyermekek viselkedésére. Vonjuk be őket a napi feladatokba, dicséret mellett pl. háztartástan (takarítás, mosás), higiénia, ruhahajtogatás, szennyes válogatás, rendrakás, szőnyeg rázás is lehet az alternatív iskolarend része, hagyjuk fejlődni a kicsiket az "élet iskolájában". Emellett a kilátástalansággal kapcsolatos ventiláló gondolatokat a szülő rendszeresen hesegesse el, pozitív hozzáállás és az egyszerű dolgok változatos kombinációja lehet megoldás a helyzetből való sikeres kilábaláshoz.

A vírusveszélyes időszak hamar elmúlik, és bár semmi nem lesz olyan, mint azelőtt, de visszaáll minden a megfelelő kerékvágásba. Addig pedig a megváltozott helyzethez alkalmazkodva könnyedebben átvészelhetjük az egészségügyi karantén idejét.

Otthon tanulás, digitális oktatás, egészségesen

Segítene jót tenni? Megteheti!

A legapróbb hozzájárulás, a legkisebb támogatás is életmentő, hiszen sok kicsi sokra megy! Így is segíthet:

1. Adó 1 százalék felajánlással: éves szinten tízezernél több segítségnyújtást támogathat adó 1 százalék felajánlása révén. Adóbevalláskor a Mátrix Közhasznú Alapítvány 18472273-1-06 adószámát adja meg, vagy május 20-ig rendelkezzen az eSzja adóbevallásban.

2. Adománnyal: az alapítvány 11735005-20510350 -es hivatalos számlaszámára átutalt összeg 100%-ban a jótékonysági programok finanszírozására kerül felhasználásra.

3. PayPal támogatás révén: az info@matrixalapitvany.hu paypal címre átutalt átutalt összeg 100%-ban a jótékonysági programok finanszírozására kerül felhasználásra.

4. Adományvonallal: a Mátrix Közhasznú Alapítvány ADHAT Segélyvonalán hívással és SMS-el is segíthet! Hívja a 13600 -as telefonszámot (mindenféle előhívó nélkül), majd az automata bejelentkezése után adja meg az alapítvány kódját, a 22 -est! Ha könnyebb az SMS, akkor a 13600 -as számra küldjed a 22 -est. Egy hívás vagy egy üzenet 500 Ft. Ennyit kapunk, és ennyit is számláznak az adott telefonszámlára!

Közösen tegyünk CSODÁT! Az alapítvány támogatása kapcsán a www.matrixalapitvany.hu és a www.facebook.com/matrix.alapitvany oldalakon további információkat szerezhet. Sok kicsi sokra megy, hálásan köszönjük a segítségét!

bohócdoktor adó egy százalék, gyermekmentés, családtámogatáscsaládtámogatás, adományosztás, gyógyítás, gyermekek, kórházKérjük Támogassa a Gyermekek megmentését!

• Hogyan elõzzük meg a szénmonoxid mérgezést?

Itt az õsz, ismét indul a fûtésszezon, s nem is gondolunk bele, milyen komoly veszélyt jelenthet, ha nem ég el tökéletesen a tüzelõanyag. Ilyen esetekben keletkezik a szénmonoxid, ami akár halálos balesetet is okozhat.

• 2011. évi Alkotó Médiatábor Szegeden

A MÁTRIX Közhasznú Alapítvány a zene, a lemezlovasság, a tánc, a fotózás-és videózás iránt kedvet érzõ 8 és 16 év közti gyerekek számára kreatív alkotótábort szervez Szeged belvárosi klubjában.

A gyerekek az öt napos tematikus táborban zenével, a lemezlovasság alapismereteivel, tánc-koreográfiával, fotózással, videózással, jó közösségben tölthetik el a szünidõt. A tábor passzív részeit a gyerekek a friss levegõn mozgással, és sporttal töltik el.

• Érdektelenség van

Érdektelenség vanÉrdektelenség. Rengetegen megélik, hogy nem számíthatnak a környezetükben lévő emberekre. Még a bajba jutottak mellett is csak elsétál a tömeg, nem segítenek. Nem figyelnek egymásra az ismerősök, a munkatársak, de még a rokonok sem. Már a szomszédjukban élőket sem ismerik a legtöbben. Gyakori probléma, hogy még a legjobb barátod, vagy a párod részéről sem érzed a valódi törődést. Ha mégis találsz valakit, aki valóban figyel rád, érdekli és érti is, amit mondasz neki, vigyázz rá és becsüld meg nagyon! Ritka kincs...

• Megdöbbentő: éhezik a magyar gyerekek fele

Megdöbbentő: éhezik a magyar gyerekek feleA Mátrix Közhasznú Alapítvány évente tízezernél több adományt oszt ki a nélkülözők megsegítéséért. Sajnos érzékeljük, hogy egyre többen egyre alapvetőbb dolgokat nem tudnak megvásárolni... ami hosszabb távon az elszakadáshoz, a kirekesztettséghez, a lemorzsolódáshoz vezethet. A gyerekkel rendelkező magyar családok körében majdnem felével fordult már elő az elmúlt egy évben, hogy nem tudták a szükséges élelmiszert megvásárolni maguknak és családjuknak. Alapítványunk a gyermekétkeztetés révén a gyermekéhezés ellen is küzdelmet folytat. Adó 1% felajánlással Ön is segíthet

• Egészségvédelem

1948-as megalakulásakor a World Health Organization (WHO) az egészséget a következõképpen definiálta: „Az egészség a teljes testi, lelki és szociális jólét állapota, és nem csupán a betegség vagy fogyatékosság hiánya”. Egészségünket meghatározza makro- és mikrokörnyezetünk, a társadalom berendezkedése, szociális érzékenysége, továbbá személyi kapcsolataink és öröklött tulajdonságaink.

• Virág-és erdõtelepítést támogattunk

A friss levegõt, a tisztább környezetet fontosnak tartva számos esetben támogattuk a növényültetést... Képes beszámolóval csatolt köszönõlevél egy a sok visszajelzésbõl, hálás köszönetbõl - melyet egyik esetben sem kértünk...

• Korábbi táboros képek

Hamarosan!

• Szívszorító igaz történet - nehéz Magyarországon élni...

Szívszorító igaz történet - nehéz Magyarországon élni...47.000 Ft nyugdíja pár nap alatt elfogyott. Kifizette a boltban a tartozásait kamatostól, a postán hatezer forintot hagyott a villanyszámlára, elküldött a fiának ötezer forintot a főváros egyik hajléktalanszállójára, végül az önkormányzatnál a kutyaoltás elmaradt összegét fizette be. Tervezte, hogy tüzelőt is vesz, de a pénztárcájában csak három darab ezres maradt egész hónapra. Vett a boltban fél kiló kenyeret és egy liter tejet is és lassan totyogott hazafelé a sáros úton. Az utat nézte mereven, nehogy elcsússzon. A szőke boltos nő ingerült volt, miután kilépett az ajtón, mert megint szellőztetnie kellett a rossz szagú öregasszony után.

• Tavasz: ébrednek a kullancsok és a többi parazita

Vizsgáljuk át ruhánkat séta után!

Amikor tavasszal egyre jobb az idõ, a hõmérséklet emelkedésével az emberre is veszélyt jelentõ vérszívó kullancsok egyre nagyobb számban vannak jelen a környezetünkben. A hiedelmekkel ellentétben nem csak erdõben, de kiskertben vagy a panelházak zöldövezeteiben, tóparton, játszótéren is elszenvedhetjük a paraziták csípéseit. Egyre gyakoribb, hogy egy egyszerû kullancscsípés által komoly betegségeket lehet elkapni, éppen ezért érdemes megelõzni a bajt.

• Az iskolaérettség megállapítása

A gyermekek tankötelezettsége a közoktatási törvény szerint abban az évben kezdõdik, amelyikben május 31-ig betöltik a hatodik életévet. Azonban ez nem mindig jár együtt az iskolaérettség kialakulásával. Ennek a megállapítására szolgál az iskolaérettségi vizsgálat.