• Gyermekkori étvágytalanság

Az étvágytalanság és a válogatás gyakran azonos okra vezethetõ vissza.A szülõk gyakran fordulnak orvoshoz azzal a panasszal, hogy étvágytalan a gyermekük, alig eszik valamit, illetve csak azt eszi meg, ami a fogára való, válogatós.

A legtöbb rossz étvágyú gyermek egyik vagy mindkét szülõje gyermekkorában étvágytalan volt. Az étvágytalanságon nem könnyû segíteni. Nem lehet néhány nap vagy néhány hét alatt rendbe hozni, "meggyógyítani", mint a legtöbb gyermekkori heveny megbetegedést, amelyek kezelésében látványos eredményeket lehet felmutatni.

Az étvágytalan gyermekbõl nem lehet egykettõre jó étvágyút varázsolni. Ennek a problémának a megoldására hosszú idõre, nagy türelemre és kitartásra van szükség mind a szülõk, mind az orvos részérõl.

Ne feledkezzünk meg arról, hogy a gyermek gyomorkapacitása limitált. Ne kényszerítsük, hogy mindent megegyen, amit a tányérjára raktunk. Egy falattal sem kell többet enni, mint amennyit szívesen elfogad. Rossz gyakorlat, ha játékosan evésre biztatjuk a kisgyermeket: "egy kanállal anyuka kedvéért, egy kanállal apuka kedvéért." .

Van olyan gyermek, aki enged, s különösebb gond nélkül rászoktatható, hogy sokat egyen, többet, mint amennyi a szükséglete. Ezzel már picikorában megalapozzuk az elhízás kialakulásának a veszélyét. Hasonlóan nem lehet eredményes, ha étkezés közben mesével vagy játékkal igyekszünk elterelni a gyermek figyelmét az evésrõl. Így nem alakul ki a megfelelõ visszajelzés, nem akkor hagyja abba az evést, amikor jóllakott. Arról nem is beszélve, hogy elvesszük tõle az étkezés örömét.

A gyermekek nagy részénél az unszolás, az erõltetés ellenállást vált ki, s az étkezéshez ismételten kötõdõ kellemetlen élmények étvágytalanságot idézhetnek elõ. Hosszú idõ telhet el az evések körüli küzdelemmel, mire a szülõ elveszti a türelmét, és szakemberhez fordul segítségért. Pedig ha a hibás étkezési magatartás - ebben az esetben az étvágytalanság - rögzül, nem könnyû segíteni rajta.

Ne mutassuk lehangoltságunkat, ha a gyerek nem akkor éhes, amikor szerintünk "éppen itt az ideje", és nem fogadja lelkesen pl. a drágán vett primõr árut, amit azért vásároltunk, mert egészségesen szeretnénk táplálni. Ha egészséges a gyermek, ne aggódjunk, ha csak keveset eszik, lehet, hogy az adott táplálék kielégíti az igényét. Vigyázzunk arra, hogy ne vegye észre, milyen fontos nekünk az, hogy hogyan étkezik.

Sokszor a kedvenc ételek feltálalásával próbálunk meg úrrá lenni a gondon. Ezzel azonban csak ideig-óráig sikerül leküzdeni az "étvágytalanságot", s néha azt vesszük észre, hogy az addig szeretett ételek köre is egyre szûkül.

A legtöbb étvágytalan, válogatós gyermeknek gondos, esetleg túlságosan is aggódó édesanyja van, aki attól fél, hogy a gyermeke nem fejlõdik jól, lesoványodik stb., ezért erõlteti az evést.

Az étkezés az éhség csillapítására való, nem jár érte sem dicséret, sem büntetés.
    Ha az étvágytalanság, a válogatás az unalom kifejezõje, változtassunk a gyermek életmódján. Megfelelõ sport, játék, fizikai terhelés meghozhatja az étvágyat, s az is segíthet, ha jó étvágyú gyermekek társaságában étkezik.

A válogatós gyermeket vonjuk be a vásárlásba, segítsen kiválogatni az élelmiszereket, és hagyjuk, hogy segítsen az elkészítésükben. Bizonyos határok között adjuk meg a választás lehetõségét is. Ha valamit különösen nem szeret, fogadjuk el, és tápértékben hasonló, más élelmiszerrel helyettesítsük.

• Helyes táplálkozás gyermekkorban

A nyári szünidõvel kiváló alkalom nyílik arra, hogy a szülõk megreformálják gyermekeik és a család táplálkozását, életmódját. Bár ekkor rengeteg zöldség, gyümölcs van a piacon és a szabad levegõn végzett sportnak sincs akadálya, mégis a tapasztalatok azt mutatják, hogy a szünidõ alatt a gyerekek csak tovább híznak. Sokan nem megfelelõ információk és tévhitek alapján alakítják gyermekeik étrendjét, ami helytelen zsírfogyasztás révén nem megfelelõ minõségû táplálkozáshoz, esetleg hiányállapothoz vezet.

• Kopogjon be a szomszédba, ne csak az ünnepek idején!

Kopogjon be a szomszédba, ne csak az ünnepek idején!Sokan élnek elszigetelve a társadalomtól, de nem csak tanyán vagy külterületen, akár még tömbházon belül vagy magánházas környéken is. Sokan a fűtetlen szobákban, alultápláltan – nélkülözve kénytelenek élni. Rácz Anett szociológus, a Mátrix Közhasznú Alapítvány munkatársa arra kéri a jó szándékú és jobb módban élőket, hogy ne hagyják magukra a környezetükben élő rászorulókat! Ha az öreg vagy egyedül élő szomszédot az ünnepi és fagyos időszakban nem látja napokig, úgy kopogjon át, bizonyosodjon meg arról, hogy nincsen probléma. Ha már úgyis főzött teát vagy egy lábas ételt, vigyen át pusztán odafigyelésből annak, akiről tudja, hogy lehet teljesen egyedül van, nincs mit ennie.

• Számítógép adomány a Dán Nagykövetségtől

Számítógép adomány a Dán NagykövetségtőlA Mátrix Közhasznú Alapítvány „Számítógép Álom” adományozói programja jó tanuló, de hátrányos helyzetben élő gyermekek számára biztosít informatikai eszközöket. Az évek óta sikeresen működő programot Dánia Magyarországi Nagykövetsége 25 számítógéppel, monitorokkal és egyéb kiegészítőkkel támogatta. Minden felajánlás nagy segítség, így az alapítvány az adományt köszönettel fogadta. A gyermekeket támogató „Számítógép Álom” programról a www.matrixalapitvany.hu oldalon ismerhető meg.

• Partnerség, szakmai együttműködés

Partnerség, szakmai együttműködésA Mátrix Közhasznú Alapítvány és partnerszervezetei együttműködési lehetőséget kínálnak cégeknek, vállalkozásoknak, egyesületeknek, alapítványoknak, egyházaknak, önkormányzatoknak, létesítményeknek, egyéb fontos feladatokat ellátó szerveződéseknek. Pályázzunk együtt, működjünk közösen pályázatok projekt feladataiban, alkalmi vagy állandó jelleggel, hogy céljaink a legrövidebb idő alatt a legsikeresebb formában megvalósulhassanak. Évtizedes tapasztalatokkal segítjük valóra váltani programjait, életre hívni gondolatait, sikeresen megvalósítani projektjeit, ötleteit. Várjuk együttműködésre pályázatírók, projektmenedzserek, cégek és lelkes magánszemélyek jelentkezését!

• A Mátrix Közhasznú Alapítvány becses támogatói, partnerei

A Mátrix Közhasznú Alapítvány becses támogatói, partnereiA Mátrix Közhasznú Alapítvány 2003 óta közhasznú, tevékenysége során évente tízezernél többször segít. A gyermekmentő, egészségvédelmi, szociális tevékenységünk támogatásával segítőink részt vesznek az olykor életmentő tevékenységekben. Betegeket, elesetteket, bajban lévőket, halmozottan rászorulókat támogató csapatunk ha kell beteg gyerekek gyógyításában segédkezik, élelmiszert oszt, eszközöket adományoz, táborozókat támogat, élményt teremt, ifjúságot segít, tehetségeket támogat. Az alapítvány normatív támogatástól mentes, fontos feladatokat old meg. Minden segítő - támogató felajánlását köszönettel fogadunk.

• Érdektelenség van

Érdektelenség vanÉrdektelenség. Rengetegen megélik, hogy nem számíthatnak a környezetükben lévő emberekre. Még a bajba jutottak mellett is csak elsétál a tömeg, nem segítenek. Nem figyelnek egymásra az ismerősök, a munkatársak, de még a rokonok sem. Már a szomszédjukban élőket sem ismerik a legtöbben. Gyakori probléma, hogy még a legjobb barátod, vagy a párod részéről sem érzed a valódi törődést. Ha mégis találsz valakit, aki valóban figyel rád, érdekli és érti is, amit mondasz neki, vigyázz rá és becsüld meg nagyon! Ritka kincs...

• Játszóteret kapott a Tabán Utcai Óvoda

2012-ben a Tabán Utcai Óvodában segítette a játszótér megújulását a Mátrix Közhasznú Alapítvány. A segítségkérést fogadtuk, a pénz (700.000. Ft) összejött, a játszótér 2012-ben felépült.

Képzeld, tucatnyi olyan óvoda van, ahol a leszanált - régi, vas - játszóterek helyett nem épültek újak, sivár kõ vagy fû van az udvarokon. Együtt csodákra vagyunk képesek!

• Fogyatékos emberek Magyarországon, a fogyatékosság kezelése

A fogyatékos emberek alkotják a társadalmi kirekesztõdés veszélyének leginkább kitett csoportokat, a munkaerõ-piaci részvétel lehetõsége tekintetében helyzetük különösen hátrányos. Noha a fogyatékos emberek jogaira és esélyegyenlõségére vonatkozó jogszabályok értelmében jogosultak az integrációra, a védett foglalkoztatásban való részvételük mellett azonban munkaerõ-piaci jelenlétük marginálisnak tekinthetõ.

• Gyermekbalesetek és fertõzések elkerülése a nyáriszünetben

Az iskolai szünet kezdetével a gyerekek megszokott életrendje megváltozik. Lazul a fegyelem a mindennapok és a higiénia területén is, melynek következményeként gyakoribbá válnak bizonyos hasmenéses megbetegedések, de a gyerekbalesetek is. Többségük azonban kis elõvigyázatossággal megelõzhetõ, illetve elengedhetetlenül szükséges a szülõk odafigyelése.

• Szívszorító igaz történet - nehéz Magyarországon élni...

Szívszorító igaz történet - nehéz Magyarországon élni...47.000 Ft nyugdíja pár nap alatt elfogyott. Kifizette a boltban a tartozásait kamatostól, a postán hatezer forintot hagyott a villanyszámlára, elküldött a fiának ötezer forintot a főváros egyik hajléktalanszállójára, végül az önkormányzatnál a kutyaoltás elmaradt összegét fizette be. Tervezte, hogy tüzelőt is vesz, de a pénztárcájában csak három darab ezres maradt egész hónapra. Vett a boltban fél kiló kenyeret és egy liter tejet is és lassan totyogott hazafelé a sáros úton. Az utat nézte mereven, nehogy elcsússzon. A szőke boltos nő ingerült volt, miután kilépett az ajtón, mert megint szellőztetnie kellett a rossz szagú öregasszony után.