• Új kötelező irodalomra lenne szükség

Új kötelező irodalomra lenne szükségMit olvassanak leginkább a mai gyerekek?! A mai gyerek sem olvasnak kevesebbet, mint elődeik, az olvasás forrása azonban megváltozott. Az élményközpontú irodalomról és a kötelező olvasmányokról is beszélgettünk Gombos Péterrel, a Magyar Olvasástársaság elnökével, egyetemi oktatóval. Egyre kevesebb könyvet látni a gyerekek kezében. Ezt azt jelenti, hogy kevesebbet is olvasnak, mint a korábbi generációk? Nem feltétlenül. Kevesebb könyvélményük van, viszont sokszor látunk tabletet, okostelefont a kezükben, ezeken kifejezetten sokat olvasnak.

Tudomásul kell venni, hogy megváltozott az olvasás forrása, a mai gyerekek már sokkal több betűt „fogyasztanak” digitális eszközökön, és kevesebb hagyományos papír alapú könyvet vesznek kézbe. Ennek az előnyeit ki kell használni, a hátrányait pedig meg kell próbálni kiküszöbölni.

A mai gyerekek már sokkal több betűt „fogyasztanak” digitális eszközökön, és kevesebb hagyományos papír alapú könyvet vesznek kézbe. Ennek az előnyeit ki kell használni.
    Az olvasás szeretete a legtöbbször már kisgyermekkorban eldől. Azok a gyerekek, akiknek a szüleik nem olvastak mesét, nem kaptak könyveket, később sem lesznek olvasás kedvelők. Mennyire fontos a mai szülőknek a meseolvasás?

Néhány éve megjelent egy olyan szülői generáció, amely minden korábbinál tudatosabban választja ki gyerekeiknek az első olvasmányokat, a mesekönyveket. Az erre vonatkozó kutatások szerint az anyák iskolai végzettségtől függetlenül törekednek arra, hogy értékes, tartalmas könyvekből olvassanak a kicsiknek, az apák körében azonban ez csupán a magasabb iskolai végzettségűek körében volt megfigyelhető. Az első könyveket nagyon gondosan választják meg a szülők, később azonban ez a figyelem mintha eltűnne.

Ezt az elveszett figyelmet mennyire pótolhatják a pedagógusok, mennyire segítik a kötelező olvasmányok közelebb hozni és megszerettetni a klasszikus és szépirodalmat a gyerekekkel?

Sokszor tapasztaljuk, hogy az irodalomtanításnál nem veszik figyelembe, azt, hogy a mai gyerekeket már nem lehet azokkal a könyvekkel megszólítani, amit évtizedekkel korábban ajánlottak. A Légy jó mind halálig nem is gyerekkönyv, de A kis herceg sem 12 éveseknek való. A kötelező irodalmak többsége köszönő viszonyban sincs a gyerekek érdeklődésével, sokkal inkább eltávolítja őket az olvasástól, mintsem megszerettetné velük azt. Ma egész más típusú irodalom érdekli a gyerekeket. Megváltozott a világ és benne a gyerekek érdeklődési köre is. Az iskolának ezt tudomásul és figyelembe kellene venni, ha olyan gyerekeket szeretnének nevelni, akik felnőttként is szívesen vesznek a kezükbe könyvet.

Mennyire segíti a választást, a minőségi könyvek megtalálást a könyvesbolti kínálat, milyen a mai gyerekkönyvek színvonala?

Kínálatban nincs hiány, az élvonalbeli könyvek gyorsan megjelennek nálunk, bőven van miből választani. Talán túlságosan is gazdag a kínálat. Ha valaki a minőségi könyveket keres, időt kell szánni arra, hogy megtalálja a sok könyv között az értékeset, mert a minőséggel együtt sok bóvli is érkezik a magyar könyvesboltokba.

Szerző: Széki Éva

• Egy parányi történet a képzelet csodatévő erejéről

Egy parányi történet a képzelet csodatévő erejérőlNéha sajnálatos módon szükségünk van egy-két pofonra az élettől, hogy felismerjük, minek van igazából értéke, és minek nincs. ha ez nem történik meg, örökké tagadásban élünk majd. A következő történet sokak szemét felnyitotta már, éppen ezért számodra is kötelező olvasmány! Két súlyosan beteg férfi feküdt egy közös kórteremben. Az egyiküknek megengedték, hogy minden nap egy órát üljön az ágyon, fekvés helyett, hogy könnyebben le tudják szívni a folyadékot a tüdejéből. Az ő ágya mellett volt a terem ablaka.

• Kálmán Norbi emlékére

Kálmán Norbi emlékéreKálmán Norbi elment az Angyalokhoz. Vincze Gabriella, a kisfiú édesanyja az együttműködésünk előtt reménykedve tudatta Norbika kapcsán az alapítvánnyal, hogy a pici fia akut mieloid leukémiában szenved, és a steril szoba, illetve az anyagi segítség a megoldás a betegségből való kiúthoz. Szörnyű volt tudni, hogy a csöppnyi gyermek gyógykezelése miatt majdhogynem több időt töltött már kórházban, mint azon kívül. A harcban a Mátrix Közhasznú Alapítvány is segédkezett, de a csatát a szörnyű kór ellen Norbi elveszítette. 16 hónapos korában örökre itt hagyta a földi létet, de tudjuk, hogy odafönn az angyalok bölcsője ringatja pici testét.

• Méregtelenítõ ötletek tavaszi fáradtság ellen

Természetes módszerek

• Támogattuk az INTEGR-ÁLOM tábort

Támogattuk az INTEGR-ÁLOM tábortA Zöld Közösségi Ház és Erdei Iskola 3. alkalommal támogatta 2013 nyarán a mozgáskorlátozott gyerekek táborozását, akiknek adománygyűjtést is szerveztek. Az egyesület tagjainak 2013. július 22-25. nyári táboroztatásának biztosítására a MÁTRIX Közhasznú Alapítvány is segítséget nyújtott, mégpedig tartós élelmiszerek (konzervek, húsok, zöldségek, gyümölcsök, üdítő italok) biztosításával. A mozgáskorlátozott gyerekek élményprogramja a támogatások révén vált zökkenő mentesebbé és örömtelivé, így a napi nehézségeket néhány napig mosolygós percek helyettesíthették.

• Optimizmus = boldog élet!

Optimizmus = boldog élet!Az optimizmus, a pesszimizmus ellentéte, olyan életszemlélet, amiből nézve a világ jó, vagy kedvező hely. Az optimisták általában azt tartják, hogy az emberek jók. Az életről „kedvező” képük van, és abban hisznek, hogy idővel és végül a dolgok rendeződnek. Nos a Magyar ember nem az optimizmusáról híres. A Mátrix Közhasznú Alapítvány társadalmi fejlesztő tevékenysége segíti, hogy a problémamegoldás mellett derűlátó, bizakodó, pozitív gondolkodású emberekké alakuljon mindenki, aki még nem az. Ehhez viszont önbizalom, önismeret, változásra képesség / érettség is szükséges!

• Védõnõi szûrõnapokat támogattunk

Rendszeresen támogatjuk a védõnõi szûrõnapokat... A csatolt köszönõlevél egy a sok visszajelzésbõl, hálás köszönetbõl - melyet egyik esetben sem kértünk...

Jelen támogatás célja, hogy segítsük megelõzni az esetleges problémákat, betegségeket. Sajnos az állandó kontrollra nincs mindenkinek lehetõsége, 1-1 szûrésen több száz vegyes szûrõvizsgálat kerül elvégzésre.

• Anya, a félszemű anya

Anya, a félszemű anyaA mű a képzelet szüleménye, szürreális, de mégis... 10 éve nem látta a fiát egy anya. Egy nap eldöntötte, hogy elmegy hozzá. Elsírtam magam, amikor elolvastam ezt a feltehetően kitalált, de nagyon megható történetet. „Az anyám fél szemére vak volt. Utáltam ezért… szégyelltem. Egy ócskapiacon dolgozott, kisebb tárgyakat gyűjtött, és megpróbálta valamivel drágában eladni. Akkor ezt én nagyon szégyelltem..." mert egy gyermek alapvetően ebben a korban ilyen képmutató és szégyenlős. Egy anya pedig mindent odaad gyermekének, ha kell, az életét is.

• A vak ember kéreget

A vak ember kéregetVak ember ült egy épület előtt a lépcsőn, lábánál kalap táblával, a következő szöveggel: Vak vagyok. Kérem, segítsenek! Arra ment egy újságíró és látta a kalapban alig van pénz, csak pár fillér. Lehajolt, dobott a kalapba pár forintot, s anélkül, hogy megkérdezte volna, elvette a táblát és a másik oldalára írt egy mondatot. Délután visszatért a vak emberhez és látta a kalapban sok pénz van. A vak felismerte lépteit, s megkérdezte tőle, hogy ő írt-e a táblára, s ha ő volt, akkor mit. Az újságíró így válaszolt: - Semmi olyat, ami nem lenne igaz. Csak soraidnak kicsit más formát adtam. - mondta, majd mosollyal az arcán távozott.

• Rendszeresen támogatjuk az újszülött életmentést is

Számos esetben támogattuk gyermekmentõ autót, és az újszülött életmentést is. A csatolt köszönõlevél egy a sok visszajelzésbõl, hálás köszönetbõl - melyet egyik esetben sem kértünk...

• Amit a tanulási zavarról tudni kell

Tanulási zavarnak tekintjük azt az - intelligencia szint alapján elvárhatónál lényegesen - alacsonyabb tanulási teljesítményt, amely neurológiai deficit vagy funkciózavar talaján jön létre