adó 1 százalék gyermekvédelem támogatása adóbevalláskor
  • Új kötelező irodalomra lenne szükség

Új kötelező irodalomra lenne szükségMit olvassanak leginkább a mai gyerekek?! A mai gyerek sem olvasnak kevesebbet, mint elődeik, az olvasás forrása azonban megváltozott. Az élményközpontú irodalomról és a kötelező olvasmányokról is beszélgettünk Gombos Péterrel, a Magyar Olvasástársaság elnökével, egyetemi oktatóval. Egyre kevesebb könyvet látni a gyerekek kezében. Ezt azt jelenti, hogy kevesebbet is olvasnak, mint a korábbi generációk? Nem feltétlenül. Kevesebb könyvélményük van, viszont sokszor látunk tabletet, okostelefont a kezükben, ezeken kifejezetten sokat olvasnak.

Tudomásul kell venni, hogy megváltozott az olvasás forrása, a mai gyerekek már sokkal több betűt „fogyasztanak” digitális eszközökön, és kevesebb hagyományos papír alapú könyvet vesznek kézbe. Ennek az előnyeit ki kell használni, a hátrányait pedig meg kell próbálni kiküszöbölni.

A mai gyerekek már sokkal több betűt „fogyasztanak” digitális eszközökön, és kevesebb hagyományos papír alapú könyvet vesznek kézbe. Ennek az előnyeit ki kell használni.
    Az olvasás szeretete a legtöbbször már kisgyermekkorban eldől. Azok a gyerekek, akiknek a szüleik nem olvastak mesét, nem kaptak könyveket, később sem lesznek olvasás kedvelők. Mennyire fontos a mai szülőknek a meseolvasás?

Néhány éve megjelent egy olyan szülői generáció, amely minden korábbinál tudatosabban választja ki gyerekeiknek az első olvasmányokat, a mesekönyveket. Az erre vonatkozó kutatások szerint az anyák iskolai végzettségtől függetlenül törekednek arra, hogy értékes, tartalmas könyvekből olvassanak a kicsiknek, az apák körében azonban ez csupán a magasabb iskolai végzettségűek körében volt megfigyelhető. Az első könyveket nagyon gondosan választják meg a szülők, később azonban ez a figyelem mintha eltűnne.

Ezt az elveszett figyelmet mennyire pótolhatják a pedagógusok, mennyire segítik a kötelező olvasmányok közelebb hozni és megszerettetni a klasszikus és szépirodalmat a gyerekekkel?

Sokszor tapasztaljuk, hogy az irodalomtanításnál nem veszik figyelembe, azt, hogy a mai gyerekeket már nem lehet azokkal a könyvekkel megszólítani, amit évtizedekkel korábban ajánlottak. A Légy jó mind halálig nem is gyerekkönyv, de A kis herceg sem 12 éveseknek való. A kötelező irodalmak többsége köszönő viszonyban sincs a gyerekek érdeklődésével, sokkal inkább eltávolítja őket az olvasástól, mintsem megszerettetné velük azt. Ma egész más típusú irodalom érdekli a gyerekeket. Megváltozott a világ és benne a gyerekek érdeklődési köre is. Az iskolának ezt tudomásul és figyelembe kellene venni, ha olyan gyerekeket szeretnének nevelni, akik felnőttként is szívesen vesznek a kezükbe könyvet.

Mennyire segíti a választást, a minőségi könyvek megtalálást a könyvesbolti kínálat, milyen a mai gyerekkönyvek színvonala?

Kínálatban nincs hiány, az élvonalbeli könyvek gyorsan megjelennek nálunk, bőven van miből választani. Talán túlságosan is gazdag a kínálat. Ha valaki a minőségi könyveket keres, időt kell szánni arra, hogy megtalálja a sok könyv között az értékeset, mert a minőséggel együtt sok bóvli is érkezik a magyar könyvesboltokba.

Szerző: Széki Éva

• Gyermekkori étvágytalanság

Az étvágytalanság és a válogatás gyakran azonos okra vezethetõ vissza.A szülõk gyakran fordulnak orvoshoz azzal a panasszal, hogy étvágytalan a gyermekük, alig eszik valamit, illetve csak azt eszi meg, ami a fogára való, válogatós.

• Tanulási zavarok

Sajnos egyre több gyerek szenved valamiféle tanulási zavartól és annak következményétõl. Sokszor csak akkor jönnek rá, hogy nagy a baj, mikor már késõ.

Hogyan ismerhetõ fel egy gyermekrõl, hogy tanulási zavara van? Mikor derül ez ki - akár már óvodában is mutatkoznak ennek a jelei? Hogyan segíthetünk? - ezekre a kérdésekre kerestük a választ ebben az elõadásban, ahol fõleg a dyslexiáról, vagyis az olvasási nehézségrõl esett szó.

• Gyermekbalesetek és fertõzések elkerülése a nyáriszünetben

Az iskolai szünet kezdetével a gyerekek megszokott életrendje megváltozik. Lazul a fegyelem a mindennapok és a higiénia területén is, melynek következményeként gyakoribbá válnak bizonyos hasmenéses megbetegedések, de a gyerekbalesetek is. Többségük azonban kis elõvigyázatossággal megelõzhetõ, illetve elengedhetetlenül szükséges a szülõk odafigyelése.

• Jó helyre került a mosógép

Jó helyre került a mosógépJótékonyság, örömszerzés, szeretünk örömet szerezni, hiszen jó adni. A tagjaink, segítőink, jótevőink, követőink, támogatottjaink között egy mosógépet sorsoltunk ki. Szpluvák Marianna és családja Battonyáról igazán megérdemelte a mosógépet. A játékos nyereményre több ezren jelentkeztek, számukra vált valóra a vágy, hogy megkaphassák az ajándékot. Rácz Anett, a Mátrix Közhasznú Alapítvány elnöke saját kezűleg vitte házhoz és adta át a vadi új eszközt, mely a család számára jól is jött. A mosógéphez szívből gratulálunk!

• Adó 1% gyermekmentésre

Adó 1% gyermekmentésreA gyermekmentő, egészségvédelmi, szociális segítő tevékenységünk támogatásával életeket ment! Betegeket, elesetteket, bajban lévőket, halmozottan rászorulókat támogató közhasznú szervezet ha kell nagybeteg picik gyógyításában segédkezik, élelmiszert oszt, eszközöket adományoz, táborozókat támogat, faültetést vezet, ifjúsági klubokat üzemeltet, tehetségeket pártol. Az alapítvány fontos tevékenysége segíteni a társadalom fenntartható fejlődését, a családok boldogulását, a környezetünk védelmét, az egészségessé válást, a gyógyulást.

• Amit a tanulási zavarról tudni kell

Tanulási zavarnak tekintjük azt az - intelligencia szint alapján elvárhatónál lényegesen - alacsonyabb tanulási teljesítményt, amely neurológiai deficit vagy funkciózavar talaján jön létre

• Európában a kidobott élelmiszerek mennyisége százmillió tonnákban mérhető

Európában a kidobott élelmiszerek mennyisége százmillió tonnákban mérhető2014. április elején a brit Lordok Háza EU-bizottsága közzétette élelmiszer-hulladékokról szóló jelentését, amely sürgős intézkedést indítványoz az élelmiszer-hulladékok csökkentésére az Egyesült Királyságban és Európában, arra hivatkozva, hogy az iparosodott országok fogyasztói közel annyi élelmiszert pazarolnak (222 millió tonna), mint a teljes nettó élelmiszer-termelés a szub-szaharai afrikai országokban (230 millió tonna). A tudatos vásárlás révén lehetne csökkenteni a megtermelt, el nem fogyasztott, majd kidobott élelmiszer hulladékok mennyiségét.

• Védõnõi szûrõnapokat támogattunk

Rendszeresen támogatjuk a védõnõi szûrõnapokat... A csatolt köszönõlevél egy a sok visszajelzésbõl, hálás köszönetbõl - melyet egyik esetben sem kértünk...

Jelen támogatás célja, hogy segítsük megelõzni az esetleges problémákat, betegségeket. Sajnos az állandó kontrollra nincs mindenkinek lehetõsége, 1-1 szûrésen több száz vegyes szûrõvizsgálat kerül elvégzésre.

• Bence gyógyulásnak indult!

Bencét a kemoterápiás kezelése óta rendszeresen támogatjuk. A család élelmezésébe, a mindennapjaik könnyebbé tételében segédkezik a MÁTRIX Alapítvány. A nehéz kezeléseken átesett pici örömünkre fejlõdik, gyógyul! HURRÁ!

• Az iskolaérettség megállapítása

A gyermekek tankötelezettsége a közoktatási törvény szerint abban az évben kezdõdik, amelyikben május 31-ig betöltik a hatodik életévet. Azonban ez nem mindig jár együtt az iskolaérettség kialakulásával. Ennek a megállapítására szolgál az iskolaérettségi vizsgálat.