• Új kötelező irodalomra lenne szükség

Új kötelező irodalomra lenne szükségMit olvassanak leginkább a mai gyerekek?! A mai gyerek sem olvasnak kevesebbet, mint elődeik, az olvasás forrása azonban megváltozott. Az élményközpontú irodalomról és a kötelező olvasmányokról is beszélgettünk Gombos Péterrel, a Magyar Olvasástársaság elnökével, egyetemi oktatóval. Egyre kevesebb könyvet látni a gyerekek kezében. Ezt azt jelenti, hogy kevesebbet is olvasnak, mint a korábbi generációk? Nem feltétlenül. Kevesebb könyvélményük van, viszont sokszor látunk tabletet, okostelefont a kezükben, ezeken kifejezetten sokat olvasnak.

Tudomásul kell venni, hogy megváltozott az olvasás forrása, a mai gyerekek már sokkal több betűt „fogyasztanak” digitális eszközökön, és kevesebb hagyományos papír alapú könyvet vesznek kézbe. Ennek az előnyeit ki kell használni, a hátrányait pedig meg kell próbálni kiküszöbölni.

A mai gyerekek már sokkal több betűt „fogyasztanak” digitális eszközökön, és kevesebb hagyományos papír alapú könyvet vesznek kézbe. Ennek az előnyeit ki kell használni.
    Az olvasás szeretete a legtöbbször már kisgyermekkorban eldől. Azok a gyerekek, akiknek a szüleik nem olvastak mesét, nem kaptak könyveket, később sem lesznek olvasás kedvelők. Mennyire fontos a mai szülőknek a meseolvasás?

Néhány éve megjelent egy olyan szülői generáció, amely minden korábbinál tudatosabban választja ki gyerekeiknek az első olvasmányokat, a mesekönyveket. Az erre vonatkozó kutatások szerint az anyák iskolai végzettségtől függetlenül törekednek arra, hogy értékes, tartalmas könyvekből olvassanak a kicsiknek, az apák körében azonban ez csupán a magasabb iskolai végzettségűek körében volt megfigyelhető. Az első könyveket nagyon gondosan választják meg a szülők, később azonban ez a figyelem mintha eltűnne.

Ezt az elveszett figyelmet mennyire pótolhatják a pedagógusok, mennyire segítik a kötelező olvasmányok közelebb hozni és megszerettetni a klasszikus és szépirodalmat a gyerekekkel?

Sokszor tapasztaljuk, hogy az irodalomtanításnál nem veszik figyelembe, azt, hogy a mai gyerekeket már nem lehet azokkal a könyvekkel megszólítani, amit évtizedekkel korábban ajánlottak. A Légy jó mind halálig nem is gyerekkönyv, de A kis herceg sem 12 éveseknek való. A kötelező irodalmak többsége köszönő viszonyban sincs a gyerekek érdeklődésével, sokkal inkább eltávolítja őket az olvasástól, mintsem megszerettetné velük azt. Ma egész más típusú irodalom érdekli a gyerekeket. Megváltozott a világ és benne a gyerekek érdeklődési köre is. Az iskolának ezt tudomásul és figyelembe kellene venni, ha olyan gyerekeket szeretnének nevelni, akik felnőttként is szívesen vesznek a kezükbe könyvet.

Mennyire segíti a választást, a minőségi könyvek megtalálást a könyvesbolti kínálat, milyen a mai gyerekkönyvek színvonala?

Kínálatban nincs hiány, az élvonalbeli könyvek gyorsan megjelennek nálunk, bőven van miből választani. Talán túlságosan is gazdag a kínálat. Ha valaki a minőségi könyveket keres, időt kell szánni arra, hogy megtalálja a sok könyv között az értékeset, mert a minőséggel együtt sok bóvli is érkezik a magyar könyvesboltokba.

Szerző: Széki Éva

• Gyermekbalesetek és fertõzések elkerülése a nyáriszünetben

Az iskolai szünet kezdetével a gyerekek megszokott életrendje megváltozik. Lazul a fegyelem a mindennapok és a higiénia területén is, melynek következményeként gyakoribbá válnak bizonyos hasmenéses megbetegedések, de a gyerekbalesetek is. Többségük azonban kis elõvigyázatossággal megelõzhetõ, illetve elengedhetetlenül szükséges a szülõk odafigyelése.

• Optimizmus = boldog élet!

Optimizmus = boldog élet!Az optimizmus, a pesszimizmus ellentéte, olyan életszemlélet, amiből nézve a világ jó, vagy kedvező hely. Az optimisták általában azt tartják, hogy az emberek jók. Az életről „kedvező” képük van, és abban hisznek, hogy idővel és végül a dolgok rendeződnek. Nos a Magyar ember nem az optimizmusáról híres. A Mátrix Közhasznú Alapítvány társadalmi fejlesztő tevékenysége segíti, hogy a problémamegoldás mellett derűlátó, bizakodó, pozitív gondolkodású emberekké alakuljon mindenki, aki még nem az. Ehhez viszont önbizalom, önismeret, változásra képesség / érettség is szükséges!

• Egy parányi történet a képzelet csodatévő erejéről

Egy parányi történet a képzelet csodatévő erejérőlNéha sajnálatos módon szükségünk van egy-két pofonra az élettől, hogy felismerjük, minek van igazából értéke, és minek nincs. ha ez nem történik meg, örökké tagadásban élünk majd. A következő történet sokak szemét felnyitotta már, éppen ezért számodra is kötelező olvasmány! Két súlyosan beteg férfi feküdt egy közös kórteremben. Az egyiküknek megengedték, hogy minden nap egy órát üljön az ágyon, fekvés helyett, hogy könnyebben le tudják szívni a folyadékot a tüdejéből. Az ő ágya mellett volt a terem ablaka.

• Bence gyógyulásnak indult!

Bencét a kemoterápiás kezelése óta rendszeresen támogatjuk. A család élelmezésébe, a mindennapjaik könnyebbé tételében segédkezik a MÁTRIX Alapítvány. A nehéz kezeléseken átesett pici örömünkre fejlõdik, gyógyul! HURRÁ!

• Kopogjon be a szomszédba, ne csak az ünnepek idején!

Kopogjon be a szomszédba, ne csak az ünnepek idején!Sokan élnek elszigetelve a társadalomtól, de nem csak tanyán vagy külterületen, akár még tömbházon belül vagy magánházas környéken is. Sokan a fűtetlen szobákban, alultápláltan – nélkülözve kénytelenek élni. Rácz Anett szociológus, a Mátrix Közhasznú Alapítvány munkatársa arra kéri a jó szándékú és jobb módban élőket, hogy ne hagyják magukra a környezetükben élő rászorulókat! Ha az öreg vagy egyedül élő szomszédot az ünnepi és fagyos időszakban nem látja napokig, úgy kopogjon át, bizonyosodjon meg arról, hogy nincsen probléma. Ha már úgyis főzött teát vagy egy lábas ételt, vigyen át pusztán odafigyelésből annak, akiről tudja, hogy lehet teljesen egyedül van, nincs mit ennie.

• Nálatok vannak-e Állatok?!

Projektmenedszerként segítjük az állatvédõk munkáját

Az Orpheus Állatvédõ Egyesület Szeged városban a lakosság által tartott háziállatok kapcsán 2012 októberében reprezentatív felmérést végez, környezettudatosságot segítõ kiadványokat oszt, illetve a város középiskoláiban diák-állatrendõrséget szervez. A program a Szeged Megyei Jogú Város „Biopolisz Park – Egyetemi városrész közterületeinek rehabilitációja” programon belüli mini projekt, melynek célja az élhetõbb város megteremtése.

• Meghaltam volna, ha nincs 9 diófám...

Meghaltam volna, ha nincs 9 diófám...Egy idős néni áll a tavaszi zimankóban az út szélén, fején karton kendő, kezében egy kisebb zsák és szelíden integet. Megálltam, felvettem a nénit, és elkezdtünk társalogni. Hamar kiderül, hogy dióbelet visz a szentgyörgyi piacra. Kérdés nélkül elkezd mesélni: -- Gyerekkoromban nagytatámmal ültettünk tíz diófát, locsoltuk a közeli patakból, de egy még abban az évben ki is száradt, a többi gyökeret eresztett. Teltek az évek, aztán engem az élet elsodort hazulról. Nagytatám egy szomorú nyári napon halt meg, hazajöttem a temetésre, a szépen felcseperedett diófák árnyékában ravatalozták fel...

• Méregtelenítõ ötletek tavaszi fáradtság ellen

Természetes módszerek

• Vissza a természetbe! – Járjunk mezítláb!

Vissza a természetbe! – Járjunk mezítláb!5 Tanács lábunk egészségéért. A civilizált élet nagyon sok korlát közé szorítja a modern embert, amely kedvezőtlenül befolyásolja életminőségünket, egészségünket. Gondolta volna, hogy a cipő is lehet ilyen börtön a lábnak? Dr Péntek Évát a Karitáció Alapítvány szakértőjét kérdeztük arról, hogy mit tehetünk lábunk egészségéért. A láb bonyolult szerkezet, több mint 26 csont, izmok és inak jól megtervezett funkcionális egysége, mérnöki pontosságú boltozatos ívei segítségével viseli az egész test súlyát, csillapítja járás közben a testet, s különösen a gerincoszlopot érő ütéséket. azonban ha ez az egyensúly felborul, az izmok gyengék, a szalagok nem tartanak, a hosszanti, vagy a haránt boltozat ellaposodik, az kihat az egész test állapotára.

• Ez a házasság, szent kötelék

Ez a házasság, szent kötelékA diáklányok a parkban a fűben ülve készültek a másnapi órákra. Nem messze tőlük két férfi ült le a padra, kezükben egy sakk készlettel, de játék helyett beszélgetni kezdtek az életről, a feleségeikről. Percekkel később mindkét lány könnyekben tört ki, és nagy leckét tanult a szerelemről.

A két éltes férfi régóta nem látta már egymást, ezért sakkozás előtt elmesélték egymásnak az elmúlt éveket. Mindketten beszéltek a feleségükről is, de amikor a második kezdett a történetébe…