• Pihentető praktikák a nyári kánikula idejére

• Share on Tumblr Nyomtatóbarát vagy PDF verzió

Pihentető praktikák a nyári kánikula idejéreA nyári kánikula idősek és fiatalok számára is nagy terhet jelent. Nappal kimerültség, éjjel van, hogy csak forgolódunk az ágyban, a fülledt melegben még aludni sem tudunk rendesen. Ilyenkor az ember legtöbbször csak szenved, izzad, másnap nyűgösen, fáradtan ébred, s ez az egész napját megbélyegzi. Ám gondoljunk csak arra, hogy vannak olyan országok, ahol mindig ennyire meleg van. Ezért is találták ki az ilyen helyeken az úgynevezett szieszta időszakot, amikor bezárnak az üzletek tíztől, délután kettőig, hogy ezekben a nagyon meleg órákban az ember pihenhessen kicsit.

Dr. Péntek Éva a Karitáció Alapítvány szakértője néhány hasznos és praktikus tanáccsal segít nekünk, hogy a hőségben is meg tudjuk tartani testi-lelki harmóniánkat. Akik tehetik, ekkor egész egyszerűen bekapcsolják a klímát, ám a légkondicionálásnak nem csak előnyei vannak. Nem megfelelő klímakörülmények elsősorban a légző- és keringési rendszerre lehetnek kedvezőtlen hatással. A klimatizált helyiség levegője gyakran száraz, okozhat légzési panaszokat, a szem, az orr, a torok nyálkahártyájának szárazságát. Az arra érzékenyeknél jelentkezhet fejfájás, kimerültség, megfázásos, allergiás tünet, orrfolyás, köhögés, könnyezés, kötőhártya-gyulladás. A nem megfelelően karbantartott klímaberendezés táptalaj lehet a baktériumok, vírusok, gombák elszaporodásához, melyek különösen a legyengült immunrendszerrel rendelkezőkben okozhatnak akár komoly fertőzéseket is. Ha a hideg levegő közvetlenül ér minket, akkor ízületi fájdalmak, gyulladások is kialakulhatnak.

Ha nem akarunk légkondicionálót használni, akkor mit tehetünk, hogy nyáron is pihentető legyen az alvás?

A legfontosabb, hogy egész nap próbáljuk megtartani a biológiai egyensúlyunkat, talán akkor könnyebben fog menni majd az alvás, javasolja Dr. Péntek Éva a Karitáció Alapítvány szakértője. Az első és legfontosabb a megfelelő mennyiségű és minőségű folyadékbevitel! Ami akár négy liter vizet is jelenthet ebben a melegben. Igyunk vizet! Kerüljük a cukros, alkoholos italokat! A szervezetnek friss, tiszta vízre van szüksége! Lefekvés előtt is igyunk meg egy pohár vizet, hűsít, és segít az elalvásban.

Tíz hasznos praktika a kánikula idejére:

1. Zuhanyozzunk a nap folyamán minél többször, mert egy nem túl meleg, de nem is túl hideg fürdő sokat segíthet. Hideg lábfürdő

2. A láb az ember egyik legérzékenyebb testrésze, és minden ingerre hamar reagál. Nem hiába szoktak felfrissülésként sokan hideg lábfürdőt venni elalvás előtt! Remek módszer, ezért ha gyakran felébred éjszakánként, akkor tartson az ágya mellett egy megtöltött lavórt, hogy bármikor megismételhesse!

3. Lefekvés előtt szellőztessük át a szobát, vagy akár az egész lakást is. Tanácsos ilyenkor vékonyabb, jól szellőző, pamut takarót használni, esetleg egy plédet, vagy semmit se.

4. Tegyen pl. hajdinát a párnájába, mivel nem nyeli el annyira a hőt, de az is jó, hogy egy zoknit teletöm rizzsel, elköti, majd a fagyasztóba rakja. 30 percig biztosan jól fog hűteni!

5. Mindig legyen egy kis folyadék az ágyunk mellett, hogy ha éjszaka felébredünk, akkor is tudjunk inni egy kis friss vizet.

6. Nedvesítsünk be egy kendőt, vagy akár pár percre a fagyasztóba is betehetjük. A gyerekek is nagyon fogják szeretni a hűtőkendőt, hiszen ők is szenvedhetnek a hőségtől. A hűtőpalack is remek ötlet lehet. Egy műanyag palackot töltsünk meg hideg vízzel, és vigyük magunkkal az ágyba.

7. Használjuk nyugodtan a ventillátort, hogy átszellőztessük a szobát! Sőt, ha elé helyezünk egy nagyobb jégkocka tömböt egy laposabb tálba, majd helyezze a ventillátor elé. Kellemesen hűs levegő fogja így körbejárni a szobát.

8. Elalvás előtt áztasson be hideg vízbe pár kendőt, majd csavarja a pulzus pontjaihoz, vagyis a csuklóira, bokáihoz, könyökeihez, térdeihez, valamint terítsen egyet a nyakára is!

9. A meleg levegő felfele száll. Tehát ha kétszintes házban lakik, és a hálószoba az emeleten van, akkor inkább költözzön le éjszakára. Amennyiben ez nem lehetséges, akkor is próbáljon minél közelebb lenni a padlóhoz, például tegyen rá egy kényelmesebb matracot, ha az ágya túl magasan van!

10. Nem csak energiatakarékossági szempontból kapcsolja ki az elektromos berendezéseket, hiszen azok működés közben hőt termelhetnek, mely feleslegesen fűti a szobát.

Szép nyarat, pihentető alvást Mindenkinek!

Dr. Péntek Éva,
    Karitáció Alapítvány

Share on Tumblr Nyomtatóbarát vagy PDF verzió

• A globális felmelegedés mindenkit fenyegetõ globális probléma

Globális felmelegedésnek az utóbbi évtizedek éghajlati változásait nevezzük: emelkedik az óceánok és a felszínközeli levegõ hõmérséklete. A folyamat várhatólag folytatódik; végállapotát még becsülni sem tudjuk. Az Éghajlat-változási Keretegyezmény a globális éghajlatváltozás kifejezést az ember által okozott klímaváltozásra használja.

• Optimizmus = boldog élet!

Optimizmus = boldog élet!Az optimizmus, a pesszimizmus ellentéte, olyan életszemlélet, amiből nézve a világ jó, vagy kedvező hely. Az optimisták általában azt tartják, hogy az emberek jók. Az életről „kedvező” képük van, és abban hisznek, hogy idővel és végül a dolgok rendeződnek. Nos a Magyar ember nem az optimizmusáról híres. A Mátrix Közhasznú Alapítvány társadalmi fejlesztő tevékenysége segíti, hogy a problémamegoldás mellett derűlátó, bizakodó, pozitív gondolkodású emberekké alakuljon mindenki, aki még nem az. Ehhez viszont önbizalom, önismeret, változásra képesség / érettség is szükséges!

• A jóga hétköznapi hatásai

A jóga hétköznapi hatásaiManapság egyre többen választják a jógát, ezt a csodálatos 6-7 ezer éves utat a testet gyógyító, a lelket építő és az elmét nyugtató hatása miatt. A jóga hosszú története folyamán számos iskola jött létre, új irányzatok alakultak ki és az irányzatok egyesülésére is sor került, de általánosságban minden változatra kijelenthető, hogy a megvilágosodás felé vezető utat keresi. A modern jóga tartalmazza a tradicionális elemeket, a test megerősítésére és jó állapotának megőrzésére szolgáló ászanákat a spirituális filozófiát, a mantrák (szent szótagok) ismételgetését, a légzés szabályozását és az elme meditációval történő elcsendesítését.

• Nálatok vannak-e Állatok?!

Projektmenedszerként segítjük az állatvédõk munkáját

Az Orpheus Állatvédõ Egyesület Szeged városban a lakosság által tartott háziállatok kapcsán 2012 októberében reprezentatív felmérést végez, környezettudatosságot segítõ kiadványokat oszt, illetve a város középiskoláiban diák-állatrendõrséget szervez. A program a Szeged Megyei Jogú Város „Biopolisz Park – Egyetemi városrész közterületeinek rehabilitációja” programon belüli mini projekt, melynek célja az élhetõbb város megteremtése.

• Mi is az a táborozás?!

Táborozás: olyan szervezett csoportos együttlét, ahol hasonló érdeklõdésû emberek (fõleg gyerekek) pár napot - hetet eltöltenek együtt.

Általában iskolai szünetben, általában szülõi felügyelet nélkül, de felelõs nevelõkkel.

Szervezünk alkalmi foglalkozásokat, napközi jellegû táborokat, ottalvós programokat, rövidebb / hosszabb ideig tartó rendezvényeket is.

• Lázas csecsemõ / gyermek ápolása otthon

Normál testhõmérséklet: 36,6 Celsius.

Hõemelkedés: 37,5 Celsius.

Láz: 38 Celsius foktól! A láz egy tünet, ami nagyon sok betegség tüneteként jelentkezhet. A legköztudottabb a fertõzés.

Fertõzés esetén a láz szerepe, hogy a magas hõmérsékletre érzékeny kórokozókat elpusztítsa a szervezetben.

• Az iskolaérettség megállapítása

A gyermekek tankötelezettsége a közoktatási törvény szerint abban az évben kezdõdik, amelyikben május 31-ig betöltik a hatodik életévet. Azonban ez nem mindig jár együtt az iskolaérettség kialakulásával. Ennek a megállapítására szolgál az iskolaérettségi vizsgálat.

• Fogyatékos emberek Magyarországon, a fogyatékosság kezelése

A fogyatékos emberek alkotják a társadalmi kirekesztõdés veszélyének leginkább kitett csoportokat, a munkaerõ-piaci részvétel lehetõsége tekintetében helyzetük különösen hátrányos. Noha a fogyatékos emberek jogaira és esélyegyenlõségére vonatkozó jogszabályok értelmében jogosultak az integrációra, a védett foglalkoztatásban való részvételük mellett azonban munkaerõ-piaci jelenlétük marginálisnak tekinthetõ.

• Korábbi táboros képek

Hamarosan!

• Kamilla, a csodanövény

Kamilla, a csodanövényHázi patikánk egyik természetes tagja a kamilla. Piperefű, szüzekanyja, szentivánpipitér, bubulyka, anyafű, pipiske. Milyen csodálatos is a magyar nyelv, megannyi varázslatos név, s mind egyetlen egyszerű és mégis nagyszerű vadon élő virágot, egyik leghatékonyabb gyógynövényünket takarja. Június-július hónapokban virágzik rétjeinken a kamilla, az orvosi székfű. Szinte nincs olyan ember, aki ne ismerné a kamilla valamilyen formáját. Csodálatos erejét számtalan területen használhatod: legyen szó egészségről vagy szépségről.