• Pihentető praktikák a nyári kánikula idejére

• Share on Tumblr Nyomtatóbarát vagy PDF verzió

Pihentető praktikák a nyári kánikula idejéreA nyári kánikula idősek és fiatalok számára is nagy terhet jelent. Nappal kimerültség, éjjel van, hogy csak forgolódunk az ágyban, a fülledt melegben még aludni sem tudunk rendesen. Ilyenkor az ember legtöbbször csak szenved, izzad, másnap nyűgösen, fáradtan ébred, s ez az egész napját megbélyegzi. Ám gondoljunk csak arra, hogy vannak olyan országok, ahol mindig ennyire meleg van. Ezért is találták ki az ilyen helyeken az úgynevezett szieszta időszakot, amikor bezárnak az üzletek tíztől, délután kettőig, hogy ezekben a nagyon meleg órákban az ember pihenhessen kicsit.

Dr. Péntek Éva a Karitáció Alapítvány szakértője néhány hasznos és praktikus tanáccsal segít nekünk, hogy a hőségben is meg tudjuk tartani testi-lelki harmóniánkat. Akik tehetik, ekkor egész egyszerűen bekapcsolják a klímát, ám a légkondicionálásnak nem csak előnyei vannak. Nem megfelelő klímakörülmények elsősorban a légző- és keringési rendszerre lehetnek kedvezőtlen hatással. A klimatizált helyiség levegője gyakran száraz, okozhat légzési panaszokat, a szem, az orr, a torok nyálkahártyájának szárazságát. Az arra érzékenyeknél jelentkezhet fejfájás, kimerültség, megfázásos, allergiás tünet, orrfolyás, köhögés, könnyezés, kötőhártya-gyulladás. A nem megfelelően karbantartott klímaberendezés táptalaj lehet a baktériumok, vírusok, gombák elszaporodásához, melyek különösen a legyengült immunrendszerrel rendelkezőkben okozhatnak akár komoly fertőzéseket is. Ha a hideg levegő közvetlenül ér minket, akkor ízületi fájdalmak, gyulladások is kialakulhatnak.

Ha nem akarunk légkondicionálót használni, akkor mit tehetünk, hogy nyáron is pihentető legyen az alvás?

A legfontosabb, hogy egész nap próbáljuk megtartani a biológiai egyensúlyunkat, talán akkor könnyebben fog menni majd az alvás, javasolja Dr. Péntek Éva a Karitáció Alapítvány szakértője. Az első és legfontosabb a megfelelő mennyiségű és minőségű folyadékbevitel! Ami akár négy liter vizet is jelenthet ebben a melegben. Igyunk vizet! Kerüljük a cukros, alkoholos italokat! A szervezetnek friss, tiszta vízre van szüksége! Lefekvés előtt is igyunk meg egy pohár vizet, hűsít, és segít az elalvásban.

Tíz hasznos praktika a kánikula idejére:

1. Zuhanyozzunk a nap folyamán minél többször, mert egy nem túl meleg, de nem is túl hideg fürdő sokat segíthet. Hideg lábfürdő

2. A láb az ember egyik legérzékenyebb testrésze, és minden ingerre hamar reagál. Nem hiába szoktak felfrissülésként sokan hideg lábfürdőt venni elalvás előtt! Remek módszer, ezért ha gyakran felébred éjszakánként, akkor tartson az ágya mellett egy megtöltött lavórt, hogy bármikor megismételhesse!

3. Lefekvés előtt szellőztessük át a szobát, vagy akár az egész lakást is. Tanácsos ilyenkor vékonyabb, jól szellőző, pamut takarót használni, esetleg egy plédet, vagy semmit se.

4. Tegyen pl. hajdinát a párnájába, mivel nem nyeli el annyira a hőt, de az is jó, hogy egy zoknit teletöm rizzsel, elköti, majd a fagyasztóba rakja. 30 percig biztosan jól fog hűteni!

5. Mindig legyen egy kis folyadék az ágyunk mellett, hogy ha éjszaka felébredünk, akkor is tudjunk inni egy kis friss vizet.

6. Nedvesítsünk be egy kendőt, vagy akár pár percre a fagyasztóba is betehetjük. A gyerekek is nagyon fogják szeretni a hűtőkendőt, hiszen ők is szenvedhetnek a hőségtől. A hűtőpalack is remek ötlet lehet. Egy műanyag palackot töltsünk meg hideg vízzel, és vigyük magunkkal az ágyba.

7. Használjuk nyugodtan a ventillátort, hogy átszellőztessük a szobát! Sőt, ha elé helyezünk egy nagyobb jégkocka tömböt egy laposabb tálba, majd helyezze a ventillátor elé. Kellemesen hűs levegő fogja így körbejárni a szobát.

8. Elalvás előtt áztasson be hideg vízbe pár kendőt, majd csavarja a pulzus pontjaihoz, vagyis a csuklóira, bokáihoz, könyökeihez, térdeihez, valamint terítsen egyet a nyakára is!

9. A meleg levegő felfele száll. Tehát ha kétszintes házban lakik, és a hálószoba az emeleten van, akkor inkább költözzön le éjszakára. Amennyiben ez nem lehetséges, akkor is próbáljon minél közelebb lenni a padlóhoz, például tegyen rá egy kényelmesebb matracot, ha az ágya túl magasan van!

10. Nem csak energiatakarékossági szempontból kapcsolja ki az elektromos berendezéseket, hiszen azok működés közben hőt termelhetnek, mely feleslegesen fűti a szobát.

Szép nyarat, pihentető alvást Mindenkinek!

Dr. Péntek Éva,
    Karitáció Alapítvány

Share on Tumblr Nyomtatóbarát vagy PDF verzió

• Állatvédelmi munkát támogattunk a 2011-es BNV-n

A Budapesti Nemzetközi Vásárról jelentjük:

Az Orpheus Állatvédõ Egyesülettel is találkozhattak azok, akik felkeresték a 2011-es Budapesti Nemzetközi Vásárt. A rendezvényen a gyártók / kereskedõk mellett a szervezõk meghívására nonprofit szervezetek is részt vehettek. Az Orpheus a felelõs állattartás jegyében információs standján az arra járó több ezer látogatót a rendezvény egész ideje alatt kiadványokkal (matricákkal, plakátokkal, naptárakkal) ajándékozta meg.

• Anya, a félszemű anya

Anya, a félszemű anyaA mű a képzelet szüleménye, szürreális, de mégis... 10 éve nem látta a fiát egy anya. Egy nap eldöntötte, hogy elmegy hozzá. Elsírtam magam, amikor elolvastam ezt a feltehetően kitalált, de nagyon megható történetet. „Az anyám fél szemére vak volt. Utáltam ezért… szégyelltem. Egy ócskapiacon dolgozott, kisebb tárgyakat gyűjtött, és megpróbálta valamivel drágában eladni. Akkor ezt én nagyon szégyelltem..." mert egy gyermek alapvetően ebben a korban ilyen képmutató és szégyenlős. Egy anya pedig mindent odaad gyermekének, ha kell, az életét is.

• Játszóteret kapott a Tabán Utcai Óvoda

2012-ben a Tabán Utcai Óvodában segítette a játszótér megújulását a Mátrix Közhasznú Alapítvány. A segítségkérést fogadtuk, a pénz (700.000. Ft) összejött, a játszótér 2012-ben felépült.

Képzeld, tucatnyi olyan óvoda van, ahol a leszanált - régi, vas - játszóterek helyett nem épültek újak, sivár kõ vagy fû van az udvarokon. Együtt csodákra vagyunk képesek!

• A gyermek önbizalmának fejlesztése

Ha a gyereked rosszabbul teljesít a többi tanulóhoz képest, az önbecsülése is sérülhet. Ezt sok szülõ csak késõn veszi észre. De vannak módszerek, melyekkel hatékonyan fejleszthetõ az önbizalma!

• ...Kilencéves koromban megerőszakolt...

...Kilencéves koromban megerőszakolt...Rendkívüli élményvárta a hallgatókat a Centrál Színház április 14-i maratoni felolvasóestjén. Gyermekkori bántalmazás egykori áldozatainak igaz történeteit olvasták fel ismert színészek az este hattól éjfélig tartó rendezvényen, amelyre a belépés ingyenes volt. "8 év körüli voltam, amikor egy éjjel arra ébredtem, hogy a pizsamafelsőmet a nyakamig felgyűrve, a nadrágomat a bokámig letolva hanyatt fekszem az ágyon, apám a két kezemet csuklónál összefogva a fejem fölött az ágyhoz szorítja, ő pedig meztelen testtel fekszik rajtam. Úgy fogott le, hogy esélyem se legyen megmozdulni. Hirtelen leírhatatlan fájdalmat éreztem."

• Helyes táplálkozás gyermekkorban

A nyári szünidõvel kiváló alkalom nyílik arra, hogy a szülõk megreformálják gyermekeik és a család táplálkozását, életmódját. Bár ekkor rengeteg zöldség, gyümölcs van a piacon és a szabad levegõn végzett sportnak sincs akadálya, mégis a tapasztalatok azt mutatják, hogy a szünidõ alatt a gyerekek csak tovább híznak. Sokan nem megfelelõ információk és tévhitek alapján alakítják gyermekeik étrendjét, ami helytelen zsírfogyasztás révén nem megfelelõ minõségû táplálkozáshoz, esetleg hiányállapothoz vezet.

• A globális felmelegedés természeti okai

A felmelegedési spirált a pozitív visszacsatolások okozzák. A légkör megnövekedett szén-dioxid-koncentrációja az üvegházhatás miatt közvetlenül felfûti a levegõt, ami magasabb hõmérsékleten több vízpárát vesz fel. Ezzel növekszik a hõelnyelés mértéke is, ami a vízpára további felvételét idézi elõ.

• Kamilla, a csodanövény

Kamilla, a csodanövényHázi patikánk egyik természetes tagja a kamilla. Piperefű, szüzekanyja, szentivánpipitér, bubulyka, anyafű, pipiske. Milyen csodálatos is a magyar nyelv, megannyi varázslatos név, s mind egyetlen egyszerű és mégis nagyszerű vadon élő virágot, egyik leghatékonyabb gyógynövényünket takarja. Június-július hónapokban virágzik rétjeinken a kamilla, az orvosi székfű. Szinte nincs olyan ember, aki ne ismerné a kamilla valamilyen formáját. Csodálatos erejét számtalan területen használhatod: legyen szó egészségről vagy szépségről.

• Támogattuk a családok átmeneti otthonában élõ kisgyermekeseket

Számos esetben támogattuk bajban lévõ egyéneket, közösségeket. A csatolt köszönõlevél egy a sok visszajelzésbõl, hálás köszönetbõl - melyet egyik esetben sem kértünk...

Mottónk: együtt könnyebb a legnagyobb bajt is átvészelni!

• Új kötelező irodalomra lenne szükség

Új kötelező irodalomra lenne szükségMit olvassanak leginkább a mai gyerekek?! A mai gyerek sem olvasnak kevesebbet, mint elődeik, az olvasás forrása azonban megváltozott. Az élményközpontú irodalomról és a kötelező olvasmányokról is beszélgettünk Gombos Péterrel, a Magyar Olvasástársaság elnökével, egyetemi oktatóval. Egyre kevesebb könyvet látni a gyerekek kezében. Ezt azt jelenti, hogy kevesebbet is olvasnak, mint a korábbi generációk? Nem feltétlenül. Kevesebb könyvélményük van, viszont sokszor látunk tabletet, okostelefont a kezükben, ezeken kifejezetten sokat olvasnak.