• Pihentető praktikák a nyári kánikula idejére

• Share on Tumblr Nyomtatóbarát vagy PDF verzió

Pihentető praktikák a nyári kánikula idejéreA nyári kánikula idősek és fiatalok számára is nagy terhet jelent. Nappal kimerültség, éjjel van, hogy csak forgolódunk az ágyban, a fülledt melegben még aludni sem tudunk rendesen. Ilyenkor az ember legtöbbször csak szenved, izzad, másnap nyűgösen, fáradtan ébred, s ez az egész napját megbélyegzi. Ám gondoljunk csak arra, hogy vannak olyan országok, ahol mindig ennyire meleg van. Ezért is találták ki az ilyen helyeken az úgynevezett szieszta időszakot, amikor bezárnak az üzletek tíztől, délután kettőig, hogy ezekben a nagyon meleg órákban az ember pihenhessen kicsit.

Dr. Péntek Éva a Karitáció Alapítvány szakértője néhány hasznos és praktikus tanáccsal segít nekünk, hogy a hőségben is meg tudjuk tartani testi-lelki harmóniánkat. Akik tehetik, ekkor egész egyszerűen bekapcsolják a klímát, ám a légkondicionálásnak nem csak előnyei vannak. Nem megfelelő klímakörülmények elsősorban a légző- és keringési rendszerre lehetnek kedvezőtlen hatással. A klimatizált helyiség levegője gyakran száraz, okozhat légzési panaszokat, a szem, az orr, a torok nyálkahártyájának szárazságát. Az arra érzékenyeknél jelentkezhet fejfájás, kimerültség, megfázásos, allergiás tünet, orrfolyás, köhögés, könnyezés, kötőhártya-gyulladás. A nem megfelelően karbantartott klímaberendezés táptalaj lehet a baktériumok, vírusok, gombák elszaporodásához, melyek különösen a legyengült immunrendszerrel rendelkezőkben okozhatnak akár komoly fertőzéseket is. Ha a hideg levegő közvetlenül ér minket, akkor ízületi fájdalmak, gyulladások is kialakulhatnak.

Ha nem akarunk légkondicionálót használni, akkor mit tehetünk, hogy nyáron is pihentető legyen az alvás?

A legfontosabb, hogy egész nap próbáljuk megtartani a biológiai egyensúlyunkat, talán akkor könnyebben fog menni majd az alvás, javasolja Dr. Péntek Éva a Karitáció Alapítvány szakértője. Az első és legfontosabb a megfelelő mennyiségű és minőségű folyadékbevitel! Ami akár négy liter vizet is jelenthet ebben a melegben. Igyunk vizet! Kerüljük a cukros, alkoholos italokat! A szervezetnek friss, tiszta vízre van szüksége! Lefekvés előtt is igyunk meg egy pohár vizet, hűsít, és segít az elalvásban.

Tíz hasznos praktika a kánikula idejére:

1. Zuhanyozzunk a nap folyamán minél többször, mert egy nem túl meleg, de nem is túl hideg fürdő sokat segíthet. Hideg lábfürdő

2. A láb az ember egyik legérzékenyebb testrésze, és minden ingerre hamar reagál. Nem hiába szoktak felfrissülésként sokan hideg lábfürdőt venni elalvás előtt! Remek módszer, ezért ha gyakran felébred éjszakánként, akkor tartson az ágya mellett egy megtöltött lavórt, hogy bármikor megismételhesse!

3. Lefekvés előtt szellőztessük át a szobát, vagy akár az egész lakást is. Tanácsos ilyenkor vékonyabb, jól szellőző, pamut takarót használni, esetleg egy plédet, vagy semmit se.

4. Tegyen pl. hajdinát a párnájába, mivel nem nyeli el annyira a hőt, de az is jó, hogy egy zoknit teletöm rizzsel, elköti, majd a fagyasztóba rakja. 30 percig biztosan jól fog hűteni!

5. Mindig legyen egy kis folyadék az ágyunk mellett, hogy ha éjszaka felébredünk, akkor is tudjunk inni egy kis friss vizet.

6. Nedvesítsünk be egy kendőt, vagy akár pár percre a fagyasztóba is betehetjük. A gyerekek is nagyon fogják szeretni a hűtőkendőt, hiszen ők is szenvedhetnek a hőségtől. A hűtőpalack is remek ötlet lehet. Egy műanyag palackot töltsünk meg hideg vízzel, és vigyük magunkkal az ágyba.

7. Használjuk nyugodtan a ventillátort, hogy átszellőztessük a szobát! Sőt, ha elé helyezünk egy nagyobb jégkocka tömböt egy laposabb tálba, majd helyezze a ventillátor elé. Kellemesen hűs levegő fogja így körbejárni a szobát.

8. Elalvás előtt áztasson be hideg vízbe pár kendőt, majd csavarja a pulzus pontjaihoz, vagyis a csuklóira, bokáihoz, könyökeihez, térdeihez, valamint terítsen egyet a nyakára is!

9. A meleg levegő felfele száll. Tehát ha kétszintes házban lakik, és a hálószoba az emeleten van, akkor inkább költözzön le éjszakára. Amennyiben ez nem lehetséges, akkor is próbáljon minél közelebb lenni a padlóhoz, például tegyen rá egy kényelmesebb matracot, ha az ágya túl magasan van!

10. Nem csak energiatakarékossági szempontból kapcsolja ki az elektromos berendezéseket, hiszen azok működés közben hőt termelhetnek, mely feleslegesen fűti a szobát.

Szép nyarat, pihentető alvást Mindenkinek!

Dr. Péntek Éva,
    Karitáció Alapítvány

Share on Tumblr Nyomtatóbarát vagy PDF verzió

• A testedzés növeli az önbizalmat és csökkenti a kapcsolatteremtési nehézségeket

Aki fiatal korában rendszeresen sportol, nem csak az olyan krónikus betegségek kialakulásának kockázatát csökkenti, amilyen a diabétesz vagy a szív- és érrendszeri betegségek, hanem a lelki egészségre is pozitív hatással van.

• Helyes táplálkozás gyermekkorban

A nyári szünidõvel kiváló alkalom nyílik arra, hogy a szülõk megreformálják gyermekeik és a család táplálkozását, életmódját. Bár ekkor rengeteg zöldség, gyümölcs van a piacon és a szabad levegõn végzett sportnak sincs akadálya, mégis a tapasztalatok azt mutatják, hogy a szünidõ alatt a gyerekek csak tovább híznak. Sokan nem megfelelõ információk és tévhitek alapján alakítják gyermekeik étrendjét, ami helytelen zsírfogyasztás révén nem megfelelõ minõségû táplálkozáshoz, esetleg hiányállapothoz vezet.

• Anya, a félszemű anya

Anya, a félszemű anyaA mű a képzelet szüleménye, szürreális, de mégis... 10 éve nem látta a fiát egy anya. Egy nap eldöntötte, hogy elmegy hozzá. Elsírtam magam, amikor elolvastam ezt a feltehetően kitalált, de nagyon megható történetet. „Az anyám fél szemére vak volt. Utáltam ezért… szégyelltem. Egy ócskapiacon dolgozott, kisebb tárgyakat gyűjtött, és megpróbálta valamivel drágában eladni. Akkor ezt én nagyon szégyelltem..." mert egy gyermek alapvetően ebben a korban ilyen képmutató és szégyenlős. Egy anya pedig mindent odaad gyermekének, ha kell, az életét is.

• Szegénység és társadalmi kirekesztettség

A 90-es években lezajlott társadalmi-gazdasági átalakulás jelentõsen rontotta a romák, a munkanélküliek, a kevésbé iskolázottak és a szakképzetlenek, a fogyatékkal élõk, a gyakran betegeskedõ és a szenvedélybeteg emberek, a veszélyeztetett gyermekek, a gyermeküket egyedül nevelõ szülõk, a hajléktalanok és a rossz körülmények között, hátrányos helyzetû településeken élõk boldogulásának esélyeit, különösen azért, mert nehezebben jutnak munkához.

• Nyomorindex: Magyarország a középmezőnyben

Nyomorindex: Magyarország a középmezőnybenMagyarország a világ nyomorindexének középmezőnyéhez tartozik egy, a washingtoni Cato Intézet által a hét végén nyilvánosságra hozott, 2013-os adatokra támaszkodó felmérés szerint. A Steve N. Hanke, a Johns Hopkins Egyetem alkalmazott közgazdaságtan-professzora és a Cato Intézet projektigazgatója vezetésével összeállított nyomorindex a munkanélküliségi, a fogyasztói inflációs ráta és a hitelkamat összegéből áll, amiből levonták az egy főre számított éves reál GDP-változás. Ennek alapján a világ 109 országát rangsoroló listán a legkedvezőbb, utolsó helyre Svájc került, a maga 4,5-es mutatójával. A legmagasabb 147,4-es pontszámmal Szíria vezeti a nyomorlistát.

• Vissza a természetbe! – Járjunk mezítláb!

Vissza a természetbe! – Járjunk mezítláb!5 Tanács lábunk egészségéért. A civilizált élet nagyon sok korlát közé szorítja a modern embert, amely kedvezőtlenül befolyásolja életminőségünket, egészségünket. Gondolta volna, hogy a cipő is lehet ilyen börtön a lábnak? Dr Péntek Évát a Karitáció Alapítvány szakértőjét kérdeztük arról, hogy mit tehetünk lábunk egészségéért. A láb bonyolult szerkezet, több mint 26 csont, izmok és inak jól megtervezett funkcionális egysége, mérnöki pontosságú boltozatos ívei segítségével viseli az egész test súlyát, csillapítja járás közben a testet, s különösen a gerincoszlopot érő ütéséket. azonban ha ez az egyensúly felborul, az izmok gyengék, a szalagok nem tartanak, a hosszanti, vagy a haránt boltozat ellaposodik, az kihat az egész test állapotára.

• 25 önbizalom erősítő, szülő-gyerek kapcsolatot szorosabbá tevő mondat

25 önbizalom erősítő, szülő-gyerek kapcsolatot szorosabbá tevő mondatKedves Anyuka, képzeld el: vasárnap délután van, a család jót ebédelt, volt süti is, a lakás ki van takarítva, másnap mindenki tiszta, vasalt ruhába tud munkába/iskolába/óvodába indulni. Sokat tettél azért, hogy ez így legyen. Ugye jól esne, ha a család ezt nem venné természetesnek, hanem egy egyszerű, szívből jövő mondattal megköszönné? Kedves Apuka, ugye neked is jól esne, ha nem lenne magától értetődő a család számára, hogy bizony kerül étel az asztalra és meleg van a lakásban. Megdolgoztál érte, hogy (részben) a te fizetésedből ez megvalósulhasson. Milyen jól esne, ha a feleséged, gyereked ezt egy-egy hálás szóval illetné.

• A gombás fertõzés gyakori betegség

A láb gombás fertõzése az egyik leggyakoribb bõrgyógyászati panasz. Fonalas, penész vagy sarjadzó gombák okozhatják. Legtöbbször a lábujjak között, a talpon jelentkezik hámló, viszketõ, hólyagos kiütések formájában. Súlyosabb esetekben átterjedhet a körmökre is, illetve feltûnhet a test egyéb hajlataiban, hónaljban, combtõnél is. Megelõzni egyszerûbb, a kezelése olykor igen hosszadalmas és a fertõzés hajlamos a kiújulásra.

• A gyermek önbizalmának fejlesztése

Ha a gyereked rosszabbul teljesít a többi tanulóhoz képest, az önbecsülése is sérülhet. Ezt sok szülõ csak késõn veszi észre. De vannak módszerek, melyekkel hatékonyan fejleszthetõ az önbizalma!

• Tedd a rászoruló Gyerekek Ünnepét Örömtelivél - Karitatív Shopping Center

Tedd a rászoruló Gyerekek Ünnepét Örömtelivél - Karitatív Shopping CenterAlapítványunk tevékenységét támogatja a Kari.hu! A Kari.hu egy webáruházakat tömörítő Karitatív Shopping Center, ahol minden vásárlásod 1%-ával jótékonykodsz. Az általad kiválasztott terméket/szolgáltatást értékesítő/forgalmazó üzlettől vásárolsz KÖZVETLENÜL, vagyis a szállítási, fizetési, garanciális és egyéb feltételeket is ők szabják meg, illetve a termékek ellenértékét is mindig az adott üzletnek fizeted. Ha információra van szükséged a termékekkel/szolgáltatásokkal kapcsolatban, akkor szintén Őket kell megkeresned. A vásárlásod után kapott visszaigazoló levélben pontosan látod, hogy mely elérhetőségeken.