• Rászoruló gyermekeket vár A Játékkészítő

Rászoruló gyermekeket vár A JátékkészítőA Játékkészítő című, decemberben látható szuper pop-musicalt létrehozó TulipánTündér Produkciós Iroda felhívással fordul a rászoruló gyermekeket segítő alapítványokhoz, kérve segítségüket és közreműködésüket, hogy minél több gyermekhez eljuthasson annak a pályázatnak a híre, melynek győztesei részt vehetnek az akciómese előadásán. A pályázat témája a "mese".Mit jelent számukra és hogyan alakítja, segíti a gyermekek életét a mese? A pályázat kiírói olyan rövidfilmeket, videókat várnak, melyben a gyermekek - különböző formában - megfogalmazzák a meséhez való viszonyukat.

A legjobb pályaművek alkotói - egyének vagy csoportok - részt vehetnek A Játékkészítő előadásán, a budapesti Tüskecsarnokban.

A pályázó videókat az ameseroladszol@tulipantunder.hu címre várják mov vagy mp4 formátumban, maximum 5 perces terjedelemben. A pályázathoz csatolni kell a készítő(k) nevét elérhetőségét és a támogató alapítvány elérhetőségét.

Pályázat leadásának határideje: 2014. december 10.

www.ajatekkeszito.hu

Budapest, 2014. November 17.

• A gyermekek alvászavarának okai

A gyerekek és fiatalok kevesebbet alszanak, mint kellene, ráadásul olvasás, vagy mesehallgatás helyett inkább tévéznek, amely nyugtalanabbá teszi az alvást. Mindez alvászavarokat okoz.

• A sport beépítése a gyermek életébe

A rendszeres testmozgás az egészséges életmód elengedhetetlen része. A testi és lelki egészségünkre gyakorolt kedvezõ hatása mellett, nevelési szerepe sem elhanyagolható, továbbá programot teremthet az egész család számára.

• 2011. évi Alkotó Médiatábor Szegeden

A MÁTRIX Közhasznú Alapítvány a zene, a lemezlovasság, a tánc, a fotózás-és videózás iránt kedvet érzõ 8 és 16 év közti gyerekek számára kreatív alkotótábort szervez Szeged belvárosi klubjában.

A gyerekek az öt napos tematikus táborban zenével, a lemezlovasság alapismereteivel, tánc-koreográfiával, fotózással, videózással, jó közösségben tölthetik el a szünidõt. A tábor passzív részeit a gyerekek a friss levegõn mozgással, és sporttal töltik el.

• Rendszeresen támogatjuk az újszülött életmentést is

Számos esetben támogattuk gyermekmentõ autót, és az újszülött életmentést is. A csatolt köszönõlevél egy a sok visszajelzésbõl, hálás köszönetbõl - melyet egyik esetben sem kértünk...

• Gyermekszegénység

GyermekszegénységA 7 éven aluli gyerekek közel fele brutális szegénységben él Magyarországon. A KSH adatai szerint Magyarországon a 7 év alatti gyermekek 42,2 százaléka, azaz 130.000 gyerek él szegénységben. Közülük nagyjából 50 ezer rendszeresen éhezik. Sajnos egyre többen napi megélhetési gondokkal, élelmezési vagy lakhatási problémákkal küszködnek. Nem csak a dohányos vagy alkoholizmussal küszködő szülők gyermekei nélkülöznek. A hátrányos helyzetű gyerekek csak álmodhatnak az itt felsorolt öt dologról.

• Az éhezés sokunknak mindennapos trauma

Az éhezés sokunknak mindennapos traumaA becslések szerint ma Magyarországon 30.000-40.000 gyermek gyakorlatilag éhezik. Ez a szám az elszegényedő családok számának gyarapodásával egyre növekszik. Sok-sok kisgyermeknek valóban nincs mit ennie. Mit is jelent az éhezés / alultápláltság?! Ha valaki kényszerből rossz minőségű, rostban szegény, vitaminoktól és ásványi anyagoktól mentes tápanyagokat fogyaszt (vagy ad a családjának), az előbb utóbb vagy alultáplált állapotba kerül vagy az elsavasodás, elhízás és szövődményei (pl. cukorbetegség) érik el.

• Június a harmónia hónapja

Június a harmónia hónapjaA nyári napforduló június 21-én van, az év leghosszabb napjának ünnepe, ősi hagyományokra nyúlik vissza. A csillagászati szakterminus szerint a nyári napforduló az a pillanat, amikor a Föld forgástengelye a legkisebb szögben hajlik el a Nap sugaraitól. Ezt az örömnapot a keresztény kultúrkörben a Szent Iván éjjeli ünnepségekhez kötik. Azonban nem árt tudnunk, hogy ez a kereszténység felvétele előtti magyarság egyik legfontosabb ünnepe is volt a téli napfordulóval egyetemben. Ezek az ünnepek az életet, a termékenységet, és a szoláris értékek győzelmét tükrözik.

• Szegénység és társadalmi kirekesztettség

A 90-es években lezajlott társadalmi-gazdasági átalakulás jelentõsen rontotta a romák, a munkanélküliek, a kevésbé iskolázottak és a szakképzetlenek, a fogyatékkal élõk, a gyakran betegeskedõ és a szenvedélybeteg emberek, a veszélyeztetett gyermekek, a gyermeküket egyedül nevelõ szülõk, a hajléktalanok és a rossz körülmények között, hátrányos helyzetû településeken élõk boldogulásának esélyeit, különösen azért, mert nehezebben jutnak munkához.

• Nyomorindex: Magyarország a középmezőnyben

Nyomorindex: Magyarország a középmezőnybenMagyarország a világ nyomorindexének középmezőnyéhez tartozik egy, a washingtoni Cato Intézet által a hét végén nyilvánosságra hozott, 2013-os adatokra támaszkodó felmérés szerint. A Steve N. Hanke, a Johns Hopkins Egyetem alkalmazott közgazdaságtan-professzora és a Cato Intézet projektigazgatója vezetésével összeállított nyomorindex a munkanélküliségi, a fogyasztói inflációs ráta és a hitelkamat összegéből áll, amiből levonták az egy főre számított éves reál GDP-változás. Ennek alapján a világ 109 országát rangsoroló listán a legkedvezőbb, utolsó helyre Svájc került, a maga 4,5-es mutatójával. A legmagasabb 147,4-es pontszámmal Szíria vezeti a nyomorlistát.

• Magányos kisfiú reszketett a hidegtől a buszmegállóban - videó az utasok reakciójáról

Magányos kisfiú reszketett a hidegtől a buszmegállóban - videó az utasok reakciójárólNorvégiában rejtett kamerával készítettek egy filmet arról, mit csinálnak az emberek, ha meglátnak egy fiút, amint a buszmegállóban ül, vacog és egyedül van. Volt aki a kesztyűjét adta oda, de többen is akadtak, akik levették a kabátjukat és inkább ők ültek tovább pólóban. Azt kérdezgették a fiútól, hogy miért van egyedül és hogy nincs-e egy telefonszám, amin fel lehet hívni a tanárát. Magyarországon is nagyon sokan segítenek, gondoljunk csak a CENTERKE adományozó központunkra, ahol évente tízezernél több adok / kapok segítség jön és megy. A felajánlók és a rászorulók között igenis megható az együttműködés.